Back to all Post

Gambar bunga mawar

Plot negara

Tapak untuk petani tukang kebun dan trak

Adakah anda ingin menerima artikel baru dalam mel?

Halaman-halaman

Katil Perancis di taman kami.

Kolam hiasan yang paling luar biasa di taman

Semua tentang wigel. Bagaimana untuk menanam, menjaga, membiak, jenis vegel.

Para pemimpin berkongsi pengalaman mereka. Penanaman semua jenis bawang.

Bagaimana dengan betul menjaga currant

Kami menanam bit dan menjaga dengan betul.

5 cara membuktikan pemakanan timun.

Tomato adalah tanaman yang sangat produktif, mereka hanya perlu berkembang dengan baik.

1
Honeysuckle yang tumbuh boleh dimakan

Cawangan honeysuckle adalah mudah untuk dirasakan.

Bagaimana untuk berkesan menangani rumpai.
Skim paling mudah untuk membiak bawang dari benih kelihatan seperti ini:

Mawar taman penanaman, penjagaan, gred dengan gambar

Berkongsi dengan artikel rakan:

Ini adalah bagaimana mawar taman kelihatan.

Mawar taman - nama ini teguh untuk ditanam mawar anjing - spesies, bentuk dan jenis mereka. Terdapat beberapa kumpulan bebas taman mawar: mawar liar, di antaranya - mawar terkenal berkedut, taman kuno (taman) mawar, serta hibrid pembiakan moden.

Pembungaan yang banyak bermula pada akhir bulan Mei-awal bulan Jun, 2-3 minggu sebelum semua mawar lain, dan berlangsung lebih dari 1 bulan. Warna bunga berbeza dari putih hingga gelap, kadang-kadang oren dan kuning. Menanam dan menjaga mawar taman adalah terkenal kerana kesederhanaannya, kerana tumbuhan ini tidak aneh dan tidak menuntut.

Penternak telah mencapai keputusan yang sangat baik, dan hibrid moden tidak kurang hebat daripada yang polyanthus dan floribunda, tumbuh dengan baik dan mudah untuk menjaga dan 1,5-2 bulan berselerak dengan bunga wangi yang berbeza-beza darjah terry. Dan untuk kekayaan julat warna, mereka telah lama menghampiri mawar hibrid teh.

Taman Kanada meningkat.

Mawar taman Kanada dicipta khusus untuk orang ramai yang luas, kerana penjagaan mereka adalah minimum, dan dengan itu, mereka mudah berkembang. Mereka tidak memerlukan pemangkasan, mereka sangat sejuk-tahan, mereka bertolak ansur dengan keadaan cuaca dan juga beku panas dan teruk.

Sejak awal, "kebaruan" ini di kalangan varieti taman telah diilhamkan oleh saintis Kanada untuk menahan musim sejuk yang keras yang menjadi ciri iklim mereka. Spesies ini boleh bertahan pada suhu rendah seperti -35 ° C, walaupun pada -45 ° C

Mawar Kanada kelihatan hebat bukan hanya dalam komposisi, tetapi dalam semak yang berasingan. Anda boleh menanamnya hampir di mana sahaja. Mereka mekar dalam dua gelombang, dengan gelombang kedua, seperti biasa, kurang banyak. Sesetengah tidak membuang pucuk pudar, akibatnya semak-semak berkumpul dengan banyak buah-buahan, yang pada musim gugur juga kelihatan cukup hiasan.

Di bawah adalah jenis mawar taman Kanada.

Taman Inggeris meningkat.

Mawar taman Inggeris terdiri daripada pelbagai bentuk: lebat dan berlapis. Eksklusif jenis ini adalah bunga kuat terry (lebih daripada 100 kelopak) dan pelbagai rasa. Mereka dibezakan oleh cawangan-cawangan yang mengalir indah, ditutup dengan tunas padat, sama seperti pompoms. Mereka ditanam di penumbra dan di bawah matahari.

Perhatian untuk bunga ros tidak rumit, tetapi tidak begitu mudah seperti untuk saudara-mara mereka Kanada. Antara kelemahan jenis ini adalah kasih sayang dari penyakit dan perosak, rintangan purata kepada beku. Untuk musim sejuk, mawar taman Inggeris harus diabaikan.

Di mana lebih baik untuk menanam. Prinsip-prinsip pemilihan tempat dan menanam untuk semua mawar taman adalah sama, terutamanya kerana mereka tahan tahan kemarau dan undemanding terhadap tanah. Kebanyakan spesies adalah fotophililous, tumbuh dengan baik di tanah loamy sederhana lembap, tidak bertolak ansur dengan waterlogging. Mereka digunakan untuk penanaman dalam kumpulan atau bersendirian di taman-taman dan taman-taman, untuk hiasan pagar, dinding, penanaman gabungan dengan semak lain dan tumbuh-tumbuhan hiasan.

Tumbuhan ini kelihatan baik dalam kumpulan dan secara tunggal.

Di antara taman yang dikuasai oleh bunga mawar tunggal, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kultivar bunga berbunga meningkat. Disebabkan fakta bahawa banyak jenis yang diperolehi berdasarkan rosehips liar yang keras, mereka berkembang dengan banyaknya dengan penjagaan yang minima. Mawar sebegini tidak sesuai dengan syarat penanaman dan pertumbuhan, tidak memerlukan teknik pertanian yang rumit.

