Jubin lantai untuk anteroom

Jubin lantai di lorong: idea dan penyelesaian

 • Di antara semua premis di rumah lorong ini adalah paling sukar: kerana lumpur jalanan, tidak dapat dielakkan dengan menetap di permukaan, udara sejuk yang memecah suasana hangat, atau kasut dengan tumit, menghasilkan beban tambahan. Di bawah pengaruh faktor tersebut, penutup lantai dengan cepat dipadamkan, terkontaminasi, kadang kala retak, dengan kata lain - ia kehilangan sifat visual dan praktikalnya. Ini boleh dielakkan dengan memilih jubin berkualiti di lantai di lorong, yang sepatutnya disenaraikan di antara penyelesaian penamat yang terbaik.

  Apabila memilih bahan untuk pelapisan, perlu dipandu oleh syarat-syarat yang dibentangkan ruang ini. Pertama, ia mesti mempunyai tahap ketahanan yang tinggi terhadap pelbagai bahan yang merosakkan: kelembapan, bahan kimia rumah tangga, bahan yang melelas dan sebagainya. Sesetengah jenis jubin terdedah kepada kesan ini, terutama di kawasan sendi. Penyelesaian masalah ini akan membantu mengalir kedap air, serta penggunaan serpihan bersaiz besar, sebagai contoh, sebagai mosaik.

  Kedua, produk mesti tahan haus, jangan pakai dengan interaksi yang berterusan dengan kasut, gesekan, dan juga menahan objek berat. Menurut penunjuk ini, jubin dibahagikan kepada kelas, dan yang lebih tinggi - lebih baik untuk lorong.

  Ketiga, perlu dipertimbangkan bahaya trauma dan keselesaan pergerakan. Permukaan harus rata, tetapi dengan tahap slip yang rendah, yang berkilat sering meningkat apabila bersentuhan dengan air.

  Akhir sekali, kebaikan visual jubin - sama ada sesuai dengan reka bentuk bilik, bagaimana ia digabungkan dengan unsur komposisi lain, menekankan kekurangan geometri dan sebagainya.

  Jubin lantai dibentangkan dalam beberapa variasi, yang berbeza dalam komposisi, ciri, keupayaan reka bentuk dan, tentu saja, harga. Mari kita pertimbangkan yang utama.

  Jenis tradisional dan yang paling biasa, dengan itu bukan sahaja untuk lantai lorong. Ia diperbuat daripada tanah liat bakar, yang memberikan rintangan serpihan untuk dipakai, dan dengannya - ketahanan. Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai kepada kesan yang kuat, yang boleh menyebabkan pembentukan keretakan.

  Perbezaan suhu keramoplitke juga tidak mengerikan, kerana ia biasanya mengekalkan keadaan sejuk yang stabil, yang akan membawa kesulitan kepada peminat untuk berjalan kaki di lantai tanpa alas kaki.

  Dengan bantuannya, anda dapat menyedari hampir apa-apa idea: sama ada warna yang berwarna-warni, bentuk yang luar biasa, corak kompleks, tekstur pelepasan atau kemasan rata minimalis.

  Dia dirujuk kepada produk kelas tambahan, dengan peningkatan kekuatan. Granit seramik diperbuat daripada pelbagai campuran batu hancur, tanah liat berkualiti tinggi, serta pewarna semulajadi, yang diwakili dalam warna palet yang luas.

  Ia adalah bahan berliang rendah yang tidak menyerap kelembapan, tidak seperti jubin seramik, yang tidak begitu ideal dalam parameter ini. Pada masa yang sama, kerumitan peletakan tidak banyak berbeza. Dengan keperluan lain, dia juga melakukan pekerjaan yang sangat baik. Kelemahan utama adalah kos yang tinggi.

  Industri pembinaan membentangkan versi jubin yang lebih baik, yang tidak takut dengan sebarang suhu, beban dan detergen. Komposisi bahan ini, sebagai tambahan kepada kuarza, termasuk penstabil, sebatian plastik, pigmen dan vinil, yang memberikan kekuatan, keplastikan, dan pelbagai bentuk kepada produk.

