Gelongsor pintu dengan tangan anda sendiri

Bagaimana untuk memasang pintu gelangsar dengan tangan anda dengan cepat dan cekap

Pada masa lalu, pemasangan pintu gelangsar tidak mampu untuk sesiapa pun, kelengkapan terlalu banyak. Dan peralatan automatik yang dipasang pada mereka adalah mimpi yang meluas.

Sekarang keadaan telah berubah, banyak kelengkapan berkualiti dan harga yang berpatutan telah muncul di pasaran dan ramai yang lebih suka menjadikan diri mereka seperti pintu kerana kesederhanaan pembinaan dan menjimatkan ruang.

Sesiapa yang akrab dengan asas pembinaan boleh membina mereka.

Pintu gelangsar adalah mekanisme kunci berfungsi yang boleh dipercayai dan sesuai dengan keadaan di sekelilingnya.

Pintu-pagar bergerak di sepanjang pagar, menggunakan kawasan minimum, yang boleh dikira dengan formula berikut: lebar pintu pagar, dengan mengambil kira mekanisme pergerakan, didarabkan dengan panjang sektor mudah alih.

Terdapat tiga jenis pembinaan:

 1. Jenis konsol. Panduan pembawa diletakkan pada bilah yang lebih rendah, bergerak, pintu tidak menyentuh tanah dan bebas bergerak di atas. Inilah reka bentuk yang paling biasa;
 2. Jenis penggantungan. Digantung pada troli roller, pintu dipasang dengan panduan yang terletak di atas pembukaan. Kawasan untuk kemasukan / keluar adalah terhad di bahagian atas. Reka bentuk sedemikian diletakkan di dalam hangar penyimpanan dan pengeluaran, yang mempunyai had di ruang atas;
 3. Gerbang pada roda. Rel sokongan dipasang di pembukaan dan roda dipasang di pintu-pintu mereka sendiri. Pada masa yang sama dia berada di pintu, di atas asas.

Pintu jenis konsol

Kelebihan gerbang tersebut adalah:

1
 • kemungkinan perjalanan sebarang pengangkutan (ketinggian tidak terhad);
 • proses pembukaan berlaku sepanjang garis pagar di mana pintu dipasang, yang menjimatkan banyak kawasan di tapak;
 • untuk membukanya, anda perlu menggunakan usaha yang minimum, berbeza dengan ayunan;
 • rintangan pencuri yang baik (boleh menahan ram dari trak yang kuat);
 • kurang mempengaruhi pelayaran;
 • kos automasi yang diperlukan jauh kurang daripada ayunan;
 • prestise memiliki gerbang itu.
 • harga, termasuk peralatan berjenama tanpa mahal dan yayasan khas;
 • berat dan pukal struktur (panjang pintu mesti lebih besar daripada panjang pembukaan oleh 30-50%, dan berat lebih daripada dua hingga tiga kali sapu);
 • ketersediaan ruang bebas di sepanjang pagar (biasanya 5-8 meter).

Yoshta tumbuhan yang berguna dan cantik: menanam dan menjaga kilang, pembiakan dan kaedah penggunaan dalam reka bentuk landskap.

Kelengkapan yang digunakan untuk pemasangan

Terima kasih kepada aksesori, pintu-pintu itu stabil dan didorong. Kejayaan dan kebolehpercayaan pemasangan bergantung kepada pilihan yang betul. Di pasaran pembinaan, anda boleh membeli set siap pakai.

Apabila memilih kaedah berikut:

 • Daun harus lebih 40% daripada pembukaan;
 • Kelengkapan set dipilih dengan mengambil kira panjang rasuk panduan, serta beban yang akan datang dan pemasangan automasi yang dicadangkan.

Jadi, untuk apertur, tidak lebih daripada 4 meter, satu set komponen dibeli untuk beban yang diperlukan, tidak melebihi 500 kg.

Dalam kit sedemikian, rasuk panduan dengan seksyen 71x65 mm, panjang 6 m dan ketebalan dinding 3.5 mm dimasukkan. Dan untuk bukaan tidak lebih daripada 5 meter dibeli komponen yang menahan beban maksimal 600 kg.

Anda juga boleh membeli set aksesori lengkap secara individu. Ini adalah:

 1. Gerabak roller, Dengan bantuan pintu gerbang itu bebas digulung di atas tanah.
 2. Rail Panduan atau panduan yang dikimpal pada bingkai dari bawah dan diletakkan pada kereta rol dengan kain itu. Pangkalan ini, mengikat gerabak dan daun pintu, dan menggulungnya pada penggelek.
 3. Penggelek sokongan. Dilekatkan dari atas ke tiang apertur yang terletak berdekatan. Mereka menyimpan pembinaan pintu gelangsar dalam kedudukan tegak.
 4. Roller dan penangkap. Roller dipasang di dalam panduan, dan perangkap ke lorong terdekat pintu. Apabila pintu ditutup, roller rolling secara beransur-ansur bergerak ke dalam perangkap.
 5. Caps. Ini adalah bahan pelindung yang menghalang penembusan hujan, kotoran, salji, pasir ke dalam rel panduan.

Biasanya, pembinaan bermula dengan lukisan lukisan. Berikut adalah beberapa skim dan lukisan pintu gelangsar, yang disyorkan untuk pemasangan sendiri. Pilihannya sesuai untuk anda.

Juga, menggabungkan semua yang diperlukan dan memotong yang tidak perlu, anda boleh membuat lukisan anda sendiri untuk dacha atau rumah anda. Apabila memilih sesuatu bahan, seseorang harus berpandukan keserasiannya dengan bangunan sedia ada.

