Dandang pemanasan pelet

Dandang pada pelet untuk pemanasan rumah persendirian - yang mana satu untuk dipilih?

Gas selalu dianggap bahan bakar yang paling ekonomik, tetapi hari ini ia jauh dari kes itu. Setiap tahun harga sumber ini meningkat. Di samping itu, tidak selalu mungkin untuk mengatur pemanasan gas, terutamanya ketika datang ke rumah-rumah negara.

Oleh itu, para pemilik sering memikirkan susunan sistem pemanasan alternatif, di mana bahan api bio digunakan. Salah satu pilihan itu ialah pelet pemanasan. Setiap hari populariti dandang bahan api pepejal, yang berfungsi pada pelet, meningkat.

Dengan bantuan peralatan moden, dapat menyediakan bekalan panas yang selamat dan mesra alam untuk rumah atau vila negara.

Prinsip operasi dan susunan dandang

Dandang pelet mempunyai berat dan dimensi yang besar. Oleh itu, mereka terutama dipasang di atas lantai dengan cara penangkapan yang kuat. Kilang yang beroperasi pada bahan api pepejal terdiri daripada unsur-unsur seperti:

  1. Perumahan. Untuk kegunaan keluli lembaran pembuatan. Selongsong berganda dipasang di sekitar penukar haba dan kebuk pembakaran. Mekanisme dan automasi dipasang dalam kes itu. Terdapat pam edaran, kipas untuk mengeluarkan asap, dan tangki pengembangan. Dalam sesetengah model, pelompat kecil dipasang di perumahan.
  2. Pembakar pelet, yang kelihatan seperti mangkuk atau dulang dengan lubang saiz tertentu. Di dalam pembakar dipasang peminat meniup dan tembakau yang menyala.
  3. Kebuk pembakaran dikimpal dari keluli tahan karat dan, berbanding dengan dandang bahan api pepejal yang lain, mempunyai dimensi kecil. Ini cukup untuk berfungsi, kerana bahan api dibekalkan dalam bahagian kecil.
 1. Penukar haba terbuat dari besi tuang atau keluli. Di sini, tenaga haba dipindahkan ke pembawa haba.
 2. Pelet pelet dimuatkan ke dalam tongkol bahan bakar. Ia terletak berhampiran dandang atau di perumahannya. Apabila memilih dandang, perhatikan dimensi corong, kerana ini akan menentukan hayat bateri pemasangan.
 3. Peranti automatik untuk memberi makan bahan api ke dandang ke dalam ruang pembakaran menggunakan skru auger atau mekanisme pneumatik.
 4. Peranti untuk membersihkan penukar haba, yang sangat memudahkan penyelenggaraan penjana haba.
 5. Pengawal, di mana kawalan dan penyesuaian loji itu.

Bergantung kepada model, peranti dandang pelet boleh berubah sedikit. Terutama ini terpakai kepada pemasangan yang boleh beroperasi pada jenis bahan api yang berlainan.

Peranti dan prinsip pengendalian dandang pelet

Hari ini, pelbagai dandang pelet dari pengeluar asing dan kilang domestik berada di pasaran. Mereka mempunyai kuasa yang berbeza.

Oleh itu, terdapat model-model tujuan perindustrian, yang boleh memperuntukkan banyak tenaga haba dan isi rumah, padat, kuasa yang beberapa kali kurang. Untuk pemilihan dandang untuk pemanasan rumah atau vila dengan berhati-hati.

1

Dandang boleh berfungsi pada kedua pelet pelet dan jenis bahan bakar lain. Unit-unit sejagat dilengkapi dengan beberapa relau, secara langsung untuk pembakaran bahan api tertentu. Juga ada model yang boleh dibina buat sementara waktu untuk bahan api lain. Ini berlaku apabila pelet selesai, dan tidak ada kemungkinan pada masa yang ditetapkan untuk meletakkannya di rumah negara.

Sekiranya bercakap secara umum, maka untuk memanaskan rumah:

 • dandang pelet atau pelet;
 • pemasangan secara universal;
 • penjana haba sejagat;
 • perapian pelet.

Setiap dandang ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Apabila memilih, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan setiap jenis ini. Ini akan membolehkan anda memilih pilihan yang tepat untuk rumah negara anda.

Kriteria untuk memilih dandang untuk rumah dan dacha

Apabila memilih dandang pelet, ia patut memberi perhatian kepada beberapa kriteria. Antaranya ialah:

  1. Pasang kuasa. Untuk membuat pilihan yang tepat, perlu melakukan perhitungan yang kompleks. Hanya pakar yang boleh melakukan kerja ini. Sekiranya bekalan dan pemasangan unit itu dikendalikan oleh syarikat khusus, maka kerja ini adalah tanggungjawab mereka. Sudah tentu, jika perlu, pengiraan anggaran keluaran dandang yang diperlukan boleh dibuat.

