Dimensi besi tempa mandi

Dimensi mandi besi tuang dan ciri prestasi lain

Mandi besi boleh benar-benar dipanggil ratu industri sanitasi, bahkan satu perkara yang ia "memerintah" tanpa pembaikan dan kerosakan boleh lebih dari setengah abad, memberi inspirasi kepada kepercayaan dan penghormatan. Walau bagaimanapun, ramai orang telah mendengar bahawa saiz standard dan model tangki basuh dari bahan ini tidak sama seperti produk akrilik dan keluli.

Oleh itu, ketika membeli perlengkapan paip ini, banyak pembeli tertanya-tanya berapa banyak mandi besi yang berat, berapa lebar dan panjang mangkuk popular, dan apakah tumpang tindih itu akan menahan beban dari memasang objek besar itu. Dalam artikel ini, kami akan terperinci mengenai ciri teknikal dan operasi produk yang terbuat dari besi tuang, yang membolehkan mereka bersaing dengan analog yang lebih moden dan murah.

Memperoleh mandi besi tuang, pembeli pertama sekali menarik perhatian kepada dimensi standard model. Lebih lebar dan panjang mesin basuh pinggan mangkuk, lebih selesa untuk melakukan prosedur kebersihan, terutama jika orang itu tinggi. Walau bagaimanapun, kawasan kecil bilik mandi sering menghadkan kemungkinan memasang cawan paip yang luas. Model besi tuang, mengikut dimensi mereka, secara konvensional dibahagikan kepada 3 kategori:

 • Kecil. Mangkuk diperbuat daripada besi tuang, dimensi yang 70x120 cm atau 70x130 cm, dipanggil kecil. Mereka dipasang di bilik mandi di kawasan kecil untuk menjimatkan ruang. Timbang kira-kira 100 kg model sedemikian, dan hanya membasuhnya dalam duduk, yang tidak begitu mudah.

Perhatikan! Model besi tuang yang paling biasa ialah mandi saiz standard, yang dipasang di kebanyakan rumah dengan susun atur biasa. Cari dan kapasiti probresti untuk mencuci saiz kecil tidaklah lebih mudah daripada yang besar. Mangkuk bersaiz besar dipasang hanya di rumah persendirian dengan bilik mandi luas.

Semua orang tahu bahawa berat mandi besi tuang ialah 4-5 kali lebih besar daripada berat model akrilik dan keluli. Besi besi sendiri tergolong dalam bilangan aloi berat, tetapi sebagai tambahan kepada jisim produk siap dipengaruhi oleh ketebalan dinding yang besar, sehingga 8 mm. Oleh itu, mangkuk bahan ini seberat 100 hingga 150 kg. Semakin besar saiz bekas, semakin berat. Berat besar pada masa yang sama adalah kelebihan dan kelemahan mandi dari pig iron:

 • Kerana ketebalan dan ketebalan dinding yang besar, bahan bakar saniter besi mempunyai rintangan yang tinggi, rintangan hentaman, rintangan haus. Produk sedemikian mengekalkan haba semasa melaksanakan prosedur kebersihan selama satu jam atau lebih.

1

Penting! Mengetahui berapa banyak mandi besi tuang yang berat, menjadi jelas bahawa faktor penghadiran dalam pemasangan biasanya bukan saiz linear yang besar, tetapi beban besar yang jatuh di atas lantai. Jika lantai sudah tua atau kayu, mereka tidak dapat menahan berat dan keruntuhan itu dengan mudah.

Tidak seperti keluli, mandi besi tuang dibuat oleh pemutus madu, dan bukan cetakan, jadi ukuran dan bentuknya yang standard kurang beragam dan elegan. Selain itu, kerumitan kerja dengan aloi ini mempengaruhi kekurangan rangkaian model. Besi keras, keras, tetapi besi tuang adalah sukar untuk ditangani, sangat sukar untuk memberikannya bentuk bulat. Atas sebab-sebab ini, mandi besi tuang dihasilkan dalam 2 versi:

 1. Rectangular dengan tepi bulat. Bentuk mangkuk yang paling biasa diperbuat daripada besi tuang adalah segi empat tepat dengan tepi bulat. Kebanyakan model adalah jenis ini. Borang ini membolehkan anda selesa menjalankan prosedur kebersihan.