Pendaratan. Perlu diingatkan bahawa ditanam pada musim gugur, sebelum kedatangan fros pertama (pertengahan Oktober), bunga ros letak semak mempunyai masa untuk mengambil akar, dan dengan itu lebih membangun dan mendahului mereka tumbuh-tumbuhan kelas ini yang ditanam pada musim bunga. Tumbuh-tumbuhan yang diletakkan pada jarak 1.5 m antara satu sama lain dalam skim 3.0 x 1.5 m semasa membuat lindung nilai tinggi kepadatan tanaman dalam baris adalah 50-100 cm antara baris -. 50-70 cm.

Sebelum menanam, baja organik dan mineral diperkenalkan. Bahagian atas tanah dipotong, meninggalkan tidak lebih daripada 1/3 panjang pucuk. Lubang penanaman harus cukup besar sehingga akar berbaring (tidak membungkuk ke atas), dan tempat inokulasi (leher akar) adalah 5-10 cm di bawah tanah. Selepas menanam mawar tumbuh sehingga ketinggian 25 cm. Pada musim bunga, tanah itu disamakan. Tanah di bawah semak dan di antara mereka dipulihkan dengan gambut, serbuk jerami.

Kerana unpretentiousness ini kumpulan mawar, menjaga mereka diperlukan minimum. Mereka praktikal tidak memerlukan pemanasan untuk musim sejuk atau mudah ditutup walaupun di rantau dengan iklim yang agak keras.

Pada musim bunga, baja mineral penuh diperkenalkan dalam bentuk cecair (semestinya selepas penyiraman berlimpah). Perbanan atas dijalankan setahun selepas penanaman. Air diperlukan dalam tempoh dari musim bunga ke pertengahan musim panas, yang diadakan pada awal pagi atau petang apabila tidak ada hujan, tidak lebih daripada 2 - 3 kali seminggu, tetapi banyak, tanah perlu pelembap mendalam, permukaan air yang kerap adalah tidak digalakkan.

Perkara utama dalam penjagaan adalah pemangkasan tahunan.

Air di bawah akar, tidak jatuh percikan pada daun dan bunga. Pada akhir musim panas dan awal musim gugur, mawar tidak dituangkan, supaya pucuk muda lewat tidak akan berkembang. Penyiraman sederhana diperlukan hanya pada musim kemarau pada bulan September, lebih kerap di wilayah selatan. Tumbuhan ini tahan kepada penyakit yang mempengaruhi jenis mawar lain, jarang terdedah kepada serangan serangga.

Perkara utama dalam menjaga mawar taman adalah trim pemangkasan kecil tahunan. Fakta bahawa bunga-bunga itu terbentuk di cawangan-cicit yang lama (dalam pembaikan - dan pada pucuk-pucuk muda). Oleh itu, cawangan-cawangan yang lebih utama, semakin kaya dengan berbunga.

Lama kelamaan, tumbuh-tumbuhan tumbuh dan hilang rupa hiasan mereka. Kemudian habiskan pemangkasan meremajakan. Yang tertua, berusia 3-5 tahun, batang dicincang pada musim gugur di bawah pangkal, mereka mengeluarkan kebanyakan benih kecil, semua cawangan yang tidak berbunga. Seksyen mesti dilindungi dengan cat taman atau cat minyak.

Perlu ditekankan bahawa satu titik penjagaan tumbuhan sebagai persediaan untuk musim sejuk, kerana tumbuhan muda sering kurang tahan terhadap suhu musim sejuk yang negatif, mereka masih harus terlindung. Semen-semak dipenuhi dengan tanah, cawangan dibalut dengan kertas kraf. Seperti tempat perlindungan yang mudah akan membolehkan tumbuhan untuk musim sejuk tenang dan menyelamatkan dari matahari terang dengan angin pada akhir musim sejuk.

Alexander Mackenzie belukar tegak dengan ketinggian sehingga 2 m dan sehingga 1.5 m diameter. Bunga terry, merah, diameternya ialah 5 - 8 cm Terdapat sedikit wangian. Pelbagai tahan terhadap beku (dengan tahan -30 - 45 ° C). Gunakan: dalam campuran, kumpulan.

Jay Pee Connell

Jay Pee Connell Pada mulanya bunga berwarna kuning limau, tinggi, menyerupai hibrid teh, maka warna berubah menjadi naungan berkrim, diameter di pembubaran adalah 7-9 cm, perbungaan tunggal atau dalam kumpulan 3-8 keping. bau, berbulu bulu, dengan aroma yang menyenangkan, ketinggian semak adalah 100-150 cm, lebar dari 80 hingga 120 cm

Hope Fo Humantoni

'Hope Fo Humantony' Pudar warna wain, warna boleh berbeza dari merah cerah hingga warna merah gelap, diameter di pembubaran adalah 8 cm., Dalam nutria bunga boleh menjadi jalur putih atau kuning, mempunyai sedikit bau. Ketinggian semak di tengah band adalah dari 160 hingga 220 cm.

John Davis John Davis tergolong dalam varieti mawar taman Kanada, sangat sesuai untuk beku yang besar (ia dapat bertahan dengan musim sejuk dengan suhu minus seperti -35 - 40 ° C). Spesies ini tahan kepada penyakit. Belukar yang mencapai ketinggian sehingga 250 cm, telah menendang pucuk sedikit menggantung ke bawah. Kelopak adalah terry (sehingga 40 pcs.), Pada mulanya mereka berwarna merah jambu terang, dan kemudian memerah pada pucat merah jambu dengan pusat berkrim. Pudina dikumpulkan dalam perbungaan sehingga 15 pcs, diameter 7-10 cm. Mekarkan secara berterusan sehingga beku.

