Back to all Post

Gam parket

Gam parket

Pelekat untuk parket - jaminan ketahanan penutup lantai

Papan parket dianggap sebagai kualiti terbaik dan penutup lantai yang boleh dipercayai. Lantai parket yang baik boleh bertahan sehingga 50 tahun tanpa mengubah bentuk atau kehilangan reka bentuknya yang menarik. Walau bagaimanapun, semua ciri positif parket itu akan berkurangan kepada sifar, jika gam yang tidak betul digunakan semasa pemasangannya. Pelekat parket, yang tidak sepadan dengan kayu yang digunakan dan faktor-faktor penting lain, boleh mengakibatkan pemusnahan dan pengeringan papan, oleh kerana lantai itu perlu sebahagian atau sepenuhnya berubah.

Itulah sebabnya hari ini "House of Dreams" menawarkan untuk bercakap tentang ciri-ciri, jenis dan sifat gam untuk parket, yang akan membantu dalam memilih bahan yang paling sesuai dan boleh dipercayai.

Pelekat untuk parket

Ciri-ciri utama gam untuk parket

Walaupun kekuatannya, kayu semulajadi adalah bahan yang sangat mencabar. Gam berkualiti rendah, yang mengandungi sejumlah besar air atau bahan pengelas, secara beransur-ansur membawa kepada pemusnahan struktur kayu, oleh kerana papan parket diasaskan, kering dan sepenuhnya cacat.

Untuk mengelakkan sisa yang tidak perlu, dan juga untuk melindungi diri anda dari peduli untuk menggantikan parket, apabila memilih gam parket, pakar menyarankan untuk memperhatikan faktor-faktor berikut:

Gam kualiti perlu memelihara papan lantai keras dengan tegas dan kekal. Sekiranya anda mematuhi kaedah asas eksploitasi parket, penutup lantai ini tidak dapat kehilangan kualiti ciri untuk tempoh sehingga 60-70 tahun. Walau bagaimanapun, kehidupan berguna gam parket jauh lebih rendah, oleh kerana itu, dalam hampir semua kes, penggantiannya tidak disebabkan oleh ubah bentuk bahan, tetapi kerana detasmen pelekat.

Adalah penting bahawa selepas pengawetan pelekat terus menunjukkan keanjalan. Fakta bahawa kayu mempunyai kelonggaran relatif, iaitu, di bawah pengaruh kelembapan dan suhu luaran, bahan ini boleh mengecut atau berkembang. Lekat, tidak berbeza keanjalan, akan merumitkan proses semulajadi pengembangan kayu, yang secara beransur-ansur akan membawa kepada stratifikasi strukturnya.

Gam berkualiti rendah menyusut dari masa ke masa, yang menyebabkan beberapa papan parket sedikit mengurangkan kedudukan mereka, dan beberapa kekal di tempat asalnya. Pengubahan tahap unsur parket menjadi penyebaran penyebab jantan.

1

Seperti yang diketahui, air adalah musuh utama kayu. Kerana molekul air, kelembapan dan stim, pokok itu berkembang dari masa ke masa, kehilangan kualiti asalnya. Ada kategori gam parket yang berasingan, yang dibuat berdasarkan air. Walau bagaimanapun, gam jenis ini hanya sesuai untuk jenis kayu tertentu (oak, larch, dan sebagainya), sisa bahan-bahan itu adalah kontraindikasi. Maklumat mengenai paras air dalam pelekat sentiasa ditunjukkan pada pembungkusan produk. Ia juga mengandungi maklumat mengenai apa jenis parket bahan yang dimaksudkan untuk.

Tetapi perhatikan bahawa dalam komposisi gam yang sangat murah, kemungkinan besar, ada jumlah air berlebihan, walaupun tidak ditunjukkan pada bungkusan. Hakikatnya adalah bahawa menambah air kepada bahan, pengeluar dengan ketara mengurangkan kosnya.

