Batang tirai logam untuk langsir

Kereta api tirai untuk tirai logam: gambaran keseluruhan, jenis, ciri pengancing dan ulasan

Tingkap yang indah selalu menarik perhatian, menjadikan bilik istimewa. Dan peranan penting dimainkan oleh pilihan cornice, di mana tirai akan tetap, seperti tingkap berfungsi sebagai unsur perhatian utama-mendapatkan di dalam bilik. Batang tirai yang paling boleh dipercayai dan tahan lama untuk tirai adalah logam, kerana ia mampu menahan beban berat, ia akan sesuai dengan sempurna ke dalam reka bentuk mana-mana bilik dan akan tahan lama dalam operasi.

Struktur logam popular kerana beberapa faktor:

 1. Kornea kelihatan harmoni di pedalaman dalam apa jua gaya dan digabungkan dengan perabot yang paling berbeza.
 2. Kemungkinan menggunakan langsir dari sebarang bahan.
 3. Kemungkinan melaksanakan sebarang idea reka bentuk.
 4. Pelbagai jenis bahan dan bentuk.

Rel tirai untuk tirai logam diperbuat daripada gangsa, keluli, tembaga dan aluminium, yang diproses khas untuk perlindungan terhadap kakisan. Dalam versi yang paling mudah, ia adalah tiub kosong, di mana langsir digantung pada cincin.

Ciri-ciri reka bentuk: bas atau fleksibel?

Dalam kebanyakan kes, yang paling mudah digunakan ialah corny ceiling. Di samping ketahanan dan kebolehpercayaan, mereka menarik perhatian dan kepelbagaian. Terdapat bas dan basikal logam fleksibel untuk tirai. Tayar adalah model yang rata, jadi anda hanya boleh memasangnya ke siling. Kelebihan pelbagai ini termasuk:

 • kemungkinan melampirkan tiga langsir sekaligus, iaitu, sebagai peraturan, ia adalah tulle, langsir dan, sebagai contoh, tirai;
 • reka bentuk yang ringkas menekankan nilai hiasan adalah tirai gelap terus;
 • kornal logam yang serupa dicipta dari aluminium, yang memberikan kelenturan seluruh sistem.

Cornice fleksibel untuk logam langsir hanya mempunyai satu baris, jadi beberapa langsir perlu dipasang untuk memperbaiki beberapa langsir. Sebaliknya, penyelesaian semacam itu mudah jika anda perlu menggantung langsir dalam bentuk separa bulat atau niche. Kepelbagaian jenis ini boleh dikaitkan dengan:

 • langsir dengan lambrequin di kubah siling, yang secara visual meningkatkan ketinggian siling;
 • Batang tirai rata, yang menyembunyikan baguette.

Cornice untuk logam langsir boleh bulat. Ini adalah pilihan tradisional, apabila cornice adalah bar berongga dengan keratan rentas bulat, di mana logam, plastik atau tombol kaca dipakai. Pembinaan ini berbeza:

 1. Diameter bar: ia boleh menjadi 1-5 cm Saiznya harus dipilih bergantung kepada berapa berat berat tirai akan digantung. Dengan cara ini, bar boleh teleskopik, iaitu, gelongsor.
 2. Ketidaksuaian: cornices boleh diikat ke kedua-dua siling dan dinding, jadi adalah penting untuk memilih pilihan paling estetik, yang membolehkan anda membuat bingkai tingkap yang indah.
 3. Harmoni dengan pedalaman: batang tirai logam untuk langsir, sekali ganda, akan sesuai dengan sempurna ke dalam bilik-bilik, dihiasi dengan pelbagai gaya, tetapi mereka adalah yang paling asli dalam pedalaman klasik.

Terutamanya yang menakjubkan di dalam bilik itu kelihatan bulat kornal dengan tombol, yang memberikan kesempurnaan struktur dan integriti keseluruhannya. Menurut para pengguna, reka bentuk tersebut membantu untuk mengubah aksen gaya dalam dan gaya di dalamnya.

