Cincin plastik

Cincin sumur plastik: aplikasi dan ciri pemasangan

Untuk mendapatkan air minuman, bangunan yang paling biasa pada setiap masa adalah telaga. Daripada apa yang hanya tidak menyebarkan dindingnya: batu, kayu, bata. Penampilan konkrit di satu pihak menjadikannya lebih mudah untuk membina telaga, sebaliknya cincin sumur konkrit sangat besar sehingga jentera pembinaan diperlukan untuk pemasangannya. Konkrit memegang kedudukan utama dalam segmen ini sehingga terdapat teknologi untuk menghasilkan plastik yang dapat menahan turun naik suhu dalam julat yang ketara. Hari ini, cincin baik plastik semakin popular. Oleh kerana banyak ciri-ciri yang terdapat dalam plastik, mereka berjaya digunakan dalam bekalan air, kumbahan, saliran, rangkaian gas, keperluan isi rumah dan perindustrian.

Di samping itu, cincin plastik tidak kalah dengan konkrit untuk keperluan mandatori untuk produk, kekuatan, keramahan alam sekitar, ketahanan. Dan juga mempunyai beberapa kelebihan lain.

Kelebihan cincin plastik untuk telaga

Mungkin penunjuk yang paling penting adalah berat produk, kerana ia berkaitan dengan penghantaran, pemunggahan dan pemasangan. Sekiranya cincin konkrit diameter kecil terkecil lebih daripada semiton, maka jisim plastik dari 40 hingga 55 kg.

Keuntungan kedua adalah saiz. Ketinggian cincin konkrit adalah standard -900 mm, dan cincin plastik -1500 mm (di bawah suatu perintah tertentu boleh dibuat dengan panjang yang berbeza).

Parameter ketiga adalah kemudahan pemasangan dan kesesakan sendi. Setiap cincin plastik dibekalkan dengan sambungan berulir, yang menjamin kedap udara dan ketiadaan pencemaran air di dalam sumur oleh air tanah percolating. Pemasangan cincin dan pemasangannya dilakukan secara manual, tanpa menggunakan peralatan khas.

Penunjuk keempat adalah kekuatan bahan, Ia mampu menahan tekanan dalaman dan luaran di atas 0.5 bar. Di samping itu, plastik itu secara kimia tidak lengai dan tidak memasuki reaksi dengan air, tidak ada pembentukan di dinding, di luar adalah tahan terhadap media yang agresif. Benar-benar tidak menghakis dan tidak memerlukan kalis air tambahan.

Terima kasih kepada teknologi baru, kami dapat mencapai kestabilan bahan untuk suhu yang melampau, cincin boleh menahan suhu dari -70 hingga +50 darjah Celcius.

Hayat telaga tersebut tidak kurang dari 50 tahun, yang menunjukkan rintangan haus mereka.

Satu-satunya kelemahan (kontroversi) harga mereka.

1

Semua cincin sumur plastik dilengkapi dengan segmen tambahan: bahagian bawah, tirus di bawah menetas dan penutup.

Cincin dan menetas juga diperbuat daripada bahan polimer-komposit, contohnya, pasir polimer. Mereka mempunyai beberapa dimensi lain dan prinsip perhimpunan. Jadi cincin mempunyai ketinggian 20 cm, ketebalan dinding 45 mm, dan diameter -970 mm dan 1060 mm. Antara satu sama lain unsur-unsur disambungkan dengan kunci dengan penetapan yang selamat. Kos cincin sedemikian adalah kira-kira 1500 rubel.

Rintangan haus tinggi dan kekuatan cincin plastik membolehkan operasi telaga selama sekurang-kurangnya 50 tahun.

