Foto 3d lantai pengisi

Lantai meratakan sendiri: teknologi reka bentuk pintar

Reka bentuk - ini adalah salah satu cawangan seni yang dinamik berkembang dan secara harfiah setiap hari dipenuhi dengan idea-idea baru. Di sini, seperti dalam fesyen yang tinggi, sesuatu berubah dengan pantas, dan sesuatu yang lama telah berakar, berubah menjadi genre klasik. Saya fikir bahawa untuk beberapa tahun akan datang atau bahkan dekad di puncak reka bentuk Olympus, lantai 3D akan diadakan dengan tegas. Ini adalah trend yang benar-benar baru, pilihan yang sangat bagus untuk menghias lantai di dalam bilik. Sekiranya anda tidak mendengarnya, maka artikel ini akan menjadi sangat bermaklumat untuk anda.

Inilah yang biasa dilihat lantai biasa. Adakah anda perasan bahawa permukaannya lancar dan lancar, seperti cermin? Bagaimanakah anda dapat mencapai tahap yang jelas? Untuk membuat salutan nipis yang ketebalan seragam menggunakan teknologi, campuran meratakan diri khas digunakan. Saya tidak akan mematuhi peraturan yang mencurahkan secara terperinci, - terdapat banyak artikel mengenai sumber pembinaan mengenai perkara ini. Kami akan berurusan dengan aksen reka bentuk ini, tanpa keterlaluan, cara yang luar biasa untuk menghias bilik.

Bukankah ini keajaiban? Seolah-olah kita berada di planet dongeng. Kini teknologi pintar dalam fesyen - dengan awalan Smart: telefon pintar, TV pintar. Nampaknya saya istilah ini juga boleh digunakan untuk reka bentuk. Saya mencadangkan bahawa kita memanggil lantai meratakan diri salutan pintar! Lagipun, permukaan rata dibentuk secara literal tanpa bantuan seseorang. Untuk kaedah penamat bilik ini - masa depan, pereka bersaing dengan satu sama lain bercakap tentang prospeknya.

Lantai cecair hiasan menghiasi bilik jenis mana-mana hari ini. Pangsapuri, pejabat, pusat membeli-belah, salon kecantikan boleh dihiasi dengan unsur yang unik. Dan ruang khas "sorotan" memberikan gambar, yang "dilancarkan" di bawah penutup. Di sini ada ruang untuk imaginasi! Medan camomile atau lantai laut, pasir emas di pantai atau jurang dalam, susunan bunga yang cerah atau haiwan eksotik boleh "menyelesaikan" di bawah kaki anda.

Secara peribadi, pada saya lantai foto cecair yang telah saya tunjukkan kepada anda, membuat kesan yang kuat. Cara menghias lantai pada dasarnya secara amnya mengubah idea lantai. Tile dan linoleum adalah zaman batu berbanding dengan teknologi terkini. Setuju, bilik itu segera mendapat suasana yang baru! Saya tertanya-tanya jika pemaju teknologi 3D boleh membayangkan idea mereka akan berguna walaupun dalam pembinaan? Tetapi terima kasih kepada ciptaan cerdik ini yang boleh dibuat pereka dalam apartmen hari ini, sebagai contoh, suasana "marin".

1

Dengan cara ini, yang dibawa oleh pelbagai idea seni secara langsung, saya terlupa sepenuhnya tentang ciri-ciri teknikal lantai cecair. Sehingga kini, ini adalah salutan yang paling boleh dipercayai dan tahan lama yang akan menggembirakan anda dengan reka bentuk yang berwarna-warni selama bertahun-tahun. Ia lebih membosankan daripada haus! Kelancaran, bersinar, warna tepu dipelihara kerana mereka berada pada hari pemasangan. Anda boleh mengalami apa-apa lantai dengan selipar pada rambut tipis, anda boleh bermain bola sepak dengan seorang anak, memindahkan perabot atau menjalankan selusin mongrels dengan kaki kotor. Lantai meratakan sendiri tidak takut kotoran, titisan suhu, kelembapan, atau kesan mekanikal.

Untuk memilih reka bentuk lantai 3D hiasan adalah lebih baik dengan bantuan pakar. Lukisan itu sepadan dengan spesifik dan tujuan bilik. Sebagai contoh, bilik mandi kelihatan hebat dengan motif akustik - semua yang dikaitkan dengan air. Anda boleh menguruskan akuarium dengan ikan di bawah kaki anda, memaparkan dasar laut dengan alga. Untuk apa-apa hiasan yang anda perlukan untuk digunakan, gambar menjadi sangat realistik!

