Back to all Post

Filem penebat stim untuk lantai

Penebat stim lantai

Lantai di mana-mana rumah adalah pembinaan pelbagai lapisan kompleks, bahagian yang penting diantaranya adalah penghalang wap. Penebat paro di lantai membolehkan melindungi bahan penebat haba, serta keseluruhan struktur lantai secara keseluruhannya, iaitu. Papan lantai dari wap air. Dan kerana dalam proses kehidupan manusia di mana-mana rumah kediaman sentiasa sesuatu dimasak, dibasuh dan dibasuh, maka lantai tanpa halangan wap yang sesuai menjadi sumber kelembapan yang tetap. Ini, seterusnya, membawa kepada rupa kulat, acuan dan pembusukan struktur kayu.

Untuk mengelakkan ini berlaku, penebatan stim yang betul di lantai di dalam rumah akan diperlukan, yang akan menghalang kelembapan, kelembapan dan kesejukan daripada memasuki bilik, dan mencegah pembentukan pemeluwapan. Penebat stim di lantai kayu patut mendapat perhatian khusus, yang juga akan dibincangkan dalam artikel ini.

Bila dan mengapa membuat halangan wap?

Dalam mana-mana ruang tertutup panas, wap dibentuk, yang menghasilkan kelembapan yang tinggi di dalam bilik. Perubahan keadaan cuaca dan keadaan suhu memberi kesan yang ketara kepada jumlah kelembapan di dalam bilik. Di samping itu, selepas permulaan musim pemanasan, terdapat pencampuran udara panas dengan sejuk, mengakibatkan pembentukan wap air.

Stim, yang tekanannya berada di atas atmosfera, sedang cuba keluar. Oleh itu lantai rumah sentiasa terdedah kepada kelembapan dalam bentuk wap air.

Ia sememangnya perlu untuk menjalankan penebat stim lantai:

Pemilihan bahan untuk halangan wap lantai

Untuk memberikan perlindungan sedemikian, salah satu bahan berikut dibentangkan: filem polietilena, filem polipropilena, getah cecair.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa penggunaan mana-mana jenis filem (bukan membran) mengandaikan kehadiran pelepasan bolong!

Filem polietilen biasa - bahan yang paling terkenal dan paling murah untuk penghalang wap.

Pembina profesional membahagikan filem polietilena kepada tiga kumpulan:

Malah, penghalang wap lantai boleh dilakukan dengan apa-apa jenis filem polietilena.

1

Tetapi pada masa yang sama, filem polietilena yang tidak berlubang biasanya digunakan sebagai penghalang wap. Filem polietilena berlubang - sebagai kalis air. Filem polietilena dengan lapisan aluminium lebih baik digunakan untuk mengatur lantai di bilik dengan kelembapan yang tinggi.

Jenama polietilena jenama popular:

 1. 1. Polinet - satu lapisan polietilena tidak berlubang;
 2. 2. Geotex - satu lapisan filem polietilena tidak berlubang;
 3. 3. TechnoNIKOL - filem polietilena tiga lapisan yang diperkuat dengan mesh diperbuat daripada benang polipropilena;
 4. 3. THERMOFOL 90 - filem polietilena tiga lapisan yang diperkuat dengan lapisan benang polipropilena dengan lapisan aluminium.

Kelemahan filem polietilena adalah kekuatan lemah mereka. Sekatan ini menetapkan pengendalian bahan-bahan jenis ini semasa pemasangan.

Tidak seperti filem polietilena, filem polipropilena dicirikan oleh ciri-ciri kekuatan yang lebih tinggi. Tetapi pada masa yang sama lebih terdedah kepada pemeluwapan. Selesaikan masalah ini dengan memberi keutamaan kepada filem polipropilena dengan mengukuhkan lapisan sel-selulosa.

Di sini pilihannya lebih luas. Anda boleh memberi keutamaan kepada mana-mana gred "B" atau "C" jenama di bawah:

Membran penyebaran wap penebat terdiri daripada tiga jenis:

 1. 1. Pseudodiffusion - lulus kurang daripada 300 gram wap air per meter persegi.
 2. 2. Penyebaran - aliran dari 300 hingga 1000 gram wap air per meter persegi.
 3. 3. Superdiffusion - langkau lebih dari 1000 gram wap air per meter persegi.

