Dimensi lampiran pancuran segi empat tepat

Kabinet mandi segi empat tepat

Bentuk simetris, garis ketat, sudut tepat adalah klasik, yang, jika dari fesyen, selalu kembali dengan cepat. Itulah sebabnya elemen segiempat di pedalaman selalu tetap relevan. Ini terpakai kepada perabot, aksesori dan, tentu saja, peralatan kebersihan, termasuk kabin pancuran.

Lampiran pancuran segi empat tepat bukan sahaja penyelesaian yang bergaya tetapi praktikal. Kabin mandi sedemikian dengan mudah boleh dimuatkan ke dalam bilik mandi standard, sedangkan dengan model bulat atau asimetri ini tidak selalu mungkin. Di samping itu, kotak pancuran segi empat tepat biasanya mempunyai kawasan yang mencukupi untuk merasa selesa dengan prosedur air, sedangkan contohnya, kandang pancuran sudut selalu membatasi pergerakan mereka di dalamnya.

Dalam artikel hari ini, kami akan membincangkan ciri-ciri bilik mandi segi empat tepat dan bagaimana untuk memilih tempat yang paling sesuai untuknya di bilik mandi.

Apabila membuat keputusan untuk membeli bilik mandi, pastikan bilik mandi anda memenuhi syarat-syarat berikut:

 • Kalis air dinding dan siling dipasang di tempat kabin mandi akan dipasang.
 • Di sebelah tapak pemasangan kotak pancuran terdapat soket elektrik dengan perlindungan air kelas yang sama.
 • Bilik mandi telah memaksa pengudaraan; manakala kipas itu sendiri sepatutnya berada di kawasan berhampiran dengan pancuran.
 • Ia adalah mungkin untuk tanah struktur logam yang akan disambungkan kepada bekalan kuasa.
 • Paip air dan kumbahan terletak di sebelah tapak pemasangan bilik mandi.

Jangan meninggalkan idea membeli mandi, jika bilik mandi anda tidak memenuhi keperluan di atas. Pelaksanaan kebanyakan mereka tidak akan mengambil banyak masa. Satu-satunya pengecualian ialah lokasi paip pembetung. Ia sering mustahil untuk mengubahnya.

Dimensi kabin pancuran segi empat tepat dianggarkan dalam tiga parameter: panjang x lebar, ketinggian, kedalaman palet:

 • Panjang dan lebar. Model yang paling umum dalam bentuk segi empat dengan dimensi 80x80 cm, 90x90 cm, 100x100cm. Mereka cukup padat, tetapi kawasan mereka membolehkan anda berada di dalam tanpa mengalami kesulitan yang ketara. Pilihan yang lebih luas adalah dalam bentuk segi empat tepat yang tidak sama rata. Nisbah panjang dan lebar di kabin ini boleh berbeza. Model-model dalam saiz 100x80 cm, 100x90 cm, 110x80 cm, 120x80 cm, 150x85 cm, 120x90 cm, 140x100 cm sangat banyak permintaan.
 • Ketinggian. Parameter ini tidak begitu penting. Biasanya ia diambil kira oleh pemilik bilik mandi dengan siling rendah. Sehingga kini, ketinggian penutup bilik mandi yang paling rendah di pasaran adalah 174 cm, dan paling tinggi - 265 cm. Selalunya, pembeli memilih mandi di ketinggian 200 hingga 215 cm.
 • Kedalaman palet. Di sini pilihan ditentukan oleh siapa yang akan menggunakan pancuran untuk tujuan apa. Sekiranya tidak ada bilik mandi biasa di dalam rumah, anda boleh membeli sebuah kereta dengan palet lebih dalam daripada 25 cm Jika perlu, anda boleh membasuhnya di dalamnya, mencuci haiwan kesayangan anda atau membasuh anak anda. Bagi orang tua, yang paling sesuai ialah kabin mandi dengan kecil - sehingga 10 cm - palet, kerana ia lebih mudah untuk memasuki mereka. Palet kedalaman sederhana mempunyai kedalaman 10 hingga 25 cm.

