Adakah anda memerlukan bortik dalam katil bayi untuk bayi yang baru lahir?

Adakah anda memerlukan sekatan di dalam katil bayi?

Internet penuh dengan tawaran set hebat untuk katil puteri dan putera muda. Baldachins, sisi, bantal semua bentuk dan saiz. Pilihannya adalah untuk setiap rasa! Moms sering sulung silap perlu membeli semua kepelbagaian ini untuk diberikan tanpa berfikir sama ada bumper di dalam buaian untuk keperluan bayi yang baru lahir, atau hanya ini bermacam-macam warna kegilaan kecantikan dan pemasaran gimik. Mari kita faham

Kebaikan dan keburukan dari sekatan untuk buaian

Seperti yang telah anda fahami, terdapat hujah kedua-duanya "untuk" dan "melawan" kehadiran perhiasan tekstil di dalam katil.

Tambahan adalah:

 • keselamatan - risiko dikurangkan bahawa kanak-kanak itu akan menjentikkan tangannya di antara bar di atas katil dan terjebak atau mencederakan dirinya
 • draf perlindungan;
 • kedua belah pihak melindungi mata bayi yang baru lahir dari cahaya terang;
 • dalam "sarang" yang selesa tidur lebih tenang dan lebih manis daripada di atas katil yang luas.

Tetapi terdapat beberapa kelemahan, contohnya:

 • lebih banyak lagi dalam buaian unsur-unsur tekstil, lebih banyak akan terdapat habuk di dalamnya - kain itu mempunyai harta terkumpul, dan debu yang menyebabkan alergi pada kanak-kanak itu;
 • Kemasukan udara segar akan sangat terhad, dan ini sangat penting untuk bayi baru lahir yang belum berfungsi dengan kekuatan penuh, dan otak memerlukan bekalan oksigen yang tetap;
 • Beberapa sidebars boleh menjadi tidak selamat - contohnya, kanak-kanak secara tidak sengaja boleh memecahkan mereka dan menjadi keliru.

Di kalangan doktor, tidak mungkin mereka yang serius akan menghalang ibu muda daripada membeli barang kemas untuk katil bayi. Kerana tiada kajian medis dan kontraindikasi terhadap penggunaan tulang rusuk dan kanopi kain semata-mata tidak ada.

Prosiding dari ini, dapat disimpulkan bahawa setiap ibu sendiri boleh memutuskan sama ada untuk menghiasi katil bayi dengan kit comel. Akhirnya, semua keburukan ini mungkin akan dikurangkan kepada sifar, sebagai contoh, untuk meletakkan katil bayi untuk menyediakan udara segar, ventilasi bilik lebih kerap, dan untuk perlindungan terhadap debu - kerap mencuci semua peralatan tempat tidur ... dan sebagainya.

Jika bagi bayi baru lahir kehadiran atau ketiadaan di dalam katil tidak sama sekali kritikal, maka bagi anak-anak yang lebih tua kadang-kadang mereka menjadi keperluan mendesak. Ramai kanak-kanak mula bangun di tempat tidur yang sangat dekat dengan setengah tahun, tetapi jatuh betul - untuk mempelajari "helah" ini memerlukan masa, jadi kebanyakan kanak-kanak berumur separuh tahun pertama jatuh rata, memukul keras di batang cot. Untuk mengelakkan kecederaan, anda boleh menggunakan pelbagai skirt, termasuk kusyen sisi, yang memberikan perlindungan tambahan sekiranya jatuh tidak sengaja (dan kelihatan sangat bagus).

Juga, sisi dengan poket kecil boleh digunakan sebagai panel pembangunan, menyembunyikan mainan kecil dalam poket kecil. Dan kanak-kanak yang lebih muda kadang-kadang senang melihat lukisan di atas linen katil, kerana mereka diatur sedemikian rupa sehingga anak-anak termuda dapat melihat mereka dengan baik.

Nasib baik, tidak ada masalah dengan pemilihan kit untuk katil bayi di kedai. Anda boleh dengan mudah membeli papan kaki biasa, bumper diperbuat daripada kain eco, bumper di dalam katil bulat (walaupun ini masih perlu dilihat atau dipesan menerusi Internet), dan sebagainya.

