Dinding menghias dengan plaster hiasan

Teknologi hiasan dinding dengan plaster hiasan

Plaster hiasan dengan tangan anda - ia tidak begitu sukar kerana ia kelihatan sepintas lalu. Menghiasi dinding dengan plaster hiasan kini semakin popular. Pilihan ini semasa pembaikan adalah pesaing yang serius untuk kertas dinding konvensional. Terdapat pelbagai jenis plaster untuk hiasan dalaman premis. Perbezaan utama adalah tekstur dan kaedah permohonan.

Jenis plaster hiasan mungkin seperti berikut:

 • Struktural, yang mengandungi kemasukan saiz tertentu;
 • Tekstur, yang membolehkan anda membentuk permukaan pelepasan licin;
 • Venetian, meniru marmar.

Sebelum memohon plaster hiasan, anda perlu berhati-hati mempelajari ciri-ciri setiap pilihan dan teknologi aplikasi.

Kaedah memohon plaster hiasan untuk mendapatkan struktur menganggap penggunaan formula berbentuk heterogen. Berbagai bahan diperoleh dengan menambahkan pada batu-batu kecil plaster, serpihan kuarsa, serat kayu, dan sebagainya. Bahan penamat dibuat berdasarkan simen dan batu kapur. Juga, lateks sintetik atau silikat ditambah kepada perumusan. Pilih komposisi yang lebih baik dari campuran siap. Inilah satu-satunya cara untuk mencapai keputusan yang baik. Dengan pencampuran komponen sendiri, hasil yang baik tidak dijamin.

Untuk penyediaan plaster berkualiti tinggi, lebih baik menggunakan campuran siap

Penamat dinding dengan plester bertekstur dibuat lebih mudah jika menggunakan sebatian pada pelarut air. Ini kerana sebelum anda memohon plaster hiasan sendiri, anda tidak perlu "memindahkan" penyewa apartmen. Bahan berasaskan air tidak mempunyai bau yang kuat.

Penamat dinding dengan plaster jenis ini mudah. Ini dibenarkan oleh keplastikan yang tinggi dari bahan dan kesopanannya di tempat kerja. Teknologi memohon plaster hiasan adalah mudah dan mudah. Kerja boleh dilakukan dengan serta-merta. Tidak perlu menyediakan campuran, kerana ia sudah dijual dalam bentuk cair dalam tin atau baldi.

Dengan bantuan plaster hiasan, anda boleh membuat apa-apa struktur pelbagai warna

Teknik permohonan adalah seperti berikut:

 • Ia perlu menyediakan bahan dan alat untuk plaster hiasan. Untuk komposisi struktur, diperlukan roller, trowel atau spatula.
 • Sebelum anda meletakkan plaster hiasan, anda perlu menyediakan permukaannya. Idealnya, asas lancar tidak diperlukan. Ketebalan lapisan plaster dan strukturnya boleh menyembunyikan kecacatan kecil. Pertama, permukaan dibersihkan dari kotoran, habuk dan gris. Selepas itu, mereka mengetuk bulunya dan menutup retakan besar dan berlubang.
 • Pangkalan bersih dan kering dikukuhkan dengan asas buku asas. Dengan itu, cat hiasan dan plester akan lebih baik di permukaan. Lapisan ini juga menghalang pertukaran kelembapan antara asas dan bahan penamat. Aplikasi plaster hiasan dengan tangan anda sendiri boleh dimulakan hanya selepas primer telah dikeringkan sepenuhnya untuk dinding.
 • Prinsip kerja yang dilakukan sesuai untuk semua formulasi: pada mineral, silikon atau silikat. Melepa dilakukan dengan kancing atau spatula dalam satu lapisan. Pelapik digunakan pada dinding dengan pergerakan pekeliling atau rectilinear.
 • Selepas permohonan, lapisan hendaklah dibenarkan kering. Oleh itu, adalah perlu untuk mengawasi, bahawa di dalam bilik suhu tetap dan kelembapan disimpan, tidak ada draf. Tidak mematuhi peraturan ini boleh menyebabkan kemerosotan kualiti lapisan hiasan, rupa retak.
1

Untuk menggunakan komposisi dan membuat struktur, gunakan roller atau spatula

Dinding plaster hiasan struktur dengan tangan mereka sendiri adalah sempurna untuk menyelesaikan kawasan umum, sebagai contoh, dewan pintu masuk, dapur atau koridor. Dalam sesetengah kawasan, ia boleh harmoni sesuai ke dalam bilik tidur atau ruang tamu.

Sebelum anda mula bekerja, pastikan anda membaca arahan pengeluar. Ia menentukan teknik aplikasi yang lebih spesifik dan bagaimana menggunakan bahan dengan betul.

Kaedah memohon plaster hiasan dengan tangan anda sendiri membolehkan anda mendapatkan tekstur asal. Batasan antara plaster bertekstur dan struktur adalah agak sewenang-wenangnya. Kaedah permohonan komposisi yang dipersoalkan membolehkan anda mendapatkan varian yang kompleks. Sebagai contoh, tiruan kayu, kertas, dan batu semula jadi.

Batu tiruan

Pilihan ini sesuai untuk hampir mana-mana bilik. Pelaksanaan jenis tekstur plaster hiasan membolehkan anda menyokong sebarang reka bentuk.

Selalunya sebagai bahan utama dalam komposisi diperkenalkan tepung kapur. Tetapi anda juga boleh mencari plaster secara polimer. Polimer meningkatkan prestasi. Komposisi ini tidak retak apabila kering. Dalam kerja-kerja polimer membolehkan anda membuat lukisan lebih menarik dan menarik.

