Back to all Post

Foto lantai parket

Lantai parket (foto). Meletakkan lantai parket. Menjaga lantai parket

Lantai parket adalah penyelesaian yang indah untuk bahagian dalam mana-mana bilik. Pada masa yang sama, tuntutan yang tinggi ditempatkan pada mereka dari segi estetika, kebersihan dan piawaian kebersihan dan penebat haba dan bunyi. Sebagai peraturan, penggunaan bahan lantai ini dinasihatkan tidak hanya di bangunan kediaman, tetapi juga di institusi pendidikan, teater, muzium, dan sanatorium.

Kelebihan utama lantai parket - dalam penampilan cantik dan ketahanan salutan mereka. Mereka juga dicirikan oleh kebolehtelapan bunyi minimum dan kekonduksian terma. Tetapi tidak mudah untuk mengatur lantai parket, kerana mereka dituntut dari sudut pandangan kelancaran, kelancaran dan kekuatan permukaan.

Setiap jenis parket terdiri daripada penutup, lapisan dan asas, dalam peranan yang terdapat pelbagai unsur - dari ketinggalan kayu ke lantai kasar dan skrip prefabricated dari fiberboard. Lapisan ini boleh berfungsi sebagai lapisan meratakan berdasarkan campuran simen, pasir atau penyelesaian polimer, serta padding, hidro dan bahan kalis bunyi. Bagi salutan, ia boleh menjadi sekeping dan mozek, dalam bentuk papan parket atau papan dengan saiz dan corak yang berbeza.

Lantai parket moden mempunyai reka bentuk yang rumit, jadi apabila anda meletakkannya, anda memerlukan profesionalisme dan keupayaan untuk bekerja dengan bahan tersebut. Gaya berkualiti bermula dengan penyediaan permukaan. Kerana papan parket adalah penutup lantai yang berkualiti tinggi, perbezaan ketinggian yang dibenarkan permukaan tidak boleh melebihi 1 mm per meter berjalan. Jadi, sebagai tambahan untuk meratakan asas dengan senarai kecil, anda perlu menggunakan kompaun sendiri. Penjajaran akhir disediakan oleh papan lapis - ia adalah sejenis hubungan pertengahan antara parket dan asas konkrit.

Peranti lantai parket menganggap menyusun susunan simen-berpasir atau kayu "black9raquo; seks pada yang teruk. Walau bagaimanapun, senarai yg panjang lebar paling sering digunakan. Ia mempunyai keperluan tertentu:

 1. Kelancaran permukaan. Alignment adalah wajib jika ada cacat di permukaan.
 2. Kekuatan mampatan. Bergantung pada ketebalan penutup lantai, pakar mengesyorkan menggunakan senarai yg panjang lebar. Ketebalan minimumnya ialah 40 mm.
 3. Kelembapan yang rendah. Oleh kerana pokok itu adalah hygroscopic, ia akan berubah bentuk dengan masa. Kelembapan substrat di bawah parket tidak boleh melebihi 5%. Untuk membuat senarai panjang kering lebih cepat dan lebih baik, bahan kalis air digunakan.

Papan lapis sebagai bahan penebat

Peranti lantai parket adalah proses yang kompleks di mana penting untuk memberikan banyak maklumat. Sebagai contoh, teknologi pemasangan melibatkan penciptaan lapisan kayu lapis perantaraan. Tujuannya adalah untuk mengimbangi "bergerak" 9raquo; Parket akibat perubahan kelembapan di dalam bilik. Sebelum meletakkan papan lapis, banyak pakar mencadangkan meliputi bahan bakar kalis air - ini akan melindungi lantai kayu dari pengumpulan kelembapan dan kerosakan yang lebih lanjut. Ia adalah yang terbaik dalam kes-kes seperti menggunakan filem foil atau primer khas berdasarkan poliuretana.