Inilah skema paling mudah tanpa motor elektrik dan memandu:

Dalam lukisan, pintu gelangsar logam automatik:

Seksyen harus 6 m pada lebar pintu masuk daripada 4 m. Ini memerlukan pembersihan tanah minimum 75 mm, dan asas mesti dipasang pada tiang konkrit, t. E. Dalam asas digali di kedalaman 1,5 m. Untuk mengelakkan pintu daripada menetap di bawah berat badan mereka, bahagian utama diperkuat dengan menetapkan dengan penangkap khas.

Berikut adalah satu lagi gambarajah struktur pasang siap dengan seksyen, tiang sokongan dan asas di bawah pangkalan.

Lukisan dengan pemacu elektrik yang mengawal pergerakan keratan. Skim pembinaan akan dibina dengan mengambil kira pemacu selanjutnya pemacu. Pemasangan akan, tentu saja, menjadi jalan pintas, tetapi akan membenarkan dirinya dengan memudahkan pembukaan dan penutup pintu, kawalan mereka.

Bahagian logam bergerak, dilengkapi dengan alat timbang dan bersedia untuk dipasang. Ia hanya boleh diselubungi.

Seksyen tersebut mesti dibuat tidak berat, untuk memudahkan pembukaan / penutupannya. Juga ringan, ia tidak akan luntur dan berubah bentuk. Ia akan menyelamatkan anda daripada kerosakan yang tidak perlu.

Dan dengan pemasangan tambahan pemacu automatik untuk seksyen tersebut, motor kurang berkuasa diperlukan, yang akan menjimatkan wang. Di bawah adalah bahagian mudah alih pintu gelangsar, diperbuat daripada polikarbonat, yang dikenali dengan kualiti ringan yang sangat baik.

Dan rajah terakhir menunjukkan parameter yang betul dan nisbah pintu geser. Semua ini ada di litar atas, tetapi maklumat berulang yang berguna tidak akan mengganggu.

Selepas semua perkara di atas, anda boleh pergi terus ke pemasangan struktur.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah membuat asas dan panduan. Untuk tujuan ini, dua atau tiga pilar dengan ketinggian 1.5 m dipandu ke dalam tanah. Nilai mungkin berbeza dan bergantung pada parameter pintu pagar yang didirikan.

Lubang digali, yang ditaburi dengan lapisan saliran dan diperkuat. Kemudian tiang-tiang dan yayasan dituangkan di antara mereka. Di sini akan terdapat unit utama yang akan menjamin bahagian mudah alih (dan mungkin pemacu bahagian).

Selepas itu, jawatan pintu dipasang. Mereka boleh diperbuat daripada bata, konkrit, paip yang dikimpal. Semasa pemasangan, adalah perlu untuk mempertimbangkan bahawa jarak di antara mereka akan digunakan untuk memasang lagi pintu pagar.

Dalam lukisan di bawah, semua pengikat telah ditarik, yang perlu dipasang pada tiang dan pangkalan untuk mendapatkan seksyen bergerak.

1. Panduan rasuk; 2. Menyokong roller atau kereta; 3. roller akhir yang boleh ditanggalkan; 4. penangkap bawah; 5. penangkap atas; 6. Penahan atas dengan penggelek; 7. Plat untuk memasang galas roller

Pada asas asas yang dijumpai, perlu dipasang saluran, dan kemudian ke kutub atau dinding (bergantung pada reka bentuk) troli dan kurungan pemasangan dengan penggelek. Pada masa akan datang mereka akan memindahkan bahagian pintu pagar.

Di sisi lain struktur kita memasang penangkap bahagian dan roller akhir.

Untuk gelongsor pintu, seksyen logam diperlukan untuk membuka dan menutup pintu masuk / keluar ke tapak. Ia dan bingkai disedut dengan tepat, ini bergantung pada operasi peranti yang betul. Contoh dan rajah bahagian ditunjukkan di atas.

Selepas ini, pembinaan ditutup dengan rivet, bolt, skru menoreh sendiri.

Sebagai kesimpulan, bahagian bergerak dipasang pada struktur yang disediakan. Memperbaiki klip mengeluarkan dan membetulkan bahagian di saluran (panduan kereta api). Kemudian penyokong gigi diganti. Kerja-kerja, secara umum, tidak rumit, hanya ketepatan dan ketepatan yang diperlukan.

Selepas mengkaji skim dan cadangan untuk pemasangan pintu gelangsar, anda perlu menentukan reka bentuk dan algoritma anda sendiri untuk memasang reka bentuk ini, yang sepadan dengan parameter dan keperluan yang diperlukan untuk tapak tertentu.

Bagaimana untuk membuat pintu gelangsar dengan tangan anda sendiri dari papan bergelombang yang anda dapat lihat pada video:

Pilihan lain:

Kebanyakan pembina yang membina pintu gelongsor di tapak mereka sendiri dengan tangan mereka sendiri, melancarkan di atas platform dengan gerabak roller stud yang dikimpal.

"Ini sememangnya mudah dan praktikal. Lagipun, penggantian untuk kerosakan akan dibuat dengan mudah dan cepat! ": Mereka berfikir. Tetapi ini adalah kesilapan.

Sekiranya pemasangan dilakukan secara salah, ia perlu untuk menggerudi semula saluran, membuat benang, menetapkan saiz yang diperlukan dan sebagainya.

Jarak kecil akan memaksa anda untuk membetulkan beberapa hari dan akhirnya memotong stud dan kimpalan pengangkutan dengan pangkalan asas.

