Aliran masuk

Contents

Sistem bekalan dan ventilasi ekzos untuk pertukaran udara yang baik di dalam rumah

Orang tidak belajar untuk hidup di angkasa tanpa oksigen. Oleh itu, adalah perlu untuk memastikan bahawa apartmen atau rumah persendirian mempunyai bekalan udara yang mencukupi. Dengan tugas ini, sistem pembekalan dan pengudaraan ekzos akan dikendalikan.

Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan prinsip peranti, skim dan pengiraan pengudaraan bekalan.

Mengapa kita memerlukan pengudaraan udara?

Pertukaran udara yang tidak mencukupi di dalam rumah penuh dengan akibatnya:

 • dengan kekurangan oksigen, kerja sistem saraf pusat dan kardiovaskular terganggu;
 • menurun kecekapan;
 • meningkatkan kelembapan di dalam bilik;
 • kepekatan bahan berbahaya di udara meningkat;
 • kulat dan patogen lain berkembang.

Pada pandangan kami, terdapat lebih banyak sebab untuk difikirkan.

Jenis sistem pengudaraan premis

Klasifikasi sistem pengudaraan dibentangkan dalam jadual.

Kami akan membincangkan secara ringkas jenis ventilasi untuk mempunyai idea tentang kepelbagaian mereka dan yakin akan kemungkinan memilih yang optimum.

Pengudaraan semula jadi di sebuah rumah persendirian

 1. Bilik ventilasi.
 2. Pertukaran udara melalui saluran pengudaraan, jurang / injap dalam tingkap dan pintu.

kelemahan yang sama mereka menerima udara sejuk (SNP mengikut 2.04.05-91 "HVAC" suhu yang jatuh di dalam bilik tidak boleh lebih rendah daripada 18 ° C), serta bunyi dan debu (perlu menjaga udara boleh tanggal penapis). Di samping itu, pengudaraan semula jadi adalah sukar untuk mengawal selia.

Keberkesanan pengudaraan semula jadi bergantung kepada banyak faktor. Antaranya: perbezaan suhu, tekanan, gaya angin dan arah.

1

Pengudaraan paksa di rumah dan apartmen

Sistem pengudaraan yang terpaksa membolehkan anda mengarahkan aliran udara di mana sahaja ia diperlukan.

Pengudaraan tempatan (ekzos, bekalan)

Jenis pengudaraan tempatan:

 • hud dapur;
 • hud tingkap (biasanya dipasang di dapur, di bilik mandi);
 • injap tingkap (ventilator). Dipasang di bahagian atas tetingkap dan menyediakan aliran udara ke bilik. Prinsip operasi adalah berdasarkan perbezaan tekanan di jalan dan di dalam bilik;
 • ventilator dinding. Diletakkan di dinding. Dari sisi ruang tamu ditutup dengan gril hiasan. Bagaimanapun, dalam keadaan iklim kita hampir tidak digunakan.

Sistem ini menggabungkan beberapa bilik atau bangunan bangunan bertingkat.

Kami akan lebih terperinci mengenai skim prinsip operasi pengudaraan paksa.

Tujuan sistem ekzos ialah mengeluarkan udara yang dibelanjakan, terlalu panas atau tercemar dari bilik. Secara semulajadi, pengudaraan ventilasi ekzos mesti diberi pampasan oleh pengambilan udara segar dalam jumlah yang sama. Ini boleh dicapai dengan mengalihkan atau menggabungkan dengan sistem pengudaraan. Selalunya sistem ini dipasang di kemudahan pengeluaran dan pertubuhan katering.

Tujuan pengudaraan bekalan dan ekzos dalam memastikan pergerakan udara dalam dua arah adalah pengambilan dan pengekstrakan udara ekzos.

Skim bekalan dan pengudaraan ekzos ditunjukkan dalam foto.

Memandangkan hakikat bahawa permintaan dan tugas pengguna perlu diselesaikan, menyediakan pengudaraan di sebuah apartmen atau rumah, pelbagai peralatan teknikal digunakan.

