Back to all Post

Filem penebat stim untuk siling

Penebat wap untuk siling di lantai kayu: bahan, pemasangan, ulasan

Apabila membina sebuah rumah, masalah tumpahan penghalang wap tidak pada mulanya timbul. Di atas masalah ini, pemilik rumah mula berfikir tentang pemanasan bilik. Ternyata tidak semua tuan rumah tahu bagaimana untuk melengkapkan lapisan penghalang wap. Ia juga penting untuk menentukan apa bahan yang digunakan untuk ini. Lagipun, filem mudah, sebagai contoh, digunakan hari ini kurang dan kurang.

Keperluan untuk penghalang wap di siling siling

Penebat wap untuk siling di lantai kayu adalah perlu. Ini akan menghalang penembusan wap ke lapisan penebat haba. Bahan akan dilindungi daripada kesan kelembapan yang merosakkan. Ini akan mengelakkan sentuhan udara lembap dengan pemanas. Jika anda mengabaikan peraturan ini, ia akan ditutup dengan acuan, serta kulat. Pada masa yang sama, seluruh bangunan akan berkhidmat lebih kurang. Lagipun, pembinaan mestilah dilindungi dari kesan negatif.

Kehadiran lapisan penghalang wap bukan sahaja dapat melindungi bahan daripada air, tetapi juga untuk mengurangkan kehilangan haba. Jika lapisan dengan lapisan foil digunakan, mereka akan mencerminkan kebanyakan haba, menghantar kembali ke bilik. Tetapi udara lembap boleh keluar dengan bebas. Sebagai tugas utama salutan ini melindungi penebat terma daripada terkumpul kelembapan di dalamnya.

Sebelum anda mempunyai penghalang wap untuk siling di lantai kayu, anda perlu membeli bahan itu, dengan mengambil kira anggaran bagi kerja itu, serta tujuannya. Prosiding dari ini, adalah mungkin untuk memperuntukkan bahan berikut:

 • polietilena;
 • filem dengan kesan membran;
 • perkamen;
 • varnis;
 • mastik;
 • bahan kerajang.

Jika kita bercakap tentang filem dengan kesan membran, mereka tidak akan melepasi kelembapan di dalam bilik. Antara lain, mereka menghalangnya keluar. Varnishes dan mastics mempunyai kesan yang sama. Tetapi salah satu bahan termurah adalah kulit. Seringkali pakar tidak mengesyorkan menggunakan filem polietilena konvensional untuk memasang lapisan penghalang wap. Ia hanya digunakan dalam kes-kes yang paling melampau. Lapisan sedemikian tidak akan melepaskan udara, menjadikan bangunan itu menjadi sebuah kotak yang dimeteraikan. Dalam kes ini, bilik tidak berventilasi, kondensat berkumpul di permukaan filem. Akibatnya, kelembapan menetap di dalam rumah, menyumbang kepada jamur dan acuan.

Katakan anda memutuskan bahawa anda memerlukan penghalang wap untuk siling di lantai kayu. Dalam kes ini, kulit boleh digunakan hanya jika wang itu tidak mencukupi untuk bahan yang lebih baik. Ia tidak tahan lama. Pilihnya paling kerap kerana sebab ia mempunyai kos yang rendah. Menurut pakar, penyelesaian terbaik adalah penghalang wap berdasarkan mastik cair atau filem membran. Dengan bantuan mereka, adalah mustahil untuk melindungi lantai, memastikan keluar asap basah ke luar.

Cadangan untuk pemasangan lapisan penghalang wap

Penebat wap untuk siling di lantai kayu bukan sahaja dipilih dengan betul tetapi dipasang pada teknologi. Sebagai peraturan, bahan diletakkan di dalam premis. Sekiranya suhu jatuh semasa musim sejuk cukup besar, dan frosts mencapai bawah 30 ° C, maka halangan wap dipasang pada kedua-dua belah pihak. Ini akan menghapuskan pemeluwapan dalam penebat dan menyimpan lebih banyak haba di dalam premis. Tetapi itu bukan semua. Perlu diingatkan bahawa halangan uap mesti diletakkan di atas siling sehingga saat ini anda mengatur lapisan isolasi termal. Pakaian diregangkan tanpa kendur dan keriput. Potongan tetangga bertindih dengan pertindihan. Semua sendi dilekatkan dengan pita bangunan, yang membolehkan untuk memastikan laluan udara.

1

Penebat wap - sebuah filem yang dipasang dengan kuku khas dengan bonet lebar. Gantikan pengikat tersebut dengan bahan api stapler pembinaan. Di bawah mereka adalah perlu untuk meletakkan gasket dari kadbod atau mana-mana bahan lain yang serupa untuk mengecualikan pecah filem. Langkah antara titik pelekap tidak boleh lebih daripada 30 cm Apabila filem itu dirancang untuk dijahit ke blok pemotongan, penetapan dilakukan menggunakan profil logam atau unsur sarung.

Sering kali, tuan rumah berfikir tentang cara memasang penghalang wap dengan betul. Sisi mana untuk menyusun bahan ini, adalah penting untuk membuat keputusan sebelum kerja bermula. Oleh itu, bahagian licin filem itu harus menghadap ke luar, ke arah tumpang tindih kasar. Jika anda mengelirukan, anda boleh mendapatkan kesan sebaliknya. Ia terdiri daripada fakta bahawa wap air akan menetap di dalam penebat haba. Ini tidak dapat dielakkan membawa kepada pemusnahan bahan tersebut. Antara penghalang wap dan bahan bumbung, jurang kecil harus ditinggalkan. Ini benar apabila halangan wap dirancang untuk disusun di kedua-dua belah pihak. Pendekatan sedemikian akan membolehkan udara beredar lembab dan bebas mengalir keluar.