Ciri-ciri penamatnya bergantung pada pengisi. Dalam penyelesaian tekstur memperkenalkan serat bahan yang berbeza, granit atau marmar. Penggunaan plaster dekoratif sebahagian besarnya bergantung kepada kerumitan corak yang dipilih.

Plester bertekstur boleh dipilih untuk sebarang reka bentuk

Bagaimana untuk menggunakan jenis tekstur plaster hiasan:

 • Sebelum menggunakan penyelesaian itu dengan betul, anda perlu menyediakan asas tersebut. Permukaan dalaman dirawat dalam hampir semua kes dengan cara yang sama. Di sini syarat-syarat yang sama adalah untuk komposisi struktur: ketiadaan bahan cemar dan ketidaksamaan yang kukuh.
 • Sebelum bekerja dengan plaster hiasan, anda perlu menutup dinding dengan buku asas. Lapisan ini perlu dibiarkan kering.
 • Selepas primer, gunakan cat-substrat, yang digunakan dengan berus. Dijual ada sebatian yang menggabungkan dua fungsi: primer dan substrat. Mereka bernilai membeli untuk mengurangkan masa dan memudahkan proses.
 • Dinding plaster hiasan, teknologi aplikasi yang melibatkan penggunaan spatula, trowel atau berus, diletakkan dalam 1-2 lapisan. Ketebalan bergantung kepada kerumitan pelepasan. Lebih menarik lagi, lebih banyak penyelesaian diperlukan. Ia tidak disyorkan untuk memohon lapisan lebih daripada 20 mm ketebalan pada satu masa.
 • Kelas induk untuk plaster hiasan selesai dengan lapisan penamat. Sebagai komposisi sedemikian, cat telus digunakan, yang juga dipanggil cat mengikis. Mereka bukan sahaja melindungi permukaan, tetapi juga memberikan kilauan mutiara yang menyenangkan. Pilihan untuk memohon plaster hiasan juga boleh mempertimbangkan penggunaan sebagai lapisan terakhir cat, impregnasi atau lilin khas.

Plaster hiasan, dengan kebaikan dan keburukan yang bernilai meneroka secara berasingan, akan memberi ruang yang lengkap dan unik. Kelebihan komposisi tersebut adalah keplastikan yang tinggi dan keupayaan untuk memberikan permukaan selesai tekstur yang agak kompleks. Tetapi pingat ini mempunyai bahagian belakang: kerumitan permohonan. Dapatkan lukisan asal tidak begitu mudah. Mungkin, untuk permulaan, adalah perlu untuk mengambil kelas tuan pada lukisan plaster hiasan di tuan mahir.

Ini akan membantu memahami bagaimana dengan betul dan tepat plaster dinding bata di dalam rumah dan permukaan bahan lain.

Jenis plaster hiasan untuk kerja-kerja dalaman membolehkan anda memperoleh simulasi marmar. Teksturnya sangat cantik. Bahan ini sesuai untuk hampir semua bilik.

Tiruan marmar

Komposisi ini dijual dalam bentuk cecair siap pakai. Berat atau baldi biasanya 7 hingga 25 kg. Plaster termasuk tepung marmer dan kapur terhidrat. Emulsi akueus digunakan untuk mengelakkan bau yang tidak menyenangkan apabila digunakan.

Sebelum meletak tembok bata anda perlu menyelaraskannya. Memohon plaster hiasan ke dinding hanya selepas asasnya sempurna. Jenis bahan ini tidak merosot. Ini adalah kesukaran bekerja dengan plaster Venetian.

Sekiranya perlu, penyelesaian boleh dicat dengan warna apa pun. Dengan plaster ini, anda boleh mencipta mosaik yang menakjubkan atau keseluruhan gambar dengan tangan anda sendiri. Selain itu, manfaat termasuk keramahan alam sekitar dan keselamatan. Komposisi ini sesuai walaupun untuk bilik tidur. Permukaan adalah tahan api dan tahan haus. Selepas permohonan, lapisan itu kering dengan cepat.

Plaster Venetian membolehkan anda menghiasi dinding dengan marmar

Latihan jentera hiasan boleh kelihatan seperti ini:

 • Pertama, bahan dan alat harus disediakan untuk memohon plaster hiasan. Di sini anda memerlukan spatula kecil dan kertas pasir dengan zarah yang sangat kecil.
 • Setelah dibersihkan, permukaan mula menaikkan pangkalannya. Ia sepatutnya sempurna. Pertama sekali menghilangkan cip. Selepas itu adalah perlu untuk retak dan rongga tahap dengan bantuan simen-mortar pasir atau dempul. Untuk penghapusan maksimum kecacatan, lapisan meratakan plaster berdasarkan simen Portland digunakan. Ketebalan lapisan ditugaskan bergantung kepada keparahan kecacatan pada substrat. Rata-rata, 20 mm akan mencukupi. Rowness dikawal oleh peraturan rumah api. Untuk melakukan ini, sebelum kerja di dinding memasang bilah khas dengan langkah tertentu. Satu lagi pilihan untuk meratakan adalah lembaran drywall.
 • Lapisan meratakan harus dibenarkan kering. Selepas ini, adalah mungkin untuk memohon primer. Ia akan membolehkan bahan penamat untuk memahami dinding dengan lebih baik.
 • Plaster Venetian dicat sebelum permohonan. Selepas ini, ambil spatula dan mula memohon jisim pada pangkal dengan pukulan nipis. Ia adalah perlu untuk memproses seluruh permukaan. Sekiranya perlu, penyelesaiannya digunakan dalam beberapa lapisan. Ketebalan maksimum untuk satu aplikasi tidak boleh melebihi 12 mm.
 • Selepas permohonan memberi masa untuk pengeringan. Adalah penting untuk mengawal rejim kelembapan suhu. Adalah disyorkan untuk menutup pintu dan tingkap supaya draf tidak berlaku. Pelanggaran peraturan ini akan membawa kepada hakikat bahawa apabila pengeringan di permukaan mungkin kelihatan retak.
 • Apabila permukaan telah kering, teruskan dengan sapuan. Ini memerlukan kertas pasir. Kerja dijalankan dalam gerakan bulat. Melakukan semuanya sangat tepat.
 • Tahap terakhir adalah perlindungan. Lapisan siap harus ditutup dengan lilin putih khusus dalam satu lapisan.