Bilik tidur adalah bilik yang lebih intim, bukan untuk mata yang bersuara, seperti yang mereka katakan. Setiap orang mempunyai hak untuk menguruskan bilik ini seperti yang dia mahu, dipandu oleh citarasa sendiri. Pada pendapat saya, warna cerah dan unsur-unsur mencolok akan dibekalkan di sini. Keselesaan suasana akan mewujudkan nada yang lembut dan tenang. Motif bidang yang tenang dengan bunga lembut akan membantu untuk berehat.

Di dalam bilik kanak-kanak yang anda boleh gunakan sebagai gambar terang yang terang, mengisi lantai yang dibuat atas dasar mereka akan menambah kerosakan dan spontan. Kanak-kanak akan suka langit berbintang, rumput hijau dengan rumput hijau, tiruan trek perlumbaan, gambar dengan wira kartun kegemaran anda.

Geometri yang ketat dan garis-garis yang berbeza-beza ketebalan warna tepu - penyelesaian yang baik untuk kajian atau ruang tamu. Sudah tentu, imej tiga dimensi dalam kes ini harus echo tirai perabot, aksesori di pedalaman, kertas dinding. Iaitu, sepadan dengan gaya bilik, jangan hanya menjadi sebahagian daripada hiasan, diambil dari konteks.

Satu-satunya masalah yang saya mahu memberi amaran kepada anda adalah pembongkaran. Ia hampir mustahil untuk mengeluarkan lantai. Lapisan baru hanya boleh dipasang di atas. Pada dasarnya, fakta ini membuktikan sekali lagi betapa cara menghias lantai ini boleh dipercayai.

Koleksi gambar lantai 3d pukal

Tonton video yang menarik tentang bagaimana lantai 3D dibuat.

Mengisi lantai 3d: pemilihan foto

Mungkin ramai yang bersetuju bahawa pembina adalah profesion kreatif, hanya orang yang luar biasa, mempunyai gaya dan rasa yang baik akan dapat menguasainya. Hanya selepas itu akan hasil kerja keras, sama ada gerbang yang diperbuat daripada eternit, jubin terpaku sama ada dibina di dalam bilik mandi atau dibuat parquetry, akan menjadi satu kerja sebenar seni, menarik keindahan. Kenyataan ini agak terpakai pada lantai 3d hiasan, yang mampu menjadi hiasan yang layak di mana-mana bilik. Lantai sendiri meratakan 3d - teknologi hiasan yang bergaya, membantu untuk mewujudkan dalaman yang eksklusif dan tidak dapat dilupakan.

Kreativiti artis 3d yang menggambarkan gambar-gambar yang menakjubkan pada asfalt, menghidupkan kembali pada sudut tertentu, terima kasih kepada kebiasaannya, memenangi banyak pengagum. Eksposisi voluminous di atas tanah membuat semua orang, bahkan jauh dari seni manusia, mengagumi kemahiran mereka yang berjaya memberikan dinamik imej yang dicat. Pereka tidak gagal memanfaatkan keadaan ini dan meletakkan imej 3d di atas kapal terbang.

Lukisan "hidup" pada asfalt memukul penonton

↑ lantai 3d sebagai unsur dalaman yang bergaya

Mengisi lantai 3d - lapisan, membawa mereka ilusi kelantangan. Ya, ini adalah tipu daya visual, tapi itulah maksudnya. Adakah mungkin untuk meninggalkan peluang yang menggoda untuk mencari diri anda di pantai syurga, di tangan hutan hijau atau di tengah-tengah hutan Afrika, tanpa meninggalkan rumah? Hampir tidak. Di samping itu, senarai pilihan untuk visualisasi hanya bergantung kepada keinginan anda, baik, kebebasan kewangan, tentu saja.

Pada mulanya, lantai 3 dimensi telah memberi tumpuan kepada institusi awam - SPA-salun, pusat-pusat hiburan, dewan pameran dan lokasi lain yang sering dilawati, bertujuan untuk menunjukkan taraf dan memenangi cinta pengunjung. Tetapi pelbagai kelebihan lantai hiasan, seperti keserasian lancar dengan sistem "lantai panas" dan kebolehterimaan mana-mana tekstur tiruan tanpa melibatkan kerja kasar (pemasangan lantai tidak mengambil kira), telah membawa kepada penggunaan meluas mereka di rumah-rumah dan pangsapuri swasta.