Nasihat pakar pemasangan

Apabila meletakkan lapisan penghalang wap, adalah perlu untuk mengecualikan kehadiran lubang dan jurang antara web. Ini akan memastikan perlindungan penebat haba dan struktur struktur bangunan. Jika halangan wap lembaran digunakan, peletakan dijalankan dari sisi bumbung. Bahan diletakkan di bawah lapisan penebat selepas pembungkusan penuh. Di luar sana mesti ada lagi lapisan penghalang wap. Ini akan menjamin perlindungan yang lebih baik untuk penebat. Penghalang wap cecair untuk siling digunakan dari luar ke struktur pra-siap. Selepas lapisan pertama telah dikeringkan, dua lagi perlu digunakan dengan jurang untuk pengeringan lengkap. Adalah lebih baik untuk menjalankan kerja seperti cuaca panas. Adalah penting untuk menunggu sehingga terdapat hujan.

Apabila membina rumah, anda memerlukan penghalang wap. Sisi mana untuk mengemas bahan ini, anda harus bertanya tentangnya pada peringkat awal kerja. Sebagai contoh, lembaran foil agak aktif digunakan hari ini untuk lapisan penghalang wap. Mereka mempunyai satu kelebihan, iaitu keupayaan untuk mengurangkan kehilangan haba. Untuk melakukan ini, bahagian kerajang mesti dihidupkan ke dalam, sehingga haba kembali ke rumah.

Ulasan halangan wap standard untuk siling

Sekiranya anda masih menganggap halangan wap yang dipilih untuk siling rumah, anda harus mendengar pendapat pemilik harta benda. Mereka berpendapat bahawa piawai akan berfungsi dengan betul jika diletakkan di bahagian dalam struktur yang dilampirkan. Pengewapan air tidak akan lulus di dalam siling dan ke pemanas. Sebagai bahan yang paling biasa jenis ini ialah: "Technonikol9raquo;," Isospan9raquo;, dan "Ekolayf9raquo;.

Ulasan mengenai penghalang wap dengan lapisan refleks

Penebat wap - bahan yang boleh digabungkan menjadi satu kumpulan. Kami memilih varian dengan lapisan refleks sebagai satu subspesies. Menurut pengguna, mereka mempunyai kesan mencerminkan. Jangan terlepas wap, haba berseri masuk ke dalam bilik. Mereka berfungsi sebagai penebat haba tambahan. Penggunaan mereka, mengikut tuan rumah yang asal, paling berkesan apabila terdapat pembentukan wap yang meningkat. Yang paling meluas ialah Penofol9raquo; dan "Alucraft9raquo;.

Ulasan halangan wap dengan kebolehtelapan terkawal

Jika anda tertanya-tanya apa yang perlu digunakan untuk halangan wap siling, maka anda boleh mempertimbangkan bahan-bahan dengan kebolehtelapan yang terhad. Sebagai pembeli menekankan, pendekatan ini adalah rasional dalam kes apabila perumahan tidak digunakan secara berterusan. Ini termasuk rumah negara. Kitaran generasi wap tidak stabil. Dan selepas pemergian pemilik dalam susunan lapisan penghalang wap dengan kebolehtelapan yang terhad, stim akan keluar. Menurut pembeli, membran tersebut dapat mengekalkan tahap penghalang wap yang diperlukan. Kebolehtelapannya ialah Sd = 2-4 m.

Ulasan halangan wap dengan kebolehtelapan yang berbeza

Jenis ini boleh digunakan apabila pembaikan dijalankan di kawasan lantai loteng. Dengan pendekatan ini, halangan wap hanya boleh diletakkan di atas, jurang pengudaraan tidak diselesaikan. Pekali kebolehtelapan dalam kes ini berbeza dalam lingkungan 5 m, yang benar untuk membran kering; Sekiranya ia adalah bahan basah, maka parameternya ialah 0.2 m. Selalunya, pengguna memilih Delta-Sd-Flexx, yang merujuk kepada penghalang wap jenis ini.

Membran dianggap sebagai bahan penghalang wap baru. Menurut pembeli, mereka berfungsi sebagai stim dan hidro-biro. Jika kita membandingkannya dengan filem, yang terakhir tidak lulus air dan wap, yang sama sekali bebas daripada arahan. Jika kita bercakap tentang membran, mereka dicirikan oleh kebolehtelapan yang berat sebelah. Ini menunjukkan bahawa ia sama sekali tidak peduli pada sisi mana untuk membungkusnya. Pemilik hartanah menekankan bahawa stim akan melalui bahan, sementara air tidak akan bertemu untuk bertemu. Perlu diperhatikan bahawa membran boleh menjadi single, double, dan multilayer. Yang paling menjimatkan adalah pilihan kedua. Pada masa yang sama, kecekapan dalam semua kes kekal pada tahap yang sama.

