Apron plastik untuk dapur

Contents

Apron untuk dapur dari plastik dengan tangan sendiri - kami akan mengubah dapur

Panel plastik boleh melindungi dinding dapur yang tidak lebih buruk daripada jubin klasik. Sebelum ini, hanya jubin yang digunakan untuk melindungi dinding dapur dari pencemaran domestik, hari ini anda boleh membuat apron yang harmoni dengan bahagian dalam bilik. Tugas pertama ialah memilih bahan.

Versi bahan yang paling biasa untuk apron untuk dapur adalah:

 • Plastik. Pemasangan struktur ini adalah mudah, penjagaan juga tidak akan menyebabkan kesulitan, dan kosnya sangat demokratik.
 • MDF. Pilihan yang baik, bahan murah, tidak mudah terdedah kepada kulat dan acuan.
 • Kaca. Varian ini lebih mahal, kebaruan di bahagian dapur. Cuci sering perlu, dan kerapuhan kaca tidak akan melindungi dari strok yang kuat. Pilihan yang lebih praktikal adalah kaca panas, tetapi harganya lebih tinggi.
 • Jubin. Murah, tidak kecil, mudah. Bagi konservatif, pembaikan adalah pilihan yang hebat.

Apron dapur boleh dibuat dari pelbagai bahan

Walau bagaimanapun pilihan pertama dipilih lebih kerap, selain plastik membayangkan penggunaan panel PVC, dan kepingan plastik dan kaca karbonat (juga sejenis plastik). Bahan ini sesuai untuk gaya mana-mana bilik, penjagaan minima diperlukan, dan dari segi kualiti estetika, plastik tidak kalah dengan reka bentuk yang lebih mahal.

Plastik apron adalah luar biasa kerana ia mempunyai rintangan haba yang cukup tinggi, ia menyentuh dinding dapur dengan kuat, tidak mengumpul kotoran dan habuk, dan kuat dalam meniru hampir apa-apa tekstur.

Seterusnya, adalah patut dipertimbangkan proses pemasangan apron plastik lembaran.

Panel plastik - bagus untuk menaik taraf apron di dapur

Untuk menjalankan pemasangan panel plastik (lembaran) sendiri, anda perlu:

 • Tentukan saiz apron. Ketinggian meja adalah asas untuk mengira jarak dari lantai ke pangkalan. Apron hendaklah sekurang-kurangnya 1-2 cm di bawah permukaan meja.
 • Ketinggian apron berakhir di mana kabinet bermula. Dia mungkin tidak sampai kepada mereka sedikit.
 • Seksyen panel plastik. Ini lebih baik dikendalikan oleh gergaji tangan dengan pisau gergaji yang dipasang dengan gumpalan kecil.
 • Anda boleh membaiki plastik di dinding dengan cara yang berbeza. Cara cepat adalah untuk melekat bahan, tetapi dengan tangan anda sendiri, sangat sukar untuk merobek temboknya. Anda juga boleh memasang skru pada plastik, tetapi sebaiknya memasang skru pada dasar profil logam yang dilekatkan pada dinding. Ternyata apron boleh dilepas.

Bagi dapur, pakar semakin mengesyorkan kaca karbonat. Ini adalah jenis plastik yang paling tahan lama, iaitu bahan yang telus, tahan api dan cantik. Kita boleh mengatakan bahawa ia tidak memecahkan dan dilindungi daripada pembentukan penyok.

Pengikat untuk panel plastik (video)

Pemasangan reka bentuk ini praktikalnya tidak berbeza dengan versi terdahulu. Perkara utama ialah dinding dapur adalah tahap. Dalam kes ini, pemasangan akan semudah mungkin.

1

Panel PVC agak mudah dipasang Apron panel PVC sangat praktikal

Jika tidak ada kebosanan ideal dinding, maka adalah perlu untuk permukaan primer, membaiki semua retak, tutup dengan plaster dan semula primer. Kemudian apron hendaklah terpaku. Panel PVC tetap dengan cara ini:

 • Pelekat pemasangan digunakan untuk bahagian dalam lapisan pelindung. Gam itu dioles di seluruh permukaan plastik, dan pada kawasan dapur di mana ia akan diperbaiki.
 • Jarak antara jalur pelekat adalah kira-kira 15 cm. Sebaik sahaja gam digunakan, plastik digunakan pada dinding, ia boleh diperbaiki menggunakan spacer.
 • Fiksasi tambahan. Di sudut panel boleh dipasang dan skru menoreh sendiri.

Jelas, tidak sukar untuk mengendalikan pemasangan plastik dengan tangan sendiri.

Menamatkan dapur apron dengan panel PVC (video)

Lembaran plastik adalah murah, dan varian ekonomi pembaikan dapur melibatkan menggunakan reka bentuk seperti itu. Beberapa pengetahuan mengenai ciri-ciri plastik akan berguna:

 • Plastik tidak takut suhu tinggi, kecuali, tentu saja, kesan langsung api.
 • Permukaan panelnya rata, jadi sendi-sendi yang rapat akan tidak menyumbat kotoran.
 • Pelembap plastik tidak takut, jadi proses bahan pelepasan tidak dikecualikan.
 • Tetapi anda tidak boleh membersihkan plastik dengan cara yang kasar, mereka berbahaya untuknya.
 • Basuh plastik dengan kain lembut lembap, atau dengan span. Detergen tidak boleh tegar, jika tidak permukaan akan tercalar, dan corak tidak akan bertahan.

