Back to all Post

Foto Penoblok

Dimensi blok buih untuk pembinaan rumah - ciri dan sifat konkrit busa

Buat pertama kalinya, blok buih dibicarakan pada abad ke-19, ketika bahan baru dengan struktur poros terbentuk. Kemudian, kerana kos komponen yang tinggi dan ketidaksempurnaan teknologi, satu bentuk baru konkrit tidak tersebar. Mereka kembali ke situ pada pertengahan abad ke-20, dan sejak itu konkrit busa telah bersaing secara kompetitif dengan bahan dinding tradisional untuk pembinaan rumah-rumah persendirian.

Pertimbangkan ciri, sifat dan dimensi blok konkrit busa.

Konkrit busa - tergolong dalam kategori konkrit selular ringan, tk. mempunyai kepadatan rendah (300-800 kg / m3). Konkrit buih aditif khas semasa proses pembuatan dan dalam strukturnya terbentuk pori tertutup (buih udara). Disebabkan ini, blok buih mempunyai sifat penebat haba yang tinggi dan ketumpatan pukal yang rendah dengan kekuatan mekanikal yang mencukupi.

 • pembinaan dinding. Blok buih kepadatan tinggi telah membuktikan diri mereka dalam pembinaan dinding gantung rumah-rumah persendirian;
 • peranti sekatan dan dinding tanpa galas;
 • penebat dan kalis bunyi dinding, lantai dan bumbung.

Pengeluar cuba memperbaiki sifat blok buih dan menghapuskan kelemahan mereka. Pelbagai bahan tambahan memungkinkan untuk mendapatkan bahan dengan sifat-sifat baru. Novelties dalam pasaran konkrit buih adalah:

 • konkrit polistirena. Satu ciri khas bahan ini ialah penambahan busa buih semasa pengeluaran;
 • konkrit tanah liat berkembang. Peranan pengisi dimainkan oleh granul tanah liat yang diperluas;
 • arbolite (woodworking). Ciri-ciri tambahan bahan dilaporkan oleh cip kayu (cip);
 • konkrit fibropenik. Pengukuhan konkrit busa dilakukan dengan menggunakan serat gentian serat (fibroblenoblock adalah 5 kali lebih kuat dari blok buih konvensional).
 • buih konkrit busa (500 rubel / 0.7 meter padu) Digunakan sebagai penebat pukal di bawah lantai.

Varieti konkrit busa

Blok buih dikawal oleh piawaian negeri:

 • GOST 25485-89 "Concretes cellular"
 • GOST 5242-76 "Produk dari penebat haba konkrit selular"
 • GOST 21520-89 "blok dinding kecil konkrit selular", untuk produk konkrit busa penebat haba dengan ketumpatan tidak kurang daripada 400 kg / m3.

Teknologi untuk pengeluaran konkrit busa

Teknologi pembuatan busa konkrit berbeza dalam pelbagai, tiga kaedah diketahui:

 1. tradisional. Menurut kaedah busa klasik dari penjana buih dimasukkan ke dalam buburan simen siap. Campuran kemudian dicampurkan. Konkrit busa dihasilkan menggunakan teknologi ini adalah yang paling dipercayai;

 • kaedah mineralisasi kering. Kaedah ini melibatkan busa makan ke dalam campuran kering komponen. Kemudian, jumlah air yang tidak penting ditambah kepada perumusan. Oleh itu, blok dihasilkan dalam pengeluaran berterusan;

 • kaedah barok. Di sini, agen berbuih bercampur dengan air dan kemudiannya adalah komponen konstituen yang diberi kepada mereka. Oleh kerana kaedah ini memerlukan penciptaan tekanan yang berlebihan, ruang tekanan khas digunakan.
 • Terlepas dari teknologi, konkrit busa dihasilkan di blok berasingan, yang menyediakan struktur tertutup liang di setiap blok buih. Ini adalah perbezaan utama antara konkrit busa dan konkrit berudara.

  Blok konkrit buih dituntut di pasaran dan murah dalam pembuatan bahan dinding bangunan, oleh itu di setiap rantau terdapat pengeluar terbaik.

  Antara pengguna adalah ulasan yang baik mengenai kilang pembuatan:

  1
  • LLC "Loji Penebat Ural"
  • Kilang Saransk buih produk konkrit
  • LLC "Penobeton-Pikalev", LLC "Alviko"

  Ciri-ciri teknikal konkrit busa

  Apakah blok buih yang lebih baik untuk memilih untuk membina sebuah rumah?

  Pilihan yang tepat harus berdasarkan ciri dan sifat teknikal.

  1. Ketumpatan konkrit busa (ketumpatan pukal)

  Dari segi ketumpatan, blok konkrit busa dibahagikan (diklasifikasikan) menjadi 4 jenama:

