Dimensi bata bata Chamotte

Berapa saiz tembikar api yang tahan api?

Batu-bata aluminous refraktori atau fireclay membezakan jenis kekuatan yang lain, ciri-ciri yang lebih baik dan harga yang boleh diterima. Ia digunakan untuk mendirikan pelbagai objek perindustrian dan isi rumah (ruang bahan bakar, pendiangan). Batu bata diperbuat daripada tanah liat aluminosilikat (70%), dengan tambahan grafit dan serbuk kok.

Bata refraktori mempunyai ciri-ciri positif, antaranya:

 • jisim yang agak kecil;
 • refractoriness tinggi - sehingga 1690 ° C;
 • kapasiti haba yang ketara dan inersia (pemanasan yang panjang dan penyejukan perlahan);
 • pelbagai bentuk dan saiz. Sebagai contoh, saiz piawai bata refraktori NB-8 adalah 114х230х40 mm, dan ША-9 - 150х300х65;
 • ketahanan terhadap perubahan suhu dan kesan alam sekitar yang negatif;
 • estetika - keupayaan untuk memberikan warna dan tekstur yang berbeza.

Kelemahan: kerana kekuatan yang besar, ada masalah dengan pemotongan, kosnya lebih tinggi daripada spesies merah biasa.

Klasifikasi dan ciri-ciri

Ciri-ciri teknikal, jisim dan dimensi bata fireclay dikawal oleh GOST 8691-73, 390-69. Dalam bentuk ia bukan sahaja segi empat tepat, tetapi juga berbentuk baji, trapezoid, tulang rusuk. Produk geometri kompleks digunakan untuk batu struktur bulat dan gerbang. Dengan keliangan, bata refraktori ini dibahagikan kepada: terutamanya padat, padat, berkepadatan tinggi, dipadatkan, ultra ringan, ringan. Semakin tinggi nilai ini, semakin lama penyejukan dan penyejukan perlahan. Bahan pemadam api juga berbeza dengan cara pemprosesan: cair, terbakar atau tidak dibakar. Ini bergantung kepada penyerapan kelembapannya.

Suhu dan komposisi fizikokimia dibenarkan oleh jenama. Huruf-huruf di dalamnya menunjukkan beban terma dan kelas maksimum, dan angka - magnitud dan bentuknya. Sebagai contoh, batu bata chamotte SHA-8 berukuran 65х124х250 mm, boleh digunakan dalam keadaan sehingga 1400 ° C. Jika produk refraktori ditandakan dengan hanya satu "Sh" dan satu nombor, maka ia dibuat mengikut spesifikasi. Beberapa nilai lain, menurut GOST, diberikan dalam jadual:

Selalunya, bata dengan dimensi 65x120x250 atau 65x114x230 mm diambil.

Parameter penting ialah kepadatan. Ia bergantung kepada spesies. Nilai jelas (dikira) untuk bata biasa dari chamotte berbeza dalam had 1,9-2,1 g / cm3, untuk berat ringan - 0,4-1,3. Terus dengan petunjuk ini, keliangan dikaitkan, yang tidak boleh melebihi 30%. Pada masa yang sama, semakin kecil, semakin kuat bahan refraktori. Jisimnya bergantung pada dimensi dan ciri keseluruhan komposisi dan antara 2.4 hingga 6 kg.

1

Terima kasih kepada kualiti yang baik, bata refraktori digunakan dalam pelbagai cawangan ekonomi dan untuk keperluan domestik. Dan kawasan ini sering dipengaruhi oleh jenama. Oleh itu, SHKU berbeza dengan rintangan kebakaran yang tinggi dan kestabilan haba, ia perlu untuk melapisi ladle keluli. Satu lagi jenama - jalur lebar, dianggap sebagai letupan-relau, SHAW - merujuk kepada gerabak, iaitu ia digunakan untuk pendirian dan pembaikan relau dan relau bagi pemutus besi tuang.

Tambahan khas (seperti serbuk korundum), diperkenalkan ke dalam komposisi bahan refraktori, meningkatkan prestasi. Bata yang dihasilkan pergi ke susunan bilik kebuk dandang, paip, relau untuk membakar bahan api pepejal atau lain-lain. Setem SH dan SB lebih sering dijumpai dalam pembinaan swasta, serta dalam industri. Sebagai contoh, bata ShA-5 sesuai untuk pendiangan, dapur. Ia, bersama-sama dengan varian saiz lain, disebabkan oleh penentangan terhadap pengaruh alam sekitar, boleh digunakan untuk susunan cerobong, perapian.