Sesetengah jenis gam parket tergolong dalam kategori bahan toksik, yang hanya boleh digunakan dalam pakaian khas. Biasanya, pelekat ini direka untuk kegunaan perindustrian. Komposisi gam yang digunakan di premis kediaman mestilah mengandungi komponen dan bahan semata-mata yang selamat untuk kesihatan manusia.

Cara memilih gam parket

Lem untuk meletakkan parket

Di pasaran pembinaan moden, terdapat tiga kumpulan utama gam, yang direka untuk memasang papan parket.

Bahan jenis ini juga dipanggil "akuatik". Terdahulu kami menyatakan bahawa gam dengan kandungan air yang tinggi bukan sekutu kayu terbaik, produk ini mempunyai banyak ciri-ciri positif:

 • Pertama, pelekat dispersi adalah mesra alam. Oleh kerana tiada bahan berbahaya dalam komposisinya, gam ini boleh digunakan dengan selamat di tempat tinggal;
 • kedua, bahan ini tidak mempunyai bau sintetik tertentu;
 • dan ketiga, pelekat dispersi merujuk kepada jenis bahan kering cepat. Secara purata, proses pengeringan lengkapnya tidak melebihi satu hari.

Walau bagaimanapun, gam air hanya boleh digunakan untuk meletakkan parket, yang dibuat dari spesies kayu yang tahan kelembapan - oak atau larch, kerana kayu kurang padat akan runtuh kerana wasapnya.

Juga, gam penyebaran digunakan untuk meletakkan lantai parket kecil dan memasang substrat papan lapis kalis air.

Sekiranya terdapat pelarut dalam pelekat, ia bermakna ia tergolong dalam kategori bahan sintetik. Pelekat ini dibezakan oleh kekuatannya, keanjalan yang baik dan kebolehpercayaan. Ia sesuai untuk pemasangan hampir semua jenis kayu, termasuk gred yang paling tidak tahan kelembapan.

Ke tolak gam sintetik di mana pelarut struktur hadir, kebimbangan ketoksikan yang tinggi. Sapukan gam ini disyorkan dalam topeng muka, kerana Penyejatan bahannya boleh mencetuskan reaksi alahan. Di samping itu, proses menyelesaikan pengeringan pelekat dengan pelarut mengambil sekurang-kurangnya 5 hari.

Produk pelekat, yang mengandungi bahan poliuretana, adalah satu komponen dan dua komponen. Gam satu komponen pada mulanya bersedia untuk digunakan. Ia mempunyai kekuatan tinggi, keanjalan, pengecutan, dan keselamatan relatif. Tempoh pengeringan pelekat poliuretana satu komponen adalah sehingga 4 hari.

Gam dua komponen untuk parket dianggap sebagai bahan sejagat, yang sesuai untuk meletakkan benar-benar semua bahan. Sebelum digunakan, pengeras khas ditambahkan ke campuran, yang meningkatkan kekuatan dan keabsahannya. Tetapi selepas mencampurkan komponen, masa pengeluaran pelekat ini tidak lebih daripada 30 minit, kerana yang anda perlu dengan cepat meletakkan parket, atau mencairkan gam di bahagian-bahagian kecil.

Gam gam untuk parket lebih baik

Jenis gam untuk parket

Apabila memilih gam untuk parket, jangan cuba simpan, kerana kualiti bahan ini bergantung kepada kekuatan dan ketahanan seluruh penutup lantai.

Apa gam untuk papan parket adalah perlu - varian yang mungkin

Peranti lantai bersih adalah bahagian penting dari susunan apartmen, kerana terima kasih kepada lantai sebahagian besar daripada reka bentuk keseluruhan bilik dicipta. Salah satu penyelesaian yang paling berprestij untuk lantai adalah papan parket. Ia terdiri daripada beberapa lapisan, di mana lapisan paling atas yang kita sentuh diperbuat daripada spesies kayu mahal, contohnya, beech. Lapisan baki papan parket yang dibuat dari bahan yang lebih murah, contohnya, pain, yang mempunyai ketahanan yang baik terhadap kelembapan, jamur dan acuan.