Di sini adalah perlu diperhatikan dengan serta-merta bahawa tidak semua jenis filem penyebaran sesuai untuk penghalang wap lantai.

Membran penyempapan wap penyerapan adalah yang paling mahal, tetapi pada masa yang sama, bahan halangan wap berkualiti terbaik. Apabila memasang membran tersebut, anda tidak perlu melakukan ventilator, dan dengan itu membelanjakan wang pada pemasangan unit kawalan.

Arahan pemasangan untuk penghalang wap lantai

Meletakkan dan lantai bahan tersebut, sebagai penghalang wap, di lantai bergantung pada jenis lantai. Pertimbangkan pelbagai pilihan. Teknologi yang sesuai untuk lantai anda, pilih sendiri.

Apabila penghalang wap dibuat di dalam rumah, teknologi khas untuk susunannya tersirat.

Peringkat pertama - penyediaan permukaan

Pertama sekali, adalah perlu untuk menyediakan permukaan dengan mengeluarkan salutan lama. Sekiranya rumah itu baru, maka permukaannya sepatutnya disamakan, bersih dan keluarkan habuk, kotoran. Sekiranya papak mempunyai kelemahan tertentu, berlubang, maka dalam kes ini adalah perlu untuk mengukur senarai lantai.

Peringkat kedua adalah pemasangan kalis air

Seterusnya, anda memerlukan kalis air, yang berfungsi sebagai perlindungan tambahan terhadap kelembapan. Malah, ini adalah sejenis lapisan kasar, tetapi sangat penting. Inti peletakannya bergantung kepada jenisnya. Jika ia adalah filem dalam gulung atau apa-apa bahan roll lain, maka ia sesuai ketat bertindih dari 15 hingga 20 cm, dan sendi juga bertindih dengan pita pelekat pembinaan khusus untuk kalis air.

Peringkat ketiga ialah penyediaan dan pemasangan balak

Peringkat seterusnya adalah pemasangan lag. Untuk memastikan bahawa penghalang wap di bawah lantai adalah berkualiti tinggi, adalah perlu untuk mendamaikan dengan tepat setiap lag individu, mencapai tahap yang ideal. Dengan cara ini, untuk memastikan bahawa penghalang wap anda bertahan lama, setiap lag berasingan mesti semestinya dirawat dengan antiseptik yang akan menghalang penampilan koloni acuan dan pembentukan koloni kulat.

Peringkat keempat ialah pemasangan penebat haba

Seterusnya, anda memerlukan pemanas, yang, seperti kalis air, mestilah berkualiti dan boleh dipercayai. Hanya dalam hal ini penghalang wap di dalam rumah akan dapat melaksanakan fungsi yang diberikan kepadanya.

Plat penebat dibentangkan dengan ketat antara kekurangan vosporsor. Ini akan menghilangkan jambatan-jambatan yang sejuk, tidak ada keretakan.

Tahap kelima ialah pemasangan penghalang wap

Dan kini penghalang wap di bawah lantai dipasang. Terdapat pelbagai pilihan:

Sekiranya filem polipropilena dua sisi yang istimewa digunakan, maka ia diletakkan di atas pemanas dengan lengan yang licin, dan kasar di dalam bilik.

Filem polipropilena yang mempunyai satu sisi juga diletakkan dengan bahagian yang licin ke pemanas, dan tenun - ke arah bilik

Sekiranya filem metallized yang dipanggil digunakan (dengan lapisan aluminium), maka sisi dengan logam diletakkan di dalam bilik. Lapisan aluminium mencerminkan sinaran terma inframerah.

Juga, seperti yang telah kami katakan, penghalang wap boleh digunakan dalam bentuk filem polietilena, atau filem dengan tiga lapisan:

 • - terdapat dua lapisan luar filem stabil yang diperbuat daripada polietilena berketumpatan tinggi;
 • - lapisan pengukuhan mesh yang diperbuat daripada polipropilena disediakan di antara mereka.