Kos bahan penghalang wap

Penebat wap adalah filem yang boleh dihasilkan oleh syarikat yang berbeza. Jika ia adalah soalan mengenai bahan penebat hidro-Isospan9raquo; syarikat, pelbagai yang dilambangkan oleh huruf B akan menelan belanja pengguna 1000 rubel. Jika anda mahu memilih membran angin dan kalis air "Izospan A", maka anda perlu membayarnya 1500 Rubles. Pada jualan, anda juga boleh mencari produk untuk melindungi bahan dari wap dan air. Jika ia mempunyai nama "Izospan D", maka anda perlu membayar 1400 rubel. Penebat wap untuk siling di siling kayu, harganya adalah 1300 rubel., Boleh juga diwakili oleh filem bertulang. Jika anda lebih suka pelbagai ini, maka anda boleh mempertimbangkan Polinet Lux, yang mempunyai dimensi berikut: 2x25 m.

Di atas, jenis halangan wap untuk siling dianggap. Bergantung pada belanjawan, serta matlamat, anda boleh memilih salah satu daripada mereka. Ia tidak selalu dinasihatkan untuk menyelamatkan, contohnya, filem konvensional tidak boleh melaksanakan tugas yang diberikan kepadanya.

Apakah jenis penghalang wap untuk dipilih untuk siling: faham apa yang lebih baik dan mengapa

Di dalam rumah, wap air sentiasa ada. Ia secara aktif meningkat semasa mencuci pinggan mangkuk, pengeringan dan menyeterika pakaian, pembersihan basah, menyiram bunga, memasak dan, terutama, mandi air panas. Malah manusia sendiri berfungsi sebagai sumber yang tetap. Dan, walaupun di rumah moden, sebahagian besar stim dikeluarkan dari tempat tinggal kerana pengalihudaraan yang lengkap, namun masih tetap terserlah. Dan di sini ia adalah adil dan ia memberi banyak masalah.

Oleh itu, jika anda pertama kali menemui konsep halangan wap, kami menasihati anda untuk mengkaji dengan teliti artikel ini, dan tidak bergantung pada pendapat orang lain. Sudah tentu, malangnya, parobarriers itu dikreditkan dengan sifat-sifat yang mereka tidak ada dalam fikiran, atau mereka mendekati masalah pendirian yang agak salah. Tetapi kami akan membantu anda dengan segala-galanya untuk mengetahui: apa jenis halangan uap untuk memilih untuk siling supaya anda tidak melihat di atasnya tidak ada perceraian, tidak ada kondensasi, tidak ada tanda-tanda pemusnahan struktur. Semua ini tidak sukar difahami, yang paling penting - bersabarlah!

Jika anda berminat, tutorial video ini menerangkan dengan baik mengapa penghalang wap siling sangat penting, dan apa yang akan berlaku tanpa ia:

Bila dan apa jenis penghalang wap diperlukan?

Dengan sendirinya, perlindungan sedemikian adalah satu komplek keseluruhan langkah-langkah yang diperlukan apabila stim dapat memenuhi bahan-bahan dengan rintangan resapan yang tinggi dalam perjalanannya. Dan apa jenis bahan dan jenis bilik yang anda bercakap tentang (perpustakaan rumah atau kolam), bergantung pada bagaimana anda perlu gigih untuk melindungi siling.

Apa yang berlaku di antara dua peringkat premis itu?

Secara ringkas, proses penyamaan kelembapan antara dua bilik pada ketinggian yang berbeza menyerupai proses penyamaan suhu. Udara hangat, tepu dengan wap air, akan sentiasa bergerak dari bilik hangat ke luar, ke sejuk, dan pada masa yang sama melewati siling dan dinding, yang dipanggil penyebaran.

Dan ini wap air dari udara dalam proses pergerakan ini menggabungkan dan membesarkan dinding dengan kelembapan. Bertindih yang sama dari bahan yang berbeda dengan cara yang berbeda melangkaui stim ini. Oleh itu, dalam bahasa pembinaan, bahan dibahagikan kepada mereka yang mempunyai rintangan yang tinggi atau rendah terhadap penyebaran.

Ini semua tentang fizik: padat bahan bangunan itu, semakin mudah untuk molekul melaluinya. Sebagai contoh, stim mengalir dengan mudah melalui gipsum, bata merah dan kayu. Tetapi batu bata silikat dan lantai konkrit telah menentang rintangan yang tinggi.

Juga, bulu mineral, yang begitu popular hari ini dengan pemanasan siling, praktikalnya tidak menahan udara panas dan wap air, tetapi buih adalah halangan yang tidak dapat dipertahankan untuknya. Dan penghalang wap dalam kes ini ditubuhkan sama ada oleh ketidaktahuan atau untuk tujuan penebat tambahan, yang tidak pernah menghalang. Terutama jika penghalang wap itu mencerminkan, seperti di sini:

Nah, jika ia datang ke siling, yang terletak di antara dua lantai yang hangat. Idea ini adalah bahawa di dalam bilik-bilik ini terdapat kira-kira suhu yang sama, dan oleh itu halangan wap tidak semestinya tidak diperlukan. Kemudian dalam pai ini, hanya penebat angin yang digunakan, dan hanya untuk satu tujuan: untuk mengasingkan tempat tinggal dari habuk halus dari pemanas. Ya, dalam satu perkataan, tidak ada perbezaan suhu - tidak akan ada masalah.