Sistem modular bekalan dan pengudaraan ekzos

Sistem yang boleh dibuka / menaip adalah satu set komponen (modul), yang termasuk unsur-unsur asas: kipas, unsur penapis, pemanas udara, penyenyap hingar, automatics dan unit tambahan. Angka ini menunjukkan semua elemen yang membentuk sistem.

Skim peranti sistem pengudaraan modular

Sistem pengudaraan bersyarat tanpa syarat dan bersyarat, ialah pakar pereka boleh memilih unsur-unsur keupayaan yang diperlukan. Minus - agak sukar untuk merancang sistem secara bebas tanpa pengetahuan khusus. Apa, bagaimanapun, tidak menghalang pengguna.

Video itu menunjukkan pengudaraan bekalan modular yang dibebaskan sendiri, dibuat oleh tangan sendiri

Sistem monoblock bekalan dan pengudaraan ekzos

Ia adalah satu blok di mana semua elemen yang sama diletakkan. Sistem sedemikian lebih mudah bagi mereka yang lebih suka memasang sistem pengudaraan itu sendiri. Di samping itu, lebih mudah untuk menjaga sistem sedemikian.

Prinsip operasi dan skema sambungan System-Supply-and-exhaust Systemair dibentangkan pada video:

Kos memasang ventilasi itu adalah yang tertinggi, tetapi hasilnya membenarkan pelaburan.

Hari ini, pemasangan dengan pemulihan haba semakin popular

Bekalan dan ekzos ventilasi dengan pemulihan

Mod regenerasi membolehkan haba memasuki udara masuk dan pada masa yang sama untuk memelihara haba udara yang dilepaskan. Skim operasi sistem pengudaraan dengan penyembuhan ditunjukkan dalam angka tersebut.

Pemulihan telah dipasang di sistem monoblock. Kehadirannya membolehkan anda menyimpan sehingga 90% (kertas pemanggang semula) dan sehingga 70% (logam) haba udara keluar.

3. Membekalkan sistem pengudaraan udara

Udara bekalan direka untuk membekalkan udara ke bilik dari luar. Sistem ini adalah yang paling biasa di kalangan yang disenaraikan. Ini disebabkan pemasangannya memungkinkan untuk mengira aliran arus udara ke gerakan semulajadi mereka. Oleh itu, prinsip pengudaraan bekalan adalah bahawa sistem mengetatkan udara, dan aliran keluarnya berlaku melalui kisi-kisi pengudaraan, jurang di tingkap / pintu, dan sebagainya.

Ini menjadikan ia sangat diperlukan untuk kediaman dan pejabat.

Peranti pengalihudaraan terpaksa:

 • Ruang bekalan di mana udara disucikan dan dipanaskan / disejukkan;
 • saluran udara. Membolehkan anda memindahkan jisim ke tempat penggunaan;
 • aksesori.

Disebabkan fakta bahawa sistem mempunyai penampilan estetik, ia boleh dipasang di dalam rumah (di dalam rumah, apartmen).

Skim pengudaraan bekalan ditunjukkan dalam foto.

Bekalan sistem pengudaraan udara - skim

Untuk bekalan udara, terdapat keperluan untuk suhu udara yang masuk, yang tidak boleh lebih rendah daripada 18 darjah. Oleh itu, pengudaraan paksa dengan pemanasan adalah fenomena yang sangat umum. Bagaimanapun, kemajuan juga telah menembusi sfera ini, dan ia telah digantikan oleh pengudaraan segar dengan pemulihan, yang bukan sahaja menimbulkan suhu udara yang masuk, tetapi juga membolehkan untuk mengekalkan output haba. Prinsip pemulihan dijelaskan dalam rajah.

Prinsip pemulihan dan penyejukan udara untuk rumah

Analisis perbandingan beberapa sistem pengudaraan bekalan popular dibentangkan dalam jadual

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa rumah dan apartmen negara mengemukakan keperluan berbeza untuk sistem pengudaraan.

Analisis perbandingan sistem pengudaraan bekalan popular

Pengudaraan di apartmen

Kebanyakan pangsapuri tidak dilengkapi dengan sistem pengudaraan. Udara di dalamnya berasal dari tingkap terbuka. Memandangkan keadaan di mana orang tinggal di metropolis, isu mendapatkan udara bersih lebih akut. Oleh itu, mereka lebih berminat untuk memasang sistem tersebut daripada yang lain.

