Alat memasak untuk plat seramik

Alat memasak untuk plat seramik

Penampilan di dapur anda kecantikan sebenar - plat seramik - selalunya memerlukan pembelian hidangan baru yang memenuhi keperluan khas. Penggunaan hidangan yang tidak sesuai bukan sahaja tidak membenarkan kita untuk mendedahkan kualiti terbaik kaca seramik kaca, tetapi ia juga akan menyebabkan sukar untuk menghapuskan atau membahayakan. Mari kita cuba untuk mencari cara untuk memilih hidangan untuk plat seramik.

Hidangan yang sesuai untuk plat seramik

Keperluan utama untuk periuk dan kuali adalah kelebihan, halus, sedekat mungkin ke permukaan. Ini adalah yang akan memastikan pemanasan seragam hidangan tanpa kehilangan haba. Corak timbul, ketidak seimbangan dan kekasaran di bawah mengganggu proses pemindahan haba dari pembakar ke piring dan menyebabkan terlalu panas bahagian tertentu pembakar, dengan ketara memendekkan kehidupannya.

Keadaan penting kedua - diameter pinggan mestilah sesuai dengan diameter pembakar. Ia boleh diterima menggunakan pinggan dengan garis pusat besar di bahagian bawah (dalam kes ini ia akan dipanaskan secara tidak rata) dan dilarang keras untuk menggunakan saiz hidangan yang lebih kecil berbanding saiz pembakar. Oleh itu, set hidangan plat seramik harus dipilih mengikut diameter kawasan permukaan yang dipanaskan.

Adalah wajar untuk menggunakan hidangan dengan pekali refleksi terendah: matte, gelap atau hitam. Bahagian bawah periuk dan kuali harus cukup tebal dan tidak berubah walaupun pada suhu tinggi. Sesetengah pengeluar menawarkan hidangan dengan bahagian bawah sedikit cekung, yang dinyalakan apabila dipanaskan.

Hidangan yang paling sesuai adalah untuk plat kaca seramik yang diperbuat daripada keluli tahan karat atau enamel keluli dengan dua atau tiga lapisan berlapis. Alat memasak berkualiti untuk plat seramik dari pengeluar yang baik mesti mempunyai label khas "untuk seramik kaca".

Ware yang salah untuk plat seramik

Mungkin, adalah yang paling penting untuk mengetahui apa perkakas yang digunakan pada plat seramik adalah tidak mungkin. Pertama sekali, semua pengeluar plat seramik kaca tidak mengesyorkan menggunakan hidangan aluminium dan tembaga. Bahan ini meninggalkan jejak di permukaan yang menjejaskan penampilan dan hayat perkhidmatannya. Kaca dan seramik tidak panas, mereka panas untuk waktu yang lama, oleh itu penggunaan periuk yang dibuat dari bahan-bahan ini juga tidak diingini.

1

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Hidangan manakah yang sesuai untuk plat seramik dan induksi?

Sebuah dapur moden dengan permukaan seramik kaca adalah perkakas rumah yang agak mahal, fungsi dan keindahan yang anda ingin simpan selama mungkin. Kebanyakan bahan panel menderita daripada penggunaan hidangan yang tidak sesuai: banyak pemilik, tidak tahu atau ingin menyimpan, terus menggunakan peralatan lama, dan ini sering menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki pada plat baru.

Apakah ciri-ciri hidangan, supaya ia boleh digunakan untuk memasak di atas seramik kaca atau induksi kaca? Untuk mencari jawapan kepada soalan ini, seseorang mesti mempunyai idea tentang kedua-dua bahan permukaan itu sendiri dan prinsip operasi plat.

Jenis hob seramik kaca

Kawasan dan warna permukaan, bilangan dan dimensi pembakar, ciri-ciri kawalan - semua momen ini sangat penting bagi pembeli dan sering menentukan penting apabila memilih, tetapi perbezaan utama satu jenis plat dari yang lain tersembunyi daripada mata yang bersinar.