John Franklin mempunyai sedikit bau. Gred pembaikan tahan terhadap fros dan penyakit. Kelopak menunjuk, separuh ganda (sehingga 25 pcs.), Berwarna merah terang. Bud boleh dikumpulkan dalam berus (sehingga 30 pcs.), Diameter 5-6 cm. Ditanam dalam bunga, dalam kumpulan, tetapi secara umum, gred lebih baik ditempatkan untuk menanam kawasan besar.

Parsley Ia mempunyai bentuk piramid (sehingga 2 m tinggi). Bunga - besar, dalam hal berkembang 3 - 12 pcs, mempunyai warna putih terang, kelopak separuh kelopak. Baik di latar belakang.

Pelawat yang dihormati "Kem Musim Panas", tukang kebun yang tidak kenal lelah, petani trak dan penanam bunga. Kami mencadangkan anda mengambil ujian untuk profesionalisme dan mengetahui sama ada anda boleh mempercayai sekop dan membiarkan anda bersamanya di taman.

Berkongsi dengan artikel rakan:

Bagaimana untuk menanam benih tomato di rumah

Bagaimana untuk menyimpan wortel di rumah

Apabila menggali wortel dan menyimpannya untuk simpanan

Bagaimana untuk menyimpan bit di musim sejuk di bilik bawah tanah, pangsapuri, di balkoni dan di dalam peti sejuk

Saya melihat pagar lindung nilai. Ia hampir tidak boleh dilalui, tetapi masalahnya adalah bahawa lindung nilai ini sepanjang hayat dalam pelbagai arah. Saya tidak akan menasihati anda untuk menanam lindung nilai itu, sukar untuk dijaga.

Artikel yang bermakna, terima kasih.

Untuk mana-mana lindung nilai lindung nilai adalah perlu untuk menjaga, selepas semua hidup. Pagar bunga mawar bukanlah perkara yang paling tidak menentu dalam hal ini.

Saya mempunyai kotak dari rose D. Franklin, ia benar-benar berbeza di sana ..

Mawar taman - apa jenis dan jenis ini

Mawar taman, gambar yang anda lihat di bawah, menarik mata dengan keindahan dan aristokrasinya. Tanpa tumbuh-tumbuhan yang menakjubkan ini, tidak ada satu perayaan. Kebudayaan taman yang terkenal hari ini mempunyai puluhan ribu varieti, yang jauh melebihi yang lain.

Terima kasih kepada kerja-kerja puluhan taska, bilangan mereka meningkat setiap tahun. Seperti namanya untuk roses taman bersyarat, kumpulan ini termasuk kedua-dua jenis hiasan mawar anjing, dan sentipil itu meningkat dan lumut dibiakkan pada abad ke-16 yang jauh.

Belukar mencapai satu setengah meter. Puding kelihatan awal, berkembang dengan berlimpah dan berterusan (lebih daripada satu bulan). Warna bunga biasanya dalam julat dari putih ke ungu gelap, warna oren atau kuning didapati kurang kerap. Dalam gambar di bawah, anda boleh mengagumi keindahan marmar taman ganda, satu bunga boleh terdiri daripada 150 kelopak, yang tidak wujud dalam sebarang jenis mawar lain.

Mawar taman seperti ladang yang luas, kerana mereka tumbuh bukan sahaja dalam ketinggian, tetapi juga dalam lebar. Di Perancis dan England, tumbuh-tumbuhan tidak memerlukan tempat perlindungan, tetapi di Rusia semasa musim sejuk, kebanyakan jenis bunga mawar ditutup. Di lorong tengah, anda boleh meninggalkan hanya spesies mawar dekat dengan liar, contohnya, Rosa adalah kebiru-biruan dan berkedut, serta spesies yang dekat dengan pinggul, tetapi mempunyai bunga ganda.

Mawar taman lebih bersahaja, jika ditarik balik di Kanada. Varieti sedemikian berbeza rintangan fros dan tidak memerlukan perlindungan, dengan syarat plot:

 • berada dalam zon yang agak tidak berkesudahan,
 • tidak mempunyai air bawah tanah yang tinggi,
 • menerima cahaya matahari,
 • diproses dengan betul.

Walau bagaimanapun, di bawah penutup, orang Kanada memberikan lebih banyak berbunga.

Varietas pemilihan bunga Perancis, Inggeris dan Jerman memerlukan lenturan dan tempat perlindungan, di antaranya semak belukar kuno dan moden.

Mawar taman dibahagikan kepada dua kumpulan:

Mawar taman, mekar sekali untuk pembentukan tunas, memerlukan pemeliharaan pucuk tahun lepas. Jika tidak, mereka tidak akan berbunga. Walau bagaimanapun, jenis ini tahan kepada keadaan sejuk dan sering tidak memerlukan lenturan atau tempat perlindungan. Semenjak itu boleh ditemui di kotej lama dari setiap jiran. Proses "Poppius", "Wasagaming", "Minette" jenis sering diluluskan dari tangan ke tangan tanpa nama. Varieti vintik lain yang tahan fros dibentangkan dengan lebih sederhana dan praktikalnya tiada data.

Kumpulan berbunga semula dibahagikan kepada tiga subkumpulan:

 1. Rugosa yang sangat sejuk (rose hybrids).
 2. Tahan keadaan sejuk, mawar Kanada. Mereka mampu bertolak ansur dengan musim dingin sejuk Rusia tanpa perlindungan, jika keadaan membenarkan.
 3. Perlukan perlindungan dan lenturan.

Rugoses diwakili oleh pelbagai jenis. Kebanyakan adalah sama antara satu sama lain, sesetengah jenis memerlukan perlindungan. Pemandangan yang bersahaja adalah "Moje Hammarberg", yang mentolerir musim sejuk dan mudah disesuaikan dengan alam sekitar.

