Back to all Post

Foto papan parket

Papan parket: foto, ciri-ciri, peraturan meletakkan

Papan parket dipanggil salah satu daripada elemen lantai istimewa. Secara umum, lantai ini meliputi elemen adalah plak panjang 2 m, lebar dan ketebalannya bergantung pada pelbagai papan parket. Bergantung pada jenama papan dan pengeluar, semua dimensi mungkin berbeza-beza. Dibuat dan dipatenkan oleh firma Sweden Gustav Csers pada pertengahan abad yang lalu, papan parket berjaya menggantikan parket itu.

Pada mulanya, lembaga terdiri daripada dua lapisan dan mempunyai beberapa kelemahan reka bentuk, yang menjadi sebab perkembangannya. Papan parket moden mempunyai tiga lapisan, masing-masing adalah serenjang dengan yang sebelumnya, yang memungkinkan untuk menyediakan ketegaran pembinaan. Lapisan atas dibuat dari sekeping kayu berharga. Lapisan tengah terdiri daripada selat kayu yang diperbuat daripada kayu konifer. Lapisan bawah papan seragam, biasanya dibuat merapikan papan lapis. Lapisan terpaku secara tegas.

Lingkaran pemakaian papan parket

Kerana papan parket moden berteknologi tinggi bahan penamat, ia digunakan secara meluas dalam pembinaan perumahan. Tetapi perlu diperhatikan bahawa kawasan permohonannya tidak terhad kepada rumah dan pangsapuri. Papan parket boleh menampung lantai dewan persidangan besar, pejabat, bilik resepsi. Ia digunakan, sebagai contoh, walaupun untuk penutup lantai gim, yang paling menggambarkan kekuatan bahan ini.

Papan parket sering digunakan sebagai penutup lantai ketika membuat interior dalam gaya yang berbeza. Kadang-kadang papan parket, diperbuat daripada kayu berharga, adalah komponen yang paling bergaya di pedalaman. Dalam banyak aspek, yang cantik warna tepu bahan. Warna emas yang hangat membantu menghasilkan suasana yang selesa dan selesa di dalam bilik.

Pengilang papan parket menghasilkan pelbagai jenis penutup lantai ini. Papan parket dengan pelbagai jenis boleh berbeza-beza mengikut ukuran, gred kayu dari mana lapisan atas dibuat, bilangan bilah dalam satu papan dan bilangan lapisan.

Lapisan atas papan boleh dibuat dari kayu dari berbagai jenis kayu, seringkali ini adalah keturunan yang berharga. Dalam pengeluaran papan menggunakan kayu, seperti yang diketahui oleh banyak pokok, misalnya, oak atau abu, kedua-dua eksotik dan eksotik. Sejumlah ciri ciri adalah untuk setiap jenis kayu, di antaranya, khususnya, warna, corak dan kekerasan. Kaedah pemprosesan moden boleh memberi pokok pelbagai warna dan warna. Sebagai contoh, mengukus anda boleh membuat warna kayu lebih berair.

Papan parket berbeza juga bilangan jalur pada lapisan atas. Anda boleh menemui satu lorong tunggal, dua lorong, tiga lorong dan juga papan parket empat lorong. Papan satu sisi kelihatan sangat serupa dengan penampilan papan besar. Kos lantai bergantung kepada bilangan jalur, yang lebih sedikit, papan parket lebih mahal.

Berbeza boleh menjadi papan parket mengikut bilangan lapisan. Prosiding dari ini, lembaga boleh menjadi besar, dua berlapis dan tiga berlapis. Di papan yang terdiri daripada beberapa lapisan, kayu baka berharga dari pokok digunakan hanya untuk pembuatan lapisan atas, pada penciptaan lapisan lain kayu konifer. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk mengurangkan kos bahan tersebut.

Di samping perbezaan ini, papan parket boleh mempunyai ketebalan yang berbeza dan kekuatan lapisan atas. Oleh itu, ketebalannya boleh berbeza-beza dari 0.6 mm hingga 6 mm. Perlu diingatkan bahawa lapisan atas yang cukup tebal menjadikannya lebih mudah untuk melakukan pemulihan lantai, membolehkan pengisaran, yang sangat penting untuk ketahanannya.

Kos papan parket bergantung pada nilai dan ketebalan kayu lapisan atas, serta pada popularitas pengilang. Hari ini, harga penutup lantai ini boleh berbeza-beza dari $ 60 hingga $ 110 setiap meter persegi. m. Papan parket lebih mahal dengan lapisan atas spesies kayu eksotik. Papan parket berjalur tunggal boleh kos beberapa kali lebih mahal daripada papan tiga lorong dengan selat sempit.