Oleh itu, biasanya dipercayai bahawa rumah 10 meter persegi memerlukan dandang dengan kapasiti 1 kW. Sebagai contoh, jika kawasan rumah adalah 50 kuasa dua, maka dandang 5 kW diperlukan untuk pemanasan. Pada masa yang sama tambah 2 kW untuk simpanan. Akibatnya, untuk sebuah rumah dengan permukaan sedemikian, pemasangan dengan kapasiti 7 kW diperlukan.

 1. Jenis bahan api yang digunakan. Sebelum membeli penjana haba, anda perlu menganalisis pasaran dan menentukan jenis bahan api yang akan menguntungkan secara ekonomi. Malangnya, hari ini tidak setiap rantau di negara ini mempunyai peluang untuk membeli bahan api ini atau itu.
 2. Automasi dan autonomi sistem. Jika anda tidak bersedia untuk memuat bahan api secara berkala, lebih baik memilih unit automatik. Mereka dapat bekerja untuk masa yang lama tanpa bantuan seseorang.

Anda boleh membaca tentang jenis pembakar pelet di sini.

Di samping itu, apabila memilih dandang pelet memberi perhatian kepada berat, dimensi, kecekapan dan ciri teknikal lain yang dinyatakan dalam arahan kepada dandang. Jika anda menganggap semua kriteria ini apabila memilih, anda boleh membeli sumber haba yang sesuai.

Petua operasi dan ulasan pemilik

Apabila memasang dan mengendalikan dandang, perlu mengambil kira keperluan dan nasihat tertentu. Oleh itu, mana-mana dandang perlu dipasang pada asas konkrit.

Jarak ke dinding dan struktur lain tidak boleh kurang daripada setengah meter. Bilik ini dilengkapi dengan pengudaraan. Ia juga dilarang menyimpan bahan mudah terbakar di dalam bilik.

Jika pemasangan dandang pelet dijalankan mengikut semua keperluan, ini akan menjamin operasi yang berterusan. Sudah tentu, seseorang tidak boleh melupakan beberapa nasihat penting dari pakar:

 • jika ini perlu, pemasangan harus dilengkapi dengan lubang cerobong dan meniup;
 • Dandang mesti dibersihkan tepat pada masanya, yang akan memastikan operasi normalnya;
 • parameter yang ditetapkan dengan betul akan mengurangkan penggunaan bahan api;
 • pembaikan penjana haba dan pemeriksaan berjadual perlu dijalankan oleh pakar yang berkelayakan;
 • Sebelum menggunakan unit ini, adalah penting untuk mempertimbangkan bahan api yang perlu dilakukan.

Khususnya, ini berkaitan dengan kualiti pelet. Pematuhan semua keperluan dan nasihat akan memastikan fungsi penjana haba yang betul untuk jangka masa yang panjang.

Hari ini di Internet anda boleh menemui banyak ulasan mengenai sistem pemanasan seperti:

Oleg: "Saya sangat puas dengan dandang pelet. Diarahkan dalam syarikat: cepat dan tepat dipasang. Pemasangan itu senang dengan produktiviti dan penggunaan bahan api yang rendah. "

Victor: "Sudah selama 3 tahun saya telah menggunakan dandang pelet di dacha. Sangat cekap dan ekonomi dalam kerja. Saya menasihati semua orang untuk mencuba sesuatu yang baru ini. Anda tidak akan menyesalinya. "

Terdapat banyak kajian semacam itu. Sudah tentu, ada orang yang pada asasnya tidak berpuas hati dengan dandang pelet moden. Mereka mengadu mengenai penggunaan bahan api yang besar, kerja memasang pelik dan banyak lagi. Tetapi, kemungkinan besar, masalah tersebut dikaitkan dengan pemasangan yang tidak wajar dan penalaan penjana haba. Jika semua kerja dilakukan dengan betul, maka tidak akan ada masalah operasi.

Bagaimana proses pemanasan dengan dandang pelet, lihat video berikut:

Adakah anda suka artikel itu? Langgan kemas kini laman melalui RSS, atau ikuti kemas kini di Facebook, Twitter, atau Google Plus.

Bagaimana untuk memilih dandang pelet bahan api pepejal

Gasifikasi tidak terdapat di semua penempatan di negara kita - masih ada ribuan kampung dan bandar yang masih tidak ada gas. Oleh itu, orang terpaksa menggunakan sistem pemanasan yang dibina di atas dandang dengan makanan alternatif untuk memanaskan rumah mereka. Sebagai contoh, dandang pelet yang berfungsi pada pelet - bahan bakar granulated moden - sering digunakan di sini. Dalam ulasan ini kita akan mempertimbangkan semua ciri dandang ini.

Apakah dandang pelet?

Dandang pelet dipanaskan dengan pelet kecil yang dipanggil pelet.

Dandang bahan api pepejal telah menerima permintaan di kalangan ramai pengguna. Kerana kekurangan gas, kayu dan arang batu menjadi satu-satunya jenis bahan api yang murah. Dandang elektrik, kita tidak mengambil kira - elektrik mahal, dan dimakan dalam jumlah besar. Dan pemilikan rumah lebih tinggi, semakin tinggi perbelanjaan. Oleh itu, model bahan api pepejal kekal dalam permintaan dalam pasaran pemanasan.