1

Sudah tentu pilihan yang paling boleh dipercayai dan unik di kalangan cornices logam adalah produk palsu. Mereka mampu mengubah mana-mana bahagian dalam, tetapi sangat berkaitan dengan bilik-bilik yang menghias dengan gaya klasik atau gaya retro. Tetapi juga untuk tirai logam seperti harga logam, tentu saja, jauh lebih tinggi berbanding dengan analog. Ia adalah harga, mengikut ulasan, yang menolak untuk membeli reka bentuk ini. Kelebihan produk palsu termasuk yang berikut:

 1. Kebolehpercayaan dan keupayaan untuk menahan apa-apa beban.
 2. Kekuatan maksimum, yang dicapai dengan ketiadaan kekotoran dan aditif dalam logam. Akibatnya, anda boleh menggantung langsir dan langsir apa-apa berat pada kornea itu.
 3. Estetika. Cornices palsu - ini adalah tambahan pintar untuk mana-mana bahagian dalam. Pembeli perhatikan bahawa kebanyakan produk adalah unik, mereka berbeza dalam penampilan asalnya, jadi ia mungkin meletakkan aksen di dalam bilik dengan betul.

Satu-satunya kelemahan struktur yang dipalsukan adalah berat badan yang besar. Di samping itu, dan kurungan untuk cornices untuk logam langsir harus kuat, memberikan penekanan yang baik.

Perhatikan bahawa cornice palsu kelihatan ideal pada tingkap yang mempunyai bentuk yang luar biasa atau dimensi besar. Bar itu sendiri boleh menjadi halus dan berpintal, dan tip adalah karya seni yang palsu. Perlu diperhatikan bahawa produk tersebut dibuat hanya dengan tangan, jadi harga mereka sangat mahal. Untuk mencapai estetika dan perlindungan dari pelbagai kesan, logam selepas memalsukan juga disalut dengan formulasi serbuk - ia berfungsi sebagai perlindungan yang boleh dipercayai terhadap kakisan.

Struktur sedemikian dianggap paling mahal. Selalunya mereka dihiasi dengan unsur-unsur palsu, mereka dihasilkan dalam pelbagai penyelesaian warna, terutamanya kuno atau anting-anting berlapis perak kelihatan mengagumkan dan bangsawan. Di antara merit, pelanggan mencatat kekuatan struktur dan ketahanan perkhidmatannya. Bar itu sendiri licin dan dengan permukaan yang licin, sehingga kelopak mata mudah meluncur apabila tirai dibuka atau ditutup. Pereka dinasihatkan untuk menggunakan kura-kura untuk menghias bilik dengan gaya berteknologi tinggi, tekno atau minimalism.

Apabila anda mahu mengubah ruang sekeliling, kami berusaha menumpukan butiran. Salah satu butiran ini ialah reka bentuk kornea, yang mewakili pelbagai reka bentuk. Sebagai contoh, bukannya batang rata yang panjang, strukturnya boleh terdiri daripada beberapa bulat yang berbentuk bulat yang secara harmoni melihat latar belakang tingkap yang luar biasa atau dinding konfigurasi kompleks.

pengeluar hari ini menawarkan banyak pilihan yang menarik untuk menghias tingkap. Semua berbirai hias berbeza dalam cara pemasangan tudung dan reka bentuk ciri-ciri. Pilih pilihan yang paling popular:

 1. Baguette. Kornea semacam itu dilengkapi dengan jalur hiasan, yang meliputi keseluruhan sistem pemasangan langsir. Plank dibuat untuk pelbagai bahan, jadi anda boleh memilih pilihan untuk reka bentuk dalaman tertentu.
 2. Cornice string melibatkan penggunaan kabel nipis, bukan tiub bulat sebagai asas reka bentuk. Ia ada pada kabel, yakni rentetan, dan pengikat langsir. Kornea semacam itu baik untuk kegemilangan mereka, jadi mereka boleh digunakan untuk menghiasi sebarang bahagian dalam.
 3. Cornice profiled adalah tiub aluminium persegi yang membungkuk arah yang berbeza, sehingga membentuk bentuk yang paling luar biasa. Struktur sedemikian adalah tingkap yang direka dengan baik dalam bentuk lengkungan atau struktur pelbagai peringkat.
 4. Kereta api (bas). Kunyik seperti ini sesuai untuk tingkap dengan tingkap kecil. Dengan reka bentuk ia adalah panduan plastik atau aluminium dengan alur, di mana penggelek dengan cangkuk khas dimasukkan. Apabila langsir dibuka dan ditutup, cangkuk bergerak dengan perlahan.

