Ayam dari papan lapis

Bagaimana untuk membuat kraf, sebuah couvenir mainan Ayam dari pokok itu dengan tangannya sendiri?

Bagaimana untuk membuat Cock dari kayu? Bagaimana, jenis kerajinan, mainan, cenderahati - ayam kayu tangan sendiri?

Buat janggut kayu dengan tangan anda sendiri boleh dengan cara yang berbeza, bergantung kepada kemahiran dan kebolehan peribadi. Dalam jawapan saya, saya akan cuba memberi contoh kedua-dua karya asas kayu (dalam bentuk ayam jantan) dan mereka yang memerlukan kemahiran tertentu.

Bulu kraf mudah diperbuat daripada kayu: anda boleh mengambil sekeping papan lapis, atau kayu, mungkin juga kulit pohon, dan meletakkan corak corak ayam di atasnya, melingkari kontur. Kemudian potong gambar dengan pisau, jig saw atau objek pemotongan lain. Selepas ini, jika dikehendaki, kraf tangan buatan tangan boleh dicat dengan warna.

Kerja kompleks ayam jantan dari pokok dengan tangan sendiri: dipotong pada pokok dengan banyak pukulan dan butiran (untuk kaedah ini alat tambahan dan peranti diperlukan). Dan ukiran ayam dari pokok boleh menjadi sama rata dan volumetrik - di sini sudah menjadi pilihan untuk anda. Anda juga boleh membuat ayam jantan dari beberapa bahagian kayu - ini juga memerlukan kemahiran tambahan dan skema untuk mempermudahkan pemasangan kerajinan.

1

Terdapat pelbagai cara untuk melakukannya ayam jantan, cockerel dari kayu - ayam kayu tangan sendiri.

Ini kraf anda boleh membuat walaupun di rumah, jika anda mempunyai semua yang anda perlukan.

Kraf "ayam jantan9quot; dari kayu boleh dilakukan dalam format yang rata, hanya dengan memotong sekeping, sekeping papan lapis atau kayu, anda akan mendapat kraf rata "cockerel9quot;. Anda juga boleh membuat ayam besar, sedikit lebih rumit. Ia perlu untuk melegakan angka: kontur bulat kepala dan batang, pelepasan kerang dan janggut, ekor yang subur, kaki, paruh.

Rooster patung kayu boleh dipotong menggunakan pemotong, pemotong daripada set profesional ukiran kecil, cenderamata, dan juga mungkin dengan alat khas untuk mengukir zakar besar dan membuat mainan kayu "ayam jantan9quot;.

Di samping itu, terdapat satu lagi cara untuk membuat ayam jantan, yang mana walaupun seorang kanak-kanak dapat mengatasi. Kaedah ini tidak rumit: anda perlu mengumpul ayam dari habuk papan atau tongkat, tongkat, tongkat, gluing bersama.

Setelah membuat ayam jantan, selepas itu anda perlu menghias kraf. Kepada pokok itu dilindungi, ia ditutup dengan varnis, cat. Anda boleh kemudian secara pilihan untuk cat paruh, sikat, sayap dan ekor burung dalam warna-warna yang berbeza, Prada lebih jumlah dan terkenal kraf.

Dari pelbagai cara bagaimana membuat ayam kayu, saya akan memberikan beberapa yang dijumpai, mungkin anda akan menyukainya dan anda akan dapat melakukan perkara yang sama.

Ayam ini diperbuat daripada kepingan kayu lapis atau kepingan kayu, terpaku bersama dan dicat dengan cat - ia tidak sukar:

Kraf lain "ayam kayu" - ini boleh diukir walaupun secara manual, jika ada pemotong dan pokok kayu lunak, seperti birch, linden:

Berikut adalah ayam - mozek bar kayu:

Ayam dari pokok mainan rata:

Kotak ayam jantan dengan tangannya sendiri

Mainan kayu:

Dan ayam ini diperbuat daripada teka-teki kayu maple:

Satu lagi ayam seni dan ayam dari teka-teki kayu - poplars:

Satu lagi karya seni dari teka-teki kayu, diperbuat daripada jigsaw elektrik poplar

Dan lain-lain kraf yang menarik

Untuk mana-mana kraf, anda memerlukan templat. Saya menasihati anda untuk menggunakan templat dari soalan di laman web yang sama di mana anda memuat turun templat Rooster.