Substrat ini dibuat berdasarkan papan lapis tahan kelembapan dengan ketebalan sehingga 20 mm - ia bergantung kepada ketebalan jalur parket. Ia adalah yang terbaik untuk memotong papan lapis menjadi kuasa dua:

 1. Oleh itu, kebarangkalian merobek papan lapis dari permukaan akan lebih rendah.
 2. Dimensi-dimensi kotak akan sesuai dengan saiz bilah, jadi lantai dan substrat akan menunjukkan jumlah pengembangan dan mampatan yang sama, sehingga meningkatkan panjang umur salutan.

Papan lapis terpaku pada pangkal dan tambahan tetap dengan skru atau dowels. Selepas meletakkan, penamat selesai dan lantai parket dipanggang.

1

Untuk mengikat papan lapis dan parket, anda memerlukan gam berkualiti tinggi. Ia boleh terdiri daripada beberapa jenis:

 1. Penyebaran (larut air). Pelekat ini adalah optimum untuk harga dan kualiti, ia menunjukkan lekatan yang sangat baik, elastik dan mudah digunakan. Apabila ia digunakan tiada bau, gam kering dengan cepat. Apabila memilih apa-apa komposisi, anda perlu memberi perhatian kepada jumlah air - semakin banyak geometri jalur akan berubah disebabkan gam. Pelekat penyebaran tidak boleh digunakan jika lantai (papan parket) dibuat dari spesies pokok Eropah - bic, hornbeam, ceri, ceri. Mereka dianggap tidak stabil, kerana kerana air, bar dari mereka akan meledingkan. Jangan gunakan gam ini jika saiznya terlalu besar.
 2. Poliuretana. Pelekat ini terdiri daripada dua komponen dan sangat baik apabila menggunakan bahan-bahan yang terdedah kepada warping dan meletakkan jalur lebar. Komposisi sedemikian mahal, tetapi mereka mempunyai lekatan yang baik ke permukaan dan tiada pengecutan. Masa pengeringan yang pendek membawa kepada hakikat bahawa peletakan lantai parket perlu dilakukan secepat mungkin.

Terdapat satu lagi pilihan untuk meletakkan papan parket - tanpa menggunakan papan lapis terus pada senarai yg panjang lebar. Sebelum ini, kaedah ini tidak digunakan, kerana gam kekurangan keanjalan, akibatnya, kelembapan dapat disedut ke parket dari senarai yg panjang lebar.

Hari ini, peletakan lantai parket secara langsung pada senarai yg panjang lebar adalah mungkin kerana penggunaan buku asas kalis air. Dan sudah diaplikasikan gam elastisitas tinggi, yang membuat tali di tempat. Dalam sesetengah kes adalah dinasihatkan untuk menambah substrat dengan bahan berserabut bukan tenunan yang akan mengimbangi daya parket untuk keluar dari pangkalan. Teknologi ini baik, tetapi terlalu mahal, selain kerja itu dilakukan secara eksklusif dengan pangkalan yang lebih baik dan kuat.

Selepas gam mengeras, dan bar menstabilkan (selalunya mengambil masa kira-kira dua minggu), anda boleh mula menggilap parket. Ia dilakukan oleh mesin penggilingan dengan pelbagai jenis, secara beransur-ansur mengurangkan biji kertas penggiling. Sebelum pengisaran anda memerlukan dempul semua retak, alur untuk mendapatkan lantai parket yang cantik - yang paling tepat dan licin.

Sekarang anda boleh menutup permukaan dengan varnis atau minyak. Adalah lebih baik menggunakan komposisi syarikat yang sama yang menghasilkan seluruh kimia parket. Tugas varnis bukan hanya untuk memberikan lantai hiasan, tetapi juga untuk melindunginya dengan membuat filem buatan di permukaan. Aplikasi yang paling umum adalah sehingga 7 lapisan varnis. Parket juga boleh ditutup dengan minyak, yang mengandungi bahan-bahan semula jadi. Keanehan hiasan ini adalah peluang untuk menekankan tekstur dan kesinambungan pokok dan melindunginya dari kelembapan. Benar, salutan minyak perlu dikemas kini dari semasa ke semasa.

