Bolehkah saya mensterilkan balang di dalam ketuhar gelombang mikro?

Bagaimana untuk mensterilkan balang dalam ketuhar gelombang mikro

Salah satu peringkat utama dalam penyediaan untuk pemuliharaan adalah pemandulan tin. Langkah penting ini akan membersihkan wadah mikroorganisma, bakteria, kulat dan virus yang boleh merosakkan kerja anda. Sebelum ini, prosedur ini mengambil masa yang lama, tetapi kini terdapat pensterilan dalam gelombang mikro, yang mempercepatkan tahap penyediaan ini.

Bolehkah saya mensterilkan balang di dalam ketuhar gelombang mikro?

Ketuhar gelombang mikro - alat berkuasa yang selama beberapa minit memanaskan makanan. Kebanyakan suri rumah mempunyai soalan logik: adakah mungkin untuk meletakkan balang kaca dalam ketuhar gelombang mikro? Ya! Sekiranya anda mengikut syarat-syarat penggunaan kaedah ini, hidangan anda tidak terancam. Sangat penting untuk menggunakan arahan, tidak melanggarnya - dan anda akan mensteril seluruh bekas dalam masa yang singkat.

Bagaimana untuk mensterilkan tin di rumah

Musim panas - sudah tiba masanya untuk memulakan membuat makanan kaleng dari produk yang dibentangkan oleh tomato, timun, buah beri, buah-buahan, dan untuk ini anda harus menyediakan bekas. Untuk keseluruhan prosedur untuk berjaya, anda perlu tahu bagaimana untuk mensterilkan balang dengan betul dalam ketuhar gelombang mikro. Sebelum memulakan, penting untuk memahami bagaimana hidangan itu dikendalikan. Untuk mensterilkan tin, anda boleh menggunakan dua pilihan:

 1. Dengan penggunaan air. Dalam kes ini, cecair dicurahkan ke kawasan pedalaman, yang semasa proses pemanasan menjadi stim, yang memproses dinding dan mensterilkannya. Anda boleh menarik analogi dengan membersihkan leher cerek dengan air. Perbezaan utama adalah bahawa dalam ketuhar gelombang mikro proses lebih cepat, lebih mudah.
 2. Pada kering. Dengan kaedah ini, bekas dengan air diletakkan bersama-sama dengan bekas kosong, cecair itu tidak dihubungkan langsung dengan dinding tin. Anda boleh memanggil kaedah ini digabungkan, kerana terdapat kesan serentak pada dinding dari sisi gelombang mikro dan sepasang pembungkus individu.

Sebelum anda boleh mensterilkan balang-balang dalam ketuhar gelombang mikro, mereka mesti bersedia untuk prosedur itu. Mengenai ini bergantung kepada integriti dan kualiti produk akhir mereka. Sebelum menghantarnya ke ketuhar gelombang mikro:

 1. Semak cip, retak, kerana kerana mereka bank boleh pecah. Jangan gunakan piring retak.
 2. Basuh bekas itu dengan baik, gunakan soda, detergen berperisa tidak boleh digunakan, air minuman biasa lebih sesuai. Keringkan dengan baik untuk menjaga kendi bersih.
 3. Meliputi mestilah disterilkan secara berasingan dalam periuk, kerana unsur logam tidak boleh diletakkan dalam ketuhar gelombang mikro.

Titik utama dalam prosedur adalah bagaimana untuk mensterilkan balang-balang dalam masa gelombang mikro. Anda harus mengekalkan selang masa dengan ketat agar tidak pecah atau retak. Prosedur ini adalah seperti berikut:

 1. Tuang 10-15 mm cecair ke bahagian bawah.
 2. Tetapkan mod ketuhar kepada 700-800 watt.
 3. Tetapkan pemasa selama 2-3 minit.

Pada masa ini, wap akan mula memancarkan dari air, yang akan membunuh semua elemen berbahaya. Jika microwave anda kecil, dan anda perlu mensterilkan kapasiti 3 liter, anda perlu menuangkan segelas air dan meletakkan bekas di sisinya. Kemudian segala-galanya berlaku mengikut prinsip yang sama seperti setengah liter atau liter liter. Dengan kaedah rawatan yang kering, air perlu dituangkan ke dalam mangkuk yang berasingan dan diletakkan pada masa yang sama di sebelah bekas.

Sesiapa yang berminat dengan persoalan bagaimana untuk mensterilkan tin dalam ketuhar gelombang mikro ini kerana ia sangat memudahkan proses penyediaan ketika memelihara produk. Kaedah ini mempunyai kelebihan berikut:

 • masa pemprosesan kurang daripada dengan mendidih konvensional;
 • di dapur ada iklim mikro yang baik;
 • pendedahan berganda kepada mikroorganisma (gelombang stim dan relau).