Sila ambil perhatian bahawa bentuk segi empat tepat mandi mandi besi, yang lebar 70 cm, dianggap optimum, kerana kecacatan yang lebih sedikit dan kecacatan tersembunyi dibentuk semasa pembuatan model sedemikian. Oleh itu, anda boleh membeli mangkuk konfigurasi sudut atau bujur hanya dari pengeluar yang dipercayai, dan juga dengan teliti memeriksa kualiti produk semasa pemeriksaan pertama.

Walaupun saiz dan bentuk mangkuk besi tuang kurang pelbagai berbanding dengan analog keluli atau akrilik, mereka sangat memerlukan. Mandi besi tuang berkhidmat lebih daripada 50 tahun, di mana ia mencukupi untuk memperbaharui lapisan enamel produk hanya sekali setiap 15-20 tahun. Kelebihan tangki untuk mencuci dari aloi ini ialah:

 • Pakai rintangan. Hayat perkhidmatan produk yang terbuat dari besi tuang lebih dari setengah abad, jadi membeli air aloi ini adalah pelaburan yang boleh dipercayai.
 • Kebolehpercayaan. Tidak seperti analog keluli dan akrilik, model besi tuang dengan mudah dapat dipulihkan dengan bantuan enamel berulang, lukisan atau pelapik akrilik.
 • Kekuatan. Tuang besi mempunyai kekuatan mekanikal yang tinggi, jadi ia tidak takut pukulan atau berat badan.
 • Kemudahan pemasangan. Mandi besi tuang berdiri tegak, tanpa mengejutkan, apabila dipasang pada kaki biasa yang datang dengan setiap model.
 • Penyejukan perlahan. Oleh kerana kekonduksian terma pekali rendah, besi tuang menyimpan haba dengan sempurna. Oleh itu, air di dalam tab mandi tetap hangat selama lebih dari 1 jam.

Bak mandi besi: dimensi untuk setiap rasa

Semua gambar dari artikel itu

Walaupun terdapat banyak model tabung akrilik dan keluli di pasaran, bak mandi besi tuang klasik juga tidak menyerah - dimensi tabt semacam itu, walaupun tidak terlalu pelbagai, masih membolehkan anda mengambil mandi untuk hampir semua bilik mandi.

Mandi besi tuang adalah salah satu jenis tab mandi yang paling banyak digunakan. Kekuatan utama mereka adalah kekuatan mekanikal, kebolehpercayaan dan ketahanan. Dengan penjagaan yang betul, mandi besi tuang boleh berlangsung selama-lamanya - dan hanya sekali dalam beberapa dekad ia perlu untuk mengemas kini dan mengembalikan salutan enamel mandi.

Walau bagaimanapun, keplastikan besi yang rendah adalah faktor yang menghalang pelbagai bentuk dan saiz besi tempa. Kebanyakan mandi yang diperbuat daripada besi tuang dihasilkan dalam bentuk segi empat tepat dengan sudut bulat, dan mesh dimensi mandi sedemikian jauh lebih kecil berbanding mandi daripada akrilik atau keluli.

Walau bagaimanapun, pasaran paip moden menawarkan anda pelbagai tab mandi besi pelbagai saiz, jadi tidak ada masalah dengan pemilihan mandi.

Dibentangkan di pasaran moden, mandi besi tuang boleh dibahagikan kepada tiga kategori:

 • Mandi kecil
 • Mandi saiz standard
 • Mandi besar

Di bawah ini kami akan mempertimbangkan mandi dari setiap kategori secara berasingan.

Biasanya, mandian besi kecil kecil dipasang di sepanjang dinding pendek di bilik mandi - pengaturan ini membolehkan anda menjimatkan banyak ruang dan menjadikan bilik mandi lebih luas.