Lantai hangat: papan parket atau parket?

Bagaimana untuk membuat lantai parket jika anda lebih suka sistem yang dipanaskan? Sehingga baru-baru ini, adalah mustahil untuk memikirkan kaedah pembaikan sedemikian, kerana pilihan papan parket adalah terhad. Hari ini, para pakar menawarkan penyelesaian yang lebih moden yang mengelakkan penampilan celah di permukaan antara selat parket. Sudah tentu, sebarang pokok bertindak balas kepada perubahan suhu dan kelembapan. Tetapi negara-negara Scandinavia telah lama menggunakan lantai yang dipanaskan, dipenuhi dengan parket.

Lantai parket yang hangat boleh dibentangkan berdasarkan kaedah "lantai terapung", apabila bahan logam digunakan. Mereka diperlukan untuk menetapkan papan di antara mereka sendiri, yang kemudiannya diletakkan di atas pangkalan tanpa mengunci. Lantainya tidak akan merobek tanah, kerana dia tidak bersambung dengannya. Staples membolehkan anda menyesuaikan pengembangan semula jadi dan penyempitan pokok, yang muncul dalam hal perubahan suhu dan kelembapan. Dan ini sangat penting jika anda meletakkan parket di lantai dengan sistem pemanasan.

Apakah jenis kayu yang dibuat dari kayu?

Lantai parket moden mempunyai pangkalan yang berlainan, kerana kayu yang berbeza digunakan untuk menghasilkan bahan - lembut, sederhana dan keras. Semakin tinggi kepadatan kayu, semakin kuatnya, menunjukkan tahap rintangan haus yang tinggi. Kayu lembut dalam birch dan ceri, sederhana dalam ek, abu, merbau, kayu keras dan jatoba.

Peranan penting dimainkan oleh kestabilan kayu, iaitu, tahap ubah bentuknya pada perubahan suhu dan perubahan kelembapan. Keturunan yang paling stabil ialah jati, oak, merbau, beech. Walau bagaimanapun, yang terakhir sangat sensitif terhadap perubahan dalam tahap kelembapan di dalam bilik. Semua spesies pokok, atas dasar yang dibuat lantai parket, boleh dibahagikan kepada kumpulan dengan warna. Bahan lantai ringan akan datang dari bic, maple, abu, birch, hornbeam, akasia putih. Kayu itu perlahan-lahan menjadi gelap dan kelihatan di dalam rumah yang indah. Nada merah muda membezakan kayu pir, ceri dan alder, warna merah dapat dilihat di merbau, jatoba, dussia dan spesies pokok lain yang jarang berlaku. Parket coklat diperoleh daripada kayu walnut, jati, kayu ipe-lapacho.

Lantai parket cantik dan cerah. Tetapi penting untuk mengambil kira beberapa mata sebelum memilih bahan. Pertama, peranan penting dimainkan oleh jenis menggergaji - radial atau tangential. Penggergajian radial dianggap tahan haus, dipercayai dan mengasumsikan kehadiran garis paralel sepanjang sepanjang mati. Penggergajian Tangential berbeza dalam garis arcuate dan dianggap paling berpatutan.

Kedua, anda perlu mempertimbangkan dengan teliti lapisan memakai - iaitu, lapisan bar dari muka ke bahagian atas lonjakan. Ketiga, ketebalan parket bergantung pada berapa lama dan pasti lantai akan digunakan. Dan yang paling penting - tudung kancing dan alur harus ketat dan ketat, sambil mengekalkan jurang 1 mm.

Pasar moden menawarkan pelbagai pilihan penutup kayu - parket, papan besar, papan parket. Papan besar (GOST 8242-88) dibuat dari pelbagai kayu dan mempunyai dimensi besar tidak seperti parket. Ciri khasnya adalah chamfer, yang terletak di sekitar perimeter papan. Ia menyoroti setiap papan di salutan dan menekankan dimensinya. Papan dari array boleh dibekalkan digilap atau sudah dirawat dengan varnis, minyak atau lilin. Dalam varian kedua, lantai parket tidak perlu diproses.