Oleh itu, adalah perlu untuk mengikuti arahan yang disahkan, ini akan membolehkan untuk menubuhkan reka bentuk ini dengan syarat minimum, dengan ekonomi kuasa dan sumber wang.

Ya, gelongsor pintu tidak akan murah, tetapi kesederhanaan dan pembuatan peranti, mereka akan memberi permulaan kepada pintu berayun dan mengangkat. Dipasang dengan ketat pada teknologi yang betul, mereka kurang cacat dan macet.

Halo, Beritahu saya sama ada bukannya menumpuk asas bagi penggelek menggunakan buasir skru?

Gelongsor pintu dengan tangan mereka sendiri: lukisan, gambar rajah, lakaran struktur. Bagaimana untuk memasang dan memasang

Jenis pintu yang berbeza digunakan untuk tujuan yang sama - menyekat akses ke wilayah persendirian. Apabila memilih produk, anda boleh mengikuti motif yang berbeza, tetapi yang utama ialah kesederhanaan dalam membuka dan menutup, serta menjimatkan ruang. Model roller sepadan dengan kedua-dua ciri-ciri ini, manakala agak mudah untuk memasang pintu gelangsar dengan tangan anda sendiri: lukisan, gambar rajah, lakaran reka bentuk mudah dijumpai di Internet.

Hari ini, banyak pemilik laman memasang pintu gelongsor ke kawasan pintu masuk

Pintu bergulung boleh terdiri daripada dua jenis - roller dan rail. Jenis pembinaan pertama melibatkan penggunaan galas roller dan agak mudah untuk dihasilkan. Pintu pagar hari ini dianggap usang dan jarang digunakan.

Pintu gelangsar boleh digunakan untuk kawasan persendirian dan awam

Di Internet, anda boleh menemui sebilangan besar artikel tentang bagaimana untuk melakukan pintu gelangsar mereka sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan kemahiran yang minimum dalam pembinaan, beberapa alat khusus dan kesabaran. Pertama anda perlu tahu bahawa mana-mana pintu gelangsar roller terdiri daripada unsur-unsur berikut:

 • sokongan atau troli - bahagian cantilever dipasang pada dua pendukung;
 • panduan rasuk - menganggap berat pintu gerbang;
 • Penangkapan bawah - mengambil beban roller sokongan dengan pintu ditutup;
 • Penangkap atas - mengurangkan tahap pelayaran struktur;
 • Roller yang boleh ditanggalkan - adalah sokongan untuk tepi pintu pagar semasa mereka ditutup;
 • pendakap atas atau kurungan - tidak membenarkan ikat pinggang untuk bergerak ke tepi;
 • berdiri - asas untuk sokongan, di mana pintu bergerak.

Pelan susun atur untuk gelongsor pintu

Mulakan pemasangan pintu pagar dengan pembinaan asas, yang akan menganggap beban utama struktur. Di atasnya, sokongan dipasang di mana rasuk panduan bergerak, yang terakhir dikimpal secara langsung ke flaps.

Pintu gelongsor boleh didorong secara manual atau oleh motor elektrik. Kedua-dua jenis pembinaan membayangkan skema pemasangan yang sama.

Skim pintu gelangsar

Nasihat berguna! Apabila memilih bahan untuk flaps, pertimbangkan bahawa ia mesti cukup tegar dan kuat, kerana keseluruhan struktur terdedah kepada angin. Di samping itu, web tidak boleh membengkokkan di bawah beratnya sendiri.

Bagaimana untuk memilih penggelek untuk gelongsor pintu dan aksesori lain

Di pasaran moden terdapat sejumlah besar alat ganti dari mana ia mungkin untuk memasang pintu gelangsar oleh diri sendiri. Kriteria pemilihan utama adalah lebar pembukaan, ketinggian flaps dan jumlah berat struktur. Juga, anda boleh mengambil bahagian dengan menggunakan program khas di tapak syarikat perkilangan.

Pemilihan komponen yang tepat akan memastikan kebolehpercayaan reka bentuk

Perhatian khusus harus dibayar ke pintu pagar, lebar pembukaan lebih dari 5 m Dalam hal ini, beban akan lebih dari 600 kg, dan ini memerlukan satu set komponen khusus untuk beban yang meningkat.

Jika anda memutuskan untuk memasang video di pintu gelangsar dengan tangan anda sendiri, maka anda memerlukan komponen berkualiti tinggi. Pertama, mengikut lukisan, gambar dan video pintu gelangsar dengan balok tengah, anda perlu mengira beban maksimum dan parameter lain oleh diri anda, dan kemudian mengambil set alat ganti dari pengeluar yang anda mahukan. Di bawah ini anda dapat melihat parameter kit untuk pemasangan syarikat yang berbeza:

Nasihat berguna! Apabila memilih komponen, hubungi pengiraan yang sudah siap dan lukiskan kepada juruteknik yang berpengalaman. Jadi, anda bukan sahaja akan menjimatkan masa anda, tetapi juga mendapatkan pilihan alat ganti yang terbaik.

Prosedur pemasangan untuk gelongsor pintu

Pemasangan pintu hendaklah sentiasa dilakukan dalam urutan tertentu:

 1. Mewujudkan asas.
 2. Pemasangan kabel, jika anda memasang pilihan dengan motor elektrik.
 3. Memasang pintu gerbang itu sendiri dan pos pulang.
 4. Pemasangan peranti automatik dan periksa pintu masuk.

Untuk setiap peringkat memasang pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri, gambar dan lukisan dalam jumlah besar boleh didapati di Internet.