Pemasangan cincin sumur plastik

Terdapat dua cara untuk membina telaga - terbuka dan ditutup. Yang pertama dijalankan terutamanya di kawasan-kawasan dengan alasan padat dan kering. Gali lubang asas dengan diameter lebih besar daripada diameter cincin telaga. Pada dasarnya, aturkan bantal dari lapisan pasir dan lapisan runtuhan. Cincin disambungkan di permukaan, promazyvat sendi dengan sealant, dan hanya kemudian struktur dipasang dipasang di tempat. Ruang baki dipenuhi dengan campuran pasir dan kelikir halus, yang dipadatkan dengan ketat.

Jika tanah longgar atau terlalu basah, gunakan cara kedua untuk memasang cincin. Dalam sumur digali pada ketinggian cincin set pertama dan mula untuk memilih tanah lagi, turun di bawah semua cincin, yang dikenakan padanya primer yang kedua dipilih dan sehingga semua berat struktur itu sendiri tidak akan di bahagian bawah. Selepas ini, katil kerikil dicurahkan ke bahagian bawah untuk menapis air. Di perimeter juga tanah dipadatkan supaya strukturnya ketat. Kualiti plastik, yang mana cincin (PVC, polietilen dan polipropilena) dibuat, membolehkan dinding mengembalikan bentuknya walaupun selepas air beku.

Had untuk pembinaan telaga daripada cincin plastik

Terdapat beberapa syarat yang mengehadkan penggunaan cincin plastik untuk pembinaan telaga. Sebagai contoh, tidak disyorkan untuk melengkapkannya di kawasan dengan tahap seismik lebih daripada 7 mata. Plastik tidak sesuai untuk operasi di permafrost dan di kawasan di mana suhu jatuh di bawah 55 darjah Celsius.

Sesuai untuk pemasangan telaga plastik cincin nepuchinistymi kawasan dengan tanah kering dengan plotnostyu1,8 t / m3, di mana ketepuan air adalah kurang daripada 2.0 t / m3.

Sekiranya tanah kering, telaga boleh dibuat dengan asas pasir, di dalam tanah dengan kelembapan yang tinggi, sebaiknya asas konkrit sekurang-kurangnya 15 cm.

Setelah memasang cincin plastik, perlu melakukan backfill dengan campuran pasir dan pecahan kerikil halus. Dan jika cincin bawahnya diturunkan di bawah paras air bawah tanah, adalah wajar untuk membuat jangkar konkrit supaya struktur tidak memerah ke permukaan.

Kos perbandingan peranti baik yang diperbuat daripada cincin konkrit dan plastik

Kos telaga tidak selalu terdiri daripada harga bahan. Satu bahagian yang sangat besar daripada kerja tanah kos, terutama dengan penglibatan jentera pembinaan (excavator) dan penghantaran, memunggah dan pemasangan unsur-unsur berat (cincin konkrit, tudung, seluar). Ambil contoh telaga yang jauh 2 meter dan anggaran pesanan kos untuk pembelian bahan dan kos pemasangan.

juga kos cincin konkrit akan kos kira-kira 13-14 Rubles (cincin konkrit dengan diameter 1000 mm dan vysotoy900 kira-kira 2000 Rubles sesaham, bahagian bawah -. 2200 Rubles, penutup konkrit - 1700 Rubles, dan tradisional menetas besi tuang - 5600 Rubles. ) + kos untuk penghantaran produk konkrit dan perkhidmatan kren untuk memunggah dan memasang cincin + kos penggalian. Akibatnya, anda boleh berjumpa 20 ribu rubel.

Kos seksyen telaga minum dengan diameter 900 mm dan ketinggian 1500 mm adalah 8,000 rubel. Seksyen yang sama dengan bahagian bawah akan membiayai pembeli dalam 12,500 rubel, kos tudung - dari 2,000 hingga 2,700 rubel, dan peralihan kon akan menelan kos 2000 rubel.

Penyerahan unsur-unsur adalah mungkin melalui pengangkutan mereka sendiri, kerana mereka mempunyai berat badan yang rendah, kerja pemasangan juga dijalankan secara bebas. Jumlah - 17-18 ribu Rubles

Jika anda mengambil telaga polimerkompozitnye, seluruh set (8 cincin dan manhole - 1500 Rubles, dan bahagian bawah kon -. Untuk 1700 Rubles setiap satu) akan kos kira-kira 17 ribu Rubles, dan anda boleh menghantarnya ke kereta dan pasang sendiri.

