Back to all Post

Bilik stim di bilik mandi

Menghias bilik stim di dalam bilik mandi dengan tangan mereka sendiri - dari lantai ke siling

mandi boleh berubah menjadi tempat yang ideal untuk berehat untuk seisi keluarga, dan ramai kawan dan kenalan, perkara utama adalah untuk membayar perhatian kepada nuansa kecil dalam penyusunannya. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan dengan terperinci bagaimana membuat hiasan dalaman bilik stim dengan tangan anda sendiri, setelah mempelajari bahagian teori dan urutan kerja.

Pemilihan bahan untuk susunan mandi Rusia

Biasanya, bahan tradisional untuk menamatkan bilik stim adalah pokok. Jika anda merancang untuk menyimpan beberapa dana, adalah lebih baik untuk memberi perhatian kepada pokok pain, bagaimanapun, ia tidak perlu untuk membeli versi paling murah bahan ini, kerana semasa wap operasi pain berkualiti rendah akan memperuntukkan berlebihan resin, yang tidak baik untuk pelawat.

Lebih baik memberi perhatian kepada pokok kapur. Pokok ini tidak menjadi sangat panas, yang membuatkan mandi lebih selesa. Di samping itu, bahan tersebut tidak takut dengan suhu yang tinggi, berkat yang tidak kehilangan harta luarannya untuk masa yang lama.

Kemasan bilik stim di dalam bilik mandi juga boleh dilakukan dengan kayu dari birch, poplar dan lain-lain baka tahan lama. Larch dapat kering dengan baik, yang membantu mewujudkan iklim mikro yang paling selesa di dalam bilik stim.

Tidak boleh diterima adalah penggunaan sebagai penamat bilik stim papan kayu berkualiti rendah. Anda perlu memilih antara lapisan kayu dan pelbagai. Juga, seseorang tidak boleh membeli chipboard, MDF dan lain-lain bahan yang sama, kerana ia adalah toksik dan kebakaran berbahaya, selain itu mereka takut kelembapan, iaitu, apabila berinteraksi dengannya, bahan-bahan tersebut akan kehilangan kualiti luarnya.

Bagi nuansa lain, dalam kes ini, perlu untuk membina keutamaan dan bajet anda.

Teras mandi Rusia adalah pemanas dapur. Bahan-bahan terbaik untuk pembinaan relau sedemikian adalah: batu alam dan bata tahan api, yang juga boleh digunakan serentak.

Batu bata adalah ideal kerana ia dapat menyimpan haba dengan cekap, sementara batu-batu memberikan peluang untuk menghasilkan stim yang tepat. Relau yang direka dengan baik, bersama-sama dengan bahan penebat yang berkualiti, mampu mengekalkan haba sehingga 15 jam.

1

Penamat bilik wap di dalam bilik mandi hendaklah ditambah dengan pemasangan pengudaraan yang berkualiti tinggi. Sebagai peraturan, pengudaraan semulajadi sentiasa tidak mencukupi untuk peredaran udara biasa. Terdapat banyak sistem pengudaraan, masing-masing dipilih secara individu, bergantung kepada keadaan operasi dan ciri-ciri lain dari struktur mandi.

Menghias bilik wap di dalam bilik mandi dengan tangan mereka sendiri menyediakan pemasangan lubang saliran yang direka untuk penyiraman air. Ini tidak akan membenarkan untuk mengumpul kelembapan berlebihan, yang bermaksud bahawa di dalam bilik stim tidak akan ada acuan dan tidak ada fenomena yang tidak menyenangkan yang akan timbul.

Untuk pemasangan lantai digunakan tepi atau cerucuk lembaran, dan proses itu sendiri terdiri daripada beberapa langkah berturut-turut.

Pertama berhati-hati sejajar pangkalan dan buang semua sampah.

Kemudian tuangkan gambang konkrit. Sekiranya asas roughing cukup rata, maka anda boleh lakukan tanpa senarai yg panjang lebar. Dalam kes ini, asasnya ditutup dengan lapisan pasir, kira-kira 10 cm tebal.

Dalam langkah seterusnya, bata 25 x 25 cm ditempatkan di pangkalan, yang akan berfungsi sebagai sokongan untuk ketinggalan. Ketinggian jawatan ditentukan oleh ketinggian lantai, sehingga tidak kurang dari 15 cm di atas jas hujan.

Sekarang kesesakan disusun dan diikat ke jawatan. Lags biasanya diambil pada seksyen 25 × 25 cm, dan pemeriksaan di antara mereka hendaklah kira-kira 100 cm.

