Ciri-ciri styrofoam

Gambaran keseluruhan polistirena yang diperluaskan

 • Krim untuk Kulat Eksotik Kaki
 • Kapsul dari parasit
 • Kompleks Sustalife untuk pemulihan bersama

Styrofoam adalah penebat haba yang terdiri daripada udara pada 98%. Udara dilampirkan dalam satu set sel berdinding nipis dari polistirena yang diperluas. Struktur ini menyediakan ciri-ciri teknikal yang sangat baik bagi penebat ini, digunakan secara meluas dalam pembinaan awam dan perindustrian.

Penerangan dan ciri-ciri pengeluaran polistirena yang diperluaskan

Styrofoam adalah bahan yang diisi dengan gas, yang diperolehi daripada copolymers polistirena dan stirena. Ia digunakan secara meluas dalam bidang haba dan kalis air. Pada masa ini, lebih daripada 60% polistirena yang diperluas digunakan untuk penebat.

Jenis utama polistirena yang diperluaskan

Bergantung pada teknologi pembuatan, styrofoam boleh terdiri daripada beberapa jenis:

 • Tidak menekan. Dalam komposisinya sejumlah besar granul dan liang yang tidak seragam. Saiznya adalah 5 hingga 10 milimeter. Penebat jenis ini mempunyai tahap penyerapan kelembapan tertinggi. Ia ditandai dengan huruf PSB (penggantungan polistirena yang tidak ditekan). Terdapat jenis seperti: PSB S-15, PSB S-25, PSB S-35, PSB S-50, di mana angka ini merupakan penunjuk kepadatan bahan.

Di samping itu, terdapat jenis seperti autoklaf dan penyemperitan autoklaf-polistirena yang diperluaskan. Ia dihasilkan secara eksklusif di luar negara (terutamanya di Amerika Syarikat) dan digunakan sebagai bahan penebat yang sangat jarang disebabkan oleh teknologi pengeluaran tidak menguntungkan.

Ciri-ciri teknikal polistirena yang diperluaskan

Sifat penebat boleh berbeza bergantung kepada teknologi pengeluaran, komponen dan ketumpatannya. Mari kita perhatikan ciri asas polistirena yang diperluas:

 1. Kekonduksian haba. Styrofoam adalah sejenis busa pekat. Udara yang berada di dalam buih polistirena adalah penebat panas yang sangat baik. Koefisien kekonduksian haba bahan adalah dari 0.028-0.034 Watt per meter kepada Kelvin. Semakin tinggi kepadatan, semakin besar nilai ini. Ciri-ciri terbaik adalah busa polistirena yang tersemperit.
 • Baca semakan ubat komprehensif untuk buasir Proctolol
 • Bagaimana menurunkan berat badan pada 20 kg - ulasan sebenar mengenai Guarchibao

Plat polistirena diperluas adalah insulant yang popular. Permintaan terhadap bahan itu dijelaskan oleh banyak kelebihannya:

1
 1. Tahap kekonduksian haba yang rendah. Ketebalan styrofoam 120 milimeter dari segi kualiti penebat habanya sepadan dengan batu bata dengan ketebalan sekitar 210 sentimeter atau dinding yang diperbuat daripada kayu dengan ketebalan 45 sentimeter.

Penebat haba ini mempunyai beberapa kelemahan yang anda perlu ingat apabila memilih pemanas untuk permukaan dan bangunan tertentu:

 • Tahap rendah penebat bunyi. Styrofoam hanya mampu meredam bunyi dan getaran. Tetapi ia tidak menyerap atau mencerminkan gelombang akustik.

Terdapat banyak persoalan mengenai keramahan alam sekitar bahan ini. Perbahasan sama ada styrofoam atau tidak berbahaya masih berterusan. Benar, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pengeluar moden telah meningkatkan penunjuk ini untuk produk mereka dengan ketara.

Kriteria untuk memilih polistirena yang diperluaskan

Polistirena yang diperluaskan adalah penebat panas, ringan dan murah. Dengan pertumbuhan popularitinya, jumlah pengeluar juga meningkat. Adalah penting untuk dapat memilih bahan berkualiti tinggi, kerana ini bergantung pada keramahan dan ketahanan lingkungannya. Di samping itu, terdapat banyak jenis dan jenama penebat haba yang sesuai untuk tujuan yang berbeza.

 1. Untuk penebatan buih polistirena buih PSB-B adalah sesuai. Ia tergolong dalam kategori bahan pemadam sendiri. Nilai digital (ketumpatan) mestilah sekurang-kurangnya 40.

Harga dan pengeluar polistirena yang diperluaskan

Pengguna utama dan, oleh itu, pengeluar polistirena yang diperluas untuk penebat adalah Amerika Syarikat, Itali, Jerman, Perancis, Poland. Sebagai contoh, di Eropah Barat bahan ini digunakan lebih aktif daripada semua penebat haba lain.

