Bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum?

Bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum?

Dalam proses pembaikan daripada pembina bukan profesional mungkin terdapat banyak soalan, termasuk mengenai penggantian lantai. Jadi, selalunya apabila melakukan kerja-kerja pembaikan dan pembinaan, persoalannya adalah akut, adalah perlu untuk membongkar salutan lama dan sama ada ia mungkin meletakkan lamina pada linoleum lama. Jawapan kepada soalan ini, serta kehalusan memasang laminasi pada salutan sebelumnya, anda akan belajar dengan membaca artikel ini.

Adakah mungkin meletakkan lamina pada linoleum?

Dalam kehidupan, kadang-kadang terdapat keadaan atau situasi lain, ketika tiba waktunya untuk mengganti penutup lantai. Dan jika sebelumnya mereka mempunyai linoleum, yang dipelihara dengan baik, tetapi bosan atau ada keperluan untuk penggantiannya, lamina boleh diletakkan di atasnya. Sudah tentu, adalah perlu untuk mematuhi beberapa syarat dan mengesahkan bahawa lapisan lama memenuhi keperluan yang diletakkan sebelum pangkalan untuk lamina.

Keperluan untuk linoleum sebelum meletakkan lamina:

 • salutan integriti - salutan linoleum lama perlu tanpa retak, lepuh, kawasan koyak;
 • Kelembapan di bawah linoleum mesti sesuai dengan kelembapan keseluruhan di dalam bilik;
 • linoleum itu sendiri sebelum meletakkan lamina hendaklah dibasuh dengan baik dari kotoran dan debu dan kering;
 • lantai mesti tingkat, maksimum, membenarkan perbezaan 2 mm;
 • linoleum dengan substrat lembut membawa kepada penenggelaman dan ubah bentuk lamina, supaya tidak mungkin meletakkan lamina pada linoleum lembut;
 • linoleum terlalu lama, yang tidak lama lagi boleh membengkak, tidak sesuai sebagai substrat untuk lamina.

Adakah saya memerlukan substrat sebelum memasang lamina pada linoleum?

Menjawab soalan sama ada ia mungkin untuk meletakkan lamina pada linoleum, perlu menyebutkan pemasangan awal substrat. Ia adalah lapisan tipis (sehingga 3 mm) polistirena buih, busa polietilena atau gabus. Substrat dimaksudkan untuk kusyen, kelembapan dan penebat haba, jadi perlu.

Ciri-ciri teknikal pemasangan lamina pada linoleum

Pemasangan salutan bermula dari tingkap yang berserenjang dengannya. Kemudian cahaya akan jatuh sedemikian rupa sehingga jahitan antara jalur lamina tidak dapat dilihat. Mulakan lantai laminate dari dua papan di baris pertama, sambil meninggalkan jurang 10 mm (menggunakan baji spacer). Ini memastikan pergerakan salutan dan dipanggil ubah bentuk. Apabila kelembapan dan suhu berubah, lantai laminat boleh "berjalan", dan jurang sedemikian akan mengekalkan rupa salutan tidak berubah.

Apabila meletakkan lamina di linoleum, adalah penting dalam baris pertama dan kedua untuk mendengar satu klik dari penyisipan lamela ke dalam alur. Ini menandakan satu cengkaman yang dekat antara mereka. Oleh kerana mereka adalah yang asas, pencocokan ideal mereka sangat penting.

Kerja selanjutnya terus meletakkan kunci laminasi pada diri anda - ini akan mempercepatkan proses dan memudahkan cengkaman. Panel terakhir diletakkan dengan penjepit, yang akan membantu ia tetap bergerak.

Proses itu berakhir dengan pemasangan skirting, yang perlu untuk mengelakkan habuk dan kelembapan daripada masuk ke jurang antara dinding dan lamina.