Teknik penamat dengan plaster Venetian melibatkan penggunaan sebilangan kecil pukulan kecil

Jawapan ini tidak dapat diberikan jawapan yang tepat. Setiap kes mesti dipertimbangkan secara berasingan. Dalam satu kes, plaster lebih baik berstruktur, dan dalam satu lagi bertekstur. Pilihan harus dibuat bergantung pada bahagian dalam bilik. Tetapi ia patut dipertimbangkan pengalaman tuan dan kemahirannya. Sebelum memilih plaster hiasan, anda perlu menilai secara objektif keupayaan mereka. Sebagai contoh, pilihan ini, seperti penutup Venetian, tidak boleh diterima oleh semua orang.

Mewujudkan tekstur cip marmar

Membaiki rumah anda, anda perlu menjaga bukan sahaja dinding. Prestasi kerja di siling adalah lebih banyak buruh. Di sini anda perlu sentiasa menaikkan kepala anda, yang boleh sangat tayar. Prinsip umum hampir sama dengan dinding.

Ketebalan lapisan plaster pada siling adalah 5 mm

Perbezaannya hanya satu. Jika di dinding ketebalan maksimum lapisan untuk campuran struktur dan bertekstur adalah 20 mm, maka pada siling ia berkurangan hingga 5 mm. Untuk meratakan asasnya, disyorkan untuk menggunakan drywall, bukannya sebatian khas.

Kami membuat dari tembok sebuah karya: hiasan plaster untuk hiasan dinding

Bercakap plaster, kita sering mengingati bahan penamat teknikal untuk meratakan dinding. Tetapi ada satu jenis yang berasingan yang membolehkan anda menggabungkan tahap-tahap perakaunan dan kemasan dan menunjukkan kebolehan kreatif apabila bekerja dengan tangan anda sendiri. Ini adalah plaster hiasan yang dipanggil. Idea memberikan kualiti hiasan bahan ini tidak boleh dipanggil baru, ia telah diketahui sejak zaman lukisan fresko Renaissance. Bagaimanapun, terima kasih kepada teknologi moden, plester itu telah menerima komposisi dan sifat baru, yang membolehkannya menjadi salah satu bahan kemasan yang paling popular dan menjanjikan. Menghiasi dinding dengan plaster hiasan akan membantu memberikan mana-mana apartmen rupa yang unik dan asli dan merangkumi sebarang reka bentuk yang menarik.

Apakah plaster hiasan?

Secara teknikal bahan ini adalah campuran pengikat, pengisi, pewarna dan air. Sebagai asas pelekat dalam pembuatan campuran plaster, simen, kapur, lateks sintetik, kalium silikat digunakan. Kanopi batu dan serat kayu boleh bertindak sebagai pengisi.

Plaster hiasan juga dipanggil bertekstur, kerana apabila ia digunakan, permukaan memperoleh tekstur tertentu. Jenis tekstur yang berbeza dicapai dalam pelbagai cara. Sesetengah campuran menjadi poros kerana mengisi dengan oksigen. Lain-lain membuat bantuan kasar kerana pasir dan kerikil termasuk dalam komposisi mereka. Jenis plaster individu mempunyai sifat yang, dengan kehadiran kemahiran tertentu, membolehkan mereka diberikan apa-apa tekstur apa-apa.

Salah satu kelebihan plaster hiasan yang paling penting ketika melakukan perbaikan oleh tangan sendiri adalah pengurangan biaya tenaga kerja untuk menyelesaikan pekerjaan. Secara amnya, kaedah ini untuk menyelesaikan apartmen mempunyai banyak pihak yang positif bahawa ia hanya tidak memberi peluang untuk bahan lain.

Kelebihan dan kelemahan penamat dengan plaster hiasan

Kelebihan jenis bahan penamat ini termasuk:

 • tidak perlu untuk meratakan permukaan dinding dengan berhati-hati;
 • banyak prosedur yang tidak perlu, sebagai contoh, puttying, lukisan;
 • Melembutkan ketimpangan dinding disebabkan oleh tekstur kelantangan;
 • ketiadaan sendi dan jahitan;
 • kekuatan dan ketahanan;
 • keserasian ekologi;
 • kebolehtelapan wap;
 • rintangan kepada kotoran dan kemudahan penjagaan;
 • pelbagai tekstur dan palet;
 • kemungkinan melaksanakan pelbagai penyelesaian reka bentuk asal;
 • keserasian yang sangat baik dengan bahan penamat lain;
 • ruang lingkup aplikasi dan akses yang luas.