  Walaupun kehadiran komponen asal tiruan, quartzinil dianggap selamat untuk kesihatan manusia, tetapi di lorong ia memainkan peranan yang kurang penting kerana penggunaan sesekali ruang. Jika perlu, anda boleh dengan mudah menggantikan beberapa blok tanpa merosakkan komposisi keseluruhan.

  Kelemahannya termasuk keberkesanan serpihan, serta keperluan penjajaran yang ideal bagi asas - walaupun penyelewengan kecil akan mempunyai kesan ketara pada pergerakan.

  Pilih reka bentuk jubin untuk lorong

  Ciri-ciri teknikal tentu saja merupakan faktor penting dalam memilih penutup lantai, tetapi estetika dan reka bentuk visual pedalaman menduduki kedudukan yang sama dengannya. Lagipun, lorong adalah tempat pertama pengunjung datang di rumah, jadi setiap perincian di dalamnya menimbulkan kesan tertentu.

  Mana-mana jenis jubin mempunyai palet warna yang luas, jadi di sini penulis hanya terhad oleh stylistics, pilihan rasa dan kemungkinan segi empat.

  Secara tradisional, warna cahaya membantu mengembangkan bilik: jenis putih, krim, walnut, kelabu dan pastel. Tetapi terhadap latar belakang ini, apa-apa pencemaran yang kelihatan secara harfiah setiap hari lebih terlihat.

  Malangnya, jejak kotoran juga akan kelihatan di lantai licin gelap, seperti mana-mana calar. Gamma sedemikian menggariskan ruang, terutamanya jika ia tidak begitu banyak.

  Adalah lebih baik untuk menggunakan warna yang disenyapkan dengan tekstur atau corak yang berkecai untuk penamat - mereka kelihatan baik di kawasan pedalaman dan tidak kelihatan membosankan. Perhatikan nada itu, kerana pilihan sejuk mempunyai keupayaan untuk menghilangkan objek secara visual, dan cahaya sebaliknya - lebih dekat.

  Gambar-gambar fotorealistik yang dipasang di jubin tidak akan berfungsi - dan tidak layak, terutama di dalam bilik yang terpencil. Tetapi untuk melaksanakan teknik-teknik lain dengan menggunakan sebarang jenis produk.

  Ia boleh menjadi angka geometri mudah, hiasan etnik atau corak bunga yang dibuat dalam pelbagai warna. Di lorong-lorong besar, anda boleh membenarkan untuk menghiasi lantai dengan corak kecil, yang mewujudkan suasana yang selesa. Tetapi selalunya dekorasi digabungkan dengan asas monophonik, dengan itu menyeimbangkan butiran yang terang.

  Sekiranya dikehendaki, anda boleh menempah penamat dengan tekstur pelepasan, tetapi ciri ini biasanya diabaikan kerana ketidakselesaan pergerakan di lantai. Secara umum, terdapat beberapa jenis permukaan:

  - Glossy. Menggambarkan objek sekitar dan jarang digunakan di lorong-lorong kecil, walaupun keberkesanan permukaan cermin dalam ruang tersebut. Kemunculan mana-mana calar segera menyerang mata.

  - Matte. Penyelesaian bukan slip optimum, yang tidak begitu ketara kesan kotoran. Oleh kerana reflektiviti rendah, warna paling baik dipancarkan.

  - Satin. Lantai dengan pelepasan mikro, di mana cahaya lembut shimmers, indah menekankan hiasan jubin.

  - Struktur. Ia mewakili tiruan yang lebih besar dan tahan lama daripada bahan semula jadi - kayu atau batu.

  Yang paling optimum adalah produk matte dan satin, terutamanya disebabkan sifat praktikal mereka.

  Kemungkinan jubin adalah terhad - contohnya, anda tidak boleh "meletakkan" bilik dengan lapisan pepejal. Tetapi mereka masih menawarkan pelbagai jenis.

  Oleh itu, di dalam lorong-lorong besar, mungkin untuk memangkas lantai dengan blok besar yang akan menekankan skalanya. Bahagian sederhana sesuai dengan sempurna ke dalam bilik kawasan sederhana dan kecil. Tetapi serpihan mosaik dirujuk sebagai teknik hiasan, sebab itulah mereka tidak digunakan untuk menyelesaikan lantai.