Papan parket diletakkan di atas lantai dengan dua cara: "terapung", di mana ketebalan papan harus sama dengan 14 mm, atau papan boleh terpaku ke dasar. Jika anda memutuskan untuk menggunakan kaedah kedua, maka anda memerlukan gam khas untuk papan parket. Pemilihan gam ini juga merupakan perkara penting, kerana gam berkualiti tinggi akan membantu untuk membuat jahitan yang lebih baik dan kuat, yang pasti akan menjejaskan keindahan keseluruhan lantai; Ia juga bernilai mengambil kira asas di mana parket itu dibentangkan.

Keperluan untuk gam untuk papan parket

Keperluan am untuk gam, yang penting apabila meletakkan konkrit atau kayu:

 1. Papan parket adalah bahan tahan lama yang boleh bertahan beberapa dekad tanpa kehilangan sifat asalnya, oleh itu, apabila memilih gam, anda harus memperhatikan hayat perkhidmatannya.
 2. Mana-mana kayu, termasuk papan parket, perubahan saiz dengan perubahan kelembapan dan suhu di dalam bilik, jadi gam mesti membuat jahitan elastik yang akan mengambil perubahan ubah bentuk.
 3. Komposisi pelekat haruslah dengan kandungan kelembapan minimum, kerana ia dapat dengan mudah diserap ke dalam sendi papan, yang membengkak dan berubah bentuk.
 4. Gam itu juga tidak boleh mengecut, jika tidak, papan lantai akan mulai mencicit.
 5. Perhatikan ketoksikan pelekat. Sebilangan besar sebatian pelekat boleh melepaskan toksin ke udara apartmen apabila keras, yang mudah disingkirkan dengan penyaringan mudah, namun beberapa formulasi terus melepaskan bahan berbahaya walaupun selepas pengerasan penuh, yang dapat merosakkan kesihatan para penghuni.
 6. Keperluan terakhir hanya digunakan untuk pelekat untuk skru konkrit: komposisi mesti mempunyai lekatan yang baik untuk memperbaiki permukaan konkrit.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk melekatkan parket ke lantai yang kasar, jangan tergesa-gesa untuk menentukan gam parket yang lebih baik, kerana anda perlu menentukan penampilannya terlebih dahulu. Pertama sekali, anda perlu memberi perhatian kepada bahagian bawah lantai: gam boleh sesuai untuk sama ada senarai yg panjang lebar atau asas kayu, namun anda boleh mencari sebatian universal di pasaran.

Jangan lupa bahawa lapisan papan parket, berinteraksi dengan gam, juga boleh berbeza. Secara keseluruhan terdapat beberapa jenis gam: gam penyebaran, satu komponen dan dua komponen gam, yang akan dibincangkan secara berasingan di bawah.

Pelekat penyebaran untuk parket mempunyai banyak kualiti positif: ia tidak berbau, mesra alam dan mudah diterapkan, yang memastikan populariti yang luas di negara-negara Eropah, tetapi tidak semuanya halus. Komposisi penyebaran termasuk sejumlah besar air, yang boleh merosakkan papan parket.

Menguap, cecair menyebabkan ubah bentuk kayu, jadi gam ini hanya boleh digunakan dengan kayu yang mempunyai ketahanan yang baik terhadap kelembapan, sebagai contoh, ia boleh menjadi larch, oak atau pokok-pokok eksotik yang berminyak. Asas yang anda pasangkan papan parket juga harus dibuat bahan tahan terhadap kelembapan, misalnya, dari papan lapis tahan lembapan.