Untuk mandian besi kecil termasuk saiz mandian:

Mandi saiz ini tidak mudah untuk dijumpai, tetapi masih jika anda memutuskan untuk mendapatkan ruang bebas maksimum di bilik mandi - ia adalah saiz mandi besi yang akan sesuai dengan anda.

Sememangnya, dalam mandi besi kecil (terutamanya jika ketinggian anda lebih tinggi daripada purata 165-170 cm), anda tidak akan dapat berbaring dan meregang, jadi anda perlu mandi sambil duduk. Oleh itu, jika anda lebih suka mandi dengan lebih selesa - kami mengesyorkan supaya anda memberi perhatian kepada mandi dari kategori berikut.

Bath saiz standard yang diperbuat daripada besi tuang adalah jenis yang paling biasa mandi besi tuang. Mandi sedemikian sesuai untuk pemasangan di sepanjang dinding panjang di kebanyakan bilik mandi rumah standard - itulah sebabnya tidak sukar untuk mencari mandi besi tuang standard untuk dijual.

Kategori standard termasuk tab pancutan besi saiz:

Kedua-dua varieti ini digunakan secara meluas, dan mereka adalah yang paling dalam permintaan. Di bilik mandi berukuran 150x70 cm, orang biasa dapat berbaring - iaitu mandi seperti menyediakan tahap keselesaan yang diperlukan untuk kebanyakan kita.

Di samping itu, mandi kategori ini, sebagai yang paling popular, dihasilkan dalam pelbagai bentuk yang mencukupi, jadi di antara mereka lebih mudah untuk mendapatkan mandian konfigurasi yang anda perlukan dan tidak sukar untuk memilih mandi besi tempa.

Semua model tab mandi, dimensi yang melampaui standard, merujuk kepada kategori mandi besar besi tuang. Mandi sedemikian memberikan kedudukan badan yang lebih selesa, walau bagaimanapun, seperti mandi tidak akan memasuki setiap bilik mandi, dan jisimnya melebihi jumlah pilihan standard.

Untuk mandi besar termasuk mandi seterika besi seperti:

Model terbaru dipasang secara eksklusif di bilik mandi yang tidak standard, serta di bilik mandi rumah peribadi.

Sememangnya, semakin besar mandi, semakin selesa. Walau bagaimanapun, mandi besar bermasalah dalam pemasangan, bukan sahaja kerana dimensi linearnya yang besar, tetapi juga kerana jisimnya yang sangat padat (besi tempa bukanlah bahan paling ringan). Dan masih, jika anda mempunyai peluang - jangan menafikan diri anda kesenangan berbaring di dalam mandi yang benar-benar besar.

Oleh itu, jika untuk pemasangan di bilik mandi anda di rumah panel atau peribadi pilihan anda jatuh ke atas seterika mandi - dimensi akan membolehkan anda memilih mandi bergantung pada keperluan anda. Dan tidak kira, anda memilih model standard, atau anda cuba menyesuaikan diri dengan mandi yang lebih besar - perkara utama adalah bahawa anda merasa selesa dalam mandi ini!

Dimensi dan ciri-ciri penting lain dari mandi besi tuang

Tiada bilik mandi di pangsapuri boleh dibayangkan tanpa mandi. Ia digunakan untuk penerimaan prosedur air dan bertindak sebagai salah satu elemen dalam ruang ini. Sebelum ini, para pemilik pangsapuri tidak mempunyai pilihan - hanya seterika mandi besi yang terdapat di kedai-kedai.

Hari ini, pasaran menawarkan produk bukan sahaja dari bahan ini, tetapi juga model dari bahan-bahan lain yang lebih moden:

Walau bagaimanapun, walaupun begitu banyak pilihan, banyak, bagaimanapun membuat pilihan memihak kepada produk cast-iron. Apa yang ditentukan oleh pilihan ini?

 • Produk diperbuat daripada besi tuang, yang mempunyai lapisan enamel, tahan air sejuk dan panas.
 • Mandi bahan ini lebih baik daripada produk yang dibuat dari mana-mana yang lain, menjaga suhu air. Ini bermakna, setelah menaip dalam bekas air panas itu, ia tidak akan menyejuk untuk masa yang lama.
 • Besi besi adalah bahan dengan kekuatan yang tinggi. Di samping itu, ia tidak tertakluk kepada proses kakisan.