Seperti yang kita lihat, terdapat pelbagai rel tirai untuk tirai logam yang dipasang di dinding. Harga model bergantung kepada bahan yang digunakan. Oleh itu, dalam versi paling mudah, cornices boleh didapati dalam 2000 rubles. Menurut ulasan, mereka boleh dipercayai dan tahan lama, tetapi sesuai untuk bilik yang tidak memerlukan hiasan tambahan. Pembeli dinasihatkan untuk memilih rod tirai yang lebih bergaya, contohnya direka untuk zaman dahulu. Di pedalaman klasik, anda boleh memilih reka bentuk dengan unsur-unsur palsu - kosnya mencapai 3000-4000 rubles setiap set. Sebagai tambahan kepada harga, anda masih perlu memberi tumpuan kepada apa tirai apa bahan yang akan digantung. Ini menentukan berat dan keupayaan untuk menahan beban cornice.

Batang tirai moden: logam, keluli atau aluminium

Bar langsir untuk langsir - ciri wajib dalam reka bentuk pembukaan tingkap Salah satu butiran terakhir pedalaman - langsir. Mereka melindungi dari matahari, bingkai tingkap yang indah dan menjadikan bilik lebih selesa. Untuk menghiasi pembukaan tingkap tidak mungkin tanpa menggunakan batang tirai. Sekarang di kedai-kedai terdapat pelbagai jenis cornice yang berbeza. Untuk tidak hilang dalam banyak bentuk dan gaya ini, anda perlu memahami semua butirannya.

Setiap cornice adalah unik dan memenuhi tugas-tugas fungsinya yang khusus. Penampilan cornice mesti sepadan dengan gaya, dan ciri-ciri kualiti pedalaman. Kriteria yang paling penting: fungsi sistem, kebolehpercayaan, kekuatan, kualiti bahan dan pemasangan.

Cornice - ini bukan hanya satu cara untuk memperbaiki langsir, tetapi juga rangka yang bergaya pada pembukaan tingkap, ia harus dipilih dengan berhati-hati sebagai bingkai untuk gambar

Kornea berbeza dalam bahan pembuatan:

Kornea berbeza dalam bahan konfigurasi dan fabrikasi

Menurut konfigurasi cornices adalah:

Dengan kaedah lampiran, adalah mungkin untuk membezakan antara tiang dinding dan kubah

Di sini semuanya bergantung bukan hanya pada rasa dan imaginasi. Bahan buas mesti sepadan dengan bilik. Di dacha kayu atau plastik cornice akan kelihatan bagus dan asli, tetapi jika kita bercakap tentang apartmen, lebih baik memilih logam atau aluminium. Konfigurasi bergantung pada kain tirai dan pembukaan tingkap. Untuk menghias tetingkap bay dengan tingkap separa bulat, pilihan yang fleksibel sesuai. Permaidani padat adalah ideal untuk bingkai baguette yang indah. Cornice single-row adalah mudah di dapur. Jika anda ingin meletakkan beberapa lapisan langsir, gunakan reka bentuk dua atau tiga baris.

Peraturan asas: lebih ringan langsir, lebih nipis dan lebih elegan cornice.

Kaedah pengikat bergantung pada ketinggian siling, beban yang dirancang pada kornea, reka bentuk dalaman, kemungkinan melekat pada permukaan dinding atau siling.

Cornices for metal curtains (video)

Kornea logam sangat kuat. Mereka dapat menahan sejumlah besar tirai dan permaidani yang dicetak dan akan bertahan selama bertahun-tahun tanpa ubah bentuk dan memakai. Malah versi satu baris tidak akan membengkokkan di bawah berat tekstil. Terdapat kedua-dua siling dan dinding. Kos yang tinggi dari cornices logam adalah dibenarkan oleh ciri-ciri praktikal logam yang digunakan. Berbeza dengan buaian kayu, logam tidak memerlukan penjagaan tambahan.

Batang langsir untuk langsir tidak boleh menjadi hiasan yang berasingan, bebas. Ia perlu ditambah dengan kelengkapan atau perabot yang sesuai. Kemudian ruangan itu akan menjadi satu.

Perhatian khusus patut dijadikan sebagai cornice metal. Tuan yang berpengalaman akan dapat merealisasikan sebarang fantasi. Ramai yang tidak terhad kepada penyelesaian laconic dan mencipta karya sebenar. Di dalam foto itu terdapat sebuah kuku tunggal berturut-turut dengan elemen hiasan hiasan.

 • Kekuatan. Akan menahan apa-apa beban.
 • Reka bentuk. Pelbagai bentuk dan garis rahmat akan menonjolkan pedalaman.