Satu kumpulan besar mawar taman diwakili oleh pemilihan Kanada. Yang terbaik ialah Prairie Joy dan Morden Centennial.

Pembiakan yang sangat baik dari mawar taman yang dilindungi adalah David Austin, Inggeris. Dia mengeluarkan kultivar "Teman Nelayan", yang menakluk sejumlah besar buah rosewood di seluruh dunia. Juga, ramai orang seperti jenis, yang dihasilkan oleh Cordes, Meillan, Tantau. Yang paling indah di kalangan re-mekar adalah jenis kuno: Bourbon, remontant.

Antara jenis yang paling terkenal ialah tanaman berikut:

Belukar kuat, lurus mencapai dua meter, spiky, daun terdiri daripada 7 daun, struktur matt. Bunga-bunga dengan hiasan bulu merah jambu dan merah terry yang lembut, terdiri daripada 40-50 kelopak. Saiznya sederhana, bentuknya menyerupai kuno, bunga-bungaan tetap lama, terbakar di bawah matahari. The belukar dalam gaun mekar sangat indah, tetapi tidak mempunyai aroma. Tetapi keseronokan mata sepanjang musim panas, jarang sakit. Pengeluaran semula berlaku oleh keratan. Membawa fros hingga 40 darjah, anda tidak boleh menutupi. Pada musim bunga, adalah perlu untuk memangkas pucuk mati, yang tidak menjejaskan berbunga yang banyak. Sediakan lebih banyak berbunga jika belukar ditutup, dan pucuk terbengkalai. Penanaman adalah yang terbaik dilakukan di latar belakang, kerana tumbuhan itu tinggi.

Fisherman's Friend® Shrub (Great Britain)

Bunga violet-crimson atau warna ungu, gustomahrovye dengan kesan bulu, besar. Biasanya bersendirian, berterusan sehingga 5 hari, bertolak ansur dengan kelembapan. Mereka mempunyai aroma yang kuat. Sempurna harmoni dengan hijau yang berkilat, hijau gelap sedikit "berkedut", yang terdiri daripada 7 daun. Pucuk dan juga daun pada bahagian belakang ditutup dengan duri tajam, jadi lebih baik tidak mendekati mawar tanpa sarung tangan. Ketinggian semak adalah dari 1 meter hingga 1.2. Perlu mengelakkan penyakit pada awal musim panas, pada musim sejuk - di tempat perlindungan.

Moje Hammarberg Hybrid Rugosa (Sweden)

Bunga adalah terry berwarna merah jambu gelap dengan rasa yang kaya. Bunga tunggal menghiburkan pandangan untuk jangka masa yang panjang, hujan boleh merosakkan kelopak. Daun terdiri daripada 8 daun, agak berkilat, berkedut. Tulang adalah padat. Ketinggian semak mencapai 1.5 meter. Tidak memerlukan perlindungan, kerana ia tidak terletak untuk membekukan. Ia tidak memerlukan penjagaan khas, tiada penyakit, pembiakan dilakukan oleh pucuk.

Morden Centennial Shrab (Kanada)

Ketinggian semak adalah 1.2 meter. Terry dengan 45 kelopak, diameter 8 cm, bunga warna merah jambu yang cerah dikumpulkan dalam perbungaan 3 keping. Ini naik bau lemah. Pada permulaan pembukaan tunas, bunga-bunga itu sangat cantik, tapi pada akhirnya mereka membuka tengah, dalam kes-kes yang jarang berlaku ini tidak berlaku. Pembungaan berlimpah jatuh pada bulan Jun dan Ogos-September, selepas 5 hari wilts bunga. Bunga-bunga itu harus dipotong seperti kelopak keliling, jika ini tidak dilakukan, buah-buahan akan muncul, yang tidak akan mempengaruhi mekar dengan cara yang terbaik.

Daun terdiri daripada 7 daun, struktur besar, matte, duri di sprouts jarang terdapat. Penyakit sangat jarang berlaku. Penanaman dan pembiakan berlaku keratan tanpa banyak kerumitan. Bertahan dengan frost sehingga 45 darjah, tetapi jika anda menyembunyikan dan membengkok, ia akan berkembang lebih banyak.

Ia tumbuh belukar tinggi dan padat, mencapai 1.5 meter. Daun struktur matt, anak-anak muda mempunyai warna burgundy, yang bertukar menjadi warna hitam berwarna hijau, terdiri dari 7 brosur. Tidak terlalu berduri, kerana terdapat beberapa duri. Bunga-bunga sepanjang musim panas dengan bunga merah jambu halus bentuk cantik yang terdapat di perbungaan. Bunga disimpan pada pucuk selama 5 hari, hujan menjejaskan mereka yang menjejaskan, yang tidak mengecewakan. Mereka mempunyai aroma yang lemah. Untuk merangsang bunga berbunga, bunga layu dibuang. Belukar tidak mudah terdedah kepada penyakit. Penanaman digunakan untuk lindung nilai. Bertahan sehingga 40 darjah, tetapi dengan perlindungan dan lenturan, ia berkembang dengan lebih banyak.

Di antara bunga mawar taman, sekali mekar, jenis yang paling popular adalah:

Pada bulan apabila berbunga berlaku, warna merah jambu pucat bunga menjadi hampir putih disebabkan oleh kebakaran. Pertama, bunga itu mempunyai bentuk berbentuk cawan, dan kemudian stamens terbuka. Ia hilang dalam kira-kira 4 hari. Ia mekar sangat kaya, aroma dirasakan selama beberapa meter. Selalunya tunas dipengaruhi oleh reput kelabu, tetapi kerana banyak bunga, ia tidak dapat dilihat. Daun adalah struktur matte, berwarna hijau muda.