Sudah tentu, bahan ini mempunyai kelemahan tertentu:

Di era Soviet, hanya mandi besi yang dibentangkan di kedai-kedai. Mereka adalah warna yang sama, paling putih dan saiznya sama. Dari segi bentuk, mereka juga tidak berbeza. Bagi pengguna Hanya tab mandi segi empat tepat yang disediakan. Sekarang anda boleh membeli satu saiz dan bentuk mandi. Pelbagai ini membolehkan anda memilih bekas untuk prosedur air, yang sesuai di dalam bilik mandi.

Di antara semua jenis model besi tuang, terdapat dua jenis utama: bulat dan segi empat tepat. Produk segi empat pula pula dibahagikan kepada bujur dan pembinaan dalam bentuk kacang.

Tangki untuk prosedur air boleh dipasang di dinding dan sudut. Warna enamel boleh menjadi apa-apa.

Pengilang produk besi tuang sentiasa berusaha memperbaiki produk. Ini membawa kepada hakikat bahawa terdapat mandi besi yang mempunyai pelbagai tambahan, terima kasih kerana penggunaan bekas untuk prosedur air menjadi lebih mudah, dan mereka sendiri menjadi lebih praktikal. Kerusi, panel khas, sandaran tangan, sandaran kepala - semuanya ini membuat penerimaan prosedur air dalam produk moden yang paling selesa. Sudah tentu, ketersediaan semua kemudahan ini membawa kepada peningkatan kos produk. Tetapi untuk kemudahan yang anda perlu bayar.

Saiz popular seterika mandi besi

Jika kita bercakap tentang saiz mandi besi, maka yang paling popular adalah model dengan dimensi 170x70 cm dan 150x70 cm. Yang pertama boleh didapati di kedai dengan harga 11-20 ribu rubel. Yang kedua adalah lebih murah dari segi kos. Tag harga pada mereka berbeza dari 9500 hingga 15000 rubel.

Di kedai-kedai anda boleh menemui mandian besi tuang dan saiz standard lain. Misalnya, mandi 120x70 cm boleh didapati dengan harga 200,000 rubel. Produk dengan dimensi 160x70 cm akan membiayai pembeli berpotensi dalam 24500 Rubles. Kedai-kedai juga menawarkan tangki untuk prosedur air, yang ketara untuk kekompakan mereka. Mempunyai dimensi 100 x 70 cm, mereka boleh didapati dengan harga 18,000 rubel. Jika anda memerlukan mandi sedentari, ia akan dikenakan biaya 26,000 r.

Penyimpangan saiz dari standard membawa kepada kenaikan harga produk. Walau bagaimanapun, pengambilan tangki besi tuang untuk prosedur air adalah pembaziran wang yang munasabah.

Teknologi membuat mandi besi tuang

Sekiranya anda pergi ke mana-mana peralatan kebersihan, anda boleh terkejut dengan pelbagai jenis mandi yang terbuat dari besi tuang. Di pasaran dalam pelbagai produk dibentangkan bukan sahaja syarikat domestik, tetapi juga pengeluar dari luar negara.

Produk yang mereka tawarkan mempunyai beberapa perbezaan. Walau bagaimanapun, mereka berkongsi satu ciri yang sama - satu proses perkilangan yang sama. Intipatinya adalah seperti berikut: besi tempa dalam keadaan lebur menuangkan ke dalam bentuk yang disediakan khusus.

Apabila logam menyejuk, skala dan kekasaran dikeluarkan dari permukaannya, dan selepas itu bahan kerja tertakluk kepada prosedur pengisaran. Sebelum ini, prosedur ini dilakukan secara manual. Sekarang ia dilakukan dalam mod automatik. Hasilnya adalah mandi besi tuang yang berkualiti tinggi, di mana permukaannya licin dan licin. Apabila produk disediakan, enamel digunakan pada permukaannya.