Dan gambar yang sama sekali berbeza, jika bilik atas - tidak panas. Mengikut undang-undang fizik, udara dalaman rumah mampu mengekalkan dirinya sendiri dengan jumlah wap yang tidak terhad. Sebagai contoh, dengan suhu 20 darjah, ia mengekalkan 17.3 g wap air, dan ini sudah kelembapan relatif 100%. Tetapi dia tidak boleh menampung lebih banyak lagi. Di samping itu, jika udara sepenuhnya tepu dengan wap air, maka walaupun dengan sedikit penurunan suhu udara, air akan segera menjadi cecair dan gugur dalam bentuk kabus atau kondensat. Tetapi jika udara panas, dia boleh mengambil lebih banyak stim.

Secara ringkas, udara menjadi padat, bertambah dan menggantikan stim yang berlebihan. Dan stim akan bergerak dari bilik hangat menjadi sejuk, dan proses itu sendiri dipanggil penyebaran. Steam sentiasa mengikuti di mana suhu udara lebih rendah, dan ini adalah tumpang tindih loteng sejuk. Dan stim sentiasa mencari cara mudah: slot, kelonggaran, keliangan bahan dan sebagainya.

Jika kita mengambil ruang tamu, maka suhu di bawah silingnya sentiasa 2-4 darjah lebih tinggi daripada lantai, dan oleh itu udara hangat dari atas akan sentiasa memegang lebih banyak stim di dalamnya. Itulah sebabnya penyahairan wap air akan berlaku tidak sekata: kebanyakan wap akan keluar melalui siling, dan sedikit - melalui bahagian atas dinding. Dan, memerah keluar melalui tumpang tindih loteng yang tidak didiami, wap mencapai titik embun - suhu yang sangat bergantung pada apabila wap menjadi titisan air. Jika, tentu saja, parobarrier itu tidak difikirkan terlebih dahulu.

Oleh itu, halangan wap diperlukan kemudian, Apabila siling berada di antara bilik yang tidak panas dan panas. Contohnya, di lantai loteng antara lantai panas dan ruang bawah tanah yang tidak panas, dan juga dari bahagian dalam lantai pertama bawah tanah yang berventilasi:

Kebolehtelapan wap air pemanas dan pembinaan lantai

Dengan hakikat bahawa penghalang wap siling di bangunan pangsapuri diperlukan, kami telah memutuskan. Tetapi bagaimana padat dan bagaimana tidak dapat ditembusi? Malah, insurans semula tidak diperlukan di sini. Dan jika anda membuat parobarrier pekak di atas ruang kediaman, apabila anda memerlukan jenis yang berbeza, maka terdapat risiko mendapatkan kondensat pada akhirnya, walaupun masalah ini dapat diselesaikan dengan penyingkiran wap terkawal melalui siling. Oleh itu, titik seterusnya yang perlu anda pelajari untuk pilihan halangan wap yang betul adalah ciri bahan bumbung, seperti kebolehtelapan wap.

Secara konduktif semua pemanas bumbung yang dihasilkan dibahagikan kepada "bulu kapas" dan "buih". Kumpulan pertama termasuk semua penebat dari mineral dan serat organik: bulu mineral, bulu kaca batu dan sejenisnya. Dan busa termasuk bahan-bahan yang terbentuk di kilang dengan busa pengerasan komposisi kimia yang berbeza. Malah, untuk susunan siling, kekonduksian terma bahan yang mana kira-kira sama adalah 0.04 W / m ° s.

Tetapi, sebagai tambahan kepada sifat-sifat penebat haba, untuk semua yang lain mereka berbeza agak kuat. Contohnya, semua bahan-bahan penebat yang diperbuat daripada gentian adalah bahan-bahan wap yang telap. Terima kasih kepada benang-benang yang tersentuh di sekelilingnya, liang tertutup tidak terbentuk di dalamnya, dan wap air mudah masuk ke dalam pemanas seperti itu dengan mudah keluar darinya:

Di samping itu, dalam beberapa penebat bulu kapas moden, serat juga ditutup dengan bahan penghantar air khas, dan pemanas tersebut dipanggil hydrophobic. Titiknya ialah molekul wap air tidak dapat menembusi serat, tetapi hanya melekat pada permukaannya. Dan apabila jisim kritikal molekul tersebut berkumpul, ia membentuk satu kejatuhan keseluruhan, dan ia turun di bawah beratnya sendiri. Oleh itu, bulu kapas hidrophobized juga wap-telap. Di sini tambah besar adalah bahawa walaupun dengan jumlah yang cukup banyak stim penebat haba itu hampir tidak basah, dan oleh itu tidak kehilangan sifat mereka.

Tetapi bagi bahan busa, yang dibuat dengan mengisi liang dengan gas udara atau lengai, tahap kebolehtelapan wap yang sama sekali berbeza. Dan pemanas seperti itu boleh melepasi wap air, dan tidak lulus, bergantung kepada sifat liang-liang mereka.

Sebagai contoh, polistirena, yang dihasilkan oleh penyemperitan dan bola yang dipenuhi gas yang sedang didirikan berhubung, berfungsi sebagai penghalang wap sangat baik, tetapi buih, yang juga dikenali sebagai neekstruzionnym polistirena, antara bola beliau hanya ketinggalan molekul dan udara dan air. Juga, wap air kebolehtelapan bahan foil, sebelah yang ditutup dengan kerajang aluminium.

Begitulah kebolehtelapan wap dikira: semakin rendah pekali, kurang stim boleh menembusi ke pemanas sedemikian. Biasanya, pekali kebolehtelapan wap penebat disediakan dalam lembaran data produk, tetapi nota: terdapat konsep "pekali kebolehtelapan wap", tetapi terdapat "pekali perlawanan pasangan" dan mereka berbeza.