Dalam kes ini, tidak kira sebelah mana anda meletakkan penghalang wap pada. Adalah penting untuk tidak lupa untuk meninggalkan jurang pengudaraan!

Saya ingin ambil perhatian bahawa prinsip-prinsip ini memilih sisi halangan wap berfungsi dalam kebanyakan kes, tetapi tidak dalam semua. Jadi, sebagai contoh, halangan wap Isospan B diletakkan kasar ke pemanas, dan lancar ke bilik. Oleh itu, kami menasihati anda untuk sentiasa membaca arahan sebelum memasang.

Ini adalah penghalang wap lantai sebenarnya telah selesai. Anda boleh meneruskan pemasangan penebat dan penamat bunyi.

Jika penghalang kalis air dan wap telah diletakkan dengan betul, mengikut teknologi, maka anda boleh memastikan bahawa anda tidak hanya akan menyimpan haba di dalam bilik. Penebat wap di bawah lantai tidak akan membenarkan penembusan ke dalam bilik kelembapan dan kelembapan, menyediakan rumah dengan iklim mikro yang paling selesa walaupun di musim sejuk atau musim gugur musim hujan.

Penebat wap lantai konkrit bertetulang

Tetapi penghalang wap pada lantai konkrit bertetulang dicipta sedikit berbeza. Di samping itu, anda boleh menggunakan penghalang wap cecair:

Bahan-bahan ini digunakan dengan berus atau dengan kaedah "percikan", dan jika menggunakan mastic aspal - secara manual. Ketebalan lapisan bergantung pada bahan yang digunakan dan berada dalam julat dari 1 hingga 10 mm.

Ia juga boleh menggunakan penghalang wap roll:

Halangan uap roll harus diikat dan semua jahitan harus dimeteraikan oleh kimpalan panas dengan pelarut atau pelekat kalis air. Kimpalan adalah lebih berkesan daripada pelekat. Penebat mesti disambungkan ke dinding bersebelahan.

Pasir baru simen-pasir dengan ketebalan sekurang-kurangnya 40 mm diletakkan di atas penghalang wap. Akhirnya, lantai selesai dengan segera selepas senarai yg panjang lebar telah dikeringkan.

Akibatnya, adalah mungkin untuk mewujudkan lapisan yang berterusan, tanpa sebarang kecacatan yang minimum.

Sekiranya anda memerlukan penghalang wap di bawah lantai kayu, yang menjamin perlindungan 100% daripada keseluruhan penutup lantai, kami mengesyorkan memberi perhatian kepada getah cecair. Ini adalah bahan yang agak baru, tetapi agak berkesan dan boleh dipercayai berdasarkan bitumen dan polimer.

Ia digunakan dalam banyak kes - dan apabila kalis air diperlukan, dan apabila penghalang wap di bawah lantai diperlukan, dan kadang-kadang walaupun kalis bunyi diperlukan. Getah, seperti filem, agak berkesan dan boleh dipercayai, dan ia boleh terdiri daripada beberapa jenis:

 • - digunakan di lantai dengan bantuan peralatan khas - kaedah ini sesuai untuk permukaan besar, apabila perlu untuk diproses dari beberapa ratus hingga beberapa ribu meter persegi;
 • - digunakan dengan tangan - apabila anda perlu memproses lantai di sebuah rumah persendirian.

Kaedah manual agak mudah dan tidak memerlukan kemahiran atau pengetahuan khusus. Terutama mengingat fakta bahawa filem ini digunakan walaupun sedikit lebih rumit daripada getah cair.

Teknologi pengagihan bahan adalah seperti berikut:

 • 1 - menyediakan penutup lantai, buang kotoran, kotoran, dan sebagainya;
 • 2 - tiada lapisan kasar digunakan lagi;
 • 3 - baldi getah dibuka;
 • 4 - kandungan wadah bercampur dengan teliti;
 • 5 - menggunakan berus atau spatula konvensional, getah diedarkan ke atas permukaan pokok;
 • 6 - selepas pengeringan pada salutan kayu, filem getah yang kuat muncul - ia bukan sahaja wap, tetapi juga kalis air;
 • 7 - papan dari atas dilindungi dari pengaruh negatif kelembapan.