Dalam jisim kabin pancuran segi empat tepat mereka dengan julat harga yang sama mempunyai ciri-ciri yang sama. Bagaimanapun, agar tidak kecewa dalam membeli selepas beberapa lama, anda perlu tahu terlebih dahulu tentang beberapa nuansa.

 • Lokasi pintu masuk. Dijual ada kabin pancuran segi empat tepat dengan pintu masuk kiri dan kanan. Model yang dipilih bergantung kepada ruang yang diperuntukkan untuk mandi di bilik mandi.
 • Kehadiran atau ketiadaan bumbung. Kabin mandi segi empat tepat dengan bahagian atas lebih mahal, namun mereka lebih hermetik. Tangki tersebut tidak membenarkan bimbang tentang hakikat bahawa permukaan dan perabot bilik mandi boleh merosot dari pendedahan berterusan kepada kelembapan dan wap.
 • Bahan palet dan dinding. Semua bahan yang digunakan dalam pembuatan kandang pancuran segi empat tepat adalah selamat untuk manusia dan mempunyai kekuatan yang mencukupi. Perbezaannya terutama dalam penampilan, ciri-ciri penjagaan dan tahap penebat bunyi.

Di mana untuk meletakkan mandi segi empat tepat? Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada jenis bilik yang kita ada - apakah kawasan dan bentuknya. Sebagai contoh, jika bilik mandi sangat kecil dan mempunyai bentuk segi empat atau segi empat sama, lebih baik memasang kotak mandi di sudut - jadi anda akan mempunyai lebih banyak ruang bebas, yang boleh dibuang secara rasional.

1

Jika bilik mandi tidak teratur dan tiga dindingnya menjadi niche - maka pilihan terbaik ialah memasang teksi itu betul-betul di sana, sudah tentu, jika dimensi niche membenarkannya.

Dalam bilik mandi yang besar, masuk akal untuk mengatur ruang zon, memisahkan kawasan di mana rawatan air diambil dari zon ekonomi atau zon kecantikan. Zon berasingan akan membantu sekatan bata atau eternit.

Pilihan lain untuk memasang pancuran mandian segi empat tepat di bilik mandi yang luas adalah di tengah-tengah bilik. Ini sangat mudah, kerana ia membuka laluan kepada jiwa dari semua pihak. Walau bagaimanapun, kandang mandi di pusat akan sentiasa menarik perhatian, jadi anda perlu sentiasa menjaga bahawa ia kelihatan sesuai - dalam masa untuk membersihkan, mengalihkan udara, dan sebagainya.

Petua untuk reka bentuk bilik mandi

Kabin mandi segi empat tepat boleh menjadikan bilik mandi anda lebih berfungsi, selesa dan selesa. Berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda menyusun ruang di bilik mandi dengan cara yang terbaik.

 • Untuk bilik mandi yang sangat kecil, pancuran terbuka adalah sebenarnya, yang mewakili ruang untuk mengambil prosedur air, dipisahkan dari seluruh bilik dengan satu atau dua panel kaca.
 • Jika mandi lama digantikan oleh bilik mandi segi empat tepat, maka selepas pemasangannya, anda akan mempunyai ruang untuk memasang mesin basuh.
 • Sekiranya anda ingin membeli bilik mandi yang luas, tetapi tidak ada ruang yang cukup di dalam bilik mandi, lihat dengan lebih dekat di sudut model perkakas kebersihan - mangkuk tandas dan basuh pinggan. Mereka akan membantu untuk melepaskan beberapa sentimeter persegi tambahan.

Kabin mandi di rumah kayu

Kabin mandi digabungkan dengan mandian

Hydrobox - pancuran dengan tab mandi

Pancuran kabin pengeluaran Rusia

Semua hak terpelihara, 14+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin hanya jika anda memasang pautan aktif ke laman web kami.

Kabin pancuran - dimensi

Banyak keluarga hari ini memilih kabin pancuran mandian dan tanpa ragu-ragu menolak mandi standard. Ini bukan sahaja menjimatkan ruang dan air, tetapi juga cara terbaik untuk melengkapkan bilik mandi dengan pancuran mandian yang selesa dengan kesan urut atau melengkapkan dalaman moden. Apabila memilih saiz kabin mandi dengan atau tanpa bilik mandi, adalah penting untuk mempertimbangkan dimensi bilik, lokasi unsur-unsur yang tinggal dan, tentu saja, pilihan anda sendiri.