Skim untuk menyediakan pembukaan pintu gelangsar

Alat yang diperlukan untuk pemasangan pintu gelangsar

Untuk pemasangan pintu gelangsar, beberapa alat khusus akan diperlukan:

 1. Mesin kimpalan - lebih baik untuk memberi keutamaan kepada model penyongsang, ia memberikan kualiti jahitan yang baik dan tidak merosakkan logam.
 2. Pemampat udara - digunakan untuk melukis pintu secara seragam. Bolehkah cat dengan berus atau roller, tetapi dengan pemampat, lapisan cat akan seragam yang mungkin.
 3. Bulgarian dan satu set cakera - untuk memotong kosong logam.
 4. Hammer, gerudi, tang, pengukuran pita, tahap, riveter.

Lukisan, gambar rajah, lakaran, reka bentuk pintu gantung oleh tangan sendiri boleh dimuat turun di banyak tapak pembinaan profesional. Di tempat yang sama anda akan dapati senarai alat khusus yang diperlukan untuk pembuatan jenis pintu tertentu.

Pintu gelongsor boleh dibuat daripada bahan yang berbeza - kayu, logam, papan beralun

Peringkat pertama pembinaan yayasan adalah penandaan pit. Untuk melakukan ini, di sepanjang pagar bahagian, jarak diukur, yang sama dengan 1/2 lebar pembukaan pintu. Lebar lubang untuk asas konkrit adalah kira-kira setengah meter ke arah tapak.

Sekiranya terdapat kemungkinan sedemikian, adalah disyorkan untuk menggunakan tiang pagar sebagai tiang. Jika tidak, sebuah kaunter dipasang, lubang di bawah terletak di seberang lubang untuk asas, dan di seberang pembukaan. Sekiranya pemasangan pintu automatik, adalah perlu untuk menyediakan tempat untuk meletakkan kabel elektrik. Pipa logam atau PVC dengan garis pusat kira-kira 25 mm boleh digunakan sebagai selongsong.

Saluran 200 mm diletakkan berdekatan dengan jawatan tersebut

Nasihat berguna! Tanah di dalam lubang dibuang ke kedalaman pembekuan tanah, yaitu, tidak kurang dari 2 m.

Elemen peletakan dibuat dari saluran, yang mana potongan tetulang terikat dari bawah. Elemen itu sendiri diletakkan di dalam lubang, sehingga saluran itu sedekat mungkin ke tiang pagar. Kedudukan mendatar saluran selari dengan arah membuka pintu harus diperiksa dengan tingkat.

Lebih dari elemen tertanam dicurahkan konkrit, tahap yang sepatutnya sedikit di atas permukaan unsur. Selepas itu, konkrit harus dibekukan, dibutuhkan dari 6 hari. Selepas pengerasan asas konkrit, anda boleh meneruskan terus ke pintu pagar.

Skim konkrit asas untuk gelongsor pintu

Kaedah yang diterangkan di atas adalah yang paling biasa, namun masih ada beberapa pilihan bagaimana untuk melengkapkan asas:

 1. Tumpukan peranti monolitik asas - di dalam tanah, dua tiang yang diperkuat, dihubungkan satu sama lain oleh satu saluran, digali. Kaedah ini adalah yang paling menjimatkan, kerana ia tidak melibatkan penggunaan sejumlah besar konkrit. Untuk menggali tanah dengan kaedah ini, anda boleh menggunakan gerudi taman yang paling biasa. Kedalaman lubang untuk sokongan harus sekurang-kurangnya 2 m dan diameter 20-30 cm. Setiap lubang harus terletak sedekat mungkin dengan pagar, dan sambungkan antara satu sama lain dengan parit kecil.
 2. Asas skru tiang. Untuk pemasangannya, tidak perlu menjalankan kerja tanah dan konkrit, ia tidak mengambil banyak masa. Seperti namanya, asas sedemikian adalah buasir yang digerakkan atau disorokkan ke dalam tanah. Agar buasir dapat bertahan lama, mereka mesti dilindungi dengan epoksi atau galvanis.

Skim pemasangan pintu gelangsar pada cerucuk skru

Apabila memasang pintu masuk ke dacha dengan tangan anda sendiri, anda perlu melakukan susun atur terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, rentetan ditarik sepanjang garis pembukaan, yang menunjukkan trajektori pergerakan daun. Kemudian menetapkan pad pelarasan dilakukan.

Selepas memasang pad, anda perlu menentukan kedudukan melampau galas roller. Untuk ini, adalah perlu untuk berundur 15 cm dari pinggir pembukaan sepanjang elemen tertanam dan menarik tangen untuk troli pertama. Kedudukan melampau untuk troli kedua dikira dengan formula berikut: dari panjang pintu gerbang (dengan bahagian cantilever) diambil 100 mm sepanjang satah elemen tertanam.

Skim terperinci pemasangan gerbang roller dengan pintu wicket

Selepas menjalankan semua pengiraan, anda boleh meneruskan untuk memasang pintu gelangsar sendiri, video proses ini boleh didapati di rangkaian jika perlu. Dengan bantuan mesin kimpalan, pad penyesuai troli kedua dikimpal, maka ia melancarkan ke pembukaan dan daun diselaraskan.

Urutan tindakan kelihatan seperti ini:

 1. Kain itu dikeluarkan dari troli roller.
 2. Troli dikeluarkan dari pad pelarasan.
 3. Laman-laman ini dikimpal kepada unsur tertanam.
 4. Roller troli dipasang pada platform.
 5. Pada troli daun pintu ditekan.
 6. Pintu pintu ditutup.
 7. Dengan bantuan sepana, penamat dan penyelarasan akhir risalah dijalankan.