Seterusnya meletakkan papan, bermula dari sudut jauh dengan pintu masuk ke bilik. Sebagai pengikat menggunakan skru penekanan diri tergalvani, memutarnya dengan cara yang topi itu lemas ke dalam kayu oleh beberapa milimeter.

Apabila meletakkan lantai, anda perlu melihat cerun kecil 10 mm untuk setiap meter asas. Di samping itu, reka bentuk lantai perlu memasukkan longkang, mencukupi untuk penyingkiran air yang tepat pada masanya.

Lapisan mandi wap di dalam tab mandi lebih baik dilakukan dengan lapisan kayu. Pertama, lapisan mesti diletakkan di dalam bilik mandi dan tinggal di sana selama beberapa hari supaya bahan tersebut dapat menyesuaikan diri (lebih banyak: "Bagaimana untuk menghias bilik stim di dalam bilik mandi - bagaimana memilih kayu yang betul"). Dalam proses kerja semua bahan perlu ditutup dengan sebatian antiseptik.

Pada peringkat awal, rangka itu dipasang. Bahan dipilih berdasarkan tahap beban yang dihitung. Jika ia dirancang untuk mengikat rak ke dinding, maka rangka harus dibuat dari bar, jika tidak, anda boleh lakukan dengan rak mudah.

Menentukan jenis pengikat elemen bingkai, pertimbangkan bagaimana kemudian lapisan akan diikat. Walau bagaimanapun, arah kerangka bingkai dan rel harus tegak lurus ke arah lapisan.

Rel pertama dan terakhir dilampirkan ke dinding menggunakan skru sendiri mengetuk. Langkah panduan ini sepadan dengan lebar papan penebat haba.

Selanjutnya pada bingkai adalah filem kalis air tetap, dan kemudian teruskan meletakkan pemanas, dalam peranan yang boleh berfungsi sebagai bulu mineral.

Langkah seterusnya ialah meletakkan lapisan penghalang wap. Untuk menetapkan helaian bahan, sebaiknya gunakan stapler pembinaan.

Selanjutnya, apabila menamatkan bilik stim di dalam bilik mandi dengan tangan mereka sendiri, teruskan memasang lapisan. Pengikat lembaran bermula dari sudut jauh. Sebagai pengikat, gunakan skru mengetuk sendiri atau pengikat serupa yang lain.

Selepas semua dinding bersarung, anda boleh meneruskan ke garisan siling. Untuk merawat dinding dengan varnis atau cat adalah sangat tidak diingini.

Kerja pemasangan di siling

Siling ini juga disempurnakan dengan lapisan. Sebagai bingkai, anda boleh menggunakan papan tepi atau bar. Langkah battens sepadan dengan lebar plat penebat. Satu lapisan bahan penghalau kelembapan dipasang di atas bingkai.

Selanjutnya, jurang bangkai dipenuhi dengan pemanas, sebagai peraturan, dengan bulu kapas basalt. Dalam kes ini, papak bahan mesti diukur dengan berhati-hati untuk mengecualikan penampilan apa-apa jurang dan lumen.

Sekarang lapisan pemanas dipasang ke rasuk dengan lapisan bahan penghalang wap menggunakan penumpuk pembinaan. Peletakan hendaklah dilakukan dengan bertindih 20-30 cm. Bersama dipasang dengan pita pembinaan aluminium.

Pada peringkat seterusnya menamatkan bilik stim di dalam bilik mandi dengan tangan mereka sendiri pergi ke pemasangan lapisan. jalur lapisan melekat pada landasan, di samping mematuhi jurang antara baris marginal dan dinding 1,5-2 cm Ini adalah untuk memastikan udara dapat mengalir dengan baik di atas permukaan kulit (dalam lebih terperinci: "Boarding clapboard bilik wap - bagaimana untuk melakukan perkara yang betul") ..

Selepas menutup seluruh permukaan siling, anda boleh mula memasang kedai-kedai.

Penampilan dan dimensi kedai-kedai di bilik stim boleh menjadi apa-apa, semuanya hanya bergantung pada keutamaan dan keupayaan kewangan pemilik.

Perkara utama adalah bahawa bahan untuk bilik stim dalam mandi dalam kes ini dipilih dengan betul. Semasa pemilihan bahan, patut dipertimbangkan bahawa kedai-kedai masa depan dipasang di terma, yang merupakan bilik dengan kelembapan berlebihan yang tetap dan suhu tinggi.

Kayu harus bebas dari knot, resin, dan tidak menyebabkan alahan. Selalunya, apabila bangunan kedai, pilih poplar, oak, aspen atau linden.

