Adakah mungkin untuk meletakkan kertas dinding pada dapur osb

OSB Wallpaper: penyediaan dan melekat

Hari ini, pengeluar dan pembekal bahan-bahan bangunan dan kemasan tidak berhenti untuk memberi kami barang-barang baru berteknologi tinggi. Kepada salah satu daripada mereka adalah plat OSB, dan jika lebih tepat, maka nama yang betul adalah OSB. Kenyataannya ialah bahawa singkatan ini adalah terjemahan yang tepat dari nama bahasa Inggeris (papan serai berorientasi), yang dalam bahasa Rusia bermaksud papan serampang berorientasikan, atau OSB. Tetapi sudah menjadi kebiasaan bahawa pada orang-orang bahan ini sering disebut slab OSB. Agar material kami hari ini menjadi lebih mudah, mari kita gunakan penunjukan bahan penamat ini. Persoalan utama yang kami akan cuba untuk mencari jawapan yang sesuai adalah seperti berikut: adakah mungkin untuk melekat kertas dinding pada papak OSB, bagaimana untuk melekatkannya dengan betul dan kaedah pengekalan apa yang optimum. Jadi, mari kita pergi.

Tugas utama yang bahan ini dipanggil untuk mengatasi adalah hiasan dalaman premis. Plat ini adalah reka bentuk yang sangat serba boleh dan mudah, kerana dengan penggunaannya adalah mungkin untuk mencapai pelbagai varian perancangan semula, serta membuat kedua elemen struktur yang sederhana dan kompleks. Walau bagaimanapun, selepas pemasangan OSB papak telah selesai, ia mesti selesai.

Ingat! Dalam kebanyakan kes, pemilik pangsapuri dan rumah negara membuat pilihan mereka memihak kepada kertas dinding. Pada masa yang sama, hampir semua mereka meminta soalan yang munasabah: adakah mereka meletakkan kertas dinding pada plat OSB, dan bagaimana untuk melekatkannya dengan betul.

Walau apa pun, sebelum menjawab soalan ini, adalah wajar untuk mengetahui secara terperinci apa yang sebenarnya mewakili bahan ini dan apakah ciri utamanya. Oleh itu, bahan ini terdiri daripada sejumlah cip yang dipotong pada peralatan khusus dan terpaku di bawah pengaruh mesin. Di samping itu, pelbagai resin dan lilin boleh digunakan sebagai bahan pengikat. Kelebihan utama penyelesaian teknologi ini ialah:

 1. Tiada kesulitan yang ketara dalam memotong dan memproses bahan.
 2. Tahap keselamatan ekologi yang tinggi.
 3. Kekuatan dan ketahanan terhadap kelembapan. Terima kasih kepada penggunaan lilin dan resin, produk siap adalah kuat dan mempunyai ketahanan air yang sangat baik.
 4. Kos yang berpatutan. Hal ini dimungkinkan dengan penggunaan sebahagian besar sisa pemprosesan kayu dalam pengeluaran.
 5. Konduktiviti haba kekal pada paras yang rendah, yang meningkatkan sifat penebat haba di dalam bilik.

Perhatian sila! Perlu diingat bahawa, walaupun banyak kelebihan, bahan ini mempunyai satu tolak, sementara - cukup penting, jika itu adalah persoalan ciri estetika hiasan dalaman. Fakta adalah bahawa periuk OSB mempunyai penampilan yang agak menarik, yang tidak sepadan dengan konsep dalaman yang indah dan harmoni ruang dalaman bilik.

Sudah tentu, dalam beberapa varian dalaman moden, terutama dalam gaya loteng, liputan sedemikian boleh digunakan. Walau bagaimanapun, kami masih akan menganggapnya sebagai pengecualian. Itulah sebabnya, dalam majoriti kes, papak tersebut memerlukan penambahan tambahan dengan bantuan bahan hiasan yang lebih rapi.

Oleh itu, kita kembali kepada soalan yang sama yang ditanya pada mulanya: boleh saya tampal kertas dinding pada papak OSB? Dan jika ya, apakah cara terbaik untuk memprosesnya sebelum dipadamkan? Jadi, jawapannya adalah ya. Bagaimanapun, dalam keadaan tertentu. Khususnya, sebelum ini, latihan awal perlu dijalankan, yang akan memungkinkan penggunaan OSB di bawah kertas dinding. Mari kita bincangkan perkara ini secara terperinci.