Seterusnya, potong jigsaw corak ayam yang anda suka dan mulakan rawatan.

Sekiranya perlu, gulung, primer dan cat dengan cat kayu. Tutup mainan kayu dengan varnis kapal layar.

Sekiranya mainan itu rata, teknik decoupage akan dilakukan.

Kot Rusa buatan tangan diperbuat daripada kayu primer, akrilik putih dan gam lapisan atas serbet yang disukai.

Haiwan dari papan lapis: set minimum tuan, penyusunan dan peraturan umum menggergaji

Pemotongan kayu lapis buatan sendiri adalah hobi yang menarik dan berguna. Sebarang produk papan lapis boleh dimuatkan secara fungsional, dan kemudian anda mendapat apa yang dipanggil dua dalam satu - kraf indah dan berguna. Mengenai bagaimana membosankan sekeping papan lapis menjadi sesuatu yang berguna atau hanya luar biasa - arahan ini akan memberitahu.

Seluruh ladang di taman.

Ramai haiwan ditebak dengan kontur.

Pemotongan angka haiwan cukup mudah dan berterima kasih:

 • Pertama, kebanyakan haiwan dapat dikenali oleh kontur.
 • Kedua, biasanya dua atau tiga warna sudah cukup untuk menjadikan benda itu sebagai "binatang" yang penuh.
 • Ketiga, apa-apa skim papan lapis haiwan, melibatkan pemasangan buaian-jumpelang, atau lain dimuatkan dalam mana-mana kerusi, menjadikan kayu ke dalam mainan yang menarik untuk kanak-kanak. Dengan menyambung imaginasi, angka haiwan boleh dijadikan asas untuk pemegang alat kebun, berdiri untuk tumbuhan periuk dan banyak lagi.

Foto haiwan "biasa".

Lukisan haiwan dari papan lapis boleh menganggap angka rata, tujuan utamanya ialah hiasan taman atau plot, hiasan sudut kanak-kanak dan kawasan rekreasi. Terdapat angka tiga dimensi.

Dalam kes ini, terdapat dua penyelesaian utama untuk masalah ini: melekat bersama papan lapis - dengan teknik ini, bahagian terpaku antara satu sama lain, mengakibatkan bentuk tiga dimensi; Teknik kedua adalah reka bentuk modular.

Dengan teknik ini, serpihan rata dimasukkan dengan tegak ke struktur pendukung, akibatnya kita mempunyai bentuk tiga dimensi.

Kedua-dua kaedah ini membolehkan anda membuat kedua-dua binatang hiasan dan yang berfungsi.

Apa yang baik untuk bekerja dengan papan lapis, jadi ini adalah set alat minimum dan jumlah minimum bahan cat dan varnis.

Untuk kerja anda perlu:

 • gergaji sawit - manual atau elektrik dengan kuantiti yang memadai;

Walaupun anda membuat keputusan untuk mengurangkan ia keluar sesuatu yang besar, sebagai contoh, anda berminat untuk moose daripada papan lapis, maka bilah saw untuk papan lapis dan lamina anda pada jigsaw cukup.

Untuk alat tangan, beberapa gergaji diperlukan.

Kos pengiraan kos gergaji yang anda tidak akan diberikan.

Perkara yang melihat bilah untuk alat tangan dengan beban yang salah hanya boleh pecah.

Jika anda tidak mempunyai kemahiran untuk bekerja dengan alat ini, beli pakej dengan segera.

Harganya agak tinggi, dan fail berlebihan tidak mungkin berguna untuk produk buatan sendiri yang lain.