  • Blok struktur berliang - D1300-1600. Ketumpatan adalah 1,300-1,600 kg / meter padu. Buih jenis ini tidak dihasilkan secara bersiri, oleh itu ciri-cirinya tidak dikawal oleh GOST. Dari blok ketumpatan sedemikian ia boleh mendirikan bangunan tanpa sekatan pada bilangan tingkat;
  • Blok buih struktur - D900-1200, mempunyai ketumpatan 900 hingga 1,200 kg / m.cube, berat 39-47 kg, saiz standard. Blok yang sangat kuat dengan rintangan yang baik terhadap mampatan, tetapi, memerlukan penebatan tambahan. Pembinaan pelbagai tingkat dibenarkan.
  • Blok penebatan struktur dan haba - D600-800, dengan kepadatan 600-800 kg / m.cube, berat 23-35 kg, saiznya adalah standard. Jenis blok buih yang paling seimbang - mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk pendirian dinding galas beban dan mempunyai tahap optimum penebat haba. Secara aktif digunakan dalam pembinaan swasta rendah.
  • Blok penebat haba - D300-D500, ketumpatan busa konkrit 300-500 kg / m.cube, berat 11-19 kg, saiz standard. Oleh kerana sejumlah besar liang dalam struktur blok dan, dengan itu, tepu udara yang tinggi, mereka mempunyai kekonduksian terma yang rendah. Tetapi mereka mempunyai kekuatan yang rendah, oleh itu, ia digunakan hanya sebagai lapisan penebat panas.

  Terlepas dari kepadatan, semua blok buih mempunyai saiz yang sama.

  Ketumpatan ditentukan oleh graviti spesifik bahan (simen, pasir, agen berbuih, pengeras) dalam campuran umum dan menentukan berat 1 meter padu konkrit busa.

  Komposisi komponen untuk jenama D 600 dan D 800, yang paling popular dalam pembinaan swasta, diberikan dalam jadual.

  Ciri-ciri teknikal blok buih (ketumpatan, kelas kekuatan dan kekuatan mampatan) dibentangkan dalam jadual

  Ciri-ciri teknikal blok konkrit busa (rintangan fros, kekonduksian terma, kebolehtelapan wap)

  Ciri-ciri teknikal blok konkrit busa (kelembapan, ketahanan dan berat 1 meter padu)

  Apabila kelembapan meningkat, kekonduksian terma blok buih bertambah. Perlu diketahui bahawa apabila kelembapan meningkat, kekonduksian terma meningkat, dan dengan itu keupayaan blok buih untuk mengekalkan haba menurun.

  Bahan ini disediakan untuk laman web www.mydomik.net

  Konkrit busa berbeza dengan konkrit berudara dibentangkan dalam pelbagai bentuk bentuk yang lebih kecil (saiz). Antara yang tersedia:

  Blok buih standard (klasik, ringkas)

  Blok adalah segi empat tepat, dibahagikan kepada dinding dan dinding partisi. Mereka berbeza dalam saiz (lebar yang berbeza, dan panjang dan ketinggian, sebagai peraturan, adalah sama).

  Blok buih standard (struktur, dinding) Blok buih dinding di batu itu

  Panel sempit untuk peranti partisi dalaman.

  Blok buih partition Pembahagian buih buih dalam batu itu

  U-blok (palung, P atau blok berbentuk Y)

  Digunakan untuk peranti armopoyasa, acuan yang tidak boleh ditanggalkan untuk pembuatan lintel pintu dan tingkap, serta untuk menyokong di bawah rasuk kayu yang bertindih.

  Ciri-ciri teknikal, saiz dan harga U-blok dalam jadual

  U-blok: ciri, dimensi, harga

  Penoblock dalam bentuk kiub kaki - ini adalah sesuatu yang baru di pasaran, blok dengan alur (alur sistem, bata yang saling berkait). Penggunaan blok pseudo-blok memungkinkan untuk memastikan lekatan yang baik antara dua blok buih yang bersebelahan dan mendasar. Selain itu, pengilang mencadangkan untuk melakukan mortar tanpa mortar, iaitu. pada kering. Blok Lego mempunyai lompang menegak dalaman untuk tetulang batu. Hasil daripada tetulang, tiang monolitik terbentuk di dalam dinding, yang akan memberikan kapasiti galas.

  Teknologi ini baru dan setakat ini tiada standard, jadi saiz blok buih daripada pengeluar yang berbeza mungkin berbeza. Sebagai peraturan, dimensi adalah 500x250x250 mm, diameter lubang dalaman adalah 100 mm. Ketumpatan D600.

  Ukuran blok buih Lego Jenis blok buih Masonry block-foam Ligation of block foam Ligation of block foam - 2 Rumah blok busa Penoblock-Lego Blok buih batu-lego

  3. Saiz blok buih (standard)

  Blok konkrit buih yang baik mesti mempunyai bentuk yang tepat dan dimensi yang tepat.

  Saiz blok buih untuk pembinaan rumah dikawal oleh GOST 25485-89. Toleransi +/- 1 mm.

  Dimensi standard blok konkrit busa:

  • Ukuran blok buih untuk dinding (luaran, galas): 200x300x600 mm (blok dinding).
  • Dimensi blok buih untuk sekatan (pedalaman, pedalaman): 100x300x600 mm (sekatan).

  Berat blok busa saiz piawai ditunjukkan dalam jadual

  Berat blok buih standard

  Blok busa D600 - berat (satu unit dan meter padu) dan dimensi

  Blok busa dihantar ke palet (konvensional dan euro), yang tergolong dalam bekas tidak boleh dikembalikan. Nombor mereka di palet (pallet) dan berapa banyak bahagian dalam kiub yang ditunjukkan di dalam jadual

  6. Warna blok buih

  Blok buih mempunyai warna kelabu seragam di seluruh permukaan, dengan warna gelap atau gelap.

  Gred pertama adalah blok buih berkualiti dengan geometri yang baik, sepenuhnya mematuhi GOST, gred kedua boleh mempunyai cip kecil di sudut dan di permukaan.

