Adakah saya perlu mengeringkan papan gipsum sebelum melekatkan kertas dinding?

Cara tampal kertas dinding pada papan gipsum - langkah demi langkah arahan penyediaan permukaan

Ketahui cara menempelkan kertas dinding pada dinding kering, kerana permukaan kerja mesti disediakan dengan teliti sebelum ia. Bagaimanakah GKL mempersiapkan pemasangan gulung kemasan yang seterusnya, dan ini mesti dilakukan dengan semestinya, dan apa yang tidak penting - semuanya ada dalam artikel itu. Bacalah!

Mengapa menyediakan permukaan GKL untuk penamat

Memasang dinding lembaran plasterboard hanya separuh kerja. Selanjutnya mesti selesai, apa pun bahan penamat - cat atau kertas dinding. Sebab keperluan ini adalah ciri-ciri berikut GCR dan pemasangannya:

 • kehadiran alur pendayung khas drywall (kilang meniup kelebihan), yang perlu diselaraskan dengan permukaan utama;
 • dalam proses memasang GCR, lekukan terbentuk di tempat-tempat yang mengacaukan dengan skru mengetuk diri - mereka dipenuhi dengan penyelesaian;
 • di tempat-tempat di mana bahagian akhir lembaran disambung, chamfers khas dibuat, yang diperkuat dan dipenuhi dengan sebatian khas;
 • semasa pengangkutan, papan kerap sering rosak, jadi perlu melapisi dinding dari GCR sepenuhnya;
 • permukaan menyerap kelembapan sangat banyak (kecuali untuk bahan tahan kelembapan (GKLV)) - tanpa menyusun dinding tidak boleh dielakkan.

Kepingan GKL untuk hiasan di apartmen

Sekiranya kertas dinding gluing di permukaan tidak siap, masalah seperti itu tidak dapat dielakkan:

 • kanvas tidak akan mematuhi dengan baik, kerana GCR akan segera menyerap semua kelembapan dari tampal dinding;
 • di tempat-tempat penyebaran kadbod kertas gypsum akan ada lekapan yang jelas kelihatan - ia tidak akan kelihatan sangat;
 • dalam lekuk-lekuk dari skru berputar itu sangat mungkin bahawa web akan rosak dengan menekan secara tidak sengaja (yang sama pada titik-titik sambungan sisi GCR);
 • jika gabungan kertas dinding dan kadbod gipsum bersamaan (kebarangkalian wujud), sambungan kertas dinding akan kelihatan pada jarak yang jauh.

Pemprosesan drywall untuk memasang wallpaper berkualiti tinggi diperlukan, dan tidak ada keraguan tentang hal ini. Di samping itu, adalah penting untuk menyediakan dinding dipasang secara berperingkat, dengan betul mengekalkan urutan operasi. Kejayaan acara ini juga bergantung kepada pemilihan alat dan bahan penamat yang sesuai.

Kami memperoleh bahan, kami mengumpul alat

Adakah saya perlu mengeringkan papan gipsum sebelum melekatkan kertas dinding? Ya, itu hanya perlu, oleh itu yang pertama dalam senarai bahan wajib akan menjadi primer yang berkualiti tinggi. Bagaimana untuk membezakan penyelesaian impregnating yang betul daripada tidak sesuai? Terdapat beberapa kriteria:

 • jenama terkenal;
 • harga adalah di atas purata;
 • Ia bertujuan untuk impregnasi mendalam bangunan (penamat) permukaan;
 • berdasarkan penggantian akrilik.

Jangan cuba simpan di buku asas. Percayalah, banyak bergantung pada kualitinya. Inilah tahap lekatan penyelesaian kemasan ke permukaan GCR, kekuatan lipit, plasterboards gypsum yang berpasangan, kualiti gluing kertas dinding ke substrat yang disediakan.

Gulung pelekat gentian kaca diri

1

Sebagai tambahan kepada primer, untuk menyediakan kadbod gipsum untuk kertas dinding akan memerlukan bahan-bahan seperti itu.

