Isospan penebat wap dalam manual arahan

Isosphere: jenis, ciri dan arahan untuk digunakan

Syarikat "Hexa" pada tahun 1998 mula menghasilkan parobarriers di bawah tanda dagangan "ISOSPAN" - bahan berfungsi. Produk dalam masa yang singkat mendapat pengiktirafan kerana parameter teknikal yang tinggi dan harga berpatutan. Arahan untuk penggunaan Izospan membolehkan anda memilih membran yang tepat mengikut syarat-syarat penggunaannya dan dengan betul memasang penghalang wap dalam sistem penebat struktur bangunan rumah atau bumbung.

Penebat wap jenama Izospan

Isospan adalah membran atau filem bukan tenunan yang digunakan sebagai sebahagian penebat terma untuk melindungi penebat haba dari kelembapan, serta unsur-unsur yang terbuat dari kayu dan logam dari penampilan rot dan kakisan.

Dalam pembinaan digunakan kalis air bumbung Izospan, yang diikat terus ke kasa di bawah peti, penghalang wap untuk pemasangan dari sisi loteng, untuk melindungi penebat berserat dari pengumpulan kelembapan. Juga, filem penghalang wap digunakan untuk melindungi lantai lot, lantai dan siling, dan penebat haba dinding dari sisi bilik.

Untuk dinding struktur kayu, terlindung dari luar, membran wap yang telap digunakan untuk melindungi penebat haba berserat dari luluhawa dan tidak mengganggu dengan melepaskan stim.

Contoh penggunaan dalam bumbung terlindung

Sebelum membeli bahan, adalah perlu untuk memahami apa jenis Isospan pengeluar yang menawarkan, dalam ciri dan tujuan mereka. Julat ini termasuk bahan-bahan roll dari kain bukan tenunan dan filem, termasuk dengan salutan tambahan. Pemasangan Isospan dilakukan bergantung pada tujuan jenis produk tertentu.

Ciri-ciri jenis halangan Izospan berbeza dengan perbezaan yang ketara. Mengikut klasifikasi, terdapat tiga jenis bahan:

 1. membran membran hidro dan angin;
 2. filem hidro dan wap penebat dengan ciri-ciri yang berbeza;
 3. bahan gulung bukti wap yang menggalakkan penghematan haba.

Kumpulan bahan tanda dagangan Isospan Setiap jenis Isospan mempunyai beberapa pilihan. Sama sekali terdapat penanda huruf, yang memudahkan pilihan di tempat pembelian dan membantu memahami bagaimana ini atau bahan itu harus digunakan. Dalam manual untuk digunakan, anda boleh membaca arahan yang lebih terperinci.

1

Membran wap-telap untuk kalis air dan perlindungan angin

Membran fabrik bukan tenunan untuk penciptaan halangan getah kalis air yang ditapis direka untuk kerja luar pada penebat haba bumbung dan struktur dinding. Bahan tidak lulus kelembapan dan mampu melindungi pemanas dari kesan pemendakan dan angin.

Di samping pemanas kalis air, diafragma penyebaran memenuhi satu lagi fungsi - ia tidak membebaskan kelembapan memasuki penebat haba berserat melalui dinding bangunan bersama dengan stim. Steam cepat dikeluarkan ke luar, terima kasih kepada struktur kayu yang tidak terancam oleh kulat, dan penebat tidak kehilangan sifat penebat habanya.

Contoh halangan wap siling

Membran penyebaran diperbuat daripada polipropilena. Penggunaannya selamat untuk kesihatan manusia dan mencegah penampilan kulat. Skop penggunaan:

 • penebat bumbung nada dengan sudut kecondongan lebih dari 35 °;
 • pendirian rumah bingkai;
 • penutup luaran dinding dengan tepi atau lapisan;
 • perlindungan hidro dan angin penebat haba di bawah facades yang berventilasi.

Isospane A, AM, AS, AQ proff, A dengan PDM

Barisan membran wap hidro-angin kalis air termasuk bahan bukan tenunan pelbagai ketumpatan:

 • Isospan A (ketumpatan indeks 110 g / m 2) - membran yang paling telap dari keseluruhan garis, memberikan kelembapan untuk keluar, tetapi tidak membiarkannya di dalam. Ia adalah perlu untuk meninggalkan jurang untuk pengudaraan semasa pemasangan.
 • Isospan AM (90 g / m 2) adalah membran tiga lapisan. Ciri-ciri teknikal Isospan AM membolehkan pemasangan hidro dan penghalang angin pelindung tanpa jurang pengudaraan, kerana udara beredar di antara lapisan bahan dan menghilangkan kelembapan.
 • Isospane AS (115 g / m 2) juga merupakan bahan penyebaran bukan lapisan tiga lapisan, tetapi lebih padat daripada AM.
 • Isospan AQ proff (120 g / m 2) adalah bahan profesional. Isospane AQ proff mempunyai struktur tiga lapisan dengan tetulang bertetulang. Gunakan Isospan AQ proff adalah disyorkan jika dinding luar atau sistem bumbung terlindung untuk beberapa waktu akan terpaksa dikeluarkan tanpa salutan perlindungan dan hiasan luaran. Ciri-ciri Isospan AQ proff - peningkatan ketahanan terhadap kelembapan, ultraviolet, kerosakan mekanikal.
 • Isospan A dengan OZD - dari Isospan A bahan dibezakan oleh kehadiran retardants api. Membran tidak mudah terbakar digunakan jika ia sepatutnya menjalankan operasi kimpalan di kawasan berhampiran struktur yang dipanaskan, contohnya, apabila memasang facades ventilasi.

Jadual wap membran yang telap

Membran mikrofon diperbuat daripada dua atau tiga lapisan. Ciri ciri mereka adalah kualiti bahan yang berbeza dari depan dan belakang. Satu sisi licin, yang lain kasar. Hidro-windproof Izospan ke pemanas diletakkan dengan sebelah putih, jika ia membran isospan AQ proff, AM dan AS. Dalam kes ini, halangan penyerapan Isospan A dan A dengan OZD, mengikut arahan, dipasang dengan kelebihan sampingan ke luar. Menurutnya, kondensat yang terkumpul mesti mengalir ke longkang saliran.