Oleh itu, sekarang kami akan mempertimbangkan arahan dengan lebih terperinci:

 1. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mengelak lipit menggunakan ular, dan selepas itu mereka perlu menjadi dempul. Oleh itu, tidak akan ada jurang antara plat untuk masa depan.
 2. Selepas itu, satu buku primer dihasilkan. Operasi ini wajib, dan tidak boleh dilepaskan. Ia bukan sahaja membantu mewujudkan lapisan pelindung tambahan, tetapi juga meningkatkan ciri-ciri melekat permukaan kerja.
 3. Kemudian dempul dibuat. Biasanya, ia diperlukan dalam kes-kes di mana permukaan dinding mempunyai kerosakan mekanikal tertentu, sama ada cip, retak atau calar kecil.
 4. Sebagai kesimpulan, anda mesti sekali lagi menyusun dinding. Ini adalah tahap terakhir kerja persediaan, dan kemudian anda boleh meneruskan untuk menempelkan kertas dinding.

Kami mengesyorkan anda membaca arahan video tentang bagaimana untuk dempul permukaan papan OSB sebelum dinding dinding:

1
 • Langkah pertama ialah menyediakan semua alat yang anda perlukan dalam kerja anda.
 • Sejurus selepas ini, kami terus menyediakan penyelesaian pelekat.
 • Walaupun gam sedang disediakan, dan ini boleh mengambil masa sehingga 15 minit, potong potongan kertas dinding yang diperlukan, setelah mengukurnya dengan betul.
 • Untuk memohon pelekat ke dinding, anda boleh menggunakan roller khas, atau berus.
 • Kami tampalkan lembaran di dinding. Dalam kes ini, adalah wajar untuk mengelakkan pembentukan gelembung dan keruntuhan web. Jika ia berlaku, luruskannya dan tampalkannya sekali lagi.
 • Nah, akhirnya, lembaran yang disisipkan perlu disalurkan. Terbaik untuk tujuan ini sesuai untuk keropok plastik khas, yang boleh dibeli di mana-mana kedai kertas dinding.

Sesetengah orang berminat dengan apa jenis kertas dinding yang boleh dilekatkan pada papak OSB. Pada dasarnya - apa-apa. Walau bagaimanapun, seseorang juga perlu mengambil kira hakikat bahawa penggunaan kertas dinding cecair secara asasnya berbeza daripada kerja dengan roll "saudara" mereka.

Oleh itu, bertentangan dengan beberapa kebimbangan, kami dengan selamat boleh mengatakan bahawa ia sepenuhnya dibenarkan untuk meletakkan kertas dinding pada bahan penamat seperti kompor OSB. Dalam kes ini, jangan lupa tentang penyediaan yang teliti. Hanya ia boleh menjadi jaminan kerja yang dilakukan secara kualitatif. Selepas itu anda boleh mula lem. Dengan berbuat demikian, jangan lupa untuk mengambil kira nasihat, cadangan dan maklum balas daripada tuan yang diiktiraf. Di samping itu, sentiasa ikuti arahan, dan hasil menyelesaikan ruang dalaman anda pasti akan gembira.

pakar Cari

Gedung Wallpaper Kalkulator

OSB Wallpaper: Ciri-ciri Teknologi Pelekat

Papan serat berorientasikan digunakan secara meluas dalam hiasan dalaman premis. Dengan bantuannya, anda boleh memanaskan dan menilai dinding, membuat partisi dalaman dan lain-lain unsur dalaman yang lebih kompleks. Tetapi selepas kerja-kerja pemasangan ada soalan yang adil, apa yang perlu digunakan lagi sebagai selesai hiasan? Dalam artikel ini, kami akan mempertimbangkan sama ada ia mungkin untuk meletakkan kertas dinding pada papak OSB dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul.