Contoh pintu gelangsar yang dipasang di laman web ini

Untuk memastikan bahawa troli dipasang dengan betul di dalam profil bearing, anda perlu melonggarkan kacang-kacangan atas di tempat pengikat mereka ke pad, dan buka dan tutup pintu beberapa kali. Sekiranya daun bergerak dengan cukup bebas, kacang-kacangan mestilah disikat. Jika selepas ini kanvas bergerak dengan kesukaran, maka perlu untuk membetulkan skewing troli dalam satah serenjang ke pergerakan web.

Apabila pergerakan web diselaraskan, anda boleh mula memasang roller akhir. Ia diletakkan di dalam profil bearing, diperbaiki dengan memasang bolt, selepas itu penutup elemen dikimpal pada profil pintu pagar. Ia juga boleh digerakkan, tetapi pengelasan dalam kes ini akan lebih dipercayai.

Pemasangan roller akhir di pintu gelangsar

Nasihat berguna! Pada musim sejuk, salji boleh menembusi di dalam profil bearing, menjadikannya sukar untuk memindahkan daun. Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, penghujung profil bearing itu dikimpal di bahagian dalam pintu.

Lukisan gelongsor pintu dengan tangan mereka sendiri juga bermakna pemasangan kunci atas dengan penggelek. Dalam kes ini, penggelek perlu memahami bahagian atas web, dan pendakap harus ditunjuk dengan lubang di sebelah pos sokongan.

Reka bentuk penangkap atas dengan penggelek

Dalam sesetengah kes, untuk mengukuhkan kanvas boleh dijahit dengan lembaran logam berprofil. Lembaran pengancing untuk kanvas dijalankan dengan bantuan mengetuk sendiri atau memukau, kaedah kedua lebih dapat diandalkan. Sekiranya anda perlu melancarkan beberapa helaian, mereka bertindih.

Elemen penting reka bentuk pintu gerbang dengan tangan anda sendiri (lukisan, rajah, sketsa yang mengesahkan) - perangkap. Penangkap lebih rendah mengurangkan beban pada troli roller apabila pintu masuk berada dalam kedudukan tertutup. Oleh itu, ia dipasang dengan pintu ditutup sepenuhnya. Di bawah roller akhir, penangkap bawah dipandu sedemikian rupa sehingga permukaan sokongannya lebih tinggi daripada tahap roller akhir.

Penangkapan atas dalam kedudukan tertutup pintu gerbang dengan kurungan atasnya harus menyentuh sudut pelindung tepi utama bilah.

Skim pemasangan perangkap bawah

Jika dikehendaki, selepas memasang struktur, daun pintu boleh dicat dalam pelbagai warna. Cat mesti tahan lama dan tahan terhadap pelbagai jenis kesan semula jadi yang buruk. Untuk mengekalkan lapisan cat selagi mungkin, permukaan mesti dibersihkan dahulu dengan penggiling atau kulit, dan kemudian degrease dengan aseton.

Selepas pelucutan, gerbang itu diarahkan. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan berus, roller atau cat spray gun. Pilihan kedua adalah lebih baik, kerana ia membolehkan untuk mengelakkan ketidaksamaan dan perceraian. Selepas buku asas, cat cat digunakan. Selepas kering, warna diulang. Pelbagai jenis cat dan di bawah keadaan cuaca yang berbeza boleh kering dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Pewarnaan akan memanjangkan hayat pintu dan melindungi mereka daripada kakisan.

Lukisan, gambar dan video pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri: pemilihan dan pemasangan automasi

Untuk memasang pintu gelangsar automatik anda akan memerlukan peralatan elektrik khusus. Pilihan automasi adalah isu yang agak rumit, kerana ia bergantung kepada berat struktur, keadaan persekitaran dan banyak faktor lain. Perhatian khusus harus diberikan kepada ciri-ciri berikut:

 1. Bahan gear dalam gearbox - logam yang paling dipercayai dan terbaik bertolak ansur keadaan alam sekitar tidak menguntungkan. Di samping itu, mereka dicirikan oleh ketahanan.
 2. Rizab kuasa enjin - dalam hal fros yang teruk, beban pada enjin lebih besar daripada di bawah keadaan normal, oleh itu rizab daya harus padat dalam kes ini.
 3. Jenis suis - suis had logam boleh menjadi jem pada musim sejuk, jadi lebih baik untuk memilih satu magnet untuk digunakan dalam iklim yang keras.

Automation Memandu gelongsor pintu 1 - elektromekanik penggerak 2 - Kawalan panel 3 - photocells dipasang, 4 - photocells, 5 - lampu isyarat, 6 - suis 7 - panel solar, 8 - unit bateri boleh dicas semula, 9 - peranti berbilang fungsi O-View

Satu lagi parameter penting apabila memilih automasi adalah berat daun. Jika ia tidak melebihi 500 kg, maka anda boleh memilih pemacu untuk pintu yang ringan, dan jika ia mencapai 1 tan - maka anda memerlukan automasi untuk struktur berwajaran. Jenis peralatan yang berasingan digunakan untuk pintu perindustrian.

Gerbang dengan tangan mereka sendiri. Lukisan, gambar dan video. Huraian proses pemasangan sendiri. Kelebihan dan kelemahan berayun dan gelongsor pintu, ciri pemasangan mereka.