Pasaran hari ini diwakili oleh pelbagai saiz dan jenis struktur. Sebagai peraturan, pengeluar ditolak dari saiz bilik mandi biasa, bentuk dan model yang paling popular. Secara kondusional, adalah mungkin untuk membahagikan semua saiz kandang pancuran ke dalam tiga jenis:

 • Berukuran kecil (mereka termasuk model dengan saiz dinding dari 70 hingga 100 cm);
 • purata (di sini saiz dinding berkisar dari 80-130 cm);
 • Panjang penuh (panjang dinding boleh mencapai 170 cm dan lebih).

Model tinggi dan rendah dibezakan tinggi. Dalam kes pertama, ketinggian dinding, termasuk ketinggian pallet, boleh mencapai 210-240 cm. Dalam model rendah, palet mungkin hilang, dan ketinggian dinding berada dalam jarak 170-190 cm.

Dimensi bilik pancuran mandian yang paling kecil, mengikut parameter itu, seperti berikut :. lebar Wall dan panjang kira-kira 80 cm, tinggi 170 cm Sesetengah pengeluar memenuhi saiz minimum pancuran dinding 75 cm, tetapi reka bentuk adat ini model simetri.

Apa ukuran kabin mandi untuk dipilih?

Untuk menentukan, adalah penting untuk terlebih dahulu memilih bentuk yang paling sesuai. Selalunya di pangsapuri dengan bilik mandi kecil memilih jenis sudut bilik. Juga permintaan adalah niche atau bersebelahan dengan satu dinding struktur.

Sekarang, dengan lebih terperinci, mari kita melihat saiz kabin pancuran mandian, dan dalam kes ini mereka akan sesuai dengan anda. Berikut adalah saiz standard kandang pancuran yang ditawarkan oleh pengeluar hari ini.

 1. Yang paling popular adalah dimensi bilik mandi 80x80 cm. Sebagai peraturan, terdapat ruang yang sangat sedikit di pangsapuri di bawah bilik mandi, banyak dilengkapi dengan bilik mandi gabungan. Anda menyimpan tempat yang boleh diambil di bawah perabot atau mesin basuh. Selalunya saiz ini dijumpai dalam bilik mandi atau persegi dengan bentuk bulatan suku.
 2. Jika dimensi bilik mandi membenarkan, anda boleh memilih model 90x90 cm Di sini, pengeluar mempunyai bidang yang lebih besar untuk kerja, jadi pilihan reka bentuk dan "bonus" tambahan dalam model sedemikian jauh lebih besar.
 3. Dimensi 100x100 cm merujuk kepada reka bentuk pancuran mandian berskala penuh dengan pelbagai fungsi dan keupayaan untuk mandi. Saiz dinding kandang pancuran sudut dalam lingkungan 100 cm membolehkan ia dilengkapi dengan semua peranti yang diperlukan pada masa yang sama terdapat banyak ruang untuk mandi yang selesa.

Kabin pancuran mengikut saiz individu

Ada kalanya saiz standard tidak sesuai untuk bilik mandi. Mereka termasuk keperluan memasang gerai di rumah persendirian dengan bilik mandi yang luar biasa atau gabungan apabila membaiki tandas dengan mandi.

Maka ia adalah mungkin untuk memerintahkan bilik pancuran mandian yang paling kecil dengan semua saiz 70x70 cm. Dalam beberapa kes, memohon 98h98 cm atau 135h135 melihat. Kadang-kadang ia adalah perlu untuk memasang penutup pancuran mandian segi empat tepat dengan saiz tidak standard atau bentuk. Ini termasuk bilik 110x85 cm, 170x85 cm, terdapat juga saiz 150x85 cm atau 170x110 cm. Pesanan individu tentu saja mencerminkan kos pembinaan, tetapi ia memungkinkan untuk memilih saiz optimum mandi. Jadi bilik mandi alternatif ini adalah permintaan kedua-dua pangsapuri kecil, rumah swasta yang begitu luas.