Peningkatan teknologi pemanasan telah membawa kepada kemunculan jenis bahan api baru - ini adalah pelet. Mereka diperbuat daripada cip kayu dan sisa mudah terbakar yang lain, mengakibatkan pengeluaran granul mudah terbakar, memberikan sejumlah besar tenaga terma. Berikut adalah kelebihan utama pelet:

 • Kemudahan penyimpanan - mereka dihantar dalam beg, yang hanya dapat dilipat di tempat tertentu;
 • Kemudahan dosis - tidak seperti kayu bakar yang sama, kita boleh membuang sejumlah bahan bakar yang ketara ke dalam relau dandang pelet. Ia juga harus diperhatikan memuat lebih mudah, yang disebabkan oleh pengalihan granul;
 • Aksesibiliti dan murahnya bahan bakar pelet semata-mata adalah produk pemprosesan pelbagai bahan buangan (tuang kayu, sekam, tumbuhan tetap), jadi ia berpatutan;
 • Nilai kalori yang baik - 1 kg pelet pelet menghasilkan kira-kira 5 kW tenaga;
 • Keselamatan - pelet tidak pelik untuk menyala diri, mereka tidak takut kelembapan dan suhu tinggi alam sekitar;
 • Keupayaan untuk bekerja dalam dandang pelet automatik - untuk mewujudkan sistem untuk bekalan kayu api automatik adalah bermasalah, tetapi dengan pelet tidak ada masalah seperti itu. Dan terdapat banyak dandang untuk dijual.

Dandang pelet sangat mudah digunakan, mereka tidak memerlukan penyelenggaraan yang kerap dan kos bahan bakar yang tinggi.

Sekarang kita lihat apa dandang pelet dan bagaimana ia berfungsi. Kami akan mempertimbangkan dandang khusus, bukannya yang universal. Reka bentuk mereka terdiri daripada beberapa bahagian utama - terdapat pembakar, penukar haba, sistem automatik dan sistem bekalan bahan api. Prinsip operasi ialah bahan bakar pelet dimasukkan ke dalam ruang pembakaran, dinyalakan dan memindahkan haba ke penukar panas.

Peranti dan prinsip operasi dandang yang berfungsi pada pelet.

Tidak seperti dandang bahan api pepejal konvensional, modifikasi pelet tidak mempunyai ruang pembakaran terbesar - kayu api besar tidak dibentangkan di sini, memandangkan peralatan hanya berfungsi pada pelet. Pengecualian adalah model sejagat, yang direka untuk bekerja bukan sahaja dengan bahan bakar pelet, tetapi juga dengan kayu / arang batu.

Dandang pelet sering dilengkapi dengan sistem bekalan bahan api automatik. Mereka dilengkapi dengan bunker kecil (atau sangat besar), di mana pelet bahan api dimuatkan. Dari sini, melalui paip diameter kecil, mereka memasuki sistem makan skru bahan api. Dia menghantar pelet ke ruang pembakaran, di mana mereka membakar dengan mengeluarkan sejumlah besar haba. Selanjutnya, udara panas dengan produk pembakaran melewati penukar panas, memberikan haba kepada sistem pemanasan.

Kelebihan dan kekurangan dandang pelet

Dandang pellet padu bahan api adalah lebih mudah daripada rakan-rakannya yang bekerja di kayu api konvensional. Dan dalam masa ini sudah ada masa untuk meyakinkan ramai orang yang menguji peralatan ini. Mari kita lihat apa kelebihan dandang pelet:

Pelet boleh dilengkapi dengan bunker individu yang mengagumkan.

 • Pemasangan bahan api yang mudah - setiap pelet bahan api beratnya beberapa gram, jenis bahan api ini mengalir secara percuma. Di dalam pelet sampah tertidur langsung dari beg, tetapi anda boleh menggunakan spatula (seperti yang digunakan di pasar raya untuk satu set produk pukal). Bagi dandang, mereka mengambil bahan pelet sendiri;
 • Kerja automatik - dandang pemanasan pelet dengan bunker kecil memerlukan satu atau dua pendekatan setiap hari, dan Untuk model dengan bunker besar mungkin tidak boleh mendekati selama 7-10 hari. Beberapa pengubahsuaian lanjutan boleh berfungsi pada program yang telah ditetapkan;
 • Pembentukan abu rendah - pelet membakar hampir sepenuhnya, jadi pembersihan kurang kerap daripada menggunakan kayu api. Juga dijual adalah pelet abu rendah, membakar hampir 100%;
 • Kecekapan tinggi - jika dandang pemanasan bahan api pepejal klasik pada kayu tidak boleh membanggakan kecekapan di atas 80-85%, maka dandang pelet menunjukkan kecekapan sehingga 93% (hampir seperti peralatan gas);
 • Kemudahan perkhidmatan - jika boleh, anda boleh lakukan tanpa penyelenggaraan oleh syarikat dan pakar pihak ketiga;
 • Haba murah - bergantung kepada keadaan operasi, dandang pelet boleh menjadi sangat menguntungkan. Berbanding dengan versi kayu, elektrik dan cecair, mereka sangat menjimatkan;
 • Keselamatan - dandang pelet tidak menggunakan bahan api gas, elektrik dan bahan api cecair;
 • Kebersihan ekologi - dandang pelet tidak mencemarkan alam sekitar.