Apron yang diperbuat daripada plastik boleh menjadi penerusan visual kawasan kerja dapur

 • Ia mudah menumbuk plastik dengan sesuatu yang tajam, menusuk, memotong. Oleh itu, kita tidak boleh membenarkan kanak-kanak, sebagai contoh, cuba untuk menembusi bahan tersebut.
 • Pilihan warna dan corak panel sangat hebat: kedua-dua monophonic, dan mewah, dan meniru corak semula jadi semula jadi.

Sekiranya beberapa panel menjadi membosankan, mereka boleh digantikan dengan yang lebih moden.

Idea moden menamatkan apron di dapur (video)

Untuk dapur di apron dari bahan tersebut sebagai set plastik pluss. Dan kelebihan utama terletak pada versi belanjawan pembaikan sedemikian. Dan memilih warna dan corak yang baik, anda boleh memberi kemuliaan dinding dapur, memodenkannya.

Apron untuk dapur dari plastik dan ciri-ciri penggunaannya

Dalam artikel ini, ciri-ciri seperti pilihan untuk penamat sebagai apron untuk dapur yang diperbuat daripada plastik dipertimbangkan: parameter dan parameter teknikal, operasi, kelebihan dan kelemahan produk. Teks tersebut mengandungi klasifikasi skrin sedia ada di pasaran, serta penerangan teknologi, mengikut mana ia dipasang. Artikel ini membolehkan anda mengenali harga rata-rata produk dan pendapat pengguna.

Dengan bantuan apron plastik, anda boleh membuat anggaran dan gaya dalaman dapur

Apron untuk dapur dari plastik dan spesifikasi permohonannya

Dapur tergolong dalam kategori bilik dengan keadaan operasi yang sukar, di mana perabot, seperti finishing dinding, dikenakan beban yang signifikan setiap hari. Atas sebab ini, perlu memberi keutamaan kepada bahan-bahan praktikal dan tahan yang tidak takut perubahan suhu, kesan kelembapan yang tinggi dan pencemaran biasa.

Panel plastik digunakan untuk menyelesaikan kawasan kerja di dapur

Ruang tempat kerja dibatasi oleh penggantung kabinet di satu sisi, dan kaunter atas yang lain. Untuk menyusun laman web ini dengan berkesan, anda boleh membeli sebuah apron di dapur, diperbuat daripada plastik. Bahan ini akan berfungsi sebagai salutan yang murah dan berkualiti tinggi dengan ciri-ciri optimum.

Pengelasan dan saiz panel apron dapur

Panel plastik digunakan sebagai bahan untuk menyelesaikan pelbagai permukaan di dalam bilik dengan keadaan operasi yang berbeza. Sebagai asas untuk membuat apron untuk dapur, panel plastik telah digunakan agak baru-baru ini. Walau bagaimanapun, ciri-ciri yang sangat baik dan reka bentuk yang sangat baik telah menjadikan produk-produk ini sangat popular dengan pengguna.

Jualan terdapat pelbagai jenis produk, berbeza antara satu sama lain dalam struktur plastik dan saiznya. Panjang maksimum panel klasik yang diperbuat daripada PVC (PVC) adalah 3 m, lebarnya bervariasi antara 10-50 cm. Panel klasik dihiasi dengan lukisan yang dicetak di kilang. Jika anda mematuhi semua keperluan teknologi, maka selepas meletakkan lipit akan sukar untuk diperhatikan.

Aprons untuk dapur dari kepingan polikarbonat boleh menjadi matte, berkilat atau bertekstur

Bahan lembaran dalam bentuk lapisan plastik mempunyai panjang 3 m. Lebar produk tersebut tidak melebihi 12.5 cm. Setelah memasang lapisan di dinding, selesai dengan permukaan yang tidak seragam diperoleh. Sendi-sendi antara lembaran sangat ketara.

Perhatikan! Ketebalan produk mempengaruhi tahap ketegaran dan kebolehpercayaan skrin untuk dapur. Semakin tinggi angka ini, semakin lama apron akan bertahan.

Pilihan yang paling praktikal adalah kepingan polikarbonat. Mereka boleh mempunyai permukaan berkilat atau matte. Penguasa dimensi mereka adalah pelbagai. Permukaan produk polikarbonat membolehkan anda menggunakan sebarang corak dan lukisan. Dalam gambar dapur pintar, anda dapat melihat varian lembaran yang luar biasa dengan permukaan bertekstur.

Produk-produk ini secara realistik meniru:

Apron dapur polikarbonat tidak mempunyai lipit, yang bermanfaat untuk jangka masa operasi produk

Apron, diperbuat daripada polikarbonat, dianggap sebagai bahan tahan yang paling mesra alam dan tahan panas. Selepas pemasangan, permukaan monolitik diperoleh tanpa jahitan tunggal.

Pilihan apron untuk dapur dari plastik: katalog idea-idea foto untuk pedalaman

Selalunya untuk pembuatan panel untuk apron di dapur digunakan plastik ABS. Bahan ini kuat dan membolehkan anda mensimulasikan pelbagai permukaan. Oleh kerana plastik pengeluaran teknologi moden memenuhi standard asas yang digunakan untuk produk yang digunakan di dapur. Bahan ini dicirikan oleh sifat seperti rintangan haba dan rintangan kelembapan. Sistem penjagaan plastik adalah sangat mudah, dan pelbagai moden mempunyai pilihan tekstur dan warna yang luas, sehingga setiap pembeli berpeluang memilih kemasan untuk setiap desain interior.