Tahap kekuatan dan pelbagai penyelesaian reka bentuk yang tinggi - kelebihan utama cornices logam

Kelemahannya ialah:

 • Kos yang tinggi. Untuk keindahan dan kekuatan perlu memberi sebahagian besar belanjawan.
 • Berat badan yang besar. Dinding yang diperbuat daripada drywall tidak dapat menahan beban seperti itu.

Rel tirai diperbuat daripada logam: bagaimana untuk memilih (video)

Kornal aluminium sangat popular kerana kos yang lebih rendah, berbanding dengan logam. Selain itu, bingkai aluminium cukup plastik: ia boleh bengkok dan cacat, mewujudkan bentuk baru. Aluminium mempunyai sifat anticorrosive, oleh itu ia tidak takut kelembapan yang tinggi, ia sesuai untuk dapur atau bilik mandi. Berat ringan walaupun pembinaan berbilang baris tidak menjadi terlalu banyak beban untuk dinding atau siling. Tetapi kerana kelembutan dan kelembutan di bawah berat tirai berat, cornice aluminium yang terlalu panjang boleh membengkok. Sekiranya anda memilih beban, dinding atau siling dengan betul, kornea akan lama dimohonkan oleh pemiliknya.

 • Ketersediaan. Dibentangkan di semua kedai dengan harga yang berpatutan.
 • Plastik. Adalah mungkin untuk membetulkan borang.
 • Keterlaluan. Dalam hartanahnya yang sesuai untuk bilik tidur dan dapur.

Kekurangan cornices aluminium adalah reka bentuk mudah dan struktur bahan yang lentur

Kornet keluli dipercayai dan cantik dalam kesimpulan mereka. Dilaksanakan dalam dua versi: keluli tahan karat yang digilap dan matt. Cornice steel single row akan kelihatan baik di tingkap dapur, menggabungkan dengan perkakas dapur krom dan keluli. Tidak tertakluk kepada kakisan dan tidak takut perbezaan suhu. Peminat gaya hi-tech sering memilih batu-batu keluli kerana reka bentuk yang ringkas dan elegan yang digabungkan dengan kekuatan dan ketahanan.

Kelemahan model keluli hanya satu: pilihan kecil penyelesaian warna

Selalunya digunakan cornices pusingan, mereka sesuai untuk hampir mana-mana bahagian dalam, unsur wajib dan pembingkaian logik adalah tip. Mereka datang dalam pelbagai bentuk dan warna, untuk setiap rasa: bertatahkan dengan batu atau rhinestones, licin dan tajam. Foto menunjukkan pilihan yang paling popular.

Logam satu baris untuk langsir

Logam dinding satu baris logam - salah satu konfigurasi yang paling popular untuk dapur.

Sebagai peraturan, langsir dapur menduduki jumlah minimum ruang. Terlalu panjang dan volumetrik akan cepat kotor dan mengganggu pembersihan, yang amat diperlukan untuk dapur. Gulung yang popular, Rom, langsir berlipat dilampirkan pada kutikak satu baris, serta tirai.

Memilih langsir dan cornice kepada mereka, anda perlu memberi tumpuan kepada ruang sekitar. Perabot apa yang akan berdiri di sebelah tingkap, ia akan mudah untuk menghampiri tirai untuk menyebarkannya atau menariknya.

Jenis kornea satu baris adalah yang paling biasa apabila menggunakan tirai minillo atau venetian sebagai perlindungan utama terhadap cahaya matahari

Di samping dapur, cornice satu baris digunakan di bilik mandi atau di dalam bilik, jika pembukaan tingkap dihiasi dengan tirai cahaya atau pembinaan dinding tidak membenarkan versi yang lebih besar.

Logam dua baris logam untuk langsir

Di dalam bilik tidur dan di ruang tamu paling kerap menggunakan dinding dua bilah atau kubah. Jika kita bercakap tentang dinding, bar luaran biasanya sedikit lebih besar dengan garis pusat, kira-kira 25-35 mm dan dihiasi dengan tip yang besar, tirai berat utama digantung di atasnya, dan di belakangnya di bar sempit, kusyen diikat dengan palam yang kemas kecil. Gabungan ini, seperti yang ditunjukkan dalam foto, adalah klasik dan yang paling popular.

Kini pereka dalam cubaan untuk mencari semua penyelesaian asal yang baru, sebaliknya menggantung tulle di atas tirai padat, tetapi pilihan ini tidak sesuai dengan semua orang.