Rahsia terletak pada cara pemanasan:

 • Kaca keramik seramik. Dalam model sedemikian, elemen pemanasan halogen atau pita digunakan: haba dipindahkan ke permukaan plat, yang seterusnya memanaskan bahagian bawah kuali atau kuali. Selanjutnya, dalam artikel ini, kita akan merujuk panel seperti biasa.
 • Panel induksi. Hidangan dipanaskan oleh interaksi arus eddy dengan logam yang mempunyai sifat ferromagnetik. Ia adalah dari bahan ini, kuali untuk permukaan memasak jenis ini harus dibuat.

Oleh itu, apabila mencari hidangan yang sesuai, adalah perlu untuk memahami dengan jelas mengenai apa yang digunakan panel seramik kaca. Dalam hal terbaik, makanan masak semata-mata tidak berfungsi, paling buruk plat baru akan rosak.

Selepas membeli hob seramik kaca, disyorkan untuk melakukan semakan lengkap di dapur. Sesetengah barangan, yang pada pandangan pertama kelihatan cukup kuat dan sesuai untuk memasak, mungkin tidak sesuai untuk plat baru.

Skala, kekasaran, bawah tidak rata - semua kecacatan ini, walaupun mereka tidak penting, akan menggaru permukaan panel.

Kerosakan semacam itu tidak boleh dihapuskan atau disamarkan. Oleh itu, hidangan yang cacat harus segera dibuang atau dibawa ke dacha. Bagi perkakas baru, perlu mengambil kira keunikan setiap jenis dapur.

Apakah keperluan untuk bahan masakan?

1. Untuk plat seramik kaca konvensional. Kerana seluruh permukaan dipanaskan, tidak dapat digunakan untuk menggunakan periuk dan kuali yang diperbuat daripada logam lembut seperti tembaga, aluminium tanpa salutan khas pada plat tersebut.

Jejak yang ditinggalkan oleh hidangan tersebut pada panel hampir mustahil untuk dihapuskan, dan ini tidak hanya mempengaruhi daya tarikan luar peranti, tetapi juga fungsinya.

2. Bagi panel induksi kaca-induksi, objek yang bahagian bawahnya tidak mempunyai sifat feromagnetik tidak sesuai.

Sesetengah model plat sendiri mengenali peralatan yang salah: mereka hanya menolak untuk menghidupkan.

Berikut adalah senarai bahan-bahan, penggunaannya dalam perkakas untuk induksi kompor tidak berguna:

Kepada nota: cara yang paling mudah dan paling mudah untuk menentukan sama ada perkakas itu sesuai untuk panel induksi jenis adalah untuk memeriksa sifat-sifat bawahnya dengan magnet biasa. Apabila pergi ke kedai, lebih baik untuk mengambil barang berguna ini dengan anda.

Harus diingat bahawa tidak semua objek besi atau besi di dapur mempunyai sifat yang diperlukan: aloi bukan magnet juga didapati.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk menyingkirkan kuali aluminium. Mungkin bahagian bawahnya ditutup dengan salutan khas, yang membolehkan memasak pada periuk induksi.

Hidangan yang sesuai untuk seramik kaca konvensional

Panel kaca seramik jenis ini paling biasa, dan pilihan hidangan yang sesuai untuknya cukup luas. Di atas plat ini disarankan untuk digunakan:

 • Panci enam dengan bahagian rata rata tanpa cip dan calar;
 • kaca, yang mempunyai sifat tahan panas;
 • keluli tahan karat;
 • Hidangan aluminium dengan Teflon atau lapisan bawah seramik.

Harus diingat bahawa apabila memilih peralatan, lebih baik untuk mengambil kira sifat bahan: contohnya, gelas mempunyai kekonduksian terma yang rendah.

Pekali kecekapan semasa memasak tidak akan terlalu tinggi, dan penggunaan kuasa akan meningkat. Walau bagaimanapun, fakta ini tidak boleh dianggap sebagai kontraindikasi langsung untuk penggunaan barangan kaca.