Bagaimana cara mensterilkan tin dengan kosong

1

Kadang-kadang terdapat situasi di mana anda perlu tahu bagaimana untuk mensterilkan bank-bank dalam microwave dengan betul, jika sudah ada di dalam bahan kerja. Dalam kes ini, gelombang mikro datang untuk membantu anda sekali lagi, kerana dengan permohonannya prosedur akan lebih cepat. Anda boleh mensterilkan seperti berikut:

 1. Bank-bank dengan kandungan (salad, buah-buahan, sayur-sayuran, dan lain-lain) tanpa penutup sama rata dimasukkan ke dalam keseluruhan kawasan ketuhar. Pastikan mereka tidak mengganggu pendirian pendirian.
 2. Meletakkan kuasa pada 800 Watt untuk membawa kandungan mendidih (3-5 minit), membolehkan sterilkan selama 2 minit.

Ini adalah pilihan yang mudah, tetapi anda boleh menggunakan kaedah lain untuk menutup. Isi balang dengan sedikit bilet, letakkan di dalam ketuhar gelombang mikro dan tunggu sehingga cecair mendidih. Kemudian tuang sirap mendidih atau sos, segera gulung. Letakkan balang terbalik pada kain, tunggu sehingga ia telah disejukkan sepenuhnya, dan kemudian letakkan di tempat penyimpanan.

Ketahui cara menyediakan salad zucchini yang lazat dari Ankl Bens untuk musim sejuk.

Video: pensterilan tin dalam ketuhar gelombang mikro

Ketuhar gelombang mikro adalah pilihan yang hebat, seperti mensterilkan tin untuk jem. Saya pasti membuat 3-4 balang untuk musim sejuk, untuk apa-apa sedikit hidangan, kaedah gelombang mikro adalah ideal. Saya selama 5 minit menerima sudah bersedia untuk memelihara balang disterilkan. Sayang sekali bahawa penutup masih perlu direbus secara berasingan dalam periuk.

Perkara yang paling penting dengan kaedah pensterilan ini adalah dengan berhati-hati memeriksa seluruh bekas. Saya terlepas pandang satu retak dan bank hanya pecah, lama kemudian saya memilih kaca dari sudut ketuhar. Jika ini diambil kira, maka kaedahnya adalah sangat mudah, memendekkan masa persediaan untuk menutup hidangan. Ia adalah satu-satunya kejadian bagi saya.

Victoria, 40 tahun

Saya mahu menggunakan kaedah ini, tetapi saya kecewa dengan jumlah ketuhar saya. Ia diletakkan tidak lebih daripada 1 liter balang, jadi saya tidak boleh mengatakan bahawa proses penyediaan membawa saya kurang masa daripada sebelumnya dengan penggunaan piring. Mungkin, saya akan kembali ke kaedah ini apabila saya membeli sebuah microwave moden yang besar. Buat masa ini saya mensterilkan hidangan dengan cara lama dalam periuk.

Pensterilan tin dalam ketuhar gelombang mikro adalah cara paling mudah dan paling cepat untuk menyediakan pembungkusan untuk kosong

Hello, pembaca yang terkasih! Mungkin setiap suri rumah sudah biasa dengan proses pengetinan. Dan kita semua tahu bahawa dia mendapat masalah yang cukup. Selain menyediakan produk sendiri, anda perlu menjaga pembungkusan. Baru-baru ini saya belajar mengenai cara yang paling intensif buruh dan paling cepat menyediakan bekas. Ini adalah sterilisasi tin di dalam gelombang mikro. Saya ingin memberitahu anda secara terperinci bagaimana untuk melakukan ini, apa yang rahsia, kebaikan dan keburukan kaedah.

Mengapa saya perlu mensterilkan sebelum pengalengan?

Peringkat pemeliharaan yang paling penting adalah pensterilan. Dan untuk melangkau tahap ini mustahil dalam hal apapun. Lagipun, fungsi proses ini adalah keselamatan.

Sekiranya anda membasuh pinggan dengan berhati-hati, ini tidak mencukupi. Ia masih mempunyai beberapa makro dan mikroorganisma. Dengan sendirinya, mereka tidak mewakili bahaya. Tetapi produk-produk aktiviti penting mereka boleh menyebabkan kemudaratan yang serius apabila ditelan. Kumpulkan racun tersebut dengan penyimpanan yang berpanjangan di angkasa tanpa udara.