Antara kekurangan yang boleh disebutkan hanya kerumitan relatif permohonan dan pembongkaran. Tetapi jangan takut dengan kerumitan kerja, ia adalah dalam kuasa semua orang, yang mendarat dengan tangan mereka sendiri. Jika anda seorang pemula, tidak perlu segera mencuba untuk menerjemahkan ide-ide seni yang rumit. Plaster hiasan sesuai untuk semua orang - dari tuan rumah pemula untuk seniman profesional dan pakar kemasan.

Bergantung kepada bahan asas, yang mengikat komponen plaster, adalah mungkin untuk membezakan jenis berikut:

Mari kita sebutkan secara ringkas ciri-ciri dan perbezaan pelbagai jenis campuran plaster.

Asas: simen, limau atau gipsum.

Ciri-ciri: dijual dalam bentuk campuran kering putih, dicairkan dengan air sebaik sebelum kerja bermula, memerlukan warna. Membutuhkan pra-rawatan dinding dengan buku asas khas dengan pasir kuarza dalam komposisi.

Permohonan: hiasan dinding konkrit, bata, papan gypsum. Sesuai untuk hiasan dalaman dan luaran.

Kelebihan: kekuatan, rintangan kelembapan, kebolehtelapan wap, kemudahan aplikasi apabila selesai dengan diri sendiri, kos rendah.

Kelemahan: keplastikan yang rendah, kemungkinan keretakan.

Plaster hiasan akrilik

Asas: resin akrilik.

Ciri-ciri: dibungkus dan dijual dalam bentuk siap sedia, dicairkan. Memerlukan asas dua lapisan sebelum permohonan. Membolehkan anda mencapai tekstur tertentu dalam dua cara: menggunakan pengisi pilihan atau secara manual.

Permohonan: hiasan dalaman premis.

Kelebihan: keanjalan yang sangat baik, lekatan yang baik ke permukaan, keupayaan untuk menahan ubah bentuk kecil substrat, memudahkan penggunaan dan penstrukturan.

Kelemahan: merujuk kepada bahan mudah terbakar, tidak boleh digabungkan dengan dinding kayu.

Asas: resin silikon.

Ciri-ciri: yang dijual dalam bentuk tinned siap sedia, memerlukan penggunaan primer khas sebelum permohonan.

Permohonan: hiasan dalaman dan luaran.

Kelebihan: keanjalan tinggi dan kuasa bersembunyi, ketahanan kelembapan, peningkatan kebolehtelapan wap, hayat perkhidmatan yang panjang, lekatan yang tinggi, keupayaan pembersihan diri, pelbagai jenis warna.

Kelemahan: bahan mahal.

Asas: kaca potash.

Ciri-ciri: anda boleh membeli dalam bentuk siap, memerlukan aplikasi primer silicate.

Permohonan: terutamanya untuk menyelesaikan facades bangunan.

Kelebihan: keanjalan yang sangat baik, rintangan kelembapan, kekuatan, kebolehtelapan wap, ketahanan, lekatan yang tinggi.

Kelemahan: Skim warna miskin, memerlukan kemahiran kerja tertentu kerana pengeringan yang cepat.

Jenis plaster hiasan berikut dibezakan dengan kaedah mencipta tekstur dan corak:

 • plaster struktur;
 • orang Venesia;
 • "Satu serbuk batu";
 • berkumpul lapisan dan jenis lain.

Daripada semua jenis salutan hiasan, ini adalah yang paling popular dan murah. Sebagai pengisi, komponen tidak konkrit digunakan di sini: kerikil, serbuk mineral, mika, serat kayu, rami, kapas. Dengan bantuannya, anda boleh mensimulasikan pelbagai jenis bahan semula jadi, contohnya, kulit kayu atau batu batu. Salutan ini sempurna topeng kecacatan permukaan dan kelihatan sangat menarik dan banyak. Ia sangat plastik, jadi ia sesuai untuk penamat dengan tangan anda sendiri dan membolehkan anda menggunakan apa-apa alat.

Bahan penamat ini dianggap paling mahal dan sukar untuk digunakan. Pengisi - kerek marmar. Sempurna sesuai dengan antik atau klasik dalaman. Membolehkan mencipta kesan corak marmar. Dengan bantuan plaster Venetian anda dapat mencapai kesan yang luar biasa, tetapi apabila menghias sebuah apartmen dengan tangan anda sendiri, pemula tidak disyorkan untuk digunakan.

Kembar - sekeping cat akrilik dalam pelbagai warna, bentuk dan saiz.

Salutan paku adalah campuran asas akrilik air, kawanan dan varnis pelindung. Ia adalah sesuatu yang baru dalam hiasan dekoratif dunia dan mempunyai beberapa kelebihan. Apabila digunakan pada dinding, ia cukup kering, jadi ia tidak memerlukan apa-apa pengalaman kerja, mudah diterapkan dengan tangan. Lapisan domba itu tidak hanya sesuai untuk dinding, tetapi juga untuk siling, tingkap tetingkap, pintu dan kura-kura. Ia menggabungkan estetika, kekuatan dan keramahan alam sekitar.