 • bahan yang kasar - biasanya dua jenis kertas pasir disediakan: kasar dan halus (nylon). Jika anda mempunyai nadfili atau muncung yang kasar untuk pengisar boleh menggunakannya - yang pertama untuk memproses hujung dan kontur dalaman, kedua - untuk rawatan permukaan. Tetapi secara berasingan demi satu atau beberapa kraf anda tidak boleh membelinya;
 • pengapit atau naib, sebagai peraturan, dua pengapit cukup untuk menetapkan walaupun lembaran besar;

Apabila bekerja dengan lembaran papan lapis perlu dipasang dengan tegas ke permukaan kerja.

Sekiranya perlu, lembaran itu dipasang di tempat yang baru, agar tidak mengganggu laluan alat pemotong.

Jigsaw mudah mengatasi tugas dalam gelung tertutup.

 • meter, penanda atau pensel secara lalai;
 • dari cat yang habis kami tertarik dengan buku asas untuk papan lapis, yang mempunyai sifat antiseptik, dan juga mewujudkan lapisan penghalau air. Cat boleh dipilih bergantung kepada tempat kraf buatan anda akan dapat digunakan: akrilik - dalam bangunan, enamel - di halaman atau di tapak.

Mari kita mulakan dengan yang paling penting - lukisan diperlukan, dan terutama jika anda memutuskan untuk membina binatang tiga dimensi. Oleh itu, anda boleh menarik lukisan naga dari papan lapis atau lukisan dinosaur dari papan lapis.

Menggambarkan butiran dinosaur dari papan lapis.

Sekiranya anda mempunyai anak kecil, dan anda ingin sila dengan zoo papan lapis, beli model mudah mainan selesai.

Setelah melihat skema kilang, anda akan memahami prinsip membina mainan, semua wakil fauna lain akan diperolehi dari anda dengan lebih cepat dan lebih mudah.

Dalam bahagian ini, mari kita melihat dua teknik yang akan berguna kepada anda ketika merancang objek besar, serta ketika memindahkan lukisan ke bahan.

 • Kaedah pertama melibatkan objek besar - ingat moose. Lukisan moose dari papan lapis cukup besar, anda boleh membuat lukisan di papan lapis. Tugas anda akan dipermudahkan lagi, memandangkan pensil mudah meninggalkan tanda yang kelihatan pada bahan ini. Kesilapan tidak boleh takut, kerana penghapus akan menghapus garisan yang tidak perlu. Dengan prinsip yang sama, lukisan kuda dari papan lapis dikembangkan;

Lukisan dan butiran boleh berbeza.

Jika anda ingin membuat kuda goyang dari sisa papan lapis, contohnya, 10 mm, maka anda perlu membina bingkai dari beberapa bahagian papan lapis.

Melukis kuda dan mabuk, anda boleh menggunakan serpihan yang telah siap sebagai templat. Penyimpangan kecil dari saiz tidak takut.

Dengan menggabungkan ruang kosong, mereka sentiasa boleh selari dengan pembantu yang kasar, termasuk yang elektrik.

Memindahkan bahagian dari kertas ke papan lapis - mudah!

 • Kaedah kedua menyangkut memindahkan corak dari kertas ke papan lapis. Dalam kes ini, serpihan kertas dipotong sepanjang kontur, mereka akan berfungsi sebagai corak kayu lapis. Ia cukup untuk memohon bahagian yang dipotong dan ulangi konturnya pada bahan kerja. Ingat bahawa prinsip ini dipindahkan kepingan kecil, sebagai contoh, angsa template papan lapis agak mustahil untuk melihat, dengan menggunakan teknik pemindahan corak.

Terlepas dari apakah anda lebih berminat dengan ayam papan lapis atau beruang papan lapis, teknik menggergaji, pemprosesan dan lapisan adalah sama.

 • lukisan selesai dipindahkan ke bahan;

Angka volumetrik semakin popular.

Tidak semua orang mempunyai kemahiran lukisan yang diperlukan, tetapi ini tidak menjadi masalah.