Filem perlindungan hidro perlindungan dan wap

Filem penghalang kalis air dan wap direka untuk pemasangan dalaman. Ia digunakan untuk melindungi penebat dan struktur dari kelembapan, yang meningkatkan kekonduksian haba penebat haba, menyumbang kepada pemusnahan kayu dan logam. Penggunaan filem yang tidak mengalir wap dan kondensat, memanjangkan hayat perkhidmatan pemanas dan struktur bangunan, jika pemasangan yang betul telah dibuat.

Skop filem halangan hidro dan wap:

 • Susunan asas lantai;
 • pemasangan bumbung terlindung (perlindungan bahan yang memasuki bumbung rata atau menegak);
 • penebat struktur melampirkan dari sisi bilik, kalis bunyi sekatan;
 • perlindungan lantai - ruang bawah tanah, interstorey, loteng (berfungsi sebagai penghalang kalis air);
 • meletakkan kayu berasaskan kayu atau lantai kayu (papan parket, lantai lantai, lamina).

Meletakkan penghalang wap di atas lantai

Pengilang menawarkan pelbagai bahan yang berfungsi sebagai penghalang wap dan kalis air. Semua jenis Isospan berbeza-beza dalam kepadatan dan fungsi:

 • Isospan B (ketumpatan indeks 72 g / m 2). Penebat wap Isospan B adalah antara jenis bahan yang paling popular kerana ciri-ciri dan harga yang berpatutan. Dengan pertolongannya, dinding dalaman, siling dengan lantai bawah tanah dan lantai interstorey, loteng dan loteng di bawah bumbung bertebat adalah penebat wap.
 • Isospane C (90 g / m 2). Filem ini dilapisi dengan lantai konkrit. Bahan ini diletakkan untuk melindungi penebat haba pada bumbung nada.
 • Isospan D, DM (105 g / m 2). Izospan D dan DM - pelbagai bahan kekuatan tinggi. Mark DM mempunyai permukaan antikondensat. Isospane D, DM direka untuk beban tinggi. Isospan D dan DM terutamanya digunakan untuk kalis air bumbung yang rata atau bernada. Bahan ini sesuai digunakan sebagai bumbung sementara. Juga Izospan D akan membantu menyelesaikan masalah dengan lantai konkrit atau tumpang tindih bawah tanah, jika struktur memerlukan perlindungan yang dapat dipercaya terhadap kelembapan.
 • Isospan RS (84 g / m 2), RM (100 g / m 2). Seperti Isospan D, jenis filem ini dicirikan oleh kekuatan tinggi. Khususnya, ia dicapai kerana struktur tiga lapisan Isospan RS dan RM - di tengah-tengah terdapat jejaring polipropilena. Pemakaian Isospan RS dan RM - susunan penebat hidro dan wap untuk siling, pembinaan dinding, lantai, siling, untuk bumbung mana-mana jenis.

Pelbagai aplikasi dan ciri teknikal Izospan D, C, B, Izospan RS dan bahan RM menjadikan mereka yang paling popular di kalangan semua bahan roll jenama.

Jadual stim dan kalis air

Isospane D, seperti wakil-wakil kumpulan lain, mempunyai dua lapisan luar dengan fungsi yang berbeza. Salah satu permukaan licin, yang kedua adalah kasar dan berserabut. Kekasaran sisi luar mempromosikan sifat-sifat bahan untuk memegang dan menghilangkan wap yang menetap dan kondensat di atas permukaan, yang membolehkannya cepat menguap.

Lembaran kekuatan tinggi (Izospan D, Izospan RS, RM) dirawat dengan komposisi penahan air semasa proses pembuatan. Bahan hidrofobik sesuai untuk digunakan sebagai lapisan kalis air semasa pemasangan lantai tanah, simen menjalar pada asas konkrit di bilik basah.

Memasang penghalang wap, perlu meletakkan Izospan dengan permukaan licin ke bahan penebat. Bergantung pada keadaan operasi struktur, mungkin diperlukan untuk menyediakan jurang udara 40-50 mm, yang memastikan pelapukan kelembapan.

Haba yang mencerminkan wap dan bahan kalis air

Antara bahan-bahan Izospan, adalah berguna untuk mengeluarkan satu filem, yang disalut dengan kaedah salutan aluminium. Ciri-ciri bahan kerajang adalah keupayaan untuk mencerminkan sinaran terma.

Di dalam premis, foil foil digunakan untuk membuat penghalang stim kalis air untuk melindungi penebat haba, dan juga untuk meningkatkan kecekapan tenaga penebat. Apabila dipasang di luar bangunan, bahan kerajang akan melindungi penebat dari hujan dan cuaca.

Penggunaan bahan kerajang di loteng

Kumpulan ini termasuk bahan berbuih, struktur yang memungkinkan untuk mengurangkan kehilangan haba bilik-bilik yang dipanaskan dengan ketara. Tujuan khusus bahan-bahan yang ditandakan Isospan FB, Isospan FS, Isospan FD, Isospan FX dipilih selaras dengan ciri-ciri substrat dan salutan.

 • Isospane FB (Indeks ketumpatan 132 g / m 2). Asasnya adalah papan bangunan berkepadatan tinggi nipis. Isospan FB dari luar dilengkapi dengan lapisan lavsan dengan sputtering aluminium. Sfera penggunaan adalah penutup siling dan dinding di sauna dan mandi. Isospan FB mampu menampung sehingga 90% sinaran panas.
 • Isospan FD (132 g / m 2). Ia adalah asas polipropilena tenunan di mana lapisan aluminium digunakan di satu pihak. Isospan FD membolehkan anda membuat halangan perlindungan di siling dan lantai loteng, ia digunakan untuk susunan sistem lantai, air atau elektrik yang hangat.
 • Isospane FS (92 g / m 2). Asas Isospan FS terbuat dari kain bukan tenunan, di mana foil digunakan. Isospane FS adalah bahan roll yang tidak takut kelembapan, tahan lama dan mudah dipasang. Digunakan sebagai haba bumbung dan penghalang wap untuk bumbung cenderung, serta untuk dinding bingkai.
 • Isospan FX (145-175 g / m 2). Isospan FX dicirikan oleh substrat polimer berbuih tebal 2-5 mm dengan salutan aluminium. Isospan FX boleh digunakan sebagai penebat haba bebas atau dipasang bersama dengan jenis penebat lain. Sfera penggunaan adalah haba yang mencerminkan, hidro dan wap-pelapisan dinding, siling, loteng. Ia juga sesuai sebagai substrat yang mencerminkan haba di bawah lamina.