Jumlah kos perigi cincin plastik adalah setanding dengan harga konkrit, itulah sebabnya banyak sangat murah, tetapi apabila anda menganggap penjagaan yang minimum dan penyelenggaraan produk plastik, lebih rendah.

Artikel ini meneliti bagaimana untuk melindungi telaga untuk musim sejuk. Semua kaedah tidak mahal dan cukup mudah, anda juga boleh melakukan segala-galanya sendiri, tanpa memerlukan pakar.

Tidak ada arti dalam reka bentuk telaga di dacha untuk menyalin keputusan yang terkandung seseorang. Bahan, pencahayaan, tumbuh-tumbuhan dan kombinasi mereka memungkinkan untuk mewujudkan anjungan landskap yang unik dalam gaya yang paling sesuai dengan dacha anda.

Paip polipropilena bukan penghormatan kepada fesyen, tetapi pilihan yang berpihak kepada kualiti, ketahanan dan harga yang agak murah. Di samping itu, mereka mempunyai penampilan estetik dan banyak kelebihan yang membolehkan mereka digunakan di mana-mana. Tetapi ada praktikalnya tiada kekurangan dalam propylene berkualiti.

Harga cincin plastik untuk pembetungan

Sekiranya tidak mungkin untuk menyambungkan sistem pembetungan ke rangkaian tulang belakang, selalu ada kemungkinan untuk mengatur sistem autonomi. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan bekas plastik, yang dilengkapi dengan tangki septik dan sistem rawatan kumbahan. Anda boleh membeli sistem siap pakai atau membuatnya sendiri.

Cincin plastik pembetung berbeza dengan kelebihan berikut:

 • Eco-keramahan. Lagipun, ia diperbuat daripada HDPE lembaran. Bahan ini digunakan untuk bekas yang menyimpan stok air minuman dan makanan.
 • Ketegasan. Pembinaan ini tidak mempunyai syarat untuk pembentukan kotoran dalam lipatan dan mencuci melalui mereka. Sebagai contoh, dalam tangki septik konkrit.
 • Tidak memerlukan pembersihan.
 • Untuk pemasangan tidak perlu jentera besar.
 • Cincin disertakan di tempat, yang memungkinkan untuk membina tangki septik yang lebih mendalam.

Berbanding dengan pilihan lain, pembetungan dari cincin plastik mengambil kedudukan yang lebih tinggi:

 • Cincin kayu. Semasa tempoh operasi, bingkai dimusnahkan, akibatnya adalah keruntuhan tanah. Selain itu, air mereput, yang membawa kepada penghentian penggunaan. Dalam kes ini, anda perlu membaiki dengan menggunakan plastik. Adalah lebih baik untuk tidak menjalankannya secara bebas, kerana ini berbahaya.
 • Konkrit bertetulang. Kelemahan utama struktur konkrit bertetulang adalah berat badan yang besar. Berat cincin, dengan diameter 100 cm dan ketebalan standard 8 cm, adalah 600 kg. Oleh itu, tanpa kren pembinaan tidak boleh dilakukan. Ia juga tidak mudah untuk menjalankan ketat reka bentuk yang baik, kerana ia perlu untuk menghapuskan semua jurang antara bahagian individu dan mengelak sendi. Lebih-lebih lagi, untuk menyambung paip longkang, perlu membuat lubang di dinding konkrit tebal, dan kemudian melakukan kerja yang menyeluruh pada pengedap. Walau bagaimanapun, cincin yang diperbuat daripada bahan tersebut sering bocor. Oleh itu, jalan keluar dari keadaan ini akan menjadi penggunaan cincin plastik. Reka bentuk dimasukkan terus ke tangki septik konkrit.
 • Layu. Kadang-kadang sumur itu kering. Dalam kes ini, anda boleh memperdalamnya dengan cincin konkrit. Kerja ini adalah proses yang sukar, kerana perlu menggunakan teknik khas. Selain itu, jumlah air akan berkurangan. Jika anda menggunakan bantuan cincin plastik, kerja-kerja ini akan berkurangan, ia akan menjadi lebih mudah, dan jumlah air akan hilang sedikit sahaja.