Pemandangan yang sangat menarik dan tebal di atas kain dapur foto dari panel PVC dengan permukaan berkilat. Plastik tersebut mencerminkan cahaya yang baik dan menghasilkan kesan ringan di dalam bilik, secara visual meningkatkan ruangnya. Untuk membuat dapur yang selesa adalah lebih baik untuk menggunakan penamat dengan permukaan matte. Di samping meningkatkan jumlah akan membantu skrin plastik telus.

Untuk menyelesaikan seluruh dinding berhampiran kawasan kerja di dapur, lebih baik menggunakan lembaran monolit plastik ABS

Warna cahaya lebih baik untuk memilih untuk premis kecil. Warna gelap apron boleh digunakan sebagai latar belakang yang kontras jika bilik dilengkapi perabot ringan. Untuk reka bentuk dapur dalam reka bentuk klasik, skrin dengan tiruan bata atau batu batu, serta permukaan kayu semula jadi, sesuai.

Nasihat berguna! Dengan bantuan LED, anda bukan sahaja dapat meningkatkan keterlihatan di kawasan kerja, tetapi juga membuat reka bentuk cahaya di bahagian ini bilik. Sangat berkesan dan luar biasa dalam foto dapur adalah skrin plastik dengan pencahayaan. Ia tidak perlu mempunyai pengetahuan dan kemahiran profesional untuk memasangnya.

Reka bentuk panel-apron di dapur dengan percetakan foto

Dijual ada pilihan untuk skrin, dihiasi dengan percetakan foto. Teknologi khas digunakan untuk memohon imej. Akibatnya, lukisan itu ternyata tepu, cerah dan berterusan. Pada plastik digunakan pelbagai subjek. Produk sedemikian boleh dibeli dengan siap atau dibuat khas, sebelum memilih gambar yang anda suka. Dalam katalog apron di dapur dari plastik, anda boleh mengambil barang yang dihiasi dengan imej 3D.

Skrin dengan percetakan foto boleh membuat pesona istimewa di bahagian dalam dapur

Pilihan reka bentuk popular untuk dapur:

 • semula lukisan;
 • imej buah-buahan, sayur-sayuran, rempah-rempah, kopi dan teh;
 • landskap semulajadi yang terang;
 • motif bunga;
 • panorama laconic jalan-jalan di bandar, dll.

Untuk membuat imej kelihatan harmoni di kawasan pedalaman dan tidak keluar dari reka bentuk keseluruhan, imej pada skrin dilihat tidak secara berasingan, tetapi sebagai sebahagian daripada komposisi tunggal dengan set perabot. Pada masa yang sama, apron boleh dimuatkan ke pedalaman atau digunakan sebagai aksen yang terang jika keadaan dijalankan dalam gamma yang terkawal.

Dalam katalog pengeluar banyak, anda tidak boleh hanya membiasakan diri dengan sampel bahan penamat. Mereka juga mengandungi gambar-gambar apron di dapur dari plastik, diletakkan dalam suasana tertentu. Disebabkan ini, pembeli dapat menganggarkan, berada di kedai, berapa banyak yang akan bermanfaat untuk melihat di pedalaman premisnya atau model produk tersebut.

Contoh menggunakan apron dengan lampu latar sebagai aksen yang terang di bahagian dalam dapur

Apakah apron yang baik di dapur plastik: kebaikan dan keburukan produk

Ciri-ciri plastik yang direka untuk menamatkan kawasan kerja di dapur tidak terhad kepada ciri-ciri hiasannya. Sebelum membeli bahan, anda perlu memberi perhatian khusus kepada petunjuk prestasi, dan juga mengambil kira kepraktisan panel dan tahap kegunaan mereka.

Pengaruh tahap kelembapan yang dinaikkan memberi kesan buruk kepada kehidupan perkhidmatan dan daya tarikan luar produk. Oleh itu, panel harus mempamerkan rintangan, yang memanjangkan kepada suhu tinggi, serta pencemaran yang berlaku setiap hari di permukaannya.

Nasihat berguna! Pada skrin yang dihiasi dengan lukisan, jejak kurang pencemaran dilihat kurang daripada produk dengan permukaan monophonik.

Dengan bantuan apron berkilat, anda dapat melihat cahaya dalaman dapur secara visual

Kenapa menguntungkan membeli sebuah apron untuk dapur: maruah skrin plastik

Apron dibuat berdasarkan plastik, dicirikan oleh sejumlah besar kelebihan. Kebanyakan daripada mereka mengesahkan kesesuaian penggunaan kemasan ini di dapur.