Kutikala siling sering bersembunyi di dalam siling siling plasterboard, tetapi prinsip tirai langsir tetap sama.

Memilih batang tirai untuk langsir, anda perlu ingat beberapa perkara penting:

 • Gaya dan reka bentuk hiasan bilik;
 • Ketinggian siling dan saiz bilik dan tingkap;
 • Berat dan ketumpatan langsir;
 • Kemungkinan pengunci;
 • Praktikal.

Batang tirai dua bahagian untuk langsir: pemasangan (video)

Mengikuti intuisi anda sendiri dan cadangan pereka untuk memilih hak penjagaan yang betul tidak sukar. Tingkap tidak hanya akan menjadi sumber cahaya semulajadi, tetapi juga perincian penting pedalaman, hiasannya.

Bagaimana untuk memilih kura-kura untuk langsir

Windows dalam premis kediaman dan pentadbiran - salah satu bahagian terpenting yang membentuk gaya hiasan premis. Dan penampilan mereka dibentuk oleh tirai dan kura-kura. Di bahagian ini, kami akan membincangkan tentang apa yang dapat dilakukan oleh rel tirai.

Malah seperti reka bentuk yang tidak rumit seperti cornices mempunyai banyak jenis. Ini bukan tentang penampilan, tetapi mengenai reka bentuk, kaedah pemasangan. Secara umum, mengenai butiran teknikal.

Untuk langsir ada kura-kura pelbagai jenis

Pertama sekali, batang tirai berbeza mengikut cara pemasangan. Terdapat dinding dan siling. Pilihan bergantung kepada keinginan dan jenis siling anda. Kapasiti galas beban dinding biasanya mencukupi untuk melampirkan tepung hingga ke tirai berat. Masalah hanya timbul jika dinding diperbuat daripada konkrit selular atau dilapisi dengan plasterboard. Tetapi untuk situasi seperti itu, terdapat penyelesaian standard - penggunaan gadai janji, sauh kimia atau dowel khas.

Bua jenis yang paling biasa untuk langsir

Terdapat situasi yang berbeza dengan siling. Dengan masalah standard tidak timbul, tetapi dengan regangan atau gantung maka perlu dipikir terlebih dahulu. Dalam hal ketegangan, rod langsir siling biasanya digunakan untuk langsir, dan struktur dengan kapasiti pembawa beban yang mencukupi dibina untuk membaiki kain siling, dari bar kayu atau panduan logam.

Dan tidak walaupun pada semua siling yang digantung ternyata untuk menubuhkan cornice. Pada kadbod gypsum ada kemungkinan untuk melampirkannya, tetapi tirai berat dinding kering itu sendiri tidak dapat berdiri. Ini hanya mungkin untuk langsir ringan seperti tulle. Untuk kain yang lebih berat, gunakan kuku dinding atau atur siling, tetapi ke siling yang sangat.

Untuk siling regangan, batang tirai biasanya digunakan untuk langsir yang dipasang ke siling

Lain-lain jenis siling palsu - panel plastik, baju besi, dll. - tidak dapat membawa apa-apa beban luaran sama sekali. Cara terbaik adalah semasa pembaikan, sebelum memasang siling, pasang gadai janji - profil tambahan atau bar kayu, dengan baik ke siling. Kepada dia kemudian kencangkan kornea untuk tirai.

Pengikat yang boleh dipercayai dan sering, dari pengiraan yang perlu memuatkan beberapa kilogram, ditambah dengan jeritan tajam, apabila menarik / membuka langsir. Oleh itu, jangan gunakan sedikit pada pengikat.

Di samping kaedah penetapan, acuan tirai berbeza dengan bentuk. Terdapat:

 • Tubular. Biasanya mereka adalah pusingan di bahagian silang, tetapi ada juga yang persegi. Jenis tirai tradisional yang diketahui dari zaman dahulu. Mereka juga memanggil "pusingan kornea" mereka. Ciri-ciri mereka adalah bahawa mereka adalah sebahagian daripada hiasan, jadi apabila memilih ia adalah perlu untuk memilih juga reka bentuk. Dengan kaedah pengancing terdapat dinding dan siling (jarang). Masih terdapat pelbagai jenis, seperti cornice tubular rotary.