Hari ini, syarikat-syarikat pembinaan menawarkan pengguna pelbagai jenis tangki septik yang berbeza daripada polimer moden. Produk ini telah menjadi alternatif yang sangat baik untuk tangki septik tradisional konkrit. Model sedemikian telah menemui permohonan bukan sahaja untuk peranti saliran air di kediaman musim panas, tetapi juga dalam keadaan rumah yang tetap tinggal. Untuk melakukan ini, anda perlu memilih dengan betul jumlah telaga, memandangkan jumlah penduduk.

Polimer yang digunakan dan kelebihannya

Bahan-bahan moden yang digunakan untuk organisasi pembetungan adalah seperti berikut:

Polietilena. Kelebihannya kelihatan seperti ini:

 1. Cincin bahan ini direka untuk digunakan dalam keadaan yang sukar.
 2. Mereka menahan perubahan suhu yang ketara dari -50 hingga +70 darjah. Mereka tahan terhadap persekitaran yang agresif.
 3. Teknologi pembuatan moden adalah sedemikian rupa sehingga memungkinkan untuk mendapatkan model tanpa lipit, yang mana pembentukan deposit dikurangkan menjadi sifar.
 4. Cincin pembetung mempunyai bentuk yang berbeza.
 5. Terima kasih kepada pelbagai lapisan, kekuatan struktur yang cemerlang dicapai.
 6. Bahan ini membolehkan untuk mengendalikan tangki septik untuk jangka masa yang panjang dan dalam pelbagai keadaan iklim yang luas.

Polipropilena juga mempunyai beberapa kualiti positif:

 1. Bahan ini mempunyai kekerasan yang meningkat.
 2. Ia tahan terhadap lelasan.
 3. Oleh sebab ia berdiri sehingga +140 darjah, ia boleh digunakan pada suhu tinggi.
 4. Tidak tertakluk kepada kakisan dan retak.
 5. Cincin pembetung dari bahan ini telah menunjukkan kebolehpercayaan mereka dalam rawatan effluen perindustrian di bawah pengaruh persekitaran yang agresif.

Plastik gentian kaca terdiri daripada pelbagai jenis resin dan mempunyai kelebihan berikut:

 1. Oleh kerana gentian kaca didapati dalam komposisi, nilai kekuatan tinggi dicapai.
 2. Stabil bertoleransi pelbagai persekitaran yang agresif.
 3. Ia tidak tertakluk kepada kakisan.
 4. Terdapat ruang pemisahan.

Cincin plastik untuk kumbahan mempunyai dimensi antara 30 hingga 100 cm. Ketebalan puratanya ialah 10 mm. Model yang paling popular di negara kita ialah sampel dengan diameter 80 dan 90 cm. Ketinggian - 1,5 meter.

Juga, saiz cincin plastik untuk pembetungan bervariasi mengikut bentuknya. Plastik - bahan mudah dicairkan, kerana banyak bentuknya muncul. Oleh itu saiz diambil.

Harga telaga atau cincin pembetung

Cincin plastik untuk kumbahan dan telaga mempunyai yang berikut julat harga:

 • POLEX PLAST-PK970 - ketinggian 100 cm, ketebalan 2.5 cm dengan bahagian bawah dijual dengan harga 11,700 rubel, tanpa bahagian bawah - 9500 rubel. Model yang sama pada ketinggian yang sama, tetapi dengan ketebalan 3.9 cm dengan bahagian bawah akan menelan 13.000 rubel, tanpa harga bawah akan menjadi 10.500 rubel.
 • Cincin plastik POLEX PLAST-PK1400 pada ketinggian 100 cm, tebal 2.5 cm dengan bahagian bawah akan menelan belanja 19400 Rubles, tanpa bawah - 17000 Rubles. Pada ketinggian yang sama dengan ketebalan 3.9 cm, model ini dengan bahagian bawah akan menelan kos 21.500 rubel, tanpa bawah - 19,000 rubel.