Memihak membeli sebuah apron untuk dapur yang diperbuat daripada plastik, ciri-ciri berikut:

 • Kehadiran permukaan licin yang kelihatan hampir lancar atau dengan sendi yang tidak dapat dilihat;
 • kos demokratik bahan berbanding dengan kemasan lain;
 • pelbagai pilihan warna dan lukisan hiasan;
 • Imej berkualiti tinggi menunjukkan ketahanan terhadap lelasan dan pembakaran di bawah pengaruh ultraviolet;
 • kemungkinan menggunakan corak yang unik di permukaan untuk memerintahkan;
 • Sistem pembersihan mudah yang membolehkan penggunaan detergen;
 • Lapisan itu adalah bersesuaian dengan permukaan, menyembunyikan ketidaksempurnaan kecil asas dan penyelewengan;
 • kelembapan rintangan, membolehkan untuk melakukan pembersihan bahan dengan cara lembap;
 • bahan pemotongan, serta pembentukan lubang di panel untuk memasang outlet adalah sangat mudah;
 • keupayaan untuk menahan pengaruh suhu untuk + 80 ° C tanpa ubah bentuk;
 • sistem pemasangan yang mudah dan pantas yang boleh dijalankan secara bebas tanpa bantuan pakar.

Perlu dipertimbangkan bahawa apron plastik tertakluk kepada kerosakan mekanikal, jadi penting untuk tidak menggunakan agen pembersih dan berus agresif

Bahan lembaran mempunyai berat ringan, jadi selepas pemasangannya, jangan menaikkan beban pada dinding, seperti halnya dengan jubin atau batu yang terbuat dari batu alam, dan panel usang atau rosak dengan mudah dapat diganti dengan yang baru.

Kelemahan panel plastik untuk dapur sebagai hiasan

Walaupun senarai kelebihan yang mengagumkan, skrin yang direka untuk menyelesaikan ruang kerja di dapur mempunyai kelemahan. Bahan ini mempunyai rintangan haba, tetapi batas yang dapat ditahan oleh panel adalah terhad. Sekiranya penamat akan terus menghubungi suhu di atas +80 ° C, skrin tidak hanya akan mengalami perubahan ubah bentuk, tetapi juga akan melepaskan bahan-bahan toksik yang sangat memudaratkan kesihatan manusia.

Kekuatan bahan tidak berlaku untuk kerosakan mekanikal. Pembaikan separa zon atau masking ini tidak mustahil. Penggantian lengkap apron diperlukan. Perkara yang sama berlaku untuk pembersih dengan tindakan aktif atau yang dalam komposisinya ada zarah yang kasar yang secara mekanikal merosakkan panel semasa pembuangan kotoran. Juga patut dipertimbangkan jika anda mematahkan teknologi pemasangan, apron mungkin berubah dengan masa.

Perhatikan! Hayat perkhidmatan maksimum panel plastik adalah 5 tahun. Selepas itu, skrin kehilangan rayuannya dan menjadi tidak dapat digunakan.

Dengan bantuan penyelesaian pencahayaan yang menarik, ada kemungkinan untuk menekankan apron dapur dari plastik

Ciri-ciri dan sifat apron untuk dapur: Panel PVC

Panel yang dibuat daripada polyvinyl chloride adalah pilihan yang paling murah untuk menghias kawasan kerja di dapur. Pada masa yang sama, penampilan mereka tidak berbeza daripada skrin yang dibuat daripada bahan yang lebih mahal. Ini adalah sebab populariti apron yang diperbuat daripada PVC.

Foto penyelesaian dalaman moden. Membuat apron diperbuat daripada plastik, MDF, jubin seramik. Pengukuran dan pemasangan bebas.

Menurut pengguna, penampilan yang menarik - satu-satunya kelebihan apron untuk dapur dari plastik, ulasan pelanggan dari forum mengesahkan ini:

"Panel plastik berdiri, tentu saja, murah. Tetapi memandangkan mereka sebenarnya pilihan satu kali, harga bahan agak besar. Dalam kes kami, kegembiraan itu sudah cukup untuk tepat enam bulan, selepas itu permukaan apron menjadi kusam dan ditutup dengan goresan yang tidak menarik. Pada pendapat saya, lebih baik menghabiskan masa dan mendapatkan penamat yang tahan lama dari setiap tahun untuk membuat skrin gantian di dapur. "

Ekaterina Solntseva, Saint-Petersburg

Satu contoh permohonan apron plastik yang berjaya dengan tiruan kayu

"Tahun lepas mereka membuat pembaikan kosmetik di dapur. Anggaran itu terhad, jadi keluarga memutuskan untuk berhenti membeli panel plastik. Pada masa itu, menamatkan apron dengan jubin seramik terlalu mahal, dan penjual di kedai itu yakin bahawa membeli apron di dapur dari plastik adalah pilihan terbaik.

Malah, salutan ternyata cantik dan monolitik, tetapi ada satu "tetapi". Bersihkan permukaan sebaik sahaja kotoran mendapat padanya. Jika tidak, titisan lemak dan garis-garis sangat dimakan. Kemungkinan menggunakan berus tegar atau cara yang agresif juga tidak. Anda perlu memilih antara bintik berminyak atau permukaan yang membosankan tetapi bersih. Sebagai pilihan sementara, panel plastik boleh dan baik, tetapi jika anda ingin membaiki hati nurani anda, lebih baik memilih sesuatu yang berbeza. "

Eugene Matyukha, Moscow

"Memandangkan kos panel yang rendah, saya tidak terlalu mengharapkannya. Kedua-dua penampilan dan praktikal bahan ini sepenuhnya sesuai dengan harganya. Satu-satunya kelemahan adalah pembongkaran bahan. Proses pemasangan apron plastik tidak menyebabkan sebarang masalah. Panel-panel itu tetap diperbaiki dengan paku cecair. Tetapi untuk menghapuskan mereka selepas kerja keras ini. Tanpa menggunakan pengering rambut pembinaan, anda tidak boleh lakukan. "

Stanislav Sidyukhin, Ekaterinburg

Terima kasih kepada pelbagai warna dan tekstur, apron plastik boleh digunakan untuk menghias bahagian dalam gaya yang berbeza

Nasihat berguna! Untuk mengelakkan masalah dengan membongkar apron plastik di dapur, lebih baik menggunakan mortar simen konvensional, yang digunakan untuk memasang ubin seramik.