1

Kelemahan meletakkan laminat pada linoleum dikaitkan dengan teknologi yang tidak betul dan tidak mematuhi syarat dan keperluan di atas. Oleh itu, dengan kehadiran ketidaksamaan, kembung dan kerosakan kepada integriti lanolin, lamina akan berubah dengan masa dan akan kehilangan bukan sahaja daya tarikan estetik, tetapi juga fungsinya.

Jika peletakan dilakukan pada linoleum lembap, papan laminat akan merosot dan berubah bentuk dengan masa.

Meletakkan lamina tanpa lapisan substrat tambahan akan menyebabkan hakikat bahawa kekurangan susut nilai akhirnya akan menjejaskan integriti penutup lantai.

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Kami menyelesaikan masalah mengemaskini penutup lama: bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum?

Selain hakikat bahawa meletakkan lamina di atas linoleum, kita tidak perlu untuk menghabiskan masa dan usaha untuk mengeluarkan lapisan lama, apa-apa prosedur mempunyai dua campur penting: penebat bunyi bilik yang disebabkan oleh kenaikan linoleum tinggal, atas sebab yang sama, dan peningkatan tingkat penebat. Ini amat ketara di bilik-bilik yang terletak di tingkat pertama.

Sebelum meletakkan lamina pada linoleum, anda perlu memastikan lapisan lama memenuhi standard yang diperlukan:

 1. Linoleum di bawah lamina mestilah sempurna terpaku, berbaring rata dan tidak mengalami kerosakan mekanikal
 2. Bahan lama tidak boleh menjadi sangat lembut, jika tidak, lantai depan akan membengkok dan berubah bentuk di bawah berat badan.
 3. Peratusan kelembapan asas di bawah salutan tidak melebihi 2%

Penyediaan bahan dan permukaan ke salutan

Sebelum anda mula meletakkan lamina di lantai yang tidak rata, anda perlu melakukan yang berikut:

 1. Apabila membeli lantai lamina, anda perlu menyemak semua plak untuk identiti luar. Jika mereka berbeza sekurang-kurangnya separuh teduh, hasil salutan tidak begitu ideal.

 • Selepas membeli salutan berlapis baru, ia perlu dibiarkan selama beberapa hari di dalam bilik di mana ia akan diletakkan kemudian - bahan perlu dibeli dengan kelembapan dan suhu bilik.

  Penjagaan yang betul untuk lantai lamina akan memanjangkan hayat produk mereka. Apakah maksud dan aksesori yang boleh digunakan dalam proses membersihkan dan membasuh lamina, baca di sini.

  Ciri pemasangan: apa yang perlu diingat?

  Untuk meletakkan lamina dengan betul pada salutan linoleum lama, cadangan berikut harus dipatuhi:

  1. Kami mula meletakkan lamina dari tingkap, di dinding jauh di ruang, di seberang pembukaan. Terima kasih kepada ini, cahaya yang akan jatuh dari sisi tingkap akan menyembunyikan lipit dan menjadikannya kurang ketara.
  2. Kami memulakan lantai barisan pertama dengan dua bilah.
  3. Di antara dinding dan lantai lamina, perlu ruang kosong yang sedikit, kira-kira satu sentimeter. Untuk tujuan ini, baji khas dipasang. Ruang ini akan membolehkan lantai masa depan berkembang secara bebas tanpa kerosakan di bawah pengaruh kelembapan yang semakin meningkat dan kejatuhan suhu di dalam bilik.
  4. Pada penghujung baris pertama, anda perlu memotong panel pendek.

  Apa jenis tikar digunakan untuk penebat haba lantai air, artikel ini akan memberitahu, tetapi di sini anda boleh membaca tentang prosedur umum untuk pembinaan salutan tersebut.

  Jika anda mengikuti peraturan dan cadangan di atas, jawapan kepada soalan - sama ada kemungkinan meletakkan lamina pada linoleum - adalah positif dengan jelas.

  Video pada meletakkan lamina pada linoleum dengan tangan anda sendiri

  Tiada jawatan yang berkaitan.