Dalam versi standard, teknologi pelekapan menganggap pelekat papan besar untuk pelekat dan skru. Apabila menyusun pelbagai ini, anda perlu ingat beberapa peraturan:

 1. Meliputi dengan varnis hanya mungkin selepas pemasangan.
 2. Papan besar tidak sesuai dengan gam dengan asas air atau pelarut berasaskan.
 3. "Floating9raquo; Cara untuk meletakkan papan besar tidak baik.
 4. Anda tidak boleh mengetatkan papan kepada senarai yg panjang lebar berdasarkan simen dan pasir.

Selalunya, kesilapan dalam peletakan berlaku apabila pemilihan papan yang salah pada lebar, penggunaan gam tidak betul atau mampatan bahan yang tidak mencukupi.

Yang paling indah ialah lantai parket. Foto menunjukkan berapa banyak penyelesaian yang menarik boleh diwujudkan dalam perumahan mereka. Piece parket dibuat dari pelbagai tebal 14-22 mm dan sepadan dengan GOST 862.1-85. Sekiranya panjang dan lebar bilah adalah gandaan, maka anda boleh meletakkan gambar dalam bentuk dek atau pokok Krismas. Lath parket kiri dan kanan, dan jika corak "pohon cemara 9raquo; atau "persegi 9;, anda akan memerlukan jumlah yang sama kedua-duanya, dan bar lain.

Jalur parket disambungkan dengan selamat antara satu sama lain terima kasih kepada sikat dan alur. Sekiranya anda memerlukan pelaksanaan unsur artistik atau sekatan, maka ini dilakukan dengan menggunakan elemen modular. Jalur parket diperbaiki dengan paku khas dengan menggunakan pneumatik pistol. Semua jenis kepingan parket adalah produk separuh siap, yang, selepas meletakkan, memerlukan pengisaran dan rawatan dengan sebatian pelindung.

Peletakan parket dijalankan dengan beberapa tempahan:

 1. Sekiranya parket itu dibubarkan, ia tidak boleh dipernis selepas meletakkannya.
 2. Parket disusun hanya dengan melekat pada asas ("floating9raquo; kaedah tidak baik").
 3. Parket tidak boleh dilampirkan terus kepada senarai yg panjang lebar.
 4. Sekiranya peletakan dilakukan dengan gam penyebaran atau sebatian berasaskan pelarut, maka segera perlu mengisar.

Sekiranya pemasangan tidak betul, lantai parket kayu sekurang-kurangnya akan kelihatan unaestetik, dan sebagai maksimum lapisan pernis akan retak, celah akan terbentuk, integriti struktur asas akan dilanggar.

Selepas menyediakan asas, anda boleh mula meletakkan parket:

 1. Peletakan bermula dari dinding panjang: papan pertama digunakan untuk dinding di sudut, di antara mereka adalah baji untuk jurang antara penutup lantai dan dinding.
 2. Tali seterusnya di sepanjang dinding diletakkan. Tonton ketepatan menyertai sikat dan alur.
 3. Semua papan seterusnya disusun sama.

Bahan lantai ini sepadan dengan GOST 862.3-86 dan merupakan pembinaan pelbagai lapisan. Lapisan teratas adalah kayu keras spesies yang berharga, lapisan tengah dibuat daripada pain atau merapikan, lapisan bawah diperlukan untuk menstabilkan pangkal dan diperbuat daripada kayu lapis atau venir pokok konifer. Semua unsur pasti terpaku dengan gam kalis khas, yang memastikan keseragaman dan kekuatan lekatan semua lapisan. Lantai parket ini telah menerima ulasan yang baik, kerana permukaannya licin, licin dan cantik.

Apabila menggunakan versi ini, anda mesti mengikuti langkah-langkah pemasangan dengan teliti. Papan parket boleh diletakkan "terapung 9raquo; kaedah, sementara itu perlu untuk memantau tahap kelembapan di dasar dan jurang dengan dinding.