 • BASF. Ini adalah syarikat besar Jerman, yang setiap tahun menghasilkan lebih daripada 450,000 tan penebat. Dimensi polystyrene diperluas dalam plat yang dihasilkan di bawah jenama ini boleh sama ada standard - 1000k2000 mm, dan untuk keperluan khas - 900 × 500, 1200 × 600, 500 × 500 mm. Harga penebat haba dari syarikat ini adalah purata dari 3500 Rubles per meter padu.

Arahan ringkas untuk pemasangan polistirena yang diperluaskan

Adalah disyorkan untuk memasang papan EPS menggunakan dua jenis pengancing: dengan gam dan dowel. Oleh itu, anda akan melindungi diri anda daripada pembaikan kerap kerana bahagian-bahagian penebat yang jatuh. Terutama ini terpakai kepada penebat dinding dan fasad luar.

 1. Kami menyediakan permukaan yang boleh dipanaskan - bersih, memeriksa penyelewengan. Sekiranya terdapat kecacatan, kita akan menghapuskannya dengan puttying.

Lihat semakan video mengenai polistirena yang diperluas:

Polistirena yang diperluaskan adalah penebat popular moden yang mempunyai banyak plus dan minus. Apabila memilih bahan untuk tujuan tertentu, pertimbangkan ciri-ciri teknikal setiap spesies. Beli buih polistirena daripada pengeluar dengan nama di seluruh dunia, supaya tidak mendapat produk berkualiti rendah yang tidak mematuhi piawaian alam sekitar.

Pemanas

Styrofoam adalah bahan yang agak menarik. Kaedah pengeluaran telah dipatenkan pada tahun 1928, dan sejak itu telah dinaik taraf banyak kali. Kelebihan utama ialah kekonduksian terma yang rendah, dan hanya pada ringan. Styrofoam digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang pengeluaran dan pembinaan, dan setiap orang, dalam satu cara atau yang lain, menemui produk daripadanya dalam kehidupan seharian. Di samping itu, polistirena yang diperluas, harga produk yang berada di tahap yang rendah - akan menjadi pilihan yang baik jika anda ingin memanaskan rumah anda.

Apakah polistirena yang diperluaskan dan apakah perbezaannya dengan busa polistirena?

Polistirena yang diperluaskan dihasilkan dengan menambah gas kepada jisim polimer polimer, yang semasa pemanasan seterusnya meningkat dengan ketara dalam jumlah, mengisi keseluruhan bentuk. Bergantung pada jenis bahan, gas yang berbeza digunakan untuk membuat jumlah: untuk variasi mudah, gas asli, jenis tahan api polistirena yang diluaskan dipenuhi dengan karbon dioksida.

Sering kali, amatur cenderung memanggil polistirena dan polistirena yang diperluas bahan yang sama. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar. Mereka mempunyai asas yang sama, namun perbezaan dan ciri-cirinya agak ketara. Jika kita tidak memasuki hujah spatial yang panjang, ciri-ciri utama yang membezakan adalah:

 • ketumpatan buih ketara lebih rendah, 10 kg / m3, manakala polistirena buih adalah 40 kg / m3,
 • busa polistirena tidak menyerap wap dan kelembapan,
 • penampilan berbeza. Polyfoam - mempunyai butiran dalaman, polistirena berkembang lebih homogen,
 • busa polistirena dicirikan oleh kos yang lebih rendah, yang ketara apabila ia digunakan sebagai bahan penebat haba untuk pelapisan luaran dinding bangunan,
 • busa polistirena mempunyai kekuatan mekanikal yang lebih baik.

Polyfoam dihasilkan daripada bahan mentah polimer, yang tertakluk kepada rawatan stim, hasil daripada itu jumlah granul meningkat dengan ketara. Tetapi pada masa yang sama dan ini membawa kepada hakikat bahawa micropores juga meningkat dalam saiz, menyebabkan ikatan antara butiran dan secara beransur-ansur dihina apabila terdedah kepada hujan dan keadaan cuaca, ini membawa kepada hakikat bahawa kelemahan bahan. Secara kasar, jika anda memecahkan satu helai buih pada separuh - sebilangan besar butiran dibentuk. Styrofoam tidak wujud dalam ini, kerana pada mulanya ia terdiri daripada sel tertutup yang memberikan kelembapan dan ketegangan wap bahan. Pada permulaan pengeluaran, granulnya cair di bawah pengaruh suhu tinggi, membentuk jisim mengalir seragam, yang dipenuhi dengan gas.