Salutan serbuk batu adalah campuran bahan yang mengikat dan serpihan batu alam beberapa jenis (kuarza, granit, marmar). Plaster dengan serbuk halus sesuai untuk finishing premis, dengan yang lebih besar - untuk fasad. Oleh kerana bahan ini dianggap sejuk, lebih baik tidak menggunakannya di ruang tamu di sebuah apartmen, tetapi menggunakannya untuk menamatkan koridor. Di samping itu, ia boleh digunakan untuk menyerlahkan sebahagian daripada dinding atau perincian dalaman. Serbuk batu boleh mempunyai pelbagai warna, dan dijual dalam bentuk jisim habis. Aplikasinya tidak sukar, perkara utama adalah untuk mencapai lapisan yang lebih baik.

Kaedah memohon plaster hiasan

Terdapat banyak cara dan teknik untuk memohon salutan hiasan, sesetengahnya mudah dan sesuai untuk melakukan kerja mereka sendiri, ada yang hanya tersedia untuk profesional berpengalaman.

Kami akan mempertimbangkan cara mudah yang tersedia untuk pemula.

 • Kaedah penyemburan. Cara paling mudah untuk mencapai struktur pelepasan pada permukaan yang dilekatkan. Selepas pengeringan lapisan pertama plaster dengan alat mudah, mulailah menyembur dinding. Anda boleh menggunakan penyapu biasa, dan untuk lapisan yang lebih kasar untuk melakukan percikan melalui mesh.

 • "Kulit kayu." Simulasi kulit kayu diperoleh dengan melicinkan plaster dengan roller dengan mantel bulu. Untuk kesan tambahan selepas pengeringan, dinding perlu disandarkan dan dipernis dengan roller yang sama.

 • "Lingkaran". Untuk membuat salutan sedemikian, span konvensional digunakan, yang ditekan terhadap dinding dan berputar separuh giliran. Untuk mendapatkan bulatan dari pelbagai saiz, anda perlu menggunakan beberapa span. Untuk membuat lukisan kelihatan harmoni, adalah perlu untuk memerhatikan gaya tekanan yang sama.

 • "Batu". Tiruan permukaan heterogen batu alam boleh diperolehi dengan pahat atau asid hidroklorik, yang mana lapisan kering plaster diproses.

 • Teknik "Sgraffito". Permukaan yang dibuat dalam teknik ini mempunyai corak pelbagai lapisan. Beberapa lapisan plaster warna yang berbeza digunakan untuk satu sama lain dalam urutan yang diperlukan. Pada lapisan atas dengan stensil corak dilukis, dan di tempat yang diperlukan, lapisan bahan akan dikeluarkan sehingga lapisan dengan warna yang dikehendaki dicapai.

 • Penggunaan kaedah improvisasi. Untuk mendapatkan bantuan asal, anda boleh menggunakan apa-apa alat dan bahan. Ia cukup untuk mengambil beg plastik biasa dan, mengguntingnya, meletakkannya di dinding. Anda boleh mengambil daun, bulu, kepingan kain atau kanvas dan meninggalkan "cetakan" mereka di atas permukaan lembap. Ini akan mewujudkan kemasan unik dan unik.

 • Penggunaan roller relief. Anda boleh mendapatkan lukisan yang cantik walaupun tanpa kemahiran dan kebolehan artistik, menggunakan penggelek khas dengan bantuan atau embossing.

Sebelum menggunakan teknik tertentu, anda perlu berlatih di sekeping papan eternit atau bahagian kecil dinding untuk "merasakan" bahan tersebut.

Teknologi hiasan dinding dengan plaster hiasan

Dinding menghias dengan plaster hiasan adalah kerja yang dilakukan di permukaan dalaman atau luaran. Mereka bertujuan untuk memberikan dinding atau siling tekstur dan warna tertentu. Bergantung kepada komposisi yang dipilih, teknik yang berbeza untuk memohon bahan ini digunakan. Hanya kerja persediaan tetap tidak berubah.

Alat dan bahan yang diperlukan

Untuk menyelesaikan dinding dengan plaster, anda perlu yang berikut:

 • spatula dengan saiz yang berbeza;
 • gratter dan poluterki;
 • trowel;
 • kapasiti;
 • berus, penggelek dan span;
 • gerudi dengan pengadun muncung;
 • tangga tangga atau perancah;
 • filem polietilena, pita lukisan;
 • campuran plaster, lilin, cat.

Alat yang diperlukan untuk kerja dengan plaster hiasan

Untuk fasa persediaan, alat dan bahan berikut diperlukan:

 • kertas kasar, mesin penggiling;
 • peraturan;
 • tahap dan ketat bob;
 • spatula;
 • mengukuhkan jaringan;
 • primer penetrasi mendalam;
 • mula plaster, dempul.

Kemasan plaster memerlukan permukaan yang ideal. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan manipulasi berikut:

Penyediaan dinding di hadapan kemasan hiasan

 1. Keluarkan sepenuhnya salutan lama atau bersihkan dari kesan cat, kertas dinding dan sebagainya.
 2. Align dinding dengan plaster awal dan menguatkan jaring atau lembaran eternit.
 3. Betulkan kecacatan permukaan yang mungkin, seperti lubang dan keretakan, dengan dempul.
 4. Keluarkan serpihan protruding.
 5. Semak bahawa dinding adalah tahap atau plumb.
 6. Sapukan kot primer dua kali untuk meningkatkan lekatan.

Tembok penamat dengan plaster struktur

Dengan bantuan bahan ini, kerja penamat dilakukan pada permukaan luaran dan dalaman. Menghias dengan plaster hiasan tidak memerlukan banyak pengalaman atau kelayakan - tuan rumah dapat dengan mudah mengatasinya. Kesukaran hanya timbul apabila campuran digunakan di siling.