Bagaimana untuk menyusun halangan wap yang kompeten di siling?

Apakah lapisan penghalang wap siling? Ia adalah bahan yang mempunyai ketahanan yang tinggi terhadap penembusan wap air. Ia terdiri daripada dua elemen penting:

 • linen, yang merupakan filem atau membran,
 • pita penyambung, yang direka untuk memastikan kesesakan maksimum semua persimpangan dan pertindihan.

Penghalang wap yang betul di siling hendaklah kelihatan seperti ini:

Pada halangan uap yang diletakkan dan dimeterikan, letakkan lapisan penamat, yang kerangka diperlukan. Itulah semua helah!

Bagaimana untuk memilih halangan wap berkualiti tinggi dengan ciri-ciri teknikal?

Jadi hari ini, banyak bahan-bahan yang mempunyai rintangan yang tinggi kepada penyebaran wap dan rendah kebolehtelapan wap air. Untuk masa yang lama sangat popular filem polietilena konvensional, yang, pada dasarnya, melakukan tugas mereka, tetapi tidak menggembirakan semua kebolehtelapan wap yang tinggi yang sama, prestasi bahan letupan rendah dan kerapuhan.

Oleh itu, pengeluar moden, berikutan dasar penggantian import mereka, menghasilkan penyelesaian teknologi yang agak menarik, di antaranya terdapat juga membran yang diperhalusi. Bahan-bahan sedemikian banyak dan bernilai meneroka ciri-ciri mereka untuk difahami: apakah halangan wap terbaik untuk siling rumah anda?

Mari kita senaraikan ciri-ciri yang paling penting untuk penghalang wap:

 1. Kebolehtelapan wap air - ciri-ciri filem dan membran dari 0 hingga 3000 mg setiap meter persegi sehari. Penunjuk ini menunjukkan berapa banyak gram air dalam bentuk wap boleh melewati hari melalui setiap meter filem. Dan semakin kecil jumlahnya, semakin baik, tentu saja. Jika nombor menunjukkan kebolehtelapan wap dalam beratus-ratus atau beribu-ribu gram, maka anda mempunyai membran yang mudah telap, dan anda tidak boleh meletakkannya pada pemanas tetapi di atasnya.
 2. Kekuatan. Ciri ini amat mempengaruhi betapa mudahnya kerja pemasangan anda. Filem penghalang wap yang murah cukup mudah untuk merobek, mereka kehilangan integriti mereka semasa pemasangan, apabila mereka jatuh alat atau ketika mereka disentuh. Sebaliknya, halangan wap yang kuat juga mentolerir penurunan suhu dengan baik.
 3. Tekanan lajur air. Filem penghalang wap direka untuk memegang air di atasnya. Pada asasnya, penunjuk ini adalah penting untuk membran wap yang telap, yang secara literal boleh mendapatkan hujan. Untuk siling, ini, tentu saja, tidak kritikal, walaupun kebocoran atap tidak boleh dikesampingkan.
 4. Rintangan kepada ultraviolet. Penunjuk ini berbeza dari beberapa hari ke sebulan. Sesungguhnya anda telah melihat bagaimana polietilena, yang telah lama di jalan, menjadi rapuh dan air mata. Tetapi bahan berkualiti mengekalkan prestasi yang kukuh untuk masa yang lama. Ini adalah nilai jika kerja pemasangan anda melibatkan menyimpan filem penghalang wap terbuka di siling untuk masa yang lama tanpa pelapisan dalaman.

Dan, untuk memahami dan memperjelaskan sama ada anda telah memilih penghalang wap untuk siling mengikut spesifikasi teknikal, hati-hati pertimbangkan pictograph yang digambarkan pada pakej tersebut. Dan percayai jenama itu, yang terkenal di pasaran domestik dan menikmati kepercayaan. Antara jenama seperti Izospan, Izover, Technonikol, Delphi dan lain-lain.

Memilih jenis bahan penghalang wap untuk siling

Sekiranya keperluan untuk halangan untuk stim lebih kurang jelas, maka halangan wap yang lebih baik untuk siling dan apakah garis panduan untuk memilih? Setiap bahan untuk halangan wap, yang menawarkan pasaran moden, kelebihan dan ciri-cirinya. Sebagai contoh, filem polietilena yang sama kurang tahan terhadap suhu rendah dan pendedahan oksigen, dengan cepat menjadi usang tetapi berpatutan.

Oleh itu, pasaran moden juga menawarkan pengguna bahan halangan wap seperti:

 • filem gabungan;
 • filem bertetulang dengan lapisan metallized;
 • membran membekukan pelbagai hartanah.

Di antara mereka, bahan-bahan tersebut sangat berbeza:

Parobarriers: mewujudkan penghalang yang boleh dipercayai

Untuk penghalang wap siling biasa filem kediaman polietilena yang diperkuat atau lebih mudah didapati yang mempunyai kebolehtelapan stim maksimum adalah cukup. Walaupun glassine boleh digunakan, hanya pilih lebih padat dan tebal.

Tetapi membran yang lebih mahal adalah bahan bertulang kuat yang ditutupi dengan kerajang atau kerang fleecy di satu pihak. Mereka mempunyai ketegangan yang baik dan bahkan mencerminkan kehilangan haba (anda pasti menyedari bahawa haba sentiasa naik). Tanpa membran seperti itu tidak boleh dilakukan dengan siling penghalang wap di bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi, seperti dapur, bilik mandi, kolam renang.