Bahan itu sendiri juga mempunyai beberapa jenis:

 • polistirena tersemperit boleh dikatakan bahan yang sama sebagai perbezaan bespressovy terdiri dalam penggunaan peralatan seperti extruder, extruded dan oleh itu sering dipanggil busa polistirena tersemperit dengan bahan yang sama.
 • Penyemperitan juga diperoleh dengan memproses jisim terakhir bahan polimer, dan juga mewakili massa homogen. Pelbagai digunakan untuk membuat pembungkusan dan perkakas buang sekali pakai. Secara kasar, produk daging di pasar raya dibungkus dalam pakej busa polistirena yang tersemperit.

 • Kaedah mendesak untuk mendapatkan bahan itu lebih mahal, kerana ia melibatkan penekanan selanjutnya dari campuran berbuih gas. Dalam kes ini, ia memperoleh kekuatan tambahan.
 • Polistirena autoclaved disebut jarang, dan sebenarnya, ia adalah pelbagai penyemperitan di mana berbuih dan memanggang bahan dijalankan menggunakan autoklaf.
 • Bezpressovy adalah salah satu jenis yang paling popular. Dari granul polistirena, kelembapan dibuang terlebih dahulu oleh pengeringan, kemudian dibancuh pada suhu 80 ° C, selepas itu ia lagi tertakluk kepada pengeringan dan kemudian dipanaskan semula. Campuran yang dihasilkan diisi dalam bentuk, di mana ia sudah pekat sendiri pada masa penyejukan. Polistirena jenis ini lebih rapuh, tetapi ia memerlukan separuh isopetane untuk pengeluarannya, yang memberi kesan kepada kos akhir.

Styrofoam, sifat dan sifatnya

polistirena berkembang ialah mixed material: seseorang memujikan sifat-sifatnya sehingga langit, seseorang sebaliknya, sekeras-kerasnya menuntut larangan serta-merta dan lengkap penggunaannya atas dasar "kerja-penglihatanpun daripada ahli akademik." Benar, pengedaran polystyrene yang meluas dan populariti yang tinggi menyebabkan kesimpulan bahawa bahan ini benar-benar baik dan mempunyai kelebihan berikut:

 • Kekonduksian terma yang rendah memungkinkan untuk mencapai kesan pemanasan yang ketara. Sebenarnya, 11 cm polistirena yang diperluas dapat memberikan penebat termal yang sama seperti tembok yang diperbuat daripada batu kapur pasir dengan ketebalan lebih dari dua meter. Kekonditan haba bahan adalah 0.027 W / mK, yang jauh lebih rendah daripada konkrit atau bata,
 • Rintangan kelembapan bahan. Walaupun dengan pendedahan yang berpanjangan kepada kelembapan, penyerapan tidak melebihi 6%, jadi tidak perlu takut ubah bentuk struktur polistirena yang diperluaskan.
 • Styrofoam tahan lama dan dapat bertahan sehingga 60 kitaran pendedahan kepada suhu dari -40 hingga + 40 ° C. Setiap kitaran adalah tahun kiraan anggaran.
 • Ketidakpekenan kepada pembentukan media biologi. Polistirena yang diperluas tidak menjadi tempat pembiakan untuk kulat dan acuan.

 • Harmfulness bahan. Apabila ia dihasilkan, komponen tidak toksik digunakan, oleh itu, produk polistirena yang diperluas juga digunakan dalam industri makanan. Sebagai contoh, untuk menyimpan produk.
 • Oleh kerana berat ringannya, penebatan facades bangunan dengan buih polistiren mengambil lebih sedikit masa dan usaha daripada menggunakan cara lain.
 • Gred tahan api bahan apabila terdedah kepada api terbuka mempunyai sifat pemadam sendiri dan lebur, tanpa menyebarkan pembakaran. Suhu penyalaan diri polistirena yang diperluas ialah +4&09deg;C, yang hampir dua kali lebih tinggi daripada kayu. Dalam ketiadaan pendedahan kepada lebih daripada empat saat dari sumber nyalaan api untuk bahan, busa polistirena dibasahi. Tenaga haba semasa pembakaran, bahan adalah 7 kali kurang daripada kayu. Oleh itu, polistirena yang diperluas tidak dapat mengekalkan kebakaran.
 • Penyediaan penebat bunyi. Kualiti ini amat penting untuk penyewa pangsapuri standard. Lapisan bahan penebatan 3 cm tebal cukup untuk mengurangkan tahap penembusan bunyi sebanyak 25 dB.
 • Ketegangan wap bahan berada pada tahap rendah 0.05 Mg / m * h * Pa, tanpa mengira tahap berbuih dan ketumpatan varieti. Malah, parameter kebolehtelapan wap serupa dengan struktur kayu pain atau oak.
 • Tahan kesan alkohol dan etos, tetapi mudah mudah rosak apabila pelarut memasuki permukaan bahan.
 • Kekuatan tegangan mekanikal tidak kurang daripada 20 MPa.