Rodlex juga cincin siri UN dibezakan dengan dasar harga sedemikian:

 • Saiz model B500, jumlah 250 liter bernilai 4350 rubel.
 • Jumlah 500 liter pada saiz B1000 akan menghasilkan harga 8650 rubel.
 • Saiz produk seterusnya B1500, jumlah 750 liter, kos 13.000 rubel.
 • Sampel №4 mempunyai volume 1000 liter, dan ukuran B2000 sehingga harganya 17300 rubel.
 • Dengan jumlah 1250 liter dan saiz B2500, cincin plastik akan menelan 21,610 rubel.
 • Pada harga 25,930 rubel dijual baik model dengan jumlah 1500 liter, saiz B3000.

Dengan melengkapi rumah negara anda atau dacha, sangat penting dilampirkan kepada organisasi pembetungan. Dalam kes ini, adalah penting untuk dipilih bahan berkualiti dan tahan lasak. Itulah plastik. Dalam pengeluarannya, pelbagai komponen digunakan, yang memungkinkan untuk meningkatkan hayat perkhidmatan sistem kumbahan, sementara reka bentuk mengekalkan kecerahan dan kekuatannya. Kualiti ini dan haruslah wujud dalam bahan yang digunakan untuk menghasilkan cincin plastik yang berkualiti untuk kumbahan. Bentuk produk yang berbeza tanpa perlu menggunakan peralatan khas untuk pemasangan, membolehkan anda melakukan kerja sendiri.

Kelebihan menggunakan cincin plastik untuk telaga

Telaga pertama adalah lubang yang digali di dalam tanah. Kemudian orang mula meletakkan batu dan batu bata mereka, sehingga air tidak mengaburkan tepi dan bekas tetap mempertahankan bentuknya. Kemajuan bahan binaan telah membawa pelbagai jenis cincin untuk telaga. Di tempat batu itu, datang bata dan tanah liat, kemudian konkrit beton dan bertetulang, diikuti oleh polipropilena, PVC dan HDPE.

Telaga plastik akhirnya sama dengan ciri-ciri mereka kepada konkrit biasa. Dan untuk beberapa sifat, mereka telah melepasi pendahulunya. Bahan polimer baru secara beransur-ansur datang untuk menggantikan konkrit ferro lama. Telaga pasang siap plastik - ia adalah pilihan yang baik untuk sentiasa minum air dalam dacha anda. Telaga polimer juga digunakan untuk mengalirkan air kumbahan, mengumpul air ribut dan banjir, memasang tangki septik dan stesen pam kumbahan (SPS).

Perbandingan telaga dari cincin plastik dan konkrit

Konkrit sebagai bahan untuk telaga mempunyai kedua-dua kebaikan dan keburukan. Kelebihan utama adalah bahawa konkrit dan diperkukuhkan cincin juga konkrit mempunyai kos yang lebih rendah berbanding dengan analog polypropylene, polyvinyl klorida dan polietilena.

Kepada kelemahan, pada dasarnya mengehadkan penggunaan cincin konkrit, perlu mengutarakan kerumitan pemasangan. Tidak ada cara untuk dilakukan tanpa mesin kren dan berat. Di samping itu, cincin konkrit boleh didapati dalam saiz standard, yang ketara mengehadkan penggunaannya. Di sini anda dapat melihat berat cincin konkrit untuk telaga.