Selaras dengan arahan, bahan-bahan seperti Isospan FB, Isospan FS, Isospan FD, Isospan FX diletakkan sedemikian rupa sehingga bahagian sisi kerajang memantul menghadap ke bilik.

Pemasangan perlindungan hidro-angin dan halangan wap pada bumbung bertebat terlindung

Memandangkan parameter teknikal bahan, sebagai kalis air dan perlindungan angin untuk cerun bumbung terikat bumbung bertebat, Izospan A digunakan. Untuk mengetahui jumlah bahan yang diperlukan, diperlukan untuk mengira kawasan semua skate dan mengira bilangan gulung.

Peletakan Isospan untuk kalis air bumbung (pilihan antara tanda A dan jenis bahan yang serupa - AM, AQ proff) dilakukan dengan menggunakan arahan:

 • Pada peringkat awal, papan penebat berserabut dimasukkan di antara kasau.
 • Di bingkai kayu bumbung dari luar hendaklah diletakkan bahan roll kalis air - jalur mendatar, bermula dari bawah.
 • Adalah penting untuk tidak mengelirukan bahagian mana untuk meletakkan Izospan pada pemanas - letakkan penebat kalis air di sebelah putih tanpa inskripsi.
 • Peletakan dilakukan dengan tumpang tindih jalur atas di bahagian bawah dalam 15-20 cm, tanpa ketegangan bilah, tetapi juga tanpa kendur - jika tidak bahan akan bising ketika angin kuat.
 • Semasa proses peletakan, bahan itu dipasang pada kasau oleh staples menggunakan stapler pembinaan.
 • Jalur atas di bahagian rabung dipasang dengan bengkok ke tanjakan kedua, arahan untuk penggunaan Isospan menunjukkan bahawa adalah wajar untuk mengelakkan berlabuh kanvas di bahagian rabung bumbung yang bernada.
 • Kipasnya disumbat dengan selat untuk membuat jurang udara (ketebalan selat 40-50 mm), supaya aliran udara menyumbang kepada penyingkiran kelembapan dari lapisan pemanasan. Di bawah selat itu, pita pengedap pelekat diri dipasangkan dengan preliminarily, kemudian mereka memasang lath untuk bumbung.
 • Semua sendi dan bahan kalis air untuk struktur dilekatkan dengan pita pemasangan untuk pengedap.

Jika Izospan DM dipilih sebagai penghalang kalis air bumbung bertebat bertebat, manual operasi memerlukan jurang udara disediakan di antaranya dan pemanas. Ini boleh dilakukan dengan mengusung rel kaunter di sepanjang khemah. Di samping itu, lubang bolong mesti disediakan di rabung bumbung. Atap bumbung bertebat bumbung bernada

Bumbung yang dibungkus dengan penebat panas berserat, memerlukan parobarrier yang berkualiti dari bilik loteng atau rumah, supaya kelembapan tidak merosakkan penebat. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan filem penghalang wap gred B atau RS atau pilih bahan foil yang sesuai.

Pertimbangkan bagaimana untuk meletakkan halangan halangan wap dengan betul, mengikut arahan:

 • Filem Isospan gred B, RS mempunyai lancar dan kasar. Ia perlu dilayari oleh permukaan licin ke penebat panas, dan kasar ke sisi bilik. Apabila meletakkan, web mendatar bertindih lipit prokleivaya pita khas. Mempercepat bahan ke kasa dengan bantuan kurungan.
 • The foamed Izospan dalam aplikasi adalah mudah - biasanya tidak ada soalan tentang sisi mana untuk meletakkan bahan, kerana jelas bahawa sisi metallized harus mencerminkan sinaran panas dari sumber panas di dalam ruangan. Pakaian diikat (FX-butt) dan diikat ke bingkai dengan staples. Arahan pemasangan memerlukan penggunaan pita aluminium untuk menjahit jahitan.

Skim bumbung terlindung

Pemasangan kalis air untuk bumbung nada yang tidak panas

Untuk melindungi unsur-unsur kayu dari bumbung yang terisolasi dari hujan, angin dan kondensat, disyorkan untuk menggunakan filem Izospan D atau DM (berbeza dengan permukaan antikondensat), serta RM atau RS, sebagai penghalang angin.

Di atas bumbung konfigurasi kompleks, atau dengan mengambil kira penebatan bumbung selanjutnya, adalah disyorkan untuk menggunakan bahan bertetulang wap yang tahan karat bagi jenama AQ proff.

Oleh kerana ia tidak diperlukan untuk melindungi bumbung sebelum meletakkan kalis air, bahan itu akan segera digulung ke atas kasau dan dipotong ke saiz. Jalur dipasang secara mendatar, dari bawah ke bawah, dengan menggunakan stapler pembinaan dengan staples atau kuku dengan topi lebar. Memukul pada semua sendi mendatar dan menegak - dari 15 cm. Bersama dan abutmen hendaklah dilekatkan menggunakan pita pelekap khas. Pita pelekat dipasang di atas kalis air di sepanjang kasau untuk menutup mata lampiran. Meliputi liputan kaunter dipenuhi dengan peti yang kukuh atau jarang untuk pemasangan bahan bumbung di atas bumbung.

Pai bumbung bumbung bernada tidak panas

Bahagian yang membentangkan halangan angin-kalis air:

 • di filem D, DM, RM, RS kelebihan halus harus menghadap ke atap;
 • Digunakan dalam bentuk membran kalis air, termasuk AQ proff, mereka diletakkan dengan tepi putih ke bawah.

Filem kalis air yang digunakan D, DM, RM atau RS juga memerlukan susunan celah pengudaraan di rabung bumbung.

Pemasangan wap-kalis air pada bumbung rata terlindung

Jika bumbung rata memerlukan penebat luaran, Izospan D atau RM digunakan, dan filem RS dan C juga dibenarkan. Bahan ini dilancarkan ke dalam asas kepingan konkrit dengan lapisan bertindih 15-20 cm. Untuk menyambungkan jalur antara mereka dan untuk membetulkannya ke struktur konkrit, gunakan pita penyambung berjenama. Lebih dari pemanas dan bumbung terlindung.