Apakah perbezaan antara mandian domestik dan import dari besi tuang?

Keanehan dari mandi dari bahan ini pengeluaran Rusia adalah bahawa produk mempunyai lapisan besi tuang ketebalan yang besar, yang mempengaruhi berat struktur. Tetapi lapisan lapisan lebih kecil. Untuk meningkatkan kehidupan enamel, garam zirkonium ditambah kepada komposisinya.

Walau bagaimanapun, pengalaman praktikal telah menunjukkan bahawa penambahan garam hanya memburukkan kualiti enamel. Perkara itu ialah garam zirkonium adalah bahan berliang, Oleh itu, apabila terdapat dalam enamel, ia menjadi mudah terdedah. Dalam proses menggunakan produk, enamel tab mandi dengan mudah boleh tercalar, dan karat boleh menembusi bebas ke liang-liang.

Model standard besi tuang yang diimport berbeza kurang berat. Ini bermakna berat badan mereka lebih ringan berbanding tangki domestik untuk prosedur air. Tetapi enamel dalam pembuatannya digunakan dalam lapisan tebal. Untuk meningkatkan ciri kekuatannya, pengeluar asing memperkenalkan garam titanium ke dalam komposisinya. Kotak penamat di atas lapisan enamel dicipta secara manual. Ini dilakukan untuk melicinkan mereka dengan satu lagi lapisan di hadapan ketidaksamaan.

Baru-baru ini pengubahsuaian baru mandi terbuat dari besi tuang - produk dengan salutan varnis dalam 3 lapisan - telah tersedia di pasaran. Berbeza dengan produk standard, mereka mempunyai permukaan yang licin. Pada masa ini mereka sangat memerlukan permintaan pengguna.

Pembelian sebotol bahan ini adalah proses yang serius, kerana produk tersebut dibeli tidak selama setahun, tetapi sekurang-kurangnya satu dekad. Ia tidak patut tergesa-gesa ke kedai. Pada mulanya adalah perlu untuk mengukur lokasi bekas. Pilih untuk itu anda memerlukan produk sedikit lebih kecil. Walau bagaimanapun, jurang mesti kekal.

Satu lagi perkara penting ialah kedalaman mandi. Dengan ini, anda perlu membuat keputusan sebelum pergi ke kedai.

Apabila memilih, beri perhatian kepada permukaan produk. Ia harus licin dan cacat dalam bentuk cip dan retak pada permukaannya tidak boleh.

Jangan segera tergesa-gesa untuk membeli model pertama yang anda suka. Baca julat penuh kedai. Pilih beberapa produk yang sesuai di bilik mandi anda dan berhati-hati membaca parameter utama mereka, harga, tempoh jaminan dan tempoh maksimum penggunaan.

Apabila memilih sebelum anda pergi ke kedai, anda perlu menentukan lokasi sink. Dalam model moden, ia boleh berada di sisi atau di bahagian depan. Dalam beberapa model, ada kemungkinan untuk memasang pengadun di bahagian akhir produk. Jika anda memilih mandi kaki standard, anda perlu mengetahui sama ada ia mungkin untuk menyesuaikannya dengan tinggi. Ia juga berfaedah untuk menentukan sama ada mereka cukup kuat untuk menahan beban dalam bentuk air yang dicurahkan ke dalam bilik mandi dan mandi.

Sekiranya pilihan anda jatuh pada produk dengan tambahan aksesori, maka selepas pembelian, perlu diperiksa apakah itu dipasang dengan baik.

Dalam kebanyakan kes, pakar dijemput untuk memasang produk dari besi tuang. Walau bagaimanapun, pemilik tidak akan mengalami pengetahuan tambahan mengenai pemasangan tangki besi tuang. Ia membolehkan anda melihat sama ada produk dipasang dengan betul.