  8. Dokumen (sijil untuk blok buih)

  Kualiti blok buih disahkan oleh sijil (pematuhan, kebersihan, kebakaran, ujian kebakaran).

  Blok konkrit busa dijual disusun pada palet dan dibungkus dengan kerajang, tujuannya adalah untuk melindungi konkrit busa daripada kelembapan. Malah di tempat yang terlindung, konkrit busa boleh "menarik" kelembapan dari tanah atau keluar dari udara. Kekurangan bungkusan adalah suatu kesempatan untuk memikirkan tentang kesesuaian pembelian.

  Harga anggaran bagi blok buih pemimpin pasaran diberikan dalam jadual

  Sebagai kesimpulan, boleh dilihat bahawa konkrit busa adalah bahan yang sesuai untuk pembinaan rumah yang diperbuat daripada blok buih. Pengetahuan tentang parameter asasnya akan membolehkan anda memilih bahan yang sesuai untuk rantau penggunaan tertentu.

  Komen (0)

  Projek maklumat mengenai pembinaan rumah dengan tangan mereka sendiri. Penyebaran penuh atau separa bahan-bahan tapak hanya boleh dilakukan setelah perjanjian dengan pentadbir

  Ciri-ciri teknikal, saiz dan harga blok busa

  Blok buih adalah bahan yang agak baru, yang, terima kasih kepada sifat dan ciri teknikalnya, telah mengambil tempat yang kukuh dalam pembinaan moden. Menghasilkan blok mortar simen, air, pasir dan agen berbuih khas. Penggunaan blok konkrit busa memungkinkan untuk menyediakan haba yang tinggi dan penebat bunyi struktur, dan pelbagai saiz dan harga blok buih menjadikannya salah satu bahan bangunan yang paling mudah dan berpatutan.

  Penoblocks telah mendapat populariti yang besar disebabkan oleh ciri-ciri teknikal mereka yang unik, ketersediaan dan keramahan alam sekitar yang tinggi

  Kelebihan blok konkrit busa

  Walaupun ada beberapa kelemahan, kelebihan blok konkrit busa memungkinkan untuk mendapatkan bahan ini sangat popular. Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci ciri-ciri positif blok buih:

  • kekuatan tinggi bahan - blok buih tanpa masalah boleh digunakan untuk membina bangunan sehingga 9 m tinggi. Kekuatan mampatan mereka boleh berkisar dari 3.5 MPa hingga 5 MPa, bergantung pada jenama pengilang dan penetapan teknikal;

  Blok konkrit busa mempunyai sifat penebat haba dan bunyi yang sangat baik

  • ketumpatan rendah - blok buih adalah 2-4 kali kurang padat daripada, sebagai contoh, konkrit tanah berkembang. Ini sangat memudahkan pengangkutan, penyimpanan, serta proses bekerja dengan mereka. Parameter teknikal untuk bahan ini berkisar dari 400kg / m hingga 1600kg / m, yang boleh dikatakan sesuai dengan ketumpatan kayu pepejal;
  • kekonduksian terma yang rendah adalah salah satu kelebihan utama bahan binaan ini. Blok buih sifat penebat haba mereka beberapa kali lebih baik daripada batu bata tanah liat. Dinding standard, diletakkan dari satu baris blok busa, dengan ketebalan 60 cm hingga 80 cm, mengekalkan haba serta bata;

  Struktur blok konkrit busa dengan peningkatan

  • kalis bunyi tinggi bahan - blok buih mempunyai struktur berliang, kerana mereka menyerap bunyi dengan sempurna. Di bandar-bandar besar, di mana bunyi bising adalah faktor yang menjengkelkan, ini adalah kelebihan besar terhadap bahan binaan yang lain;
  • rintangan kelembapan tinggi bahan - mengikut piawaian yang ditetapkan, blok buih dihasilkan supaya mereka tidak mempunyai liang terbuka. Kerana ini mereka dapat tinggal di dalam air selama lebih dari 7 hari;
  • rintangan yang tinggi terhadap fros - semua struktur berpori yang sama memastikan rintangan bahan kepada suhu yang sangat rendah. Di dalam mikropore, air boleh membeku atau berhijrah tanpa merosakkan blok buih;

  Kerana ketumpatan rendah blok buih agak mudah diproses

  • rintangan api tinggi bahan - blok buih tidak terbakar, tidak menyokong proses pembakaran. Selain itu, blok menahan api dan dapat menahannya hingga 8 jam. Tetapi walaupun unit dipanaskan pada suhu yang sangat tinggi, bahan yang dikeluarkan tidak akan menjadi toksik dan tidak akan membahayakan persekitaran;
  • struktur homogen bahan - disebabkan oleh strukturnya yang berminyak di seluruh ketebalan bahan, blok tersebut boleh dikenakan kepada pemesinan, misalnya, penggerudian, pemotongan dan penggerudian.

  Projek 3D rumah blok busa konkrit

  Pada masa ini, bahan binaan ini digunakan secara meluas untuk:

  1. Penubuhan struktur apa-apa kerumitan, serta dinding galas. Untuk ini, bahan-bahan dengan ketumpatan tertinggi digunakan.
  2. Pembinaan produk dan struktur penebat struktur dan haba yang tidak membawa beban. Dalam kes ini, ketumpatan yang diperlukan adalah dari 600-1100 kg / m³.
  3. Penciptaan produk penebat haba dan penebatan lantai. Petunjuk ketumpatan bahan untuk ini harus minimum, kerana dalam hal ini sifat-sifat penebat termal adalah yang tertinggi.