Dan sekarang kita menyenaraikan kelebihan cincin plastik:

 • Kelebihan utama mereka adalah berat badan rendah. Gantikan cincin dengan jisim 40 kg di bawah kuasa dua lelaki normal. Oleh itu, jika pembinaan sebuah sumur di dacha atau di dalam halaman adalah dalam agenda tanpa melibatkan sejumlah besar orang dan peralatan, maka cincin plastik adalah satu-satunya keputusan yang tepat.
 • Oleh kerana berat badan rendah, kedua ditambah - kemungkinan penghantaran cincin dengan pengangkutan mereka ke mana-mana tempat di rumah.
 • Polimer adalah bahan plastik. Jika, sebagai contoh, air sentiasa beku dan dicairkan di dalam konkrit yang baik, ia akan akhirnya memusnahkannya. Telaga plastik tidak sensitif terhadap perubahan suhu yang cepat, serta peningkatan getaran tanah. Oleh itu, di beberapa tempat (berhampiran lebuh raya, mekanisme kerja), cincin plastik adalah alternatif, yang akan membolehkan telaga dilakukan tanpa pembaikan untuk masa yang lama.
 • Memasang plastik dengan mudah tidak dibandingkan dengan pemasangan cincin konkrit. Polimer boleh dipotong, dipotong, digilap dan dibengkokkan. Oleh itu, setiap cincin plastik disesuaikan untuk keperluan khusus pelanggan.
 • Terima kasih kepada sambungan berulir, cincin plastik disikat sesama sendiri. Keterlarutan khas dan tegas tambahan 100% ketegangan.

Pelbagai sumur dari polimer tidak mengenal batas. Di samping itu, anda sentiasa boleh memesan projek individu, yang tidak akan membelanjakan lebih banyak daripada yang biasa. Kesederhanaan kerja dengan plastik dan murahnya relatif pembuatannya membolehkan kita membincangkan era baru dalam bahan binaan.

 • Pembetung. Sekiranya tidak terdapat sistem kumbahan terpusat di rumah negara atau tidak ada keinginan untuk memasang tangki septik simpanan, telaga kumbahan yang diperbuat daripada plastik akan sentiasa membantu. Di bahagian bawah menetapkan kinetik khas, di mana cecair akan masuk ke dalam tanah.
 • Saliran atau penyerapan. Ini adalah jenis kumbahan yang baik. Ia boleh dilakukan tanpa membuang, tetapi ia perlu menuangkan bantal batu dan pasir di bahagian bawah.
 • Minum klasik. Di sini, plastik boleh digunakan bukan sahaja di peringkat awal pembinaan sumber air. Dengan bantuan cincin plastik pasang siap boleh "menghidupkan semula" konkrit lama di sendi konstruktsiyu.Protekaniya w / w cincin, bau yang tidak menyenangkan dari akuifer juga subpermukaan tersumbat dan masalah-masalah lain boleh diselesaikan dengan pemulihan. Proses ini juga dikenali sebagai "penyesuaian" .Untuk melakukan ini, mengambil cincin plastik yang lebih kecil daripada bekas diameter telaga dan kemudiannya diskrukan satu sama lain. Antara dinding konkrit dan cincin plastik dicurahkan pad pasir dan simen. Di bahagian bawah penapis dicurahkan batu halus dan pasir. Hasilnya, ia tidak perlu untuk menggali telaga baru, yang akan menjimatkan lebih daripada sedozen ribu.
 • Akumulatif. Telaga jenis ini disesuaikan untuk mengumpul air hujan menggunakannya di bawah pengairan. Adalah penting untuk memastikan ketat dan kebolehpercayaan sendi butt, kerana air di sini akan berada di atas akuifer. Ciri-ciri kekuatan cincin plastik untuk telaga membolehkan untuk menahan tekanan dan beban mekanikal yang ketara dalam sebarang arah.
 • Penglihatan. Mereka direka untuk mengawal dan membaiki sistem pembetungan. Mereka dipasang tangga, gergaji tangan dan peranti lain untuk kemudahan kerja kakitangan.

Bagaimana untuk membuat sungai kering di negara ini dengan tangan mereka sendiri. Lihat foto.