1

Ciri-ciri papan parket, kebaikan dan keburukannya

Salah satu ciri papan parket boleh dipertimbangkan ketersediaan lengkap bahan untuk gaya, tidak memerlukan penamat berikutnya. Ini bermakna, tidak seperti parket dail, permukaan lantai selepas papan parket telah diletakkan tidak perlu digilap, dipasangkan atau shpatlevat. Semua operasi yang diperlukan dijalankan dalam pengeluaran papan parket.

Kebaikan dan keburukan lembaga parket

Daripada baik papan parket:

 • lantai ini boleh dipanggil dengan selamat bahan semula jadi, yang mempunyai semua kelebihan kayu dari segi keramahan alam sekitar;
 • sama dengan rupa parket yang ditetapkan, papannya lebih cepat dan lebih mudah untuk disesuaikan, terima kasih kepada sambungan kunci;
 • dia mempunyai nisbah yang tinggi penyerapan bunyi;
 • Ciri-ciri reka bentuk yang ada praktikal tidak termasuk risiko ubah bentuk lembaga selepas meletakkannya;
 • permukaan papan menyenangkan kepada sentuhan;
 • Plus papan parket juga dianggap sebagai ketidakupayaan untuk menyimpan elektrik statik.

Tetapi perlu dikatakan bahawa papan parket itu sendiri kontra:

 • bahan penamat ini memerlukan rawatan yang teliti, ia mesti dilindungi daripada pengaruh terma dan kimia dan, secara semula jadi, dari kelembapan;
 • penutup tidak bertolak ansur dengan beban, terutamanya mekanikal, kerana venir yang digunakan untuk menutup permukaan dan mencipta corak yang sangat nipis, ia boleh kekal tercalar walaupun dari tumit tajam;
 • Ia adalah masalah untuk memulihkan papan parket;
 • Permukaan salutan agak kelihatan monoton, dengan bantuan lath yang ditujukan ke arah satu arah, berkata, perhiasan asal tidak akan berfungsi, sering papan parket diletakkan dengan lantai yang dipanggil "dek", dan gaya pepenjuru akan memerlukan banyak masa dan kos.

Pilihan untuk meletakkan papan parket

Dalam kebanyakan kes, letakkan papan parket di sepanjang atau di seberang bilik. Dalam kes ini, peraturan sentiasa diperhatikan yang menetapkan peletakan papan parket di sepanjang arah penyebaran cahaya semula jadi. Ini membolehkan tempat perhubungan yang tidak mencolok unsur salutan.

Lebih berkesan kelihatan papan parket, diletakkan diagonal. Jenis meletakkan papan ini secara visual memperluaskan bilik. Tetapi perlu diingat bahawa penggunaan bahan dengan susunan sedemikian meningkat dengan ketara, dan agak sukar untuk membuatnya dengan betul.

Mana-mana papan susun boleh dilakukan dengan dua cara: berminyak dan terapung. Apabila meletakkan papan dengan gam, mereka terpaku ke lantai. Hari ini cara meletakkan ini sangat jarang digunakan. Selalunya, papan parket disusun dengan cara terapung, kerana ini memudahkan dan mempercepatkan proses pemasangan. Apabila membuat di tengah lapisan papan lonjakan dan alur dipotong. Dalam proses meletakkan persimpangan papan terpaku, dan laths dicubit.

Di samping itu, apabila meletakkan cara terapung, papan boleh disambungkan dengan satu sama lain dengan cara kunci pusing berpusing. Memandangkan papan parket sudah ditutup dengan varnis yang diprofilkan di kilang, permukaan lantai kelihatan seperti satu keseluruhan selepas menyusun. Walaupun ditumpuk terhadap cahaya, titik dok dalam papan tetap tidak dapat dilihat. Salah satu kelebihan kaedah meletakkan ini ialah jika lebih lanjut ada keperluan menggantikan papan yang rosak, mungkin untuk membongkar lantai. Pada ketebalan papan parket di 1.4 cm pakar mengesyorkan untuk melakukan penyusunannya hanya dengan cara terapung.

Peraturan untuk meletakkan papan parket (video)

Menyalin bahan tapak dibenarkan dengan syarat pautan aktif ke laman web kami dipasang.