Anda boleh mencetak imej yang anda suka pada pencetak dan memindahkannya ke papan lapis.

Sekiranya anda memikirkan model besar, maka ada kaedah lain yang dipanggil skala.

Satu grid diletakkan pada imej yang dicetak, serpihan tertentu jatuh ke dalam datarannya.

Anda hanya perlu menggambar grid saiz yang diperlukan pada kertas kosong atau kertas dan memindahkan lukisan yang anda suka ke grid lain, memakai penskalaan.

 • jigsaw elektrik atau jigsaw biasa memotong garis besar haiwan itu. Jika anda memilih untuk membuat litar dalaman, contohnya, kaki haiwan itu terletak di sebelah, maka anda akan perlu untuk menggerudi atau pemutar skru dan menggerudi pada kayu yang bersaiz dengan bahan penggerudian, anda boleh memasukkan fail kuku dan hantar ke arah yang dikehendaki tanpa pengapit atau halangan lain;

Malah wanita dapat menampung tugas ini sepenuhnya.

Jika anda membuat keputusan untuk membuat beberapa jenis haiwan yang sama, contohnya, anda berminat dengan burung dari papan lapis untuk taman - dengan tangan mereka sendiri yang disalurkan, maka sekeping pertama adalah stensil untuk selebihnya.

Jika anda membuat beberapa burung dari sisa yang berbeza, maka jigsaw elektrik anda boleh dengan mudah memotong beberapa haiwan sekaligus.

Perkara yang sama boleh dibuat dengan alat tangan, tetapi di sini, ingat - lebih tebal bahan, semakin sukar untuk bekerja dengannya.

Buatan sendiri boleh bukan hanya cantik, tetapi juga berguna.

 • pinggir produk, serta badan bahan kerja diperlakukan dengan bahan pengelas;
 • primer diproses dengan primer yang diperlukan;
 • pada produk itu sendiri selepas primer pengeringan digunakan cat untuk kayu.

Sekiranya anda membuat produk untuk kegunaan rumah, maka selepas mengotorkan angka dibuka dengan varnis.

Pernis boleh digunakan tanpa cat, dan jika anda ingin mengekalkan tekstur venir, anda boleh memohon varnis dengan noda.

Dalam hal menggunakan noda, anda mendapat tiruan dari mana-mana pokok yang anda suka.

Papan lapis adalah bahan universal untuk mewujudkan sebarang aksara.

Biasanya patung-patung haiwan disediakan untuk kanak-kanak. Mereka boleh menjadi mainan bebas, contohnya, kuda dari papan lapis, dan komponen struktur yang lebih rumit, contohnya - bukit anak-anak. Video dalam artikel ini telah menyediakan gambaran mengenai kemungkinan papan lapis. Anda boleh berkongsi ulasan atau pengalaman pengeluaran anda dalam ulasan.

Cockerel dan ayam dari papan lapis dengan tangan mereka sendiri. Kelas induk dengan foto langkah demi langkah

Sikat merah terang.

Terdahulu semua bangkit pagi.

Semua orang menjerit: "Sudah tiba masanya untuk bangun!"

Ia menghalang tidur kampung.

Di tempat kerja semua orang sedang memanggil.

Bobrysheva Natalia Vladimirovna, guru latihan buruh ke arah "Seni menggergaji keluar dari papan lapis".

Shirin Nikolay, 12 tahun, seorang pelajar sekolah khas.

Tempat kerja: Institusi Pengajian Tinggi Pendidikan Negeri "Marksovskaya pendidikan umum khas

sekolah jenis tertutup ", rantau Saratov, bandar Marx.

Penerangan: pengeluaran karya ini boleh digunakan dalam pelajaran teknologi dalam kelas 5, serta dalam kerja bulatan di Dow.

Tujuan: Ketahui teknik mainan kontur menggergaji.

- memberikan gambaran umum mengenai aktiviti reka bentuk produk dari papan lapis, hiasan seni produk;

- membangunkan kemampuan untuk menggunakan bahan dan alat yang diperlukan;

- memelihara ketekunan, ketekunan dan kesabaran;

- membangunkan kemampuan kreatif kanak-kanak.