Terdapat beberapa kekurangan:

Pelet membakar meninggalkan abu, yang boleh digunakan sebagai baja untuk taman.

 • Dandang yang beroperasi di granul memerlukan penyingkiran abu biasa. Walau bagaimanapun, kecacatan ini boleh dibungkus dengan tambahan, kerana abu - ini adalah baja yang hebat untuk plot taman anda, taman atau bunga dalaman;
 • Peralatan ini agak mahal - di sini kita maksudkan model yang dilengkapi dengan bekalan bahan api automatik;
 • Pelet boleh lembap - mereka mesti disimpan dalam beg kilang yang disegel atau disimpan di tempat yang kering.

Kekurangan hadir, tetapi mereka bukan yang paling serius. Malah, pengguna hanya keliru dengan harga - untuk kebanyakan model ia tinggi.

Bagaimana untuk memilih dandang pellet

Untuk membeli dandang pelet tidak menjadi masalah - ia boleh dipesan di kedai menjual peralatan pemanasan. Dengan kehadiran peralatan sedemikian jarang berlaku, kerana ia tidak dapat dipanggil yang paling dalam permintaan. Juga ia dibentangkan di banyak kedai dalam talian - mencari tawaran yang paling bernilai dengan bantuan katalog komoditi dan perkhidmatan perbandingan harga.

Kami mengesyorkan memilih pelet dengan penukar haba besi cast - ini adalah pilihan yang paling boleh dipercayai.

Sistem pemanasan, yang dibina di atas dandang pelet dengan penukar haba besi tuang, akan dipenuhi dengan kualiti kerja yang sempurna. Besi tuang cukup kuat dan tahan terhadap aloi kakisan, ia dengan cepat memanaskan dan mengekalkan haba untuk jangka masa yang panjang, merata memanaskan penyejuk. Dandang dengan penukar haba seperti itu akan dapat bekerja selama bertahun-tahun tanpa mengetahui kerosakan - nod lain lebih cenderung gagal daripada sesuatu yang akan berlaku kepada penukar.

Juga dijual terdapat dandang pemanasan pellet murah yang dibina berdasarkan penukar haba keluli. Keluli tidak begitu kuat seperti besi tuang, tetapi masih terdedah kepada kakisan. Kelebihan utama adalah murah, tetapi kami mencadangkan untuk memberi perhatian kepada pengubahsuaian dengan penukar haba besi tempa.

Ciri-ciri reka bentuk penukar haba juga penting. Mereka boleh menjadi tiub, mereka boleh menjadi rata dan berbilang arah. Pemadam kebakaran yang boleh dipercaya dianggap boleh dipercayai, memberikan pemanasan cepat penyejuk dan menurunkan suhu gas serombong. Juga arah penyingkiran gas adalah penting - penukar menegak adalah baik kerana abu tidak tinggal di dalamnya.

Laraskan kelajuan putaran peminat ini, kita boleh menukar kadar pembakaran bahan bakar.

Dandang moden dilengkapi dengan elektronik, yang membolehkan mengautomasikan kerja dan memastikan keselamatan operasi peralatan. Berikut adalah fungsi yang dilaksanakan dalam dandang automatik:

 • Dos automatik kuantiti bahan api bergantung pada suhu yang ditetapkan;
 • Melaraskan parameter pembakar - di sini kecepatan kipas yang bertanggung jawab untuk suntikan udara dan penyingkiran asap diatur;
 • Kawalan keselamatan - dandang mengawal tekanan penyejuk, suhunya, kehadiran api dan tujah;
 • Mengawal jumlah bahan api adalah satu perkara yang hebat, yang membolehkan anda tidak ketinggalan masa ketika butirannya berakhir di bunker;
 • Pencucuhan automatik - dalam dandang pelet yang paling maju terdapat juga pilihan berguna yang membolehkan mengautomasikan sepenuhnya peralatan.

Juga dalam dandang terdapat banyak fungsi berguna lain.

Untuk memberi makan minyak dalam pelet, mekanisme skru paling sering digunakan.

Dandang pemanasan pelet mengambil bahan kayu (pelet) dengan skru, memberi makan ke dalam ruang pembakaran. Terdapat dua jenis skru:

 • Kaku - petugas kakitangan ini, yang direka untuk bekerja dengan bunkers biasa. Mereka membekalkan bahan api ke ruang pembakaran dan mempunyai panjang tetap;
 • Fleksibel - mereka direka untuk menyambung bunker besar dengan kapasiti sehingga beberapa meter padu. Ini adalah perlu bagi organisasi pemakanan berterusan bahan bakar pelet - dengan itu mencapai pembakaran jangka panjang dan tidak terganggu. Kerja-kerja auger fleksibel disegerakkan dengan kerja auger piawai dengan cara elektronik.