Jenis kayu ini mempunyai beberapa kelebihan yang tidak boleh dinafikan:

 • daripada mereka, tar dan unsur-unsur berbahaya lain tidak menonjol semasa proses pemanasan;
 • pengeringan cepat;
 • mempunyai bau yang menyenangkan;
 • Jangan memanaskan suhu yang boleh membakar kulit;
 • mempunyai penampilan yang menyenangkan;
 • menyenangkan pada sensasi sentuhan.

Rasanya apabila rak di bilik stim mempunyai hujung bulat - jadi mereka kelihatan lebih cantik. Ia adalah lebih baik untuk memasangnya di dua atau tiga tingkat berhampiran dinding, terletak di seberang, berbanding dengan dapur. Walaupun, setiap orang mempunyai hak untuk menyesuaikan projek berdasarkan keutamaan mereka.

Harus diingat bahawa rak harus terletak pada jarak yang mencukupi dari dapur, sehingga orang tidak sengaja mendapatkan pembakaran dari kontak dengan unit tersebut. Jika plaster digunakan sebagai lapisan penamat, atau hanya meletakkan dibiarkan, jarak ke rak tidak boleh kurang daripada 50 cm.

Antara siling mandi dan rak atas, anda juga harus memerhatikan jarak - ia harus berada dalam julat dari 1 hingga 1.2 meter.

Pertubuhan lampu di dalam bilik stim

Untuk menyelesaikan bilik wap dengan betul, anda perlu berfikir melalui pencahayaan dengan betul. Pada masa yang sama adalah perlu untuk bergantung kepada keunikan mikroklimat mandi - suhu tinggi dan kelembapan. Lekapan di dalamnya perlu diwujudkan dengan jelas di sudut atau di siling, kerana di tempat-tempat ini udara panas paling lemah, kepada cahaya yang sama atas dasar perjanjian ini akan menjadi yang paling menyenangkan mata.

Untuk mendapatkan cahaya yang paling lembut dan tersebar, lebih baik menggunakan luminair jenis gentian optik. Di samping itu, tidak seperti lampu konvensional, mereka adalah antara peranti paling selamat yang boleh digunakan dalam keadaan yang melampau.

Tidak kira apa jenis lampu yang anda pilih, mereka harus dilengkapi dengan plafon tahan panas. Untuk sedikit menghiasi siling, anda boleh menyembunyikannya di belakang gril kayu yang indah.

Akibatnya, mandi akan hanya sedikit dipasang dengan aksesori tambahan, seperti kuali, baldi, penyapu dan sebagainya, dan kemudian di dalam bilik stim boleh dimasukkan ke dalam operasi.

Daripada perkara di atas, kita dapat membuat kesimpulan bahawa pengaturan mandi dengan tangan mereka sendiri bukan sesuatu yang kompleks mega. Ya, ia memakan masa kerja yang memerlukan artis dalam gear dan tanggungjawab sepenuhnya, bagaimanapun, semua berpandukan kepada arahan dan peraturan, anda boleh membuat dalaman berfungsi benar-benar menarik perhatian, dan, di samping itu,.

Menghias bilik wap di dalam bilik mandi

Adalah perlu untuk mengambil kira bahawa menyelesaikan bilik stim di dalam bilik mandi bukan sahaja dalam reka bentuk penampilan estetik bilik, tetapi juga dalam memberikan kualiti praktikal. Bau yang menyenangkan dan suhu udara yang tinggi menyumbang kepada penciptaan suasana yang selesa di sauna atau mandi wap. Apa yang sepatutnya menjadi penamat bilik wap di dalam bilik mandi, bagaimana untuk menjadikannya sendiri dan bagaimana untuk merawat bilik stim selepas prosedur - semua ini dalam artikel kami.

Menamatkan bilik stim di dalam bilik mandi dengan tangan mereka sendiri membawa beberapa misi penting, iaitu seperti berikut:

 • kalis air dan penebat haba bilik;
 • hayat perkhidmatan premis itu diperluas dengan ketara;
 • kesan kuratif dicapai yang menyumbang kepada pembebasan sebatian aromatik semasa pendedahan kepada suhu tinggi;
 • pelawat dilindungi dari luka terbakar bersentuhan dengan dinding;
 • fungsi hiasan dan estetik dilakukan.

Sebelum anda memanaskan bilik stim di dalam bilik mandi, anda perlu memilih bahan yang betul. Untuk hiasan, ia adalah adat untuk menggunakan kayu semulajadi. Oleh kerana strukturnya ia menyediakan peredaran mikro yang baik untuk udara lembap.