Seperti yang dapat dilihat dari atas, polistirena yang diperluaskan adalah alat yang berkesan untuk menyelesaikan banyak masalah: dari menggunakan beberapa varietasnya sebagai pakej untuk pelaksanaan fasad panas dan kalis air. Di samping itu, bahan ini digunakan untuk tujuan lain dalam pembinaan, yang akan dibincangkan kemudian.

Styrofoam dalam pembinaan digunakan terutamanya untuk penebatan unsur-unsur berikut:

Sebagai contoh, pengambilan polistirena yang diperluaskan untuk penebat paip adalah wajar dari segi ekonomi dan bermanfaat kerana keupayaannya. Selain itu, untuk tujuan ini, busa polistirena blok acuan digunakan, yang membolehkan, sekiranya kerosakan tiub, mudah diakses dengan mengeluarkan bahagian yang dikehendaki dari pelindung pelindung.

Styrofoam secara aktif digunakan dalam pembinaan laluan pengangkutan. Ia mengurangkan kesan beban menegak pada salutan dalam pembinaan bangunan. Diagihkan dalam pengeluaran panel CIP.

Penggunaan polistirena yang diperluas, yang ciri-cirinya digabungkan dengan harga yang rendah menjadikannya sangat menarik untuk digunakan di mana-mana industri, hampir tidak terhad. Satu-satunya perkara yang perlu diingat adalah bahawa bahan itu mempunyai kepadatan rendah, oleh itu, adalah tertakluk kepada sebarang kerosakan mekanikal.

Kekurangan polistirena yang diperluas: semakan semula mitos

Sebagai tambahan kepada sejambak merit, terdapat kekurangan. Lebih-lebih lagi, dengan busa polistirena sejumlah besar mitos pelbagai dikaitkan, yang perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci:

 • Ramai pengeluar berhujah bahawa busa penyemperitan diperluas polistirena ketara melebihi jenis lain, untuk membuktikan bahawa, sering menunjukkan jadual ciri-ciri perbandingan pelbagai ini berbanding dengan polistirena konvensional. Walau bagaimanapun, perbezaan kekonduksian terma di antara buih polistirena penyemperitan dan extruded hampir tidak dapat dilihat dan adalah 0.002 unit, manakala pada masa yang sama dengan kos pengiklanan plat penyemperitan untuk penebat adalah lebih tinggi.
 • Ketumpatan maksimum polistirena yang diperluaskan memberikan nilai tinggi yang sama untuk penebat. Menurut pakar, pernyataan sedemikian mempunyai beberapa perselisihan dengan kenyataan, kerana semakin dekat dengan molekul, semakin tinggi kekonduksian termal menjadi dan sejuk lebih mudah menembus ke dalam bilik. Cara keluar dari keadaan ini akan menggunakan plat polistirena kepadatan rendah, yang mesti ditutup dengan mengukuhkan mesh dan lapisan primer perlindungan untuk meningkatkan kekuatan mekanik mereka.

 • Buih polistirena tahan api adalah mutlak tidak mudah terbakar dan tidak berbahaya kepada tubuh manusia. Sebarang bahan bangunan yang terdedah kepada nyalaan terbuka akan mempamerkan sifat pembakaran, lebih kurang. Walau bagaimanapun, suhu pembakaran spontan dengan polistirena berkembang lebih tinggi daripada kayu dan, di samping itu, ia menghasilkan kurang haba semasa pembakaran. Adalah penting untuk diingat bahawa jenis tahan api, walaupun nama yang kuat, sama sekali tidak dapat menghentikan api, hanya untuk mengurangkan impaknya. Kecacatan serius gred api berbanding dengan biasa akan menjadi karbon dioksida, yang digunakan dalam pengeluarannya. Akibatnya, apabila lebur, bahan akan mula melepaskan sejumlah besar bahan berbahaya. Sesetengah penjual bercakap mengenai ketidakupayaan berdasarkan pengalaman demonstrasi: apabila asas dengan plat pemanas dipasang padanya mula menghangatkan dari bahagian belakang. Apabila terdedah kepada suhu tinggi, polistirena mula mencairkan dan berubah, tanpa penyalaan. Walau bagaimanapun, semasa ia dipengaruhi oleh api - bahan akan terus terbakar.
 • Retardan kebakaran yang ditambahkan kepada EPS kerana rintangan kebakarannya adalah "dalam sebarang racun tulen". Satu lagi kenyataan kontroversi. Perencat kebakaran adalah komponen yang mengandungi bahan-bahan strukturnya yang melambatkan proses pembakaran. Mereka berbeza dalam komposisi dan mengandungi pelbagai komponen, dari formaldehid, yang benar-benar mewakili bahaya kepada manusia untuk garam magnesium, yang sepenuhnya ekologi dan selamat. Baru-baru ini, penyelesaian berasaskan garam bukan organik semakin digunakan, jadi mereka tidak mampu merosakkan kesihatan. Perencat kebakaran sering digunakan untuk membasmi dan memohon lapisan perlindungan pada kayu untuk meningkatkan ketahanan api.
 • Pemasangan bahan-bahan penebat polistirena tidak dapat menyediakan haba. Malah, tugas pemanas tidak membawa haba, tetapi untuk menyimpannya di dalam rumah. Secara kasar, penggunaan papan penebat akan mengurangkan pengeluaran haba di luar premis, oleh itu, anda tidak perlu memanaskan jalan dengan perbelanjaan anda sendiri.
 • "Styrofoam berbahaya untuk kesihatan". Pengeluaran moden membolehkan anda membuat bahan dari komponen yang mesra alam, jadi tidak ada bahaya kesihatan. Selain itu, penggunaan produk yang meluas untuk penyimpanan produk separuh siap dan aplikasi isi rumah bercakap, hanya tentang keselamatan bahan tersebut.

