Cetakan tetap csp

Cetakan tetap csp

Formwork dari DSP dipasang sebelum konkrit dibuang di antara papak apabila asas atau harga didirikan. Briket-briket ini dari DSP seperti pereka dilipat bersama-sama dan diikat, mungkin untuk mengetatkan slaid DSP dengan papan, brusk dan skru untuk melindungi struktur dari kemusnahan ketika menuangkan konkrit. Antara plat DSP, anda boleh memasukkan bar pengukuhan, supaya piring tidak cacat semasa menuangkan konkrit.

Kelebihan membina dengan penggunaan papan zarah simen ialah plat DSP boleh diperbaiki ke peti kerangka buatan yang dibuat dari brusks, yang diperbuat daripada logam atau kayu. Jarak antara rangka luar dan dalaman dipilih jarak tertentu. Sendi-sendi antara papak dengan hati-hati konkrit, ditampal dan kemudian kulit.

di sini anda boleh meletakkan kod pengiklanan kontekstual.

Rangka kerja peranti dari DSP

Mewujudkan asas konkrit, salah satu isu yang muncul di peringkat persediaan - dari apa dan bagaimana membuat cetakan untuk menuang, merangsang ramai orang yang menghadapi masalah sedemikian. Selalunya, untuk meningkatkan kecekapan acuan, ia dikeluarkan selepas mencurah dan cuba digunakan dalam kerja-kerja pembinaan lain, atau menyewa satu acuan inventori untuk yayasan. Tetapi baru-baru ini ia telah menjadi sangat popular untuk menggunakan acuan yang tidak boleh ditanggalkan, salah satunya adalah bentuk dari DSP.

Acuan tetap memberi banyak kelebihan dari masa ke masa dan mewujudkan tetulang tambahan bagi asas. Disebabkan fakta bahawa bentuk sedemikian mewujudkan struktur tunggal dengan asas selama bertahun-tahun, adalah penting untuk mengetahui fungsi apa yang boleh dan tidak melakukan sistem pengatup sedemikian.

Sekiranya rumah itu dibina selama bertahun-tahun, asas ini sentiasa dilindungi dan kalis air, yang menjimatkan pembaikan dan pemanasan seluruh bangunan. Walaupun penebat khusus adalah lebih baik, tetapi kerana kawasan besar asas dan kos bahan yang tinggi, tidak semua orang mampu menjamin pangkalannya.

Rangka kerja tetap memungkinkan untuk melindungi sebagian asas dari kelembapan dan kehilangan haba, yang mereka menjimatkan wang. Satu lagi faktor penting adalah bahawa dana disimpan pada bahan binaan yang digunakan untuk kerja acuan konvensional, dan papak siap membolehkan pemasangan lebih cepat daripada bahagian yang dicurahkan.

Ciri-ciri apa yang harus dimiliki bahan:

 • rintangan kepada perubahan suhu yang besar, yang tidak membenarkan konkrit untuk retak;
 • kekukuhan yang mencukupi untuk mencegah ubah bentuk acuan semasa menuangkan konkrit;
 • Tiada pengaruh pada komposisi yayasan, yang menghalang heterogenitas di pangkalan;
 • Semasa operasi, tiada bahan toksik dilepaskan, yang boleh merosakkan kenalan di ruangan bawah tanah;
 • perlindungan daripada kemasukan batu di tanah, yang secara beransur-ansur menjejaskan asas;
 • kemungkinan mewujudkan kemasan dalaman premis bawah tanah.

Papan zarah simen adalah bahan yang boleh dipercayai yang tidak menjejaskan kualiti konkrit yang dituangkan, tetapi boleh dimusnahkan di bawah tindakan kelembapan apabila dikebumikan di dalam tanah. Untuk mengelakkan bengkak dari papak, anda perlu meletakkan kalis air, jika anda bercadang untuk menyelamatkannya. Sekiranya plat tidak mahu mendapatkan, maka pengasingan tidak dapat dijalankan.

1

Dengan kejadian tanah air yang tinggi, tanah paya atau fros yang tinggi, kalis air asas adalah wajib. Dalam persekitaran yang lembap, konkrit dimusnahkan dengan cepat.

Perbezaan ketebalan lembaran simen yang terikat

DSP - lama digunakan untuk bahan acuan yang tidak boleh ditanggalkan, yang memberikan beberapa kelebihan. Simen dalam komposisi menjadikannya mudah untuk mengekalkan bentuknya, dan memberikan ketegaran kepada mampatan, dan cip kayu tidak membenarkan plat melekuk. Ketebalan plat berbeza-beza dari 0.16 hingga 0.24 cm. Bergantung pada berat konkrit yang akan dituangkan, kekuatan yang diperlukan dari bingkai dipilih.