Pada mulanya, lantai 3d digunakan hanya di tempat awam

Dan sekiranya lebih awal di 3d pengisi tingkat harga adalah terlalu tinggi, oleh kerana kos yang tinggi bahan-bahan dan kekurangan pengalaman yang betul dalam syarikat-syarikat pembinaan, hari ini ia adalah suatu keseronokan, tidak boleh dipanggil murah, tetapi mampu dimiliki - cukup.

Apabila ia menjadi jelas, lantai 3 dimensi dapat merealisasikan fantasi anda dalam realiti, tetapi bagaimana keindahan ini disusun tidak sepenuhnya jelas. Pengertian isipadu dicapai dengan cara berikut: pada lapisan asas (primer), corak digunakan, yang dilindungi dari atas dengan lapisan polimer yang transparan. Oleh itu, di bawah kaki orang ramai yang kagum terdapat kerikil laut atau rumput zamrud, yang boleh menyebabkan kemusnahan. "Kedalaman" imej 3d bergantung kepada ketebalan lapisan selesai telus.

Daripada corak di lapisan tengah polimer "sandwic" anda boleh meletakkan lapisan hiasan pasir atau bahan semula jadi (bunga kering, kristal).

Peranti lantai tiga dimensi

Walau bagaimanapun, penampilan lantai hiasan - perkara individu, yang menyediakan skop tanpa had untuk imaginasi. Seseorang mahu menghiasi lantai dengan syiling, dan seseorang dengan butang - dan kedua-dua pilihan akan menjadi baik, jangan teragak-agak!

Lantai tiga dimensi adalah salah satu jenis penutup lantai polimer, yang mengikut kaedah pembuatan dan komposisi adalah:

1. Satu komponen. Mereka berbeza dalam palet warna kecil dan digunakan terutamanya dalam bilik tambahan dan teknikal (garaj, ruang bawah tanah).

2. Dua komponen. Menarik kemungkinan hiasan tanpa had dan hasil yang tidak dapat ditandingi. Digunakan sebagai pengisi asas warna atau dalam gabungan lapisan legap dan telus. Warna disertakan dengan kemasukan cip akrilik atau pigmentasi, yang membolehkan anda dengan mudah mencipta tekstur marmar atau granit, memohon apa-apa imej, menambah butiran dari cincin pelbagai bentuk.

↑ Apa yang perlu saya masak dahulu?

Buat lantai merata sendiri 3d dengan tangan anda sendiri agak realistik. Sudah tentu, teknologi itu tidak boleh dipanggil mudah, tetapi dengan pengetahuan, bahan dan keinginan yang diperlukan - semuanya mungkin!

Untuk membuat hiasan, anda boleh menggunakan salah satu daripada 3 kaedah:

 • gambar tiga dimensi;
 • unsur-unsur kecil dalam resin telus;
 • asas legap dengan imej stensil.

Duit syiling - hiasan asal untuk lantai pukal

Dalam kes pertama, kita perlu memilih lukisan di agensi pengiklanan untuk pembuatan pelekat 3d dengan cara percetakan volumetrik. Anda boleh menghubungi pencetak dan memesan filem self-adhesive vinil dengan grafik tiga dimensi.

Di kedua - untuk memilih unsur hiasan (duit syiling, cengkerang, batu kecil, biji kopi, pasir kuarza), pada ketiga - untuk membeli stensil-sticker.

Bahan penting kedua adalah polimer telus, yang terdiri daripada pengeras dan resin, dirujuk dalam kalangan profesional sebagai sebatian.

Komponen kompaun itu dijual bersama atau secara berasingan. Dalam sebarang kes, penjual bona fide menawarkan probe untuk ujian mengalir. Ini akan membantu untuk melihat dengan jelas bagaimana resin berkelakuan ketika berinteraksi dengan hiasan.

Untuk mengisi lantai 3D, anda memerlukan alat berikut:

Peralatan mesti disediakan terlebih dahulu

 • mesin pengisar;
 • pembersih vakum perindustrian;
 • pembancuh bangunan dengan muncung skru;
 • spatula rata dan bergerigi (rakla);
 • Bulu dan jarum penggelek, berus rata;
 • kasut lonjakan, respirator, sarung tangan, pakaian.

↑ Tingkat 3d sendiri meratakan: teknologi pembuatan

Perhatian khusus harus dibayar kepada penyediaan pangkalan, hasil keseluruhan acara bergantung pada kualiti tahap ini.

Untuk asas konkrit baru, selang teknologi 28 hari mesti diperhatikan untuk mengeluarkan kelembapan berlebihan. Pada masa permulaan karya hiasan penunjuk ini tidak boleh melebihi 4%.