Kepada papan parket terdapat senarai keseluruhan keperluan:

 1. Pelekat penyebar air disyorkan untuk menggunakan hanya dengan papan parket multilayer;
 2. Apple, pir, ceri, bic, alder, abu dan maple tidak boleh terpaku dengan sebatian ini, kerana ia membengkak dengan cepat di bawah pengaruh kelembapan.
 3. Ketebalan papan juga mempunyai peranan yang besar: ia harus lebih tebal dari 10 mm (lebih terperinci: "Panjang dan ketebalan parket adalah ukuran standard");
 4. Permukaan papan tidak boleh diproses, papan lacquered tidak boleh diperbaiki dengan sebatian ini: varnis tidak akan membenarkan kayu kering, yang akan menyebabkan ubah bentuknya.

Harga juga merupakan kelebihan gam dispersif, dan, semakin banyak air dalam komposisi, lebih murah barang akan dikenakan biaya. Jangan lupa bahawa parket tidak seperti kelembapan, jadi lebih baik untuk mengambil gam lebih mahal, di mana peratusan air akan lebih rendah. Biasanya, gam itu adalah campuran sejagat yang siap pakai yang sesuai untuk merapikan kayu kalis air. Gam ini juga boleh melekatkan papan parket kepada senarai konkrit.

Komposisi penyebaran air juga mempunyai satu lagi kelemahan yang tidak ketara - tempoh penentuan yang panjang. Biasanya pengeringan komposisi perlu dibelanjakan dari 5 hingga 7 hari. Baca juga: "Apa papan parket yang lebih baik - kami membuat pilihan yang kompeten."

Sebagai contoh pelekat penyebaran yang baik, gred berikut boleh dinamakan:

 • Gam Swiss «BONA B-720» anda boleh menempelkan papan parket dari mana-mana kayu bukan buah kepada papan lapis kelembapan. Pelekat mempunyai harga yang agak rendah: kira-kira 5 cu. (300-500 Rubles.) Per kilogram dengan kos 1000-1400 g setiap meter persegi. Jenama ini mempunyai salah satu kandungan air terendah dalam komposisi, yang sama dengan 22%.
 • Jenama gam Finland "Kiilto Standard" mengandungi lebih banyak air (36%), jadi anda boleh melekatkan mereka hanya kayu oak atau parket. Harga untuk gam ini sedikit lebih tinggi daripada salinan sebelumnya, namun penggunaannya juga lebih rendah: 600-1200 g setiap meter persegi.
 • Jika anda meletakkan parket di atas sistem lantai "hangat", maka anda boleh menggunakan gam berasaskan air "Tarbikol KP-5". Ia boleh dilekatkan dengan papan ketebalan 10-15 mm. Oleh kerana kandungan air yang tinggi, pelekat ini dicirikan oleh kos yang rendah dan penggunaan, kira-kira sama dengan gam Finland.

Satu pelekat pelarut komponen

Gam satu komponen untuk papan parket boleh digunakan di atas asas kayu atau dilapisi konkrit. Komposisi tidak mengandungi air sama sekali, oleh sebab itu, mungkin ada kayu, bahkan buah-buahan. Campuran satu komponen mudah digunakan, dengan cepat ditetapkan dan kering sepenuhnya, di samping itu, mereka lebih baik memegang parket di pangkalan.

Kelebihan meletakkan parket dengan penggunaan pelekat satu komponen pada pelarut:

 1. Anda boleh mengikat sepenuhnya kayu apa pun;
 2. Pelekat ini mempunyai struktur bendalir yang membolehkan anda membetulkan papan semasa pemasangan penutup lantai;
 3. Gam itu akan menguatkan timbunan konkrit kerana lekatnya yang baik;
 4. Campuran ini dapat mengekalkan kecairan di bawah pengaruh udara sehingga 15 minit, yang sangat memudahkan kerja dengannya.

Gam berdasarkan polyurethane - salah satu sebatian komponen tunggal yang paling biasa. Mereka boleh melampirkan apa-apa kayu kepada konkrit atau kayu, tetapi ketebalan papan tidak boleh melebihi 17.5 mm.