Oleh kerana komposisinya, papak seperti ini sering digunakan untuk menuangkan asas dan dinding. Semasa memberikan peluang, jangan risau tentang perlindungan konkrit dan dengan tidak membenarkan anda meluangkan banyak masa untuk pemasangan, teknologi itu mempunyai beberapa kelemahan.

 1. Sejumlah besar spacer di dalam bingkai diperlukan, dan bersama-sama dengan tetulang ia sukar dipasang.
 2. Kerana bilangan pelompat yang banyak di dalam acuan, campuran konkrit harus dipadatkan, jika tidak dilakukan, mungkin ada lubang-lubang.
 3. Kelembapan kelembapan merangsang pembengkakan kayu, yang mengakibatkan pengurangan ketumpatannya.
 4. Disebabkan fakta bahawa papan mengandungi pokok yang mula membusut tanpa kalis air yang betul, perlu dilakukan kerja pada penebatan struktur dari air bawah tanah.
 • Ketepatan pemasangan, kerana yang bekerja pada menuangkan asas dipercepatkan;
 • Kekuatan struktur, jika ketebalan ketebalan yang diperlukan dipilih;
 • perlindungan konkrit dari pengaruh luaran.

Jika anda membandingkan kebaikan dan keburukan, maka kelebihannya lebih besar, kerana kalis air masih perlu dilakukan jika bangunan dibina untuk jangka waktu yang panjang. Helaian juga dihasilkan daripada DSP untuk acuan yang tidak boleh ditanggalkan. Mereka mempunyai lapisan tipis polistirena yang diperluas berbutir, yang melindungi corak dari pengaruh luaran. Maklumat lanjut mengenai DSP boleh didapati di dalam video:

Memandangkan semua bahan yang berkualiti, tentukan sama ada ia sesuai untuk tanah jenis ini. Selalunya ia digunakan pada tanah tetap untuk pita atau asas kolumnar. Untuk plat monolitik, kekuatan terlalu rendah, dan ketidakupayaan untuk mencipta spacer dalaman menjadikan penggunaan tidak praktikal.

Sebelum memasang formwork, sediakan tempat kerja, letakkan geotekstil untuk mengelakkan pencampuran tanah dan lapisan berikutnya. Jatuh tidur 10 cm lapisan pasir atau kerikil, selepas itu ia tampelled, dan di atas meletakkan kalis air, dan sebaiknya penebat haba. Selepas itu mula memasang borang.

Jika konkrit dirancang, 10 cm batu dihancurkan, di mana kalis air diletakkan, kemudian dibendung, maka penyelesaian simen yang lemah dicurahkan ke dalam mana pin disambungkan ke struktur tetulang asas dipasang. Untuk mengalirkan air dari pangkalan, sistem saliran diletakkan, yang memungkinkan menggunakan papan simen walaupun di tanah lembap.

Pemasangan berfungsi untuk asas jalur

Letakkan acuan selepas pengawetan konkrit. Jika yayasan itu lebih tinggi daripada satu lembaran DSP, maka pemasangan berlaku dalam baris, dalam susunan berperingkat. Yang paling sukar adalah penetapan betul plat pertama dan spacer di antara mereka. Para penerjun ditetapkan bermula dari sudut bawah, dengan kenaikan 30-40 cm, untuk baris seterusnya pengunduran juga 30-40 cm, bergantung kepada berapa banyak beton akan dituangkan. Apabila spacer kayu dicagar, ia digerakkan untuk mengelakkan sebarang pergerakan apabila memasang pelompat yang lain.

Sebelum memasang plat, adalah perlu untuk mengetahui bahawa senarai yg panjang lebar yang memegang mereka bersama dipasang di atas kain dan dari bawah. Selalunya, mereka dipasang dari timah, menjadikannya di sudut, dan jika plat panjang, maka di tengah. Ini tidak akan membenarkan plat membungkuk di bawah tekanan bukan konkrit beku.

Formwork siap dengan jambatan tetap

Jika pelompat dirancang untuk dibuat tidak boleh ditanggalkan, logam, ia dipasang di DSP dengan skru. Struts logam non-removable digunakan sebagai bingkai tambahan, dan tetulang sering dikimpal kepada mereka. Kerana fakta bahawa mereka memberikan kekuatan dengan dimensi yang cukup kecil, kerumitan dengan konkrit yang mencurah akan kurang daripada dengan jumlah kayu yang perlu dikeluarkan.