Hiasan plat OSB dengan kertas dinding

Apakah papan zarah berorientasikan? Dengan cara ini, singkatan yang lebih sesuai untuk bahan ini adalah OSB, tetapi OSB yang lebih biasa dari papan serong yang berorientasikan nama bahasa Inggeris. Ia terdiri daripada beberapa lapisan yang dilekatkan bersama oleh kaedah perindustrian yang diperbuat daripada campuran cip kayu termampat, pelbagai resin, lilin sintetik dan asid borik.

Struktur ini memberi kelebihannya:

 • Kekonduksian terma yang rendah. Disebabkan ini, penebat haba secara keseluruhan di dalam bilik dipertingkatkan.
 • Kebolehcapaian pemprosesan, membolehkan untuk mencapai reka bentuk yang pelbagai.

Hiasan dan rak dari OSB

 • Harga rendah. Memandangkan bahan mentah utama sebenarnya, sisa pengeluaran kayu.
 • Keserasian ekologi. Menggunakan bahan semula jadi membolehkan anda mencipta persekitaran yang mesra alam di rumah anda.
 • Kekuatan. Withstands tanpa akibat sebahagian besar pengaruh fizikal luaran.
 • Rintangan kelembapan. Impregnation dengan resin dengan ketara mengurangkan hidrofobik kayu yang asli.

Tetapi dengan semua kelebihan yang kelihatan, ada kelemahan yang penting, yang jarang sekali membolehkan seseorang menumpukan pada pemasangan papan serampang yang berorientasikan sahaja. Inilah penampilan mereka yang tidak boleh dilihat. Sudah tentu, anda boleh mengalahkan penampilan cip dimampatkan dalam keunikan pedalaman. Tetapi lebih baik untuk menjaga kemasan tambahan yang dihadapi selepas semua.

Adakah mungkin untuk gam wallpaper pada OSB? Ia adalah mungkin, tetapi perlu menjalani latihan awal, tanpa hasilnya tidak akan cukup berkualiti tinggi.

 1. Semua lipatan dok ditutup dengan mesh khusus serpyanka dan shpaklyuem.

Langkah ini melaksanakan fungsi berikut:

 • Mencegah peningkatan celah akibat proses pengecutan dan getaran dalam bangunan.
 • Menghapuskan penampilan lapisan pada permukaan penamat hiasan. Ini amat penting apabila menggunakan kertas dinding nipis.
 • Ia menjadikan asas monolitik, yang membolehkan tampalan kertas dinding atau dempul berbohong jauh lebih baik.

 1. Langkah seterusnya ialah menyebarkan permukaan OSB. Jangan lewatkan langkah ini jika anda ingin mendapatkan hasil yang berkualiti tinggi.

Tugas-tugas yang dia lakukan:

 • Mencipta lapisan polimer pelindung, menarik kekurangan bahan yang paling kecil dan melindunginya daripada kerosakan mekanikal.
 • Meningkatkan indeks pelekatan. Pemadat mortar dan campuran dempul lebih selamat dipatuhi pelapis polimer daripada dengan cip ditekan, walaupun dirombinasikan dengan sebatian khas.
 • Mengurangkan penyerapan lembapan. Kami telah mengambil kira fakta bahawa papan zarah berorientasikan kurang terdedah kepada hidrofobisiti daripada pokok biasa. Tetapi tanah membolehkan untuk terus mengurangkan angka ini.

Self priming

 1. Permukaan keseluruhan Shpaklyuem:
 • Kami mencampur penyelesaian.

Petua: disyorkan untuk menggunakan pengadun binaan atau gerudi yang bekerja pada kelajuan rendah untuk pencampuran. Oleh itu, anda akan mencapai homogeniti yang lebih besar dan memudahkan kerja anda.

Mencampurkan campuran dempul

 • Perlahan-lahan merayap ke dinding dari bawah ke bawah.
 • Peraturan regangan di lapisan nipis.

Pengisian papak OSB

Langkah ini boleh dilangkau, tetapi tidak disyorkan. Sekiranya anda masih membuat keputusan tanpa itu, maka anda mesti memeriahkan dinding sebagai tambahan kepada beberapa lapisan dan hanya menggunakan kertas dinding yang padat.

Nasihat: dalam hal memasang kemasan dekoratif dengan segera pada permukaan OSB harus disusun dengan larutan putih. Oleh itu, anda boleh meneutralkan corak dari kerepek, yang adalah pelik kepada bahan yang dipersoalkan, dan ia tidak menonjol ke luar.