Spin kecil, jarang. Jika anda menyentuh parka ini tanpa sarung tangan, terdapat serpihan pada kulit. Buah-buahan dibentuk, tetapi tidak masak. Belukar mencapai 1.5 meter. Anda tidak boleh menyembunyikan, pembiakan berlaku sebagai proses. Penanaman dilakukan di sepanjang pagar, kerana ia tumbuh besar dan tidak memerlukan penjagaan khas.

Bunga aroma yang kuat, separuh ganda, saiz sederhana, warna merah jambu. Daun terdiri daripada 8 daun, struktur matte. Buah semak sangat berkilat. Ketinggian mencapai lebih daripada 1.5 meter, tidak memerlukan sokongan. Mawar awal pada bulan sabit dengan mengikat buah-buahan, yang apabila matang menjadi merah jambu. Frost-proof, anda tidak boleh menyembunyikannya. Pengeluaran semula berlaku sebagai satu proses. Oleh kerana saiznya, taman semacam ini boleh ditanam di sepanjang pagar.

Krim putih yang naik dengan aroma yang kuat mempunyai bunga setengah mahoni. Ia mencapai ketinggian 1.5 meter, tidak memerlukan sokongan. Blossoms sekali selama 12 hari dengan ovari buah-buahan, yang matang, menjadi hampir hitam. Daun terdiri daripada 8 daun struktur matte. Belukar ditutup dengan duri. Pelbagai tahan Frost, tidak memerlukan perlindungan. Menyebarkan melalui proses. Penanaman dilakukan di sepanjang pagar.

Pelbagai ini mempunyai bunga yang indah, merah jambu, dengan bunga aroma yang kuat. Pembungaan berlimpah, selama sebulan, walaupun dalam hal kerosakan pada tunas kelabu abu-abu, yang terjadi pada musim panas yang hujan. Matte sedikit berkerut daun, pucuk duri tebal. Ia tumbuh hampir hampir 2 meter. Dia tidak memerlukan perlindungan untuk musim sejuk, dia bertolak ansur dengan beku. Pengeluaran semula berlaku sebagai proses, pendaratan dilakukan sepanjang pagar.

Untuk membuat bunga mawar yang menarik, tahu beberapa nuansa:

 • Mawar taman ditanam dengan ruang tambahan untuk perlindungan di musim sejuk, dan juga supaya dapat mendekati mereka.
 • Jangan duduk di sebelah semak mawar dengan tumbuhan yang sangat berbau, supaya tidak mengganggu aroma halus mereka.
 • Mawar berserakan biasanya mekar di sebelah, jadi untuk memastikan berbunga yang banyak, yang bermula dari bahagian paling bawah tangkapan, batang utama perlu diletakkan dalam kedudukan mendatar.
 • Sekiranya pucuk tanpa bunga dibentuk, anda harus tahu punca masalah itu untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan. Punca mungkin beberapa jenis. Pucuk ini diletakkan di atas tanah dan disematkan, yang merangsang peletakan tunas. Alasan kedua adalah penjagaan yang tidak baik tanpa pemakanan yang diperlukan, memberi makan dan bercakap apabila terdapat kekurangan matahari. Juga, penagih boleh menjadi perosak yang menghisap jus dari pucuk muda, yang memberi kesan buruk kepada tunas tunas. Jika tidak ada tunas bunga, tunas dipotong sedikit, yang menjadi insentif untuk pembentukan mereka.
 • Sebagai langkah pencegahan terhadap perosak, gunakan rebung kuda atau penyerapan jeruk, yang menyumbang kepada pengukuhan tisu, yang mempengaruhi ketahanan tumbuhan terhadap perosak. Kelopak mawar biasanya seperti thrips, mereka akan terhindar dari penyemburan berdasarkan air chamomile dan sejuk.
 • Perlindungan tanah dan jenis mini bunga mawar menyesuaikan diri dengan iklim sejuk di Rusia.
 • Untuk membuat pucuk disediakan untuk musim sejuk dan lebih baik untuk bertolak ansur dengan frosts, jangan prun dari Ogos.
 • Tanamkan mawar sebelum cuaca sejuk hingga ketinggian 20 cm dan potong semua pucuk muda. Bungkus lutrasilom untuk melindungi dari frosts secara tiba-tiba, pada musim bunga ia akan melindungi dari luka bakar. Pelabuhan Lapnick selepas bermulanya penyejukan stabil hingga -8 darjah.
 • Sekiranya pucuk kuat dan tidak mahu bengkok, anda perlu menggali loji dari sebelah kanan dan berhati-hati menetapkan arah, kemudian condong lembut.
 • Jika suhu di atas 8 darjah dengan tanda tolak, maka adalah perlu untuk melepaskan diri di tempat perlindungan. Ini adalah perlu untuk mengecualikan pembangunan acuan.
 • Mawar taman dicintai apabila mereka disenyawakan dengan penyerapan abu, yang dimasak selama 4 jam. Sebelum menyiram, tanah di sekeliling belukar dilonggarkan.

Mawar taman yang indah akan lama menggembirakan anda dengan berbunga yang banyak, jika anda memberikan penjagaan yang kompeten, ambil tempat yang cerah dengan tanah telap udara.