 1. Segala-galanya bermula dengan hakikat bahawa mandi dibawa ke dalam bilik, dan selepas itu ia terbalik.
 2. Kaki ke kurungan khas ditetapkan jauh.
 3. Selepas ini sistem saliran-limpahan disambungkan, kelengkapan saliran dan siphon.
 4. Seterusnya, pusingkan mandi pada kaki dan tahap dengan bantuan tahap.
 5. Jika mandi terletak berhampiran dinding, makaSpruce dipenuhi dengan sealant silikon. Ini akan mengelakkan semasa operasi kelembapan kekal produk di dalam bilik.
 6. Selanjutnya kita menyambung injap saliran ke pembetungan.
 7. Ia tidak berlebihan untuk dijadikan tempat untuk mandi.

Tahap akhir proses pemasangan adalah pengisian produk dengan air dan keturunannya. Ini membolehkan anda memastikan bahawa semuanya disambung dengan betul dan tiada kebocoran.

Apabila bekas dipasang, jangan segera mengisi dengan air. Pertama anda perlu mengumpul 7 liter air sejuk, dan kemudian panas.

Di kebanyakan pemilik pangsapuri menggunakan tab mandi yang dipasang di era Soviet. Secara semulajadi, eksploitasi yang berpanjangan memberi kesan kepada keadaan mereka. Untuk memulangkan semula produk tersebut kepada rayuan bekasnya, melakukan pemulihan permukaan produk. Ia boleh dilaksanakan dalam tiga cara.

Kaedah ini adalah penciptaan mandi di dalam bilik mandi. Dengan tugas ini hanya dapat ditangani oleh seorang profesional. Pengeluaran liner berasaskan akrilik dibuat di bawah keadaan pengeluaran dengan penyingkiran permulaan dimensi dari mandi tertentu. Warna dan bentuk pelapik boleh menjadi apa-apa. Apabila sudah siap, ia diikat dengan gam khas dengan mandi. Sebelum memasang, semuanya dipotong. Kompait kedap digunakan untuk mengisi liner dan jubin.

Kaedah ini melibatkan salutan mandi lama dengan akrilik baru. Pertama anda perlu melakukan kerja persediaan.

 1. Permukaan produk lama ditaburkan dengan serbuk yang tidak mengandungi klorin.
 2. Selepas itu, secara langsung pada pengisaran permukaan serbuk dilakukan dengan kertas pasir atau bulatan khas.
 3. Kemudian keluarkan semua serpihan yang dihasilkan.
 4. Permukaan yang disediakan degreased, selepas itu dipanaskan selama 10 minit.
 5. Seterusnya, longkang air, dan kemudian keringkan permukaan produk.

Selepas itu, mereka terus memohon enamel baru di permukaan dalaman mandi. Sebagai alat, gunakan berus. Salutan baru untuk mandi perlu dibuat dalam dua lapisan. Mereka sepatutnya dan tidak mempunyai sebarang gelembung.

Apabila mandi dipulihkan dengan kaedah ini, permukaan produk dicurahkan dengan akrilik cecair. Walau bagaimanapun, di sini kita tidak boleh melakukan tanpa penyediaan awal. Pada peringkat ini, kerja yang sama dijalankan seperti dalam kaedah sebelumnya.

Apabila selesai, gunakan akrilik. Bahan ini harus digunakan dalam kuantiti tersebut tiada aliran di sepanjang dinding. Akrilik di bahagian bawah mangkuk dilicinkan, yang menggunakan spatula konvensional. Selepas lapisan pertama diisi, lapisan kedua dibuat. Apabila kedua-duanya digunakan, tunggu lima hari. Selepas masa berlalu, bilik mandi boleh digunakan.

Mandi besi - satu penyelesaian yang sangat baik untuk prosedur air, walaupun dalam masa kita, apabila pasaran membentangkan produk pelbagai pilihan. Memilih mandi dari bahan ini, anda boleh memastikannya akan berkhidmat untuk masa yang lama dan apabila diisi dengan air tidak akan membuat bunyi bising. Selain itu, air di dalamnya menyejuk perlahan-lahan. Untuk memanfaatkan sepenuhnya produk ini, anda perlu dengan betul mendekati tugas memilih mandi besi tuang dan betul melaksanakan pemasangannya. Kemudian dalam proses operasi ia tidak akan disampaikan masalah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

40 + = 48