Perlindungan lantai, yang berdasarkan kayu semulajadi, memerlukan penjagaan yang teliti dan teliti. Yang paling penting - bilik harus disediakan dengan suhu dan kelembapan optimum: 20-24 darjah pada kelembapan 45-60%. Musuh sebenar parket adalah debu dan pasir, yang mengakibatkan lelasan pesat pernis atau lapisan minyak. Anda boleh membersihkan lantai sedemikian dengan kain lembap atau pembersih vakum, tidak membasuhnya!

Untuk mengelakkan menggaru, adalah perlu untuk menempel pada kaki perabot lapisan khas dari merasa. Meletakkan parket perlu dilakukan di bilik yang dipanaskan dengan baik pada musim sejuk, sebagai kejatuhan suhu dan kelembapan tajam akan mengakibatkan pemusnahan pesat lantai.

Bagaimana untuk membaiki lantai parket? Sekiranya masalah kecil, contohnya, terdapat calar, ia boleh dikeluarkan dengan pensel retouching atau ditutup dengan dempul. Kawasan tersebut hanya perlu dipasangkan selepas kering dan dirawat dengan varnis. Jika air tertumpah ke parket, kawasan yang rosak mungkin menjadi cacat. Dalam kes sedemikian, seringkali ia perlu meletakkan semula parket atau meletakkan yang baru.

Satu lagi masalah serius lantai parket adalah berderit. Seperti yang digunakan, ia boleh menjadi lebih kuat. Anda boleh membetulkan keadaan dengan beberapa cara:

 1. Gerakkan lubang di tengah kawasan di mana bunyi berderit itu berbunyi. Sebagai peraturan, ini sudah cukup.
 2. Sekiranya lantai adalah konkrit, anda boleh mencurah campuran simen dan air khas ke dalam lubang.
 3. Sekiranya kawasan berliku terlalu besar, satu-satunya jalan keluar ialah menghilangkan derak - memindahkan parket lagi. Ini mahal dan memakan masa, tetapi boleh dipercayai.

Satu lagi masalah biasa ialah pengeringan parket. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa bilah kering dan berkurang saiznya kerana ia digunakan, sehingga mereka mula terhuyung-huyung. Bar tersebut mesti diganti, kerana kawasan ini tidak diperbaiki. Jika ini diperhatikan di kawasan kecil, maka bar individu lebih mudah untuk menggantikan dengan yang baru.

Di bawah pengaruh titisan kelembapan, parket itu dibasahi, kemudian kering, dan akibatnya, celah muncul. Tidak mustahil untuk mengecualikan proses ini, anda hanya boleh memantau kelembapan di dalam bilik menggunakan humidifier udara. Jika jurangnya sangat kecil, cuma bersihkan dan kemudian putarkan. Jika jurang lebih daripada 5 mm, maka dempul tidak akan membantu. Dalam kes ini, ia perlu mendalamkan, bersihkan, potong masukkan dari pokok yang sesuai dan gerakkannya ke dalam slot. Permukaannya kemudian disandarkan dan dipernis.

Dalam sesetengah kes, jalur boleh mengupas. Ini disebabkan oleh beberapa sebab: gam berkualiti rendah atau mastic, pelanggaran teknologi pemasangan atau kelembapan tinggi di dalam bilik. Dalam kes ini, masalah diselesaikan secara berbeza bergantung pada asasnya. Jika ia konkrit, sarang bilah diproses dengan teliti, kemudian tanah dan kering. Tali mastic dilekatkan semula. Dalam kes pokok kayu sarang, bilah juga dibersihkan dan dioles dengan gam, maka papan yang longgar dimasukkan dan dipaku.

Lantai parket yang cantik - satu penyelesaian yang sangat baik untuk mana-mana bahagian dalam. Perkara utama adalah dengan mendekati dengan betul.

Cara memilih parket: nasihat pakar mengenai pilihan, idea foto dan video

Lantai di sebuah rumah pangsapuri dengan gembira diatur dari papan lantai atau dari parket - bahan, yang merupakan salah satu produk kayu yang paling mulia. Mari kita bercakap mengenai cara memilih parket.