Kek bumbung rata

Pembinaan lantai loteng

Adalah penting untuk menggunakan bahan-bahan yang betul untuk susunan tingkat loteng, memilih mereka mengikut syarat-syarat operasi dan tujuan penggunaan:

 • Sekiranya diperlukan untuk melindungi penebat haba di lantai di antara bilik yang dipanaskan dan loteng yang tidak panas dari cuaca dan pelembapan, untuk memastikan pengaliran wap daripadanya, AQ proff, membran AM atau AS digunakan. Untuk menahan kanvas mengikuti sisi putih ke penebat haba, rapat, tanpa jurang.
 • Lapisan wap penghalang, yang pada masa yang sama melindungi dari penembusan zarah penebat ke udara, dipasang di sisi ruang tamu. Filem tanda B, RS, C atau DM perlu diletakkan di antara siling draf dan penamat selesai. Sisi kasar mesti menghadap ke bawah. Adalah wajar untuk menyediakan jurang udara (40-50 mm) antara draf siling dan penghalang wap.

Skim loft overlay

Penebat wap dari premis ke siling kasar boleh dipasang dari bahan foil. Lapisan reflektif harus menghadap ke bawah. Antara bahan itu dan bahan penamat, jurang 40-50 mm harus ditinggalkan.

Semua jenis kanvas diletakkan dengan tumpang tindih 15-20 cm, sendi dan persimpangan terpaku pada bahan yang sesuai dengan pita pelekap.

Perihalan bahan Izospan membolehkan anda memahami jenis membran dan filem, untuk memahami bagaimana memilih dan bagaimana untuk meletakkan wap dan kalis air.

Arahan bagi penggunaan halangan wap Izospan V

Man sentiasa memperbaiki kediamannya, cuba melindungi dia sebanyak mungkin dari pengaruh luaran. Dan ini tidak menghairankan. Lagipun, lebih banyak melindungi rumah itu dengan pemanasan asas dari dalam rumah, semakin lama ia akan melayani anda.

Bahagian penting kompleks untuk perlindungan penuh rumah dari pengaruh luaran adalah meletakkan halangan uap. Tanpa halangan wap di dalam rumah pemanas dan juga reka bentuk mudah ia tidak perlu.

Penebat wap Isospan Dalam pek

Apabila memilih halangan wap, kami mengesyorkan agar anda memberi perhatian kepada filem Isospan B, yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

1 Ciri-ciri filem Isospan B

Izospan telah menghasilkan penebat wap untuk masa yang lama. Di pasaran bahan binaan domestik orang-orang ini menunjukkan diri mereka dari pihak terbaik. Apa sebenarnya hakikat bahawa pada masa ini sudah beberapa ratus ribu rumah dilindungi oleh bahan penghalang wap Izospan.

Populariti halangan wap adalah jelas. Ia membolehkan anda melindungi struktur dari salah satu kesan yang paling serius dan merosakkan - evolusi stim yang berlebihan.

Faktanya ialah stim sendiri pada mulanya merupakan hasil kehidupan manusia. Dan tidak seperti kelembapan yang sama, ia mudah melalui mana-mana struktur, walaupun konkrit atau bata. Pengecualian hanya mengandungi bahan-bahan bukti wap.

Tetapi di sini ada masalah lain - ketegangan wap yang lengkap memberi kesan negatif terhadap pengudaraan bilik walaupun ruang bawah tanah terlindung dari luar. Rumah menjadi kaku, ia tidak mempunyai apa-apa untuk bernafas, dan ini, seperti yang anda faham, bukanlah perkembangan terbaik peristiwa.

Serius menderita dari keadaan ini dan insulin sendiri. Sebenarnya, ia adalah pada perlindungan mereka dan direka pelindung wap filem Izospan V. Jika penebat tidak dilindungi, maka lambat laun ia akan mula mengumpul kelembapan. Pemeluwapan, ia berkumpul di dalam penebat, mengurangkan keberkesanannya.

Pada akhirnya, semua ini bukan sahaja akan membawa kepada penurunan kualiti penebat, tetapi juga kepada pemusnahannya yang lengkap.

Filem Izospan B mempunyai ciri-ciri teknikal yang unik. Menghasilkan bukan dari polietilena, kerana ia dilakukan dengan bahan penghalang wap murah, tetapi dari lapisan polipropilena 100%. Dan polipropilena diperkuat. Untuk memecahkannya atau merosakkan secara serius ia amat sukar.

Bahan itu sendiri dihasilkan dengan mencairkan komposisi, kemudian meluncurkannya ke ketebalan tertentu dan meluncurkannya pada aci khas. Ambil perhatian bahawa selepas semua prosedur ini filem yang sangat padat dan sepenuhnya homogen dibentuk.

Permukaan kasar permukaan membran Isospan B

Itu hanya penghalang wap Isospan B sedikit berbeza dari yang lain. Faktanya ialah ia mempunyai dua pihak. Itulah sebabnya terdapat arahan untuk penggunaan filem, di mana ia jelas menunjukkan sebelah mana produk itu akan dipasang pada pemanas.

Dan ini adalah perkara yang sangat penting. Mengapa? Ya, kerana pihak yang berlainan melaksanakan fungsi yang berbeza. Satu sisi Isospan B adalah polypropylene licin yang hampir digilap. Yang kedua mempunyai permukaan kasar.

Sisi licin filem itu sentiasa dilekatkan pada pemanas untuk memanaskan asas dan kawasan buta. Filem ini harus kelihatan kasar dengan bahagian kasar, iaitu, dalam arah yang bertentangan dari pemanas.

Ini disebabkan hakikat bahawa kekasaran pada Isospan pada asalnya dipupuk untuk pemasangan kondensat yang berkesan.

Di bawah keadaan biasa, kondensat, tidak kira betapa kuat kepala menghasilkan stim, sentiasa mengalir ke struktur lantai. Di sana ia menyerap ke dalam kayu, meninggalkan jejak panjang, dan pada umumnya, serius membahayakan semua struktur.

Sekiranya anda meletakkan bahan-bahan perlindungan dengan sampingan luaran yang tidak rata, dan diletakkan bertentangan dengan penebat, maka semua kelembapan akan mengalir terus pada filem. Di sana dia akan kekal.