Jika crosspieces kayu digunakan, menuangkan konkrit adalah rumit oleh fakta bahawa ia dilakukan perlahan-lahan, supaya tidak membuat lompang. Spacer kayu hanya boleh dikeluarkan jenis, dan ia dikeluarkan apabila jisim konkrit mencapai kelebihan bawah mereka, jika tidak, mereka akan menjalankan kelembapan di lantai bawah tanah, dan membuat kelemahan di ruangan bawah tanah. Pada pemendapan air sedikit, mereka akan mula membusuk dan mereput, menyebabkan, kerana kelembapan, konkrit di sekelilingnya runtuh. Selepas mereka mula memecah, bukaan besar akan kekal di tempat mereka, yang akan melemahkan asas, dan pengedaran beban yang tidak sekata akan menguatkan ubah bentuk, dan menyebabkan retakan. Ini boleh membahayakan penyewa rumah, disebabkan oleh hakikat bahawa peralihan asas dan keruntuhan sebahagian atau keseluruhan bangunan keseluruhan mungkin.

Menjahit dengan lintel kayu

Selepas plat dan pengikat dalaman dipasang, lipit dimeteraikan dengan simen atau mortar konkrit, dan selepas melepa dengan komposisi khas. Ini akan memastikan susu simen tidak dapat melarikan diri ke tanah di sekelilingnya, yang akan mencegah konkrit menjadi lebih rapuh. Sekiranya ketebalan yayasan itu cukup besar, maka, selain dari senarai yg panjang lebar, pendukung juga dipasang.

Kadang-kadang, untuk menjimatkan masa untuk memasang pendukung, acuan hanya ditutup dengan bumi, yang tidak betul, selepas semua, selepas asasnya mengeras, perlu melakukan kalis air dari DSP. Walaupun bahagian kayu dan dirawat dengan komposisi khas terhadap kelembapan, tetapi untuk meningkatkan kekuatan mereka, kalis air diperlukan.

DSP adalah cara yang mudah untuk melengkapkan bentuk acuan yang tetap untuk ruangan bawah tanah, tidak kira sama ada terdapat tingkat bawah tanah atau lantai bawah tanah. Kaedah ini membolehkan anda untuk mencipta bukan sahaja satu bentuk untuk asas rumah, tetapi juga untuk menyokong pagar, pintu atau dinding. Kos buruh untuk pemasangannya jauh lebih rendah daripada kerja biasa konvensional, yang sesuai untuk penciptaan pesat asas rumah persendirian.

8 bahan untuk acuan yang tidak boleh ditanggalkan di bawah asas: lakukan sendiri

Formwork adalah jenis bentuk untuk campuran simen-pasir, yang membolehkan membentuk geometri dinding yang betul. Pembina menggunakan kedua-dua acuan yang boleh tanggal / sementara dan tetap / kekal untuk asas. Pilihan kedua membolehkan anda menjimatkan tenaga dan masa dalam kerja-kerja pembongkaran, dan juga untuk melindungi dan / atau memperkuat dinding, sehingga semakin banyak digunakan bukan sahaja di industri, tetapi juga dalam pembinaan swasta.

Keperluan asas untuk kerja keras tetap untuk asas

Mari kita pertimbangkan ciri-ciri apa yang mesti mempunyai bentuk tetap.

 • Rintangan air bahan dan sesak jahitan. Dalam ketiadaan formwork ciri ini akan lulus konkrit, yang akan menyebabkan penggunaan lebih banyak campuran dan menjadikannya mustahil untuk membina dinding.
 • Kekuatan konstruktif. Ia perlu untuk membentuk corak untuk menahan tekanan campuran konkrit dari dalam dan tanah dari luar (di peringkat asas) tanpa ubah bentuk dan retak.
 • Geometri betul elemen. Dari blok ketebalan yang berlainan atau dengan sudut yang tidak teratur, mustahil untuk membina dinding dan sendi 90 darjah di antara mereka.
 • Hayat perkhidmatan yang panjang. Semakin lama ia berpotensi dapat bertahan dengan cara kerja, semakin besar kemungkinan kehidupan yang panjang untuk seluruh rumah. Sekiranya bentuk acuan runtuh dengan cepat, dinding-dinding yang kekal tanpa sokongan mungkin tidak menanggung beban struktur. Dalam kes-kes di mana tapak kerja tidak mempunyai ciri-ciri beban, kemusnahan akan mengakibatkan kemerosotan penampilan disebabkan oleh pemisahan muka depan hiasan.

Kerja keras tetap merupakan elemen penting dalam sebuah rumah yang cekap tenaga

Jadual: kelebihan dan keburukan acuan tidak boleh ditanggalkan

Untuk memastikan ketebalan dinding seragam, lembaran kerja logam terhubung dengan kancing logam

Rangka kerja logam adalah salah satu yang paling mahal, oleh itu ia digunakan terutamanya dalam pembinaan perindustrian. Ia diperbuat daripada kepingan aluminium atau keluli dengan ketebalan 1-2 mm pada bingkai logam dan dihubungkan dengan sauh, lapisan atau kunci. Jenis dan bilangan kait dikira sedemikian rupa sehingga apabila menuang dan mengeraskan konkrit, lembaran tidak membengkokkan sama ada ke dalam maupun ke luar.