Populariti mereka bukan sahaja disebabkan oleh penampilan estetik mereka yang tinggi. Keuntungan besar mereka adalah kemungkinan pemulihan yang banyak, dan, akibatnya, jangka hayat perkhidmatan jangka panjang. Parket di dalam gambar dalaman:

Peranti lantai parket di pedalaman moden sebuah rumah pangsapuri

• Parket apa jenisnya

• Piece, parket yang paling banyak digunakan

• Parket besar, atau papan parket

• Papan parket yang terdiri daripada tiga lapisan

• Parket buatan (lamina)

• Keperluan untuk permukaan pangkal lantai

Mari kita bercakap mengenai cara memilih parket. Sebagai lantai, parket telah digunakan untuk masa yang lama. Ia mempunyai beberapa jenis dan bukan hanya diperbuat daripada kayu semulajadi, tetapi juga buatan, yang meniru parket semulajadi, memanggilnya berlapis atau semata - lamina.

Buat pertama kali di Eropah ia muncul dalam 13-14 abad, jadi sejarahnya benar-benar kuno. Bahan yang mahal ini tidak tersedia untuk semua orang dan hanya digunakan di rumah orang kaya.

Secara beransur-ansur, parket boleh digunakan oleh peningkatan jumlah orang, dan untuk mengelakkan monotoni, papan dipotong menjadi plak yang terpisah dan tegas. Lama kelamaan, plat ini digunakan dalam bentuk pelbagai bentuk dan corak. Parket di dalam gambar dalaman:

Masa telah tiba, dan teknologi telah muncul yang membolehkan pengeluaran parket dalam kuantiti massa. Kini bukan sahaja bahan semulajadi digunakan untuk parket. Lebih dan lebih popular adalah parket, diperbuat daripada komponen buatan.

2. Piece, parket yang paling banyak digunakan

Boardwalk adalah pelaburan selama bertahun-tahun. Mengambil kira kemungkinan pemulihannya, ia boleh digunakan walaupun untuk beberapa generasi! Walau bagaimanapun, ia patut difikirkan tentang pilihannya. Selain itu, lantai papan atau papan (dipanggil parket), tidak termasuk parket yang mahal dan dipanggil.

Parket mahal memerlukan asas konkrit, pengetahuan tentang ciri-ciri kayu, syarat-syarat meletakkannya dan pemilihan bahan kimia untuk penyelenggaraan. Oleh itu, jika ada keinginan untuk menikmati seks yang indah, adalah bernilai memilih seorang pakar yang telah terbukti dan berpengalaman untuk perantinya.

Parket kepingan semulajadi adalah wujud dalam banyak kualiti positif. Anda boleh:

• Mengubah bahagian individu,

• tersebar dengan corak yang berbeza.

Papan di lantai (parket). Panjangnya tidak kurang daripada 25 cm, lebar permukaan hadapan tidak kurang daripada 40 mm, dan ketebalannya - tidak kurang daripada 14 mm. Mereka diprofilkan dari depan dan sisi. Papan boleh dilengkapi dengan sikat di satu sisi dan alur di sisi lain, direka untuk disatukan.

Ketebalan plat di atas alur tidak kurang daripada 35% ketebalan total. Stok bahan sedemikian membolehkan beberapa kali untuk melaksanakan kitaran lantai. Persaingan sengit antara pengeluar, membawa kepada hakikat bahawa pasaran muncul papan dan papan yang lebih nipis untuk lantai, ini membantu membuat parket mahal sedikit lebih murah.

Simpanan dicapai kerana ketinggian di atas persimpangan. Dalam papan parket seperti itu lapisan kayu akan menjadi terlalu tipis, oleh itu kelebihan utama parket hilang dan ia menjadi boleh guna. - Selepas lelasan permukaan, ia mesti diganti.