Mawar taman (50 gambar): aristocratisme dan kecanggihan nostalgia taman anda

Park rose boleh berfungsi sebagai alternatif yang sangat baik untuk teh-hibrid naik di taman anda

Mawar taman adalah pilihan yang sangat baik untuk menghias taman dalam keadaan Rusia yang kasar. Lagipun, dalam iklim kita sangat sukar untuk menanam pelbagai jenis tumbuhan yang cantik, dan di antara mawar ini ada varieti keras musim sejuk yang sangat baik. Oleh itu, sangat penting bahawa dalam kebanyakan kes, jenis mawar ini boleh ditinggalkan tanpa tempat tinggal untuk musim sejuk. Mawar taman ini menyerupai semak lain, contohnya, ungu. Oleh itu, mereka akan melakukan sebaik mungkin untuk band tengah, contohnya, Moscow dan rantau Moscow.

Mawar, yang kami panggil taman, akan lebih tepat dipanggil mawar taman lama

Mawar bahasa Inggeris lama termasuk pinggang hiasan yang ditanam, jenis yang diperolehi akibat pembiakan

Mawar taman adalah mawar liar biasa yang sama, hanya ditanam. Ketinggian mereka di bawah keadaan yang menggalakkan mencapai 1.5 meter. Pada masa yang sama, tempoh pembungaan mereka bermula pada permulaan Jun, kadang-kadang - walaupun pada akhir bulan Mei.

Mawar taman mekar sepanjang musim, buah pinggang terbentuk pada kedua-dua pucuk tahun lepas, dan pada anak muda

Mawar taman gembira dengan pelbagai warna: dari putih ke merah. Terdapat juga eksotis untuk warna bunga mawar, sebagai oren dan ungu. Bunga-bunga itu sendiri dibezakan oleh ayunan mereka. Jumlah mereka boleh sehingga 150 keping. Ini tidak terdapat dalam mana-mana jenis bunga mawar yang lain.

Sangat jarang melihat mawar berwarna ungu. Dalam gambar: Bleu Magenta

Tempoh berbunga yang indah berlangsung lebih dari sebulan. Walau bagaimanapun, faedah mawar taman tidak berakhir di sana. Mereka akan menyenangkan mata walaupun pada musim gugur. Terima kasih kepada pewarna daun dan buah-buahan yang berwarna-warni pada musim luruh, jenis ini kelihatan kurang hebat berbanding musim panas. Pada masa yang sama, mereka kelihatan hebat dalam satu tempat duduk dan dalam satu kumpulan.

Satu jenis hibrid teh meningkat

Sejarah kemunculan mawar taman bermula sebelum zaman kita. Jadi, ada laporan bahawa mereka menghiasi taman-taman firaun; mereka dikagumi di Greece purba. Dengan peredaran masa, pelbagai jenis mawar taman dibawa keluar. Terdapat jenis popular seperti: teh-hibrid, polyanthus. Mereka mempunyai kualiti baru - mereka mula mempunyai berbunga kedua. Sememangnya, mereka menolak mereka yang terdahulu.

Polly Rose of Marie-Jeanne

Pada masa ini, kerja penternak untuk mengembangkan varieti baru mawar berterusan. Tidak lama dahulu, "roses Bahasa Inggeris" ditarik balik.

Salah satu daripada banyak jenis mawar Inggeris (mawar David Austin atau hanya "ostinki"),

Kepada mawar itu adalah selesa, dan mereka sangat gembira dengan mengamuk bunga mereka, mereka perlu disediakan dengan tempat yang mempunyai pengudaraan yang baik. Di samping itu, ia mestilah agak cerah. Sudah tentu, mawar akan tumbuh di tempat yang separa gelap, tetapi dalam kes ini mekar mereka tidak akan begitu banyak. Oleh itu, jangan tumbangkan mawar taman berhampiran pokok besar.

Nasihat! Tumbuhan ini suka cahaya. Elakkan draf.

Sinar matahari memanaskan bunga dan membantu memberi buah-buahan yang cantik dan sihat

Mawar taman tidak aneh dari segi tanah. Bagi mereka, hampir mana-mana jenisnya, tetapi lebih baik menggunakan tanah liat, yang mengandungi sejumlah besar humus. Adalah penting bahawa tanah tersebut sangat tepu dengan oksigen. Sekiranya tanah itu berat, maka ia dapat diperbaiki dengan hanya menambah gambut atau kompos. Walau bagaimanapun, tanah terlalu ringan juga tidak sesuai. Dalam kes sedemikian, adalah disyorkan untuk menyuburkannya dengan tanah pupuk kandang atau rumput.

Keadaan penting untuk penanaman mawar adalah tanah yang disenyawakan dan longgar

Masa terbaik untuk menanam mawar taman adalah musim luruh. Adalah dinasihatkan untuk melakukan ini dalam tempoh dari pertengahan bulan September hingga frost yang pertama. Oleh itu, jika anda merancang untuk menanam mawar taman, maka anda perlu melakukan ini sebelum separuh kedua musim gugur. Dalam keadaan yang sama, kilang itu akan mempunyai masa untuk mencipta akar baru. Ini akan memberikan kelebihan dalam pembangunan musim bunga.

Nasihat! Sediakan tanah selama beberapa minggu sebelum mendarat.

Jika anda menanam mawar pada masanya, sistem akar benih akan berakar sebelum permulaan fros, yang akan menjejaskan ketahanan musim sejuk

Pemangkasan pucuk adalah yang terbaik pada musim bunga. Keluarkan lubang cukup dalam untuk akar bebas untuk menyelesaikannya. Tuangkan tanah kompos dengan penambahan makanan tulang ke dalam lubang. Makan akan diperlukan hanya selepas setahun. Susunkan akar sedemikian rupa sehingga mereka tidak membiarkan mereka membungkuk ke atas. Saplings perlu dipelihara pada ketinggian sehingga leher akar adalah beberapa sentimeter di bawah tanah. Isi lubang dan padat. Tuangkan mawar itu. Jika anda mendarat di musim gugur, kemudian sediakannya untuk frosts masa hadapan. Buat knolls cukup tinggi. Mawar terbuka mestilah pada awal bulan April.