Bagi pembuat automasi yang popular untuk gelongsor pintu, anda boleh memberi perhatian kepada syarikat-syarikat berikut:

 • Came adalah pengeluar Perancis yang produknya sangat popular di kawasan panas. Pada musim sejuk, pada rak dan had had, ais boleh dibentuk, jadi tidak disyorkan untuk menggunakan model dari syarikat ini dalam keadaan musim sejuk yang teruk;
 • Nice - automasi berkualiti tinggi untuk pintu jenis cahaya. Ia agak murah, dicirikan oleh ketahanan dan ketahanan dalam operasi biasa. Gear dalaman dibuat dari plastik, oleh itu, jika berat yang diizinkan melebihi, mereka dapat dengan cepat menjadi tidak dapat digunakan;

Pemanduan automatik untuk gelongsor pintu

 • Faac - Automasi Itali untuk operasi dalam semua keadaan cuaca. Satu ciri yang tersendiri - bekalan besar motor, yang membolehkan untuk beroperasi walaupun dalam musim sejuk yang teruk dan menukar jenis magnet, menghalang pembekuan ais. Gear diperbuat daripada keluli dan tembaga, sehingga mereka dapat memiliki margin keselamatan yang besar;
 • An-motor - salah satu motor elektrik yang paling berpatutan, dicirikan oleh kualiti tinggi. Automasi ini dibuat di Belarus, sehingga dapat membanggakan harga demokrasi.

Nasihat berguna! Apabila memilih automasi untuk pintu masuk, bergantung pada beban maksimum pada mekanisme, serta pada keadaan cuaca yang paling teruk di kawasan anda.

Perhimpunan diri dari automasi agak mudah, kerana set mengandungi arahan pemasangan.

Pintu gelongsor untuk laman web ini boleh dibuat dengan tangan atau diperintahkan siap dan dipasang

Gambaran keseluruhan model pintu gelangsar siap sedia

Jika anda tidak mempunyai masa, keinginan atau kemahiran yang diperlukan untuk membuat pintu sendiri, anda boleh memberi perhatian kepada beberapa model siap dari pengeluar terkenal:

Gelongsor pintu dengan tangan mereka sendiri: lukisan, gambar rajah, lakaran struktur. Kelebihan dan kekurangan

Seperti reka bentuk lain, pintu gelangsar mempunyai kelebihan dan kelemahan mereka. Berikut ini boleh dikelaskan sebagai positif:

 1. Mereka selamat untuk orang, terutamanya, untuk kanak-kanak kecil.
 2. Disifatkan oleh kekuatan tinggi dan daya galas, serta ketegaran yang baik.
 3. Pada musim sejuk, tidak perlu membersihkan salji di depan pintu gerbang untuk membukanya.

Pintu gelongsor untuk zon masuk boleh dibuat dari logam, kayu, papan beralun dan mempunyai reka bentuk eksklusif mereka sendiri

 1. Kebanyakan model tidak menyediakan wiket; Anda boleh masuk melalui pintu tersebut hanya dengan membukanya sepenuhnya.
 2. Pintu gelongsor mengambil ruang dari pagar.
 3. Ia agak sukar untuk memilih kisi panduan jenis yang diperlukan, untuk ini anda perlu melakukan sejumlah besar pengiraan.

Untuk bercakap mengenai kebaikan dan keburukan gelongsor pintu boleh cukup panjang lain, tetapi seseorang itu perlu tahu pasti - jenis lawan pedang adalah yang agak boleh dipercayai dan mengambil ruang yang sedikit, yang boleh menjadi faktor penentu dalam memilih reka bentuk yang cantik dan berfungsi untuk kawasan pinggir bandar.

Gerbang dengan tangan mereka sendiri. Lukisan, gambar dan video

Gazebos dengan tangan mereka sendiri: lukisan dan saiz, skim, lakaran dan reka bentuk bangunan ringan

Almari pakaian dengan tangan mereka sendiri: lukisan, skim dan gambar sistem berfungsi

Pemanasan air rumah peribadi dengan tangan sendiri, skim pembinaan

Bangku taman logam dengan tangan mereka sendiri: cetak biru dan reka bentuk foto

Rumah hijau diperbuat daripada polikarbonat dengan tangan sendiri dari profil. Lukisan struktur

Bagi saya, bagi techie, apabila memilih automasi, parameter teknikal penting, dan bukan penampilan. Saya datang dari hakikat bahawa peralatan yang perlu bekerja dengan sempurna sebagai senapang Kalashnikov, (pada suhu negatif, titik voltan dan mengheret berat pintu dengan margin 15-20% - ini adalah realiti di musim sejuk). Prostudiroval sekumpulan laman web (ulasan, video, dan sebagainya) dan pengeluar, yang menjanjikan apa, pada keseluruhannya diselesaikan pada automasi Itali Comunello. Semua parameter yang berkaitan dengan permintaan saya. Cari penjual di rantau anda, yang sama tidak sukar. Telah bekerja tanpa masalah selama 1.5 tahun.

Cara membuat pintu geser terbaik dengan tangan anda sendiri: lukisan, gambar rajah, lakaran reka bentuk

Gerabak dengan mekanisme pengunduran adalah cara yang baik untuk melindungi kawasan persendirian. Mereka menyediakan akses mudah ke rumah dan halaman, melindungi daripada penembusan oleh orang yang tidak dikenali dan memperbaiki keadaan yang selesa. Anda boleh membuat pintu gelangsar dengan tangan anda sendiri: lukisan, gambar rajah, lakaran reka bentuk membolehkan anda menjalankan kerja pemasangan dengan betul. Pagar seperti itu membolehkan anda menjimatkan ruang di halaman. Pilihan ini sesuai jika tapak tidak mempunyai tempat untuk membuka pintu ke dalam atau ke luar. Untuk membuat pemasangan berkualiti tinggi, anda perlu memilih mekanisme jenis yang sesuai.