Parket dipaku ke pangkalan. Plat parket boleh dilipat ke dalam corak yang berbeza:

• dalam bentuk parket tradisional (dari satu jenis kayu),

• dalam bentuk kombinasi hiasan (campuran papan daripada pelbagai jenis kayu, warna dan bentuk yang berbeza).

Setelah membuat pilihan yang tepat dari saiz, warna dan corak menyusun piring, anda boleh mendapatkan kesan dari lantai tiga dimensi.

3. Parket besar, atau papan parket

Jenis penutup lantai ini adalah papan yang diperbuat daripada jalur linear. Dari parket seperti itu tidak meletakkan pelbagai lukisan, dan kosnya lebih daripada sekeping, kerana untuk menghasilkannya, anda memerlukan banyak bahan semulajadi.

Dengan reka bentuk bahan parket ini, kerja boleh dilakukan dengan lebih cepat daripada menggunakan papan parket kecil.

4. Papan parket yang terdiri daripada tiga lapisan

Seperti pembinaan bahan parket digunakan untuk memberikan rintangan parket kepada pelbagai perubahan dalam kelembapan dan suhu. Dalam pembuatan parket itu digunakan terutamanya bahan mentah semulajadi.

Papan parket lebih mudah untuk dibentangkan daripada parket sekeping, kerja lebih murah, kos papan parket lebih rendah daripada kos parket, kerana sejumlah besar kayu mahal disimpan.

5. Parket buatan atau lamina

Bercakap tentang siapa yang memilih parket, anda boleh mempertimbangkan pilihan yang lebih ekonomik ini. Laminate adalah tiruan parket semula jadi dan panel empat lapisan.

1). Lapisan pertama - pelindung terdiri daripada resin sintetik.

2). Lapisan kedua dibuat hiasan, ini akan menentukan rupa parket.

3). Lapisan seterusnya mempunyai ketumpatan tinggi, yang menentukan kekuatan dan ketegaran.

4). Lapisan terakhir berfungsi sebagai perlindungan terhadap kelembapan.

Laminate diperbuat daripada ketebalan yang berlainan, semuanya bergantung pada standard produk dan proses pembuatan.

6. Keperluan untuk permukaan pangkal lantai: pemasangan parket

Parket dipasang pada asas lantai yang telah disediakan sebelum ini. Kerja persediaan termasuk, pertama sekali, meratakan asas lantai, jika tidak, lantai parket akan menjadi tidak sekata dan hodoh.

Selepas menyelesaikan keseluruhan kompleks kerja-kerja persediaan, apabila lantai berada dalam keadaan yang betul, parket dipasang.

Penggunaan parket sekeping memungkinkan untuk meletakkannya dalam bentuk corak apa pun, lebih mudah untuk mengubah elemen individu. Apabila menggunakan papan parket, kerja boleh dilakukan dengan lebih cepat, tetapi kos bahan lebih banyak.

Menggunakan parket buatan adalah lebih mudah dan lebih murah. Tambahan besar, walaupun ia lebih mahal, parket semulajadi, dalam kemurnian ekologi, keindahan bahan itu sendiri.

Pakar kami memberikan penerangan terperinci tentang jenis parket dan, saya harap, membantu anda menjawab soalan bagaimana memilih parket. Pembaikan yang berjaya kepada anda.

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

© 2018. Semua hak terpelihara.

Menyalin hanya dibenarkan apabila menggunakan pautan aktif ke tapak ini.

Reka bentuk lantai

Walaupun lantai bawah, ia sering dianggap sebagai rumah.

Di pedalaman menggunakan sebilangan besar bahan untuk dinding, siling dan perabot. Tetapi, apabila berhubungan seks, kebanyakan memilih pokok. Ini tidak menghairankan: bahannya cantik dan mulia, lantai daripadanya menjadi mesra dan mesra alam.

Pasaran untuk lantai menawarkan empat "wood9raquo; produk: papan parket dan parket, papan lantai, lamina. Setiap varian mempunyai banyak jenis yang boleh memenuhi sebarang rasa. Pereka menawarkan untuk berfikir tentang pilihan ketika datang ke landskap atau membaiki ruang tamu, bilik tidur atau dapur. Bayi, sebagai peraturan, menganggap pelindung lembut lembut.