Pengiraan pakar menunjukkan bahawa berada di dalam filem itu, kelembapan menguap lebih cepat dan tidak mempunyai masa untuk merosakkan struktur sekitarnya.

Bagi bidang permohonan tertentu, arahan untuk filem Isospan B mengatakan bahawa ia boleh digunakan untuk penamat:

 • Struktur bumbung dan tanjakan;
 • Paul;
 • Dinding, di luar dan dalam;
 • Lantai berlamina dan parket.

Seperti yang anda dapat lihat, skop bahan ini agak luas. Yang tidak menghairankan, kerana tanpa penebat stim, tiada pai penebat haba moden akan dikenakan biaya.

Marilah kita perhatikan bahawa setiap reka bentuk, tidak kira betapa rumit atau ringkasnya, mempunyai teknologi menunda sendiri dan arahan Isospan B pada penebat luaran dari asas isyarat rumah kayu yang dalam setiap kes adalah berbaloi untuk mematuhi teknologi pemasangan yang berlainan. Bagaimanapun, mereka semua akan kami pertimbangkan pada masa akan datang.

Pemakaian laras wap Isospan untuk penamat dinding dalaman

Marilah kita menonjolkan kelebihan utama dan keburukan halangan wap Isospan B. Arahan itu mengatakan bahawa filem Izospan mempunyai banyak kelebihan. Dan itu benar. Terutama jika anda bandingkan dengan bahan halangan wap piawai.

 • Cahaya;
 • Kekuatan tinggi;
 • Permukaan dua sisi;
 • Ciri teknikal yang tinggi;
 • Memotong sempurna stim panas;
 • Proses pemasangan yang paling mudah, anda boleh menetapkan dengan penyelesaian yang ada;
 • Harga yang boleh diterima untuk kedua-dua gelas busa.

Bagi kelemahan, mereka hampir tidak dapat melihat bahan ini. Seseorang mungkin berfikir bahawa harga adalah terlalu tinggi, tetapi tidak. Anda perlu membayar untuk kualiti. Dan Isospan B benar-benar berkualiti dan boleh dipercayai.

Dia tidak lebih baik mengatasi semua beban yang direka untuknya, sambil kekal sangat tahan lama dan selesa untuk bekerja dengannya.

Arahan untuk kegunaan bahan ini mengandungi cadangan mengenai pesanan filem dalam pai panas-penebat.

Dan ia mengandungi maklumat ini untuk alasan. Adalah sangat penting untuk mengambil kira semua ciri teknikal produk dan mencarinya dengan betul. Jika tidak, anda tidak akan mencapai kecekapan maksimum.

Jadi, mana-mana kek penebat haba, sebagai peraturan, terdiri daripada tahap berikut:

Perintah penempatan unsur mungkin berbeza-beza. Contohnya, apabila menamatkan bumbung, kalis air sentiasa ada di antara kasau dan penebat. Walau bagaimanapun, yang agak jelas. Lagipun, tugasnya adalah untuk melindungi penebat haba daripada penembusan air, atau sebaliknya, hujan di udara.

Memasang filem pelindung dalam bingkai untuk lantai

Tetapi apabila finishing luar facades kalis air dengan Izospan AM akan sudah berada di luar penebat, manakala halangan wap berlaku antara dinding dan pemanas. Di sini sekali lagi, sudah cukup untuk memasukkan logik, dan semuanya akan jatuh ke tempatnya.

Penebat wap mesti memotong stim yang datang dari bilik. Pada contoh fasad, ia akan lulus melalui dinding. Kalis air harus melindungi struktur dari kelembapan langsung. Dan sumber utama kelembapan di jalan adalah curah hujan atmosfera.

Itulah sebabnya filem penebat mengubah tempat. Seperti yang anda dapat lihat, masa dengan penempatan bahan yang betul sangat penting. Bukan untuk apa-apa bahawa arahan untuk blok maklumat ini memperuntukkan begitu banyak ruang.

2.1 Menamatkan struktur tertentu

Apabila bekerja dengan acuan Izospan V bumbung mengikut teknologi standard. Pertama, pasangkan kalis air di bawah rongga kasau. Di bawah mereka meletakkan pemanas. Dan sudah di bawah pemanas mereka membaiki filem penghalang wap itu sendiri.

Dan membetulkannya dengan bahagian yang kasar di dalam bilik. Iaitu, bahagian Isospan B yang lembut perlu menyentuh pemanas.

Dengan hiasan dalaman dinding, teknologi ini sebahagian besarnya berulang, hanya di sini kalis air tidak diperlukan sama sekali. Pengecualian hanya bilik mandi.

Di sini, penghalang wap juga dilekatkan pada pemanas dari bahagian dalam. Dari sisi dinding tidak akan ada pengasingan sama sekali, atau akan, tetapi perlindungan membran sederhana yang melakukan fungsi insurans daripada sesuatu yang sangat penting.

Di fasad, kami juga berkata beberapa perkataan di atas. Apabila menamatkan fasad, Izospan halangan wap diletakkan di antara dinding dan pemanas. Ke dinding itu bertukar menjadi bahagian yang kasar.

Dengan seks, keadaan itu lebih jelas, tetapi arahan dalam rancangan ini jelas. Apabila menyelesaikan penghalang wap lantai Izospan B sepatutnya berada di atas pemanas.

Iaitu, mula-mula datang pangkalan yang bersih, kemudian kalis air, di atasnya penebat digunakan. Nah, lebih tinggi ialah Isospan V.

Di bawah laras wap laminat dan parket polipropilena Isospan B dan boleh diperbaiki sama sekali sebagai substrat, yang sangat mudah. Tetapi di tempat kerja adalah wajar untuk bersikap sangat berhati-hati, supaya tidak merosakkan filem itu. Sukar untuk melakukan ini, tetapi mungkin, dan dengan itu kami mengesyorkan agar anda menjadi sangat prihatin.

Isospan B disusun dengan mudah. Di sini anda hanya perlu mengikuti arahan, dan ia sangat mudah.

Pita untuk melekat sendi-sendi halangan wap Izospan V

Isospan tersebar di atas penebat, cuba mengatur sisi yang halus kepadanya dengan penebatan asas dengan polistirena yang diperluaskan. Pengancing dilakukan oleh stapler atau kuku. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan kuku dalam pemasangan dengan kuku, sebelum dirawat dengan antiseptik.