 1. 1. Glue-dempty untuk mengisi sendi butt dan lekukan yang lain. Bahan yang paling biasa untuk tujuan ini adalah campuran Knauf Fugenf├╝ller. Sesetengah tuan menggantikan campuran gam khusus dengan "permulaan" biasa. Ini tidak betul - kekuatan plaster gipsum jauh lebih rendah.
 2. 2. Roll roll pelekat sendiri gentian kaca (serpian) untuk pengukuhan lipit. Terdapat lebar yang berlainan (5-20 cm). Untuk tujuan kami, lebar mesh sehingga 10 cm adalah sesuai.
 3. 3. Menyelesaikan dempul untuk finishing dalaman. Terdapat "penamat" fasad - ia tidak sesuai di sini, selain dempul luaran sekurang-kurangnya dua kali lebih mahal. Terdapat dempul dalam bentuk serbuk kering, dari mana penyelesaian disediakan dan campuran siap untuk digunakan dijual dalam bekas plastik tertutup. Putty siap adalah lebih mudah untuk bekerja (jika shpaklyuete untuk kali pertama, lebih baik untuk memilih seperti bahan), tetapi kos lebih.

Bagaimana untuk menyediakan drywall untuk wallpapering tanpa alat yang sesuai? Tidak, oleh itu, di tangan harus dikumpulkan seperti toolkit:

 • dua spatula, lebar (30-35 cm) dan sempit (sehingga 10 cm);
 • Roller cat dengan lebar "kot" fleece 20-30 cm;
 • kuas cat sempit;
 • gerudi dengan pengadun muncung;
 • pemutar skru yang digambarkan (silang berbentuk) atau pemutar skru dengan sedikit yang sepadan;
 • plat pengisar dengan grata kasar (butir tidak lebih besar daripada 120);
 • pisau pembinaan dengan bilah yang boleh diganti.

Di samping itu, anda akan memerlukan tangki yang berbeza untuk penyetuan, penyelesaian menguli, air untuk alat pencuci. Apabila semua persiapan telah selesai, tiba masanya untuk memulakan penyediaan drywall untuk wallpaper - satu arahan langkah demi langkah untuk acara ini akan tersedia di bahagian seterusnya artikel.

Menyediakan permukaan tembok eternit - apa dan bagaimana untuk dilakukan

Tuangkan primer ke dalam baldi atau dalam mandi cat, ambil roller ke tangan kerja, yang lain - berus dan mula menyempitkan GCR dengan penyelesaian pengukuhan. Roller ini disusun dengan dataran, dengan berus - di mana gelanggang skating tidak sampai. Drywall adalah satu pas, tetapi dengan hati-hati, tanpa ketinggalan.

Sekiranya dinding diperbuat daripada eternit tahan kelembapan, ia tidak sepatutnya dibuat. GKLV telah memberi impregnasi dengan semua yang diperlukan dalam pengeluarannya. Ia perlu untuk primetovat hanya lapisan penyelesaian penamat pada akhir dempul.

Apabila seluruh permukaan diresapi, anda boleh berehat (primer mesti kering sepenuhnya, dan ini dari satu jam hingga empat) dan teliti mengkaji arahan berikut.

Salah satu tahap adalah menyusun sendi dengan ular

Selepas mengepam pes ketuhar pada semua lipit (membujur, melintang) sabit. Mesh itu sendiri pelekat, tetapi ini tidak bermakna bahawa ia akan berpegang kepada dirinya sendiri dan akan berpegang pada mana-mana nombor. Pertama, ia mesti ditekan dengan baik; Kedua, pada tahap kerja ini, lebih baik tidak membuat draf yang kuat, karena sabit dengan cepat terbang di bawah aliran udara.