Bilik wap di dalam bilik mandi selesai dengan kayu kerana ciri-ciri positifnya:

 • kebersihan bahan;
 • dalam pokok semulajadi tidak ada toksin yang boleh menembusi udara semasa kenaikan suhu, tidak seperti bahan tiruan;
 • Hypoallergenic menggalakkan interaksi mudah dengan kulit;
 • Mandian stim Rusia, berselubung dengan jenis kayu yang berkualiti, mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang;
 • pelbagai warna membolehkan anda memilih yang paling sesuai untuk pemilik naungan tanpa menggunakan pewarna tambahan;
 • struktur serat menjadikannya mudah menyerap dan mengembalikan kelembapan.

Pine tidak tergolong dalam bahan yang paling dituntut untuk mandi wap, kerana dalam strukturnya ia mempunyai sejumlah besar resin semulajadi, dan apabila suhu meningkat, lapisan itu mula melepaskan bahan melekit aromatik ini ke permukaan.

Adalah bernilai mengingati jumlah kelembapan di ruang kosong. Ia adalah perlu untuk memilih kayu kering berkualiti, kerana jika ia tidak kering, maka kemudian anda boleh mendapatkan retakan besar di dinding. Dan jika penamat hiasan itu terlalu kering, maka semasa penggunaan, ia akan menyerap kelembapan yang berlebihan dan membengkak. Ini akan menyebabkan ubah bentuk luaran salutan, gelombang kecil terbentuk.

Anda tidak boleh merawat permukaan kayu dengan noda atau varnis. Ia juga dilarang menggunakan permukaan yang dicat, kerana bahan-bahan ini akan menguap semasa pemanasan. Hanya impregnations khas dibenarkan.

Di samping itu, bahan itu mesti dikeringkan dengan baik, tidak ada knot atau jaggies di permukaannya. Papan itu dipanaskan terlebih dahulu, supaya tidak ada ketidakselesaan apabila ia bersentuhan dengan badan.

Spesies pokok yang gugur adalah permintaan. Peranti mandi wap dalam kes ini menerima penamat dengan tahap kekonduksian terma yang rendah. Ini memberi pemanasan cepat di udara di dalam bilik, tetapi dinding tidak terlalu panas, yang memberikan keselesaan yang lebih besar.

Setiap spesies pokok yang digunakan dalam projek mandian wap mempunyai ciri-ciri individu. Sebagai contoh, ia dipercayai bahawa pemotongan kayu birch dalam mandi stim Rusia memberikan tenaga manusia yang positif. Aspen, terpelihara dalam draf mandi wap, memilih tenaga negatif, dan dengannya penyakit.

 • Permohonan praktikal birch adalah permintaan jarang. Ini disebabkan oleh fakta bahawa batu tersebut mengalami pengeringan yang ketara, tetapi pada masa yang sama harta ini membantu untuk membasmi bahan dengan cara khas perlindungan.

 • Larch tergolong dalam spesies pokok yang paling tahan lama dalam eksploitasi. Ia dengan mudah merujuk kepada perubahan suhu yang ketara, yang biasa untuk mandi wap, seperti dalam video. Juga, ia tidak takut kelembapan yang meningkat untuk struktur berliangnya.

Bersinar semula jadi dan sebilangan besar warna larch menjadikannya salah satu kegemaran utama apabila memanaskan mandi wap di dalam mandi atau selesai hiasan.

 • Jeruk menarik minat orang-orang yang suka warna-warna terang di pedalaman. Ia juga mempunyai rintangan kelembapan dan tahan pelbagai deformasi. Di samping itu, ia dipanaskan lebih lama daripada semua batu. Oleh kerana kualiti ini, ia adalah adat untuk mengukir siling, lantai dan dinding lebih dekat dengan ketuhar. Semasa pemanasan, ia mengeluarkan minyak wangi yang menyenangkan dan ringan. Adalah dinasihatkan untuk merawat kapur dengan penyelesaian khas yang menghalang kegelapan permukaan. Terima kasih kepada struktur, ia adalah dalam permintaan di bilik yang memerlukan penebat bunyi.

 • Aspen untuk kubunya, beberapa pembina merujuk hampir kepada bahan penamat yang sesuai untuk bilik wap di dalam bilik mandi. Kualiti ini membolehkan ia digunakan walaupun semasa pembinaan mandi, bilik bawah tanah, telaga. Dengan pengeringan yang betul dalam bahan tersebut, walaupun kuku sukar untuk masuk. Pendedahan kepada kelembapan tidak membenarkan rupa retak. Sering kali, aspen dibuat di dalam bilik mandi, di bilik stim dan di dalam sink. Bahan ini adalah antiseptik semulajadi yang melawan kulat, acuan dan pelbagai bakteria. Sebagai ubat, ia digunakan semasa penyakit sendi, sakit kepala.