 • pangkalan lama perlu diperiksa untuk kekuatan. Lapisan rosak dikisar, retak berkembang hingga 10 mm dan shpaklyuyutsya;
 • pengisaran permukaan dijalankan (dengan tujuan mengeluarkan kotoran, noda gris, susu konkrit) dan pemprosesan dengan pembersih vakum perindustrian;
 • Selanjutnya lantai dibasuh dengan penyebaran air PVA, yang akan mengisi liang yang sedia ada (1 kg penyebaran / 10 liter air);
 • jika substrat itu adalah logam, permukaan mesti dibersihkan dan degreased dengan xylene, pelarut No. 646, R-60, P-5.

Persediaan yang kompeten asas - setengah kejayaan

 • jika pilihan anda jatuh pada lukisan 3d, maka gam pertama ke asas konkrit, dan kemudian deg degase filem dengan metil alkohol. Dan jika keutamaan diberikan kepada lukisan pada konkrit, tampal stensil dengan gam semburan, cat kosong dengan cat akrilik;

Jangan cuba untuk membuat pengisian yang lancar - tempat-tempat yang tidak dicat akan memberi gambaran yang semulajadi.

 • keluarkan stensil dan tunggu cat kering. Sekiranya anda ingin membuat imej pada mana-mana lapisan, polimer legap dituangkan di tempat pertama. Selepas pengerasannya, tekstur diterapkan, yang kemudiannya dituangkan dengan resin telus;
 • stensil boleh dicetak pada vinil pelekat diri, terpaku pada pangkalan monofonik dan ditutup dengan lapisan telus di atas;
 • Kesan asal boleh dicapai jika asas cahaya legap diterapkan dengan unsur mural kaca berwarna yang terbuat dari kontur akrilik. Selepas pengeringan, polimer dituangkan.

Lukisan itu juga perlu bekerja dengan sangat hati-hati

Suhu di bangunan, di mana kerja-kerja pembinaan dijalankan, tidak boleh melebihi +30 darjah.

 • Pengasah yang ditambahkan ke dalam bekas asas, larutan dicampurkan dengan pengadun sehingga konsistensi seragam diperoleh;
 • Campuran mencurahkan ke atas permukaan yang disediakan dan diagihkan sama rata;
 • untuk meratakan akhir dan penghapusan gelembung udara, roller acicular diperlukan;
 • rolling dilakukan sebelum kemunculan kelikatan, ketebalan lapisan harus lebih kurang 2 mm;
 • Pengeringan primer akan mengambil masa 48 jam, yang terakhir - seminggu.

Lantai ini siap untuk memuat penuh selepas 7 hari

Selepas pempolimeran kot penamat, adalah perlu untuk melindungi permukaan. Mengenai peranan peguam bela akan dilakukan dengan baik Lakuer Multiprotekt, LEVL kot 252/252 T. Luck bukan sahaja memanjangkan hayat, tetapi juga memberi lantai anti-slip. Perlu diingat bahawa tingkat ke-3, ditutup dengan varnis, mudah dibersihkan - untuk menghilangkan kotoran hanya lap dengan kain lembap.

Memperkenalkan teknologi pembuatan lantai polimer dalam semua butirannya dan memilih pilihan reka bentuk akan membantu pemilihan foto dan video yang dibentangkan di bawah.

↑ Lantai 3d meratakan sendiri: pemilihan foto

↑ Sendiri meratakan lantai 3d: video

Tambah komen Balas balasan

© 2018 MrPol.su - semua tentang penutup lantai dan meletakkan lantai dengan tangan sendiri

Apabila menggunakan bahan dari laman web, pautan mundur diperlukan.

Lantai diri 3d dengan tangan sendiri

Suatu hari seseorang bangun dan menyedari bahawa dia mampu kerja apa-apa. Nah, jika keinginan ini bertepatan dengan pembaikan yang dilakukan di apartmen, kerana kehendak orang jarang bertepatan dengan keperluan mendesak. Ada kemungkinan bahawa pada ketika ini adalah perlu untuk membuat yang indah, asal dan pada masa yang sama lantai yang boleh dipercayai di apartmen. Anda boleh mengesyorkan membuat lantai cecair apartmen 3d.

Mari kita senaraikan beberapa kelebihan lantai seperti ini:

 1. Menarik dan asli.
 2. Membolehkan anda untuk menunjukkan bakat kreatif.
 3. Tahan lama dan tahan lama.
 4. Ia tidak mengupas, tidak mencipta habuk di premis, tahan kelembapan dan bahan kimia.
 5. Diletakkan pada hampir mana-mana asas.
 6. Mudah untuk beroperasi dan bersih.