Kelebihan komposisi tersebut termasuk:

 • Campuran tidak perlu dibubarkan dan disediakan untuk kerja;
 • Keanjalan tinggi campuran dengan ketara mengurangkan penggunaan gam;
 • Anda tidak berisiko merosakkan kayu anda dengan kelembapan;
 • Gam itu tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan, kerana ia menguatkan kerana penyerapan kelembapan dari udara atau kayu di sekitarnya;
 • Gam sedikit menimbulkan tahap penyerapan bunyi penutup lantai penamat, yang juga melindungi anda dari bunyi dari bawah dan membuat bunyi lebih lembut di dalam bilik.

Kini kita harus bercakap tentang kekurangan:

 • Salah satu kelemahan utama ialah ketoksikan perumusan akibat pelarut. Adalah lebih baik untuk memilih jenama yang lebih mahal yang tidak akan membuang toksin ke udara selepas pengeringan;
 • Pemasangan parket perlu dilakukan dengan berhati-hati, mengelakkan kesan kebakaran, kerana komposisi mempunyai ancaman api yang tinggi;
 • Kelemahan terakhir adalah harga, yang bergantung kepada kualiti komposisi itu sendiri.

Jenama yang paling popular:

 • Jenama gam «UZIN - MK 73» dibuat berdasarkan resin sintetik. Gam tersebut boleh digunakan untuk mengikat pelbagai papan berlapis untuk konkrit atau kayu. Selain itu, gam melegakan haba, dan oleh itu ia sesuai untuk aplikasi untuk berjingkat dengan sistem lantai panas. Ini bukan gam termurah, dengan penggunaan purata 800-1200 g setiap meter persegi.
 • Sekiranya anda mengambil berat tentang tahap ekologi di dalam rumah anda, gam "Ansercoll", yang dibuat berdasarkan pelarut organik, akan sesuai dengan anda. Gunung itu boleh juga kayu apa-apa kepada asas konkrit atau kayu. Harga untuk gam boleh diterima, dan penggunaan adalah 800-1500 g bagi satu meter persegi.
 • Gam KPA Tarbikol sesuai untuk memasang papan parket tebal sehingga 22 mm. Komposisi dibuat berdasarkan alkohol dan mempunyai tahap toksisiti yang rendah. Anda boleh membaiki mana-mana papan ke asas konkrit, kayu atau seramik. Penggunaan gam agak kecil (600-1200 g setiap meter persegi), dan harga juga rendah. Baca juga: "Cara meletakkan parket dengan tangan anda sendiri - tip dan rahsia".

Bercakap tentang apa jenis gam untuk parket adalah lebih baik, ia tetap untuk memberitahu tentang dua komponen atau pelekat reaktif. Mereka dipanggil reaktif kerana prinsip kerja: anda mencampurkan dua komponen, selepas itu mereka bertindak balas, menguatkan, kuat ikatan permukaan.

Ini adalah varian pelekat paling mahal, tetapi mungkin untuk memperbaiki parket dari papan tebal ke mana-mana pangkalan. Gamnya tidak mengandungi air, jadi mereka boleh melekat apa-apa jenis kayu, ia juga dengan sempurna memperbaiki produk varnished.

Untuk menyediakan campuran, anda memerlukan pengadun bangunan. Senyawa bercampur harus digunakan pada permukaan dengan spatula. Salah satu kelebihan utama gam ini adalah kelajuan menggenggam (dibutuhkan beberapa hari untuk kering sepenuhnya). Kekuatan tudung juga merupakan kelebihan yang hebat.

Pelekat dua komponen mempunyai dua:

 1. Harga yang tinggi;
 2. Peningkatan ketoksikan, dan bekerja dengan gam itu hanya boleh dilakukan dalam peralatan pelindung khas (sarung tangan dan respirator).
 • Komposisi jenama "Tabicol PU 2K" Ia boleh melekatkan sebarang kayu dengan konkrit, kayu dan seramik. Harga untuk itu lebih tinggi daripada banyak analog, namun penggunaannya hanya 800-900 g per meter persegi.
 • «Wakol PU-210» - gam pada asas poliuretana. Lem melekatkan permukaan mana-mana. Penggunaan bahan adalah 800-1400 g setiap meter persegi.