Setelah melekat pada mesh, kami menyediakan mortar grout. Kami mencampurkannya sedikit, kerana penyelesaian itu cepat merebut (masa "hidup" tidak lebih daripada setengah jam) dan tidak banyak menghabiskan. Untuk bermula, masak sedikit, dan menguli dengan tangan menggunakan spatula sempit. Selepas memakan bahagian pertama, anda akan memahami "sifat" bahan, iaitu, bagaimana ia berfungsi dan bagaimana untuk bekerja dengannya. Gam-putty didorong ke dalam lipit oleh pergerakan melintang, alat berlebihan dikeluarkan semasa perjalanan bersama. Matlamatnya adalah untuk mengisi jahitan sebanyak mungkin, tetapi supaya penyelesaiannya tidak menonjol di atas permukaan biasa.

Pada masa yang sama dengan tepi docking grout yang sama diisi dengan alur dari skru penetapan dan kerosakan yang mendalam ke GCR (jika ada). Ia mungkin tidak akan diskrukan semasa pemasangan skru mengetuk diri drywall. Skru seperti itu akan ditemui sendiri - kepala menonjol mereka akan "tersandung" oleh spatula. Skru ini mesti diskrukan (pemutar skru atau pemutar skru). Jika ini tidak dilakukan, mereka akan merosakkan suasana apabila permukaannya dempul sepenuhnya.

Jahitan dan alur lain ditutup dua kali, tetapi pas kedua dibuat oleh dempul biasa. Untuk meletakkan lapisan kedua, cukup untuk merebut gam - tidak perlu menunggu pengeringan. Selepas lulus kedua, jahitan dan alur skru mestilah siram dengan seluruh permukaan.

Langkah seterusnya adalah salutan berterusan permukaan dengan penyelesaian akhir. Jika anda tidak pernah melakukan ini, praktikkan pada sekeping GCR, yang sentiasa kekal selepas pemasangan. Tidak ada yang rumit, perkara utama adalah memahami masalah (lapisan seragam yang tipis) dan membiasakan tangan dengan gerakan yang betul. Dengan mengambil kira hakikat bahawa ia perlu menjadi dempul dua kali, pada akhir peristiwa pemahaman akan datang betapa mudahnya. Kelemahan pada peringkat awal latihan dengan mudah membetulkan grinding grate selepas lapisan yang digunakan telah kering.

By the way, mengenai pengisaran. Apabila menyediakan permukaan untuk dinding, dengan fanatisme, anda tidak perlu mengambil berat tentang pekerjaan anda. Ia cukup untuk sepenuhnya, tetapi sedikit berlari melalui kasar di permukaan untuk mengeluarkan bahagian menonjol. Segala macam calar yang berbeza, merosakkan gambar dan mood semasa lukisan, tidak mempengaruhi kelajuan dan kualiti pemasangan dinding.

Apa yang menjejaskan adalah kualiti buku asas yang terakhir, jadi anda perlu mengambilnya dengan serius, dan dengan teliti, gunakan lapisan penyelesaian penyelesaian yang sesuai. Walaupun buku asas kering, baca mengenai cara menampal kertas dinding di drywall.

Kleim kertas dinding betul - tips yang dialami

Ramai, tidak menjadi tuan dekorasi, terlibat dalam kertas dinding gluing. Tetapi kerja seorang profesional boleh selalu dibezakan daripada hasil buruh amatur. Dan titik di sini tidak dalam kebolehan super dan bahkan kemahiran, tetapi dalam pengetahuan tentang nuansa. Biarlah memaafkan tuan-tuan yang mendapat kerja keras ini untuk roti harian, tetapi masih membiarkan kekasih kertas hias sendiri melukis beberapa rahsia profesional.

Cara betul membentuk sudut. Salah satu kanvas disisipkan dengan langkah kecil (1.5-2 cm) di dinding bersebelahan. Kanvas lain yang terpaku untuk bertemu di dinding bersebelahan, ditumpangkan pada sekeping kertas dinding pertama dan dipotong di sudut. Pilihan lain ialah kanvas pertama di dinding bersebelahan bermula pada sudut ini. Balut sekeping besar kanvas di dinding bersebelahan tidak boleh - di sudut dari bawah kertas dinding tidak boleh "mengusir" udara dan gam berlebihan.