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Saiz kabin pancuran mandian: ciri-ciri pilihan yang betul

Pembelian bilik mandi tanpa analisa permulaan saiz yang dibenarkan boleh berubah menjadi malapetaka. Ia boleh menjadi terlalu ketat untuk menerima prosedur air yang selesa atau, sebaliknya, terlalu besar untuk diletakkan di dalam bilik mandi.

Oleh itu, perlu mengambil kira beberapa nuansa yang akan membolehkan anda mengelakkan kesilapan dan mendapatkan reka bentuk dimensi optimum. Kami akan membincangkannya dalam artikel ini.

Gambar rajah dengan penunjukan saiz pelbagai unsur bilik mandi

Dimensi yang sedia ada berbanding dengan bentuk

Pertama sekali, mari tahu apa jenis saiz pengeluar kabin mandi yang menawarkan bergantung kepada bentuk mereka:

Gambar bilik bilik mandi sudut

Struktur jenis ini paling biasa, terima kasih kepada kelebihan berikut:

 • Ia menduduki bahagian sudut bilik, yang bukan merupakan bahagian yang berlalu. Iaitu, ia tidak akan mengganggu laluan itu.
 • Ia menghiasi sudut bilik. Ini adalah langkah reka bentuk yang sangat berjaya, kerana dari sudut pandangan estetik zon itu sendiri tidak bernilai tinggi, lebih-lebih lagi, ia sering dapat menunjukkan kecacatan pada sendi bahan penamat.

Tutup pancuran padat dengan sempurna melengkapkan zon sudut

Selalunya, sudut penceramah di pusat mandi, bulat, seolah-olah yang menghubungkan kedua-dua dinding depan dalam satah yang sama pada yang dipasang gelongsor atau berayun pintu pancuran mandian. Bergantung juga kepada apa hubungan di antara kedua tembok belakang, kokpit dibahagikan kepada dua kumpulan dengan dimensi standard yang berikut:

 • 80 hingga 80;
 • 90 per 0;
 • 100 setiap 100;
 • 110 setiap 110;
 • 120 hingga 120
 • 100 hingga 80;
 • 110 hingga 80;
 • 120 hingga 80;
 • 110 per 0;
 • 120 hingga 90

Sudut kabin mandi asimetik

Tip: untuk bilik mandi kecil yang dipanggil "hruschovok" patut pancuran bersaiz kecil terbaik bentuk simetri 80-80 atau 90 oleh 90 cm Model-model ini mudah boleh muat walaupun dalam bilik sempit itu, menghormati ruang dalaman yang mencukupi bagi penggunaan rawatan air oleh seorang dewasa. lelaki.

Saiz minimum bilik mandi dengan bilik mandi jenis simetrik bilik mandi 80 cm dengan 80 cm

Kabin pancuran untuk dua bentuk segi empat tepat

Kabin mandi segi empat tepat selalunya mempunyai fungsi lanjutan.

Mereka boleh dibina dalam:

 • Tab mandi. Yang tinggi, dengan papan sekurang-kurangnya 40 cm, dulang memanjang 120 hingga 90 cm sempurna mengatasi tugas ini, yang membolehkan pengguna berbohong dengan selesa di dalamnya.

Petua: Jika anda merancang untuk kebanyakannya menggunakan kuali segi empat tepat dengan pihak yang tinggi seperti mandi, anda boleh membeli kabin dengan set lengkap dinding dan tanpa bumbung, harga yang ketara di bawah struktur dimeterai penuh.

Versi singkatan dari kabin-mandi

 • Sauna. Sebuah rekaan luar biasa yang membolehkan anda mengambil prosedur berpasangan tanpa meninggalkan apartmen anda sendiri. Ia terdiri daripada dua bahagian, salah satunya adalah pancuran klasik dan yang lain adalah hermetik, dilengkapi dengan penjana stim dan dalaman yang sesuai.