Selalunya masalah timbul jika anda ingin membeli polistirena yang lebih murah dan berkualiti rendah. Plat penebat yang diperbuat daripada bahan tersebut mempunyai kekuatan kurang dan boleh mula berubah pada suhu melebihi 40 ° C. Peraturan utama apabila menggunakan bahan dari polistirena yang diperluaskan dalam mana-mana industri akan memastikan kualiti dan kebolehpercayaan yang anda perlu bayar. Dan kemudian dalam eksploitasi hanya kebajikan akan menjadi nyata.

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Styrofoam - ciri dan kriteria pemilihan

Pemanasan apartmen pada waktu musim sejuk membebankan kami kerana murah, dan harga tenaga meningkat setiap tahun. Dan ia adalah sangat malang bahawa apabila haba yang mahal itu sia-sia meninggalkan apartmen di luar. Dan kerugian ini hanya besar. Walau bagaimanapun, terdapat cara yang baik untuk mengurangkannya: melapisi dinding luar rumah dengan busa polistirena, papak. Ini biasa untuk semua ciri polistirena dari segi penebat haba adalah sangat luar biasa. Tapi adakah sifatnya yang lain begitu baik? Hari ini kita akan bercakap mengenai perkara ini.

Mengenai sifat polistirena yang diperluas - secara terperinci dan tersedia

Pertama, kami menganggap ciri teknikal polistirena yang diperluas, yang benar-benar sesuai dengan pemanas ini, kemudian kita akan menyentuh detik-detik sifatnya yang kontroversial, tetapi sentiasa dipromosikan oleh penjual dan pengeluar.

Styrofoam tidak lebih dari sekian banyak gelembung udara yang tertutup dalam cangkang polistirena nipis. Nisbahnya adalah dua peratus polistirena, sembilan puluh lapan lagi adalah udara. Hasilnya adalah sejenis busa padu, maka nama - busa polistirena. Udara hermetically disegel di dalam gelembung, jadi bahan itu menyimpan haba dengan sempurna. Adalah diketahui bahawa lapisan udara, yang tanpa pergerakan, adalah penebat haba yang sangat baik.

Berbanding dengan bulu mineral, pekali kekonduksian haba bahan ini lebih rendah. Ia boleh mempunyai nilai 0.028 hingga 0.034 watts per meter bagi setiap Kelvin. Yang lebih padat polistirena yang diperluas, semakin besar nilai kekonduksian terma. Oleh itu, untuk polistirena yang tersemperit yang mempunyai kepadatan 45 kilogram setiap meter padu, parameter ini adalah 0.03 watts per meter bagi setiap Kelvin. Dalam kes ini, suhu ambien tidak lebih tinggi daripada + 75% 0 C dan tidak lebih rendah daripada -50 0 C.

Mengenai kebolehtelapan wap dan penyerapan kelembapan

Buih polistirena yang melapis mempunyai kebolehtelapan wap sifar. Dan ciri-ciri busa polistirena yang diperluas, yang dibuat secara khas, adalah berbeza. Kebolehtelapan wapnya berbeza dari 0.019 hingga 0.015 kilogram per meter-jam Pascal. Ini seolah-olah pelik, kerana, dalam teori, bahan seperti dengan struktur busa wap tidak dapat mengalir. Jawapannya mudah - busa polistirena yang diperluas dibentuk dengan memotong blok besar ke dalam plat ketebalan yang diperlukan. Jadi wap menembus bola busa, memanjat di dalam sel udara. Sebagai peraturan, polistirena tersemperit tidak dipotong, plat keluar dari extruder sudah dengan ketebalan tertentu dan permukaan halus. Oleh itu, untuk menembusi wap, bahan ini tidak tersedia.