Lantai dari papan parket

Papan parket - apa itu?

Bergantung kepada jumlah kematian, papan parket dibahagikan kepada tiga kumpulan - satu, dua dan tiga lorong. Kuantiti dan panjang plat tidak mempengaruhi kualiti bahan dan ciri prestasinya. Ini adalah ciri reka bentuk yang membolehkan anda memilih penutup lantai yang akan memberi penekanan atau sebaliknya, secara visual menyesuaikan saiz bilik.

Satu lagi kriteria untuk membahagikan papan parket ke dalam kumpulan ialah pembinaan asas. Jenis pertama PD-1 adalah papan yang dibuat pada asas rak tunggal. Yang terakhir dikumpulkan ke dalam segi empat atau segi empat tepat yang terletak bersebelahan antara satu sama lain. PD-2 juga mempunyai pangkalan tunggal, dipasang pada arah membujur berkenaan dengan paksi papan itu sendiri. PD-3 dihasilkan pada asas dua lapisan, di mana lapisan dipasang berserenjang dan terpaku bersama.

Papan parket adalah bahan penamat semulajadi 100%. Ia diperbuat daripada kayu konifer dan berharga. Lebih-lebih lagi, yang terakhir digunakan untuk membuat lapisan hiasan teratas.

Kaedah meletakkan papan parket

Dengan kaedah terapung, bilah-bilah terpaku bersama dengan alur dan stud. Di pangkalan lembaga yang sama tidak dapat diperbaiki. Ia juga mungkin untuk gluelessly menyertai papan, jika yang kedua mempunyai kunci - rabung. Sambungan semacam itu mempunyai kelebihan terhadap gam itu, sejak dari semasa ke semasa ia tidak melemahkan walaupun dengan perubahan suhu atau kelembapan rejim. Dan glueling berasaskan masa lebih cepat daripada dengan gam. Jika perlu, papan boleh dibongkar dan digunakan semula.

Kaedah gluing ke pangkalan

Kaedah terapung meletakkan papan parket boleh digunakan apabila menutup lantai rata-rata atau kawasan kecil, dengan permukaan kasar. Jika kawasan lantai besar atau kekukuhan yang lebih tinggi diperlukan, maka kaedah gluing ke substrat lebih disukai.

Meletakkan papan parket di lantai kayu

Apabila meletakkan papan parket di lantai kayu, yang terakhir dikupas, jika tahap mungkin dengan penggiling. Papan lama, yang telah berpindah, sedang didorong dan ditekan. Adalah disyorkan untuk meletakkan lapisan kalis air di atas substrat, ini boleh menjadi filem polietilena konvensional dan substrat khas. Panel panel timbunan menyusun seluruh papan utama, mengikat mereka dengan menggunakan kuku melalui rabung. Selain itu, untuk kekuatan salutan, panel terpaku bersama-sama, memohon gam sepanjang sepanjang papan parket di sepanjang alur dan rabung.

Meletakkan papan parket di kayu balak

Log adalah balok kayu dengan seksyen segi empat 50 * 100 atau 55 * 150 mm. Pegang mereka ke tanah dengan skru mengetuk diri. Jarak antara rasuk tidak boleh lebih daripada 40 cm. Selanjutnya mereka mesti disamakan di bawah satu peringkat, dengan menggunakan pelantar yang boleh digunakan untuk ini. Lebih ketinggalan diletakkan bahan kalis air, kemudian kepingan kayu lapis dengan kaedah kerja bata, iaitu, dengan anjakan. Sekali lagi, helaian dilampirkan menggunakan skru mengetuk diri, dan jahitan antara mereka adalah tanah. Papan parket hendaklah tebal - 22 - 25 mm, menyusunnya secara serentak ke tempat yang kurang, pasang panel bersama dengan kaedah terapung atau gam.

Meletakkan papan parket secara menyerong

Meletakkan papan parket di sepanjang atau di seberang bilik adalah pilihan klasik. Tetapi peletakan papan parket pada pepenjuru kelihatan lebih berkesan. Walau bagaimanapun, kaedah ini lebih rumit dalam proses pelaksanaan, namun, ia membolehkan anda untuk mengubah pedalaman, menambah sentuhan kepadanya. Dari artis, ketepatan diperlukan apabila menyesuaikan dan memangkas bahan. Ini akan mengurangkan kos bahan, yang, tidak seperti kaedah klasik meletakkan, adalah suatu perintah magnitud yang lebih tinggi.