Filem ini ditindih oleh 15-20 cm. Setiap sendi dan mengelak lubang perlu pita khas, yang boleh dibeli dalam proses.

Ia sangat penting untuk menjamin bahan yang selamat supaya ia dapat ditahan dengan betul dan boleh mengumpul kelembapan.

Lebih dari laths, struktur depan sudah dipasang mengikut teknologi standard. Adalah dinasihatkan untuk meninggalkan jurang 1-2 cm antara filem dan muka. Penyelesaian sedemikian akan menyumbang kepada pengudaraan Isospan.

Kini ia hanya dapat melihat ulasan mengenai Isospan V.

Denis, 29 tahun, bandar Kamenka:

Saya telah menggunakan Izospan selama bertahun-tahun. Ciri teknikalnya benar-benar memuaskan. Terutama gembira dengan kemungkinan pemasangan mudah - stapler dipasang, sendi dimatikan dengan pita, dan semuanya siap. Sangat mudah.

Nikolay, 59 tahun, Kiev:

Saya membeli Izospan kira-kira tiga bulan lalu. Saya beli dengan kebimbangan, kerana saya tidak sepenuhnya percaya kepada keperluan untuk sisa yang serius untuk halangan wap. Tetapi sekarang saya faham bahawa wang saya sepenuhnya terpencil.

Malah lebih daripada itu, saya tidak mempunyai keinginan untuk bekerja dengan apa-apa lagi, kerana saya boleh menghadapi masalah yang tidak berlaku dengan menyelesaikan Izospan.

2.4 Meletakkan penghalang wap Izospan B (video)

Kira penebat rumah anda

Khayziev Ruslan Teymurovich

Tanya soalan

Dalam "Cerita-LESA9raquo; adik saya bekerja, jadi saya sentiasa menyedari jualan dan tindakan mengenai bahan binaan, yang memungkinkan untuk menjimatkan banyak, dan kadangkala dijual semula.

Nikita, anda mempunyai perniagaan yang serius, tentu saja, tidak ada yang boleh dikatakan.

Daria, semua orang bertukar menjadi yang terbaik, jadi sindiran anda di sini adalah tidak wajar.

Saya seorang mandur briged yang terlibat dalam pemanasan rumah-rumah persendirian. Saya sentiasa membeli bahan penebat haba di Sibex9raquo; kami telah bekerjasama dengan mereka selama hampir enam tahun sekarang. Selama ini syarikat itu tidak pernah gagal - semua tugas mereka dilakukan pada 5+

Hello. Beritahu saya jika anda perlu dibazirkan semasa kehangatan lantai kedua dengan buih dan jika anda memerlukan apa yang hendak diletakkan ke pemanas. Terima kasih

Sangat gembira dengan pendapat, pengetahuan dan pengalaman tuan! Terima kasih!

Tahun lepas, suami itu bertebat rumah villa dengan Technoplex 5 cm. Tetapi pada tahun ini kami tidak berjaya sekurang-kurangnya memahat dinding. Lapisan perlindungan atas di bawah pengaruh cahaya matahari dan angin telah runtuh dan mudah menggosok apabila ia bersentuhan dengannya. Beritahu saya jika kebolehan penebatnya akan dipelihara. Sebelum ini saya berterima kasih atas jawapannya.

Saya ingin ambil perhatian bahawa kedai seperti "BAUTSENTR9raquo;. Baru-baru ini, seluruh Omsk mengembara untuk mencari polistirena ditekan ketumpatan dua ratus - saya boleh membelinya hanya di Baucenter, dan harganya sangat memuaskan.

Saya baru-baru ini ditawarkan penebat terma panel termal Finland SPU Lembaga Pengubahsuaian SPU dan Vintti-Iita SPU. Mereka memberi jaminan bahawa bahan ini tidak mudah terbakar, tidak beracun, secara amnya ia mesra dan mesra alam. Saya ingin tahu pendapat anda mengenai bahan ini. Terima kasih!

dan terdapat sijil untuk fakta bahawa bahan ini boleh digunakan di institusi kanak-kanak? Jika ya, langkau pautan itu, sila.

Ciri-ciri semua jenis halangan wap Izospan dan arahan untuk digunakan untuk bumbung

Izospan - filem penebat pengeluaran domestik daripada syarikat "Hexa", digunakan secara meluas dalam kerja-kerja bumbung. Apakah bahan ini, apakah jenisnya, di mana ia digunakan dan adakah ia benar-benar berkesan seperti tuntutan pengeluar? Memahami isu-isu ini, serta mengkaji spesifikasi teknikal dan belajar tentang nuansa aturan pilihan dan pemasangan yang perlu lama sebelum pembelian. Lakukan sekarang.

Sfera membran membran wap kelembapan ↑

Dasar filem ini adalah polipropilena, yang memberikan lapisan dengan kekuatan, ketahanan terhadap air mata dan tekanan. Penggunaan penebat roll memanjangkan hayat struktur bangunan berbilang lapisan dan membantu untuk mencapai nisbah optimum kelembapan dan suhu di dalam rumah.

Penggunaan pengubahsuaian Isospan adalah penyelesaian optimum dalam situasi berikut:

 • perlindungan bahan penebat panas dan bahagian dalaman struktur terhadap penembusan wap dan kelembapan;
 • susunan "bumbung pai";
 • penyediaan sengatan wap loteng loteng, loteng dan interfloor;
 • pengasingan struktur dari pemendakan atmosfera, sinaran UV dalam bidang yang tidak mencukupi untuk menyatukan elemen bumbung;
 • tambahan kalis air asas bagi pelbagai jenis;
 • meningkatkan keberkesanan bahan penebat haba.

Prestasi tinggi dan kos yang berpatutan telah menjadi faktor utama peningkatan permintaan bahan-bahan syarikat "Hexa".

Klasifikasi dan ciri-ciri penebat gulung ↑

Pengilang telah membangunkan keseluruhan bahan kalis air. Sesetengah spesies Isospan dan aplikasi mereka agak universal. Pengubahsuaian produk lain sebaliknya adalah sangat khusus dan secara mendadak mengungkapkan sifat perlindungan di bawah keadaan pemasangan tertentu.