Lantai di dalam mandian wap jarang menyejuk di atas 30 ° C, kerana haba yang ketara dapat mengakibatkan kejutan terma. Permukaan ini diliputi oleh lapisan tanah liat atau timbunan konkrit. Di atas bahan-bahan ini, tikar berserabut diletakkan. Kualiti utama lantai adalah aliran keluar air yang pantas dan berkesan.

Permukaan mendatar ini dihiasi, sebagai peraturan, dalam dua cara:

Banyak pemilik sauna memilih untuk menggunakan jubin kerana kepraktisan yang tinggi. Walau bagaimanapun, secara tradisinya, lantai di bilik mandi di dalam bilik stim dengan tangan mereka sendiri diletakkan dalam bentuk pengukir kayu. Skim mudah digunakan, di mana asas disediakan balok diketatkan oleh papan pelan mengetuk diri rapat atau dengan jurang yang kecil.

Di bawah jubin membentuk permukaan mendatar dalam bentuk jejak sejajar. Pengukuran awal saiz bilik stim di dalam tab mandi, dan mengikut meter jumlah jubin yang diperlukan disediakan. Ia diletakkan pada asas pelekat, dan jahitan itu semestinya shpaklyuyutsya bahan tahan lembapan. Prosedur sedemikian akan menghilangkan pembentukan acuan di bawah lapisan.

Bilik wap di dalam bilik mandi dengan tangan sendiri dipalu oleh pokok. Penggunaan dalam bahan-bahan mandi seperti linoleum atau fiberboard tidak dibenarkan. Seperti DSP, mereka mengeluarkan bahan toksik dan tergolong dalam unsur-unsur berbahaya.

Anda tidak boleh menggunakan plastik dalam apa jua kualiti - hiasan, hiasan, pendirian, plafond, dll. Malah lampu untuk bilik stim di dalam bilik mandi dipilih dengan warna kayu. Keputusan sedemikian akan membuat zon kesihatan yang sebenar.

Dan pencinta prosedur mandi, dan pakar bersetuju bahawa di lapisan empuk atau papak kayu tidak perlu memproses apa-apa. Sekiranya kayu dipilih dengan betul dan pemanasan bergilir dengan penyejukan, tiada apa yang akan berlaku dengan penamat. Dalam kes-kes yang teruk, anda boleh menggunakan komposisi khas berdasarkan lebah dan minyak semula jadi.

Kadang-kadang selepas prosedur mandi adalah wajar untuk membersihkan bangku dan dinding dengan biji rami, rami atau sayur-sayuran minyak halus. Anda juga boleh menambah minyak aromatik dengan wangian kegemaran anda untuk menggilap papan pada masa yang sama dan membuat keselesaan tertentu. Ini adalah prosedur pilihan. Tetapi disarankan untuk menjalankannya sekurang-kurangnya 2 kali setahun dengan penggunaan mandi secara teratur.

Pemakaian minyak memungkinkan untuk memastikan penamat itu bersih untuk jangka masa yang panjang.

Pastikan untuk mengalihkan dan mengeringkan bilik stim selepas prosedur. Jangan tutup pintu bilik stim. Ia harus terbuka lebar sehingga rak, lantai dan dinding kering.

Jadual suhu di mana spora kulat dan parasit mati

Sekiranya anda mengeringkan bilik dengan tepat pada masanya, memanaskan stim minimum hingga 70 darjah dan menyejukkannya kepada suhu negatif pada musim sejuk, tidak akan ada sebarang cendawan, acuan, atau bau yang tidak menyenangkan dalam mandi seperti itu.

VIDEO: Penamat dalaman mandi

Saya memandu kali kedua ke Phoenix-elegan. Saya tidak faham mengapa penyulingan suhu tinggi seperti itu? Api.

 • 01.01.2018 »Bagaimana untuk melindungi dinding di apartmen dari dalam

  Dalam plat PIR, masuk akal, jika anda memerlukan sebuah rumah persendirian dengan cepat melampirkan penebat haba. Tidak berbau, tidak.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Hello. Setiap tahun peranti itu bertambah baik, luka kanak-kanak dihapuskan, kami menasihati.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Artikel yang berguna. Sekiranya anda ingin mengetahui pendapat saya, saya akan membagikannya. Saya, juga, melakukan pembuatan rumah saya ,.