  Mengenai borang ini, kita perhatikan bahawa kerinting jarang ditemui di pedalaman. Sebagai tambahan kepada unsur segi empat dan segi empat segi, elemen berlian, bulat, trapezoid atau heksagon boleh dipadankan - dan julat ini tidak terhad. Untuk kesan visual, beberapa spesies sering digabungkan.

  Ia menarik untuk menggilap lantai di lorong juga akan membantu cara berlainan bahan. Ini termasuk:

  - Tradisional lurus meletakkan berturut-turut;

  - Variasi pepenjuru, yang memerlukan langkah tambahan untuk pembentukan produk yang sesuai;

  - Masonry of brick type;

  - Parket, yang digunakan untuk jubin, meniru tekstur kayu;

  - Modular - kombinasi jubin saiz yang berbeza;

  - Permaidani, dengan mengandaikan penggunaan mana-mana elemen hiasan.

  Untuk merasmikan lantai dengan betul, lebih baik untuk beralih kepada perkhidmatan profesional.

  Terdapat banyak pilihan reka bentuk, tetapi apabila ia berurusan dengan gaya tertentu, mereka sering merebus ke beberapa penyelesaian yang menguntungkan.

  Tile untuk lorong dalam gaya klasik

  Jubin lantai akan membantu merealisasikan klasik dalam tafsirannya yang paling mewah, terutamanya jika kawasan itu difasilitasi oleh perumahan. Ini adalah kes apabila gloss kelihatan sesuai, terutamanya dalam kombinasi dengan marmar granit atau corak klasik.

  Di bahagian dalaman yang lebih moden, anda boleh mengurung diri anda dengan salutan semulajadi cahaya dengan beberapa elemen hiasan yang konsonan dengan skema warna.

  Tile untuk lorong dalam gaya moden

  Komponen visual arahnya hampir sama dengan praktikal dan sering menarik dari estetika. Ia perlu memberi tumpuan kepada kemudahan bahan, serta pada surat-menyuratnya dengan geometri ruang.

  Secara harmoni di lorong ini akan sesuai dengan jubin lantai matt yang berwarna terang dengan permukaan homogen atau struktur. Tetapi gaya moden sesuai untuk eksperimen yang menarik - contohnya, lantai berkilat hitam dikelilingi oleh dinding putih.

  Jubin untuk dewan dalam gaya Scandinavia

  Tempat yang dominan di pedalaman Nordic adalah putih, jadi anda tidak boleh berfikir panjang dan meneruskannya di bahagian bawah bilik. Sebagai tambahan kepada serpihan serpihan piawai, anda boleh memberi perhatian kepada jubin bentuk yang berbeza dengan corak geometri, atau meletakkannya seperti kerja bata. Coatings dengan tekstur semulajadi juga sesuai untuk lorong.

  Jubin untuk lorong dalam gaya loteng

  Diilhamkan oleh estetika perindustrian, loteng adalah "kanvas" yang sesuai untuk pelbagai kombinasi. Anda boleh membeli jubin lantai untuk kayu, batu atau konkrit. Terhadap latar belakang dinding bata, serpihan terperinci pelbagai bentuk, berbeza dengan elemen komposisi lain, menarik.

  Jubin untuk lorong dalam gaya berteknologi tinggi

  Walaupun komitmennya terhadap teknologi tinggi, teknologi tinggi tidak mengelakkan penyelesaian tradisional. Di sini anda boleh menggunakan blok monokrom besar dengan tekstur yang mendalam, produk matte atau yang mencerminkan pencahayaan dengan lembut.

  Warna-warna adalah ketat, semulajadi, meneruskan ciri palet monokrom gaya.

  Jubin lantai di lorong - foto

  Hanya satu jenis kemasan menawarkan pelbagai jenis penyelesaian untuk reka bentuk: dari tekstur dan kaedah penamat gaya. Dalam pemilihan gambar kami, kami cuba menunjukkan kelebihan jubin lantai di lorong, memberi inspirasi kepada anda untuk idea baru. Tontonan yang menyenangkan!