Kategori diafragma angin A ↑

Dalam Kategori A, membran polimer yang boleh ditapis wap disediakan bagi perlindungan elemen dalaman. Bahan ini mempromosikan pembebasan wap ke atmosfera. Pengasingan digunakan dalam susunan bumbung terlindung, dinding bingkai dan facades yang berventilasi.

Isospane A mempunyai permukaan luaran air halus, dan di bahagian dalam - asas berpori. Oleh kerana struktur ini, kelembapan dari penebat cepat diserap ke dalam membran dan di luar. Apabila meletakkan bahan penebat kategori A, dua peraturan harus dipatuhi:

 1. Ia boleh diterima menggunakan bumbung dengan kemiringan 35 ° dan ke atas.
 2. Kerja-kerja pemasangan dijalankan dalam cuaca tanpa angin dan kering.
 3. Untuk penyingkiran kualitatif wap, jurang udara mesti disediakan. Untuk tujuan ini, kuali diisi dengan rel kawalan.

Pengubahsuaian Isospan AM dan AS adalah tiga lapisan membran membeku. Daripada rakan sekerja mereka, mereka dicirikan oleh kebolehtelapan wap yang dikurangkan dan kemungkinan meletakkan tanpa peti.

Filem kalis air B dan C ↑

Kategori penebat filem B mempunyai reka bentuk yang sama dengan bahan kumpulan A. Perbezaan utama - peningkatan rintangan air (sekurang-kurangnya 1000 mm ruang air). Parobarrier itu sempurna mengatasi tugas dalam pandangan - ia melindungi unsur-unsur kayu, logam dari kesan pemeluwapan dan kelembapan dari dalam struktur.

Isospan B dianggap universal dan sesuai untuk penebat dinding, bumbung dan siling dalaman. Ia mempunyai ciri teknikal berikut:

 • beban longitudinal dan sisi tidak berterusan - 130/107 N / 5 cm;
 • ketumpatan - 72 g / m2;
 • Julat suhu aplikasi adalah dari -60 ° C hingga + 80 ° C.

Filem kalis air wap Kumpulan B dipasang dengan jurang udara 5 cm di atas sisi pelindung penghalang wap. Ia adalah bahagian kasar yang menghalang aliran keluar kondensat ke garisan penamat. Ciri-ciri penghalang wap yang lebih baik menerangkan perkaitan bahan ini apabila meletakkan penutup lamina dan parket.

Isospan C mempunyai struktur dan ciri yang sama. Ciri khas penebat adalah margin keselamatan yang besar dan, sebagai hasilnya, kebolehpercayaan dan ketahanan yang tinggi. Beban jurang ialah 197/119 N / 5 cm, dan kepadatannya adalah 90 g / persegi. Kos agen kalis air jenis C melebihi analog kumpulan B.

Kategori Izospan C sepenuhnya mengasingkan struktur dari kelembapan kapilari dan kondensat.

 • perlindungan bumbung "sejuk" dan terlindung;
 • penebat stim dan air bumbung rata;
 • perlindungan kelembapan lantai mendatar kayu dan lantai konkrit.

Kategori kanvas tugas berat D ↑

Penebat wap Izospan D adalah kain tenunan tenunan yang diperbuat daripada polipropilena berteknologi tinggi. Filem pelbagai fungsi tahan radiasi matahari, ia boleh menahan tekanan mekanikal yang ketara dan beban salji. Hydro- dan parabarrier jenis D atau DM bersiri dengan kekuatan super - jalur lebar 5 cm tidak berubah di bawah berat sehingga 106 kg.

Ciri teknikal dan operasi yang tinggi menerangkan fleksibiliti kategori penebat filem D. Bahan akan mencukupi dengan memadai mana-mana analog yang disebutkan di atas dan menangani tugas-tugas yang lebih kompleks:

 • lantai kalis air di atas tanah dan asas konkrit;
 • penebat lantai socle di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi;
 • Pengaturan bumbung sementara dan perlindungan struktur dari pemendakan.

Perkembangan baru - bahan penjimatan tenaga ↑

Penebat foil Izospan FB, FD, FS dan FX adalah bahan kalis air berteknologi tinggi moden yang mampu mencerminkan 90% sinaran inframerah. Penebat progresif bertindak sebagai halangan yang boleh dipercayai terhadap pemeluwapan, angin, kelembapan, dan pada masa yang sama - meningkatkan kecekapan tenaga.

Kategori penebat haba reflektif FD dan FS diperbuat daripada lapisan polipropilena dua lapisan. Asas Isospan FX - polyethylene berbuih pelbagai ketebalan, dan menandakan FB - kertas kraft. Terlepas dari subtipe penebat, satu pihak diperhalusan. Keupayaan bahan mencerminkan secara meluas digunakan dalam susunan "rumah hangat", iaitu:

 • sebagai lapisan sokongan untuk lantai terlindung;
 • dinding yang menutupi radiator;
 • penebat termal daripada overlappings socle, loteng dan interfloor;
 • pembinaan bilik mandi dan sauna.

Penting! Filem penjimatan tenaga sepenuhnya tidak lulus wap air. Memandangkan ciri ini, penggunaannya hanya boleh dilakukan di bangunan di mana sistem pengudaraan dipaksakan disediakan.

Analog kualiti atau jenama: nuansa pilihan ↑

Di Rusia barang-barang syarikat "Hexa", yang dikeluarkan di bawah tanda dagangan "Izospan", sangat dikehendaki. Walau bagaimanapun, terdapat juga kurang analog yang terkenal di pasaran:

 1. "Megaspan" mengkhususkan diri dalam pengeluaran membran bangunan dan filem penebat. Barisan ini mengulangi penebat halangan wap Isospan untuk bumbung, dinding, siling, fasad, dan lain-lain. Bahan Megaspan lebih murah dan tidak berkualiti rendah berbanding pesaing utama mereka daripada syarikat "Hexa".
 2. "Keramospan" menghasilkan penebat filem, ciri-ciri yang dituntut yang sama dengan yang asal.
 3. Axton adalah pengeluar bahan binaan asing, termasuk halangan hidro-wap. Syarikat itu memberi perhatian khusus kepada keselamatan kebersihan dan alam sekitar produknya.