Untuk memastikan keselamatan para pelindung dari pelepasan api ke dalamnya, penebat udara khas digunakan di sini.

Seterusnya kita akan mempertimbangkan perbezaan yang sangat penting dalam dandang pelet - ini jenis pembakar. Terdapat dua jenis pembakar - retort dan obor. Pembakar retort kebanyakannya terbina dalam, tidak boleh ditanggalkan. Granules di dalamnya diberi makan dari bawah (atau dicurahkan di sisi), dan dari sisi datang dipam (atau disedut) udara. Api dalam pembakar seperti itu adalah menegak, abu jatuh ke dalam bekas khusus.

Pembakar suar dianggap paling dipercayai, oleh itu kami cadangkan memilih peralatan dengan jenis pembakar ini.

Bagi pembakar obor, di sini bahan api dimasukkan ke dalam ruang khas dengan platform di mana pelet dibakar. Dalam reka bentuk pembakar, kipas disediakan dengan melepasi udara melalui zon pembakaran aktif - pada output kita mendapatkan api mendatar api, haba dari yang dihantar ke penukar haba. Jenis suar dianggap paling dipercayai, kerana ia sangat jarang berlaku.

Pellet dandang kuasa dan penggunaan

Kami telah mengatakan bahawa pelet kayu mempunyai nilai kalori yang baik - 1 kg menghasilkan 5 kW tenaga haba. Untuk memanaskan rumah kecil dengan keluasan 50 meter persegi. m. Ia akan mengambil semua 1 kg bahan api granulated sejam yang sama, oleh itu, ia mengambil masa kira-kira 24 kg sehari. Begitu juga, pertimbangkan perbelanjaan untuk isi rumah di kawasan yang berbeza, dengan memberi tumpuan kepada data di atas.

Satu meja mudah untuk memilih kapasiti pelet, bergantung kepada kawasan bilik yang dipanaskan.

Bagi kuasa peralatan, semuanya sangat jelas di sini - kami memberi tumpuan kepada penunjuk 1 kW output haba setiap 10 km persegi. ruang tamu. Jangan lupa tentang margin kecil 10-20%. Untuk mengurangkan kos pemanasan, gunakan petua berikut:

 • Singkirkan kehilangan haba - tanpa perasan, kita menghabiskan "pemanasan jalan" sejumlah besar tenaga terma. Jika terdapat kehilangan haba yang serius di dalam rumah, bahkan dandang pelet yang paling menjimatkan tidak akan menyelamatkan anda;
 • Beli bahan api secara pukal - sebagai peraturan, harga borong selalu lebih rendah daripada harga runcit. Beli minyak pelet segera untuk sepanjang musim, ingatlah untuk memilih pembekal yang akan menawarkan keadaan penghantaran yang paling optimum;
 • Berhati-hati membeli dandang pelet dengan automasi yang baik - ia akan membantu untuk menjimatkan jumlah wang yang cukup dalam dompet anda.

Mengikut petua ini, anda boleh mengurangkan kos pemanasan rumah dengan dandang pelet.

Maklum balas daripada pemilik dandang pelet

Apabila merancang untuk membeli dandang pelet, jangan lupa untuk mengenali maklum balas pengguna - mereka tahu bagaimana teknik ini berkelakuan dalam keadaan operasi sebenar. Setelah mengenali penilaian pemilik sebenar, anda boleh membuat kesimpulan anda memihak kepada kesungguhan membeli peralatan pemanas pelet.

Selama 5 tahun selepas pembelian rumah negara saya mengalami dandang kayu bakar padat. Anda datang untuk berehat pada hujung minggu dan ... sentiasa memanaskan kapak, dan kemudian setiap 2 jam anda pergi ke dandang untuk memuat kayu api ke dalamnya. Pada waktu pagi sistem masih menyejukkan, ia menjadi sejuk di dalam rumah, dan pada waktu pagi semuanya bermula pada yang baru. Atas nasihat jiran, dandang diganti dengan pelet. Perkara ini agak lain - saya datang pada petang Jumaat, saya tertidur dalam corong granule dan melupakan pemanasan sehingga petang hari Ahad. Unit ini beroperasi dalam mod automatik, tidak memerlukan pendekatan tambahan, rumah itu hangat sepanjang hujung minggu. Satu-satunya negatif ialah dandang sangat mahal.

Di dacha pinggir bandar saya, tidak pernah ada pemanasan biasa - tiada gas di kampung. Untuk masa yang lama saya memasak perapian, tetapi semuanya berakhir, saya bosan dengan kekecohan berterusan dengan kayu. Selepas pembinaan semula, dandang pelet dan perapian hiasan muncul di dalam rumah. Di dalam bilik haba, pelet memuat sekali seminggu. Jika saya datang hanya pada hujung minggu, maka cukup untuk setengah bulan atau lebih. Satu-satunya perkara yang meresahkan adalah menghilangkan abu. Dan pembakar secara berkala menyumbat dan mengering, saya tidak faham apa sebabnya. Saya cuba pelbagai jenis pelet - hasilnya sama. Kesimpulan - dandang pelet adalah sejuk, tetapi sedikit berubah-ubah.