  Ubin di lantai untuk koridor dan dapur: foto, petua untuk memilih dan menyemai

  Kerana penampilan dan unik ciri-ciri estetik, pemimpin tidak dipertikaikan bahan kemasan adalah jubin di lantai koridor dan dapur: gambar dalaman moden adalah wadah. Tetapi bagaimana untuk memilih jubin yang betul di antara banyak tawaran yang berbeza di pasaran? Membeli lantai bukan merupakan tugas yang mudah, yang memerlukan pendekatan yang berhati-hati terhadap penyelesaiannya. Lagipun, untuk mewujudkan bukan sahaja yang bergaya, tetapi juga pedalaman yang berkualiti tinggi, perlu mengambil kira ciri-ciri teknikal dan ciri-ciri bahan ini. Setelah membiasakan diri dengan artikel dan gambar-gambar ubin lantai yang dicadangkan di pedalaman, anda boleh dengan mudah membuat pilihan bebas tanpa sebarang masalah.

  Jubin seramik - salah satu jenis lantai yang paling praktikal

  Kelebihan dan kekurangan jubin lantai

  Jubin itu mempunyai beberapa kelebihan berbanding bahan penamat lain:

  • kebersihan - jubin dianggap sebagai bahan penamat yang terbaik untuk bilik dengan pencemaran yang tinggi. Permukaan licin dan licin adalah mudah dibersihkan, tidak mengumpul habuk dan sangat bertolak ansur dengan basuh walaupun menggunakan bahan kimia isi rumah yang agresif. Yang terakhir adalah ditambah besar, sebagai lantai di dapur dan koridor sentiasa terdedah kepada kelembapan, yang dapat menyumbang kepada rupa acuan dan bakteria berbahaya;

  Di bahagian dalam dapur moden digunakan jubin lantai dengan pelbagai saiz dan warna

  • kekuatan - dengan meletakkan jubin berkualiti tinggi, dapat menahan beban yang signifikan dari kejutan. Di samping itu, ia tidak tertakluk kepada kerosakan mekanikal dan kehilangan warna;
  • ketahanan - jubin berkualiti tinggi boleh memberi perkhidmatan kepada anda sehingga 50 tahun, sementara tidak kehilangan rayuan luaran;
  • rintangan kelembapan - tidak takut kelembapan yang tinggi dan juga banjir;

  Gabungan jubin hitam dan putih adalah versi luar reka bentuk lantai

  • Rintangan kebakaran - jubin seramik tidak bertindak balas terhadap peningkatan suhu dan tidak akan terbakar semasa kebakaran;
  • kesederhanaan pemulihan - sekiranya berlaku kerosakan, tidak perlu mengubah seluruh penutup lantai. Adalah mudah untuk menggantikan bahagian yang berasingan, mengembalikan rupa asal ke pedalaman;
  • keserasian ekologi - jubin seramik selamat untuk kesihatan;

  Jubin dengan perhiasan terang akan menjadi hiasan asal pedalaman

  • tempat yang sesuai - banyak pilihan warna, corak, saiz, dan pelbagai tekstur jubin membuat ia mungkin untuk mewujudkan bukan sahaja praktikal, tetapi juga reka bentuk visual yang menarik.

  Sumber-sumber Internet khusus akan membantu anda mengenali pelbagai foto jubin lantai untuk lorong. Harga bahan ini boleh dilihat di laman web kedai-kedai pembinaan.

  Jubin seramik adalah bahan tahan lama - hayat perkhidmatannya mencapai 50 tahun

  Tetapi, seperti mana-mana salutan, jubin mempunyai beberapa kelemahan. Mari kita senaraikan kesukaran yang berkaitan dengan meletakkan jubin, dan pilihan untuk penghapusan mereka:

  • peletakan berkualiti rendah boleh menyebabkan kemunculan retak, jadi perlu menyediakan substrat yang licin dan kering terlebih dahulu;
  • jubin mempunyai sifat penebat bunyi yang lemah. Kelemahan ini boleh dihapuskan dengan bantuan lapisan khas, yang dibentangkan di peringkat membuat senarai yg panjang lebar;

  Bentuk lantai jubin yang paling popular adalah persegi dan persegi panjang

  • jubin adalah perkara yang agak sejuk. Tetapi pada masa yang sama jubin mempunyai kekonduksian haba yang sangat baik, jadi masalah itu dapat diselesaikan dengan memasang sistem "lantai hangat";
  • jubin - salutan licin, jadi lebih baik untuk memberi keutamaan kepada jubin dengan tekstur kasar.