  Ciri-ciri positif blok konkrit buih

  Foamblocks atau blok gas. Yang lebih baik?

  Bagaimana untuk memahami apa yang lebih baik untuk pembinaan: blok buih atau blok gas? Kedua-duanya diperbuat daripada konkrit selular - bahan berliang. Tetapi mereka mempunyai beberapa ciri khas. Untuk memahami pilihan mana yang memberi keutamaan, anda boleh dengan memeriksa dan menilai perbezaan di antara mereka.

  Secara visual membezakan blok gas dari blok busa adalah sangat mudah:

  1. Penoblok mempunyai permukaan licin, walaupun permukaannya.
  2. Blok gas mempunyai kelegaan, permukaan kasar warna putih.

  Pertama, kita akan mengetahui komponen mana yang merupakan sebahagian daripada blok gas dan blok buih. Dan apa yang menentukan perbezaan dalam ciri-ciri mereka.

  Kedua-dua blok gas dan blok buih adalah pilihan yang sangat baik untuk membina sebuah rumah

  Komposisi blok buih termasuk: air, simen, limau, sisa industri, contohnya, sanga letupan-api, dan, tentu saja, komponen membentuk buih. Selalunya ia adalah minuman keras sulfida.

  Untuk pengeluaran blok gas, air, pasir kuarza, simen, limau, pes aluminium diperlukan. Ramai orang tidak percaya penggunaan komponen terakhir dalam proses pengeluaran, kerana unsur ini berbahaya kepada kesihatan. Tetapi adalah penting untuk mengetahui bahawa dalam proses memproses zarah-zarahnya dibubarkan, maka blok siap tidak membawa sebarang ancaman.

  Pengeluaran bahan-bahan ini juga mempunyai beberapa perbezaan yang ketara, yang menjelaskan ciri-ciri teknikal yang berbeza.

  Ciri-ciri perbandingan pelbagai bahan binaan

  Ciri-ciri pengeluaran blok buih:

  1. Semua komponen dicampur dengan penambahan pengisi khas untuk membentuk buih. Pencampuran konkrit dan buih berlaku secara mekanikal.
  2. Pemuatan komposisi selesai berlaku dalam keadaan semula jadi.

  Pengeluaran blok buih adalah proses kos rendah. Itulah sebabnya kerap diambil oleh usahawan peringkat pertengahan yang ingin membina perniagaan mereka sendiri, tetapi tidak begitu pandai dalam keperluan bahan binaan. Akibatnya - produk siap sering mempunyai penyimpangan besar dalam saiz dan permukaan yang tidak rata. Ini memberi kesan negatif kepada kualiti batu itu.

  Pengeluaran mini blok konkrit buih

  Ciri-ciri pengeluaran blok gas:

  1. Struktur berliang adalah hasil tindak balas kimia antara komponen utama.
  2. Pemprosesan dalam loji autoklaf memberikan kekuatan tambahan kepada produk siap.

  Pengilangan konkrit berudara adalah proses yang mahal, yang memerlukan sejumlah besar peralatan, sehingga menghasilkan blok tersebut hanya pada tanaman khusus. Semua produk hampir sempurna, yang sangat memudahkan dan mempercepat pembinaan selanjutnya.

  Skim pengeluaran blok konkrit berudara

  • telah menutup liang dan menyerap kelembapan kurang;
  • kurang kos bahan.
  • lebih tahan lama;
  • penebat haba yang lebih baik;
  • kualiti produk pembuatan yang lebih tinggi.

  Oleh itu, jika anda sudah bersedia untuk perbelanjaan yang besar untuk membina rumah tahan lama, konkrit berudara adalah apa yang anda perlukan. Secara mendadak? Ya. Secara kualitatif? Juga ya. Tetapi jangan lupa bahawa, dengan mengambil perhatian terhadap pemilihan blok konkrit busa, dan juga meratakan kesilapan kecil dengan mortar simen, anda boleh mendapatkan hampir kualiti bahan yang sama seperti konkrit berudara, tetapi pada masa yang sama menjimatkan jauh.

  Pembinaan rumah persendirian yang diperbuat daripada blok buih

  Sangat mudah untuk memastikan ini - ia cukup untuk mengkaji dalam rangkaian global saiz yang dicadangkan dan harga blok buih setiap helai. Untuk mengatakan apa yang lebih baik - konkrit busa atau konkrit berudara - sukar, tetapi dalam mana-mana, kedua-dua bahan adalah pilihan yang sangat baik untuk pembinaan.

  Pemilihan bahan. Saiz dan harga blok buih

  Apabila memilih blok konkrit busa, saiz dan harga adalah yang pertama, yang biasanya memberi perhatian. Bagaimana untuk mengemudi di dalamnya dan memilih bahan berkualiti?

  Blok buih boleh terdiri daripada pelbagai saiz dan bentuk

  Bergantung kepada skop aplikasi, blok boleh dibahagikan kepada dua kumpulan yang luas - untuk pendirian dinding dan untuk penciptaan partition dalaman. Dalam kes pertama, penggunaan blok busa 20x30x60 adalah disyorkan. Harga setiap potongan bergantung pada kekuatan dan sifat penebat haba yang ditunjukkan pada pakej. Kos satu meter padu blok itu - dari 2650 rubel.

  Untuk mendirikan partisi dalaman, blok 10x30x60 cm secara tradisinya digunakan. Harga mereka sedikit lebih rendah - dari 1800 rubel / m³.