Daripada ciri-ciri objek untuk kaca-seramik, ia juga perlu menyebutkan ketebalan bawah. Lebih-lebih lagi, semakin seragam makanan akan dipanaskan. Di samping itu, bahagian tebal melindungi panel itu daripada terlalu panas yang berlebihan.

Warna juga penting: bahagian bawah gelap dan beku menyerap haba lebih baik daripada cerah dan berkilat.

Bagi diameter bahagian kuali atau kuali ini, adalah wajar jika ia sesuai dengan diameter diameter pembakar: ini akan mengurangkan kehilangan haba dan membuat panel bekerja dengan kecekapan maksimum.

Pemilihan hidangan untuk panel induksi

Keperluan yang diperlukan untuk menggoreng kuali dan kuali yang dimaksudkan untuk permukaan memasak seperti: kehadiran sifat magnet bawah. Dalam kes ini, bahan dinding piring boleh menjadi apa-apa.

Satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan, dengan cara yang sama seperti apabila memasak pada kaca seramik dengan NE - petunjuk kekonduksian haba.

Untuk seramik kaca dengan induksi paling sesuai:

 • barangan diperbuat daripada enamel atau keluli tahan karat;
 • hidangan dari aluminium dengan salutan ferromagnetik bawah;
 • hidangan besi.

Nota: bahagian bawah pinggan boleh mempunyai bentuk yang sedikit cekung: ini bukan kecacatan jika kuali itu dimaksudkan untuk seramik kaca. Apabila dipanaskan, bahagian bawah ini diluruskan dan berfungsi dengan mudah berbanding pembakar.

Peraturan ini, tentu saja, tidak terpakai pada peralatan lama, cacat disebabkan oleh penggunaan yang berpanjangan.

Apa lagi yang perlu saya pertimbangkan semasa membeli hidangan untuk plat seramik kaca dengan induksi? Perlu diingati bahawa diameter bahagian bawah harus sesuai dengan diameter pembakar atau melebihinya.

Di samping itu, bagi kebanyakan jenis jenis ini, perkakas dengan garis bawah bawah kurang daripada 8 cm tidak dibenarkan. Jika tidak, perkakas tidak akan dihidupkan.

Memilih hidangan yang dibeli untuk plat baru seramik kaca apa-apa reka bentuk, adalah disyorkan untuk mempertimbangkan semua ciri-ciri di atas, serta memberi perhatian kepada penamaan dari pengeluar, biasanya terletak di bawah periuk dan kuali.

Ikon istimewa akan menjimatkan keraguan semasa membeli dan perlu menyemak sama ada barangan kaca itu sesuai.

Dan, tentu saja, anda perlu ingat bahawa perkara yang berkualiti tinggi tidak boleh terlalu murah. Harga yang rendah, sesungguhnya, terlalu tinggi - alasan untuk meneruskan pencarian sehingga pilihan yang lebih sesuai dijumpai.

Bagaimana untuk memilih hidangan yang betul untuk plat kaca seramik

Pemerolehan plat dengan keramik seramik kaca akan memberi perhatian kepada hidangan sedia ada. Tidak semua periuk dan perkakas lain boleh digunakan bersama dengan dapur baru.

Hidangan untuk apa-apa plat dipilih berdasarkan prinsip pemanasan, yang digunakan untuk operasi dapur. Terdapat dua pilihan:

 1. Elektrik, sebagai utama untuk kebanyakan pembakar;
 2. Induksi, biasanya hadir sebagai kawasan yang berasingan untuk pemanasan cepat.

Setiap pilihan membebankan permintaannya terhadap ciri-ciri bahan dan reka bentuk, menentukan hidangan mana yang boleh digunakan.

Apabila memilih inventori untuk plat seramik kaca, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada kekonduksian terma hidangan. Ia ditentukan oleh:

 • keadaan permukaan bawah;
 • bahan yang digunakan;
 • ketebalan dan struktur dinding.

Sekiranya anda ingin menggunakan jenis induksi, anda perlu menghadiri pilihan peralatan magnet, yang boleh digunakan untuk pilihan ini.