  Contoh penggunaan jubin di pedalaman lorong sebuah rumah persendirian

  Petunjuk kualiti untuk jubin lantai di koridor dan dapur

  Untuk memilih bukan sahaja cantik tetapi juga jubin berkualiti tinggi, perhatikan tanda itu. Pengilang selalu menunjukkan pada pakej penunjuk tersebut:

  • PEI - tahap rintangan haus seramik jubin. Diukur pada skala 1 hingga 5 unit;
  • peratusan rintangan kelembapan bahan;
  • saiz jubin lantai;

  Pada masa ini, sebilangan besar jubin seramik boleh didapati di pasaran pembinaan

  • rintangan bahan kepada bahan kimia. Klasifikasi dijalankan dari D ke AA, di mana D adalah penunjuk minimum, AA adalah maksimum;
  • cara pengeluaran produk (huruf B menandakan proses mendesak, huruf A extrudes);

  Makna pictogram pada pembungkusan jubin seramik

  • jubin kekerasan. Penunjuk ini diukur pada skala 10 mata MEP. Lebih besar bilangan yang ditunjukkan pada pakej, semakin banyak jubin itu;
  • jenis jubin. Ia mudah dikenali dengan warna tanda pada pakej. Jadi, warna merah menunjukkan gred 1 bahan, warna biru - 2 kelas, hijau - 3. Semakin tinggi gred produk yang dibeli, semakin tinggi harganya.

  Aksen terang dalam reka bentuk apartmen lorong

  Nasihat berguna! Ia tidak bernilai menyimpan, memilih jubin gred yang lebih rendah. Menurut piawaian, di lot kelas pertama, tidak lebih daripada 5% produk yang cacat dibenarkan, sementara untuk jubin gred ketiga angka ini mencapai 25%.

  Warna yang disyorkan untuk digunakan di dapur dan lorong adalah krim, coklat dan kelabu

  Jubin yang ideal di lantai untuk koridor dan dapur: foto-foto kemasan terbaik

  Ciri-ciri yang jubin yang dimaksudkan untuk lantai di koridor dan dapur harus mempunyai:

  • jubin lantai di dapur dan di koridor mesti mempunyai kelas rintangan haus sekurang-kurangnya PEI 3;
  • rintangan air bahan tidak boleh kurang daripada 3%;
  • pekali geseran tidak boleh melebihi 0.75%;

  Jubin lantai harus harmoni sesuai ke dalam ruang dalaman keseluruhan

  • Di antara para pengilang, para pemimpin di pasar adalah perusahaan dari negara-negara seperti Spanyol dan Italia;
  • gred jubin adalah lebih baik untuk memilih yang pertama;
  • Saiz dan bentuk jubin boleh, bergantung pada pilihan anda.

  Jubin seramik adalah pilihan ideal apabila memasang lantai panas untuk dapur

  Nasihat berguna! Apabila memilih lantai untuk koridor dan dapur, tidak perlu membeli jubin dengan ciri-ciri teknikal yang terlalu banyak. Dalam praktiknya, anda tidak dapat melihat perbezaan besar, tetapi harga produk tersebut jauh lebih tinggi daripada bahan yang sama dengan prestasi purata.

  Untuk digunakan sebagai penutup lantai, pilihan yang menarik akan menjadi jubin dengan pola yang tidak biasa

  Dimensi dan bentuk jubin di lantai untuk dapur dan koridor: foto reka bentuk dalaman

  saiz standard jubin lantai -. 30x30 cm, 20x30 cm, 20x25 cm, 20x20 cm, 10x15 cm, 10x10 cm, bagaimanapun, kini ia adalah mungkin untuk membeli produk dan saiz yang lebih besar - 40x40 cm, 60 × 100 cm, 70h120 melihat.