Adapun penyerapan kelembapan, jika lembaran polystyrene berbuih direndam di dalam air, ia akan menyerapnya menjadi 4 peratus. Polistirena padat yang diperluas, yang dibuat oleh penyemperitan, akan kekal kering. Ia akan menyerap sepuluh kali kurang air - hanya 0.4 peratus.

Mengenai Kekuatan

Di sini, pokok palma tergolong dalam buih polistirena yang diekstrusi, di mana ikatan antara molekul sangat kuat. Dengan kekuatan lenturan statik (0.4 hingga 1 kilogram per sentimeter persegi) ia adalah ketara lebih tinggi yang polistirena foamed biasa (kekuatannya terletak pada julat 0,02-0,2 kilogram per sentimeter persegi). Oleh itu, baru-baru ini mengembangkan polistirena buih, dihasilkan kurang, kerana ia kurang permintaan. Kaedah penyemperitan membolehkan mendapatkan bahan yang lebih moden untuk penebat, tahan lama dan tahan kelembapan.

Styrofoam tidak bertindak balas terhadap bahan seperti soda, sabun dan baja mineral. Ia tidak berinteraksi dengan bitumen, simen dan gipsum, emulsi kapur dan asfalt. Jangan beri dia air bawah tanah. Tetapi turpentin dengan aseton, beberapa jenama varnis, serta minyak biji rami bukan sahaja boleh merosakkan, tetapi sepenuhnya membubarkan bahan ini. Buih polistirena yang dilarutkan dan kebanyakan produk yang diperolehi dengan penyulingan minyak, serta dalam alkohol tertentu.

Itu sama sekali tidak seperti polistirena buih (tidak berbuih, tidak tersemperit) cahaya matahari langsung. Mereka memusnahkannya - dengan penyinaran ultraviolet berterusan, bahan menjadi pada awalnya kurang elastik, kehilangan kekuatannya. Selepas itu, punca kemusnahan diselesaikan oleh salji, hujan dan angin.

Video: Polyfoam dan aseton - pengalaman kimia

Jika anda perlu menyelamatkan diri dari bunyi yang berlebihan, busa polistirena tidak membantu. Bunyi kejutan, ia agak diredamkan di negeri ini, tetapi hanya dengan syarat bahawa ia akan diletakkan dalam lapisan yang cukup tebal. Tetapi bunyi-bunyi udara, gelombang yang merebak melalui udara, busa polistirena terlalu sukar. Ini adalah ciri-ciri pembinaan dan sifat polistirena yang diperluas - sel-sel yang terletak dengan tegas dengan udara di dalamnya sepenuhnya terpencil. Oleh itu untuk gelombang bunyi yang terbang melalui udara, perlu meletakkan halangan dari bahan lain.

Seperti yang ternyata, acuan pada busa polistirena tidak boleh hidup. Ini disahkan oleh saintis Amerika, yang pada tahun 2004 menjalankan beberapa kajian makmal. Kerja-kerja yang telah diberikan telah dipesan oleh firma-pengeluar polistirena yang diperluas dari Amerika Syarikat. Hasilnya memuaskan hati mereka.

Seluruh kebenaran tentang ketidakbinaan, ketidak kerumitan dan hayat perkhidmatan yang panjang

Polistirena dapat berkhidmat selama bertahun-tahun tanpa kehilangan sifatnya - ujian telah menunjukkan bahawa ia boleh berulang kali dicairkan dan dibekukan, dan kualiti bahan tidak menderita pada masa yang sama. Bahan ini tidak tertakluk kepada pembakaran, kerana komposisinya termasuk bahan khas - retardan api. Semua ini seolah-olah benar dan tidak dapat dinafikan, tetapi hanya pada pandangan pertama. Terdapat beberapa nuansa. Mari bercakap tentang mereka lebih jauh.

Malangnya, polistirena teroksida di udara. Dan buih yang diperluas polistirena, yang mempunyai struktur yang lebih longgar, lebih mudah terdedah kepada proses ini. Bahan tersemperit teroksida lebih perlahan, tetapi nasib yang sama menanti. Styrofoam yang baru diletakkan juga menghasilkan styrene, kerana pempolimeran penuh bahan tidak boleh dilakukan pada peringkat pengeluaran. Sehingga pempolimeran selesai, pemisahan stirena tidak akan berhenti.

Pengeluar cuba untuk mencabar maklumat mengenai kemudaratan polistirena yang diperluaskan. Mereka mengatakan bahawa produk mereka kurang berbahaya daripada kayu. Ini merujuk kepada pelepasan bahan berbahaya kayu semasa pembakaran. Sesungguhnya, apabila membakar polistirena berkembang, karbon dioksida, karbon monoksida dan jelaga terbentuk. Tetapi jika polistirena dipanaskan pada suhu melebihi 80 darjah, maka wap bahan berbahaya dilepaskan. Mereka mengandungi wap: stirena, toluena, etilbenzena, benzena dan karbon monoksida.