Warna putih neutral untuk lapisan lapisan apa pun

 1. Pengisi beku sekali lagi. Kemudian anda sudah boleh mula membuat kertas dinding dinding.

Terus secara langsung, wallpapering di papan OSB adalah seperti berikut:

Melekat jisim pelekat

 1. Kami mengukur saiz yang betul pada roll dan memotongnya.

 1. Sapukan gam ke kanvas dengan berus atau roller, dan kemudian pada dinding. Ia perlu dikendalikan dalam tempoh sepuluh minit, supaya kertas tidak mempunyai masa untuk basah.

Langkah yang diperlukan untuk menyelesaikan papan zarah kasar dengan kertas dinding

 1. Kami gam segmen ke tempat yang disediakan. Dengan berbuat demikian, kami cuba mengelakkan lekuk dan gam di bahagian depan bahan.
 2. Kami melicinkan kain dengan kain, menghalang penampilan gelembung.

Petua: anda boleh menggunakan kertas dinding cecair, yang digunakan seperti buku asas dan memerlukan kurang tenaga kerja. Tetapi mereka sangat terhad dalam hiasan.

Wallpaper pada OSB adalah mudah untuk digunakan. Yang lebih penting ialah proses persediaan, yang merangkumi beberapa peringkat. Tetapkan kepada cadangan, dan anda akan berjaya.

Hasil akhir memasangkan plat OSB dengan kertas dinding

Video dalam artikel ini akan memberikan maklumat tambahan. Kerja penamat yang berjaya untuk anda!

Adakah mungkin untuk meletakkan kertas dinding pada panel OSB: foto dan video

Apabila anda boleh gam kertas dinding pada plat OSB

Papan serat berorientasikan adalah beberapa lapisan cip kayu yang dimampatkan, terpaku dengan cara perindustrian. Bahan ini dicirikan oleh kekonduksian terma yang rendah, pemprosesan mudah, keramahan alam sekitar, harga yang berpatutan. Dengan semua kelebihannya, terdapat satu kelemahan penting - ini penampilan yang tidak menarik. Kepingan OSB perlu penamat, dan untuk tujuan ini, paling kerap menggunakan kertas dinding.

Bolehkah saya segera meletakkan kertas dinding pada OSB?

Pakar merespon - mustahil. Permukaan semestinya memerlukan persiapan awal.

Peringkat kerja

 1. Semua lipatan dok perlu dimeteraikan dengan mesh-serpyank dan dempul. Ini adalah perlu untuk menghalang penampilan lipit di bawah kertas dinding, serta pengagihan seragam pelekat di permukaan. Sendi sering dilekatkan dengan plaster pelekat dan pita scotch. Kelegaan dalam dihapuskan dengan akrilik.
 2. Priming permukaan plat. Ia perlu meningkatkan lekatan, mengurangkan penyerapan kelembapan.
 3. Dempul di permukaan untuk dirawat.

- mengasah penyelesaian dengan mixer khas atau gerudi pada kelajuan rendah,

- memohon kancing ke permukaan,

- selepas menetapkan dempul, semula penyesuai diperlukan.

Pergerakan harus separuh bulatan dengan tekanan ringan, ini akan menghapuskan semua kecacatan yang muncul selepas melepa. Ia juga wajar untuk menyelesaikan langkah dengan rawatan berus. Selepas ini, tidak akan ada penyelewengan dan butiran pasir yang tidak merata, dan bahan penamat akan duduk dengan baik di permukaan.

Sebagai asas kertas, apa-apa kertas adalah sesuai, perkara utama adalah bahawa ia tidak mempunyai benjolan, ia tidak terlalu padat dan minyak. Untuk melekatkan lapisan ini, perlu menggunakan trowel kertas dinding atau kain kering bersih.

Selepas selesai kerja-kerja ini, anda boleh memulakan dinding dinding dinding

4. Gluing kertas dinding.

Secara langsung proses dinding kertas walaupun ada nuansa tidak memerlukan penyediaan khas dari tuan, jadi sesiapa saja boleh melakukannya.