Adalah penting untuk diingat bahawa batu ini dijalankan dengan mortar khas. Komposisinya harus termasuk tanah liat refraktori dan bata dihancurkan. Ketebalan lapisan bergantung pada beban suhu masa depan (semakin tinggi mereka, yang nipis dianjurkan untuk memohon). Dalam kimia, industri logam dan lain-lain, produk SH dan SB digunakan untuk menghasilkan pelbagai pemasangan (ruang bahan api, dandang).

Kos batu bata fireclay

Semua orang perlu tahu ini untuk menjimatkan wang!

Dunia teknologi bangunan semakin pesat berkembang. Untuk menggantikan peranti tradisional yang digunakan berpuluh-puluh, jika tidak beratus-ratus.

Keadaan yang tidak boleh diketepikan untuk kerja-kerja pembinaan hari ini adalah kehadiran mandat unsur-unsur pengukuhan yang berkualiti. Banyak tahun amalan.

Selama beratus-ratus tahun, bata adalah bahan bangunan utama. Penyebarannya yang luas adalah dibenarkan oleh yang optimum.

Apakah saiz bata api api?

Jenis yang paling popular adalah bahan chamotte atau, seperti yang dipanggil dengan cara lain, alumina. Pengeluarannya dilakukan dengan menambahkan campuran tanah liat dan serbuk khas. Selepas semuanya dihantar ke ketuhar khas, di mana pembentukan produk berlaku di bawah pengaruh suhu tinggi. Bagi dimensi, untuk bata api api dimensi dan ciri reka bentuk diatur dalam GOST 8991-73. Prestasi dan skop penggunaan bergantung kepada komponen dan pelabelan yang masuk.

Kualiti positif utama bahan binaan ini adalah keupayaan untuk menahan suhu tinggi untuk masa yang lama. Dalam kes ini, semua sifat bahan chamotte akan dipelihara dalam kes perubahan besar dalam rejim suhu. Ia adalah kualiti yang menjelaskan penggunaan bahan yang luas dalam pelbagai bidang industri dan pembinaan.

Batu bata foto dan data lain yang mencirikan bahan ini boleh dilihat dan dibaca dalam artikel.

Untuk pengeluaran bata refraktori, tanah liat refraktori berkualiti tinggi digunakan. Disebabkan ini, ia tidak dipengaruhi oleh media agresif dan asid tertentu. Oleh itu, ia boleh digunakan untuk lapisan dan melengkapkan dandang, membina domain, ruang kebakaran dan struktur di mana tembakan produk logam dan kaca berlaku

Bata mana yang lebih baik untuk dapur batu untuk digunakan dalam ini atau kes itu boleh didapati dari artikel.

Juga bata pemadam kebakaran disifatkan oleh kelebihan berikut:

 • berat badan rendah;
 • kekonduksian haba yang baik;
 • kekuatan;
 • penampilan cantik. Dalam foto - dimensi bata fireclay

Oleh kerana pelbagai jenis bentuk, ia menjadi mustahil untuk memilih bahan untuk pembinaan rumah untuk pelbagai tujuan. Sekiranya anda ingin membina cerobong, maka ia patut membeli bata chamotte langsung, tetapi untuk pembinaan peti besi dan gerbang anda akan memerlukan bahan dalam bentuk trapezoid.

Aplikasi seramik bata dan data teknikal lain boleh ditekankan untuk diri anda sendiri dengan membaca artikel tersebut.

Bahan binaan digunakan untuk pendirian dan lapisan relau untuk pembakaran arang batu, dan juga mengambil bahagian dalam pembinaan perapian pemanasan dan dapur. Dalam erti kata lain, bata api api harus digunakan sekiranya terdapat hubungan langsung dengan api. Oleh kerana bata api api tidak takut untuk bersentuhan langsung dengan api, ia sering dipanggil refraktori atau dapur. Ia mampu menahan suhu 600 darjah dan ke atas dan pada masa yang sama mengekalkan semua sifat positifnya.

Saiz bata relau refraktori boleh didapati dalam artikel ini.

Terima kasih kepada tambahan khas (serbuk korundum), yang merupakan sebahagian daripada bahan, ciri-cirinya banyak kali meningkat. Bata yang dihasilkan boleh digunakan dalam susunan bilik kebuk dandang, cerobong.

Video ini bercerita tentang saiz bata fireclay untuk oven:

Silikat berhadapan dengan bata plus dan minus, serta ciri-ciri lain bahan boleh didapati selepas membaca artikel.