Untuk sistem pengudaraan di apartmen terdapat keperluan:

 • kekompalan;
 • kemungkinan pengurangan hingar;
 • peningkatan keperluan untuk pembersihan udara;
 • reka bentuk yang bagus atau keupayaan untuk memasang sistem di belakang siling atau dinding luar.

Pengudaraan di rumah persendirian

Sebuah rumah negara juga harus berventilasi, kerana ia adalah kompleks keseluruhan premis isi rumah. Bergantung kepada tujuan di dalamnya mikroiklim yang berbeza ditubuhkan. Pemasangan pengudaraan udara segar akan membolehkan udara diarahkan kepada suhu yang ditetapkan dalam arah yang diberikan. Keperluan khas untuk pengudaraan di dalam rumah dialami oleh pemilik kolam renang, yang terletak di dalam rumah. Lagipun, kerana kelembapan berlebihan, lampiran nod mungkin menderita, dan akhirnya struktur keseluruhan.

Untuk sistem pengudaraan di dalam rumah ada keperluan:

 • kuasa;
 • kemungkinan mewujudkan sistem bercabang, dengan parameter yang ditentukan untuk setiap bilik;
 • kawalan automatik pengudaraan bekalan (biasanya dengan bantuan teknologi wi-fi);
 • dalam musim sejuk, kampung perlu dipanaskan, maka udara ekzos yang dipanaskan boleh dimasukkan ke dalam pemanasan pengudaraan bekalan. Pada musim panas, adalah wajar untuk menyejukkan udara masuk. Kemudian pemulihan dan / atau penghawa dingin dipasang.

Pengiraan pengudaraan di rumah persendirian

Perlu diperhatikan bahawa, walaupun terdapat kesederhanaan sistem pengudaraan, pengiraan pengudaraan bekalan lebih baik dipercayakan kepada seorang profesional yang bukan sahaja memilih monobloc optimum atau merekabentuk sistem yang ditetapkan, tetapi juga menerima kelulusan projek daripada perkhidmatan api.

Apa yang perlu dipertimbangkan, jika anda membuat keputusan untuk membuat sendiri:

 • tentukan tujuan premis - kediaman (apartmen, rumah persendirian, dacha) atau bukan kediaman (komersial, pengeluaran), jumlah kawasan, bilangan dan jenis pekerjaan pada masa orang di dalamnya, dan mengambil kira tahap kelembapan di dalam bilik;
 • untuk mengira pertukaran udara yang diperlukan (untuk tempat tinggal adalah 3 meter padu per jam setiap 1 meter persegi). Pertukaran udara untuk bilik lain diberikan dalam jadual (disusun mengikut SNiP 2.04.05-1);

  Pengiraan pertukaran udara (jadual - kekerapan pertukaran udara, jumlah udara yang dikeluarkan dari bilik)

  Kesilapan kecil dalam pengiraan akan mengakibatkan pengurangan kecekapan sistem pengudaraan atau kenaikan kos elektrik.

  Pada akhirnya, saya ingin menambah bahawa pemasangan sistem pengudaraan akan mewujudkan iklim mikro yang menggalakkan di dalam bilik, yang akan memberi kesan yang baik kepada kesihatan dan kecekapan keluarga atau pekerja anda.

  Komen (0)

  Projek maklumat mengenai pembinaan rumah dengan tangan mereka sendiri. Penyebaran penuh atau separa bahan-bahan tapak hanya boleh dilakukan setelah perjanjian dengan pentadbir

  Prinsip tujuan dan operasi sistem pengudaraan pengambilan

  Pengudaraan Pribochnaya adalah salah satu jenis pengudaraan (mekanikal) terpaksa, yang direka untuk memberi makan udara luar segar di dalam bangunan dengan bantuan peralatan bertiup udara khusus, yang menggunakan peminat pelbagai jenis dan kapasiti. Pada masa yang sama, udara luar memasuki bilik boleh dibersihkan terlebih dahulu dan dipanaskan.