Plaster struktur

Pasar pembinaan moden menawarkan campuran siap pakai dalam bekas plastik pelbagai saiz atau serbuk kering dalam beg yang perlu dicairkan dengan air. Jika ia adalah masalah untuk menyelamatkan bajet, lebih baik membeli bahan serbuk dan menyediakan plaster hiasan dengan tangan anda sendiri. Untuk tujuan ini, anda memerlukan gerudi elektrik dengan pengadun muncung, air dan tangki pencampuran.

Penting! Plastik plester kebanyakannya kering dengan cepat, tetapi anda tidak boleh menambah air selepas memasak, jadi tidak disyorkan untuk membuat laci besar agar tidak kehilangan bahan.

Penggunaan bahan secara langsung bergantung kepada pecahan pengisi:

 • Bahan kasar - 2 kg bagi setiap meter persegi.
 • Bergred sederhana - 1,7 kg.
 • Halus - 0,7 kg.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mencuci tangki pencairan dan tuangkannya sebanyak air sebagai pengilang yang ditunjukkan pada pakej. Suhu cecair mestilah kira-kira 20 darjah. Kemudian, tambah secara beransur-ansur kepada larutan air, kacau dengan pengadun.

Plaster hiasan kering dengan air

Selepas itu, tunggu kira-kira 15 minit dan kacau sekali lagi. Sekiranya bahan dibuat berdasarkan resin akrilik, maka warna ditambah kepadanya, jika tidak, ia tertakluk kepada lukisan berikutnya. Mengenai penyediaan plaster hiasan dengan tangan anda sendiri selesai.

Menyediakan komposisi yang ditaip pada spatula dan meletakkannya di dinding, dan kemudian meregangkan plaster di atas permukaan. Bahan lebihan juga dikeluarkan dengan spatula. Semasa permohonan, adalah penting untuk memerhatikan ketebalan lapisan plaster, yang sepadan dengan pecahan bahan, oleh itu tidak disyorkan untuk menjadikannya lebih daripada 3 mm. Pada masa yang sama, terlalu nipis lapisan tidak dapat menutup dinding sepenuhnya, dan selepas pengeringan, primer akan muncul pada mereka.

Seperti yang telah disebutkan di atas, bahan ini kering serta-merta, jadi masa yang terhad diperlukan untuk kerja. Untuk membuat lapisan seragam plaster, sapukan pada satu masa. Sekiranya permukaan dirawat adalah terlalu besar, maka ia perlu untuk membahagikannya kepada seksyen dengan pita cat. Kemudian gunakan plaster dengan tumpang tindih, keluarkan pita, sehingga bahan dibekukan, dan dengan cara yang sama merawat seluruh kawasan tersebut.

Lapisan plaster yang digunakan tidak boleh lebih tebal daripada butiran pengisi, yang merupakan sebahagian daripada

Tahap ini dianggap paling bertanggung jawab. Dari tingkah laku yang betul, bergantung pada permukaan yang timbul dan prestasinya. Kerja hendaklah dimulakan dengan segera selepas bahan disita. Biasanya ia mengambil masa 30 minit. Periksa kesediaan dinding semata-mata: hanya bersandar pada telapak tangan anda, jika tidak melekat, anda boleh mula.

Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan kulir plastik. Untuk mencapai kesan yang berbeza, kaedah pengisaran yang berlainan digunakan:

 1. Domba. Corak pelega ini muncul apabila menggosok plaster dalam gerakan bulat. Selepas pengeringan, furrows huru-hara muncul menyerupai bulu haiwan.

Hiasan plaster "kambing"

 • Hujan adalah kaedah pengisaran yang paling popular. Anda perlu mengambil kalkun plastik, tekan ke permukaan dan naik dan turun - supaya anda mendapat corak menegak. Untuk menjadikannya pepenjuru, pergerakan itu harus pergi dari sudut kanan atas ke sudut kiri bawah. Untuk memudahkan operasi, anda boleh menandakan permukaan dengan pita cat.

  Plaster struktur, mengingatkan hujan

 • Permaidani adalah teknik paling mudah. Langkah pertama adalah melalui trowel, bergerak ke atas dan ke bawah, dan kemudian pada permukaan yang sama ke sebelah kiri dan ke kanan.
 • Awak perlu tahu! Jika atas sebab tertentu anda tidak dapat memproses seluruh dinding pada satu masa, maka anda tidak perlu mengisar dengan betul ke sempadan kawasan yang dirawat. Ia adalah perlu untuk meninggalkan tepi plaster tidak disentuh, dan selepas menggunakan seluruh lapisan, berhati-hati kering sendi.

  Sehari selepas kerja-kerja utama boleh mula melukis dinding. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah merawat seluruh permukaan dengan kertas pasir untuk mengurangkan kecacatan kecil. Kemudian tembok dicat dengan warna gelap dan menunggu hingga kering. Kotak cat seterusnya harus 1-2 kali lebih ringan. Kerja-kerja ini dijalankan dengan roller cat biasa, dan tempat sendi dinding dengan lantai dan siling diperlakukan dengan berus. Selepas pengeringan lapisan kedua, disyorkan untuk memohon varnis berkilat.

  Mengotorkan plaster struktur dengan roller

  Penamat dinding dengan plaster bertekstur

  Mula-mula menyediakan penyelesaian dengan cadangan pengilang, kemudian gunakannya ke permukaan dengan bantuan spatula. Plaster seperti kering lebih lama daripada plaster struktur, jadi anda boleh mengendalikan seluruh dinding dengan selamat. Bahan lebihan juga dikeluarkan dengan spatula. Selepas memproses keseluruhan kawasan dinding, anda boleh mula membuat invois.