Apabila kerja dibuat untuk memerintahkan struktur tertentu, tuan pengilang itu sendiri menjalankan pemasangan ujian perhimpunan dan hanya selepas mengesahkan kesesuaian dan kesempurnaan semua bahagian pesanan itu dihantar kepada pembeli.

Formwork logam mempunyai geometri yang paling tepat. Penyimpangan yang dibenarkan dalam parallelism muka lembaran tidak lebih dari 2 mm untuk 1 m dari panjang produk.

Untuk mengelakkan pengoksidaan awal dan pemusnahan logam kerana bersentuhan dengan konkrit dan air bawah tanah, lembaran kerja acuan masa depan ditutup dengan teliti dengan cat dan gris di tapak pengeluaran. Selalunya, juga gunakan keluli tergalvani, atau gunakan kaedah salutan serbuk, yang membentuk filem polimer tebal di atas kertas. Tetapi jika kimpalan digunakan semasa pemasangan (kimpalan lembaran ke bingkai atau pengukuhan pada lembaran), perlu memohon semula komposisi perlindungan (gris, kasturi, cat) ke tempat-tempat yang rosak.

Salutan serbuk lembaran logam adalah salah satu kaedah yang paling berkesan dari perlindungan mereka daripada kakisan

Logam sangat sesuai untuk bangunan dengan geometri kompleks, kerana kepingan nipis boleh dengan mudah melengkung pada sudut yang diinginkan, membuat pusingan atau lengkungan. Dinding siap berubah sangat kemas dan lancar, jika dikehendaki mereka boleh ditinggalkan tanpa finishing hiasan. Arkitek mengesyorkan penggunaan kerja logam di kawasan dengan tanah yang mengalir bebas yang kompleks.

Untuk mengelakkan aliran konkrit, sendi-sendi kerja logam disambungkan dengan teliti

Tetapi para pakar nota dan beberapa kelemahan kerja logam:

 • berat berat lembaran keluli, yang memerlukan penggunaan peralatan khas;
 • keperluan penebatan haba dinding dan asas tambahan;
 • lembaran gris mudah dibasuh dan pekerja kotor.

Pemasangan lembaran aluminium untuk dinding kerja mungkin dilakukan oleh sepasang pekerja

Meminimumkan kos buruh untuk pengangkutan dan pemasangan kerja logam akan membantu lembaran aluminium dengan penambahan silikon, yang menimbang kelebihan kurang dan tidak memerlukan perlindungan dari persekitaran luaran.

Betulkan acuan blok konkrit bertetulang

Blok konkrit bertetulang disyorkan untuk projek pembinaan yang besar, sekurang-kurangnya - sebuah rumah persendirian tiga tingkat. Oleh kerana mereka telah meningkatkan ciri-ciri kekuatan, dalam bangunan yang lebih kecil seperti margin keselamatan akan menjadi tidak diperlukan. Blok berdinding nipis sangat baik untuk pemasangan dasar pagar modal.

Blok konkrit bertetulang dipasang dengan mengimbangi

Blok acuan yang diperbuat daripada konkrit bertetulang mempunyai kelebihan berikut:

 • membenarkan untuk menyimpan mortar simen-pasir, kerana ketebalan dinding yang besar;
 • sesuai untuk pembinaan ruang bawah tanah apa-apa kedalaman, serta interfloor bertindih;
 • Dilekatkan dengan lebar minimum sendi;
 • memastikan hayat perkhidmatan bangunan dalam beberapa ratus tahun.

Cara kerja terbaik diperolehi dari blok beton bertetulang dengan F75 (rintangan beku), W4 (kebolehtelapan air), 6% (penyerapan air), 350 kg / cm2 (kekuatan mekanik).

Contoh lokasi tetulang dalam bentuk blok beton bertetulang yang direka untuk dua batang

Antara kekurangan blok konkrit bertetulang adalah:

 • berat berat (blok 510x400x235 mm berat 30 kg), kerana ia hanya diangkut oleh trak, dan dipasang hanya oleh pekerja dengan kren;
 • harga yang tinggi adalah sekitar 500 rubel seunit.

Tidak ada kelemahan seperti dalam blok tanah liat yang diperluas. Memberi kekuatan tinggi dinding, analog ini blok konkrit bertetulang tidak memerlukan pemanasan rumah, kerana mereka sudah mempunyai tanah liat pemanas - berkembang.

Untuk kerja-kerja acuan, papan lapis kelembapan yang paling kerap digunakan, tetapi begitu, bahan ini biasanya digunakan untuk membuat bentuk sementara. Lagipun, hayat perkhidmatan dan rintangan cuaca lembaran papan lapis berlamina adalah susunan magnitud yang lebih rendah daripada dinding konkrit.