  Sistem pengalihan bekalan bukan mudah yang paling mudah di dalam apartmen adalah peminat yang dipasang di tetingkap tetingkap dapur. Semasa operasi, udara luar disedut ke dapur, mewujudkan tekanan yang berlebihan di dalam bilik, yang mengalihkan udara tercemar dalaman melalui pembukaan ekzos ke jalan.

  Lebih berkesan pada masa ini adalah pengudaraan udara terpaksa, prinsip yang pada masa yang sama memaksa bahagian dalam bilik dan mengeluarkan daripadanya jumlah yang sama udara. Skim bekalan dan pengudaraan ekzos menyediakan dua saluran bebas untuk memasuki dan mengeluarkan udara yang paksa.

  Pengelasan jenis pengudaraan bekalan

  Bekalan sistem pengudaraan udara diklasifikasikan mengikut beberapa ciri:

  Dengan kehadiran atau ketiadaan saluran udara:

  • bukan saluran, di mana udara segar menembusi bilik secara langsung melalui lubang aliran masuk di dinding atau tingkap bangunan;
  • Saluran, di mana udara segar dibekalkan ke premis melalui sistem saluran udara.

  Menurut reka bentuk rangkaian pengudaraan:

  • pasang siap, terdiri daripada unsur-unsur yang berasingan, yang disambungkan bersama oleh saluran udara;
  • monoblock, yang menggunakan sistem pengudaraan bekalan, mengintegrasikan secara struktur dalam perumahan berasingan beberapa unsur sistem (penapis, kipas angin, pemanas udara, peralatan sistem kawalan, dan lain-lain).

  Dengan cara pengudaraan:

  • Tempatan, yang memberi makan aliran udara segar ke tempat tertentu di dalam bilik;
  • Kompleks, menjalankan pertukaran hawa lengkap dan seragam di dalam bilik.
  • sistem kecemasan (menyekat asap) yang menghalang penyebaran asap dan menyumbang kepada penyingkiran selamat orang dari bangunan semasa kebakaran.

  Komposisi elemen pengudaraan bekalan

  Bekalan pengudaraan boleh termasuk dalam komposisi pelbagai peranti, digabungkan dengan sistem saluran udara dan bahagian-bahagian mereka yang terbentuk ke dalam satu rangkaian pengalihudaraan. Unit utama sistem pengalihudaraan mekanikal dari mana-mana jenis adalah peminat bekalan, yang boleh menjadi jenis paksi, radial atau diametrik.

  Ciri teknikal yang paling penting peminat adalah kuasa mereka, jenis voltan bekalan, kapasiti bekalan udara dan jumlah tekanan yang dihasilkan di kawasan kerja. Rangkaian paip udara yang lebih kompleks dan / atau lebih lama, semakin tinggi parameter ini.

  elemen asas lain termasuk bekalan gril pengambilan udara, penapis udara, udara dan pendikit injap, pemanas, saluran udara dan kelengkapan, peresap udara.

  Penapis untuk pengudaraan bekalan dipasang di bahagian masuk peranti pembekal dan berfungsi untuk membersihkan udara masuk dari serangga, debu dan zarah dan serpihan asing yang lain. Mengikut tahap penapisan udara, mereka dibahagikan kepada penapis yang kasar, halus dan terutama pembersihan halus. Jenis unsur penapis boleh kering, basah dan elektrostatik.

  Pemanasan ventilasi dilakukan dengan bantuan pemanas udara (calorifiers) yang dipasang di pintu masuk ke sistem. Elemen pemanasan mereka boleh jenis elektrik atau air. Pemanas elektrik beroperasi dari elektrik rumah, pemanas air disambungkan ke sistem pemanasan bangunan.

  Saluran dan kelengkapan boleh dibuat daripada pelbagai bahan (zink saduran atau keluli tahan karat, aloi aluminium, plastik, polimer komposisi), struktur tegar atau fleksibel mempunyai keratan rentas bulat atau segi empat tepat, diameter yang bergantung kepada prestasi sistem yang diperlukan.