Kebaikan dan keburukan dapur dapur yang diperbuat daripada plastik ABS, kos mereka

Skrin yang dibuat berdasarkan ABS plastik, pada harga hampir setanding dengan jubin seramik. Walau bagaimanapun, pilihan penamat ini jauh lebih murah daripada kaca tahan panas, yang mempunyai ciri-ciri hiasan yang serupa.

Harga purata apron untuk dapur yang terbuat dari plastik ABS ialah tebal 1.5 mm:

Kos purata produk dengan panjang 3 m, dihiasi dengan percetakan foto berkualiti tinggi, bervariasi antara 2200-3500 Rubles per pc.

Kelebihan dan kelemahan produk plastik ABS:

Bagaimana untuk menjaga panel apron dapur dengan betul

Sistem penjagaan untuk apron dapur, yang terbuat dari panel plastik, sangat mudah dan mudah. Secara berkala, permukaan bahan itu hendaklah disapu dengan spons lembut. Sebelum ini, ia mesti dibasahkan dengan air. Untuk pembersihan plastik, penggunaan cecair yang dimaksudkan untuk mencuci pinggan dibenarkan. Selepas mengeluarkan kotoran, permukaan hendaklah dikeringkan dengan teliti menggunakan kain.

Aprons untuk dapur dari plastik memerlukan penjagaan dan penyelenggaraan khas

Pakar tidak mengesyorkan penggunaan agen yang mengandungi bahan kimia yang agresif dan zarah kasar kasar yang besar untuk pembersihan. Jika tidak, anda boleh menggaru permukaan atau merosakkan corak hiasan, jika ada. Penggunaan kimia dan pelarut yang agresif akan mengakibatkan penampilan buih dan penyingkiran bahan.

Sangat berhati-hati anda perlu memantau kanak-kanak, kerana panel plastik takut calar dan lebam, ia boleh dengan mudah ditikam dengan objek tajam atau keras. Sebahagian besarnya, kelemahan ini menyerupai skrin murah, tetapi dalam apa jua keadaan, anda harus memperlakukan bahan dengan berhati-hati. Ia tidak disyorkan untuk memasang plastik di kawasan dapur gas. Pengaruh suhu tinggi akan melibatkan peleburan produk dan ubah bentuknya.

Nasihat berguna! Untuk melindungi panel yang dipasang pada api terbuka, anda boleh menggunakan skrin plastik tambahan.

Bagi dapur saiz kecil, lebih baik menggunakan jenis apron yang berkilat

Melekapkan panel plastik di dapur: bagaimana untuk melekapkan apron dengan tangan anda sendiri

Kaedah penetapan panel plastik pada dinding bergantung pada jenis plastik yang dipilih. Jika asas disediakan dengan teliti, tidak ada penyelewengan dan kecacatan, maka lebih baik menggunakan kuku cair atau mortar simen. Sekiranya terdapat kelemahan pada dinding, disyorkan untuk menggunakan bingkai khas dalam bentuk peti.

Peringkat pertama pemasangan panel plastik: apa yang perlu dipotong bahan

Pertama anda perlu menentukan saiz apron. Opsyen yang ideal akan menjadi produk yang mengambil tahap countertop kira-kira 10-30 mm. Ketinggian panel boleh menjadi apa-apa:

 • untuk mencapai tingkat loker gantung;
 • melampaui alat dengar;
 • terletak di kawasan antara kabinet dan meja dapur.

Apron plastik dipasang pada gam atau skru, tetapi sesetengah pengeluar menawarkan pelanggan pengikat khas yang membolehkan anda menukar bahan dengan mudah jika perlu

Pemilihan ketinggian panel bergantung pada reka bentuk. Sekiranya pinggir skrin berlalu di tengah-tengah dinding, anda perlu berhati-hati mengelak kawasan jahitan dan menghiasnya dengan pengacuan. Selepas itu, anda boleh mula memotong bahan mengikut kaedah reka bentuk dan pemasangan yang dipilih. Cara memotong panel PVC dipilih untuk setiap dirinya sendiri. Profesional mengesyorkan menggunakan pemotong atau hacksaw dengan gigi kecil untuk tujuan ini.

Bagaimana cara memasang apron di dapur secara berasingan: kaedah asas penetapan

Selepas bahan dipotong, anda boleh terus memasangnya. Terdapat beberapa cara untuk memasang kepingan plastik.

Untuk tujuan ini, perkara berikut boleh digunakan:

 • komposisi ketan;
 • skru mengetuk diri;
 • komposisi ketan dan peti;
 • mengetuk diri sendiri dan peti.