Formwork papan lapis kekal dibenarkan dalam keadaan sedemikian:

 • apabila menghasilkan struktur sementara (sebagai contoh, sebuah rumah kecil di mana pemiliknya tinggal semasa pembinaan rumah utama);
 • apabila membina bangunan bukan kediaman (rumah ayam, gudang, penyimpanan kayu);
 • apabila perlu untuk menyelamatkan sebanyak mungkin pembinaan;
 • jika dinding dan yayasan akan dipanaskan sepanjang kontur luar dan papan lapis akan dilindungi sepenuhnya daripada pengaruh luaran.

Selain ketahanan dan kekuatan yang diragui, kerja keras papan lapis memerlukan lebih banyak buruh dan pengendalian yang teliti. Oleh kerana tidak ada sistem paso-sikat dan sendi khas dalam helaian, perlu memasang struktur pada skru sendiri mengetuk, untuk terus mengelak setiap sendi dan membuat peti luaran dengan sokongan (supaya papan lapis tidak membengkok). Di samping itu, papan lapis bukan kalis air membengkak dan pecah dari air, dan berlapis - menghancurkan campuran konkrit dan tidak pernah membentuk dinding monolitik dengannya, jadi sangat penting untuk mencari bahan kalis air dengan lekatan yang baik.

Technoblock - contoh kegunaan papan lapis yang berjaya dalam bentuk

Petunjuk pada gambar:

 • 1 - lapisan menghadap hiasan;
 • 2 - lapisan pemanas;
 • 3 - menyokong plastik untuk injap;
 • 4 - menuang konkrit (dalam blok terdapat rongga untuknya);
 • 5 - kepingan papan lapis.

Akibatnya, walaupun mesra murah dan mesra alam sekitar papan lapis, pakar mengesyorkan menggunakannya hanya untuk kerja sementara. Untuk yang tetap, lebih baik menggunakan teknologi - produk komposit dengan lapisan papan lapis dalaman.

Betulkan acuan arbolite

Arbolit - ini adalah bahan yang agak baru, tetapi sudah terbukti. Blok acuan diperbuat daripada kayu konkrit dan cip kayu mula dibuat baru-baru ini, tetapi campuran ini digunakan untuk pemanasan lantai di zaman Soviet. Blok arbolit jauh lebih murah dan lebih ringan daripada blok konkrit bertetulang, oleh itu ia digunakan secara aktif untuk pembinaan bertingkat rendah individu.

Dalam sesetengah model blok arbolit terdapat lapisan penebat - bulu batu atau buih poliuretana

Berbanding dengan jenis acuan lain yang tidak boleh ditanggalkan, blok arbolite:

 • mudah dipotong dengan alat untuk bekerja dengan kayu, yang membolehkan laman web menyesuaikannya dengan parameter yang betul: potong sudut, membuat pusingan melengkung, potong pecahan untuk cengkaman dinding yang lebih baik di sudut-sudut bangunan, mengurangkan ketinggian / panjang;
 • dipasang dengan cepat dan tanpa peralatan khas (1 m 2 dinding hanya 8 blok);
 • memberikan kekuatan tinggi, penyerapan bunyi dan penebat haba dengan ketebalan dinding yang lebih kecil (berbanding dengan bata dan polistirena yang diperluas);
 • adalah selamat untuk kesihatan orang lain, sisa itu boleh diterima oleh pemprosesan perindustrian;
 • cukup kukuh untuk memperbaiki pembaikan paip longkang dan elemen-elemen sistem topeng yang dimuatkan (panduan untuk berpihak tepi, dan sebagainya);
 • tidak takut kebakaran (bertahan sehingga 90 minit kebakaran terbuka);
 • tahan fros, sesuai untuk kawasan dengan iklim yang keras.

Kelemahan arbolit adalah kebolehtelapan airnya, jadi ia disyorkan untuk menggunakannya untuk pendirian dinding pada pita tahan lama atau asas slab. Penggunaan arbolite untuk susunan asas adalah tidak diingini, kerana ia harus dilindungi dengan sangat hati-hati dari kelembapan.

Contoh menyusun bentuk dari arbolite dan bata

Arbolite dihasilkan dalam bentuk blok kosong dan panel. Dalam kes kedua, panel berfungsi sebagai kontur dalaman dinding, dan yang luaran mesti dilengkapi dengan bata. Rongga antara bahan dituangkan dengan konkrit dan diperkukuhkan, seperti apabila menggunakan bentuk lain bentuk. Pilihan ini lebih sukar untuk dipasang, tetapi rumah siap ternyata menjadi panas (arbolit), cantik (batu bata) dan tahan lama (gabungan ciri-ciri kekuatan tiga bahan).

Apabila membeli blok dan papak dari arbolita, perhatikan tanda eko, kerana sesetengah pengeluar menggunakan pengikat berbahaya (fenol, naphthalene). Berhati-hati, toksin-plasticizer boleh dilepaskan dari bahan walaupun pada suhu bilik.