Pagar dengan mekanisme gelangsar sangat sesuai dengan luaran keseluruhan dan membolehkan anda meninggalkan banyak ruang kosong

Gelongsor pintu dengan tangan mereka sendiri: lukisan, lakaran, lakaran pembinaan

Pagar dengan alat roll-out dicirikan oleh pembukaan yang licin ke arah yang betul, dan oleh itu tidak perlu ruang tambahan untuk membongkar flaps. Sebelum anda membuat keputusan untuk membuat pintu gelangsar dengan tangan anda sendiri, ia patut mempertimbangkan merit dan merosakkan reka bentuk.

Malah pagar yang luar biasa dengan reka bentuk rumit boleh meluncur

Kelebihan berikut diserlahkan:

 • peranti sedemikian tidak mengganggu laluan kenderaan, walaupun di ruang terkurung;
 • pemasangan pemasangan cantilever pengikat, membolehkan anda melekapkan pagar walaupun dalam keadaan cuaca buruk;
 • Lapisan struktur diperbuat daripada pelbagai bahan: papan bergelombang, lathing menegak dan elemen tempa, dan sebagainya;
 • Reka bentuk boleh dibuat daripada panel sandwic khas atau lembaran berprofil biasa;
 • tidak ada kendali gelung;
 • automasi dan peranti khas membenarkan untuk melanjutkan tempoh operasi.

Pagar gelongsor boleh dibuat daripada apa-apa jenis bahan

Kelemahannya adalah kos kewangan yang ketara, berbanding dengan model konvensional. Anda boleh memilih pintu gelangsar yang berbeza dengan tangan anda sendiri. Lukisan, gambar rajah, lakaran, reka bentuk akan membantu mewujudkan pilihan terbaik.

Bergantung pada ciri reka bentuk, jenis berikut dibezakan:

 • model penggantungan boleh dipercayai. Elemen utama dipasang pada mekanisme roller, yang mana ia dipasang pada rasuk;

Model yang digantung kuat, jadi ia boleh digunakan bukan sahaja dalam isi rumah persendirian, tetapi juga untuk kawasan perindustrian

 • untuk pelbagai iklim sesuai dengan pintu cantilever. Mereka dipasang di atas asas dan dipasang pada struktur balok menggunakan kereta rol;

Blok konsol adalah bahagian penting pagar

 • pada kedalaman 1.5 meter, struktur pada buasir skru dipasang;

Pemasangan elemen sokongan menjamin kestabilan pagar

 • halangan mekanikal mesti dibuka secara manual. Mereka mudah dipasang dan lebih murah;

Model mekanikal boleh dibuat dari bahan-bahan yang murah, ini tidak menjejaskan kualiti kerja reka bentuk

 • pagar automatik dilengkapi dengan pemacu elektrik.

Pagar automatik dikawal oleh alat kawalan jauh

Pintu automatik dengan pembukaan jauh. Dalam penerbitan yang berasingan anda akan mendapat nasihat mengenai pemilihan dan pemasangan, serta harga pemasangan dan pembinaan itu sendiri.

Pemilihan penggelek berkualiti untuk gelongsor pintu dan komponen lain

Terdapat banyak komponen dan bahan yang boleh mereka bentuk pintu gelongsor dengan tangan mereka sendiri. Video ini membolehkan anda melihat proses pemasangan terperinci. Apabila membeli bahan-bahan, ia patut mempertimbangkan dimensi risalah, berat peranti dan saiz pembukaan. Komponen yang dipilih dengan teliti untuk lawan pedang, lebar bukaan adalah lebih daripada lima meter.

Rollers harus dibuat bahan tahan lama, kerana mereka telah mengagihkan beban besar

Beban maksimum dan petunjuk lain dikira dari lukisan. Kemudian di bawah pengiraan dibuat set lengkap alat ganti pengeluar tertentu dipilih. Ramai pemilik rumah lebih suka syarikat berikut: Roltek Eco, Alutek dan Roltek Micro.

Maklumat berguna! Apabila memilih alat ganti, anda perlu beralih kepada projek siap sedia dan tuan terbukti.

Membuat reka bentuk fungsional akan membantu lukisan, gambar dan video gelongsor pintu. Anda boleh membuat model yang dipilih dengan tangan anda sendiri. Ini memerlukan penyediaan peralatan khas dan bahan.

Sebelum pemasangan, semua dimensi diukur dengan teliti

Kit alat yang diperlukan

Untuk pemasangan struktur recoiling, alat khusus berikut mesti disediakan:

 • Mesin kimpalan dipilih dengan baik oleh jenis penyongsang, yang akan memastikan kimpalan yang berkualiti;

Penggunaan mesin kimpalan memerlukan kemahiran profesional

 • untuk pewarna walaupun, pemampat udara boleh digunakan;

Pemampat udara membantu dengan cepat melukis

 • untuk memotong kekunci tertentu yang anda perlukan Bulgaria dengan satu set cakera.

Alat sedemikian memerlukan pengendalian yang sangat berhati-hati

Juga memerlukan gerudi, tang dan langkah pita.

Bagaimana untuk membina asas yang boleh anda lihat pada video. Pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri harus bermula dengan menandakan tempat itu. Lebar parit harus kira-kira setengah meter. Sebagai tiang, tiang pagar digunakan. Apabila memasang reka bentuk automatik, anda mesti menyediakan tempat untuk memasang kabel elektrik. Apabila memasang pangkalan di bawah pagar, saluran dengan tetulang digunakan. Campuran konkrit harus membekukan selama enam hari.