Untuk membuat pilihan yang tepat, pertama anda perlu mengeluarkan dimensi dari katil yang sudah dibeli. Walaupun kebanyakan set, serta katil bayi - adalah standard, anda masih boleh kehilangan secara tidak sengaja, dan anda perlu menukar produk yang dibeli. Oleh itu, pastikan untuk membeli buaian lebih awal daripada perhiasannya, dan jangan terlalu malas untuk mengukur dengan teliti semua saiz - panjang, lebar dan tinggi.

1

Kain dari sisi harus mudah dipakai dan tidak ditumpahkan. Sebaiknya, tekstil untuk katil bayi yang baru lahir harus semula jadi, tanpa kekotoran sintetik.

Ambil hanya dua set atau tempah saudara kedua - kerana anda sering perlu membasuh linen katil, mesti semestinya penggantian.

Telah dikatakan lebih dari sekali bahawa semua tekstil bilik tidur kanak-kanak perlu dibasuh cukup kerap - sekurang-kurangnya seminggu sekali, dan dua kali juga, sehingga debu tidak mempunyai masa untuk terkumpul. Bagaimana untuk membersihkan skirt dan bumper dengan betul untuk katil bayi?

 • supaya produk tidak "duduk", lebih baik memilih suhu tidak melebihi 60 darjah - jumlah pembasmian kuman tidak diperlukan di sini, tetapi cukup mudah untuk merosakkan bentuk dengan air yang terlalu panas;
 • untuk mencuci menggunakan serbuk yang sama seperti seluar dalam kanak-kanak lain;
 • Keringkan bahagian dalam keadaan lurus, dan sebelum menggunakannya, adalah wajar untuk mengecilkannya.

Mengapa kita memerlukan kusyen pelindung di dalam katil bayi?

Tepi pelindung dalam buaian baru-baru ini mula dijual di mana-mana dan sering digunakan oleh ibu bapa. Peranti mudah ini juga dipanggil bumper, perlindungan atau keselamatan.

Sisi boleh menjadi empat segi, menutup semua bahagian sampingan buaian, atau separuh, yang meninggalkan ruang terbuka.

Hari ini, kusyen lembut untuk katil bayi sangat popular, tetapi ibu bapa mula-mula mula menolaknya. Perlindungan mempunyai beberapa kelebihan, tetapi ia tidak kekurangan apa-apa kelemahan sama ada.

Jenis kusyen lembut di atas katil

Langsir lembut adalah bantal rata yang dipasang di sekitar perimeter buaian bayi untuk bayi baru lahir.

Tujuan utama rok ialah untuk melindungi bayi dari draf dan kemungkinan kecederaan. Sekiranya katilnya berhampiran dengan tingkap atau berdekatan dengan dinding sejuk, pihaknya pasti melindungi bayi dan membuat perlindungan yang selesa. Di samping itu, kanak-kanak yang ingin tahu dan tidak bersalah boleh memukul kepalanya melawan pagar katil atau menyelipkan bahagian badan tertentu di antara batang pagar.

Bortik juga menyumbang kepada tidur yang lebih cepat, kerana kanak-kanak tidak mengalihkan perhatian dari luar.

 • Bortik di atas katil untuk pembangunan harmoni

Sekunder, tetapi pada masa yang sama, satu ciri penting rim adalah kepentingan pembangunan untuk kanak-kanak. Sekiranya corak berwarna dengan saiz yang berbeza dicat pada kain pelindung, maka apabila mempertimbangkannya, kanak-kanak itu boleh belajar untuk membezakan objek dan melihat perincian dengan lebih cepat, dan juga menumpukan perhatian dan menterjemahkan pandangan itu. Perkara utama dalam kes ini - jangan memilih warna yang terlalu terang dan kontras, jadi akibatnya, bumper itu tidak menjadi sumber kerengsaan kepada bayi.

Membangun tepi sering dilengkapi dengan petak tambahan, bunyi dan kesan cahaya, mainan yang boleh dilepaskan pada Velcro, subjek untuk pembangunan kemahiran motor halus.

Kain dan pengisi sampingan untuk katil bayi

Sempadan untuk katil mesti dibuat secara eksklusif dari kain semulajadi (chintz, calico kasar akan menjadi penyelesaian yang sangat baik).