Peranti lantai pengisi 3d sangat mirip dengan peranti lantai meratakan diri yang lain.

Teknologi ini merangkumi beberapa peringkat.

Semasa kerja-kerja ini, perlu membersihkan penutup lantai sebelumnya, papan dan pintu. Ia perlu membersihkan bahagian bawah lantai dari serpihan.

Di dalam bilik basah perlu meletakkan lapisan kalis air.

Selanjutnya pada lapisan kalis air adalah perlu meletakkan jejak konkrit atau menegaskan asas dengan bantuan CSP (campuran simen-pasir).

Selepas kerja meratakan asas konkrit telah siap, bilik perlu dibersihkan sekali lagi dari habuk dan serpihan.

Yayasan itu adalah primed. Sapukannya dalam dua lapisan dengan roller dengan longgokan kecil. Sebelum memohon lapisan kedua, yang pertama mesti kering selama sekurang-kurangnya 24 jam.

Untuk kerja lebih lanjut, perlu melakukan beberapa aktiviti tambahan.

Pertama, adalah perlu untuk melengkapkan sistem pengudaraan paksa. Pelapis polimer yang digunakan untuk lantai 3D pukal adalah toksik.

Pada tahap tertentu, ini akan mengurangkan jumlah kelembapan di dalam bilik. Bekerja di dalam bilik di mana kelembapan melebihi 50% akan menjadi tidak berkesan.

Kedua, suhu di dalam bilik tidak boleh di bawah 10 darjah Celsius.

Aplikasi lapisan polimer (meratakan)

Teknologi mewujudkan lantai 3D melibatkan penggunaan campuran polimer pelbagai jenis. Ia termasuk asas telus lengkap dengan pengeras.

Selepas lapisan ini kering, komposisi polimer telus digunakan untuk permukaannya, dicairkan mengikut arahan pelarut.

Lapisan ini juga disesuaikan menggunakan peraturan dengan tahap roller jarum. Lapisan itu mengering selama tujuh hari.

Buat gambar, foto atau komposisi reka bentuk yang lain

Gambar atau gambar di atas permukaan yang disediakan boleh digunakan selepas lapisan sebelumnya telah kering sepenuhnya. Bagi gambar, saya ingin ambil perhatian bahawa cat yang tahan radiasi ultraviolet solar

Lebih mudah untuk kos dan masa adalah kaedah memohon imej siap.

Banyak syarikat pengiklanan dan pencetak dapat mencetak imej yang anda suka, untuk lantai di dasar satin atau kain spanduk dengan percetakan terma. Popular juga merupakan asas dalam bentuk filem vinil. Imej mestilah sedikit lebih besar daripada saiz lantai hiasan.

Masalah terbesar adalah penerapan lapisan dengan corak. Bekerja dengan filem vinil membayangkan melekat gambar di permukaan menggunakan squeegee ditekan dari dirasakan. Kita mesti memantau dengan teliti fakta bahawa tidak ada gelembung yang tersisa di bawah permukaan filem. Lukisan pada asas yang berbeza harus terpaku pada lapisan dasar dengan lapisan nipis garisan penamat lantai jenis ini.

Bekerja dengan komponen pelindung telus

Peringkat seterusnya mencipta lantai pengisi adalah 3D - memohon kata pelindung kepada imej. Untuk melakukan ini, anda memerlukan bekas yang bersih dan pengadun berkelajuan rendah.

Angka di permukaan lantai harus ditutup dengan lapisan komponen pelindung 3 mm tebal. Untuk 1 meter persegi bahan ini akan mengambil 4.5 kg. Hitung jumlah bahan yang diperlukan tidak akan sukar.

Penyelesaian itu diulik dalam bekas, digunakan di lantai dan diratakan dengan roller jarum. Dengan alat ini, buih-buih udara akan dikeluarkan dengan baik. Roller kerja diperlukan sehingga penyelesaian menjadi tebal.

Bergerak di permukaan lantai pada masa ini hanya boleh dilakukan di kasut khas dengan pancang tinggi.

Lapisan perlindungan kering dan benar-benar mengeras dalam tempoh satu hingga tiga minggu.

Lapisan varnis pelindung digunakan di atas lapisan pelindung. Kerja ini dijalankan dengan berus atau roller. Kerja ini memerlukan perhitungan yang tepat, ketepatan, banyak masa dan pelaburan dalam kerja ini dana yang agak besar.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai teknologi 3d peranti cecair lantai dari klip video berikut:

Lantai sendiri meratakan dengan corak dalam program "Sekolah pembaikan":

Hak cipta © 2012-2018. Salinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 34 = 43