Untuk memanaskan bahagian bawah dengan baik, memindahkan haba ke dinding tanpa kehilangan dan cepat memanas kandungan, ia mestilah:

 • sempurna rata, tanpa corak dan kekasaran;
 • cukup tebal, gelap atau matte;
 • dirawat dengan komposisi khas yang menghalang calar dan ganti rugi yang tidak sengaja;
 • pengedaran haba, iaitu, pelbagai lapisan dengan lapisan luar dan dalam keluli tahan karat, lapisan aluminium pertengahan;
 • di hadapan pembakar induksi, mesti dibuat daripada aloi ferromagnetik.

Sebarang kecacatan atau penyelewengan struktur mengurangkan tahap kekonduksian terma yang diperlukan. Percubaan menggunakan dapur dengan permukaan kaca seramik dengan hidangan sedemikian menjadikan pengambilalihan itu tidak bermakna.

Prinsip pengoperasian hob ini membolehkan penggunaan kuali dengan dasar cekung. Ia boleh digunakan mengikut kehendak standard khas. Tahap getaran tidak boleh melebihi enam persepuluh peratus diameternya. Dalam kes ini, apabila suhu meningkat, konvensional meluruskan dan menjadi rata, yang memastikan pemanasan yang cepat dan seragam dinding dan kandungannya.

Apabila memutuskan hidangan yang dipilih untuk plat seramik kaca, anda perlu memberi perhatian kepada bahan dindingnya. Idealnya, lebih baik menggunakan produk yang sepenuhnya diperbuat daripada aloi keluli tahan karat, dengan tambahan nikel dan kromium. Bahan ini memberikan rintangan haus yang lebih baik, kekerasan dan ketahanan terhadap serangan kimia. Tetapi ciri utamanya ialah kekonduksian terma yang baik. Selain keluli, anda boleh menggunakan:

Anda boleh menggunakan periuk dengan Teflon atau salutan seramik. Satu-satunya keadaan adalah kehadiran bawah keluli tebal, dari bahan dengan kekonduksian terma yang baik.

Cadangan untuk memilih peralatan untuk plat inovatif termasuk senarai bahan yang tidak boleh digunakan bersamaan dengan seramik kaca tanpa konsekuensi untuk plat atau pinggan itu sendiri.

Biasanya perkakas, bahagian bawahnya mempunyai kekonduksian terma yang rendah dan menjadikannya sukar untuk memanaskan kandungannya, berubah apabila ia bersentuhan dengan pembakar panas, meninggalkan tanda yang sukar dibuang di permukaan.

Senarai ini termasuk item dengan bahagian bawah dari:

 • kaca tahan panas dan seramik kaca, yang melambatkan proses pemanasan;
 • aluminium atau tembaga, kerana suhu tinggi menyebabkan mereka mencairkan, yang merosakkan permukaan panel;
 • Sebarang perkakas yang digunakan pada pembakar biasa dengan permukaan yang cacat, tercalar, tidak rata dan kasar.

Bahan dan kecacatan sedemikian menjadikan pemanasan sukar, tidak membenarkan semua kelebihan bahawa prinsip inovatif janji plat baru.

Betul memetik kuali atau kuali di bawah keranjang baru, jangan berehat. Untuk meningkatkan hayat perkhidmatan mereka dan meningkatkan kecekapan proses memasak, perlu:

 • Kawasan bahagian bawah kuali atau bekas lain sesuai dengan dimensi kawasan pemanasan;
 • bahagian bawah telah dibersihkan dengan cemar;
 • salutan luar kering sebelum digunakan, yang mana ia perlu dipadam dengan teliti sehingga kering sepenuhnya.

Mematuhi keperluan mudah ini, anda boleh bergantung kepada garis panjang perkhidmatan panel dan perkakas yang dibeli untuknya. Sebaliknya, pengabaian sistematik peraturan ini boleh menyebabkan kerosakan pembelian dan ubah bentuk hidangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

64 + = 73