Pengilang blok arbolit untuk pilihan tawaran kerja untuk kedua-dua bangunan bertingkat tinggi dan bangunan kecil. Pastikan untuk berunding dengan perunding supaya anda tidak membelanjakan wang tambahan untuk konkrit untuk menuang blok berdinding nipis atau tidak tersilap mengambil blok dengan lompang terlalu kecil.

DSP (papan simen-zarah) atau konkrit habuk papan adalah satu lagi variasi campuran simen dan kayu dihancurkan. Dari arbolita ia berbeza dalam jenis komponen yang mengikat dan penambahan pasir. Oleh itu, DSP adalah bahan yang lebih tebal, kuat dan berat, dan penebat habanya lebih buruk daripada arbolit.

Papan zarah simen boleh berfungsi sebagai bahan penamat apabila disalut dengan serbuk mineral hiasan

Antara kelebihan arbolite formwork:

 • bahan tersebut bernafas, jadi rumah tidak perlu melengkapkan pengalihudaraan paksa dan melawan kesan sarang itu dengan cara lain;
 • DSP mampu menahan kebakaran, rintangan kebakarannya disahkan oleh ujian makmal;
 • Plat ini terdiri daripada bahan semula jadi, jadi ia tidak membahayakan alam dan kesihatan;
 • memberikan rumah kekuatan tinggi: pada ketebalan 25 cm dinding mampu menahan beban tiga kali ganda lebih besar daripada dinding bata dengan ketebalan yang sama;
 • DSP tahan perubahan suhu tajam, oleh itu sesuai untuk kawasan dengan iklim kontinental yang tajam;
 • bahan ini mempunyai kestabilan yang mencukupi dan kestabilan geometri, supaya jarak antara lantai dapat 2.8-3 m;
 • Membina rumah dengan penggunaan papan zarah simen boleh walaupun di musim sejuk, sehingga suhu jatuh di bawah -20 о С;
 • DSP memerlukan penamat yang minimum, di dalam rumah itu boleh dicat atau dihiasi tanpa dempul.

Contoh penciptaan acuan tiang yang diperkuat dari papan zarah simen

Pembina Eropah telah menggunakan formwork tetap dari DSP selama lebih dari 25 tahun, jadi terdapat banyak rumah yang mengesahkan ketahanan dan kebolehpercayaan bahan ini. Papan zarah simen sangat sesuai untuk bangunan individu dan berbilang tingkat, walaupun dalam iklim utara yang keras.

Memperbaiki acuan profil berprofil

Lembaran berprofil, lembaran beralun atau papan bergelombang telah menemui permohonannya dan sebagai acuan tetap, walaupun ia lebih sering digunakan untuk membuat pagar, bumbung, hozpostroek. Penting: lembaran beralun hanya sesuai untuk susunan papak komposit antara overlappings dan bagi jarak yang besar (dari 5 m) memerlukan tambahan sementara tambahan. Untuk pembinaan dinding, bahan ini tidak digunakan kerana ketebalan kecil, yang mengurangkan ketahanan terhadap tekanan mekanikal dalam kedudukan menegak.

Contoh struktur bertindih dengan asas dari lembaran profil

Pembentuk acuan bahan ini menarik ciri-ciri seperti:

 • logam sepenuhnya dilindungi oleh galvanizing dan / atau lapisan polimer, jadi ia tidak berkarat;
 • dalam bangunan perindustrian bahan boleh ditinggalkan tanpa penamat hiasan, siling adalah visual yang menyenangkan dan praktikal;
 • Lembaran profil tidak hanya melaksanakan fungsi acuan untuk konkrit, tetapi juga berfungsi sebagai penguat lembaran;
 • Lembaran berprofil memindahkan beban ke bingkai logam bangunan, jadi dinding dalaman tidak membawa beban berat dan ada peluang untuk menyelamatkan dengan membina mereka dari bahan ringan (panel udara, konkrit berudara);
 • kepingan ketebalan kecil hanya dipotong dengan gunting untuk logam, dari mereka anda boleh membuat bentuk bentuk apa pun.

Untuk memastikan gandingan yang baik dengan konkrit, pilih untuk acuan profil berprofil khas dengan gelekan.

Jadi ia kelihatan seperti penutup lantai atas dasar papan beralun dari dalam bangunan

Borang acuan yang tidak boleh ditanggalkan yang diperbuat daripada lembaran berprofil digunakan terutamanya dalam pembinaan perindustrian, kerana ia memerlukan pembinaan rangka logam bangunan dan balok logam lantai. Untuk rumah individu, ia tidak akan berfungsi, kerana ia tidak akan mahal.