Di tengah-tengah taman-taman terdapat pelbagai padat. Untuk kayu keras kayu keras kayu keras paling kerap digunakan. Bahan untuk plat dilayani sebagai maple tradisional, oak, ceri, abu, dan "guests9raquo; dari Afrika, Asia dan Amerika: mahoni, jati, merbau, sucupira.

Satu lagi gred - semulajadi - mewakili parket kelas tertinggi. Tidak kira jenis reka bentuk lantai yang anda pilih, anda akan mendapatnya dengan cara yang terbaik. Untuk gred yang lebih rendah, perubahan warna dan simpul kecil adalah ciri, untuk semulajadi - tidak.

Knot kesediaan - perbualan yang berasingan. Di dalam parket, yang mendakwa sebagai produk gred tertinggi, tidak perlu ada kekurangan. Ia dibenarkan di bar tidak lebih daripada 3 knot, minimum sapwood dan tiada kerosakan mekanikal. Di samping itu, kelebihan struktur pokok adalah penting. Lihatlah reka bentuk foto lantai, yang dibentangkan dalam artikel kami, jadi kira-kira dan sepatutnya kelihatan seperti parket yang ideal.

Istilah "parket laminated" dan "laminate 9raquo; pakar mempertimbangkan tidak tepat. Produk ini tidak mewakili parket. Dari situ, penutup berlamina berbeza-beza. Bahan ini adalah tiruan. Ketebalannya adalah separuh daripada parket. Walaupun praktikal, kehidupan lamina adalah 20 tahun. Produk ini sesuai untuk mereka yang suka membuat perubahan di bahagian dalam apartmen. Biasanya, reka bentuk lantai dari lamina berbeza dengan pelbagai jenis, berbanding dengan varian parket.

Laminasi lantai - yang paling moden di dalam kelas, kelihatan 20 tahun yang lalu sebagai alternatif kepada parket. Pada dasarnya di Rusia lamina dari Jerman, meniru baka dari pokok atau batu dibentangkan. Walau bagaimanapun, peluang hiasan tidak terbatas pada ini. Pelapisan boleh meniru permukaan logam atau perhiasan bergaya yang menggambarkan imej abstrak, komposisi.

Papan parket - kompromi yang munasabah antara lamina dan parket. Ia muncul di Sweden 60 tahun yang lalu. Apakah perbezaan antara bahan dan analog? Papan parket - kayu semulajadi meliputi, bagaimanapun, menurut prinsip pai, bagaimanapun, tidak seperti laminate, komponen semulajadi 100%. Lapisan penstabilan mewakili papan lapis pain, merapikan, dan lapisan tengah adalah selat kayu batu biasa. Lapisan teratas adalah yang paling berharga, ia mewakili sebahagian daripada kayu oak atau kayu walnut. Gentian lapisan telah bertindih.

Bagaimana ia akan kelihatan di papan parket lantai bergantung pada pemilik dan pereka. Pilih klasik: herringbone, dek meletakkan, mengepung. Campurkan bahan dengan memasukkan. Ia adalah bergaya untuk menutup lantai dengan papan parket yang lama.

Kami menawarkan anda untuk melihat foto-foto reka bentuk lantai di galeri foto kami di bawah.

 • Baca

Reka bentuk pangsapuri dua bilik tidur

Reka bentuk dapur dengan lajur gas

Reka bentuk dapur

Adakah anda suka artikel itu? Tunjukkan kepada rakan anda:

 • Baca

Reka bentuk pangsapuri dua bilik tidur

Reka bentuk dapur dengan lajur gas

Reka bentuk dapur

Terima kasih atas foto itu! Terutama menyukai pilihan reka bentuk lantai dari jubin dalam foto terakhir. Dan pada umumnya, tentu saja, parket mungkin pilihan terbaik. Dia kelihatan lebih kaya dan semula jadi

Add Your Comment

55 + = 59