Walaupun produk tidak kelihatan rosak sama sekali, ia mungkin mengandungi bahan toksik. Bahaya terbesar diwakili oleh toksin botulinum. Jangkitan dengan botulisme boleh membawa maut.

Oleh itu, pensterilan bekas untuk kosong perlu diberikan perhatian khusus. Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, tidak perlu bimbang. Video dan gambar di bawah akan membantu anda.

Bank perlu dibasuh dengan baik, walaupun mereka bersih. Bilas residu detergen dengan banyak air. Boleh digunakan untuk membasuh soda.

Keringkan bekas dan semak celah dan cip. Kerosakan sedikit pun boleh menyebabkan bank meletus. Oleh itu, jangan gunakan bekas sedemikian.

Saya masih ingat, selepas penuaian, ibu dan nenek saya sentiasa mula memancing sayur-sayuran. Timun, tomato, zucchini, lecho yang dimasak. Tetapi yang paling penting saya memuja kubis sarang kubis. Nenek memiliki rumah dan dapur yang luas. Mereka membawa kepala kubis dan mula mencarik pada parut besar. Ia adalah papan kayu panjang dengan beberapa pisau logam. Panjangnya ialah 50-70 cm, tetapi kubis dipotong dengan cepat.

Seperti biasa, saya berada di pick-up dan pada dasarnya mencuci balang, kerana saya boleh mencuci dari dalam Dan orang dewasa mensterilkan mereka di atas periuk. Beberapa hari di dapur itu panas, kerja sedang mendidih. Tetapi pada musim sejuk, anda akan mendapat sebotol ketumbar, tambah bawang, minyak bunga matahari yang tidak ditapis. Dengan kentang rebus ini adalah hidangan yang ... yum-yum

Bagaimana untuk mensterilkan balang dalam ketuhar gelombang mikro

Penciptaan persiapan rumah adalah proses yang sukar. Jadi kita mahu menyimpan sedikit musim panas. Pada bila-bila masa anda boleh makan jem, sayuran, buah-buahan, kompot, buka saja balang. Tetapi selalunya sukar untuk mencari masa dan tenaga untuk memelihara makanan yang lebih berbeza. Di samping itu, perlu membersihkan bekas dengan berhati-hati.

Kaedah pensterilan tradisional di atas periuk atau di dalam air memerlukan masa yang lama. Ia juga meningkatkan kelembapan dan suhu di dalam bilik, yang sangat tidak menyenangkan pada musim panas. Di sini datang untuk membantu pencapaian tamadun sedemikian, sebagai ketuhar gelombang mikro.

Ramai yang tidak pasti sama ada ia boleh meletakkan balang kaca dalam ketuhar gelombang mikro. Bukan sahaja mungkin, ia masih merupakan cara yang baik untuk disterilkan. Perkara utama bukan untuk meletakkan balang dengan penutup.

Di dalam ketuhar gelombang mikro adalah mungkin untuk mensterilkan balang kosong dengan air dan tanpa air, serta dengan bilet. Mari kita lihat dengan lebih dekat kaedah-kaedah ini.

 • Tuang sedikit air ke dalam balang yang dibasuh. Adalah cukup bahawa cecair meliputi bahagian bawah untuk beberapa sentimeter. Adalah lebih baik menggunakan air yang ditapis bersih. Melepaskan, ia tidak akan meninggalkan deposit berkapur.
 • Letakkan bekas dalam ketuhar gelombang mikro. Jangan tutup dengan selimut.
 • Hidupkan ketuhar pada kuasa 700-800 watt.
 • Proseskan bekas selama 2-3 minit. Semakin bank, semakin banyak masa yang diperlukan. Untuk tiga liter boleh mengambil masa 5-6 minit. Berapa banyak minit yang diperlukan dalam kes tertentu - orientasikan diri anda pada mendidih air. Setelah air mula mendidih, tunggu 1-3 minit dan matikan oven. Apabila mendidih, stim dibebaskan, yang membasmi pinggan.
 • Tanggalkan bekas yang dirawat dengan tuala kering atau takte khas. Jangan gunakan potholder basah, ini akan menyebabkan kejatuhan suhu. Jadi kaca boleh pecah. Atas alasan keselamatan, anda juga tidak perlu mengambil lehernya. Ambil dengan kedua-dua tangan.
 • Keluarkan baki air dan segera isi tin dengan produk pengawet. Jika anda memerlukan banyak tin, mereka boleh diletakkan pada tuala yang bersih. Tolak segera sebelum mengisi bekas. Bahan kerja panas diletakkan di dalam kapal panas, dan sejuk di dalam yang disejukkan. Ini akan mengelakkan kejatuhan suhu.