Saya memasang dandang pelet di rumah ibu bapa saya. Pada mulanya mereka bertentangan, kerana mereka tidak mempercayai granul yang tidak dapat difahami - sekali gus anda tidak boleh mengatakan bahawa mereka membakar lebih baik daripada kayu api. Bapak ini dan dengan semua biasa sepanjang hidupnya ke kayu, dia senang melancarkan kapak, dan memanaskan sejuk. Tetapi pada usia kapak anda tidak akan namazheshsya, jadi saya memutuskan untuk memberi mereka dandang, bekerja pada bahan api pelet. Granules dipenuhi dengan sovochkom kecil, tidak perlu mengangkat berat dan membawa kayu api ke dalam rumah. Dan panas pada waktu pagi, yang juga ditambah besar. Terdapat juga kekurangan - dalam beberapa tempoh pelet adalah seperti kek panas, anda tidak mempunyai masa untuk membeli. Juga, peralatan sering tersumbat, pencucuhan automatik tidak berfungsi. Rupa-rupanya, ia perlu untuk memanggil pakar untuk pengesahan.

Menyokong projek kami dalam sosial. rangkaian!

Banyak dandang berfungsi pada pemuatan sekali seminggu - ini adalah kebahagiaan.

Saya bersetuju dengan salah satu ulasan: dandang pelet adalah aneh. Dan bukan untuk malas. Tetapi versi eko memang murah. Walaupun saluran paip, projek dan semua peralatan gas akan membayar untuk dirinya sendiri, ia akan mengambil masa yang banyak, bertahun-tahun. Pelet lebih murah, terutamanya jika anda rasa dengan reka bentuk, kapasiti dan umumnya dengan dandang. Saya mempunyai dozatech combi - tiada aduan, saya sangat menyukainya dalam kerja. Dan reka bentuknya bagus, dan keluli itu tebal, yang bermaksud ia akan tahan lama. Secara umum, lebih baik untuk memilih: lebih banyak lebuh raya di penukar haba, semakin tinggi kecekapan (lombong saya sudah mempunyai lima, jadi saya menetapkannya). Dan bungkusan itu besar, maka tidak perlu tidur sebentar.

Gambaran keseluruhan dandang pemanasan pelet: bagaimana memilih pilihan yang betul?

Walaupun di tengah-tengah musim panas yang panas, tuan rajin mengingati sejuk. Oleh itu, masalah pemanasan yang cekap di rumah anda sentiasa topikal. Saya mahu rumah menjadi hangat, tetapi saya benar-benar tidak mahu membayar lebih untuk keseronokan ini. Masalahnya mudah diselesaikan di mana terdapat peluang untuk memasang pemanas gas. Tetapi bagaimana jika gas tidak tersedia, dan elektrik kelihatan terlalu mahal? Dandang pelet, yang semakin popular, datang untuk menyelamatkan.

Peralatan ini adalah dandang bahan api pepejal, yang beroperasi pada jenis bahan bakar khusus - pelet. Ini adalah butiran kecil, yang dibuat dengan menekan dari sisa kayu. Peranti ini bertujuan untuk pemanasan bangunan dan menyediakannya dengan bekalan air panas. Terdapat pelbagai variasi kuasa: dari 15 hingga 100 kW.

Terdapat tiga jenis peralatan:

 • Direka untuk berfungsi hanya pada pelet.
 • Menggunakan briket atau kayu api sebagai bahan api sandaran. Dalam mod ini, peranti ini boleh berfungsi tidak lebih daripada beberapa jam.
 • Gabungan, dilengkapi dengan beberapa ruang pembakaran. Boleh berfungsi sama ada pada pelet, dan di atas kayu atau arang batu.

Peranti pemanas diperbuat daripada keluli lembaran. Peranti menggabungkan hanya tiga mekanisme: dandang dengan pembakar pelet khas, pelet makanan penghantar ke dalam ruang pembakaran, dan tong simpanan bahan api. Peralatan ini beroperasi seperti berikut. Pelet-pelet yang dimuatkan ke dalam tangki diumpankan ke relau dengan penghantar skru, di mana proses pembakaran berlaku. Haba yang dihasilkan menghangatkan penyejuk, yang membawa melalui bilik yang dipanaskan.

Prinsip pengoperasian dandang pelet cukup mudah: granul diberi kepada kebuk pembakaran melalui skru, di mana mereka terbakar, melepaskan haba, yang memanaskan penyejuk

Reka bentuk khas kebuk pembakaran, yang merupakan sejenis muncung, memungkinkan untuk mendapatkan kecekapan tinggi dandang tersebut. Ia mencapai kira-kira 96% untuk peralatan premium. Penukar haba peranti boleh dibuat dari besi tuang atau keluli. Pilihan pertama adalah tahan kakisan, tetapi takut palu air. Yang kedua tidak peka terhadap tekanan tinggi, tetapi memerlukan rawatan dari karat.