Perlu diingat bahawa penggunaan getah tersebut agak besar - bagi setiap meter persegi ia akan mengambil dari kilogram hingga satu setengah tan bahan. Iaitu, satu baldi sebanyak 10 liter cukup untuk hanya 10 meter persegi lantai. Walau bagaimanapun, untuk memaksimumkan kesan, penggunaan getah perlu ditingkatkan sekurang-kurangnya tiga kali, sehingga kira-kira empat kilogram bahan dimakan setiap meter persegi salutan.

Di atas lapisan halangan wap getah mesti digunakan lantai bersih.

Sekiranya anda tinggal di sebuah rumah persendirian, maka tanpa penghalang wap yang boleh dipercayai, lantai yang tidak boleh anda lakukan. Jenis penghalang wap yang terpilih adalah terpulang kepada anda, berdasarkan lantai apa yang anda ada. Kami yakin nasihat dan cadangan kami akan membantu anda mencipta lantai hangat dan lembap, lembap dan acuan.

Peranti halangan wap lantai: cara menumpuk dan bahan apa yang hendak dipilih

Apabila mengatur premis, terutamanya dengan kelembapan yang tinggi, adalah sangat penting untuk tidak mengabaikan meletakkan halangan wap.

Molekul-molekul air yang ada di udara, menembusi melalui penutup lantai, bersentuhan dengan bahagian-bahagian yang lebih sejuk dari struktur.

Ini membawa kepada pembentukan kondensat, yang memberi kesan buruk kepada keadaan elemen dalaman bangunan dan kelengkapan apartmen.

Mengapa halangan wap diperlukan?

Terdapat pendapat yang salah bahawa ia tidak semestinya perlu apabila menggunakan lapisan kalis air. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis bahan ini berbeza dalam struktur dan melaksanakan fungsi yang berbeza:

 • Penebat wap melindungi penebat daripada penetrasi kondensat dari udara yang datang dari bilik.
 • Kalis air tidak membenarkan kelembapan untuk mendapatkan dari luar lapisan pelindung panas, dan juga mencegah kebocoran air yang mungkin ke lantai bawah.

Perbezaan bahan-bahan ini boleh dicirikan seperti berikut:

 • Bahan penghalang wap adalah pepejal, tidak membenarkan udara dan air melewati. Atau dengan micropores, sebahagiannya membiarkan udara.
 • Bahan kalis air - mempunyai lubang kecil. Melalui udara, tidak melepasi air.

Lapisan disusun seperti berikut:

Jika, apabila meletakkan penghalang wap di atas lantai, mengelirukan bahan yang dipersoalkan, akibatnya akan menjadi lebih buruk daripada tanpa mereka sama sekali.

 1. Udara hangat basah dari bilik akan melalui penutup lantai, kalis air dan penebat.
 2. Setelah ditemui dengan cara yang lebih jauh satu filem penghalang wap, ia tidak boleh keluar dan mengembun dalam lapisan penebat panas.
 3. Dan apabila tepu dengan kelembapan mencapai had, ia akan mula bertindak di permukaan lantai, yang akan membawa kepada akibat yang dijelaskan.

Adalah penting untuk mengambil kira satu gaya: kerana halangan wap tidak membenarkan wap air bebas meninggalkan bilik, perlu memastikan pengudaraan yang baik di dalam bilik.

Sekiranya tidak hadir, mungkin terdapat peningkatan yang keterlaluan dalam kelembapan udara, yang akan mengakibatkan gangguan iklim mikro di dalam bilik dan kerosakan dari kelembapan penamatnya. Oleh itu, penghalang wap diperlukan untuk semua jenis lantai.