  Setelah ditentukan dengan pengilang, saiz dan harga blok buih, anda boleh membuat pesanan. Tetapi bagaimana anda tahu berapa banyak bahan yang anda perlukan? Dalam kes ini, kuantiti diukur oleh kiub.

  Jadual saiz dan penggunaan blok buih. Bilangan blok dalam batu adalah 1 m2, dengan syarat bahawa area sokongan mendatar blok adalah lebar (ketebalan dinding) adalah 30 cm, dan panjangnya 60 cm

  Sebagai contoh, kami akan mengira berapa banyak blok buih 200 × 300 × 600 dalam kiub. Jelasnya, dimensi berada dalam milimeter, tetapi kerana kita bercakap tentang meter padu, pengukuran blok mesti diubah kepada meter - 0.2 mx 0.3 mx 0.6 m Secara keseluruhan, satu blok mengandungi 0.036 m³. Pengiraan mudah menunjukkan bahawa dalam satu meter padu 27.78 pcs.

  Rumah blok buih: kebaikan dan keburukan

  Setelah mula membina sebuah rumah, persoalan pertama muncul: apa yang menjadi bahan untuk tujuan ini. Sekiranya saya memilih blok buih jika anda ingin membina bangunan kediaman sepenuhnya? Setelah mempertimbangkan semua kelebihan dan kekurangan bahan bangunan ini, setelah mengkaji foto-foto dan reka bentuk rumah dari blok buih, yang diwakili secara meluas dalam rangkaian Internet, anda akan dapat menentukan pilihannya.

  Dinding rumah dibina daripada blok konkrit buih

  Kelebihan menggunakan blok busa dalam pembinaan:

  • Konkrit bertali adalah peluang untuk menjimatkan pembinaan. Sebagai tambahan kepada harga yang rendah untuk bahan itu sendiri, rumah itu tidak memerlukan pendirian asas yang kuat: blok sangat ringan, dan berat bangunan akan menjadi lebih kecil daripada, sebagai contoh, bangunan bata;
  • Anda boleh membina rumah dari blok buih dengan cepat dan dengan usaha anda sendiri. Kelajuan dinding bangunan dari bahan ini jauh lebih tinggi dari bata merah yang sama, dan tidak memerlukan kemahiran khusus;

  Ciri-ciri teknikal blok konkrit busa

  • blok buih - bahan mesra alam. Pengadun utama untuk pengeluarannya ialah air, pasir dan simen. Sudah tentu, kekotoran khas juga digunakan, tetapi peratusannya sangat kecil sehingga tidak menjejaskan kesihatan anda dengan cara apa pun;
  • kemudahan pemprosesan. Penggunaan blok buih untuk membina rumah menjadikannya mudah untuk menyesuaikan bahan untuk membuat struktur kompleks. Ia tidak akan menjadi sangat sukar untuk memasang pendawaian elektrik dan juga paip air ke dalam dinding sedemikian;
  • pengudaraan yang sangat baik - kerana struktur alam sekitar dan poros yang tinggi bahan, dinding blok buih akan bernafas;

  Blok konkrit selular dipotong tanpa banyak usaha

  • ketahanan terhadap perubahan suhu. Hidup di zon dengan iklim yang berubah, dalam proses memilih bahan binaan, seseorang harus mengambil kira keupayaannya untuk menahan pengaruh faktor luaran. Konkrit busa juga diterima dengan baik oleh angin kencang, fros dan haba yang tinggi, sambil mengekalkan suhu optimum di dalam bilik;
  • blok buih menyediakan penebat bunyi yang sangat baik, yang penting, jika anda membina rumah di bandar.

  Nasihat berguna! Selepas pembinaan selesai, untuk hiasan dinding anda boleh menggunakan bukan sahaja plaster biasa atau sebatian hiasan untuk menyelesaikan facades. Ia kelihatan jubin istimewa, batu semula jadi atau buatan.

  Kelemahan menggunakan blok busa dalam pembinaan:

  • kerapuhan dan kerapuhan. Sudah tentu, jangan mengharapkan rumah blok busa akan berlangsung 200 tahun. Lama kelamaan, selepas pengecutan, retak boleh muncul di dinding;

  Pemanasan rumah yang dibina dari blok buih

  • kerapuhan - kekurangan ini kelihatan walaupun sebelum pembinaan bermula. Semasa pengangkutan, blok mudah rosak;
  • Blok buih berkualiti rendah boleh disiram seperti span;
  • Terdapat kemungkinan bahawa bahan akan mengubah strukturnya dari masa ke masa. Kesan karbon dioksida pada simen boleh menyebabkan pembentukan kapur. Akibatnya, pengecutan berlaku di dalam blok itu sendiri, dan struktur menjadi lebih rapuh.

  Pendirian dinding blok konkrit busa

  Bagaimana untuk mengelakkan kemungkinan komplikasi dan akibat yang tidak menyenangkan untuk membina sebuah rumah yang diperbuat daripada konkrit buih?

  Untuk rumah yang dibina untuk melayani anda selagi mungkin, penting untuk mengetahui beberapa peraturan pilihan dan bekerja dengan bahan ini sebelum pembinaannya bermula. Memandangkan petua ini, anda akan dapat memanfaatkan sepenuhnya kualiti positif blok busa dan meminimumkan kelemahan penggunaannya.