  Tambah komen Balas balasan

  Moscow, jalan Khutorskaya ke-2, 38A +7 (499) 404-27-54

  Adakah mungkin meletakkan lamina pada linoleum dan adakah ia praktikal?

  Pembaikan di rumah adalah pekerjaan yang menyusahkan, yang memerlukan pengetahuan dan kemahiran. Bukan pengecualian ialah penggantian lantai. Untuk memulakan kerja pembaikan, anda harus tahu bahan mana yang lebih baik untuk dipilih, untuk mengkaji sifat dan ciri teknikal mereka, dan teknologi pemasangan.

  Ramai orang berminat: bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum? Pendapat pakar dalam perkara ini adalah samar-samar. Tidak ada sebab khusus untuk melarang pembungkusannya, tetapi penyelarasan adalah proses yang sangat rumit yang memerlukan masa yang lama. Dan jika anda masih memutuskan untuk melamin lantai dengan cara ini, semua kerja persediaan dan pemasangan mestilah dijalankan mengikut arahan yang ditunjukkan dalam teknologi. Bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum? Untuk melaksanakan kerja-kerja ini, anda perlu mengetahui keperluan tertentu dan mematuhinya.

  Bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum? Arahan terperinci dari pengilang pada pakej menunjukkan bahawa salutan berlapis diletakkan pada dasar yang bersih, kering dan lancar. Ini bermakna bahawa kualiti linoleum harus sempurna, dan lantai - mempunyai permukaan rata yang rata. Pelanggaran yang tidak dibenarkan tidak melebihi 2-4 mm. Linoleum tidak boleh dipakai dan lembut. Syarat-syarat ini adalah perlu untuk memastikan bahawa lantai yang diletakkan tidak meleleh. Jika tidak, segala-galanya perlu dilakukan semula.

  Jika anda ingin tahu sama ada mungkin meletakkan lamina pada linoleum, penutup lantai harus diperiksa untuk kualiti, kerosakan dan kecacatan apabila membelinya. Papan lamina mestilah beradaptasi di dalam bilik selama dua hari selepas pembelian. Ia tidak berfaedah untuk melaksanakan peletakan. Linoleum perlu ditutup dengan substrat polietilena atau gabus, yang memastikan penjajaran substrat, kekuatan permukaan berlamina dan peningkatan dalam hayat perkhidmatan. Ketebalannya sekurang-kurangnya 2 mm.

  Meletakkan lamina pada linoleum di dapur dan bilik mandi

  Bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum dalam kemudahan kebersihan dan di dapur? Lapisan ini tidak boleh diletakkan di dalam bilik di mana kelembapan udara meningkat. Oleh itu, buat kesimpulan. Sekiranya terdapat kelembapan yang tinggi di dalam bilik, letakkan lapisan kalis air yang diperbuat daripada polietilena berganda di bawah substrat.

  Kelembapan linoleum boleh diperiksa dengan cara ini: menyebarkan kain minyak di lantai dan tekan dengan ketat tepinya. Sekiranya filem selepas beberapa hari, titisan kelembapan, kemudian meletakkan lamina tidak berbaloi. Meletakkan panel pada "mentah 9raquo; Linoleum dilarang, kerana ini dapat menyumbang kepada ubah bentuk lamela.

  Di mana lantai lamina laminat dibenarkan

  Sebagai jawapan kepada banyak soalan sama ada ia adalah mungkin untuk meletakkan lamina linoleum dengan pelbagai kecederaan, pakar menasihatkan: jika lapisan lama mempunyai lubang, lepuh kecil, kemek atau retak, maka mereka mesti diperbetulkan. Untuk membenamkannya adalah perlu untuk memilih bahan yang sama.