 • 01.01.2018 »Domovenok peranti buatan sendiri

  Domovyanok 1 adalah bulan pertama saya. Saya membelinya dalam kejahilan pengiklanan telah dijalankan. .

 • Menghias bilik stim di dalam bilik mandi: pilihan bahan, montaj diri dengan foto

  Dalam mandi Rusia sebenar mesti ada terma di mana anda boleh pulih dan berehat secara fizikal. Oleh itu, ruangan ini sepatutnya mempunyai pemandangan yang indah. Semasa mengendalikan bilik stim, ia sentiasa mempunyai suhu puncak dan kelembapan yang tinggi. Untuk dapat menggunakannya selama bertahun-tahun, anda harus berhati-hati mempertimbangkan kemasan dalaman, yang akan melindungi dinding dari pengaruh agresif, dan orang itu - dari alergi dan luka bakar.

  Pilihan bahan penamat untuk bilik stim

  Mandi dibina oleh nenek moyang kita. Pada masa itu, untuk kehangatan mereka, mereka menggunakan patch, rami, merasakan dan bahan semula jadi yang lain. Tetapi teknologi hari ini jauh mendahului, dan kedai-kedai pembinaan ditawarkan Pemilihan besar haba dan bahan penebat haba moden:

  1. Terutamanya popular untuk menamatkan bilik wap dan banyak premis lain menggunakan bulu basalt. Ia tahan suhu tinggi, tidak membakar dan tidak membusuk. Pada masa yang sama, bulu kapas basalt tidak memancarkan bahan toksik, yang sangat penting untuk bilik yang dimaksudkan untuk peningkatan kesihatan tubuh. Ia amat diperlukan sebagai bahan penebat haba apabila menghiasi siling dan dinding, yang terletak di sebelah cerobong dan dapur.
  2. Anda boleh memilih bulu mineral. Menghasilkannya dari batu buangan. Ia tahan lama, mesra alam dan tahan terhadap mikroorganisma. Terdapat dalam plat atau gulung.
  3. Filem foil adalah bahan halangan wap yang berkesan.

  Mandi Rusia dengan tangan mereka sendiri secara tradisional dipotong dengan kayu, yang mudah menyerap kelembapan dan menghilangkannya, mempunyai aroma yang unik dan banyak lagi ciri-ciri positif.

  Untuk menamatkan bilik stim adalah vagonka yang sesuai dari kayu keras. Ia mempunyai kapasiti haba yang rendah, yang disebabkan oleh suhu bilik yang panas, dan dinding tidak menjadi sangat panas. Oleh itu, ketidakselesaan dalam hubungan dengan dinding dengan dinding dari kereta tidak akan timbul.

  Anda boleh memilih lapisan kapur, birch, aspen atau larch mereka. Setiap pokok ini mempunyai ciri-ciri sendiri:

  1. Lime tahan terhadap ubah bentuk, tahan kelembapan dan mempunyai warna putih yang indah. Ia dipanaskan lebih lama daripada batu-batu lain, jadi ia selamat untuk melapisi dinding berhampiran ketuhar dan siling dengan bilet kapur. Di bawah pengaruh suhu tinggi, aroma yang menyenangkan dan tidak menggembirakan akan hadir dalam therma yang dipotong limau. Untuk mengelakkannya daripada menjadi gelap, ia mesti terlebih dahulu dirawat dengan bahan khas.
  2. Larch sempurna mentolerir kelembapan tinggi dan perubahan suhu yang melampau. Di samping itu, ia adalah yang paling tahan lama.
  3. Birch mempunyai struktur longgar dan kering dengan teruk apabila ia dituai untuk pembinaan. Terima kasih kepada bahan perlindungan ini, ia mudah diproses.
  4. Aspen sangat kuat bahawa ia digunakan untuk pembinaan bukan sahaja mandi, tetapi juga bilik bawah tanah dan telaga. Kekurangan retak, ketahanan mutlak untuk kelembapan dan kekuatan luar biasa adalah ciri-ciri kayu ini. Oleh itu, untuk menyelesaikan bilik stim, aspen adalah pilihan terbaik.

  Sangat kaya dan mahal, anda akan mendapat bilik wap, selesai kayu dari pokok abachi yang tumbuh di Afrika. Ia adalah kayu padat, yang mempunyai kekonduksian haba yang rendah, struktur dan palet warna yang kaya. Bilik stim boleh bertukar dari kekuningan-kekuningan menjadi coklat terang dengan impregnations gelap.