Cornice tiga baris berbentuk tiub diperbuat daripada logam, plastik, kayu - pilihan yang paling biasa

Batang tirai tali untuk tirai yang sesuai untuk kain ringan dan sederhana

Profil atau cornice rail boleh menjadi plastik atau logam

Bingkai bingkai - apa-apa jenis yang dilindungi dengan jalur hiasan

Secara umum, ini adalah semua jenis batang tirai. Dengan jenis penentuan tidak terlalu sukar - keutamaan dan keinginan anda adalah penting. Seterusnya, anda perlu mencari model yang sesuai untuk kes anda dan ciri teknikal (ya, ada beberapa), dan pada bentuk vernal.

Untuk mengatakan bahawa beberapa jenis cornices untuk langsir lebih baik, tetapi ada yang lebih buruk. Masing-masing adalah baik dengan cara sendiri, dan masing-masing mempunyai kekurangannya sendiri. Pilih jenis batang tirai untuk langsir berdasarkan beberapa kriteria: reka bentuk bilik, jenis tingkap dan langsir, kesan yang diingini.

Sebagai contoh, untuk langsir laconic tanpa lambrequin apa-apa jenis cornice, termasuk tiub atau rel, adalah sesuai. Tubular lebih sesuai untuk bilik-bilik dengan siling yang tinggi atau sekurang-kurangnya, di mana jarak dari bahagian atas tingkap ke siling lebih daripada 20 cm dan lebih baik - 30 cm atau lebih. Jika tidak, mereka kelihatan "tidak begitu".

Pilih batang langsir untuk langsir sepatutnya untuk pedalaman, tetapi jangan lupa tentang butiran teknikal

Untuk langsir dengan lambrequins, tiub yang tidak sesuai, kerana ia terlalu menonjol, sebagai tambahan, tirai jenis ini bersama dengan paip dan cincin kelihatan "tidak terlalu". Untuk lambrequins, varian rel atau rentetan lebih sesuai. Dalam kes ini, kornea tersembunyi, jadi nilai estetiknya tidak penting. Untuk beberapa gaya, lebih baik untuk melihat versi baguette.

Cornices for curtains: ditentukan dengan parameter

Pertama sekali, anda perlu menentukan panjang cornice. Pilihannya bergantung kepada sama ada anda ingin meningkatkan atau mengurangkan visual pembukaan tingkap dan dari keseluruhan pencahayaan bilik. Sekiranya anda tidak perlu menambah tingkap, lampu-lampu di dalam bilik yang berlebihan, rel tirai boleh sama dengan lebar pembukaan tingkap atau sedikit lagi. Faktanya ialah jika anda membeli kutikula tubular untuk langsir dalam kit, mereka pergi ke standard standard: 1.6 m, 2.0 m, 2.4 m, 3.0 m. Cara keluarnya adalah untuk mencari kedai-kedai di mana paip dijual untuk yardage. Ini juga.

Dengan panjang cornice ditentukan berdasarkan keinginan anda

Sekiranya anda perlu lulus cahaya ke dalam bilik atau anda ingin membuatnya lebih luas, dalam keadaan terbuka, langsir diletakkan pada dinding bersebelahan di sebelah kanan, di sebelah kiri atau di kedua-dua sisi. Bergantung kepada kepadatan langsir dan bilangan lipatan, ia mengambil masa 30 hingga 60 cm dari satu atau kedua-dua belah pihak. Oleh itu, untuk mengira panjang rel tirai ke lebar tingkap menambah 60 atau 120 cm (anda boleh dan lebih / kurang bergantung pada keinginan anda). Kemudian tugasnya adalah untuk mencari panjang yang diberikan dari cornice, atau dekat dengan angka yang dijumpai.

Sebelum anda akhirnya memilih kura-kura untuk langsir, perhatikan apa jenis kain yang mereka inginkan. Keterangan biasanya ditulis sebagai "untuk cahaya dan sederhana" atau "untuk langsir cahaya, sederhana dan berat." Pilihan kedua adalah universal, dengan pemasangan yang betul ia dapat menahan apa-apa beban.

Lihat dalam keterangan yang mana kios langsir dimaksudkan

Jika anda telah memilih rel tirai logam, anda juga tidak boleh melihat ciri-ciri: mereka akan menahan apa-apa. Tetapi dengan plastik dan kayu anda perlu berhati-hati. Cukup banyak model sahaja untuk langsir sederhana.