Yang paling popular dalam bidang pembinaan dianggap sebagai bata umum. Dalam bidang industri, ia terlibat dalam meletakkan relau, di mana minyak, gas mudah terbakar, dan campuran habuk digunakan sebagai bahan bakar. Juga fireclay bata terbukti sendiri dari sisi positif dalam kehidupan seharian. Di sini ia digunakan untuk pembinaan perapian dan perapian pelbagai reka bentuk. Untuk batu bata refraktori, terdapat dimensi yang tepat.

Saiz bata tanur, serta data bahan binaan lain boleh didapati dalam artikel ini.

Unsur-unsur dan sifat-sifat produk ini yang merupakan sebahagian daripada bata dikawal oleh GOST 390-96. jika kita bandingkan SB dan Ø, maka varian pertama dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar aluminium oksida dalam komposisi. Komponen ini terkandung dalam jumlah 30%. Disebabkan ini, ia tidak dapat memecah bawah pengaruh rejim suhu tidak kurang daripada 1690 darjah.

Mengenai bagaimana menyediakan mortar untuk meletakkan batu bata boleh dibaca di sini dalam artikel.

Sekiranya kita menganggap bata SB, maka rintangannya terhadap kesan nyalaan langsung sedikit lebih rendah dan hanya 1650 darjah. Tetapi di sini adalah sifat-sifat lain: kekuatan tegangan, indeks suhu melembutkan dan keliangan adalah sama dengan nilai-nilai ShA.

Untuk menandakan bata api api, angka itu digunakan. Mereka bercakap tentang saiz produk. Kesemua mereka termasuk dalam jadual GOST 8691-73. Dimensi standard material yang dibentangkan ialah 820x124x65 mm. Terima kasih kepada ini, adalah mungkin untuk dengan mudah dan mudah menentukan jumlah bahan yang diperlukan untuk pembinaan perapian dan struktur pemanas lain.

Kos sesquioxide kuning yang dihadapi oleh bata dicerminkan dalam artikel ini.

Dalam foto - dimensi bata fireclay Sh-5

Sekiranya perlu untuk membina bangunan perindustrian yang digunakan untuk mengubah tenaga pembakaran bahan api, maka ia patut menggunakan bahan dengan jumlah oksida aluminium yang banyak. Terima kasih kepada ini, adalah mungkin untuk mencapai perlindungan yang boleh dipercayai dari pelbagai struktur. Dalam bidang penggunaan industri bata ShA-5, dimensi yang 230x114x65 mm.

Untuk pengiraan yang tepat bagi jumlah jisim bata pepejal merah dalam 1 m-3, adalah wajar membaca artikel ini.

Bahan besar digunakan apabila perlu untuk mengurangkan intensitas buruh pembinaan relau perindustrian, serta untuk mengurangkan biaya pembinaan. Bata refraktori SHA-8 mempunyai dimensi 250x124x65 mm. Terima kasih kepada ini, mungkin untuk membina pemasangan industri untuk masa yang singkat.

Setem SHA dan SB aktif digunakan dalam bidang pembinaan dan industri swasta. Sekiranya kita bercakap mengenai produk SHA-5, maka disarankan untuk menggunakannya untuk pembinaan perapian, dapur. Berbanding dengan produk lain, ia tidak boleh dipengaruhi secara negatif oleh alam sekitar. Ini membolehkan ia digunakan untuk pembinaan cerobong dan firebox.

Adalah sangat penting untuk diingat bahawa proses batu ini dilakukan dengan mortar khas. Susunannya harus mengandaikan kehadiran tanah liat yang tahan api dan bata yang dihancurkan. Ketebalan lapisan adalah berbeza untuk beban suhu tertentu. Semakin tinggi nilai ini, semakin nipis lapisan. Bata SHA dan SB boleh digunakan dalam kimia, metalurgi dan berlaku dalam industri apabila mendirikan pelbagai bahan bakar minyak.

Artikel ini menerangkan apa jenis bata diperlukan untuk meletakkan relau.

Parameter penting lain dalam memilih batu api ialah ketumpatan. Ia ditentukan oleh jenis produk. Nilai yang dikira untuk bata biasa boleh mengambil nilai 1,9-2,1 g / cm3, untuk ringan - 0,4-1,3. Dari kriteria ini bergantung kepaduan, peratusan yang tidak boleh melebihi 30.

Semakin rendah indeks ini, semakin tinggi ciri-ciri kekuatan bahan refraktori. Jisim bata api api ditentukan oleh saiz dan komposisinya. Nilai sedemikian boleh mencapai 2.4-6 kg.

Batu bata fireclay adalah bahan bangunan unik yang boleh digunakan dalam pembinaan struktur bahan bakar di mana terdapat sentuhan berterusan dengan api. Dimensi dan ciri-ciri teknologi bahan ini dikawal oleh GOST dan bergantung kepada jenis bata dan komponen masuk.