Jenis bahan penghalang wap

Teknologi moden menyediakan pelbagai bahan untuk halangan wap. Apabila memasang penutup lantai, sebagai peraturan, jenis berikut digunakan:

Bahan yang paling mudah diakses dan popular. Kelemahan utama dari pelbagai ini adalah kekuatannya yang rendah.

Untuk lantai memohon filem penghalang wap yang tidak bertekad yang pekak.

Penggunaan versi berlubang juga boleh diterima, namun ini mengurangkan sifat penebatnya.

Terdapat filem dengan lapisan reflektif aluminium. Kualiti mereka jauh lebih tinggi, tetapi, kos bahan juga meningkat.

Mudah digunakan dan bahan tahan lama daripada analog polyethylene.

Selalunya ia mempunyai salutan tambahan gentian selulosa dan viskose, yang mampu menyerap dan mengekalkan kelembapan.

Oleh itu, pembentukan kondensat dikurangkan dengan ketara. Apabila kelembapan udara dikurangkan dan pengudaraan adalah mencukupi, tetesan air diserap di dalamnya menguap.

Penghalang wap yang paling kualitatif dan "lama". Nilainya masing-masing adalah yang tertinggi di kalangan semua bahan.

Kuantitasnya cukup untuk membuat ruang "bernafas", sementara kelembapan tidak diserap ke dalam pemanas, tetapi menguap dengan cepat.

Terdapat pelbagai yang berbeza dalam bilangan lapisan, serta dengan lapisan antikondensasi tambahan.

Membran membran wap jenis inovatif yang popular adalah bijak, mengawal pertukaran stim, bergantung pada parameter kelembapan dan suhu.

Ia adalah emulsi berasaskan air sejuk bitumen-polimer.

Selepas pemejalan membentuk salutan monolitik, sama sekali tidak dapat ditembusi oleh air dan udara. Ia mempunyai harta penebat haba tambahan dan boleh digunakan sebagai bahan kalis bunyi.

Harga untuk pelbagai jenis halangan wap ditunjukkan dalam jadual.

Bagaimana untuk meletakkan penghalang wap di atas lantai?

Paling sering diletakkan seperti yang telah diterangkan di atas: lantai kasar, kalis air, penebat, halangan wap dan kot selesai. Walau bagaimanapun, kadang-kadang halangan wap diletakkan pada kedua-dua belah penebat.

Jika penutup dipasang di rumah yang baru dibina, maka kerumitan akan kurang.

Sekiranya lantai lama sedang diubah, ia perlu untuk membongkarnya, keluarkan lapisan penebat lama, menilai keadaan unsur-unsur struktur dan, jika rosak, buat pengganti.

Dalam kedua-dua kes, jika perlu, tingkatkan lantai secara mendatar, menghapuskan penyelewengan di permukaan.

Apabila memasang sistem pemanasan lantai, kebanyakan pakar juga mengesyorkan meletakkan lapisan penghalang wap antara paip untuk lantai yang dipanaskan air dan pemanas.

Peraturan untuk membungkus bahan roll

 1. Filem ini mesti ditarik, jika tidak, ia tidak akan memberikan perlindungan yang mencukupi.
 2. Antara polietilena atau polipropilena dan pemanas perlu meninggalkan jurang udara sebanyak 7 ... 15 cm Untuk membran meresap, keadaan ini tidak diperlukan.
 3. Arah peletakan tidak begitu penting.
 4. Bahagian meletakkan filem sangat penting:
  • Bahan penebat wap disebarkan dengan inskripsi berjenama ke atas, sejak dari peletakan yang betul bergantung kepada sama ada lapisan ini akan melaksanakan fungsinya atau tidak.
  • Untuk filem-filem tanpa prasasti, peraturan berikut harus dipatuhi: sisi kasar terletak pada pemanas, sementara yang diperhalusi, sebaliknya, harus menghadap ke luar.
  • Filem polietilena konvensional boleh disusun oleh kedua-dua pihak.
 5. Pakaian diletakkan dengan tumpang tindih 15 ... 20 cm dan tetap dengan pita pelekat khas atau gam.
 6. Di permukaan, bahan itu diperbaiki dengan stapler pembinaan atau paku galvanis dengan penggunaan rel balas dengan selang 30 ... 50 cm.
 7. Getah cecair digunakan oleh dua kaedah: dengan penyemburan mesin atau dengan tangan menggunakan roller atau spatula.