Berikut adalah contoh penghalang wap berkualiti tinggi, yang mana akan melindungi wab itu secara pasti:

Kebolehtelapan wap terhad: kita mengawal kondensat

Tetapi masih ada sejenis membran - dengan kebolehtelapan wap terhad. Penebat ini dibuat berdasarkan polipropilena bukan tenunan dengan kaedah ikatan termal serat polimer. Dan kebolehtelapan wap sedemikian membolehkan anda sama rata menghapus semua kelembapan yang tidak perlu dari ruang tamu, tetapi pada masa yang sama, tiada pemeluwapan akan terbentuk di dinding dan siling.

Secara semulajadi, pilihan ini hanya sesuai jika di atas premis adalah loteng bukan kediaman, yang indah untuk kampung dan mana-mana bangunan lain di mana tempat penginapan bermusim. Sudah tentu, dalam hal suatu dinding halangan wap dan bumbung dengan halangan wap membran tersebut digunakan untuk struktur terlindung, tetapi kemudian ia mendap dipaksa pengudaraan, dan di siling, sebagai peraturan, apa-apa jenis.

Kebolehtelapan wap ubah: pendekatan bijak

Dan, akhirnya, filem dengan kebolehtelapan wap berubah-ubah adalah membran yang berjaya mengubah sifat mereka! Sebagai contoh, di dalam bilik yang benar-benar kering, halangan seperti itu adalah bukti wap, dan dengan kelembapan yang semakin meningkat ia menjadi telap dan menghilangkan kelembapan berlebihan dari bilik. Seperti hari ini pada dasarnya menghasilkan untuk penghalang wap siling syarikat Delta.

Dan sekiranya penghalang wap itu tidak dipasang sama sekali?

Kadang-kadang ia juga berlaku bahawa siling sudah disuntik, dan penghalang wap sama ada dilupakan atau tidak diketahui. Kemudian jangan panik dan perhatikan apa jenis bahan siling yang dijahit. Jadi, jika ia adalah drywall, maka anda bernasib baik: ia adalah penyerap. Jika papan serpih, jangan risau, tk. Papan partikel itu sendiri adalah bahan padat, dan gam berfungsi sebagai unsur yang mengikatnya. Malah cat di atas siling akan menjadi perlindungan yang baik. Dan pada umumnya, apabila menggunakan eternit, halangan wap yang paling mudah biasanya digunakan:

Pemilihan menyambung pita dan gam untuk halangan wap

Penghalang wap yang dilengkapi dengan betul adalah lapisan berterusan dan berterusan. Dan scotch bangunan biasa untuk melekatkan tumpang tindih dan abutments di sini tidak sesuai - hanya penghalang wap khas. Setiap pengilang menawarkan varian sendiri menyambungkan pita untuk tugas yang berbeza.

Sebagai contoh, sebahagian daripada mereka adalah semata-mata untuk lukisan pertindihan, manakala yang lain - untuk bersempadanan filem untuk melicinkan permukaan, dan lain-lain - untuk menyambung halangan wap dengan permukaan yang berliang dan kasar. Dan amat penting untuk membeli pita penyambung pengilang yang sama sebagai penghalang wap itu sendiri, untuk mencapai 100% lapisan kedap udara.

Terdapat beberapa jenis:

 • pelekat khas untuk filem;
 • sebatian pelekat untuk sambungan membran;
 • bangunan scotch;
 • pita pita aluminium berat sebelah;

dan pita pelekat dua sisi untuk memastikan integriti web individu.

Kehalusan pemasangan wap halangan yang betul

Dan, akhirnya, kami akan memberi anda beberapa petua berguna untuk memasang penghalang wap yang dipilih. Lay penghalang wap mesti sentiasa bertindih dengan 15-20 cm, untuk memberikan perlindungan yang boleh dipercayai daripada penembusan asap. Semua sendi mesti dimeterai dengan pita pembinaan.

Di bawah siling loteng, halangan wap perlu ditekan dengan selat kayu, dan di atasnya - pelekap mesti dipasang untuk mewujudkan jurang antara lapisan siling dan siling loteng. Pada masa yang sama, pastikan kabel elektrik masa depan dan sistem kejuruteraan lain tidak melanggar integriti filem penghalang wap. Semua kabel elektrik mesti ditutup, dan peti diperlukan.

Di samping itu, dalam jurang semacam ini anda tidak dapat mengatur lampu siling, kerana kerana kerosakan sedikit terhadap penghalang wap dalam ruang itu, pemeluwapan dengan mudah bentuk dan titisan air akan bersentuhan dengan elektrik. Dan ini penuh dengan masalah yang besar.

Sekiranya semuanya dilakukan dengan berhati-hati, walaupun struktur yang cukup besar dan bertingkat boleh diperbaiki ke halangan wap dengan mudah:

Berhati-hati, dan pembaikan keseluruhan hanya akan menyenangkan mata!

Sekarang terdapat banyak produk sintetik di pasaran bahan bangunan, sifat dan tujuannya yang tidak jelas bahkan kepada pencipta mereka. Tetapi mereka perlu dijual, dan dengan itu, untuk menyelesaikan masalah yang mereka selesaikan. Contoh - halangan wap, sebagai sesuatu yang berbeza daripada penebat hidro dan haba. Sekiranya premis itu betul-betul hidro dan tertutup panas, maka tidak ada peredaran wap di antara bilik-bilik, yang bermaksud bahawa halangan wap yang berasingan tidak diperlukan, dan tidak sepatutnya membelanjakan wang di atasnya.