Malah, mana-mana styrofoam terbakar. Pengeluar mengatakan, menyatakan bahawa ia memudar secara bebas, menjadi kurang berbahaya daripada pokok - sayangnya, tidak. Pernyataan sedemikian adalah jelas bertentangan dengan GOST Federation 30.244-94, di mana kemudahbakaran busa yang diberikan kepada kumpulan G3 dan G4 - yang paling berbahaya.

Salah satu cara untuk memesongkan fakta adalah dengan menggantungkan plat styrofoam secara berkesan di udara, dan kemudian menyalakannya. Untuk melakukan ini, plat terdedah dari bawah dengan pembakar cahaya. Hasilnya bercakap untuk dirinya sendiri - hanya sekeping yang bersentuhan dengan pembakaran yang terbakar, dan kemudian api tidak pergi. Tetapi pengalaman ini tidak sesuai dengan keadaan operasi sebenar, dan hanya dapat berfungsi sebagai fokus. Tetapi jika anda meletakkan sekeping polistirena yang diluaskan pada satah bahan tidak dapat terbakar dan membakarnya, ia tidak akan keluar sama sekali. Lagipun, titisan polistirena panas, terbentuk apabila sekeping panas dipanaskan, memindahkan api ke seluruh permukaannya. Hasilnya tidak akan membuat anda menunggu - dapur akan terbakar sepenuhnya.

Jika kita mengambil polistirena yang diperluaskan, yang tidak termasuk retardan kebakaran, maka kadar pengeluaran asapnya adalah 1048 meter persegi setiap kilogram. Pada polistirena dengan kesan diri pemadam penunjuk ini adalah lebih - 1219 meter persegi bagi setiap kilogram. Bagi getah, misalnya, ia adalah 850 meter persegi bagi setiap kilogram, dan untuk pokok yang kurang - hanya 23 meter persegi bagi setiap kilogram. Untuk menjadikannya lebih jelas, mari kita sebutkan angka-angka berikut: jika asap di dalam bilik itu lebih dari 500 meter persegi sekilogram, maka tangannya terbentang, anda tidak dapat melihat jari-jarinya.

Retardants api (paling sering hexabromocyclododecane) ditambah kepada polistirena yang diperluas untuk meningkatkan keselamatan kebakarannya. Pada kami di negara ini diterima untuk menamakan polistirena yang diperluas dengan huruf "С". Ini, secara teori, bermakna bahawa bahan itu mempunyai sifat pelemahan sendiri. Tetapi dalam amalan ternyata bahawa busa polistirena dengan api retardant api tidak lebih buruk daripada tidak mengandungi bahan tambahan ini. Ia hanya menyala lebih buruk tanpa melakukan secara spontan pada suhu tinggi. Kelas mudah terbakarnya adalah G2, tetapi selepas beberapa tahun ia menjadi G3 atau G4 - sifat-sifat pelindung kebakaran merosot dari semasa ke semasa.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa polistirena yang diperluaskan dalam struktur bangunan tidak digunakan dalam bentuk terbuka. Di atas bahan ini sentiasa digunakan plafir fasad atau skop dipasang. Oleh itu, struktur bangunan, yang termasuk busa polistirena yang berkembang tidak tahan api.

Jika betul beroperasi polistirena berkembang, menutupnya dari atas plaster atau lapisan perlindungan dan hiasan lain, ia akan berlangsung 30 tahun, tidak kurang. Walau bagaimanapun, dalam realiti, ia tidak begitu cerah - master penebat buta tergesa-gesa entah bagaimana, pelanggan akan cuba untuk menyelamatkan perbelanjaan bahan-bahan, kesilapan master yang tidak berpengalaman daripada kita membuat apabila memasang papan penebat.

Salah satu kesilapan ini adalah pengiraan salah ketebalan penebat. Ramai orang berfikir bahawa jika anda mengambil papak yang tebal daripada busa, ia akan bertahan lebih lama, dan rumah akan lebih panas. Tetapi ini tidak begitu - bahan ketebalan hebat dari titisan suhu akan pergi ke retak dan gelombang, di mana udara sejuk akan menembusi. Harus diingat bahawa di Eropah norma diterima - untuk memanaskan rumah di luar dengan styrofoam tidak lebih dari 3.5 sentimeter. tebal. Ini membolehkan semasa kebakaran mengurangkan risiko keracunan.

Bagaimana dengan tepat memilih polistirena yang diperluaskan

Styrofoam adalah salah satu bahan binaan yang paling popular. Ia ringan, hangat dan murah, dan sangat mudah untuk bekerja dengannya. Memandangkan permintaan itu hebat, maka tawaran dari pengeluar kelihatan lebih banyak. Dan setiap daripada mereka menjamin bahawa ia adalah busa polistirena - yang terbaik, dan dengan kualiti di atas semua pujian.