Formwork yang belum selesai diperbuat daripada polistirena yang diperluaskan

Styrofoam / polystyrene adalah bahan yang paling popular untuk acuan yang tidak boleh ditanggalkan. Kaitannya dijelaskan oleh faktor-faktor seperti:

 • berat ringan, yang memudahkan pengangkutan;
 • sistem sambungan paso-puncak untuk pemasangan yang paling mudah;
 • kelajuan peletakan (blok busa kerja tetap lebih besar daripada konkrit, sehingga kerja berlangsung lebih cepat);
 • pelbagai spesies (diperkukuhkan, dengan impregnations pelindung);
 • sifat penebat haba, kerana rumah itu tidak memerlukan penebatan tambahan;
 • kalis bunyi;
 • inertness biologi, yang menghalang perkembangan acuan, lumut, dan sebagainya.

Contoh-contoh blok acuan buih poliuretana bagi konfigurasi yang berlainan

Penentang polistirena buih beracun menunjukkan bahaya dalam hal kebakaran dan tahap keramahan alam sekitar yang rendah. Walaupun anda membeli bahan-bahan bertanda eko, ini tidak menjamin bahawa bentuk kerja tidak akan membahayakan kesihatan atau sifat anda.

Ia juga penting untuk diingat bahawa acuan plastik buih akan menjadi pilihan yang baik untuk bangunan bentuk mudah, kerana pelbagai sudut dan blok bulat belum memenuhi semua keperluan pengguna.

Bentuk acuan yang tidak boleh ditanggalkan diperbuat daripada kaca-magnesit

Lembaran kaca-Magnesit atau LSU digunakan sebagai acuan tetap sejak pertengahan abad XX dengan tujuan membina rumah-rumah yang terlindung haba. Bahan ini terdiri daripada campuran magnesium oksida dan klorida, perlite, habuk papan, gentian kaca dan kain polipropilena. Tidak semua komponen magnetik kaca adalah semula jadi, tetapi komposisi selesai adalah benar-benar selamat untuk orang ramai.

Pelbagai variasi lembaran kaca-magnesit dengan penamat hiasan

LSU - pilihan yang sangat baik untuk pembinaan atau pembinaan semula rumah dengan asas yang lemah. Oleh kerana kepingan itu sendiri dan campuran konkrit ringan yang digunakan untuk pemutus berat berat bata yang lebih sedikit, blok konkrit bertetulang dan bahan tradisional lain, mereka tidak memuat struktur bangunan dengan begitu banyak.

Antara kelebihan magnesium kaca:

 • multifungsi: ia sesuai untuk penciptaan asas, dinding, siling, pagar, dan sebagainya;
 • penebat haba yang tinggi, yang tidak hanya dikaitkan dengan ciri-ciri formwork itu sendiri, tetapi juga dengan merit pengisi (konkrit berserabut D250-D320, konkrit dengan manik polistirena M300);
 • refractoriness;
 • rintangan kelembapan penuh, yang menjadikan bahan yang sesuai untuk pembinaan mandi dan sauna, digunakan di kawasan dengan iklim basah dan di kawasan-kawasan marshy;
 • ketebalan dinding kecil dengan kerja keras yang dibuat oleh LSU akan menjimatkan ruang di dalam rumah;
 • permukaan kasar lembaran boleh dengan mudah dilapisi dengan jubin klinker, plaster hiasan atau bahan penamat lain;
 • lembaran itu boleh dibengkokkan sedikit, jika perlu untuk pembinaan menara separuh atau hiasan lain rumah (jejari kelengkungan adalah 3 m).

Jika anda bercadang untuk memotong plat LSU di tempatnya, beli gergaji ekzos untuk jig saw. Bahan ini memakai fail kuku beberapa kali lebih cepat daripada arbolite dan papan lapis.

Lembaran Kaca-Magnesit akan datang ke mahkamah di semua peringkat membina rumah

Lembaran kaca-magnesit, seperti yang berbentuk arbolit, sering membentuk kontur dalam bentuk acuan, manakala yang luarnya sering dibina daripada batu bata hiasan. Akibatnya, kemasan luaran tidak perlu, dan di dalamnya terdapat lapisan dempul yang cukup nipis. Teknologi ini sesuai untuk membina rumah sehingga 5 tingkat di atas asas siap / jalur papak. Di samping itu, ia memerlukan lebih banyak masa dan usaha daripada penggunaan bentuk acuan yang diperbuat daripada polistirena atau DSP yang diperluas (tanpa mengambil kira penamat hiasan).

Lembaran kaca-magnesit dihasilkan hanya di China dan Korea, dan kawalan kualiti dijalankan di sana. Tiada analog dalam negeri untuk bahan ini.

Arahan pemasangan pemasangan acuan yang tidak boleh ditanggalkan dari blok siap

Teknologi membina asas blok berongga pasang siap akan dianggap menggunakan produk konkrit ringan. Tidak seperti blok konkrit bertetulang untuk bangunan bertingkat tinggi, "batu bata" ini boleh dipasang dengan tangan tanpa kren dan manipulator.