Satu lagi pilihan adalah perlu bagi berapa banyak batang / tiang / garis tirai rod diperlukan. Ia bergantung kepada jenis langsir. Mereka ada:

Satu, dua dan tiga baris

Penggunaan tunggal jika hanya menggantung tulle atau langsir. Double - jika kedua-dua komponen diperlukan. Kiub triple diperlukan untuk model dengan lambrequins. Dengan ini, mungkin, semuanya jelas dan masalah hanya timbul jika anda memutuskan untuk menggantikan tirai. Jika satu rentetan / paip tidak diperlukan - tidak menjadi masalah, dan jika terdapat kecacatan, biasanya penggantian cornice diperlukan.

Tiub tepung untuk langsir: jenis, foto

Mereka diperbuat daripada logam, plastik dan kayu. Kutikula tiub logam boleh dibuat dari aluminium, gangsa, keluli dan aloi lain. Terdapat bulat tubular tiub hitam atau aloi aluminium, dilapisi dengan filem nipis, meniru kayu. Ini adalah yang termurah dalam kategori ini.

Cornices from pipes - cara tradisional untuk membuka jendela

Bahagian: bulat atau persegi

Pada asasnya, kutikula tubular untuk langsir mempunyai keratan rentas bulat. Ini adalah klasik. Tetapi terdapat juga seksyen persegi dengan "cincin" persegi yang sesuai untuk gantung langsir. Mereka kelihatan bergaya, sesuai untuk pedalaman, dihiasi dalam trend moden: art deco, loteng, minimalism.

Kutikula tiub persegi untuk langsir kelihatan bergaya.

Tetapi betapa mudahnya bagi mereka untuk menggunakan, seberapa baik "cincin" itu akan meluncur, ini adalah soalan. Segala-galanya boleh menjadi baik jika permukaannya sempurna digilap dan dipasang. Sekiranya terdapat sedikit penyelewengan ... Lebih mudah dalam hal ini dengan batang tirai kayu. Mereka boleh dipernis. Kemudian slip biasa dipastikan. Walaupun, tiada siapa yang mengganggu ...

Terdapat dua bentuk jualan kura-kura untuk langsir dari paip. Yang pertama adalah set lengkap, di mana terdapat kurungan, paip, cincin, tip. Jadi biasanya menjual jagung kayu atau plastik, beberapa logam.

Anda boleh memilih paip warna dan garis pusat mana-mana, dan kemudian ambil petua

Borang kedua semuanya secara berasingan. Ini lebih tipikal untuk model logam. Beli paip diameter dan kurungan yang betul. Di bawah langsir biasanya mengambil paip tebal - 22 mm atau lebih, di bawah tulle - kurang. Untuk hiasan kepada mereka, terdapat banyak tip yang berbeza. Berbeza dengan harga, bentuk ... Nipis, di bawah tulle, mengambil stub biasa, tetapi untuk barisan pertama, anda boleh memilih sesuatu yang lebih hiasan (jika hiasan sedemikian sesuai untuk stylists menghias bilik).

Tip banyak, gaya berbeza, warna, harga

Dengan bentuk jualan ini, terdapat juga beberapa jenis cincin dan klip untuk melampirkan langsir. Mereka juga dibeli secara berasingan. Lagipun, cincin ini tidak selalu diperlukan, kerana ada cara untuk menggantung langkan tanpa pengancing tambahan - pada kelopak mata atau engsel.

Cornices tali: kaedah pemasangan dan ciri pemilihan

Siapa yang mencipta penggunaan dawai logam untuk menggantung langsir tiada siapa yang tahu, tetapi idea itu telah banyak dikenang. Ia murah, boleh dipercayai, sesuai dengan pedalaman. Hanya dengan langsir tebal boleh ada masalah: dawai boleh meresap di bawah berat badan. Kebanyakan cornice tali direka untuk cahaya dan sederhana. Untuk yang berat, anda perlu mencari pilihan lain.

Contoh keterangan mengenai tali pancang

Cornices tali untuk langsir boleh dipasang di dinding dan siling. Walau bagaimanapun, kurungan digunakan, mereka hanya berbeza. Apabila memilih, beri perhatian kepada parameter tersebut:

 1. Jarak dari pesawat rujukan (siling atau dinding) di mana rentetan akan muncul selepas dipasang. Terdapat model untuk baguette dengan jarak yang kecil, ada - dengan yang besar, supaya anda boleh menurunkan langsir lebih rendah.
 2. Panjang kornea. Jika anda memerlukan lebih daripada tiga meter, anda memerlukan tiga kurungan - dua di pinggir dan satu di tengah.
 3. Bilangan tali. Terdapat satu, dua dan tiga baris.
 4. Diameter tali. Untuk fabrik ringan, 2 mm cukup, untuk yang sederhana, lebih banyak diperlukan.