Sambungan kuat akan membuat pelekat yang dipanggil "ACM VK-L12". Pelekat ini direka untuk papan parket sempit. Penggunaannya adalah 800-1500 g setiap meter persegi.

Glue parket dua pek: keterangan

Untuk memastikan bahawa lantai parket di dalam bilik diletakkan secara kualitatif, perlu memilih gam yang sesuai untuk pemasangannya. Ia adalah pelekat yang menentukan kualiti, integriti dan ketahanan penutup lantai.

Apabila membeli parket gam perhatian khusus harus dibayar kepada syarat-syarat asas yang dikenakan pada komposisi sedemikian:

 1. Gam parket mesti tahan lama dan melaksanakan fungsinya selama bertahun-tahun.
 2. Cara-cara yang digunakan sepatutnya "genggam" 9raquo; dan pada masa yang sama mempunyai keanjalan yang mencukupi.
 3. Gam parket berkualiti tinggi tidak boleh mengecut lantai, kerana ini boleh menyebabkan mencicit.
 4. Komposisi ini tidak boleh mengandungi banyak air, kerana ia sering terjadi pada pelekat atau tiruan yang murah dan miskin. Kelembapan berlebihan menjejaskan lapisan kayu dan boleh menyebabkan kecacatan.
 5. Pelekat yang digunakan mestilah selamat dan tidak mengandungi pelarut berbahaya dan bahan toksik lain yang akan meracuni udara selepas meletakkan parket untuk waktu yang lama.

Gam parket adalah satu dan dua komponen. Pelekat satu komponen boleh didapati untuk dijual dalam bentuk sedia untuk digunakan. Bergantung pada asasnya, ia boleh:

 • penyebaran air;
 • berdasarkan pelarut;
 • poliuretana;
 • cahaya silane.

Ia adalah bahan mesra alam. Ia berasaskan air. Apabila campuran dibekukan, wap adalah tidak berbahaya, tidak beracun, tanpa sebarang bau yang tajam.

Penggunaan gam untuk parket berasaskan air mempunyai beberapa batasan: ia digunakan terutamanya untuk kepingan parket dan papan lapis. Papan boleh terpaku hanya untuk mereka yang tidak terlalu sensitif terhadap tindakan kelembapan.

Kelebihan rumusan berasaskan air termasuk:

 • keanjalan;
 • keupayaan gluing yang tinggi;
 • harga berpatutan;
 • tiada bau yang tajam;
 • dalam balang terbuka, gam tidak kering untuk jangka masa yang panjang.

Parket berdasarkan pelarut

Ini adalah pelekat yang paling biasa digunakan untuk lantai parket, yang sesuai untuk semua jenis kayu. Ia diperbuat daripada resin sintetik dan pelarut. Penguatkan parket lem disebabkan oleh penyejatan pelarut. Apabila bekerja dengan alat sedemikian, adalah perlu untuk mematuhi peraturan keselamatan kebakaran dengan teliti, untuk mengalihkan premis, kerana komposisi itu adalah toksik. Pelekat parket kering pada asas pelarut selama 3-5 hari.

 • berkualiti tinggi;
 • keanjalan dan kecairan yang baik;
 • harga berpatutan;
 • serba boleh, boleh digunakan untuk mana-mana parket.

Kelemahannya termasuk bau yang kuat, serta hakikat bahawa ia tidak cukup kuat untuk melekatkan papan besar.

Pelekat satu komponen poliuretana

Komposisi yang sangat kuat, direka untuk meletakkan semua jenis salutan pada asas konkrit, simen dan anhydrite di dalam bilik dengan peningkatan beban. Ia boleh digunakan untuk melengkapkan "lantai panas". Penyembuhan penuh pelekat datang dalam 24 jam.