Dalam ketuhar gelombang mikro sehingga 5 balang kecil. Sekiranya anda perlu memproses bekas 3 liter yang besar, letakkan di sisinya. Juga tuangkan sedikit air dan letakkan di dalam gelombang mikro secara melintang. Tuala kapas pra-katil untuk fiksasi. Anda juga boleh meletakkan bekas di atas pinggan.

Lihat arahan video terperinci tentang pensterilan dalam mikro:

Dalam sesetengah kes, bekas steril mestilah kering. Kemudian gunakan kaedah berikut. Bersihkan tin kering dalam ketuhar gelombang mikro. Di sebelahnya meletakkan gelas diisi air dengan kira-kira dua pertiga. Jangan tuangkan gelas penuh, jika tidak air akan melimpah pada mendidih.

Hidupkan gelombang mikro. Teruskan memproses sehingga air di dalam bisul kaca. Biasanya ia mengambil masa sehingga lima minit. Ambil bekas dengan bantuan tacks.

Memproses dengan bahan kerja

Anda boleh mensterilkan balang terus dengan kosong. Bagi sesetengah wadah bekas pensterilan tidak mencukupi, mereka sendiri memerlukan pemprosesan tambahan. Pertama sekali ia menyangkut persediaan dengan cendawan, dengan sayur-sayuran salad, jus, compotes. Untuk jem dan sayuran jeruk dengan penambahan cuka, rawatan tambahan tidak diperlukan. Juga, serta melekat dengan timun dan tomato.

Tetapi dalam microwave anda boleh mensterilkan sebarang kekosongan sepenuhnya. Oleh kerana masa pemprosesan sangat singkat, ia tidak menjejaskan kualiti makanan dalam tin. Sebagai contoh, timun, bertentangan dengan kepercayaan popular, tidak akan kehilangan keresahan mereka dan tidak akan menjadi "dimasak."

 • Isi balang yang disediakan dengan kosong, tambah sedikit air.
 • Letakkan hidangan di dalam ketuhar selama 5 minit. Jangan tutup dengan selimut.
 • Tanggalkan balang dan topi dengan tuangkan mendidih.
 • Tutup tutup pra dirawat.

Kelebihan dan kekurangan pensterilan dalam ketuhar gelombang mikro

Pemprosesan dalam ketuhar gelombang mikro popular dengan banyak suri rumah moden. Kaedah ini mempunyai kelebihan yang ketara. Walaupun dia dan kontra.

Ibu adalah nota. Dalam ketuhar gelombang mikro, botol bayi boleh disterilkan. Untuk melakukan ini, letakkan botol yang bersih dan dibuang dalam mangkuk yang dipenuhi dengan air sejuk. Hidupkan dapur. Proses ini mengambil masa 6-8 minit. Dijual juga ada sterilizers khas untuk ketuhar gelombang mikro. Bagaimana anda membasmi pembungkusan untuk pemeliharaan, mencuba kaedah yang diterangkan? Sekiranya artikel itu berguna kepada anda, kongsi dengan rakan anda. Saya juga akan gembira kepada pelanggan baru.

Kongsi pautan ke artikel dalam rangkaian sosial

Ulasan

Tambah komen Balas balasan

Halo, namaku Olga. Mencari resipi yang sihat untuk kecantikan dan kesihatan? Kemudian selamat datang ke blog saya. Lebih banyak tentang saya

Bagaimana dengan betul mensterilkan balang dalam ketuhar gelombang mikro

Sepanjang musim panas, suri rumah bijak terburu-buru untuk mempersiapkan untuk musim sejuk sesuatu yang lazat. Ini dan rumah, dan acar, dan cendawan lazat. Benar, pekerjaan semacam itu memerlukan masa yang lama. Pensterilan tin dalam gelombang mikro boleh membantu sedikit untuk memudahkan prosedur ini. Perkara utama adalah mengikuti arahan dengan jelas. Pertimbangkan bagaimana untuk mensterilkan balang-balang dalam ketuhar gelombang mikro dengan betul.

Kenapa saya perlu mensterilkan hidangan?

Teknologi penuaian rumah diturunkan dari generasi ke generasi. Selalunya, kami hanya mengambil alih keseluruhan proses tanpa meminta sebarang soalan yang tidak perlu. Begitu juga dengan proses pembasmian kuman. Semasa melakukan kerja-kerja ini, ramai yang tidak berfikir tentang pelantikan mereka.