Apabila merancang meletakkan papan parket di lantai yang hangat, anda perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

Meletakkan penutup lantai terdiri daripada langkah-langkah berikut:

Docking board parket dan jubin

Selalunya terdapat situasi apabila anda perlu untuk menyertai lantai mobil dan jubin seramik (jubin). Situasi yang sama berlaku apabila kemasan lantai di lorong, dapur, apabila satu zon (zon input koridor, bekerja di dapur) memerlukan lebih tahan lelasan mekanikal dan meliputi kelembapan (jubin), dan yang lain membolehkan penggunaan lantai mobil. Masalahnya terletak pada hakikat bahawa akaun bersama "topeng", dan bergantung kepada bentuknya (rata, separuh bulat) tidak setiap kaedah adalah dok sesuai. Dan ada beberapa daripada mereka.

Cara yang paling biasa ialah "menutup" bersama dengan bantuan paddles kayu atau logam. Yang kedua juga dipanggil acuan. Jika kedua-dua lapisan adalah siram, maka di antara mereka boleh diletakkan kacang lurus jika jubin dan papan berada di tahap yang berbeza (biasanya perbezaan yang mm beberapa), ia adalah mungkin untuk menggunakan kacang meratakan. Untuk menyembunyikan sendi kurvilinear, acuan plastik fleksibel telah dibangunkan.

Pembaikan tingkat dari papan parket

Pembaikan tingkat dari papan parket mungkin perlu dalam kes berikut:

Papan parket: apa lukisan yang boleh dilakukan?

Apakah jenis papan parket yang wujud dan corak lantai yang boleh dibuat dengannya?

Dalam gambar:

Papan parket - lantai tiga lapisan yang diperbuat daripada kayu, lapisan muka atas yang diperbuat daripada kayu berharga. Dia bertanggungjawab untuk reka bentuk parket itu.

Untuk memilih papan parket yang terbaik, anda perlu menentukan bilangan bilah (slats) di lapisan muka. Papan parket boleh empat, tiga, dua dan satu sisi. Sebagai peraturan, slaid papan parket (kecuali papan lajur tunggal) dibahagikan kepada modul yang dilekatkan bersama dengan satu offset. Kemunculan seks masa depan bergantung kepada bilangan band.

Jenis papan parket pada bilangan lamellas di lapisan muka.

 • Papan empat jalur. Pilihan belanjawan rendah. Papan parket sedemikian dibuat terutamanya dari kayu sisa dan terutamanya dari kami, di Rusia. Kerana fakta bahawa jalurnya sangat sempit, di lantai ia kelihatan terlalu berbintik-bintik.
 • Papan tiga jalur. Yang paling biasa. Lapisan muka papan parket ini terdiri daripada tiga bilah selari, dibahagikan kepada modul. Meniru lukisan parket yang sangat popular "deck9raquo;.
 • Papan dua jalur. Harga / kualiti terbaik. Lapisan muka papan ini terdiri daripada dua lamela lebar, diletakkan dalam jalur padat atau dibahagikan kepada modul.
 • Lebar Penuh (Plank Penuh). Pilihan elit. Papan parket dengan lapisan atas satu lamella tunggal kelihatan seperti papan tradisional kayu padat. Terutama cantik di bilik besar. Benar, dan kos kira-kira satu setengah kali lebih mahal daripada tiga lorong, tk. untuk pengeluarannya, kayu lamela yang lebih luas diperlukan.

Dalam gambar:

Selalunya warna elit dari papan lorong tunggal mungkin mempunyai warna yang luar biasa. Dengan bantuan impregnations atau varnis khas, kayu lapisan muka boleh diberikan pelbagai warna.

Lukisan dan gaya. Corak parket bergantung pada gaya bilik. Interior klasik paling sesuai untuk lukisan tradisional ("pokok Krismas", "plait", dll) atau parket artistik. Tetapi gambar "dek" meletakkan - penyelesaian yang optimum untuk premis yang tidak mempunyai stylistics yang ketara: lantai sedemikian tidak menarik perhatian yang berlebihan.

Pada gambar: Papan parket Fazenda dari kilang Bohemian Works.

Bukan sahaja "deck9raquo;. Selain tiruan meluas parket "dek 9raquo; meletakkan, papan parket mereproduksi dan lukisan lain parket ("herringbone9raquo;," tocang 9raquo; dan lain-lain). Benar, papan itu akan lebih mahal, dan ia dihasilkan oleh hanya beberapa pengeluar. Terdapat juga pelbagai kesan hiasan yang digunakan ketika meletakkan lantai dari papan parket.