Sauna Mini Home

 • Hydromassage. Malah saiz minimum pancuran mandian segi empat tepat boleh dilengkapi dengan peralatan hydromassage, yang membolehkan anda memantau kesihatan anda dengan lebih berkesan.

Kabin mandi sempit cukup mampu melaksanakan fungsi pusaran air

Saiz yang paling umum ialah:

Lebar kandang mandi dalam kes ini menentukan sejauh mana struktur masuk ke dalam bilik, dan panjang - panjang di sepanjang dinding bilik.

Ukuran dimensi pembinaan segi empat tepat

Memisahkan saiz menjadi kumpulan

Kabin besar mengandungi pelbagai fungsi yang paling lengkap

Di samping bentuk, kabin pancuran dibahagikan kepada kumpulan mengikut saiznya:

 • Padat, membolehkan pemasangan walaupun di ruang terkurung;
 • Kemudahan perhimpunan dengan tangan;
 • Kos yang agak rendah
 • Angular - 70 hingga 70 cm, 80 hingga 80 cm;
 • Square - 90 hingga 90 cm, 100 hingga 100 cm;
 • Rectangular - 85 hingga 70 cm, 90 hingga 70 cm, 75 hingga 90 cm, 100 hingga 75 cm, 100 hingga 80 cm
 • Angular - 120 hingga 120 cm, 130 hingga 130 cm;
 • Rectangular - 120 hingga 80 cm, 100 hingga 120 cm

Saiz kecil kabinet pancuran padat, membolehkan mereka untuk ditempatkan di dalam bilik mandi gabungan kecil

Kabin tanpa telinga yang rendah tanpa bumbung lebih murah

Ketinggian juga memainkan peranan penting.

Ia dipengaruhi oleh parameter berikut:

 • Set lengkap. Kehadiran pallet tinggi, keupayaan untuk menggunakan mandian, dan bumbung memastikan ketinggian pembinaan dari 210 cm hingga 240 cm. Sebagai contoh, mari kita lihat di kabin, yang menjulang tinggi di 218 cm, kemudian tolak jarak bagi pemasangan komunikasi longkang dan saiz kubah atas ruang yang boleh digunakan akan menjadi 195 cm, yang cukup untuk dewasa.

Tetapi siling di bilik mandi juga harus mematuhi parameter ini dan mengambil kira kemungkinan pengudaraan.

Ketinggian kotak pancuran mandian lengkap

 • Konfigurasi tidak lengkap. pan rendah tidak lebih daripada 10 cm, dan ketiadaan bumbung mengurangkan ketinggian teksi keseluruhan 170-190 cm. Dalam kes ini, di mana-mana, anda perlu mengambil kira ketinggian sifon, yang dibangkitkan reka bentuk. Ciri tersendiri pilihan ini, sebagai tambahan kepada saiz yang lebih kecil, adalah kekurangan integriti, manual pemasangan mudah, tahap peningkatan pengudaraan dan kos ditolak tinggi.

Lampiran pancuran mandian rendah sesuai untuk pemasangan di rumah-rumah negara yang dibina di atas projek-projek yang tidak standard dan mempunyai siling yang rendah. Terutama jika anda ingin membekalkan bilik mandi di loteng, yang, sebagai peraturan, adalah kecil.

Dimensi untuk kandang mandi harus dipilih, dengan terlebih dahulu dibiasakan dengan semua yang ditawarkan oleh varian kedai khusus. Kemudian ikut ukuran bilik mandi anda, pertimbangkan ketinggian dan lebar bahu ahli terbesar keluarga dan untuk membuat pembelian dengan selamat memenuhi semua tuntutan model (lihat juga artikel "Jenis-jenis penutup pancuran mandian - gambaran keseluruhan pilihan yang mungkin dan ciri-ciri utama mereka").

Dimensi kotak mandi sebahagian besarnya menentukan reka bentuk bilik mandi rumah anda

Video dalam artikel ini akan membiasakan anda dengan bahan tambahan yang berkaitan langsung dengan topik ini. Buat pilihan anda dengan sengaja!

Masih ada soalan? Tanya mereka dalam vkontakte kumpulan kami

Apakah bilik mandi di rumah anda?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

3 + 1 =