Ini adalah generasi baru produk, dibuat tanpa air. Mempunyai kekuatan tinggi dan keanjalan, tidak menyebabkan ubah bentuk kayu, mudah dibersihkan dari permukaan, tidak berpegang pada jari. Boleh digunakan untuk mana-mana salutan kayu. Produk mesra alam, tahan turun naik suhu secara tiba-tiba.

Guna parket dua komponen

Komposisi ini juga dipanggil reaktif, kerana ia tidak mengandungi air atau pelarut, pelekatan berlaku akibat reaksi kimia. Komponen komponen, salah satunya ialah pengeras, mesti bercampur sebelum digunakan.

Gam dua komponen parket mempunyai beberapa kelebihan: ia boleh digunakan untuk melekat parket ke mana-mana substrat, ia dicirikan oleh kekuatan tinggi dan membekukan selepas 24 jam.

Kelemahan produk tersebut ialah ia mengandungi bahan yang sangat berbahaya dalam komposisinya. Selepas pengerasan, pelekat benar-benar selamat. Satu lagi kelemahan adalah harga yang agak tinggi.

Contoh pelekat dua komponen untuk parket

"Bostik" terkenal dengan banyak tuan kerja penamat. Bostik adalah syarikat antarabangsa yang merupakan salah satu pemimpin dalam pengeluaran bahan pelekat yang digunakan dalam pembinaan. Prinsip dan strategi pengilang adalah keramahan alam sekitar semua produk dan kawalan kualiti yang ketat.

Pelekat parket bicomponent "Bostick TARBICOL PU 2K NEW" digunakan untuk ikatan semua jenis lantai di mana-mana asas: kayu (birch, hornbeam, beech, buluh, dan lain-lain ...), End kayu, kayu dengan kepadatan tinggi, yang tidak dirawat atau parket varnished, papan parket, papan mosaik. komposisi mempunyai lekatan yang baik kepada semua jenis asas, rintangan kepada suhu yang tinggi dan rendah (-209deg; C - 120 ° C) dan rintangan kelembapan. Gamnya tidak ubah bentuk kayu kerana ia tidak mengandungi air. Produk ini ringan, mudah digunakan dengan spatula. Boleh digunakan di lantai yang dipanaskan.

Pelekat parket, dua komponen Adesiv Pelpren PL6

Produk-produk ini direka bentuk untuk melekatkan lantai kayu jenis apa-apa ke pangkalan simen atau lantai tidak berliang yang sedia ada (jubin, marmar, kayu, senarai lantai pasir simen, lantai mosaik marmar, dan lain-lain).

Ia digunakan untuk melekatkan semua jenis parket (termasuk batu eksotik). Boleh digunakan untuk pemanasan bawah lantai.

Logam parket dua komponen "Bona P-778"

Komposisi pelekat tidak mengandungi air dan sebarang pelarut organik. Menyembuhkan akibat tindak balas kimia, tidak mengecut. Pelekat boleh digunakan untuk menetapkan kepada asas spesies kayu, sensitif terhadap pembengkakan. Sesuai untuk lantai cecair dan konkrit, screeds acetic, meratakan campuran bersimen yang ketebalan sekurang-kurangnya 2 mm, papan partikel dan papan lapis.

Parket dua komponen "Parketoff" (Parketoff PU-2000)

pelekat yang direka untuk meletakkan semua jenis lantai (termasuk Planking, sekeping, seni, papan), serta kayu padu. Di samping itu, ini gam parket yang berkualiti tinggi boleh digunakan untuk meletakkan lantai kayu, lamina pada hygroscopic (konkrit, simen, anhidrat, dan lain-lain) dan tidak boleh hygroscopic (jubin seramik, logam atau batu lantai) asas. Komposisi ini tidak termasuk air dan pelarut. Pelekat sesuai untuk bilik-bilik dengan beban tinggi, untuk pemanasan lantai, mempunyai sifat menembusi yang tinggi, penyebaran yang baik. Tidak disyorkan untuk digunakan pada suhu di bawah 15 ° C dan kelembapan relatif melebihi 65%.

Add Your Comment

85 − = 77