 1. Sediakan bantal di bawah asas blok, tertidur dan menyeret lapisan pasir dan kerikil kecil. Di atas bantal, lekapan tipis perlu dituangkan untuk mempermudah peletakan blok selanjutnya, serta untuk mengelakkan kebocoran konkrit apabila menuangkan asas.

Kusyen pasir kerikil sebelum pemasangan diperlukan untuk menumpahkan lapisan konkrit yang nipis

Oleh kerana geometri blok yang betul, pita asas licin dan tajam

Di sendi dinding dalaman dan luaran, anda perlu meletakkan blok penjuru khas

Di dalam blok terdapat alur khas untuk memperkuat rod

Beri perhatian kepada lokasi bar atas dan bawah berhubung satu sama lain, mereka mesti membentuk persegi yang betul

Ikat tetulang dengan tumpang tindih 15-20 cm

Kami menetapkan baris kedua blok berongga terlebih dahulu

Tahap konkrit hendaklah sedikit lebih tinggi daripada bahagian tengah blok atas

Bar tetulang menegak boleh dipasang satu pada jarak 1.5 m dari satu sama lain

Pengukuhan baru dipasang di atas timbunan konkrit

Yayasan itu siap untuk pembinaan dinding rumah masa depan

Asas blok berongga konkrit untuk rumah persendirian, menurut teknologi yang diterangkan, dipasang oleh dua pekerja selama 2-3 hari, dengan mengambil kira masa untuk menetapkan konkrit lapisan pertama.

Perbandingan kos untuk mewujudkan asas blok konkrit bertetulang penuh dan berongga dan monolitik dengan acuan sementara

Perbandingan menunjukkan bahawa asas blok konkrit berongga kos 18% lebih murah daripada bertenaga dan 36% lebih murah daripada monolit pita yang dipenuhi dengan acuan kayu sementara. Ini dicapai dengan menjimatkan bilangan tetulang, mengurangkan kerja, jumlah konkrit, dan lain-lain Tetapi untuk membina dinding dari blok konkrit bertetulang akan terlalu mahal (berbanding dengan busa polyurethane, arbolite), lebih baik menggunakannya hanya untuk asas.

Pembuatan acuan tetap dengan tangan sendiri

Mari kita pertimbangkan proses pembuatan acuan yang tidak boleh ditanggalkan dari bahan lembaran dengan pemotongan sendiri pada contoh EPS (buih polistirena yang tersemperit).

 1. Larutkan lembaran menjadi serpihan yang sepadan dengan lebar dan panjang parit yang dipadatkan. Dari sisanya, potong jalur untuk sisi dengan ketinggian 20-25 cm Panjang panjang sisi mesti sesuai dengan perimeter double parit + 20% pada tumpang tindih di pojok sudut.

Lembaran pemotongan dari polistirena yang diperluaskan mungkin tidak hanya dengan alat kuasa, tetapi juga dengan gergaji tangan

Apabila menyusun helaian EPPP dalam parit, cuba meminimumkan jurang

Hubungan plastik mudah dipasang secara manual

Untuk tetulang yang sesuai untuk bar tetulang logam dan gentian kaca

Bar pengukuh yang dipasang mesti dihubungkan dengan dawai nipis, kimpalan tidak dapat diterima

Mula untuk meningkatkan ketinggian asas

Spacer plastik antara plat dipasang sama

Ekor yang menjalar dari skreeds dengan mudah boleh dipotong oleh pemotong wayar

Isikan beton dengan asas siap sedia

Lapisan atas lapisan konkrit harus berada pada tahap lapisan luar tapak kerja

Selepas konkrit telah benar-benar mengeras, ia mungkin untuk terus mengalirkan dinding pada teknologi yang sama, tetapi asas seperti ini boleh digunakan dengan bahan lain.

Video: teknologi membina sebuah rumah dengan bentuk tetap zarah zarah

Memberi keutamaan kepada satu penjelmaan acuan tetap untuk mempertimbangkan bukan sahaja peluang mereka kewangan dan kos buruh, tetapi juga destinasi. Sebagai contoh, di kawasan yang mempunyai tanah paya tidak boleh digunakan atas dasar blok cip kayu, dan di kawasan-kawasan yang lebih sejuk perlu memberi perhatian kepada bahan dengan kekonduksian haba yang minimum. Dalam kes ini, anda boleh dengan cepat membina sebuah rumah hangat tanpa kos kewangan yang tidak perlu.

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

Langgan

Perhatian sila! Bahan-bahan tapak adalah harta intelek pemiliknya.

Sebarang penerbitan mengenai sumber lain (termasuk dengan pautan aktif ke sumber) DISEDAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

11 − 7 =