  Penamat peringkat demi penamat bilik stim di dalam bilik mandi

  Untuk kerja-kerja pemasangan dengan tangan sendiri adalah perlu untuk meneruskan selepas semua komunikasi yang diperlukan telah diletakkan dan seorang juruelektrik telah dijalankan.

  Untuk menyelesaikan, anda memerlukan alat-alat berikut:

  • tukul;
  • pemutar skru;
  • perforator;
  • peranti pengikat;
  • tingkat bangunan;
  • skru mengetuk diri dan kleimers;
  • lapisan di bawah peti.

  Di tempat pertama dalam keseluruhan mandi membuat seks. Tahap dalam mencuci harus berada di bawah paras lantai dalam terma. Lantai boleh diperbuat daripada kayu atau konkrit. Tetapi paling sering berhenti pada pilihan pertama.

  Untuk memasang lantai kayu tangan sendiri yang anda perlukan:

  1. Pasang sokongan yang kurang pada yayasan.
  2. Skru papan yang dirancang dengan langkah 5-10 mm, ketebalannya harus 50 mm.

  Antara tingkat tanah dan lantai harus tetap sekurang-kurangnya 50 cm. Untuk menerima udara segar di pondasi harus disediakan lubang.

  Permukaan dinding dan siling dipersiapkan dengan antiseptik antikulat. Ia juga perlu diperbaiki walaupun retak terkecil. Perbezaan di dinding, yang didedahkan oleh tahap bangunan, diselesaikan dengan bantuan pad kayu. Jika tidak, rel pemasangan mungkin berada pada tahap yang berbeza.

  Memasang battens dan penebat sendiri terdiri daripada peringkat berikut:

  1. Penebat haba dari kelembapan harus dilindungi dari kedua belah pihak. Oleh itu, pada permukaan sejajar dengan stapler, membran dilampirkan.
  2. Untuk pemasangan battens gunakan rasuk 50x25 mm dan 60x27 mm. Mereka perlu dikeringkan dengan baik dan bebas daripada kecacatan, retakan dan simpulan. Jarak optimum antara rasuk adalah 0.6 m.
  3. Sebelum memasang rasuk di peringkat, panduan dipasang. Kemudian bar melampau ditetapkan. Kedudukan mereka mesti diperiksa mengikut tahap dan tegak.
  4. Perlu ada jurang antara pendirian dan pesawat lantai, yang akan melindungi pokok dari ubah bentuk ketika ia "bergerak". Oleh itu, bar ditetapkan dengan menggunakan sudut khas.
  5. Di rak-rak bar potong alur. Mereka akan dipasang bar seksyen yang lebih kecil. Cara penetapan ini membantu mengelakkan ubah bentuk.
  6. Semua dipasang ke tingkat peti dikunci. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan gasket.
  7. Dalam bingkai siap dengan tangan mereka sendiri menumpuk penebat. Adalah wajar untuk membaiki bulu kapas dengan bulu polipropilena, jika tidak, ia boleh ubah bentuk atau tergelincir dari masa ke masa.
  8. Kepada pemanas dengan bahagian yang kasar, lapisan kedua penghalang wap dilekatkan dengan stapler.

  Sekiranya dinding di dalam bilik stim tempatan atau separuh bulatan, kemudian untuk mengekalkan bentuk yang diberikan, bar harus digunakan di bahagian-bahagian.

  Sebelum memohon lapisan untuk menyelesaikan mandi, ia harus disesuaikan dengan iklim bilik stim. Kayu untuk beberapa hari mesti terletak di dalam bilik. Selepas itu, disyorkan untuk merawatnya dengan antiseptik khas, pelbagai jenis yang ditawarkan oleh kedai-kedai pembinaan.

  Untuk pemprosesan lapisan dengan antiseptik, anda perlu:

  Untuk membuat komposisi diletakkan di atas pokok dengan baik, kayu adalah preliminarily disandarkan dengan kertas pasir. Meremehkan lapisan dan rasuk mestilah dari semua pihak. Jika minyak rami digunakan untuk pemprosesan, ia dipanaskan pada mandi wap. Suhu minyak perlu 40-45 darjah.

  Antiseptik digunakan dalam dua atau tiga lapisan, setiap satu mesti kering selama sekurang-kurangnya 12 jam. Untuk pengeringan semua lapisan pada suhu 20 darjah, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua hari.

  Anda boleh menguruskan lapisan yang anda suka. Semuanya bergantung pada niat reka bentuk individu. Adalah lebih baik meletakkan papan di dalam bilik mandi secara mendatar. Dengan penamat menegak lapisan akan panas tidak sekata, kerana bahagian bawah bilik adalah suhu terendah, dan iman adalah yang tertinggi. Akibatnya, akhirnya lembaga akan "memimpin".