  Plester bertekstur

  Lapisan sedemikian boleh didapati dengan menggunakan alat berikut:

  Menggunakan roller adalah cara yang paling mudah dan paling cepat. Dengan alat ini, anda boleh membuat permukaan yang menyerupai velor. Untuk melakukan ini, perlu melewati seluruh permukaan dinding dengan usaha, sementara gerakan harus diarahkan ke satu arah. Kemudian tunggu bahan kering dan keluarkan serpihan protruding dengan pisau spatula.

  Mewujudkan tekstur menggunakan roller

  Jika aplikasi plaster hiasan dengan tangan anda sendiri kelihatan terlalu rumit, anda boleh membeli stensil khas di kedai-kedai bantuan dengan corak bantuan di kedai-kedai bangunan. Produk-produk ini semata-mata ditekan terhadap plaster yang baru, dan selepas itu pelepasan itu tetap di atasnya. Kesulitan utama adalah keperluan untuk sentiasa membasuh stensil dengan air untuk mengeluarkan sisa-sisa bahan dari permukaannya.

  Melukis corak pelepasan dengan setem

  Kepada nota! Semasa pembelian semua yang diperlukan, anda perlu membeli beberapa stensil kecil untuk sudut.

  Dengan bantuan spatula dan trowels mencipta pola yang menyerupai tekstur batu alam, suede atau konkrit. Bekerjasama dengan mereka yang anda perlukan dengan prinsip yang sama dengan semua alat di atas. Berus, spatula atau kancing ditekan ke permukaan dan dibawa ke seluruh kawasannya. Jika alat binaan tidak ada, maka anda boleh menggunakan span tetap atau beg selophane. Secara umum, semua yang boleh meninggalkan pelepasan di permukaan adalah sesuai.

  Plaster hiasan semacam itu untuk kerja-kerja dalaman tidak memerlukan pewarnaan mandatori, tetapi untuk menekankan tekstur lebih baik untuk memegangnya. Pertama, permukaan dikupas dengan kertas emergen halus, maka debu terbentuk dikeluarkan. Kotak pertama cat digunakan dengan roller berambut panjang, dan lapisan kedua dengan roller berambut pendek. Warna-warna harus sedikit berbeza. Mereka perlu digunakan pada selang waktu 24 jam, dengan plaster selepas pengeringan tekstur harus kering selama kira-kira 48 jam.

  Pewarnaan plaster tekstur dihasilkan oleh penggelek dengan panjang longgokan yang berlainan

  Jika tidak ada roller di tangan, maka proses pewarnaan plaster dekorasi adalah seperti berikut:

  1. Buka balang dengan cat dan tuangkan ke dalam bekas khas. Ia benar-benar dicelupkan berus, untuk keseluruhan panjang tunggul. Kemudian masukkan pinggan bantuan untuk mengeluarkan cat berlebihan. Sekiranya tiada bekas khas, anda boleh menekan bulu berus dengan sekeping kadbod berlapis.
  2. Kini anda boleh mula melukis. Pencelupan setiap perincian tidak perlu, anda perlu memohon lapisan gerakan menyapu, hanya menyentuh permukaan. Oleh itu, cat tidak akan digunakan dalam tekstur, tetapi hanya akan menyentuh serpihan yang menonjol.
  3. Keringkan lapisan pertama dan guna kedua, lebih ringan. Dalam kes ini, prosedur yang sama digunakan untuk lapisan pertama.
  4. Langkah terakhir ialah penerapan lakuer. Bahan ini pertama kali dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 1, kemudian digunakan dengan berus bersih yang luas. Setelah beberapa lama (setiap varnis mengeringkan masa tertentu), anda boleh memohon lapisan kedua. Kira-kira 1-2 hari anda boleh menyentuh dinding yang dilekatkan.

  Berus dilakukan dengan cahaya, pergerakan dangkal

  Sesetengah ahli sihir menggunakan kaedah blur. Ini bermakna hanya menggunakan satu lapisan cat, yang kemudian disapu dengan kain lembap. Akibatnya, tekstur itu kekal warna tepu, dan bahagian-bahagian yang menonjol lebih ringan.

  Sebelum bekerja dengan plaster hiasan, anda perlu segera memutuskan kehadiran elemen reka bentuk tambahan di dinding, sebagai contoh, pelbagai lukisan atau panel. Mereka mampu menghias dan mengagumkan walaupun pedalaman yang paling biasa, terutamanya jika mereka digabungkan dengan pencahayaan yang betul.

  Gambar-gambar mana yang boleh digunakan dan tempat untuk meletakkannya

  Pilihan win-win adalah dinding yang berasingan, yang dipangkas pada awalnya dengan batu atau stuko di sekeliling perimeter. Juga, unsur-unsur ini harus terletak di antara tingkap, berhampiran pintu pedalaman atau di sepanjang tepi gerbang.

  Lukisan 3D yang dibuat dengan plaster hiasan

  Sekiranya ia menjadi persoalan bilik kanak-kanak, maka anda boleh memberi fantasi, seberapa banyak yang anda suka. Lukisan boleh ditujukan kepada tema kisah dongeng kegemaran anda atau kartun kanak-kanak. Untuk bilik kanak-kanak adalah dibenarkan untuk menggunakan lukisan untuk kawasan semua dinding.