Permukaan tidak memerlukan penyediaan khas. Hanya cukup untuk mengeluarkan sampah dan mengosongkannya.

Bahkan pangkalan tidak rata atau basah tidak akan mengganggu pembentukan lapisan halangan uap yang berkualiti tinggi yang dipegang teguh di permukaan.

Juga ia boleh disembur dengan selamat atau dihiris terus pada lapisan penebat.

Sekiranya penghalang wap dibuat dengan betul, kelembapan tidak akan dikekalkan sama ada di dalam bilik atau di bawah penutup lantai, yang akan memastikan udara yang sihat di dalam apartmen dan keselamatan persekitaran rumah.

Langgan kemas kini di laman web di kenalan, Facebook, Odnoklassniki, Google+ atau baca kami di Twitter.

Teknologi penebat wap lantai, tujuan dan jenis

Sering kali, seluruh rumah diasingkan dengan meletakkan lapisan penebat bulu mineral. Tata letak penebat masuk ke dalam pembinaan dinding, bumbung, lantai dan partisi. Penebat ini berfungsi untuk melindungi penebat dan lantai dari wap. Sekiranya penghalang wap dari lantai adalah dimaksudkan, maka ia diperlukan di bilik-bilik yang terletak di atas bilik bawah tanah atau berada di bangunan produksi tanpa lantai ruang bawah tanah.

Fungsi utama adalah untuk mengecualikan kemungkinan wap memasuki struktur lantai. Ini benar terutamanya jika anda memerlukan halangan wap lantai di sebuah rumah kayu. Oleh itu, adalah perlu untuk meletakkan bahan penghalang wap selepas penebat sebelum meletakkan lantai penamat.

Kadang-kadang dalam pembinaan lantai tumpang tindih disediakan lapisan kedua penghalang wap, yang terletak di antara pemanas dan lantai kasar. Ia diperlukan untuk mencegah penembusan kelembapan terus dari tanah.

Bahan penghalang wap moden

Yang paling biasa ialah filem polietilena. Untuk meningkatkan ketumpatan dan kebolehpercayaannya, ia sering diperkuat dengan kain atau mengukuhkan mesh. Bahan ini berfungsi sebagai penghalang kepada stim dan untuk mencegah pembentukan pemeluwapan. Perhatian khusus perlu dibayar kepada gabungan bahan binaan yang betul antara mereka dan dengan bahagian lain struktur. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pita penyambung dan pengedap khusus, yang berfungsi sebagai penghalang untuk stim. Dengan menggunakan polietilena boleh dibuat lantai konkrit penghalang wap.

Filem polietilena dengan salutan khas aluminium

Ciri-ciri utama: penebat haba dan haba yang tinggi. Sebuah filem dengan aluminium digunakan di bilik-bilik di mana ia sangat lembap dan sangat panas (dapur, bilik mandi, sauna atau sauna).

Di samping fungsi halangan wap, bahan khas ini berfungsi sebagai fungsi refleks. Fungsi ini adalah untuk memantulkan dan memulangkan sebahagian haba semula ke bilik.

Jika kita membandingkannya dengan polietilen, maka propilena jauh lebih kuat. Ini terutamanya terpakai pada filem dengan lapisan antikondensasi. Ini membolehkan ia memperoleh sifat halangan wap tambahan yang menghalang pembentukan pemeluwapan di permukaan filem itu sendiri. Semasa pemasangan, berhati-hati mematuhi peraturan-peraturan, yang utama adalah meletakkan lapisan antikondensasi ke bawah. Terima kasih kepada ini, penghalang wap lantai lantai pertama akan dilaksanakan dengan betul.