Tiga tahun pertama anak benih taman meningkat menjadi batang utama dan sistem akar

Sepanjang musim, adalah perlu untuk melonggarkan tanah di sekeliling semak, gunakan baja di musim panas, dan untuk musim sejuk hingga semak belukar. Ini akan membolehkan lebih baik untuk bertahan pada musim sejuk, dan juga dari pembekuan tidur beku

Tiga tahun pertama selepas penanaman, kilang perlu disediakan dengan berhati-hati:

 • sering melonggarkan tanah di sekeliling semak;
 • untuk menjalankan pembajaan tambahan dengan baja khas, tiga hingga empat kali musim panas;
 • menyuburkan dengan baja pada musim luruh;
 • Semburkan batang dari Mei hingga Jun dengan bahan khas yang merangsang pertumbuhan. Ia cukup untuk melakukan ini dua atau tiga kali. Ini akan menggalakkan pembentukan pucuk sisi.

Nasihat! Adalah penting untuk memastikan penjagaan yang teliti dalam tempoh ini, kerana pada masa ini proses membentuk batang utama tumbuhan berlaku, serta pembentukan sistem akar kuat.

Penyiraman tidak perlu, tetapi banyak, untuk pembangunan sistem akar belukar yang mendalam. Ini juga akan menjejaskan ketebalan musim sejuk anak benih

Pemangkasan belukar sangat diperlukan. Pada masa yang sama, beberapa tahun pertama selepas penanaman, anda tidak perlu memotong hampir tidak pernah. Pada akhir tempoh ini, tumbuhan mesti dibentuk menjadi mangkuk, hanya meninggalkan pucuk yang paling stabil dan kuat. Lemah dan lembap harus dikeluarkan.

Pemangkasan kayu tahunan adalah salah satu ciri utama dalam menjaga taman meningkat

Merawat mawar taman adalah rumit oleh fakta bahawa dari masa ke masa, terdapat pertumbuhan semak, dan mereka kehilangan penampilan mereka yang rapi. Oleh itu, tiba masanya untuk memangkas, yang akan membolehkan sesetengah untuk meremajakan belukar. Batang tertua di musim gugur harus dicincang dan sebahagian besar dikeluarkan juga pucuk kecil, serta cawangan bukan berbunga. Oleh itu, pemangkasan adalah perlu.

Nasihat! Mawar taman dibezakan oleh "cucukan" mereka yang berlebihan. Oleh itu, sediakan sarung tangan taman dan kanvas apron untuk mengelakkan kecederaan.

Terutama dengan teliti, mawar taman perlu disediakan untuk musim sejuk. Walaupun pokok renek yang matang tahan dengan fros dan mereka tidak boleh dilayan. Tetapi jika belukar anda masih cukup muda, maka ia harus memberi perlindungan untuk musim sejuk. Untuk melakukan ini, anda harus:

 • untuk tanah dengan semak;
 • bungkus cawangan dengan kertas kraf, sebaiknya dalam beberapa lapisan.

Tempat perlindungan belukar dengan tanah dan kertas untuk tempoh musim sejuk akan menjimatkan dari perubahan suhu yang tajam pada siang hari

Ini akan membantu tumbuhan muda bertahan musim sejuk, dan juga menjimatkan kejatuhan suhu yang serius.

Pada masa ini, pelbagai jenis bunga belukar telah dibawa keluar untuk setiap rasa. Marilah kita pilih yang paling indah dari mereka.

Pelbagai ini mendapat namanya sebagai penghormatan kepada bandar di pulau Sylt Jerman. Variasi Westerland mencapai ketinggian 2.40 m dan mempunyai rasa yang kuat dan stabil. Ini adalah salah satu varieti yang terbaik daripada bunga ros semak berliku half-lobed (lihat gambar). Buah-buahannya mempunyai ciri oren berwarna terang.

Mawar pelbagai Westerland tumbuh pesat dan juga musim sejuk-tahan, ia boleh digunakan sebagai semak-semak atau rumpun mawar

Penerangan kelebihan pelbagai:

 • penentangan terhadap penyakit;
 • ketabahan musim sejuk;
 • penentangan terhadap hujan.

Bunga varietas Westerland mempunyai sifat-sifat bunglon: kerana bunga itu, ia berubah warna bergantung pada keadaan cuaca. Dalam cuaca yang cerah, ia menjadi merah jambu dengan teras kuning. Dalam keadaan mendung, bunga memperoleh warna merah jambu yang kaya dan boleh kekal sehingga mereka jatuh.

Ini meningkat bunga berulang kali sehingga lewat musim luruh, setiap gelombang berbunga sangat panjang, supaya semak jarang berdiri tanpa bunga

Westerland mekar berulang kali - ini adalah satu lagi ciri positif mereka. Secara praktikal sepanjang musim panas, pelbagai ini akan menggembirakan anda dengan bunga yang kaya. Bunga itu adalah separuh mahoni. Dedaunan semak mempunyai warna hijau yang kaya dan berair dengan warna zaitun.

Nasihat! Mawar jenis ini memerlukan garter kerana kelembutan pucuk. Adalah baik untuk menanamnya di dekat dinding supaya ia dapat menyokongnya. Untuk musim sejuk, kilang perlu dilindungi.

Bunglon ini meningkat agak muda. Penternak membawanya keluar pada tahun 2006 dan dianugerahkan dengan nama asli, di mana ada yang mendengar nama-nama wira terkenal siri kartun yang popular, dan yang lain - rujukan kepada kilang perabot terkenal British.