  Linoleum, dibeli untuk pembaikan, digunakan dengan cara ini:

  • Sekeping ditutup dengan bahagian yang rosak dan sekeping persegi dipotong sedikit lebih besar daripada saiznya.
  • Tanamkan kawasan yang mempunyai cacat, yang disediakan pada tompok yang disediakan, diproses dengan mastic.
  • Kimpalan sejuk, direka untuk menyertai sendi linoleum, mereka dimeteraikan.

  Bulu kecil di linoleum lama dimeteraikan dengan cara yang berikut: menembus gelembung dengan picagari dan menyuntik pelekat ke dalam bekas dengan menekan bahagian atas dengan beban. Anda boleh membaiki patch. Semua retak dipenuhi dengan sealant silikon.

  Apa yang perlu dipertimbangkan ketika meletakkan lamina pada linoleum

  Untuk menutup laminasi dengan baik, anda harus mempertimbangkan beberapa petua:

  • Apabila membeli lantai lamina, pertimbangkan ketebalan produk supaya tidak ada kekeliruan dengan membuka dan menutup pintu.
  • Apabila menggunakan panel yang panjang dan lebar, jumlah sisa akan berkurangan.
  • Untuk membeli perlindungan diperlukan dengan rizab. Sekiranya lamina diletakkan berserenjang dengan tingkap, kemudian tambahkan 7% ke kawasan, jika diagonal, kemudian 15%.
  • Bahawa laminat tidak tergelincir semasa meletakkan, baris pertama dan yang terakhir diperbaiki dengan baji.
  • Melihat panel dengan gergaji dengan kain kecil atau jigsaw elektrik pada sudut yang betul. Mulakan pemasangan setiap siri baru berikut dari sekeping potong. Ini meminimumkan sisa.

  Teknologi memasang laminasi pada salutan linoleum

  Bolehkah saya meletakkan lamina pada linoleum? Arahan pemasangan menyediakan peletakan mengikut teknologi standard. Laminat mesti dikeluarkan dari dua baris pertama. Papan pertama diletakkan di sudut, dari mana pemasangan dilakukan. Ke permukaan kelihatan seperti kerja keras bata, panel barisan kedua dipotong menjadi dua bahagian dan dengan salah satu daripada mereka memulakan lantai.

  The lamellas diikat bergantung pada jenis kunci. Jika ia adalah jenis Kunci, maka sambungan mereka dibuat dalam pesawat mendatar. Untuk mengurangkan jurang antara panel, papan baris kedua mesti ditumbuk dengan tukul getah ke panel barisan pertama. Sekiranya lamina dengan sambungan Klik, lamela kedua dimasukkan ke dalam yang pertama pada sudut 45 darjah dan lancar jatuh ke lantai, menyebabkan satu klik. Semua baris panel yang selebihnya disambungkan mengikut skim yang sama.

  Untuk memasang baris terakhir gunakan pendakap: salah satu hujungnya ditetapkan dalam jurang antara dinding dan panel, dan yang lain ditampal dengan tukul, jadi jahitan pantat dikurangkan. Pemasangan penutup lantai selesai. Selepas itu, papan skirting dipasang.

  Kelayakan meletakkan papan laminat

  Sama ada ia boleh meletakkan lamina pada linoleum dan sama ada ia praktikal - soalan itu sering timbul pada pengguna. Pakar berpendapat bahawa kaedah ini boleh diterima dan praktikal.

  Meletakkan lamina pada linoleum mempunyai kelebihannya. Kaedah ini memberikan bunyi tambahan dan penebat haba di dalam bilik. Adalah dinasihatkan untuk menggunakannya di pangsapuri yang terletak di tingkat bawah, serta di rumah individu dengan lantai sejuk. Di samping itu, anda tidak perlu menghabiskan masa dan wang untuk membongkar penutup lama.

  Kerja-kerja kualitatif yang dilaksanakan pada pemasangan lamina pada linoleum dengan pematuhan semua arahan akan membolehkan untuk membuat lantai lantai yang kuat dan indah yang akan memberikan keselesaan rumah dan kosiness.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  − 2 = 8