Filem membran dengan kebolehtelapan wap yang terhad dan berubah-ubah

Ia akan mengawal proses mengeluarkan kelembapan berlebihan dari bilik. Dalam kes kebolehtelapan wap terhad, had ditetapkan oleh membran penebat. Filem membran dengan kebolehtelapan wap yang berubah-ubah dengan kelembapan yang semakin meningkat secara bebas boleh meningkatkan daya tampungnya.

Jika anda tidak pasti halangan wap untuk dipilih, gunakan getah cair. Bahan binaan polimer-bitumen ini, yang boleh membentuk salutan khas lancar dengan kekuatan yang cukup tinggi.

Di samping itu, getah ini mempunyai fungsi tambahan, seperti penebat bunyi, penebat haba dan kalis air. Satu lagi kelebihan getah adalah mudah dipasang, kerana ia boleh digunakan pada permukaan dengan berus biasa. Selepas pengeringan, salutan khas terbentuk di permukaan, yang rapat dengan permukaan dan sepenuhnya mengulangi pelepasannya.

Hanya anda yang menentukan penghalang wap lebih baik untuk lantai, mengingati semua ciri reka bentuk dalam kes anda.

Jenis penghalang wap dan ciri pemasangan

Terdapat dua jenis utama penghalang wap:

 • menyusun lembaran;
 • meletakkan halangan wap roll.

Setiap daripada mereka mempunyai teknologi penggunaannya sendiri.

Untuk meletakkan halangan wap jenis ini, adalah dinasihatkan untuk melakukan semua tindakan dalam urutan tertentu:

 1. Gulungan roll dari bawah ke atas.
 2. Panel harus ditetapkan secara mendatar, dengan menggunakan bilah kayu untuk tujuan ini, profil galvanis dapat digunakan.
 3. Keluasan udara yang diperlukan perlu diletakkan di antara trim dalaman dan lapisan penghalang wap. Jurang dalam kes ini hendaklah sama dengan 4 cm.
 4. Kawalan yang teliti memerlukan kekuatan pengikat.

Peranti halangan wap jenis ini sedikit berbeza dari satu jenis roll, kerana ia memerlukan pemasangan bingkai dari profil ke mana lembaran kemudian dimasukkan. Skru penyaduran sendiri digunakan untuk menetapkan halangan wap, dan kemudian sendi mesti ditutup dengan PVC atau isospan.

Sisi mana untuk meletakkan penghalang wap?

Apabila meletakkan halangan wap, teknologi harus diperhatikan dengan ketat. Perhatian sepenuhnya harus dibayar kepada penempatan bahan khusus.

Sekiranya anda menggunakan filem bermuka dua, letakkannya dengan lembut pada pemanas, dan kasar.

Filem polipropilena yang mempunyai salutan khas di satu pihak harus mempunyai permukaan licin ke pemanas, dan permukaan tenunan ke luar.

Sekiranya anda memilih sebuah filem yang dilapisi dengan aluminium, letakkannya ke bahagian tepi logam, iaitu ke arah bilik.

Arahan langkah demi langkah untuk memasang penghalang wap

Jika anda tidak tahu bagaimana membuat lantai penghalang wap tanpa bantuan kepada pakar, gunakan pelan berikut:

 • Kerja persediaan. Peringkat ini termasuk pilihan yang betul dari halangan wap, penyediaan instrumen yang diperlukan dan kajian ciri teknologi.

Bagi bahan, halangan wap lantai kayu boleh dibuat dengan menggunakan filem membran atau getah cecair, untuk bahan konkrit yang dibuat untuk bahan konkrit yang sesuai.

Untuk proses ini, anda memerlukan alat berikut: pita pelekat, stapler pembinaan atau kuku galvanis dan tukul.

 • Lantai kasar. Sebelum anda meletakkan penghalang wap di atas lantai, anda menjalankan kerja persediaan. Sekarang, jika elemen kayu hadir dalam struktur, adalah wajar untuk merawatnya dengan agen antiseptik khas. Ini akan melindungi struktur lantai anda dari kerosakan biologi. Sekiranya proses ini dijalankan untuk pertindihan konkrit, rawatan antiseptik tidak diperlukan.