Peranti ini dilengkapi dengan kawalan automatik, yang mengawal bekalan bahan api dan mengekalkan suhu yang diprogramkan penyejuk. Penyelenggaraan peranti ini sangat mudah. Mengisi pelet ke dalam corong dilakukan sekali setiap 2-14 hari, bergantung kepada kapasiti tangki. Di samping itu, anda akan sentiasa membersihkan saluran asap dan mengeluarkan abu dari kotak abu khas. Hayat perkhidmatan peranti bergantung pada kelasnya dan antara 10 dan 50 tahun.

Pengguna dandang pemanasan pelet boleh menghitung banyak manfaat yang mereka berikan kepada penggunaan sistem ini. Antara kelebihan peralatan yang paling ketara ialah:

 • Penggunaan bahan api ekonomi. Oleh kerana kayu yang ditekan terbakar tanpa residu, penggunaan pelet perkakas kecil. Angka yang tepat sukar diperoleh, kerana mereka bergantung pada komposisi dan kualiti pelet. Walau bagaimanapun, jika kita mengambil purata berat bahan bakar, pelet daun separuh seperti kayu api.
 • Alat yang tidak menentu. Kebanyakan dandang jenis ini sepenuhnya bebas daripada elektrik, walaupun ada model yang dilengkapi dengan sebilangan besar peralatan elektrik.
 • Kemudahan penyelenggaraan.
 • Kecekapan peralatan. Kos pelet lebih rendah daripada briket kayu, arang batu atau bahan api lain. Harga untuk dandang adalah kurang daripada untuk peranti yang sama yang beroperasi pada elektrik atau gas.

Kelebihan dandang pelet praktikal boleh dikaitkan dengan kesucian ekologi. Kerja mereka tidak mencemarkan alam sekitar.

Dandang yang menggunakan pelet adalah mesra alam. Bahan bakar untuk mereka memampatkan pemprosesan kayu sisa, yang apabila dibakar tidak membentuk bahan toksik

Apa yang perlu dicari ketika memilih dandang pelet?

Untuk tidak membuat kesilapan dalam memilih peranti, perlu mengambil kira beberapa faktor yang mempengaruhi pengendalian peralatan tersebut.

Jualan anda boleh menemui dandang dengan dua jenis pembakar. Retort melepaskan api ke atas. Mereka tidak peka terhadap kualiti pelet dan tidak memerlukan pembersihan yang kerap. Pembakar pencakar api menyokong api dalam satah menegak. Mereka sangat menuntut kualiti pelet dan "lebih suka" hanya jenis abu granul yang rendah. Pemandu sedemikian menyumbat dengan cepat dan memerlukan pembersihan yang kerap. Tanpa penyelenggaraan yang tepat pada masanya, pemanas hanya berhenti. Oleh itu, pembakar retort lebih mudah digunakan dan mereka disyorkan untuk dibeli oleh pakar.

Dandang pelet dilengkapi dengan automasi moden. Bergantung pada model dan tahap kerumitan sistem automatik terbina dalam, mereka boleh berfungsi untuk sementara waktu secara autonomi, tanpa intervensi manusia. Fungsi kawalan yang sangat mudah dengan bantuan mesej SMS. Nombor telefon pemilik dimasukkan ke dalam sistem, selepas itu mesej dapat digunakan untuk mengendalikan operasi pemanas: melakukan switching off dan beralih, menyesuaikan suhu, dll. Di samping itu, sekiranya keadaan kecemasan atau kritikal, dandang boleh dengan serta-merta memberitahu pemiliknya.

Pembakar pelet jenis retort berbeza dari segi kualiti dan saiz granul. Ia lebih mudah untuk mengekalkan dan tidak memerlukan pembersihan yang kerap

Peralatan ini boleh dilengkapi dengan skru tegar atau fleksibel. Jenis pertama berbeza dengan kesederhanaan pembinaan dan harga yang kecil. Ia membawa bahan api ke zon pembakaran tanpa sebarang gangguan dan mempunyai penekanan yang mudah, yang menjamin kebolehpercayaan bahagian akhir skru. Antara kelemahan-kelemahan tegar boleh dikaitkan dengan batasan panjang. Ia tidak boleh lebih daripada 1,5-2 meter, jika tidak, peranti hanya akan menggerakkan pelet ke dalam habuk papan. Di samping itu, bunker dipasang dengan tegar pada pembakar, yang tidak membenarkan mengubah kedudukannya. Oleh itu, ruang digunakan sangat tidak rasional.

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menggunakan auger tambahan, yang disambungkan melalui modul antara muka berfungsi motor elektrik. Sistem yang diperlukan untuk menghalang kemunculan "kebakaran terbalik" dalam skru jenis tegar membayangkan penggunaan alat pemadam api atau pemasangan pendorong kedua dan ruang udara tambahan, yang dengan ketara merumitkan sistem. Skru fleksibel tidak mempunyai kelemahan ini. Ia membolehkan anda memasang corong mana-mana saiz pada jarak sehingga 12 m dan melaksanakan suapan talian sebarang geometri. Kekurangan utama reka bentuk yang fleksibel ialah sistem pengikat skru yang rumit.