  Bentuk yang paling biasa jubin - persegi dan segi empat tepat (dalam kes ini, nisbah aspek yang boleh benar-benar apa-apa - .. 1/2, 1/3, dan lain-lain) adalah lebih kurang sama panjang "kayu."

  Lantai gabungan di pedalaman dapur sebuah rumah persendirian

  Jubin lantai untuk lorong dan dapur. Pilihan warna dan tekstur

  Memilih jubin, anda akan menemui pelbagai jenis bahan penamat ini. Jubin berbeza antara satu sama lain bukan sahaja dalam saiz dan bentuk, tetapi juga dalam tekstur dan warna.

  Apa jenis lantai panas yang lebih baik untuk jubin: ulasan tentang jenis lantai. Kelebihan dan kelemahan setiap spesies. Mempunyai pemasangan jubin pemanasan air dan elektrik di bawah lantai. Pemasangan lantai hangat infra-merah.

  Pilihan mana yang patut saya pilih? Berikut adalah beberapa tip untuk memilih lantai ini meliputi:

  • untuk dapur dan koridor adalah lebih baik untuk memilih jubin dengan permukaan kasar. Ini akan mengurangkan tahap slip, tetapi harus diingat bahawa habuk dan kotoran akan terkumpul di dalam lekukan jubin bertekstur berlebihan. Dalam kes ini, produk dengan permukaan berkilat mempunyai rintangan kelembapan yang lebih tinggi dan peningkatan kekuatan. Ia dengan sempurna menggambarkan bagaimana jubin seperti di koridor di lantai kelihatan seperti gambar-gambar di Internet;

  Pelbagai bentuk, corak dan saiz jubin yang berbeza akan mewujudkan ruang dalaman yang unik di dalam bilik

  • memilih warna jubin, adalah penting untuk mempertimbangkan reka bentuk keseluruhan pedalaman. Selalunya keutamaan diberikan kepada jubin nada cahaya dengan permukaan monokrom. Untuk ini, anda boleh menggunakan bukan sahaja seramik, tetapi juga jubin porselin untuk lantai (reka bentuk foto bagi kawasan tersebut secara meluas diwakili di internet);
  • Lantai yang terang dapat dengan ketara mengembangkan bilik secara visual;

  Warna jubin cerah akan menggembirakan mata dan meningkatkan mood

  • jubin warna gelap hanya dibenarkan di lorong yang luas (dapur), sambil memerlukan warna lampu untuk perabot dan butiran dalaman yang lain;
  • ambil perhatian bahawa jubin hitam dan putih adalah varian yang sangat tersendiri, tetapi menggabungkan jubin warna ini adalah pilihan yang bergaya. Letakkan apa-apa kombinasi dalam susunan berperingkat atau berlian sepanjang pepenjuru;

  Jubin dari porselin dibezakan oleh keserasian ekologi dan rintangan api

  • Warna yang paling berjaya untuk menamatkan bilik-bilik ini adalah kelabu, coklat dan kuning air;
  • Permukaan matte lebih praktikal daripada glossy. Di lantai ini, kotoran dan calar kurang ketara;
  • Jubin yang meniru batu semula jadi akan kelihatan sangat bergaya. Jubin ini sesuai untuk mewujudkan pedalaman klasik atau "pedesaan";

  Sebagai penutup lantai dalam reka bentuk dapur, jubin seramik dengan perhiasan digunakan

  • Jubin lantai di bawah pokok sangat popular. Jubin semacam itu universal untuk kawasan pedalaman, dihiasi dalam gaya seni bina;
  • jubin berukuran sederhana dengan perhiasan yang berulang akan membolehkan anda membuat bilik yang lebih kecil dan lebih selesa.