Adalah penting untuk memahami bahawa kehidupan apron plastik tidak terlalu panjang, jadi ia boleh dipertimbangkan sebagai penyelesaian sementara apabila membaiki dapur

Sekiranya panel terpaku secara langsung ke dinding, disarankan untuk membersihkan asas kotoran dan debu terlebih dahulu. Dalam kes ini, organisasi lampu latar mungkin jika penyusun LED dilakukan dalam saluran yang telah dibentuk terlebih dahulu. Kaedah pemasangan ini sangat mudah, walaupun proses mengeluarkan apron memerlukan usaha. Dalam kes ini, adalah mustahil untuk mengekalkan integriti panel selepas penyingkiran.

Untuk membaiki skru menegak sendiri, anda perlu membentuk lubang di plastik dan dinding. Untuk melakukan ini, lebih baik menggunakan tahap bangunan dan menandakan permulaan. Apabila lubang di dinding dibentuk, permukaan mesti dibersihkan dengan teliti, jika tidak, debu akan jatuh di belakang skrin, yang tidak boleh diterima untuk produk telus. Apron, yang dipasang dengan cara ini, boleh dikeluarkan dengan sangat mudah, walaupun anda perlu bekerja lebih keras untuk menyembunyikan topi dari skru.

Untuk pembinaan peti, masa dan kos tambahan diperlukan, tetapi teknologi ini mempunyai beberapa kelebihan. Pertama, adalah mungkin untuk menyelesaikan masalah dengan kelemahan serius di permukaan. Kedua, ruang di dalam bingkai sesuai untuk memasang pencahayaan pendarfluor atau LED.

Apron yang diperbuat daripada plastik ABS boleh meniru permukaan yang berbeza - batu, jubin atau bata

Setelah membiasakan maklumat asas mengenai skrin plastik, anda boleh membuat kesimpulan bahawa produk ini mudah dioperasikan dan membolehkan anda melakukan pemasangan sendiri. Setelah mengetahui apa kelemahan yang ada pada bahan, dan juga memerhatikan peraturan-peraturan penjagaan itu, mungkin untuk meningkatkan umur servis apron plastik dan menjaga daya tariknya. Tempoh operasi yang singkat dapat dilihat sebagai kelemahan di satu pihak, dan kelebihan yang lain (jika pemilik lebih suka melakukan perubahan secara teratur pada situasi).

Apron untuk dapur dari kaca: bagaimana untuk memilih dan memasang panel

Apron untuk dapur jubin: foto idea dan nasihat asal mengenai pilihan

Sink dapur dapur keluli tahan karat: ciri-ciri pilihan dan peranannya di pedalaman

Sink dapur terbuat dari batu buatan: ciri-ciri, ciri-ciri pilihan dan penjagaan

Kertas dinding hitam-putih di kawasan pedalaman dan ciri kegunaannya

Panel untuk dapur: reka bentuk dinding yang praktikal dan cantik dan apron

Kebaikan dan keburukan apron plastik di dapur

Apron plastik untuk dapur adalah, pada pandangan pertama, alternatif yang sangat baik untuk panel kaca, yang sangat mahal.

Tetapi plastik - pilihan yang berpatutan, ditambah segala-galanya, rasuah kemungkinan pemasangan mudah dengan tangan mereka sendiri dan kekurangan keperluan ketat untuk pesawat dinding ideal, yang diperlukan untuk pemasangan kulit.

Sekilas pandang, prospeknya adalah cerah. Tetapi adakah ia benar-benar begitu? Dan tidakkah anda perlu membayar dua kali, seperti yang pelit, dari pepatah yang terkenal?

Marilah bersama-sama dan bincangkan semua kebaikan dan keburukan bahan ini.

Apa jenis apron plastik yang ada?

Mereka mempunyai bahan-bahan seperti:

Kami tidak akan membincangkan lapisan plastik, yang telah lama dihidupkan secara moral dan tidak ada satu perkataan yang baik, jika ia digunakan untuk menghiasi dinding kerja.

Bukan sahaja ia tidak sesuai, jadi walaupun pada tipuan ia tidak sama. Ia boleh ditembusi dengan jari, dengan keinginan yang kuat! Dan dari suhu yang tinggi ia meleleh tidak masuk akal. Selain itu, ia cukup untuk memanaskan dinding ke 45 darjah dan menampakkan rupa yang kemas ...

Dan sebelum membuat pembelian, menyerahkan diri dengan tergesa-gesa dan pecking pada pewarnaan yang cantik, masuk akal untuk bertanya kepada penjual apa apron mereka dibuat. Sejak itu, ia bergantung padanya, berapa lama mereka akan melayani anda dan betapa mudahnya bagi mereka untuk dijaga.

Jadi, mari kita mulakan parsing.

Gambaran keseluruhan kelebihan dan kekurangan

Bahan termurah untuk membuat panel. Beliau melihat pada masa yang sama tidak lebih buruk daripada yang lain, yang merupakan sebab popularinya.

Hakikatnya, panel plastik, pada prinsipnya, muncul di pasaran yang baru-baru ini dan belum lagi menjadi "persona non grata" di dapur, seperti lapisan plastik yang sama, yang semua orang tahu untuk jangka masa yang panjang.

Dan sementara panel ini membeli dengan baik, tidak benar-benar masuk ke butiran, jenis plastik di hadapan mereka.

Jadi, PVC adalah varian paling teruk dari semua yang ada. Kami menawarkan jadual yang menunjukkan pro dalam satu lajur (yang merupakan kad trump dari penjual), dan dalam penjelasan kedua - nyata untuk kelebihan kontroversi ini.