Auger tegar adalah versi mudah mekanisme penghantaran bahan api. Ia sangat dipercayai dan murah. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh digunakan di mana-mana, kerana leluar itu terhad panjang dan tegar terikat kepada pembakar

Terdapat beberapa jenis penukar haba untuk dandang pelet. Mereka boleh mendatar atau menegak, rata atau tiub, dengan bilangan lilitan dan pukulan yang berlainan, dengan pancaran gas buangan, turbulator yang dipanggil, dan tanpanya. Para pakar mempertimbangkan penukar menegak dengan turbator untuk menjadi yang paling berkesan, yang mempunyai dua atau tiga sebatan. Peranti boleh mengurangkan suhu gas serombong dari 900-800C hingga 120-110C pada output. Oleh itu, kebanyakan tenaga haba akan memanaskan penyejuk. Di samping itu, struktur menegak menjadikannya sukar untuk menyelesaikan abu di dinding penukar haba. Daya graviti menyumbang kepada abu yang jatuh ke bawah.

Dan beberapa tip lagi untuk memilih peranti. Perkara-perkara lain yang sama, keutamaan diberikan kepada syarikat yang dandang sekurang-kurangnya dua atau tiga tahun beroperasi di kawasan kediaman pembeli. Apabila membeli model baru, risiko mendapat masalah besar sangat besar. Perlu diperiksa ketersediaan alat ganti untuk peralatan di gudang dari penjual. Selepas beberapa ketika, mereka mungkin diperlukan dan lebih baik, jika semuanya boleh didapati. Pemanas mesti diservis oleh juruteknik perkhidmatan yang disahkan.

Sedikit mengenai pengilang

Populariti dandang pemanasan, yang bekerja pada pelet, membawa kepada fakta bahawa penjualan mula muncul alat-alat pengeluaran domestik yang baik. Antaranya adalah peralatan yang dihasilkan oleh NCC Biiskenergoproekt. Ini adalah alat mudah dipercayai yang dilengkapi dengan kawalan elektronik. Mereka mudah untuk program, mereka dengan tepat mengekalkan suhu yang ditetapkan untuk masa yang lama. Kecekapan dandang tersebut mencapai 93%. Pada masa yang sama, kos sistem agak kecil.

Dalam peranti "Mula", yang dihasilkan di Kirov, pembakar yang diimport dipasang, yang membolehkan untuk mendapatkan kecekapan maksimum. Struktur ini dilengkapi dengan penghantar mendatar untuk bahan bakar, yang memungkinkan untuk mengurangkan keperluan untuk bentuk dan saiz pecahan bahan bakar. Peranti boleh berfungsi bukan sahaja dengan pelet, tetapi juga dengan cip dengan habuk papan. Satu lagi ciri dandang Kirov adalah kemungkinan menggunakan arang batu atau kayu bakar sebagai bahan bakar. Dalam kes ini, parut dipasang di atas pelet pelet, yang termasuk dalam pakej peralatan. Proses beralih kepada bahan api lain adalah sangat mudah dan mengambil masa beberapa minit.

Ciri-ciri rekabentuk kiub pelet Kirov Mula membolehkan mereka bekerja bukan sahaja pada granul, tetapi juga pada arang batu atau kayu

Syarikat Elephant Rusia juga menghasilkan dandang pelet. Perbezaannya daripada analog adalah terletak pada sistem tabung kebakaran mendatar khas dengan dua petikan, digunakan sebagai penukar haba. Jaket air melepasi bukan sahaja di dinding dan siling kebuk pembakaran, tetapi juga di bawah kuali abu, yang memberikan peningkatan kecekapan. Ia adalah kira-kira 97%. Antara pengeluar asing adalah mungkin untuk memperhatikan syarikat Biotech, Buderus, Gilles, Bosch, menghasilkan produk yang terbukti dengan baik. Ia dibezakan bukan sahaja oleh kualiti yang sangat baik, tetapi juga dengan harga yang lebih tinggi.

Peralatan pemanas yang menggunakan pelet semakin popular. Mereka diramalkan oleh masa depan yang hebat. Ekonomi, bersahaja dalam penyelenggaraan, kecekapan tinggi dan kebersihan alam sekitar menjadikan peralatan itu pesaing yang serius kepada sistem tradisional. Memilih kaedah pemanasan untuk rumah, adalah bernilai memberi perhatian kepada peralatan pelet. Penggunaannya yang kompeten akan membolehkan sejumlah wang yang agak kecil untuk mendapatkan sistem pemanas yang cekap dan praktikal.

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Selamat siang. Automasi dandang AOGV 11 tidak stabil.

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Hello. Tahun ini kami berpindah ke negara ini.

echo adrotate_group (27, 0, 0, 0); Hello. Pada hari yang lain saya mendapati beberapa cedera di atas bumbung.

Ensiklopedia internet mengenai membina komunikasi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − = 83