  Di samping itu, sistem itu boleh termasuk muffler bunyi, pemulihan, penyingkiran drift, dehumidifiers atau humidifiers udara luar, automasi dan elemen kawalan sistem, dan sebagainya. Dengan bantuan peranti sedemikian, kawalan lengkap operasi sistem pengudaraan dan peraturan parameter asasnya dilakukan.

  Reka bentuk dan perhitungan pengudaraan pembekalan dijalankan dengan mengambil kira ciri-ciri reka bentuk dan ciri-ciri teknikal utama semua elemen sistem yang termasuk dalam skema rangkaian pengudaraan. Dari pertimbangan yang betul bagi parameter ini dan pemasangan peranti yang berkualiti bergantung kepada kebolehkerjaan seluruh sistem.

  Pengudaraan dengan penjanaan semula

  Sejenis khas pengudaraan paksa ialah pemanasan udara bekalan dan edaran semula haba, yang menyediakan pemanas sebahagian daripada aliran udara masuk kerana udara panas ekzos dari bilik dengan menggunakan alat-alat khas - recuperator. Oleh itu, pemanasan dasar udara luaran dilakukan oleh pemanas udara biasa.

  Pemulihan adalah sejenis jenis penukar haba khas, yang mana input dan output bekalan dan saluran ekzos sistem pengudaraan disambungkan. Dikeluarkan dari udara tercemar bilik, melalui pemulihan, memberikan haba kepada udara luaran yang masuk, tidak langsung bercampur dengannya. Pemanasan tambahan seperti pengudaraan bekalan membolehkan untuk mengurangkan penggunaan tenaga dengan ketara untuk memanaskan udara masuk, terutamanya pada musim sejuk.

  Apabila bilik itu berhawa dingin dengan udara segar, maka dalam cuaca panas, udara sejuk yang dikeluarkan oleh pemulihan boleh menyejukkan udara hangat dari jalan, mewujudkan suhu selesa yang diperlukan di dalam bilik.

  Pengudaraan premis dengan tingkap plastik

  Pengudaraan tingkap di rumah-rumah lama secara tradisional memainkan peranan penting dalam pengudaraan premis, menyediakan udara segar melalui kerangka bingkai tingkap kayu dan tingkap terbuka.

  Walau bagaimanapun, penduduk pangsapuri bandar dan rumah negara semakin dipasang di rumah mereka logam dan gentian kaca tingkap, dicirikan oleh haba yang tinggi dan pengurangan bunyi, praktikal penggunaan dan reka bentuk luaran estetik.

  Pemasangan tingkap itu, terutamanya dalam bangunan dengan dinding kedap udara yang tidak mempunyai peranti pembekalan tambahan, sering menyebabkan pelanggaran masuk semula jadi udara luar segar. Ini membawa kepada peningkatan kelembapan udara, pembentukan pemeluwapan pada permukaan dalaman kaca, menyebabkan rasa menyekat dan kekurangan oksigen dalam orang-orang di dalam bilik itu. Untuk mengelakkan fenomena yang tidak menyenangkan, pengudaraan tingkap plastik diperlukan.

  Pengudaraan udara terbina dalam pada tingkap plastik dipastikan dengan pemasangan injap pengambilan khas pada bingkai tingkap, yang dapat mengawal suhu regim kelembapan suhu yang diperlukan dan untuk mencegah pemeluwapan pada tingkap. Injap boleh diselaraskan dalam mod manual atau secara automatik, menggunakan sensor hygroscopic bersepadu yang mengukur kelembapan udara luar yang masuk.

  Pengudaraan bekalan seperti tingkap plastik boleh dibuat pada bila-bila masa yang sesuai - pada masa memasang tetingkap baru dan semasa operasi selanjutnya. Memasang injap bekalan ke tingkap boleh dilakukan sendiri atau berunding dengan pakar yang berkelayakan.

  Pengudaraan di apartmen dengan penapisan

  Pengudaraan Pritatochnaya di sebuah apartmen dengan penapisan adalah jaminan untuk mikroklimat yang sihat. Selain menarik udara, tujahan kembali juga diperlukan. Sistem pengudaraan di apartmen adalah peredaran udara yang betul.