Yang pertama dari sudut kanvas dilekatkan dengan ketat ke tahap (baris menegak yang berfungsi sebagai panduan disediakan). Untuk pemasangan dinding, hanya gam khusus (untuk vinil, untuk bukan tenunan) digunakan. Sebatian universal adalah berkualiti rendah dan hanya sesuai untuk produk kertas. Sendok kanvas semestinya tersebar dengan gam sebagai tambahan - jadi mereka tidak bersurai dan ia mungkin untuk membentuk jahitan yang hampir tidak kelihatan.

Penyebaran maklumat penuh atau separa dari laman web tanpa menunjukkan pautan aktif kepadanya dilarang.

Adakah saya perlu mengeringkan papan eternit sebelum melekatkan kertas dinding: apa yang perlu diproses

Kadbod gipsum adalah salah satu bahan yang paling popular dan relatif murah untuk meratakan dinding, mempunyai banyak ciri-ciri berharga untuk mewujudkan persekitaran yang selesa, termasuk kemudahan pemasangan, kelajuan tinggi, bunyi yang sangat baik dan penebat haba, ketiadaan bau asing, ketahanan api, keramahan alam sekitar. Dalam proses pembaikan dengan tangan mereka sendiri, persoalan timbul: apakah perlu untuk memecah dinding kering sebelum melekatkan kertas dinding dan cara melakukannya dengan betul.

Kenapa saya perlu memohon primer ke drywall?

Pemprosesan drywall sebelum pelekap laku anda benar-benar perlu, kerana tanpa primer dan dempul dinding begitu tegas terpaku ke dinding, yang kemudiannya dalam proses hiasan yang baru yang mereka tidak boleh dikeluarkan.

Di samping itu, penyebuan dan melepa dinding diperlukan untuk sebab-sebab berikut:

 • Rawatan GCR membantu mengurangkan liang di permukaan dan mengurangkan penggunaan gam kertas dinding.
 • Melindungi drywall daripada basah, jika ia tidak mempunyai sifat-sifat pencemar air.
 • Apabila melekat kertas dinding tanpa pemprosesan permulaan, asas dinding kering boleh datang, yang akan mengubah warna penutup dinding.
 • Retak boleh terbentuk di sendi sudut, terutamanya jika ia merupakan sebuah apartmen di sebuah bangunan baru.

Penyediaan dinding dari kadbod gypsum untuk wallpapering memerlukan banyak masa, tetapi hasilnya melebihi semua jangkaan dan menjamin pandangan yang sangat baik dari apartmen selama sekurang-kurangnya lima tahun.

Di pasaran pembinaan dan di kedai-kedai dalam talian, anda boleh mencari apa-apa komposisi priming, bahan binaan dan alat yang akan membantu dengan cepat dan tanpa kesukaran memutuskan apa yang harus diuruskan drywall sebelum wallpapering.

Campuran campuran dan peralatan yang diperlukan untuk pemprosesan drywall:

 • komposisi antibakteria;
 • pengisaran mesh dan kertas pasir;
 • Lukisan berus, penggelek dan maklovitsy untuk penggunaan antiseptik dan primer;
 • spatula dengan bilah sempit dan lebar;
 • priming;
 • gipsum atau polimer dempul;
 • sealant atau plaster untuk penyambungan sendi;
 • gentian kaca atau pita mesh lavsan (sabit).

Pemprosesan step-by-step drywall sebelum wallpapering

Proses pemprosesan dinding dari GCR memerlukan urutan berikut tindakan:

 • Lemas skru cap bawah pesawat keluarkan kertas pasir atau pasir mesh tdk sama rata dan jurang, yang terbentuk di persimpangan drywall selepas menggergaji. Anda mesti menggunakan grid Mengempelas dengan gandum besar, maka denda.
 • Keluarkan kotoran dan habuk dari permukaan dinding dengan kain lembap.
 • Selepas pengeringan, lapisan komposisi anti-bakteria diperlukan untuk mencegah berlakunya acuan dan mikroorganisma adalah penting terutamanya untuk kawasan yang mempunyai pengudaraan yang miskin dan kelembapan yang tinggi - dapur, bilik mandi dan tandas.