1. Kehilangan dari banyak tawaran yang ditawarkan, jangan tergesa-gesa membeli bahan. Pertama, teliti mempelajari parameternya. Jika anda perlu melindungi topeng, ambil EPS-C polistirena yang diluaskan, diposisikan sebagai pemadam sendiri. Tandakan ia tidak boleh lebih rendah daripada yang ke-40. Dan jika jenama mempunyai bilangan 25 atau kurang, maka jangan melihat sisi bahan tersebut - ia hanya sesuai untuk pembungkusan, tetapi bukan untuk kerja-kerja pembinaan.

2. Apabila membeli bahan, periksa dengan standard apa yang dihasilkan. Jika pengilang mengeluarkan produk tidak mengikut GOST, tetapi mengikut spesifikasi mereka sendiri, ciri-ciri bahan mungkin berbeza. Sebagai contoh styrofoam PBS-S-40 (jenama keempat) boleh mempunyai kepadatan yang berbeza - dari 28 hingga 40 kilogram per meter padu. Ia berfaedah bagi pengilang untuk mengelirukan pembeli dengan cara ini - kurang dana diperlukan untuk menghasilkan buih polistirena ketumpatan yang lebih rendah. Oleh itu, anda tidak boleh hanya bergantung pada nombor dalam nama jenama, tetapi anda perlu meminta untuk menunjukkan dokumen yang mengesahkan ciri teknikal polistirena yang diperluaskan.

3. Sebelum membeli, cubalah memecah sekeping bahan dari pinggirnya. Sekiranya ia menjadi buih pembungkusan kelas rendah, ia akan pecah dengan kelebihan yang tidak rata, di sisi mana akan ada bola kecil yang bulat. Bahan yang sama diperolehi oleh penyemperitan, di tempat kesalahan yang kemas, mempunyai polyhedra biasa. Garis kejatuhan akan melalui sebahagian daripadanya.

4. Berkenaan dengan pengeluar daripada polistirena berkembang, yang terbaik daripada mereka adalah «Polimeri Europa» firma Eropah, «Nova Kimia», «Styrochem», «BASF». Jangan tertinggal di belakang mereka dan syarikat perkilangan Rusia, contohnya, "Penoplex" dan "Technonikol." Mereka mempunyai kapasiti pengeluaran, yang cukup mencukupi untuk pengeluaran polistirena berkualiti tinggi.

Walaupun polistirena yang diperluaskan, seperti yang ternyata, adalah bahan mudah terbakar dan mengeluarkan bahan-bahan berbahaya di bawah pemanasan yang kuat, ia tetap menjadi salah satu penebat haba yang paling popular. Lagipun, sebagai polistirena buih penebatan mempunyai banyak kelebihan: ia adalah yang paling murah, mudah dipotong dengan pisau konvensional, hampir tidak menyerap kelembapan dan mengekalkan haba dengan baik. Bukan untuk apa-apa bahawa empat bangunan Eropah daripada lima mempunyai penebat polistirena yang betul-betul fasad. Dan sebagai rumah kediaman, dan pejabat, dan kemudahan pengeluaran.

Benar, terlalu awal untuk membincangkan kajian jangka panjang tentang bahan ini - ia tidak pernah berlalu sejak permulaan penggunaannya selama setengah abad. Oleh itu, mereka yang bercakap tentang kehidupan perkhidmatan polistirena yang diperluas selama lebih dari 80 tahun, dapat mengesahkan kata-kata mereka hanya dengan menguji di makmal. Tetapi mereka benar-benar tidak perlu percaya - selepas semua, untuk mendapatkan hasil yang diinginkan, anda boleh menghantar sampel khas ke makmal.

Perkara yang paling penting dalam operasi busa polistirena dalam persekitaran luaran adalah untuk melindungi dengan pasti dari cahaya matahari dan pengaruh atmosfera. Untuk melakukan ini, anda perlu menggunakan campuran plaster, yang termasuk simen. Salutan harus digunakan dengan ketat, tidak boleh ada satu lumen yang tersisa. Jika tidak, sinar matahari kecil akhirnya boleh memusnahkan penebat haba.

Tetapi di dalam polistirena busa untuk penebat tidak boleh digunakan, tidak kira apa yang dituntut pengeluar. Biarkan mereka mengatakan kepada diri mereka sendiri, tetapi jika berlaku kebakaran, mereka tidak akan berada di sekitar, tetapi produk pembakaran boleh menyebabkan kemudaratan yang besar, mengambil kesihatan, dan kadang-kadang juga kehidupan orang. Satu contoh boleh menjadi semua tragedi yang terkenal di kelab Lame Horse, di mana kebanyakan pelawat hanya tercekik oleh produk pembakaran penebat ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 4 = 2