  Ciri-ciri projek mandi dari blok buih, foto dan teknologi. Varian projek. Bagaimana untuk membina mandi buih blok. Kelebihan dan kelemahan mandi dari blok buih. Foto buih mandi buih.

  Pengilang konkrit busa hari ini sangat banyak, tetapi, malangnya matlamat kebanyakannya adalah pendapatan mudah. Ini tidak dapat dielakkan membawa kepada pengeluaran sejumlah besar bahan berkualiti rendah. Oleh itu, sebelum membeli blok buih untuk pembinaan, sila periksa maklumat yang ada mengenai pengilang.

  Pembinaan dinding blok buih, dipenuhi dengan bata

  Nasihat berguna! Apabila memilih blok busa, pastikan untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh untuk retak atau kesan berminyak. Ini adalah tanda-tanda kualiti bahan yang buruk. Selepas melanggar satu blok, pastikan strukturnya adalah homogen.

  Bagi proses pembinaan, kekurangan sedia ada boleh dinentralisasi dengan menggabungkan bahan-bahan. Hebat untuk bata ini. Dari sini adalah mungkin untuk meletakkan dinding galas yang akan membolehkan untuk mengedarkan beban secara sama rata. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan bata biasa dan hiasan. Oleh itu, reka bentuk akan lebih tahan lama, dan pada masa yang sama ia akan mengekalkan semua kelebihan konkrit busa. Juga sering membuat sambungan blok busa ke rumah-rumah kayu.

  Blok buatan batu dengan tangan mereka sendiri

  Untuk mengelak daripada kelihatan keretakan di dinding, perhatian khusus harus dibayar kepada yayasan. Adalah lebih baik untuk meletakkannya keluar dari papak monolitik, menggunakan untuk tujuan ini pita monolitik khas dengan kemurungan kecil. Pengukuhan tambahan juga akan memberi kesan positif terhadap kualiti bangunan.

  Untuk meningkatkan kekuatan dinding rumah masa depan, gunakan gam khas, lapisan yang digunakan di antara blok untuk ikatan yang lebih baik. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan campuran pasir dan simen dan bukan gam, kerana ketebalan sendi tidak boleh melebihi 3 mm, jika tidak, sifat penebat bunyi dan haba bahan akan berkurangan secara signifikan.

  Rumah persendirian, dibina dari blok buih

  Nasihat berguna! Semasa pemasangan, pastikan tiada lompang antara unit. Berhati-hati dengan gam semua lapisan menegak dan mendatar. Ini akan membantu mengelakkan kehilangan haba tambahan.

  Majlis untuk pembinaan, serta projek-projek rumah tunggal blok buih diwakili di tapak khusus. Di sana anda boleh mendapatkan cadangan mengenai bahan binaan, saiz blok busa dan penciptaan asas.

  Contoh projek rumah dari blok buih

  Adalah penting untuk memahami bahawa pembinaan rumah bermula pada tahap memilih dan membeli bahan bangunan, jadi lebih baik untuk mendekati proses ini dengan segala tanggung jawab. Kemudian, dengan mengambil kira semua kebaikan dan keburukan blok buih, mengukuhkan asas, serta menggunakan bahan tambahan dalam kerja, anda tidak boleh takut untuk kualiti rumah yang dibina. Blok buih akan memberikan kehangatan rumah anda, memberikan keselesaan dan kesenangan untuk bertahun-tahun yang akan datang.

  Pembinaan rumah diperbuat daripada blok konkrit buih

  Pembinaan busa mandi

  Blok buih adalah bahan sejagat yang sesuai untuk pembinaan bukan sahaja bangunan kediaman. Video pembinaan bertahap mandi busa buas dengan tangan mereka sendiri memperlihatkan ini. Tetapi penggunaan bahan binaan ini untuk pembinaan bangunan yang sangat khusus mempunyai ciri-ciri sendiri dan dibincangkan secara meluas dalam forum.

  Mengikut ulasan, mandi blok buih memerlukan hidro tambahan dan penebat haba. Jika tidak, disebabkan oleh kelembapan yang tinggi, risiko keretakan di dinding sangat bagus. Selepas membaca ulasan pemilik mandi dari blok buih, anda boleh mendapatkan gambaran penuh kelebihan dan kekurangan pilihan ini.

  Lembaran OSB: ketebalan dan dimensi, harga, data teknikal

  Blok konkrit berudara: saiz dan harga setiap helaian, ciri-ciri dan aplikasi

  Dimensi blok sanga dan ciri-ciri teknikalnya

  Panel dinding MDF: harga, katalog idea-idea foto dan ciri-ciri teknikal asas

  Laminate kalis air 12 mm 33 kelas, Jerman: spesifikasi, pengeluar dan harga

  Ciri-ciri projek buih mandi, foto dan teknologi

  Sebelum pembinaan bermula, kami membaca sebilangan besar artikel dan ulasan "blok buih mandi." Semua sebagai satu menulis bahawa tidak ada masalah fungsional, tetapi premis kami menyejuk dengan cepat. Tanpa pemanasan yang berterusan, dalam mandi ia menjadi benar-benar dalam masa beberapa jam sejuk. Beritahu saya mengapa ini berlaku dan apa yang boleh saya lakukan sekarang? Adakah ia akan membantu melindungi dinding di sekeliling perimeter?