 1. Gam pencampur mengikut arahan pengeluar,
 2. memotong kertas dinding,
 3. memohon gam pada kanvas dan di dinding dengan roller atau berus (anda perlu mempunyai masa dalam 10 minit, sehingga kertas direndam)
 4. menempelkan kertas dinding di tempat yang betul (mengelakkan sentuhan dengan gam di bahagian depan),
 5. Lancar kertas dinding dengan kain lembut untuk mengeluarkan buih udara.

Oleh itu, anda boleh menggunakan wallpaper untuk menyelesaikan papan OSB. Untuk membuat keputusan gembira, berikan masa yang cukup untuk kerja persediaan.

Pada gam apa yang lebih baik untuk menggelapkan kertas dinding pada OSB

Apabila memilih gam, adalah berguna untuk menghayati komposisi profesional. Dalam usaha untuk memegang bahan yang ketat, sebaiknya gunakan primer kalis air, dan tambahkan sedikit gam yang baik kepada dempul, contohnya, Kleiberit.

Juga, anda perlu memilih gam untuk jenis kertas dinding tertentu.

Antara yang paling berkualiti tinggi adalah memberi perhatian kepada Moment Classic. Ciri utama gam seperti itu adalah warna putih, yang tidak memberikan pigmentasi.

Akrilik dan vinil mempunyai komposisi yang berbeza, jadi bagi pengeluar gluing mereka menawarkan sebatian lain. Anda boleh memilih Lakra murah atau kurang demokratik untuk harga Premium Methylene Vinyl.

Gam penyebaran Oscar digunakan untuk tekstil dan velor wallpapers, yang dijual siap digunakan.

Gam steklooboi pada sebatian khas. Campuran kering Premium Methylane Fiberglass dan campuran granulated Methylan Granular Premium adalah popular.

Kelebihan dan Kekurangan - Adakah mungkin untuk melekit kertas dinding cecair pada Osb

Kertas dinding cair - ini adalah bahan penamat yang popular, sama dengan plaster. Kertas dinding cair boleh didasarkan pada gelatin, sutera, kulit ek, rumpai laut dan bahan-bahan semula jadi yang menjadikan bahan ini mesra alam dan optimum untuk orang yang mengalami alergi. Mereka dihasilkan dalam bentuk serbuk kering, serta dalam cecair.

Sapukan ke dinding dengan penyembur atau roller permukaan. Proses permohonan cukup mudah - serbuk dicairkan dalam air dan digunakan selepas 20 minit ke permukaan dinding.

Tetapi jika tidak ada banyak soalan dengan dinding soalan biasa, maka bagaimana pula dengan plat OSB? Isu ini menjadi perhatian kepada orang-orang yang pertama kali melihat kertas dinding cecair dan tidak tahu bagaimana untuk mempersiapkan permukaan dengan betul sebelum memulakan kerja.

Kaedah untuk memohon kertas dinding cair pada slab OSB adalah sama seperti apabila digunakan pada dinding konvensional. Permukaan mesti disediakan sebelum memulakan kerja. Dalam masa 12 jam, serbuk itu diulik di dalam air dan dibiarkan dalam beg selofan. Apabila bilet "masak", ia mesti sama rata digunakan pada permukaan dengan spatula dan dibenarkan kering.

Bagikan jisim pada permukaan dalam bahagian kecil dan biarkan ketebalan 0.3 hingga 0.7 cm. Aras dan aplikasi perlu berterusan, kerana bahan kering dengan cepat. Adalah optimum untuk memohon keseluruhan campuran pada satu masa untuk mendapatkan teduhan seragam dengan ketebalan yang sama.

Sejajar dengan bahan yang lebih baik dalam satu arah - ke bawah atau ke kanan. Ini akan mengelakkan lipatan. Untuk membuat tekstur, jisim disamakan dengan spatula dan dipadatkan dengan roller. Selepas kerja membuat pelepasan atau, sebaliknya, kelancaran, selesai, kertas dinding harus dibenarkan kering sepenuhnya. Ini mengambil masa antara 1 hingga 3 hari. Selepas itu, anda boleh memasang lekapan, papan skirt dan elemen hiasan lain.

Tambah komen Balas balasan

Anda mesti log masuk untuk menghantar komen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − = 79