Untuk maklumat. Syarikat menggunakan label produk yang sama. Sebagai contoh, ciri-ciri Megaspan B sepadan dengan ciri-ciri teknikal halangan wap Isospan B.

Perbezaan harga antara penebat berjenama dan analog kadang-kadang sangat ketara. Walau bagaimanapun, sebab-sebab murah boleh dikurangkan kualiti. Pengeluar yang tidak adil menggunakan helah berikut:

 • Mengurangkan kepadatan bahan. Dengan mata kasar ini tidak dapat dilihat, tetapi rintangan dan kekuatan air semakin merosot.
 • Tiada penstabil sinaran UV - filem menjadi terdedah kepada cahaya matahari.
 • Penggunaan pemprosesan menengah dalam pengeluaran bahan mentah mengurangkan hayat perkhidmatan salutan.
 • Penggantian polipropilena dengan polietilena atau penambahan kapur dalam bahan mentah membawa kepada "melemahkan" struktur dan memendekkan hayat filem itu.

Teknologi meletakkan halangan hidro-wap bumbung ↑

Teknologi untuk pemasangan pelbagai jenis penebat filem adalah serupa. Urutan kerja bergantung pada kemasan reka bentuk tertentu. Berikut adalah arahan langkah demi langkah mengenai penggunaan halosperma Isospan B ketika membuat "bumbung pai".

Arahan pemasangan ↑

Sebelum meneruskan pemasangan, ia perlu mempunyai idea pembinaan bumbung dan urutan meletakkan lapisan "bumbung pai". Penebat haba dari atas mestilah kalis air, dan dari bawah melekapkan penghalang wap. Kedua-dua filem itu diperbetulkan kepada kaki bumbung bumbung.

Penting! Penebat wap Izospan B dipasang ke arah bawah dari bawah. Biasanya, jalur gulung tunggal tidak mencukupi untuk menampung cerun bumbung. Oleh itu, pertama filem itu keluar di bahagian bawah bumbung, dan kemudian - di bahagian atas.

 1. Buka gulung dan aturkan kelebihan kain filem ke balutan luar. Betulkan dengan pengikat dengan bonet lebar. Untuk mempercepat kerja, anda boleh menggunakan stapler pembinaan dengan staples.
 2. Kembangkan gulungan Izospan untuk bumbung dan meregangkan kain selari ke lantai ke tepi yang berlawanan dari kasau. Ia adalah perlu untuk memeriksa bahawa filem halangan wap agak kendur. Di bawah pengaruh suhu rendah, bahan itu sedikit dimampatkan dan berkurangan.
 3. Potong filem itu dengan jurang yang kecil dan pasangkan tepi ke sistem gantungan.
 4. Di samping itu, selesaikan halangan wap pada khemah perantaraan.
 5. Teruskan untuk memasang kain kedua. Isospan B bertindih dengan lebar lebih daripada 10 cm.
 6. Selamat jalur ke struktur kelengkungan.
 7. Sendi-sendi antara lembaran harus dilekatkan dengan pita penghubung Izospan SL atau dengan proff ML yang bersisi satu sisi.

Penting! Sebelum menggunakan Izospan dan akhirnya membaikinya ke kasau, anda perlu memastikan bahawa filem itu dibentangkan dengan lancar ke pemanas, dan di dalam bangunan.

Penebat bumbung: nasihat pakar ↑

Penebat wap bumbung adalah peringkat penting dalam pendirian rumah. Kesalahan pembina adalah mahal untuk isi rumah. Pasangan selepas mandi dan memasak, menembusi pemanas dan mengurangkan sifat penebat habanya. Dari masa ke masa, ini menyebabkan pembasuhan kasau, pembentukan cendawan, pembekuan bumbung pada musim sejuk dan kemusnahan selesai dalaman.

Untuk mengelakkan akibat negatif apabila memasang halangan wap, penting untuk mengambil kira beberapa nuansa:

 1. Sebelum memulakan kerja pemasangan, anda perlu berhati-hati mempelajari arahan untuk penggunaan Izospan untuk bumbung. Kategori Izospan A, B, C hanya ditetapkan di dalam bilik.
 2. Apabila meletakkan dan mengetatkan filem pelindung, adalah perlu untuk mengelakkan ketegangan bahan, rupa lubang dan kecacatan lain.
 3. Stim dan kalis air di atas bumbung bilik loteng dibetulkan oleh rak-rak. Di masa hadapan di peti ini, pemasangan selesai dalaman. Di samping itu, bilah memberikan ketegangan sendi antara kasau dan penebat filem.
 4. Elaun dari sisi setiap kanvas mestilah sekurang-kurangnya 15 cm. Ini cukup untuk membuat halangan wap pada gerbang atau tanjakan bersebelahan.
 5. Ia tidak kira sebelah mana untuk menumpukan Izospan AM. Keadaan utama - pemasangan filem membran terus ke pemanas.

Penebat wap pelbagai struktur: susun atur ↑

Penebat wap adalah mandatori di rumah mandian, sauna, kolam renang dan di bilik yang terletak di atas tingkat bawah tanah. Penghalang wap diletakkan di atas bahan hidro- dan penebat haba.

Penebat dinding dari penetrasi wap boleh dilakukan dari dalam dan di luar bangunan. Pilihan kaedah bergantung kepada lokasi penebat. Dengan penebat haba luar, halangan wap disyorkan untuk diletakkan di kedua-dua belah penebat - ukuran ini akan mengurangkan kehilangan haba.

Asas konkrit monolitik mempunyai struktur poros dan memerlukan penghalang hidro dan wap yang berkualiti tinggi. Penghalang pelindung diletakkan di atas asas konkrit di hadapan penebat. Filem padat meminimumkan penembusan kelembapan tanah dan menghalang penampilan kelembapan di ruangan bawah tanah.

Isospan diiktiraf sebagai ketua kelembapan filem dan penghalang wap untuk bumbung.

Bagi bahan untuk memaksimumkan kualiti pelindungnya, adalah perlu untuk mendekati pilihan pengubahsuaiannya secara bertanggungjawab dan melaksanakan pemasangan mengikut keperluan teknologi. Pilihan yang ideal adalah untuk mempercayakan kerja keras ini kepada para profesional dengan reputasi yang baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

23 − 13 =