Plastik "perkhidmatan" juga boleh digunakan lebih daripada sekali, tetapi ia tidak akan menyimpang daripadanya untuk porselin. Apron diperbuat daripada PVC dari opera yang sama: enam bulan dan anda menggunakan mereka begitu gembira, dan seluruh masa yang hanya meletakkan dan marah, kerana mereka tercalar dari basuh dan serta-merta pudar. Ini semua bermakna bahawa anda akan mempunyai untuk menukar lambat laun kepada panel baru. Dan dalam hal PVC, lebih awal daripada kemudian. Oleh itu fikirkanlah: Adakah menguntungkan untuk beli barang yang sama dua kali?

Berikut adalah lukisan minyak untuk anda. PVC juga jelas kelemahan:

1. Panel PVC takut suhu tinggi. Dan ini bermakna bahawa di dekat dapur mereka tidak boleh dipasang, sebagai contoh, kerana ia akan sentiasa dipecat. Dan mengapa ia keluar? Berhampiran zon panas anda perlu melampirkan bahan lain atau jubin. Jadi apa gunanya, secara amnya, untuk menggunakan liputan sedemikian, jika ia dipilih semata-mata kerana reka bentuk yang holistik, cantik, terutamanya dengan percetakan foto?

2. Panel PVC tidak mesra alam. Terutamanya tidak mesra alam apabila dipanaskan. Tetapi, di sini anda perlu adil dan mengambil kira pengeluar. Jika ia pepejal, maka tahap semua kemudaratan yang mereka ada adalah normal. Tetapi mereka tidak akan sangat murah sama ada, pada masa yang sama, keburukan PVC kekal dengan mereka: kecenderungan untuk mengecewakan dan merosakkan.

Di sini sudah ada kelebihan pobol. Terdapat salutan sedemikian pada tahap jubin, tetapi masih lebih murah dari kaca tahan panas. Inilah kebaikan dan kebiasaan apron dari ABS:

Dan ada lebih banyak kelebihan! Lihatlah apa yang ia tentang:

 • Panel ini tidak terbakar
 • Tidak takut pukulan
 • Sangat jelas dan tidak dapat dibezakan dari kaca
 • Tahan api

Tetapi, tidak kira betapa dukacita ia mengakui, ia tercalar sama seperti mana-mana plastik. Kos lebih, ya, tetapi ia menggosoknya sama.

Jadi, seperti yang anda dapat lihat, hasilnya tidak begitu menghiburkan, tidak kira apa yang kita pertimbangkan.

Apakah parameter lain yang perlu diperhatikan?

Semakin tebal lembaran, semakin kuat dan lebih mahal itu. Tetapi ini, bagaimanapun juga, tidak membatalkan ketidakstabilannya kepada pengkakis.

Lembaran bentuk juga penting. Ia adalah lebih baik untuk mengambil satu keping, di permukaan keseluruhan permukaan kerja dan mengelak sendi atas dan bawah dengan dinding.

Jika anda tidak menutupnya dengan ketat, maka akan ada kelembapan dan kulat akan semestinya bermula.

Atas sebab yang sama, jangan ambil panel plastik dalam bentuk ubin, yang juga terpaku di dinding, tetapi di antara mereka terdapat slits mikro yang kosong.

Ulasan pelanggan pada apron plastik

Terus terang, terdapat ulasan yang sangat sedikit di internet, dan kami tidak mengesyorkan anda memilih panel plastik.

Jubin yang biasa akan bertahan lebih lama (ya, yang lebih lama, ia akan berkhidmat sepanjang hayat anda!), Lebih mudah untuk menjaga dan jika anda mahu, anda sentiasa dapat mencari pilihan yang murah dan menarik.

Ya, dan panggil tiler tidak akan terlalu mahal: beberapa kotak yang perlu anda letakkan. Dan jika anda tidak mempunyai cukup wang untuk kaca, lebih baik untuk meninggalkan idea untuk membuat apron dalam gaya ini.

Simulasi adalah tiruan dan ia tidak akan menjadi asal, tidak kira betapa baiknya ia kelihatan pada mulanya. Kaviar hitam buatan juga kelihatan seperti kaviar semula jadi, sehingga anda mencuba. Jadi di sini: siapa yang mencuba, meludah.

Dan untuk menyokong kata-katanya, kami mengutip respons pelanggan, yang diposting di rangkaian. Dia gembira hanya satu hari!

Tetapi sekali lagi, pertimbangkan bahawa ia adalah apron yang diperbuat daripada PVC. Akrilik sedikit lebih baik, tentu saja. Tetapi juga lebih mahal!

Lebih-lebih lagi, lebih mahal daripada jubin seramik, yang akan menolong anda, mengekalkan rupa asal, sehingga saat anda bosan, dan dinding kerja polikarbonat - lima tahun, paling baik. Pada masa yang sama, dalam tahun-tahun kebelakangan ini dia akan kelihatan sangat "letih" dan menyakitkan penampilannya yang ceroboh.

Sekiranya ketahanan anda tidak berprinsip, anda suka menukar kawasan pedalaman dengan kerap, maka anda boleh mengambil apron plastik. Selepas 3-4 tahun, ubah semua kes. Oleh itu, kerana anda mempunyai peristiwa seperti itu, maka kami mencadangkan untuk terus membaca.