Pemasangan saluran memerlukan pengiraan dan ketepatan yang tepat

Yayasan itu boleh didirikan dengan cara-cara berikut:

 • Apabila memasang asas monolitik tiang, dua tiang dipasang di tanah, yang disambungkan oleh saluran. Untuk penggalian tanah, bor kebun digunakan. Lubang-lubang harus terletak berhampiran dengan pagar dan dihubungkan dengan parit;
 • untuk memasang asas skru tiang, buasir mestilah diskrukan ke tanah.

Maklumat berguna! Mendalam di bawah asas dijalankan ke kedalaman kira-kira dua meter.

Yayasan itu mempunyai semua beban utama

Tata letak dilakukan sebelum memasang pintu gelangsar secara manual. Lukisan, gambar rajah, lakaran, reka bentuk projek akan membantu untuk meletakkan tanda dengan betul. Di tanda pembukaan, tali kord terbentang, yang menunjukkan trajektori pergerakan risalah. Juga, tetapkan kawasan pelarasan. Kemudian ia ditentukan susunan sokongan dengan penggelek.

Rajah menunjukkan semua elemen utama perhimpunan

Pemasangan pagar tersebut terdiri daripada peringkat berikut:

 • penyediaan awal roller troli;
 • pemasangan sistem;
 • pelarasan kedudukan galas roller;
 • pemasangan roller penutup dan palam profil utama;
 • pengikat kurungan panduan;
 • pemasangan sokongan dan pelapis;
 • penangkap mekanisme penangkal dan automatics;
 • pelarasan dengan sepana.

Selepas menyesuaikan gerak bilah, roller cincin dipasang. Ia perlu diletakkan di dalam struktur utama dan dipasang dengan memasang bolt. Seterusnya, elemen atas dengan penggelek dipasang, yang harus menggenggam bahagian atas bilah. Memasang perangkap membolehkan anda mengurangkan berat badan pada troli roller. Elemen itu dipasang dengan penutup yang ditutup.

Nasihat berguna! Untuk mengelakkan sebarang percepatan di dalam profil, yang mungkin mengganggu pergerakan risalah, satu cap profil sokongan dilampirkan dari dalam.

Untuk memasang struktur, alat khas dan bahan tambahan akan diperlukan

Selepas pemasangan struktur kanvas boleh dicat dalam pelbagai warna. Gunakan hanya cat tahan lama dan berkualiti tinggi. Untuk menjaga salutan untuk masa yang lama, permukaannya dibersihkan dengan teliti menggunakan kulit, dan kemudian degreased dengan aseton. Setelah dibersihkan, strukturnya siap. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan roller, berus atau semburan senjata. Kemudian, lukisan itu dilakukan dalam beberapa lapisan. Bergantung kepada jenis cat yang kering, ia mengambil masa beberapa jam hingga hari.

Pagar gelongsor boleh dicat dengan cara yang asal. Semua orang akan terkejut dengan imej 3D

Lukisan, gambar dan video pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri: pemasangan mekanisme automatik

Untuk memasang struktur recoiling dalam automasi akan memerlukan peralatan elektrik khas. Apabila memilih sistem automatik, parameter berikut adalah penting:

 • Bahan unsur. Dalam gearbox dipasang gear yang diperbuat daripada logam, yang dicirikan oleh kebolehpercayaan;
 • Kapasiti enjin menjejaskan kualiti kerja mekanisme dalam sebarang keadaan cuaca;
 • Sejenis suis.

Pemula tidak dapat menangani sambungan automasi

Apabila memilih automasi yang boleh dipercayai, ia patut mengambil berat berat risalah.

Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk melaksanakan pembinaan dengan tangan anda sendiri, maka adalah penting untuk mempertimbangkan varian struktur yang dibeli:

 • Hormann adalah pengeluar utama garaj dan lain-lain jenis pintu;
 • Roltek adalah syarikat domestik yang menghasilkan produk pada harga yang berpatutan;
 • keselamatan dan kemudahan penggunaan berbeza dari pintu Kumpulan Permainan;
 • Dorhan terutamanya dikenali untuk menghasilkan bahagian untuk sebarang jenis pintu.

Produk harus dipilih bukan sahaja untuk mengambil kira ciri-ciri teknologi, tetapi juga penyelesaian reka bentuk

Ciri-ciri peranti lawan pedang dengan mekanisme gelongsor

Pagar jenis gelongsor mempunyai banyak plus yang tidak dapat dipertikaikan. Mereka selamat dan dicirikan oleh peningkatan kekuatan. Pada musim sejuk, anda tidak perlu membersihkan salji, seperti sebelum pintu berayun. Kebanyakan struktur ini tidak menyediakan wiket, untuk masuk ke dalam, anda perlu membuka pintu sepenuhnya. Pintu gelongsor akan menghiasi sebarang pemilikan rumah. Juga, reka bentuk berfungsi akan mewujudkan ruang ergonomik dan selesa di hadapan rumah.

Hiasan pemilikan rumah pinggir bandar akan menjadi reka bentuk eksklusif

Video: pemasangan struktur rekabentuk dengan tangan anda sendiri

Adakah kami menjawab soalan anda? Balas balasan

Rubrik untuk bilik

Undian bulan itu

Semua hak terpelihara.

Pada penggunaan penuh atau separa bahan di laman web ini, pautan terus aktif diperlukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 3 = 3