  Dan kami membuat sambungan ke rumah kayu dari blok buih. Pada mulanya mereka takut bahawa ia adalah sejuk, tetapi mereka terkejut. Ia hanya kelihatan bahawa mereka adalah cahaya, rapuh dan semua itu. Malah, ia ternyata sempurna dan kami sangat berpuas hati. Lebih-lebih lagi, kami tidak merancang untuk memperluas ruang hidup rumah itu dengan harga yang murah, tetapi kami mengembangkan dapur dan melampirkan ruang makan keseluruhan.

  Apabila saya melihat projek-projek gambar rumah dari blok buih, saya sangat kagum pada mulanya, tetapi kemudian saya mula membaca lebih banyak dan memahami bahawa semuanya tidak begitu mudah. Semua bahan mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Juga perlu untuk mempertimbangkannya. Jika anda ingin menjimatkan wang dan dengan cepat melakukan segala-galanya, di sini anda adalah blok buih, saya mahukan kesinambungan, kayu di sini untuk anda, dll. Kemudian semua orang memilih sendiri. Secara peribadi, bagi saya, blok buih merupakan penyelesaian terbaik untuk isu pembinaan bajet, dan saya tidak menemui apa-apa kelemahan yang serius. Sudah tentu mereka adalah subtleties, baik, di mana mereka tidak.

  Saya bersetuju dengan lelaki. Saya sudah tentu dibina untuk membina, tetapi saya mengarahkan bahan itu sendiri. Sudah dua tahun sekarang, segala-galanya adalah berkualiti, tidak apa-apa

  Blok konkrit busa bertetulang yang dihasilkan oleh LLC "RODIMIR" adalah blok konkrit selular ringan yang diperoleh hasil daripada pengerasan penyelesaian yang terdiri daripada simen, pasir, air, komponen penguat serat dan buih. Serat polipropilena diedarkan ke seluruh blok buih dan menguatkan blok buih, meningkatkan kekuatan mampatan dan kekuatan tegangan, lenturan dan kekuatan pecah. Teknologi pemotongan untuk penghasilan blok buih menyediakan pemutus pelbagai konkrit busa menjadi bentuk yang lebih besar dengan pemotongan selanjutnya menjadi blok dari setiap saiz yang diberikan. Ini berlaku pada mesin pemotong khas. Selepas penyingkiran bentuk papan, array bergerak ke kompleks memotong, di mana ia dipotong dalam mod automatik sepenuhnya. Kompleks memotong menyediakan pemotongan konkrit busa dan penghasilan blok buih dengan ketepatan + -1.5 mm dan kualiti permukaan yang memenuhi keperluan standard. Teknologi pengeluaran blok konkrit buih ini mempunyai beberapa kelebihan. Geometri yang cemerlang permukaan kerja blok buih yang dihasilkan, yang memenuhi keperluan GOST 25485-89 BLOCK DARI BONUS CELLULAR, kerana ini, blok boleh dipasang pada gam dengan ketebalan sendi minimum. Disebabkan ketiadaan sisa gris (terutamanya rawatan minyak) di permukaan blok, yang bentuk-kaset dilincirkan, blok dinding siap mempunyai lekatan yang baik dan penampilan yang menarik. Lekatan blok buih merupakan salah satu kriteria yang paling penting untuk melepa dinding yang berjaya semasa kemasan luaran dan dalaman rumah. Penghantaran dengan atau tanpa konsainan. Sijil. Tanpa perantara dan lebih bayar. Tel. 8-495-364-13-93 dan gerombolan. 8-985-286-17-71

  Penoblock atau blok gas: pembuatan, kos, penebat. Komponen ekologi

  Pada masa ini, terdapat sejumlah besar bahan binaan yang mempunyai kualiti yang sama dan juga nama. Pada masa yang sama, harga bagi produk tersebut agak berbeza dari satu sama lain.

  Itulah sebabnya ramai pembina sering bertanya mengenai apa yang lebih kuat, apa yang lebih praktikal atau apa yang lebih panas - blok buih atau blok gas?

  Rupa blok buih

  Untuk menjawab semua soalan tentang bahan bangunan yang popular ini, anda perlu mempertimbangkan secara terperinci ciri, sifat dan kaedah pembuatannya. Ia adalah berdasarkan kepada mereka bahawa kita dapat menyimpulkan bahawa blok gas atau buih buih lebih sesuai untuk jenis kerja tertentu.

  Foto profesional blok gas, di mana seseorang boleh mempertimbangkan struktur berliangnya, yang meninggalkan walaupun pada permukaan produk

  Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa pengeluaran bahan-bahan ini berbeza dengan satu sama lain. Blok buih diperbuat daripada mortar simen dengan penambahan bahan berbusa, dan konkrit berudara mendapat strukturnya akibat tindak balas kimia tertentu. Itulah sebabnya gelembung pada mulanya mempunyai bentuk yang berbeza dan terletak di dalam bahan, dan di kedua mereka dapat menonjol ke luar.

  Oleh itu, memandangkan blok buih atau konkrit berudara lebih terdedah kepada kelembapan, dapat difahami bahawa keterbukaan liang-liang itu menjejaskan sifat-sifat penebat. Pada masa yang sama bahan di atas berbulu bukan sahaja tidak lulus kelembapan, tetapi juga tidak tenggelam di dalam air.

  Akhir-akhir ini, terdapat banyak pengiklanan anti pada produk ini, jadi anda harus percaya hanya kesimpulan yang objektif dibuat berdasarkan fakta.