Pelbagai ini sangat popular di kalangan tukang kebun, ini disebabkan oleh bunga kuno yang kuno dari bentuk kuno, dan aroma yang beberapa menangkap bukan nota mangga, atau persik

Rosa Chippendale (lihat foto) mempunyai ciri ciri berikut:

 • bunga besar;
 • warna oren terang pada awal berbunga, merah jambu-pada akhir;
 • gistomahrovy;
 • penampilan antik klasik;
 • aroma yang menarik;
 • dedaunan hijau gelap berkilat.

Pelbagai taman ini mempunyai banyak kelebihan: ia mempunyai bentuk belukar yang indah dan tinggi, tahan terhadap penyakit dan fros, mekar yang banyak, dan juga tahan hujan

Mawar Shrub dibezakan oleh fakta bahawa mereka berkembang dengan berlimpah sepanjang musim. Mereka berbunga dan berulang kali. Jika anda menanamnya di lorong tengah, termasuk di rantau Moscow, maka mawar memerlukan perlindungan.

Mawar ini tergolong dalam pelbagai "belukar taman" dan mempunyai bunga terry double terry (lihat foto).

Bourbon "Louis-odier" mekar dengan banyaknya dengan serangkaian gelombang, di bawah berat tunas bunga, tangkai batang, menghasilkan kesan mata air bunga

Kilang louis-odier mempunyai ciri-ciri berikut:

 • aroma stabil yang kuat;
 • pewarna yang menarik: tepi berwarna merah jambu pucat, di tengah - gelap;
 • berbunga semula;
 • rintangan fros.

Louis-odier akan gembira dengan bunga berterusannya sepanjang musim panas. Walau bagaimanapun, tumbuhan ini memerlukan penjagaan khas, termasuk:

Louis-odier baik untuk iklim panas, tetapi pada masa yang sama ia cukup beku jika anak benih muda diterangi dengan baik oleh matahari

Bunga belukar "louis-odier" mempunyai bentuk berbentuk cawan. Belukar cukup berkuasa. Dedaunan ini mempunyai warna hijau pucat yang menyenangkan. Menanam bunga ini mempunyai ciri-ciri berikut: ia memerlukan tempat terpencil. Tumbuh ia harus berada jauh dari tumbuh-tumbuhan lain. Sebaiknya, ia boleh dilekatkan ke pusat katil bunga. Ia digabungkan dengan pokok renek konifer, contohnya, rempah, pain dan cemara.

Ini jenis bunga mawar yang menarik (lihat foto) sesuai untuk tali pinggang tengah negara kita. Tetapi untuk musim sejuk yang berjaya ia harus terlindung semasa musim sejuk. Variasi ini baik dalam penanaman tunggal dan dalam pembentukan komposisi kumpulan dalam rosario.

Buah-buahan pelbagai Chinatown, seperti bunga, mempunyai bentuk penyebaran yang kuat, dengan dedaunan yang padat

 • pembengkakan krim-kuning dengan patch merah jambu gelap kecil;
 • pucuk bentuk piala;
 • aroma yang stabil;
 • berbunga banyak.

Rose Canadian Park Prairie Joy

Satu lagi versi taman yang layak meningkat. Dalam ketinggian, di bawah keadaan yang menggalakkan, ia boleh mencapai 150 cm, dan lebar - 125 cm. Pelbagai mempunyai bunga yang agak besar, yang mempunyai ciri yang menyenangkan, tetapi aroma yang lemah. Warna tunas - merah jambu kaya (lihat gambar).

Pelbagai ini agak baru, menggabungkan bentuk bunga megah dan semak yang kemas, menjadikannya sesuai untuk lindung nilai

Tempoh berbunga pelbagai bermula pada akhir bulan Jun dan berlangsung sepanjang musim dengan gangguan kecil. Spesies ini berbeza daripada yang lain dalam hal berkembang yang berbentuk padat dan separuh ganda boleh terbentuk pada belukar yang sama. Kilang itu mempunyai semak yang kuat dan berdaun. Kelebihan mawar Kanada boleh dikaitkan dengan kelemahannya.

"Prairie Joy" dibiakkan dengan melintasi jenis fros tahan, jadi ia mempunyai ketabahan musim sejuk yang luar biasa

Pelbagai "kegembiraan padang rumput" cukup menuntut tanah, jadi penanaman harus dilakukan di tanah, yang tepu dengan humus dan cukup kelembapan memakan. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa pelbagai memerlukan penjagaan khas. Tumbuhan ini tahan musim sejuk, dan oleh itu sesuai untuk keadaan zon tengah Rusia, kerana ia tidak memerlukan perlindungan tambahan sebagai persediaan untuk musim sejuk. Belukar itu baik untuk penanaman kumpulan: contohnya, di taman mawar. Pemangkasan memerlukan lemah.

Semua jenis ini sangat baik untuk rantau Moscow.

Keindahan bangsawan taman mekar meningkat - keindahan dari abad XIX

Oleh itu, tumbuh-tumbuhan yang indah boleh ditanam bahkan di tengah-tengah Rusia, termasuk Moscow dan rantau Moscow. Banyak jenis mawar taman tidak bersahaja dalam penjagaan mereka dan tidak memerlukan perlindungan untuk musim sejuk. Pada masa yang sama, terdapat jenis kelebihan yang memerlukan penjagaan dan penjagaan yang berhati-hati. Meningkatkan keajaiban kecil oleh kuasa semua orang. Perkara utama adalah dengan betul memotong dan menjaga orang lain.

Add Your Comment

59 − 54 =