 • Sisipan hiasan. Ini adalah, pertama sekali, dataran dan papan parket yang pendek (yang disebut "quarters9raquo;"). Menggabungkan mereka dengan papan parket konvensional dengan warna yang berbeza, anda boleh mencipta corak geometrik yang berbeza di atas lantai. Syarikat-syarikat individu juga mempunyai sisipan hiasan dalam pelbagai jenis. Dari gabungan rak, petak dan kuarters, anda juga boleh membuat jalan pintas.

Dalam gambar:

Penggunaan papan parket dalam kombinasi ke sisipan membolehkan untuk mencapai kesan yang luar biasa.

 • Papan berstruktur. Baru-baru ini, papan buatan (dengan artificial "defects9raquo dan blackouts"), yang juga dikenali sebagai berstruktur atau antik, telah menjadi bergaya. Ini adalah papan parket yang terbaik untuk pedalaman dalam gaya negara dan bilik dengan kelengkapan antik.
 • Deck Kapal. Satu lagi varian reka bentuk papan parket satu lorong ialah Deck Kapal ("dek kapal"). Di sebelah papan ini adalah jalur wingka tipis, dan di hujungnya dibuat sisipan kayu, meniru kuku topi. Dengan reka bentuk parket ini, anda mendapat gambaran bahawa anda benar-benar mempunyai dek kapal di bawah kaki anda. Tapi Kapal Kapal kira-kira satu perempat lebih mahal daripada papan parket yang biasa dari kayu yang sama.
 • Meniru papan besar. Sesetengah firma menghasilkan papan parket berjalur tunggal dengan tepi-tepi di sekitar tepi. Akibatnya, selepas meletakkan di antara papan bersebelahan, alur dicipta yang menyerupai lipit dan membolehkan penciptaan kesan lantai lengkap dari kayu padu. Kelemahannya adalah bahawa kotoran boleh menembusi alur dan kelembapan ini boleh menembusi.

Dalam gambar:

Papan parket tunggal-strip "untuk pelbagai" atau papan besar? Kadang-kadang ia kelihatan mustahil untuk membezakannya.

Artikel ini menggunakan imej: parketti.upofloor.fi

Menamatkan lembaga parket

Biasanya papan parket ditutup dengan beberapa lapisan varnis atau minyak di kilang. Sekiranya anda selesai penamat di laman web, selepas meletakkan, kualiti ini tidak dapat dicapai.

Kami melihat penyelesaian reka bentuk luar biasa dalam majalah, tetapi bahan ini tidak dijual di bandar anda. Atau ada kekayaan. Apa sekarang, untuk melahirkan mimpi? - Tidak, cari analog.

Kayu di pedalaman: bahan diklasifikasikan

Bahan-bahan popular dan baru dari kayu. Teknologi moden menjadikan bahan tradisional lebih praktikal dan menarik.

Papan parket: kayu, warna, tekstur

Kami suka papan parket, sempurna "menyelaraskan" dalam warna dan tekstur. Orang Eropah lebih suka corak kayu semulajadi.

Parket: spesies kayu eksotik

Kepada eksotik adalah adat untuk merujuk kepada batu-batu yang tumbuh di Afrika, Amerika Selatan dan Asia Tenggara. Mana antara mereka yang digunakan untuk membuat parket? Dan baka mana yang paling tahan lama dan tahan?

Papan parket: perkara ketebalan

Apabila memilih ketebalan yang optimum dari papan parket, adalah penting untuk memberi tumpuan kepada destinasi bilik, di mana ia akan dibentangkan.

Apa yang perlu dipilih - lantai parket tahan lama atau lamina tahan haus?

Lantai keras atau "terapung": yang lebih baik?

Daripada pembetungan tegar berbeza daripada kaedah "terapung"? Bandingkan dan evaluasi.

Bagaimana untuk meletakkan lantai baru di atas yang lama?

Kami menyediakan penutup untuk meletakkan lamina dan parket. Varian lantai kasar.

Parket adalah bahan penamat yang sangat baik untuk lantai. Hari ini, bersama dengan kepingan tradisional - dihasilkan dan jenis parket lain, serta papan parket. Mana yang sesuai untuk anda?

Kami mencari penutup lantai terbaik, membandingkan harga dan hartanah.

Add Your Comment

71 − 64 =