Terdapat banyak jenis komposisi primer antikulat dan antibakteria, dengan penggunaannya yang boleh anda lakukan tanpa antiseptik.

 • Sapukan kot pertama primer ke seluruh permukaan drywall. Ini mesti dilakukan sebelum menyegel sendi dan lipit, untuk mengukuhkan lapisan atas eternit.
 • Gunakan spatula sempit untuk mengelak sendi dan jahitan dengan dempul gypsum, letakkan pita atau pita kertas di atasnya, tenggelam dengan lebih mendalam.
 • Sapukan lapisan dempul pada pita.
 • Tutup dengan lubang sealant atau dempul di mana skru tertutup, jika tidak karat akan muncul pada kertas dinding di tempat-tempat ini dengan masa.
 • Apabila dempul kering, keluarkan deposit dan lekukan, selaraskan lapisan dan sendi dengan kertas pasir.
 • Sapukan lapisan primer primer ke kawasan yang dirawat dengan dempul.
 • Tunggu sehingga buku primer benar-benar kering, dan sapukan kot primer ketiga supaya semua permukaan sempurna walaupun dan tidak berbeza dalam warna dan tekstur.

Oleh itu, asas dinding kalis air diperoleh, yang mempunyai ciri-ciri antibakteria yang tinggi.

Dalam proses pemprosesan drywall dengan dempul dan primer, disyorkan untuk memakai gogal perlindungan dan menggunakan alat pernafasan, walaupun sebatiannya selamat dari alam dan tidak mengandungi komponen berbahaya. Ini akan membantu melindungi mata, hidung dan mulut daripada penembusan zarah debu dan sambungan sendi.

Ia tidak perlu dihadkan kepada satu lapisan primer, kerana di zon-zona yang tidak bersebelahan tidak terdapat lekatan seragam kualitatif ke lapisan hiasan, dan kertas dinding yang disisipkan akan secara visual berbeza dari latar belakang umum.

Bagaimana untuk memilih buku asas yang betul?

 1. Penghalau air.
 2. Tahan api.
 3. Pelekat.
 4. Antiseptik.
 5. Penembusan yang mendalam.

Ideal - buku asas universal untuk pengeluaran eternit "Knauf", yang meningkatkan lekatan lapisan hiasan untuk dinding, dan mempunyai api yang tinggi, air-penghalau dan sifat-sifat anti-bakteria. Kos pengeluaran yang tinggi jenama Jerman membayar kualiti permukaan yang cemerlang, ketahanan dan pemandangan yang sangat baik keputusan pembaikan. Anda boleh mencari pemasangan komposisi lain yang diketahui jenama antarabangsa dan domestik, tidak kalah kepada Jerman dalam kualiti, tetapi pada harga yang lebih berpatutan.

[smartcontrol_youtube_shortcode key = "pilih asas untuk dinding" cnt = "4" col = "2" shls = "true"]

Adalah penting untuk membiasakan diri dengan arahan sebelum membeli, kerana sebatian untuk kerja luaran adalah jauh berbeza daripada primer untuk kerja dalaman dengan plasterboard. Anda tidak dapat merawat dinding dengan komposisi seperti fenolik, polistirena, alkyd, perchlorovinyl primer, yang merangkumi sebilangan besar sebatian toksik yang berbahaya kepada kehidupan. Campuran dengan kandungan silikon yang tinggi tidak mempunyai sifat lekatan yang diperlukan, dan ia tidak mungkin untuk melekat dinding ke dinding.

Tidak perlu untuk mengabaikan ciri-ciri antiseptik komposisi primer sebagai acuan dan mikroorganisma bukan sahaja menunjukkan melalui di permukaan kotoran hodoh, tetapi boleh menyebabkan kerosakan besar kepada kesihatan semua penduduk apartmen, yang ditunjukkan dalam tindak balas alahan, loya, migrain, mycotoxicosis, gangguan jantung, asma .