Kelebihan utama model plastik adalah bahawa mereka tidak memerlukan platform besar dan peralatan yang kuat untuk pemasangan mereka. Cincin plastik secara bersambung disambungkan ke satu sama lain dan diturunkan ke dalam lubang gali.

Adalah mungkin untuk mengetuk satu cincin kepada yang lain yang sudah berada di dalam lubang, memperdalamnya secara berurutan. Kaedah ini adalah sama dengan pemasangan telaga daripada cincin konkrit pasang siap.

Tutup suapan anda dengan air minuman adalah prasyarat untuk mengekalkan kesuciannya. Di samping itu, pam tenggelam sering dipasang di dalam telaga. Oleh itu, penutup khas untuk telaga adalah elemen yang sangat diperlukan. Dan mereka juga diperbuat daripada polimer.

Perlindungan plastik untuk telaga datang dalam pelbagai jenis, warna dan reka bentuk. Terdapat model hemisfera yang tidak membenarkan walaupun setetes air hujan masuk ke dalam. Lubang, kelengkapan dan bahagian penyambung khas membolehkan penyambung selang penyiram dan selang lain ke telaga tanpa membukanya.

Harga satu bahagian salur plastik bergantung kepada diameter dan ketebalan dindingnya. Contohnya, syarikat ECOSIS menjual cincin plastik pada harga berikut:

 • Diameter luarnya ialah 950 mm, diameter dalamannya 900 mm, ketinggiannya 1500 mm, harganya 9 ribu rubel;
 • Diameter luar adalah 600 mm, diameter dalamannya 650 mm, ketinggian 1500 mm, harga adalah 8 ribu rubel;

Syarikat Rodlex menjual cincin plastik dengan harga berikut:

 • Ketinggian - 500 mm - 4320 rubel;
 • Ketinggian - 1000 mm - 8640 Rubles;
 • Ketinggian - 1500 mm - 12900 Rubles;
 • Ketinggian - 3000 mm - 25900 Rubles.

Untuk cincin dengan bahagian bawah, perlu untuk membayar tambahan 2-3 ribu Rubles.

Berapa banyak tudung, topi, leher, kerucut dan bahagian-bahagian khusus telaga plastik, anda perlu menjelaskan secara berasingan dalam setiap kes.

Cincin plastik adalah penyelesaian moden untuk apa-apa jenis telaga. Kelebihan utama mereka adalah kemudahan penghantaran dan pemasangan. Oleh itu, mereka popular dengan pemilik plot rumah dan dachas. Mereka mempunyai ciri-ciri teknologi dan operasi yang tinggi. Pemasangan mereka sesuai di mana-mana zon iklim dan di mana-mana tanah. Juga baca yang memilih baik atau telaga. Dari pautan, bacalah pam mana yang terbaik untuk telaga. Lihat pam tenggelam yang terbaik untuk telaga.

Di mana saya boleh membeli atau memesan cincin plastik dengan diameter 600 mm.

Hebat, saya akan meletakkan plastik

Batya telah lama ingin membuat baik di kawasan kami untuk memberikan keselesaan kepada halaman kami, tetapi dia tidak mahu menggunakan konkrit kerana ia tidak begitu mudah. Tetapi plastik adalah pilihan yang hebat, kita memasang cincin tanpa masalah, selepas itu kita memangkas bahagian atas dengan pokok, dan tudung juga dibuat dari kayu. Di atas poket tidak semua ia telah mengetuk, tetapi kelihatannya pintar, kawasan perkuburan kampung sekarang)! Saya akan melepaskan gambar karya kita, tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk melampirkannya, secara umum, kita berpuas hati dengan bati.

Beritahu saya Sila kemuka cincin dan bagaimana penghantaran

Portal maklumat mengenai reka bentuk landskap. Tugas pengarang kami adalah untuk memberitahu secara terperinci, dengan arahan foto dan video, bagaimana anda boleh melengkapkan laman web ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 35 = 37