Pilihan yang paling sesuai adalah produk dengan pengisi sintetik, yang juga dijahit sepanjang perimeter perlindungan, yang menghalang pembentukan ketulan.

Pengisi busa juga bertolak ansur dengan pakaian, tetapi ia tidak selamat untuk kanak-kanak, jadi ia tidak boleh digunakan.

Bagaimana untuk menetapkan sekatan di atas katil

Dilampirkan peranti ini paling kerap dengan hubungan, pengikat, butang atau Velcro. Pastikan kelengkapan bumper adalah selamat. Kanak-kanak yang semakin meningkat berusaha untuk menarik segalanya kepada dirinya sendiri. Hubungan lemah boleh terlepas, dan kanak-kanak boleh jatuh dan lebam.

Dimensi rel pelindung adalah berbeza, jadi ia harus dipilih sesuai dengan ukuran bayi bayi.

Berbahaya kepada kusyen lembut untuk katil bayi

Menurut sesetengah pakar, peranti pelindung ini hanya membahayakan bayi dan tidak dinasihatkan untuk membelinya, membenarkan pendapat ini untuk beberapa sebab:

 • Apabila menggunakan skirt lembut, terdapat pengumpulan habuk yang bernafas

Tetapi dalam praktiknya, 80% keluarga menggunakan sekatan untuk katil bayi dan hanya bercakap positif tentang mereka.

Sebagai pilihan, skirt pelindung hanya boleh digunakan semasa tempoh aktiviti bayi, contohnya, apabila dia mula merangkak, dan selepas beberapa saat untuk menghapusnya.

Bagaimana untuk membasuh sampingan untuk katil bayi

Membuang katil untuk katil bayi disyorkan untuk dicuci di mesin basuh dalam mod yang halus. Kemunculan produk berkualiti tidak sepatutnya terpengaruh walaupun berpusing.

Keringkan tepi perlindungan terbaik di udara segar atau di balkoni, dan bukan di dalam rumah. Keringkan produk dengan cepat, sehingga menggantungnya pada baterinya tidak berbaloi, dan sebaiknya menunggu sedikit sehingga kering sepenuhnya.

Pilihan yang betul dari kelebihan perlindungan untuk buaian dan penjagaan yang teliti terhadap produk akan mengelakkan masalah yang mungkin dan memberi berehat selesa untuk kanak-kanak.

Disediakan oleh Mariana Chornovil

Baca juga

 • Perkhidmatan yang berguna untuk ibu bapa dan anak-anak di Mamapedia.com.ua

  Hak cipta artikel-artikel dilindungi oleh undang-undang hak cipta. Penggunaan bahan di Internet adalah mungkin hanya dengan menunjukkan hiperpautan terbuka ke laman web di FIRST ABROAD dengan NAMA SITE. Penggunaan bahan dalam penerbitan bercetak adalah mungkin hanya dengan kebenaran bertulis pemegang hak.

  Kenapa doktor meminta ibu bapa untuk menghilangkan papan lembut di dalam katil bayi

  Doktor-doktor tidak menyarankan agar dimasukkan ke dalam katil atau peredam apa-apa, pusat akhbar Persatuan Pediatrik Amerika memberitahu. Kusyen lembut untuk katil bayi - ini adalah salah satu daripada 10 item untuk bayi baru lahir yang anda anggap selamat. Oleh itu, adalah perlu untuk mengecualikannya dari senarai apa yang harus dibeli untuk bayi baru lahir.

  Doktor juga mengesyorkan supaya kanak-kanak tidur dengan lebih keras, bukannya tilam lembut dan menyingkirkan sebarang objek lembut di dalam katil bayi.

  Garis panduan, sebagai sebahagian daripada edisi berkembang arahan untuk memastikan keselamatan tidur kanak-kanak dan menghalang mengejut sindrom kematian bayi (SIDS), menjadi bantahan terbuka pertama terhadap Persatuan pakar kanak-kanak peredam lembut dan papan di katil-katil bayi. Pada pendapat mereka, tidak ada bukti bahawa papan lembut melindungi dari jatuh atau kecederaan. Sebaliknya, mereka adalah berbahaya dan boleh menyebabkan kelemasan atau pelanggaran, kerana bayi tidak mempunyai kemahiran motor dan kekuatan yang cukup untuk menghidupkan kepalanya supaya mereka akan terjumpa sesuatu yang menyekat pernafasan mereka.