Cadangan untuk memohon buku asas kepada drywall

Antara buku asas yang paling popular dan boleh diakses - selamat untuk kesihatan, hypoallergenic, cepat pengeringan kompaun akrilik yang melindungi daripada mendapat drywall basah dan penembusan mikroorganisma.

Paling penting ialah warna primer, yang akan menunjukkan melalui dari kertas dinding nipis. Untuk kertas dinding yang ringan, anda perlu memilih campuran hanya putih, untuk bahan-bahan yang terang atau gelap dengan embossing komposisi mana-mana warna yang sesuai.

Kaedah untuk menyediakan campuran dicadangkan dalam arahan. Adalah lebih baik menggunakan bekas cetek yang luas di mana roller cat atau alat aplikasi lain yang mudah untuk digunakan dengan mudah boleh diletakkan.

Terdapat banyak cara untuk menerapkan primer di permukaan, di mana anda perlu memilih yang paling mudah untuk diri anda sendiri. Betul atau tidak betul seseorang memegang berus, mclovice atau roller - tidak kritikal, perkara utama adalah untuk mencapai permukaan walaupun tanpa perceraian dan coretan.

Mula memasak kertas dinding hanya boleh selepas pengeringan primer dan dempul. Adalah wajar untuk menambah masa dari yang ditentukan dalam arahan sehingga satu hari, supaya lapisan primer dan dempul di setiap sendi sama rata kering.

Sama ada papan eternit dibuat sebelum dempul atau melekat

Pembinaan papan gypsum boleh didapati di mana-mana bilik. Siling, dinding, rak dan relung - semuanya boleh diselaraskan dan dibuat dari GKL dan bingkai logam. Drywall mempunyai permukaan sempurna rata, yang selama persediaan memberi kemungkinan hiasan yang berbeza.

Untuk menyediakan permukaan memerlukan: primer, dempul, cat, gam.

Alat untuk menamatkan eternit

Adakah saya perlu mengeringkan plasterboard sebelum dempul? Ramai orang bertanya soalan ini apabila proses penyaduran struktur logam berakhir. Setelah menimbangkan sisi positif penyebuan, anda dapat mencari jawapannya.

 1. Kekuatan. Memajukan sempadan penumpuan GCR memberikan kekuatan tambahan. Primer menembusi karton di dalam dan membuat lembaran ini tahan lama. Primer mempromosikan ikatan dempul yang lebih baik kepada kadbod.
 2. Selaraskan permukaan. Proses priming adalah mudah, tetapi penting. Primer dapat mengukur permukaan untuk lukisan seterusnya. Cat akan meletakkan sama rata di permukaan dan tidak menembusi di dalam lembaran, dengan itu membentuk tempat pemendapan yang tidak rata.
 3. Adakah saya perlu mengeringkan papan gipsum sebelum melekatkan kertas dinding? Diperlukan. Primer mencipta permukaan filem yang tidak membenarkan penembusan gam ke dempul atau kadbod. Gam digunakan secara merata dan kertas dinding dibina rata dan seterusnya, jangan mengelupas di beberapa tempat, membuat buih.
 4. Kakisan. Sarjana mengesyorkan untuk menjalankan buku asas di tempat pengikat. Skru sendiri mengetuk perlu dilakukan untuk mengelakkan hakisan. Sudut logam harus dirawat dengan alasan yang sama.

Kenapa tuangkan drywall? Berdasarkan kepada aspek-aspek positif yang disenaraikan di atas proses ini, ternyata bahawa penyebuan papan gypsum adalah wajib.

Jumlah kandungan bahan

Adakah saya perlu mengeringkan papan eternit itu?

Priming adalah proses penting yang termasuk dalam jabatan kerja persiapan selepas penyaduran GKL dan sebelum menghias.

Cat yang digunakan pada papan eternit dibentangkan dalam lapisan seragam.

Adakah mereka drywall?