  Pengudaraan Pritatochnaya di apartmen dengan penapisan - sistem di mana terdapat pengudaraan paksa di apartmen, iaitu udara segar dengan bantuan sistem pengudaraan. Udara bukan sahaja melalui penapisan, tetapi juga boleh dipanaskan pada musim sejuk, dan disejukkan pada musim panas.

  Ikrar mikroklimat yang sihat di apartmen - susunan yang cekap sistem pengudaraan

  Bagaimana untuk memeriksa pengudaraan di dalam bilik dan menentukan genangan udara?

  Tanda-tanda pengudaraan yang buruk di apartmen:

  • udara berat, pengap;
  • perisa dapur bergerak di sekitar apartmen;
  • kesombongan dan kelembapan di bilik mandi;
  • di dalam tandas untuk waktu yang lama, bau yang tidak menyenangkan disimpan;
  • acuan berhampiran tingkap.

  Penduduk pangsapuri, sebagai tambahan kepada iklim mikro, mengalami kebuluran oksigen pada musim sejuk. Debu, timbunan, rambut haiwan kesayangan dan zarah asing yang lain berkumpul di udara, yang amat sukar bagi mereka yang mempunyai alahan dan kanak-kanak kecil.

  Peredaran yang betul dalam bilik udara sejuk dan hangat

  Bilakah perlu untuk membekalkan udara untuk apartmen?

  Pertama sekali, anda memerlukan pengudaraan di apartmen dengan tingkap plastik. Orang ramai berpagar dari dunia luar dengan banyak cara. Salah satunya adalah pembinaan logam-plastik. Ketegasan, sebagai kriteria utama untuk kualiti tingkap, seolah-olah memelihara orang di rumah mereka. Tiada habuk, bunyi bising, ekzos, tetapi tiada udara segar.

  Jadikan bersih mikroklimat akan membantu pengudaraan yang dipasang di apartmen, yang dibuat oleh tangan sendiri. Ia akan menghilangkan keperluan untuk pengalihudaraan dengan membuka tingkap, yang seterusnya, melindungi bilik dari draf dan bunyi dari jalan. Di rumah tidak akan ada cetakan, bahan dan bau aktiviti penting penduduk tempatan. Akan ada udara segar sahaja.

  Prinsip pemulihan dengan fungsi pertukaran haba

  Jenis ventilasi ekzos untuk ruang tamu

  Terdapat dua jenis sistem pengudaraan bekalan untuk pangsapuri:

  • dengan peredaran semulajadi - salah satu sistem pengudaraan yang paling biasa di sebuah apartmen dengan penapisan. Dalam kes ini, udara tepu dengan pukulan oksigen ke dalam apartmen dari jalanan, dan karbon dioksida bertakung ditarik balik dengan menarik sistem ekzos;
  • dengan peredaran paksa - pemasangan sistem sedemikian boleh dilakukan dengan memasang kipas yang akan membantu mewujudkan tekanan yang diperlukan. Sistem ini diperlukan di rumah persendirian, terutama pada musim panas.

  Pengudaraan asli pangsapuri berlaku melalui pengudaraan biasa dengan tingkap terbuka

  Nasihat berguna! Anda harus menolak untuk memasang pengudaraan di apartmen, yang mana mustahil untuk membeli bahagian asal atau analognya.

  Prinsip pengudaraan di rumah

  Pengudaraan di apartmen adalah seperti berikut:

  • Dengan paip pengudaraan, udara dari bilik terbentang. Kemudian, melalui saluran udara, ia bertiup ke saluran tengah, selepas itu ia datang dari bilik kembali ke jalan;
  • sistem pengudaraan di apartmen tidak berfungsi jika jumlah aliran keluar udara dari bilik lebih besar daripada tujahan masuk aliran masuk. Untuk mengelakkan ini, perlu untuk mewujudkan satu sistem bekalan oksigen dari luar. Apabila melengkapkan apartmen dengan tingkap plastik, perlu memasang injap udara di dinding atau membuka bahagian tingkap. Apabila bertiup dari tingkap terbuka, injap adalah pembantu yang boleh dipercayai daripada draf. Sekarang di pasaran pembinaan plastik terdapat tingkap dengan injap udara terbina dalam, akibatnya harga mereka jauh lebih tinggi.