Cornice string berturut-dua untuk pemasangan dinding

Terdapat juga kancing tali untuk pemasangan pemasangan tersembunyi dan terbuka. Mereka berbeza dalam dekoratif kurungan. Jika keseluruhan pembinaan tersembunyi di belakang baguette, pilih yang paling mudah dan paling mudah. Selalunya ini adalah ruji konvensional dengan beberapa lubang. Ia masih tersembunyi, jadi ia hanya perlu bimbang tentang kekuatannya.

Cornices tali untuk langsir untuk pemasangan luaran mempunyai rupa yang lebih halus. Biasanya logam digilap ini berwarna putih atau kuning, mungkin dengan elemen hiasan. Prinsip pilihan ditandatangani: sebagai tambahan kepada parameter teknikal, ia dipilih mengikut keadaan. Walaupun kurungan kecil, lebih baik jika mereka tidak bercanggah dengan pedalaman.

Salah satu kumpulan yang paling menarik dan pelbagai. Rel tirai rel boleh diperbuat daripada logam atau plastik. Plastik dengan kualiti yang baik berkelakuan baik dalam operasi, tetapi mereka hanya sesuai untuk fabrik ringan.

Jenis profil cornices untuk pemasangan siram

Logam biasanya diperbuat daripada aluminium dan aloi. Dari segi kebolehpercayaan, mereka adalah baik, tetapi jika logam dalam panduan kurang digilap, tarik atau buka langsir adalah bermasalah. Tetapi ini berlalu dengan masa: penyelewengan yang sedia ada dilancarkan. Jika anda ingin mempercepatkan proses ini, anda boleh melengkapkan diri dengan kertas pasir untuk logam dengan bijirin yang sangat halus dan bahkan semua kesilapan. Harus membantu.

Terdapat model-model cornices kereta api untuk langsir, dipasang di dinding, ada - di siling. Sesetengah hanya boleh dipasang pada dinding atau hanya ke siling, ada yang mempunyai pilihan untuk memilih kaedah pemasangan.

Terdapat satu lagi kriteria pembahagian: penampilan. Terdapat profil yang sangat mudah yang direka untuk pemasangan pemasangan. Ia boleh dipasang pada siling asas jika dipasang ketegangan atau tergantung, bersembunyi di belakang baguette (dengan dinding atau siling gunung - tidak penting.

Profil kornea untuk pemasangan dinding

Terdapat model untuk pemasangan terbuka. Mereka biasanya dipotong dengan jalur hiasan. Kepada dinding atau siling dipasang dengan menggunakan kurungan. Bilangan kurungan ditentukan oleh panjang - sehingga 3 meter anda hanya perlu dua di tepi, lebih banyak - meletakkan tiga sudah.

Sudut profil penjuru untuk langsir

Untuk tingkap bay atau sudut tingkap, cornices keras tidak sesuai. Sekiranya dua tikar linier masih boleh disambungkan ke tingkap sudut, maka tumpuan ini tidak dilalui dengan tingkap teluk. Gerbang garisan mereka dengan lancar, perlu menyertai banyak segmen pendek, yang kelihatan, untuk meletakkannya sedikit, "tidak begitu". Itu sebabnya cornices fleksibel diperlukan.

Untuk mendapatkan reka bentuk tingkap jenis ini, anda memerlukan cornice fleksibel

Mereka dengan sempurna membongkok dalam pesawat mendatar. Dalam kes ini, boleh menggunakan satu atau dua kain besar untuk langsir dan tidak banyak yang sempit. Terdapat tiga penyelesaian untuk tingkap tersebut:

 • Profil aluminium fleksibel untuk cornices;
 • profil plastik fleksibel;
 • dibuat plastik.

Kira-kira kelihatan seperti jenis pasang plastik pasang siap

Apabila memilih, mula-mula melihat apa yang dimaksudkan dengan profil ini. Seterusnya, perlu diambil kira bahawa cornice corner komposit plastik harus dipasang dengan ketat di dalam kapal terbang yang sama, jika tidak, maka pelari akan terjebak. Ia biasanya dipasang di siling, jadi wajar bahawa ia tidak mempunyai perbezaan yang signifikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

60 + = 61