Saya benar-benar bersetuju bahawa penghalang wap untuk siling sentiasa diperlukan, hanya masalah yang timbul dengan pilihan bahan yang diperlukan setakat ini, kerana ciri-ciri tidak banyak berbeza antara satu sama lain. Dan kira-kira hakikat bahawa ia mesti diletakkan dengan pertindihan kain 15-20 sentimeter lain, saya tidak tahu sebelum ini, jadi telah meletakkan tidak seperti yang kita mahu. Tidak berfungsi dengan baik.

Saya telah mencari maklumat mengenai halangan wap yang lebih baik untuk siling. Kini bagi saya persoalan apa yang berlaku di antara kedua-dua peringkat bangunan diselesaikan selama-lamanya. Ia digambarkan dengan baik, terutamanya tentang apa yang berlaku jika ketumpatan bahan binaan kurang, kerana yang mana lebih mudah bagi molekul melaluinya. Sekarang saya tahu bila menggunakan penghalang wap, bagaimana untuk melakukannya dengan betul.

Saya perhatikan lebih daripada sekali situasi seperti ketika membina rumah, pelanggan berdegil tidak mahu berurusan dengan penebat wap siling, cuba untuk menyelamatkan sekurang-kurangnya beberapa wang untuk ini. Akibatnya, ini menyebabkan akibat buruk, seperti memakai bahan binaan, acuan dan pembentukan kulat dalam sistem penebat haba. Oleh itu, lebih baik tidak untuk menyelamatkan ini, seperti yang mereka katakan, si pendeta membayar dua kali.

Bahan untuk halangan wap siling

Pemanasan siling di balkoni, di sebuah rumah mandian atau bangunan kediaman biasa tidak akan berkesan sekiranya tiada penghalang wap dalam komposisi "siling siling" ini. Dan juga dalam masakan, ketiadaan salah satu komponen resipi hanya boleh memadam seluruh rasa hidangan, dan dalam hal siling - jika anda mengeluarkan halangan wap, pada masa akan datang mungkin mempunyai banyak kesan negatif.

Secara praktikal di setiap gedung bangunan ada kemungkinan untuk mencari bahan-bahan yang berlainan bagi seorang ahli paroki. Sememangnya persoalan timbul: "Apakah jenis penghalang wap untuk memilih untuk siling?" Persoalannya agak relevan, kerana bagi bilik yang berbeza mungkin ada penebat yang berbeza.

Penciptaan halangan terhadap stim tidak boleh dipanggil kebaharuan dalam teknologi pembinaan. Semasa pembinaan rumah-rumah kayu dan rumah-rumah mandi dari masa-masa awal, satu prosedur untuk penebat siling dibuat, di mana halangan wap adalah komponen wajib. Sudah tentu, tidak ada bahan-bahan seperti bulu filem atau mineral, jadi semua komponennya adalah semulajadi.

Jadi, kaedah tertua, tetapi masih berjaya digunakan ialah penghalang wap siling mandi dengan tanah liat. Teknik ini digunakan dalam bangunan mandi. Dalam kapal siling (tidak pada dua tingkat, iaitu papan dipaku ke gelegar) terbentang Wax kertas atau kadbod impregnated dengan varnis, dan di atasnya lapisan 2-3 cm diletakkan tanah liat, sama ada bersendirian (lembut), atau dicampur dengan habuk papan, jerami atau pasir.

Semua jurang dan retak juga disegel dengan berhati-hati dengan campuran ini. Akibatnya, selepas pengeringan, tanah liat diletakkan sebagai pemanas.

Untuk penebat stim siling mandi, bahan bukan sahaja boleh berasal dari semula jadi, tetapi juga dibuat oleh kaedah perindustrian. Keadaan dalam bilik sauna dicirikan oleh kelembapan yang tinggi, dan juga suhu yang sangat tinggi dalam stim (dalam peminat udara sauna "panas" kadang-kadang panas mandian wap mereka kepada 120 darjah).

Sehubungan dengan kehadiran parameter sedemikian, adalah perlu untuk memilih bahan untuk halangan wap yang tidak akan memancarkan sebarang bahan toksik apabila dipanaskan, dan tidak kehilangan ciri-ciri kualiti mereka dalam tempoh yang lama. Prosiding dari ini, dalam mandi untuk penebat stim siling, filem polietilena tidak akan berfungsi. Pertama, pada suhu yang tinggi ia akan segera datang ke keadaan yang tidak sepatutnya. Kedua, polietilena menciptakan ruang yang sangat hermetik di mana ia akan menjadi sukar untuk bernafas.

Untuk bilik stim, lebih baik menggunakan membran foil yang berisiko tinggi. Ia boleh menjadi kerajang aluminium secara langsung, tetapi apabila bekerja dengannya, anda perlu berhati-hati untuk mengelakkan air mata dan punca.

Lebih maju dan selesa dalam kerja adalah produk pelbagai lapisan: kerajang aluminium berdasarkan kertas kraf tahan lembapan. Dalam pasaran jenis ini diwakili oleh pengeluar yang berbeza, termasuk sama - markah wap SE Folgoplast (pengeluar SPE "StroyTermoIzolyatsiya", St. Petersburg), S Megaizol (sekumpulan "Mega" syarikat, St. Petersburg), foil pada kraft kertas (Teploizol, Yekaterinburg).