- kayu lapis birch 4 mm, saiz 300 x 300mm,

- kertas pasir №10,

- Glue Moment - tukang kayu,

- gouache atau cat akrilik,

- pensil dan penguasa,

- varnish tidak berwarna CAUCASUS,

- template bahagian produk,

- satu gelas untuk air.

- gergaji, gergaji,

- workbench, dilengkapi untuk memotong.

Menggergaji artistik adalah kerja tenunan yang mahir, baik untuk lelaki dan perempuan.

Bermula untuk mempelajari kreativiti ini boleh berumur 6 tahun. Tidak sukar untuk menguasai kerja dengan jig saw, anda hanya memerlukan tiga sifat - ketekunan, kesabaran dan ketepatan.

Mari mengenali maklumat teknikal yang diperlukan dalam kerja.

Untuk membuat ayam dan ayam, kita perlu membersihkan papan lapis dengan serat oleh kulit.

Dengan menggunakan templat, kami melukis butir-butir cockerel dan ayam, meletakkan mereka di sepanjang serat papan lapis, yang seterusnya memudahkan pemotongan produk.

Oleh itu, kami telah membuat butir-butir penari ayam.

Di bangku simpanan kami melihat butir-butir cockerel sepanjang garis kontur, memerhatikan peraturan kerja yang selamat.

Apabila garisan dibulatkan, perlahan-lahan menghidupkan produk dengan tangan kiri, gerakkan tangan kanan atas dan ke bawah, memegang jigsaw secara menegak oleh pemegang.

Butiran sudah siap: badan ayam dan ayam, 4 sayap dan 4 sendi.

Kami membersihkan bahagian-bahagian dengan kertas pasir di tepi hujung. Nadfil - rata dan persegi, menyesuaikan sendi sayap.

Mari mulakan pemasangan cockerel, seperti yang ditunjukkan dalam angka pada templat.

Jika terdapat masalah dalam memasang sambungan, sekali lagi menjejaskan fail dan semak pemasangan sambungan batang dan sayap.

Kami merapikan butir-butir cockerel dan ayam. Perlahan-lahan sapukan gam pada permukaan dalaman bahagian sendi 1 dan batang ayam, masukkan bahagian, pandangan umum sambungan dalam bentuk pelana, dan kemudian gunakan gam ke sendi bahagian No. 2 dan pasangkan pada bahagian No. 1. Ternyata pelana cockerel, reka bentuk ini akan melekat pada nombor terperinci sayap 3. Begitu juga, gam sayap kedua.

Ulangi tindakan dengan butiran ayam.

Untuk lukisan seni mainan selanjutnya berjaya, perlu mengeringkannya.

Kami menyediakan cat, berus dan air.

Lukis bulu pensil pada badan dan sayap cockerel.

Kami mewarnai anak ayam dengan warna-warna cerah.

Pada akhir kerja, kami pernis produk dengan CAPON pernis, di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik. Jika produk dicat dengan cat akrilik, varnishing dihapuskan. Jadi, mainan sudah siap.

Daunnya berwarna emas, mereka jatuh, mereka terbang.

Daun-daun emas menutupi taman.

Banyak di daun daun emas.

Kami akan membuat sejambak mereka,

Kami akan meletakkan sejambak di tengah-tengah meja,

Autumn adalah yang keemasan untuk melawat kami.

Pengarang: E. Blaginina.

Jadi parade paroki bermula untuk Tahun Baru, di mana kerja pelajar anda akan mengambil tempat yang layak! Adalah hebat bahawa lelaki diajar untuk bekerja dengan tangan mereka dan mencipta karya-karya kecil! Suara itu.

Semua yang terbaik untuk anda. Yang ikhlas, Valentina Nikolaevna.

Penggunaan bahan-bahan dari sumber ini dibenarkan hanya dengan kebenaran bertulis pentadbiran tapak

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 32 = 38