  Lapisan ini bermula dari siling, di mana lapisan yang dipotong sebelumnya dipasang mengikut sistem "alur-spike". Ia dipasang pada peti dengan bantuan Kleimers (pemegang logam khas). Kemudian staples atau kuku tersumbat di dalamnya. Unsur-unsur logam akan menjadi tidak kelihatan, kerana claymer akan bertindih dengan duri papan seterusnya.

  Apabila menamatkan siling, jangan lupa untuk memotong pembukaan segi empat tepat di bawah cerobong. Di loteng, mesti ada lapisan penebat, di mana penghalang wap windproof dan papan lantai dilampirkan.

  Pemasangan dinding dengan tangan mereka sendiri selari dengan pemasangan rak dan terdiri daripada peringkat berikut:

  1. Menggunakan penanda dan tahap, permukaan dinding ditandakan. Rak lebih baik ditempatkan dalam dua atau tiga tahap. Segala-galanya bergantung pada ketinggian siling dalam mandi.
  2. Rak bawah perlu dipasang sekurang-kurangnya 400 mm di atas lantai. Bergantung pada kawasan bilik stim, lebar rak mungkin 400-600 mm.
  3. Kemudian, papan diukir, serta bar dan papan untuk rak.
  4. Untuk mengukur jurang antara papan, dari mana dinding sisi dan tempat duduk akan dipasang, disarankan untuk menggunakan peranti khas - ukuran.
  5. Pangkalan yang selamat untuk rak dibentuk dengan bar tambahan yang dipasang di dinding.
  6. Di dinding di bawah bingkai untuk rak dipasang dan mengikat lapisan. Pemasangan hendaklah sama seperti pada siling.
  7. Bahagian depan dan bahagian sisi rak dijahit. Untuk peredaran udara bebas antara papan, jurang perlu dibiarkan.
  8. Di atas bingkai bar lapisan diletakkan tepat pada ketebalan papan dari mana tempat duduk akan dibuat.
  9. Untuk memasang kerusi, perlu menetapkan papan pada jarak tertentu yang tegak lurus dengan rel yang telah dipasangnya. Untuk tujuan ini, bilah dengan ketebalan 8 hingga 10 mm dipilih, selepas itu ia dilampirkan pada struktur yang dipangku.
  10. Di atas kerusi siap di dinding dipasang lapisan. Ia sepatutnya terletak di atas dan belakang kerusi.
  11. Selepas rak dan permukaan di sekelilingnya selesai, baki dinding ditutup.
  12. Pada peringkat akhir penamat bilik stim, lantai dan papan skirting siling tetap. Unsur-unsur hiasan ini juga boleh dipasang di sendi sudut. Walau bagaimanapun, lebih baik dilakukan tanpa mereka mandi, kerana kelembapan akan berkumpul di antara kulit utama dan papan skirting jika terdapat kelembapan yang tinggi. Seiring waktu, acuan dan koloni kulat akan berkembang di kawasan ini. Oleh itu, elemen hiasan hanya digunakan jika lapisan di sendi diselaraskan dengan tidak tepat.

  Apabila memasang lapisan, jangan lupa tentang perkara itu lubang untuk suis, penyingkiran kabel elektrik, pintu pengudaraan dan alat pencahayaan, yang dipasang pada peringkat akhir penamat mandi.

  Selepas selesai semua kerja-kerja penamat di dalam bilik stim, ketuhar yang dipilih dipasang di pangkalan yang disediakan. Dari atas ia dilengkapi dengan paip dan pintu pagar, dan sebuah tangki air dilampirkan kepadanya dari sisi. Cerobong itu dibawa keluar melalui siling dan terlindung dengan bahan tidak mudah terbakar.

  Sekiranya anda mempunyai bahan berkualiti tinggi, alat dan arahan yang diperlukan untuk proses menyelesaikan kerja bilik stim agak mudah memegang. Sudah sehari selepas akhir semua kerja, mandi boleh dibanjiri dan menikmati wap dalam terma yang direka sendiri.

  Soalan-soalan yang dijawab

  Untuk kerjasama sila hubungi melalui e-mel:

  #&400; 2018g. Semua hak terpelihara.

  Menyalin bahan tapak adalah mungkin tanpa perjanjian terlebih dahulu sekiranya memasang pautan terindeks yang aktif ke laman web kami.

  Add Your Comment

  50 − 42 =