Juga sebagai mencerminkan bahan halangan wap digunakan, yang terdiri daripada foil, kertas kraft dan lapisan tambahan polietilena atau Mylar. jenama ini Alukraft (CJSC "Plasteks", St. Petersburg), Izospan FB (LLC "Hex", rantau Tver, TM "Izospan") dan lain-lain.

Adalah dijual kerajang, diperkukuhkan dengan jaring kaca. Penguatkuasaan dengan gentian kaca membolehkan bahan tersebut menahan beban mekanikal (yang anda tidak boleh katakan tentang foil), dan rejim suhu operasi boleh melebihi 120 darjah.

Penghalang wap berbuih pada sendi dilekatkan dengan pita pelekat tahan panas khas.

Penebat wap bilik basah

Bagi bilik basah di mana tidak ada suhu yang tinggi, dan di mana tugas refleksi haba tidak diperlukan, bahan-bahan foil tidak akan berguna kerana kosnya yang tinggi. Di sini sudah mungkin untuk menggunakan membran penghalang wap yang diperbuat daripada polietilena dan polipropilena.

Penting! Jangan memasang membran wap-telap sebagai penghalang wap! Mereka berkhidmat untuk perlindungan luar penebat! Apabila memasang filem sedemikian dari bahagian dalam bilik, stim akan menembusnya ke dalam penebat haba, yang akan mengakibatkan pelembapan dan kerosakan berikutnya pada lapisan perisai haba.

Penyelesaian yang paling mudah dan paling murah adalah filem polietilena yang mudah. Walau bagaimanapun, bahan ini mempunyai beberapa kelemahan, yang mana mungkin untuk membezakan beberapa asas:

 • Kehidupan perkhidmatan yang rendah - sepanjang masa polietilena menjadi rapuh dan pecah, terutamanya jika perubahan suhu berlaku dalam bilik.
 • Kesan rumah hijau, atau kesan rumah hijau - pengumpulan kelembapan udara yang berlebihan di dalam bilik.
 • Kondensat, yang terbentuk di atas permukaan licin filem, boleh melancarkan permukaan cenderung, terkumpul di satu tempat.

Sebab-sebab ini membawa kepada kaedah perlindungan wap di kalangan mereka yang kehilangan kaitannya dan tidak sepenuhnya berkesan.

Namun - yang halangan wap lebih baik untuk siling? Untuk premis kediaman biasa, penggunaan membran pelbagai lapisan yang paling boleh dipercayai. Struktur struktur filem sedemikian adalah seperti berikut: satu sisi licin dan yang lain adalah kasar. Untuk mencipta villi disemprot serat viskos. Bahagian lancar sesuai dengan pemanas, dan bahagian kasar - di dalam bilik.

Apabila udara sangat lembap, molekul-molekul air dipegang di sisi membosankan membran, dan kemudian menguap. Oleh itu, kesan drop dari kondensat dihalang.

Untuk memudahkan pemasangan, filem tiga lapisan boleh digunakan. Di sini juga ada sisi licin dan kasar, tetapi di antara mereka terdapat lapisan pengukuhan tambahan dari kaca kaca. Halangan wap jenis ini terutamanya digunakan dalam bumbung yang cenderung, ketika terdapat risiko peningkatan tekanan mekanik pada penghalang uap, dan tidak begitu mudah dipecah semasa kerja pemasangan.

Filem penebat wap pada asas polipropilena dicirikan oleh kekuatan yang lebih besar dan ketahanan, oleh itu penggunaannya lebih baik.

Di kawasan kering, dan di antara lantai yang dipanaskan boleh digunakan membran paling mudah adalah penghalang wap mungkin akan memainkan peranan perlindungan terhadap kemasukan udara ke dalam microfibers dari pemanas.

Kadang-kadang pembina mencadangkan menggunakan bahan bitumen untuk parobarrier - kertas, bahan bumbung. Oleh kerana kehadiran bitumen bahan-bahan karsinogenik yang menjadi terkenal apabila suhu meningkat, halangan wap tidak perlu untuk dipasang di kawasan perumahan, tetapi ia adalah agak mustahil dalam zon ekonomi. Dalam kes ini, jangan lupa bahawa kualiti perlindungan stim akan menjadi suatu perintah magnitud yang lebih rendah daripada bahan penghalang wap moden.

Apabila pemasangan halangan wap perlu diingat bahawa lapisan perlu menjadi membran berterusan bertindih webs antara satu sama lain - sekurang-kurangnya 150 mm, semua sendi terpaku dengan pita khas. Juga, terdapat pembukaan dinding kira-kira 200 mm untuk menghubungkan parabarrier siling dengan halangan wap dinding.

Sebelum membeli bahan itu, teliti mengkaji spesifikasi teknikal supaya produk terpilih mematuhi syarat-syarat operasi selanjutnya. Pemilihan halangan wap yang terpilih dengan tepat dan teknikal dipasang dengan betul akan membantu untuk memastikan haba di dalam bilik dan menyelamatkan unsur-unsur struktur rumah anda.

Mencetak semula bahan adalah mungkin hanya dengan kebenaran pentadbiran dan menunjukkan pautan aktif kepada sumber.

Add Your Comment

69 − 63 =