  Tingkap logam-plastik dengan injap udara dipasang

  Kelebihan memasang pengudaraan di pangsapuri:

  1. Kos yang berpatutan.
  2. Bilik ini menerima jumlah udara yang mencukupi.
  3. Kompak.
  4. Pembangunan individu untuk setiap apartmen.
  5. Sistem dengan kawalan automatik.

  Skim pergerakan aliran udara di dalam apartmen dalam keadaan pengudaraan paksa

  Apakah pembekalan bekalan dan ekzos untuk apartmen terdiri daripada?

  Dalam sistem pengudaraan bekalan untuk apartmen termasuk bahagian-bahagian berikut:

  • air mengisap kisi - ia tidak membenarkan serpihan masuk;
  • penapis - akan menjadikan udara masuk ke dalam apartmen bersih;
  • Injap udara - ikut teras dan isipadu aliran masuk;
  • kipas - meniup udara melalui saluran;
  • pengasing hingar - mengasingkan atau mengurangkan bunyi bising;
  • elemen pemanasan - pemanas, yang memanaskan udara ke suhu yang dikehendaki;
  • sistem kawalan automatik - mengawal operasi semua elemen komponen;
  • saluran udara;
  • monoblocks pengudaraan - sambung bahagian sistem.

  Sekiranya pengudaraan siling, udara sejuk jatuh, panas dan bangkit kembali

  Nasihat berguna! Yang paling murah, harga yang rendah, dan pada masa yang sama berkesan - ini adalah penapis kain Eropah dengan darjah penapisan yang berbeza. Biasanya, penapis diganti sekali setahun. Sekiranya kilang-kilang perindustrian terletak berhampiran, penapis perlu diubah lebih kerap. Perhatikan kawalan automatik pengudaraan di apartmen dengan penapisan, ia akan menandakan keperluan untuk menggantikan penapis.

  Struktur dalaman pemulihan: 1 - selongsong luaran; 2 - kipas; 3 - penapis; 4 - selongsong panas; 5 - perumahan laras; 6 - panel hiasan dengan suis; 7 - unsur seramik

  Jenis bekalan udara untuk apartmen

  Padat Bekalan sistem pengudaraan untuk apartmen. Ia adalah sistem yang beroperasi pada kemasukan udara bersih. Kelebihan - mempunyai saiz kecil, harga rendah, kemudahan pemasangan. Mereka boleh dipasang di dalam rumah, di bawah tingkap atau di balkoni. Mereka mempunyai ambang bunyi yang rendah, dan juga sesuai dengan mana-mana bahagian dalam. Cons - ia adalah peredaran udara tidak sekata dan liputan kawasan kecil. Kapasiti sistem sedemikian boleh meliputi sehingga 45 meter persegi. Sesetengah model sistem pengudaraan bekalan udara padat untuk apartmen dilengkapi dengan pemanasan udara.

  Skim pengagihan bekalan dan saluran pengudaraan ekzos di apartmen

  Gred tinggi Bekalan sistem pengudaraan untuk apartmen. Ini adalah peranti canggih yang besar dan mahal. Sistem sedemikian tidak sesuai untuk sebuah apartmen kecil, tetapi untuk pemasangan di bilik-bilik dengan kawasan yang besar - pilihan terbaik.

  Cara membuat skim pengudaraan di rumah peribadi dengan tangan mereka sendiri. Untuk membuat pengudaraan sendiri, anda perlu memahami ciri-cirinya. Ini akan membantu menyusun sistem peredaran udara secara bebas.

  Kelebihan sistem sedemikian termasuk:

  1. Inflow dan draf balik pengudaraan di apartmen.
  2. Pengedaran udara di seluruh kawasan.
  3. Meningkatkan kualiti udara (penapisan, pelembapan, pemanasan atau penyejukan).
  4. Kawalan iklim automatik.

  Struktur unit pengendalian udara padat dicontohkan oleh alat pernafasan Thion firma

  Bekalan nilai dan pengalihudaraan ekzos untuk apartmen boleh menjadi dinding, lantai dan berengsel (bergantung kepada saiz sistem).