  Bagi bilik tidur atau ruang tamu, semuanya lebih rumit di sini. Peraturan pertama ialah lukisan itu tidak harus memperkenalkan ketidakharmonian ke pedalaman. Lukisan di dinding hanya dibenarkan untuk reka bentuk klasik, barok, gaya Empayar, dan sebagainya. Ia tidak mengatakan bahawa dalam lukisan dan panel moden atau berteknologi tinggi, akan kelihatan tidak berguna.

  Bas relief di dinding adalah penyelesaian yang sangat baik untuk mewujudkan pedalaman yang bergaya dan unik.

  Nada panel dicat harus sama dengan nada dinding tetangga, atau berbeza dengan 2 nada. Gabungan nada warna dan gelap tidak boleh diterima.

  Terdapat tiga kaedah utama menghias permukaan, yang memerlukan rasa artistik. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mempercayai profesional atau mendapatkan kelas induk pada plester hiasan.

  Pilihan ini untuk membuat gambar 3D adalah yang paling mudah. Sebagai stensil, anda boleh menggunakan serpihan papan lapis atau papan gypsum, sebelum memotong corak pada mereka.

  Mewujudkan stensil untuk plaster hiasan

  Proses permohonan adalah seperti berikut:

  • Stensil yang disediakan terlebih dahulu dilampirkan pada permukaan dinding yang dibarisi dan benar-benar kering. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pita cat, tetapi ia tidak boleh menahan berat besar panel dan sisi ke sisi, yang akan menjejaskan secara keseluruhan gambar secara keseluruhan. Oleh itu, jika projek "hebat" dipahami, lebih baik untuk menyimpan dengan gam aerosol.
  • Kemudian letakkan plaster pada spatula dan sapukan pada stensil. Sangat meregangkan di permukaan adalah tidak berbaloi, kerana kelebihannya sendiri akan menyala dengan penyingkiran stensil tersebut. Semakin banyak penyelesaian digunakan, semakin kuat panel akan menonjol dari dinding.
  • Pada akhir - stensil dikeluarkan dengan teliti dan panel dibiarkan kering selama sehari.

  Mendapatkan lukisan 3D dengan stensil

 • Kemudian anda boleh mula melukis. Menggunakan roller pada panel, gunakan cat warna, dan kemudian biarkan reka bentuk kering. Selepas 12-16 jam, gunakan cat terakhir cat, yang sepatutnya menjadi lebih gelap daripada sebelumnya. Di hujung panel dirawat dengan lakuer.
 • Mewujudkan bantuan bas dengan menggunakan alat binaan

  Kaedah grafik pelepasan juga dianggap sebagai salah satu yang paling popular. Ia membayangkan penggunaan plaster halus plastik berdasarkan pengikat sintetik, cat akrilik dan varnish tanpa warna. Untuk menjalankan operasi yang sama, berus bentuk dan saiz yang berbeza, spatula dari pelbagai bahan, pasak kayu yang tajam juga diperlukan.

  Mewujudkan relief bas dengan menggunakan mini spatula khas

  Prosesnya adalah seperti berikut:

  • Selepas memohon lapisan penamat plaster, tuan memohon corak pelepasan ke permukaan dengan alat yang dipilih. Contoh yang paling mudah ialah gelombang yang ditarik oleh kuas.
  • Komposisi ini disiapkan dengan bingkai relief yang dihiasi, yang dibuat dengan spons atau roller buih.
  • Selepas gambar itu benar-benar kering, ia dicat. Terdapat juga cadangan yang tidak jelas - semuanya bergantung kepada imaginasi dan bakat.

  Kaedah terakhir dianggap paling sukar dan tanpa patung pendidikan profil, kemungkinan besar, tidak ada yang akan keluar. Tujuan operasi ini adalah untuk membuat pelepasan pada dinding yang dirawat dengan cara pemodelan manual. Panel seperti itu boleh menduduki hanya sebahagian daripada dinding, dan juga boleh meliputi seluruh kawasan. Selepas pengeringannya, permukaan juga dirawat dengan cat dan varnis.

  Plaster hiasan dengan tangan anda sendiri digunakan agak mudah, jika anda tidak mengambil kira aspek artistik isu tersebut. Perkara utama - untuk mematuhi nasihat dan cadangan di atas pengeluar.

  • Selesai dalaman
   • Siling
   • Tembok
   • Seks
   • Pintu, gerbang
   • Windows
   • Dapur, perapian
  • Menamatkan premis
   • Dapur
   • Bilik mandi, tandas
   • Koridor, dewan masuk
   • Balkoni, loggia
   • Bilik-bilik lain
  • Kemasan bangunan
   • Rumah musim panas dan swasta
   • Rumah kayu
   • Bilik mandi, sauna
  • Bahan penamat
   • Drywall
   • Menghadapi panel
   • Wallpaper, gabus
   • Tile
   • Laminate, linoleum
   • Plaster hiasan
  • Menamatkan kerja
   • Stucco
   • Primer
   • Putty
   • Lukisan, mencubit
  • Selesai salun
   • Facade

  Aprons untuk masakan moden adalah bahagian penting, yang membolehkan bukan sahaja untuk mewujudkan suasana yang selesa, tetapi juga.

  Hiasan dinding di apartmen adalah salah satu langkah penting yang membolehkan anda untuk mendapatkan yang cantik dan.

  Pertama sekali, semua orang biasa memperhatikan penamat dinding dan lantai di rumah negara. O.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  + 13 = 23