1. Plastik apron dengan corak buah dan beri dan bunga

Sebelum anda mula mengkaji foto, saya ingin memberi beberapa cadangan teori. Oleh kerana lukisan buah dan beri seringkali sangat cerah dan menarik, maka apron seperti ini akan kelihatan baik jika nada utama dinding adalah neutral dan perabot bentuk mudah, bukannya klasik yang diukir.

Dan sekarang lihat bagaimana ia kelihatan di bahagian dalam dapur:

Dan kini sebaliknya adalah benar. Di sini orang-orang berlebihan dan akibatnya bilik kelihatan berlebihan berwarna-warni:

Jadi, jika anda mahu memberi penekanan kepada gambar, jangan menghiasi unsur-unsur lain, jika tidak, mereka tidak akan kelihatan sama sekali dan mereka akan kelihatan buruk. Pilihan terbaik ialah:

Dan jauh lebih buruk kelihatan pilihan dapur warna, di mana angka apron disesuaikan dengan nada, kerana dalam hal ini tidak ada aksen pada apa pun. Tidak ada perabot "memainkan", atau gambar.

2. Plastik apron dengan tekstur semulajadi

Secara umum, tiruan tekstur semulajadi bukan penyelesaian terbaik dalam pewarnaan panel plastik. Mereka berlaku di bawah pokok, dan dengan motif batu. Tetapi dalam mana-mana, ia kelihatan sangat luar biasa dan untuk seorang amatur.

Berikut adalah contoh dapur, di mana potongan papan digambarkan di permukaan kerja:

Dan ini adalah tiruan batu:

Seperti yang anda lihat, ini tidak begitu serupa dengan batu, baik pada pemeriksaan yang lebih dekat dan dari perspektif.

Oleh itu, kami tidak menyarankan agar anda berhenti memilih pilihan ini. Jika anda benar-benar mahukan dinding bekerja dengan sejenis batu, tetapi anda memilih plastik kerana basuh lebih mudah, maka anda boleh melakukan sebaliknya.

Buat batu nyata, dan dari atas untuk menutupnya dengan jalur panel telus, dan, sebaiknya matte.

3. Plastik apron dengan permukaan cermin

Dengan bantuan cermin pada desktop, anda boleh memperluas bilik. Satu "tetapi" dalam panel tersebut: setiap titisan akan kelihatan sangat jelas dan perlu menggosoknya tanpa henti (dan plastik tidak menyukainya, seperti yang anda ingat).

Inilah cara ia dapat melihat di pedalaman:

Nah, tidak syak lagi. Tetapi dalam kes ini, kami masih mencadangkan anda memasang cermin kaca, jadi ia akan menjadi lebih tahan lama dan boleh dipercayai.

Berapakah kos apron plastik di dapur?

Harga berbeza. Semuanya bergantung pada bahan pembuatan, ketebalan, jenis corak dan pengilang. Lebih baik parameter, lebih mahal produk, masing-masing.

Kami tidak mengesyorkan anda memilih pilihan yang paling mahal, dengan harapan bahawa apron seperti itu akan bertahan lama. Ia tidak berfungsi lagi, dan tidak ada gunanya membayar terlalu banyak untuk jenama. Satu-satunya perkara, ia pasti tidak bernilai mengambil permukaan kerja yang diperbuat daripada PVC.

Malah menganggap bahawa mana-mana susunan individu gambar akan lebih mahal daripada apa yang siap sedia. Oleh itu, cuba mencari sesuatu yang sesuai, supaya tidak membayar lebih untuk pencetakan.

Pemasangan apron plastik di dapur dengan tangan mereka sendiri

Dan, akhirnya, kami akan memberitahu anda bagaimana untuk melampirkan apron plastik dengan tangan anda sendiri.

Terdapat tiga pilihan dan mereka semua sangat mudah:

 1. 1. Mengikat dengan gam
 2. 2. Pasang pada skru menoreh sendiri
 3. 3. Melekap pada peti kayu

Pilihan pertama sesuai jika dinding lebih rata. Dalam kes ini, anda hanya perlu memohon gam, tekan apron pada dinding dan tunggu sebentar. Plastik itu ringan dan lemnya digenggam dengan cepat. Tetapi kemudian hapuskannya kemudian ...

Opsyen kedua lebih dapat diterima, kerana penyingkiran berikutnya tidak akan menimbulkan masalah. Tutup topi yang hodoh dengan bolt khas.

Dan peti itu dilampirkan sekiranya dindingnya menjadi besar. Iaitu, dengan bantuan laths anda menyelaraskan kapal terbang dan sudah melekapkan apron itu.

Di sini adalah perlu untuk mengambil kira bahawa dalam kes ini terdapat jurang antara dinding dan plastik, yang membuat bahan lebih mudah terdedah. Dari kesannya, dia boleh retak. Oleh itu, jika anda merancang jenis pemasangan ini, kemudian pilih panel yang lebih tebal (dan sebelum kiraan itu, mungkin lebih menguntungkan untuk mengukur dinding?).

Kajian kami telah berakhir, dan kini anda tahu pendapat kami tentang perkara ini. Tetapi ini bukanlah kebenaran yang tidak dapat dipertikaikan. Sama ada membeli apron dari plastik ke dapur atau tidak - hanya anda tahu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 1 = 9