Dimensi bata fireclay

Salah satu jenis batu bata refraktori yang paling popular ialah chamotte atau alumina. Ia diperbuat daripada campuran tanah liat dan serbuk khas dengan menembak dalam relau khas pada suhu yang sangat tinggi. Dimensi bata chamotte dan ciri reka bentuknya dikawal oleh peruntukan GOST 8691-73, dan sifat operasi dan ruang lingkup permohonan ditentukan oleh komposisi dan tanda.

Kelebihan utama bahan bangunan termasuk keupayaan untuk menahan kesan suhu tinggi untuk masa yang lama dan keupayaan untuk mengekalkan semua sifat dengan perbezaan yang ketara. Disebabkan ini, ia digunakan secara meluas bukan sahaja dalam negeri, tetapi juga dalam pembinaan perindustrian.

Batu bata fireclay diperbuat daripada tanah liat refraktori yang berkualiti tinggi, jadi ia tidak terurai di bawah pengaruh alkali dan beberapa asid. Ini membolehkan ia digunakan untuk lapisan dan meletakkan dandang, membina domain, ruang dan struktur bahan api untuk menembak produk yang diperbuat daripada logam dan kaca.

Di samping itu, ia berbeza:

 • berat ringan;
 • kekonduksian haba yang baik;
 • kekuatan;
 • hiasan.

Pelbagai bentuk memungkinkan untuk memilih bahan bangunan untuk struktur apa-apa tujuan. Untuk cerobong, ia perlu membeli chamotte langsung bata, dan lengkungan dan gerbang didirikan dari baji atau trapezoid.

Bergantung kepada aplikasi, bata alumina ditandakan dengan singkatan berikut:

 • tujuan umum - SHA dan SB;
 • Bucket - ШКУ;
 • cupola - SHAV;
 • Relau letupan untuk booms - jalur lebar;
 • dua belah untuk tungku lapisan - SHTSU.

Bahan yang paling popular dalam pembinaan adalah bahan umum. Dalam industri, ia digunakan untuk meletakkan ketuhar, didorong oleh minyak, gas mudah terbakar dan campuran habuk, dan dalam kehidupan seharian - untuk pembinaan relau dan perapian pelbagai reka bentuk. Brick Fireclay mempunyai dimensi yang tepat, apabila digunakan adalah mudah untuk menghitung jumlah yang tepat dan mematuhi teknologi yang dibangunkan dari objek-objek apa pun kerumitan.

Komposisi dan sifat produk tujuan umum ditentukan oleh piawaian GOST 390-96. Sebagai perbandingan dengan SB, SA mempunyai kandungan oksida aluminium yang lebih tinggi, kira-kira 30% dan bukannya 28%. Oleh itu, ia boleh menahan suhu tidak kurang daripada 1690 ° C. Rintangan untuk membuka nyalaan dari bahan yang ditandakan dengan BW sedikit lebih rendah dan adalah 1650 ° C. Pada masa yang sama, kekuatan tegangan, kelembapan dan suhu porositi bersamaan dengan yang dilakukan oleh ShA.

Sebagai tambahan kepada huruf dalam tanda, angka digunakan. Mereka menentukan dimensi, yang ditunjukkan dalam jadual di GOST 8691-73. Menurutnya, saiz standard bata refraktori SB-8 adalah 250x124x65 mm, yang menjadikannya mudah untuk mengira jumlah yang diperlukan untuk meletakkan perapian atau peralatan pemanasan lain reka bentuk tertentu.

Untuk pembinaan kemudahan pengeluaran yang berfungsi untuk menukar tenaga pembakaran bahan api, adalah perlu menggunakan produk dengan kandungan oksida aluminium yang ketara. Ini akan memastikan perlindungan pelbagai pemasangan yang boleh dipercayai. Oleh itu, industri biasanya menggunakan firma api ShA-5 bata, dimensi yang sama dengan 230h114h65 mm.

Produk dimensi besar boleh mengurangkan keteguhan mendirikan relau perindustrian dan mengurangkan kos pembinaan. Sham-chamotte ShA-8 mempunyai dimensi 250x124x65 mm, yang memungkinkan untuk membina pemasangan perindustrian agak lebih cepat.

Kos batu bata Chamotte

Bata adalah bahan yang paling dituntut dan diwakili secara luas.

Menghadap dinding luar bangunan adalah salah satu yang paling estetik.

Antara pelbagai warna yang berbeza, yang dicat bata, dimaksudkan.

PG "Avila Stroi", Moscow, Kirpichny Pereulok 2, pom 33v

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

28 + = 32