  Produk yang diperbuat daripada konkrit berudara boleh mempunyai bentuk atau kepadatan yang berbeza

  Memandangkan ia lebih murah daripada blok gas atau blok busa, perlu diperhatikan banyak faktor yang berkaitan dengan kualiti.

  • Masalahnya ialah untuk menghasilkan bahan dengan bantuan tindak balas kimia tertentu, peralatan yang agak mahal dengan proses teknikal yang rumit diperlukan. Harganya kadang-kadang melebihi beberapa ratus ribu ringgit. Oleh itu kos tinggi konkrit berudara.
  • Pada masa yang sama, untuk pengeluaran blok busa (dan blok cinder), peralatan boleh dibeli untuk beberapa puluhan ribu dolar. Walaupun dengan ejen berbuih mahal dan semulajadi, kos bahan ini jauh lebih rendah.

  Penampilan blok buih diwakili di bahagian, yang membolehkan anda melihat gelembung udara pelbagai bentuk

  • Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa blok buih dan blok silikat gas berbeza antara satu sama lain disebabkan oleh teknologi pengeluaran mereka. Pada ketumpatan yang sama, bahan yang diperbuat daripada konkrit berudara tiga kali lebih kuat dan mampu menahan beban berat.

  Dalam kes ini, semasa memilih, tidak perlu dipandu oleh dasar harga pengeluar, tetapi untuk memilih bahan sesuai dengan keadaan operasi dan sifatnya.

  Jika tidak, anda boleh mendapatkan masalah dengan pemasangan dan penggunaan struktur selanjutnya.

  Oleh kerana kekuatan tinggi produk konkrit berudara, bahan ini boleh digunakan untuk membina bangunan di beberapa tingkat tanpa membimbangkan kestabilannya

  Memandangkan fakta bahawa blok gas atau buih buih lebih kuat, adalah perlu untuk menentukan mana bahan-bahan ini mempunyai kekonduksian haba yang lebih rendah.

  • Oleh kerana ejen meniup mencipta gelembung gas tidak sekata dalam bahan, blok buih tidak boleh dipanggil dilindungi dari sejuk. Walaupun ciri-cirinya lebih baik daripada batu bata.

  Pilihan penebat haba blok buih

  • Konkrit berudara kerana struktur homogennya mengedarkan haba secara merata, tetapi kerana kuasa menembusi, ia praktikal tidak melindungi dari sejuk. Walau bagaimanapun, arahan pemasangan tidak mengesyorkan penggunaan polistirena yang diperluaskan untuk penebatan bahan ini. Jika tidak, mungkin ada perubahan suhu yang tidak perlu, yang boleh menyebabkan pemeluwapan.

  Pembinaan konkrit berudara adalah terlindung terbaik dengan blok mineral atau bulu kapas. Ini tidak mengganggu keupayaannya untuk melepaskan udara.

  Akibatnya, kesan "dinding pernafasan" dibuat, yang sangat dihargai oleh beberapa penyokong perumahan yang mesra alam.

  Pemanasan sebahagian dinding dibuat dari bahan berdasarkan konkrit berudara

  Mewujudkan projek rumah mandi dari blok buih atau blok silikat gas, ramai yang berfikir tentang mana bahan-bahan ini bersih. Harus diingat bahawa isu ini agak kontroversial, kerana dari pengeluar terus ada iklan barang dan anti pengiklanan pesaingnya. Pada masa yang sama, tuan-tuan yang menguji kedua-dua produk dengan tangan mereka sendiri tidak dapat memberikan jawapan yang tepat, kerana mereka tidak dapat membuat apa-apa ukuran (lihat juga artikel Ciri-ciri membina tempat mandi buih dengan tangan mereka sendiri)

  Sijil ekologi untuk blok buih

  Malah, konkrit berudara mengandungi hanya mortar simen dan sejumlah kecil aluminium, yang menjadikannya mesra alam. Penoblock diperbuat daripada dua jenis komponen berbuih. Salah satunya adalah semula jadi, dan yang kedua adalah sintetik.

  Itulah sebabnya, apabila menjawab persoalan apa yang harus dipilih sebagai blok gas atau buih buih, dipandu oleh komponen ekologi, adalah wajar memberi perhatian kepada komposisi produk (lihat juga Komposisi blok buih - mengapa ia begitu popular). Hakikatnya adalah bahawa sesetengah pengeluar dalam kedua-dua bahan ini menambah aditif silikat atau sintetik. Oleh itu, adalah bernilai meminta penjual produk dengan sijil yang berkualiti.

  Kedua-dua bahan ini boleh dianggap sama-sama mesra alam, jika pengeluar mereka tidak melanggar teknologi pembuatan dan mematuhi semua piawaian.

  Sijil ekologi untuk produk konkrit berudara

  Dalam video dalam artikel ini, anda akan menemui maklumat tambahan mengenai topik ini. Juga, berdasarkan bahan di atas, dapat disimpulkan bahwa kedua-dua bahan ini mempunyai merit dan demerit mereka sendiri. Satu produk terbaik digunakan di mana perlu untuk membuat struktur yang kuat dan boleh dipercayai, dan yang lain adalah di mana anda boleh menyimpan atau mendapatkan dinding dengan perlindungan yang baik dari sejuk dan kelembapan.

  Pada masa yang sama, perlu diperhatikan bahawa, walaupun membombardir buih atau silikat gas, batu bata masih menjadi salah satu jenis bahan binaan yang paling popular, dan tidak memikirkan untuk meletakkan kedudukan mereka.

  Add Your Comment

  + 35 = 37