Terima kasih kepada primer, gam dan bahan lain yang digunakan kurang, kerana penembusan ke dalam kadbod akan hilang. Primer mencipta kesan filem, yang mempromosikan bahan melekat yang lebih baik.

Sekiranya anda tidak menyiapkan permukaan di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi, terdapat jamur dan tsvil.

Adakah saya perlu mengeringkan papan gypsum sebelum melukis? Ya. Selepas menyegel semua jahitan dan pengikat, perlu membersihkan permukaan supaya ia adalah bebas dan bebas dari habuk. Ia perlu dilakukan supaya cat tidak diserap di drywall, dan merata di permukaan. Jika ini tidak dilakukan, cat, yang mempunyai pangkalan air, akan segera diserap ke dalam substrat, permukaannya akan dilihat. Walaupun dua atau tiga lapisan cat digunakan, kotoran boleh kekal. Di beberapa tempat ia akan menjadi cerah, dan di tempat-tempat lain mempunyai bintik-bintik gelap. Primer untuk tujuan tersebut diambil oleh VD AK berwarna 012.

 • ia tidak berbau;
 • Masa pengeringan diperlukan kurang daripada campuran tanah konvensional;
 • permukaan menjadi satu nada;
 • selepas primer, ejen pewarna memerlukan kurang.

Selepas menyalakan dinding dan pengeringan, cat yang diterapkan ke permukaan akan menjadi nada seragam.

Priming permukaan sebelum wallpapering

Sebelum anda membuat kertas dinding gluing, anda perlu mempersiapkannya dengan baik. Komposisi pelekat moden diperbuat daripada campuran yang mencipta kesan pelekat dengan sempurna, tetapi tanpa primer, komponen ini akan diserap ke dalam substrat dan tidak akan memberikan hasil yang diharapkan. Campuran tanah tidak membenarkan menembusi komposisi di dalam dan membuat asas untuk melekatkan kertas dinding.

Kertas kertas gam lebih mudah jika papan gypsum dirawat dengan primer. Kembali ke jadual kandungan

Priming permukaan sebelum jubin

Adakah saya perlu mengeringkan papan gypsum sebelum meletakkan jubin? Ia adalah perlu, dan untuk ini ada sebab:

 1. Kalis air.
 2. Keseragaman memohon sokongan pelekat.
 3. Dalam hal mengeluarkan jubin, pangkalan papan gipsum tetap tidak disentuh. Ia tidak akan berfungsi bersama jubin.

Di permukaan yang dipintu, anda boleh menggunakan lem dan jubin dengan selamat

Di permukaan yang dipancarkan, anda boleh menggunakan lem secara selamat, jangan takut kerana penampilan acuan atau ketidakpercayaan gam itu.

Campuran tanah banyak. Terdapat campuran sejagat - akrilik. Ia mempunyai kelebihan seperti:

 1. Sempurna menutupi permukaan.
 2. Masa pengeringan pendek.
 3. Kemungkinan penggunaan untuk siling, dinding dan lain-lain pembinaan plasterboard.
 4. Kemungkinan penggunaan sebelum dan selepas pengisian.
 5. Dasar harga tidak diabaikan.
 6. Ia mempunyai nada putih, jadi ia boleh digunakan untuk lukisan.

Primer akrilik "Knauf" dibezakan oleh kualiti dan kebolehpercayaannya. Ia dimakan dalam kuantiti yang kecil; melepasi udara, disebabkan oleh apa yang dibina oleh dewan papan gypsum - ini penting.

Priming pengeluar yang berbeza

Sebagai tambahan kepada primer universal, terdapat campuran lain. Untuk memilih mereka, seseorang harus menggariskan beberapa perkara:

 • pengeluar, negaranya;
 • kos campuran;
 • tempoh pembinaan kadbod dan hiasan gypsum di atasnya.

Kembali ke kandungan

Daripada perdana drywall sebelum shpaklevkoj?