  Nasihat berguna! Pelbagai pengudaraan penggunaan elektrik di apartmen adalah dari 1.6 hingga 5.0 kW. Untuk mengurangkan kos elektrik, disyorkan untuk menggunakan teknologi penjimatan tenaga.

  Lokasi dinding ekstrak dan pengudaraan masukan

  Penyaman udara atau pengudaraan di apartmen dengan penapisan?

  Perbezaan utama antara sistem penghawa dingin dan penghawa dingin adalah:

  • hampir semua penghawa dingin bekerja dengan udara yang ada di dalam bilik dan tidak membenarkan udara dari jalan. Penyaman udara bertiup hanya udara ekzos. Terdapat penghawa dingin moden dengan sistem pengalihudaraan, namun ia mahal;
  • penghawa dingin, udara pembersihan, tidak dapat mencegah habuk dan zarah berbahaya yang lain daripada memasuki pangsapuri;
  • Untuk memasang penghawa dingin, mungkin perlu sebahagiannya hapus dinding. Sistem pengudaraan di apartmen boleh dipasang di mana-mana bahagian kediaman;
  • Perapi tidak boleh digunakan di luar suhu rendah. Sistem pengudaraan untuk apartmen ini dilengkapi dengan sistem kawalan iklim.

  Pelan untuk pengudaraan apartmen dan pemasangannya hendaklah dibuat sebelum kerja pembaikan bermula

  Pengudaraan ke tempat kediaman dengan tangan anda sendiri

  Pemasangan pengudaraan mudah di pangsapuri mengambil masa sehingga 3 hari. Jika pemasangan sistem pengudaraan adalah rumit, apartmen mungkin mengambil masa sehingga 15 hari.

  Unsur-unsur skim pengudaraan di apartmen - kipas, penapis, injap, saluran udara, unsur pemanasan, sensor tekanan, pengatur suhu dan pengapit. Bingkai keluli, yang dipasang ke dinding dengan skru, adalah elemen pengancing utama. Kerja-kerja pemasangan ventilasi bekalan untuk apartmen adalah serupa dengan pengumpulan perincian pereka.

  Contoh lokasi injap bolong di bawah tingkap

  Nasihat berguna! Diameter saluran yang digunakan untuk melepaskan apartmen berbeza-beza antara 125-160 mm, jadi ketinggian siling akan dikurangkan sebanyak 20 cm. Ini harus diambil kira semasa pemasangan.

  Sebelum itu, sebelum menggunakan jisim plastik secara massal, udara segar memasuki premis melalui slot di tingkap, berkat sistem pengudaraan semula jadi dan mudah dikendalikan. Bagaimanapun, langkah-langkah pembukaan udara semakin meningkat. Sekiranya anda meniup dari pengudaraan ke apartmen, ini tidak bermakna bahawa iklim mikro di apartmen semakin baik. Habuk, kotoran, mikroelemen yang jatuh ke dalam apartmen dari jalan, menanggung ancaman langsung kepada kesihatan manusia. Pengudaraan di apartmen di tandas dan di dapur, dipasang apabila kompleks perumahan dimasukkan ke dalam operasi sering tidak berfungsi sama sekali.

  Pemasangan pengudaraan paksa di dalam bilik dengan tangan anda sendiri

  Cara terbaik hari ini ialah memasang sistem pengudaraan paksa di sebuah apartmen dengan penapisan. Ini akan membantu menyelesaikan masalah yang mempunyai udara bersih di rumah anda sekali dan untuk semua.

  Bekalan pengudaraan. Ciri-ciri fungsi unit penghawa dingin

  Pengudaraan paksa. Jenis dan pemasangan pemasangan mekanikal untuk pengudaraan

  Bekalan dan ekzos ventilasi. Jenis dan tujuan sistem pengudaraan

  Pengudaraan di rumah bingkai dengan tangan mereka sendiri. Skim, pengiraan dan pemasangan sistem pengudaraan

  Pengudaraan dalam mandi dengan tangan anda: bagaimana untuk melakukannya dengan betul

  Pengudaraan plastik: penggunaan paip plastik untuk pengalihudaraan

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

71 + = 81