  Satu titik perubahan mengenai komuniti perubatan untuk kelip-kelip lembut dan manik-manik telah diterbitkan pada bulan September 2007 dari akhbar Pediatric. Ia membabitkan hasil kajian mengenai kematian dan kecederaan pada bayi yang secara langsung berkaitan dengan kecacatan dan kecacatan serviks, berdasarkan data dari Suruhanjaya Keselamatan Barang Konsumer dari tahun 1985 hingga 2005.

  Mereka, sebaliknya, adalah berdasarkan maklumat yang diterima daripada pakar-pakar forensik dan penyiasat yang terlibat dalam kes-27 tiba-tiba bayi umur kematian dari 1 bulan hingga 2 tahun, mengikat mereka dengan lemas daripada ditekan terhadap bahagian lembut lembaga atau tali mengelirukan kepak lembut di sekitar leher kanak-kanak. 11 kematian kanak-kanak yang paling mungkin tersepit muka untuk bahagian lembut papan, dalam 13 kes, kanak-kanak itu terperangkap di antara lembaga dan benda asing lain seperti tilam, dan tiga bayi meninggal dunia kerana terikat sekitar tali lehernya dari sisi.

  Kenapa ramai ibu bapa masih menggunakan papan lembut?

  Ramai ibu bapa percaya bahawa ia akan menyelamatkan anak mereka daripada kecederaan apabila dia memukul kepalanya pada pagar itu sendiri katil bayi atau apa yang tangan atau kaki boleh terjebak off. Sisi lembut dan bidai benar-benar dicipta supaya kanak-kanak itu tidak terjatuh di dalam jambatan silang, atau tangannya, kaki, kepala tidak terjebak. Tetapi oleh kerana digantikan banyak standard dan sekarang jarak dari bar ke bar itu tidak boleh melebihi saiz tin Coke, sekali gus meningkatkan status sisi lembut unsur estetika daripada objek keselamatan.

  Kepada soal keselamatan, Dr. Moon menambah bahawa bayi terlalu lemah dan tidak diselaraskan untuk melakukan bahaya diri dengan mendekati partisi tempat tidur. Dia mengatakan bahawa jika mungkin lengan atau kaki akan tersangkut di antara partisi, maka hakikat bahawa ia akan pecah hampir menakjubkan. Iaitu, ya, ia boleh menyakitkan dan tidak menyenangkan, tetapi tidak akan ada ancaman kepada kehidupan bayi.

  Sebagai pilihan, ibu bapa mula membeli papan lain, bernafas dan berlapis, tetapi doktor dan mereka tidak dinasihatkan. "Kami tidak mengesyorkan meletakkan apa-apa di dalam katil bayi sama sekali, kerana itu tidak masuk akal."

  Persatuan Pediatrik menyatakan bahawa kanak-kanak harus tidur di belakang mereka, di atas tilam pepejal, di dalam katil tanpa objek asing dan di dalam bilik dengan ibu bapa mereka. Apa yang anda perlukan hanyalah mengisi lembaran.

  Dan walaupun semua petua, ibu bapa masa depan di kedai-kedai kanak-kanak melihat pelbagai barangan yang sama, sebahagiannya, kerana produk anak-anak adalah perniagaan yang berjaya. Menurut statistik, setiap tahun pengeluar linen katil kanak-kanak mendapat kira-kira 50 juta dolar, termasuk penjualan hampir 200 ribu papan lembut untuk katil setiap tahun.

  Dr. Mun berharap bahawa pihak yang lembut masih akan keluar dari jualan. Beliau menjelaskan ini dengan hakikat bahawa ramai ibu bapa tidak sepenuhnya mempercayai organisasi yang berurusan dengan keselamatan produk pengguna, walaupun organisasi ini memeriksa barang yang sudah ada di pasaran, dan tidak membatasi akses pelanggan ke kalangan tertentu. Dan ramai ibu bapa juga berfikir bahawa kerana ia dijual, ia bermakna selamat. Kekeliruan mutlak. Ibu bapa perlu bimbang tentang apa yang berbahaya dan selamat untuk anak-anak mereka.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  − 4 = 3