Dalam pasaran pembinaan terdapat 7 jenis komposisi tanah:

 1. Akrilik - sejagat.
 2. Phenolic - primers struktur logam dan unsur-unsur kayu.
 3. Alkyd - hanya permukaan kayu yang diproses. Jangan digunakan pada permukaan yang disisipkan.
 4. Perchlorovinyl - sesuai untuk kerja luaran.
 5. Glyphal adalah bahan toksik untuk menyerap permukaan logam dan kayu. Digunakan dengan tingkap dan pintu terbuka di pernafasan.
 6. Polyvinyl acetate adalah primer utama untuk campuran warna polyvinyl asetat.
 7. Polistirena - primer digunakan pada permukaan disisipkan. Ia mempunyai ciri-ciri tersendiri.

Dan juga ada primer tahan kelembapan, yang digunakan di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi, sebelum melekatkan jubin.

Proses memohon buku asas kepada drywall

Sebelum anda mula menyalakan permukaan, anda perlu menyediakan alat yang diperlukan:

 • Roller. Longgokan itu harus sederhana. Ia tidak boleh ditumpahkan. Jika tidak, villi akan kekal di permukaan, ini akan menjejaskan hiasan berikutnya;
 • Berus. Berus diperlukan untuk menyusun tempat yang sukar dicapai. Sudut di mana platen kurang. Berus hendaklah diperbuat daripada gentian semulajadi. Mereka tidak "mendaki";
 • Kapasiti. Mangkuk konvensional juga boleh didapati, tetapi lebih baik untuk membeli bekas khas dengan platform khas untuk menggulung roller.

Berus utama di tempat-tempat yang tidak dapat diakses oleh penggelek

Dan juga anda memerlukan kain, air.

Sebelum memasang sendi gipsum plasterboard, terlebih dahulu diperlukan untuk primer, tidak lupa tempat-tempat pengikat. Untuk tujuan ini, campuran kecil lapisan seragam digunakan sepanjang keseluruhan dengan berus kecil. Ia harus memastikan bahawa primer masuk ke semua sudut, dan tidak ada buih udara bentuk. Semasa menyusun dalam alur di sendi, tidak sepatutnya terdapat sebarang zarah tambahan GCR. Mereka perlu dikeluarkan. Skru penyaduran sendiri harus sedikit tertutup dalam pembinaan. Jika, semasa melewati berus dengan skru sendiri mengetuk, tidurnya berpaut ke topi, mereka harus sedikit diskru atau diapit dengan pasir - "pengisaran".

Primer harus kering sepenuhnya selepas permohonan. Pada peringkat ini, anda tidak perlu tergesa-gesa. Sekiranya tiada pengeringan lengkap, tiada kesan lekat (lekatan yang baik ke permukaan). Untuk mencapai pengeringan lengkap, bilik harus berventilasi dengan baik, tingkap harus dibuka (tetapi tidak semasa hujan dan kabus, supaya tidak meningkatkan kelembapan udara).

Pelunturan permukaan dilakukan oleh roller, untuk ini ia mesti dibersihkan dengan campuran. Ia perlu direndam dalam campuran dan dilancarkan di tapak tangki. Titisan tambahan akan kekal di dalam bekas, dan roller akan dibersihkan. Jangan beberapa kali pergi melalui tempat yang sama. Roller berfungsi dengan mudah, tempat (sudut) di mana ia tidak mungkin untuk mencapai dengan alat kerja yang diproses oleh berus.

Adalah penting untuk memastikan bahawa primer diletakkan sama rata dan sama rata, tanpa "gigi" (ada kering, ada basah) dan tanpa gelembung (boleh berlaku jika terdapat banyak habuk atau serpihan kecil di permukaan).

Masa pengeringan penyelesaian primer ditunjukkan pada label pengeluar, tetapi proses ini masih harus dipantau. Perlu aerasi bilik, kelembapan tidak meningkat, suhu udara tidak terlalu rendah.

Adakah saya perlu mengeringkan plasterboard sebelum puttying?

Membuka permukaan adalah suatu keharusan. Ini akan memberikan hasil kerja yang baik, yang akan menunjukkan kehidupan perkhidmatan yang panjang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

2 + 1 =