Jika lapisan sedemikian masih perlu diletakkan di dalam penutup lantai yang sudah siap, papan permukaan, serta bahan penghalang haba dan wap yang memerlukan penggantian, tidak akan diperlukan untuk dibongkar. Selepas itu anda perlu berhati-hati mengeluarkan semua serpihan dan debu.

Pemeriksaan menyeluruh terhadap lantai kasar harus dilakukan untuk kehadiran pelbagai kecacatan. Jika kecacatan itu berlaku, maka pembaikan akan diperlukan. Untuk ini, senarai lantai perlu diluruskan, kerana molekul air dapat menembusi retakan melalui retakan. Anda harus memikirkan memasang bahan pembinaan kalis air.

 • Masonry bahan penghalang wap. Selepas menyediakan lantai kasar, anda boleh meneruskan untuk memasang bahan penghalang wap. Pengetahuan dan kemahiran khusus yang anda tidak perlukan untuk ini, sudah cukup untuk mengetahui bagaimana untuk meletakkan bahan khas pada penebat.

bahan penghalang wap diletakkan di atas rangka kerja yang menyokong, dan ia perlu mengambil kira hakikat bahawa webs filem diletakkan bertindih diperlukan, dan lebar pertindihan perlu kira-kira 15-20 cm. Susunan ini menghapuskan kemungkinan pembentukan retak dan jurang yang kemudiannya boleh menjadi lubang untuk laluan wap kelembapan dan .

Untuk pengancing, ia perlu menggunakan kuku bersalut, bahan pembentuk stapler juga sesuai. Walau bagaimanapun, banyak pengeluar mengesyorkan untuk meninggalkan kaedah ini pengancing yang memihak kepada pita pelekat khas. Ini akan mewujudkan satu penutup yang tidak akan mempunyai slot yang berbeza.

Semua tempat yang sukar dijangkau, persimpangan harus dirawat dengan bahan pelapis khas dari bitumen. Pemprosesan semacam itu diperlukan hanya kerana agak sukar untuk meletakkan bahan tersebut di tempat-tempat ini.

 • Peletakan bahan penebat haba. Secara langsung pada lapisan penghalang wap, penebat haba yang dipilih oleh anda hendaklah dibentangkan, ketebalan yang harus sekurang-kurangnya 50 mm. Letakkannya di atas filem. Ia harus memastikan bahawa tiada celah atau celah ketika meletakkan. Jangan takut untuk melakukan tindakan ini dengan tangan anda sendiri.
 • Ulang semula halangan wap. Lapisan ini adalah penghalang kepada stim basah yang berasal dari bilik, oleh itu melindungi penebat panas dari kelembapan yang meningkat. Penghalang wap yang anda pilih harus dibentangkan langsung di atas balok supaya lubang di antara penghalang wap dan lantai itu sendiri, yang diperlukan untuk pengudaraan, sepenuhnya diperhatikan. Untuk menyertai jalur itu mengikuti pita bangunan atau pita.
 • Lantai lantai penamat. Selepas meletakkan lapisan kedua, halangan wap lantai selesai sepenuhnya. Sekarang adalah perlu untuk memasang lantai penamat. Apabila memasang ia mengambil kira hakikat bahawa permukaan bahan wap halangan untuk papan lantai atau papan konkrit perlu jarak kira-kira 1-2 cm. Ini membolehkan anda untuk mengelakkan kehilangan haba yang besar, sekali gus mengekalkan suhu bilik tetap selesa walaupun dalam fros teruk.

Jika anda berhati-hati dilaksanakan wap halangan lantai, dan arahan diikuti, ketat berikutan semua peraturan bekerja, dan anda telah mengambil langkah-langkah untuk melindungi penebat daripada proses reput, dari pembentukan acuan dan cendawan, anda boleh menghapuskan kemungkinan sebahagian besar daripada kehilangan haba! Ini akan membolehkan anda memastikan keadaan yang selesa untuk setiap ahli keluarga anda, dan juga dengan ketara meningkatkan kehidupan seks anda.

Add Your Comment

77 + = 86