Pensilisasi diperlukan untuk:

 1. Pemeliharaan produk yang dituai untuk masa yang lama.
 2. Keselamatan snek yang dimasak.

Semua orang tahu bahawa kelainan boleh disimpan untuk masa yang lama, tetapi tidak banyak orang yang boleh dibentuk dalam bekas yang teruk. Dengan ketiadaan udara, biasanya bakteria tidak boleh berbahaya kepada toksin berbahaya.

Untuk kesan yang lebih besar, adalah penting bukan sahaja untuk menjalankan rawatan dekontaminasi, tetapi untuk mencuci produk dan kontena dengan teliti, dan gunakan hanya air rebus.

Ramai yang tertanya-tanya adakah mungkin untuk mensterilkan bank dalam ketuhar gelombang mikro? Amalan menunjukkan bahawa ia bukan hanya mungkin, tetapi ia juga perlu, kerana ia secara asasnya memudahkan algoritma kerja dan meninggalkan banyak masa lapang.

Bagaimana untuk mensterilkan balang-balang di dalam ketuhar gelombang mikro, supaya tidak mencederakan mereka dan bahan kerja masa hadapan?

 1. Ia perlu mencuci bekas sebelum disinfeksi. Untuk mencapai hasil terbaik, anda perlu menggunakan soda.
 2. Periksa balang untuk celah dan cip.
 3. Letakkan hidangan yang disediakan di dalam ketuhar gelombang mikro, tanpa melupakan mengisi balang dengan 50 ml cecair.

Di dalam ketuhar, anda boleh meletakkan 4 kapal kecil sekaligus. Bekerja dengan bekas dengan jumlah lebih daripada dua liter, ia mesti diletakkan secara mendatar, kerana ia tidak akan memasuki ketinggian.

Pensterilan hidangan yang diisi

Keanehan kaedah ini adalah ia dapat direalisasikan walaupun dengan hidangan yang diisi. Bagaimanakah saya boleh mensterilkan balang dengan bilet dalam ketuhar gelombang mikro? Ikuti sahaja arahan:

 1. Bilas dengan teliti hidangan untuk kelainan.
 2. Isikan dengan produk yang betul.
 3. Tambah sedikit air, secara harfiah beberapa sudu.
 4. Hantar ke microwave selama 5 minit.
 5. Selepas itu, keluarkan bekas itu, tuangkan produk dengan air mendidih dan ketatkan dengan tutup steril.

Untuk produk seperti salad atau lobak merah, tidak perlu panas. Oleh itu letakkan balang-balang yang penuh di dalam ketuhar gelombang mikro, pasangkannya selama beberapa minit, kemudian menyumbat bahan kerja.

Proses teknikal sentiasa berubah dan menyederhanakan apa yang pernah dianggap hampir mustahil. Ini juga berlaku dengan pensterilan hidangan. Apabila proses memakan masa hari ini hanya mengambil masa beberapa minit. Produk yang disterilkan disimpan lebih lama.

Faedah mensterilkan tin dalam microwave adalah seperti berikut:

 1. Penjimatan masa yang ketara ke atas teknologi stim konvensional.
 2. Kerja serentak dengan beberapa bank.
 3. Ruang dapur tidak terdedah kepada suhu tinggi dan wap tidak berkumpul di sana, yang membuat kerja di dalam bilik mustahil.

Ketuhar gelombang mikro tegas ditubuhkan di dapur. Fungsi mereka sangat berbeza sehingga mereka menggantikan banyak peranti lain. Jika anda tidak tahu bagaimana untuk mensterilkan tin dalam ketuhar gelombang mikro, pertimbangkan beberapa cadangan praktikal:

 1. Jangan lupa tambah dalam hidangan air, jika bank mungkin meletup.
 2. Air harus dituangkan ke dalam kaleng apa-apa kelantangan, bahkan yang anda letakkan secara mendatar.
 3. Plastik logam dan berkualiti rendah tidak dibenarkan dalam ketuhar gelombang mikro, jadi penutupnya direbus secara berasingan.

Proses mensterilkan tin dalam ketuhar gelombang mikro boleh menjimatkan masa. Ia tidak memerlukan banyak usaha dan ia mudah dilaksanakan. Di samping itu, anda akan berhenti berlumuran dengan haba dan stim, yang terbentuk dalam proses teknologi konvensional.

Model terbaik ketuhar gelombang mikro: penarafan semasa 2017. Perbandingan ketuhar gelombang mikro dari pengeluar yang berbeza dengan mengambil kira kebolehan teknikal, kos dan kualiti. Model yang paling popular, kebaikan dan keburukan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 1 = 2