  Jubin lantai sangat bagus untuk mewujudkan pedalaman dalam gaya desa

  Jubin di lantai untuk koridor dan dapur. Gambar-ilustrasi pilihan reka bentuk dalaman

  Warna lantai yang dipilih secara langsung bergantung kepada sama ada terdapat tingkap di dalam bilik dan di mana mereka akan pergi. Oleh itu, jika tidak terdapat tingkap di koridor atau mereka menghadap ke utara, maka lebih baik untuk memberi keutamaan kepada jubin cahaya berwarna. Salutan gelap akan mengambil terlalu banyak cahaya.

  Jika tingkap di bilik menghadap ke arah selatan, anda boleh menggunakan lebih banyak warna tepu.

  Untuk dapur kecil, lebih baik menggunakan jubin saiz sederhana atau kecil

  Apabila memilih saiz dan bentuk jubin, adalah penting untuk mempertimbangkan kawasan bilik. Untuk dapur yang luas atau lorong adalah sesuai untuk jubin persegi besar, seperti, sebagai contoh, dengan menggunakan jubin segi empat tepat visual boleh memanjangkan koridor pendek. Melihat melalui foto jubin lantai untuk lorong, anda akan melihat contoh-contoh kerja tersebut dengan ruang.

  Dengan bantuan jubin lantai, anda boleh membuat ruang dalaman yang unik

  Untuk reka bentuk dengan motif etnik adalah sempurna untuk pelbagai corak dan perhiasan di dalam bilik dihiasi dalam gaya minimalis, ia adalah lebih baik untuk menggunakan jubin dengan permukaan monokrom, dan dengan bahagian dalaman yang moden akan sesuai tingkat berwarna terang.

  Penyelesaian yang ideal adalah memasang di bawah sistem jubin seramik "lantai hangat"

  Nasihat berguna! Untuk memastikan bahawa lantai tidak kelihatan membosankan dan membosankan, anda boleh menggabungkan jubin besar dan jubin hiasan kecil dengan reka bentuk yang menarik. Pemasukan asal yang kecil itu boleh dibuat di tengah-tengah bilik, dan menyebarkannya secara merata di antara kawasan berwarna.

  Pelbagai pilihan untuk menggunakan jubin lantai berwarna-warni dalam reka bentuk dapur

  Bagaimana untuk meletakkan jubin di lantai dengan betul

  Hayat perkhidmatan lantai bergantung pada seberapa baik anda menyediakan lantai. Lantai konkrit mesti diratakan sebelum memasang jubin. Untuk ini, sebatian khas digunakan, selepas itu perlu untuk memeriksa dengan tahap. Selepas penyelesaian telah kering, satu primer digunakan untuk permukaan bersih dan kering.

  Jubin seramik agak mudah untuk diletakkan di atas lantai dengan tangan mereka sendiri

  Sebelum permulaan meletakkan jubin, penanda dilakukan, dengan mengambil kira saiz jubin. Tetapi sesetengah sarjana mengesyorkan semata-mata bermula dari sudut. Selepas mencampurkan penyelesaian kilang khas, kami meletakkannya di atas permukaan dengan spatula licin. Selepas ini, gam mesti diratakan dengan trowel.

  Ciri-ciri jubin seramik adalah kebersihan yang tinggi dan kemudahan penyelenggaraan

  Ia tidak sukar untuk menyediakan gam jubin sendiri. Untuk melakukan ini, gunakan pengadun binaan atau gerudi dengan muncung khas. Cairkan campuran kering dalam air mengikut arahan dan kacau dengan teliti. Produk siap harus ditinggalkan untuk berdiri selama 15 minit, dan sekali lagi bercampur dengan baik. Ini akan memberikan penyelesaian homogen.

  Sendiri jubin seramik di lantai

  Nasihat berguna! Jangan segera campurkan sejumlah besar gam, jika tidak, ia mungkin mula kering sebelum digunakan. Adalah lebih baik untuk mengulangi proses 2-3 kali.

  Untuk memohon pelekat jubin, ia adalah sangat mudah untuk menggunakan grater bergerigi dengan satu sisi licin. Penyelesaian siap digunakan untuk permukaan lantai di kawasan yang tidak lebih dari satu meter persegi dan pada setiap jubin secara berasingan. Adalah penting untuk tidak lupa bahawa arah alur pada jubin dan di lantai harus berbeza. Ini menggalakkan pelekat yang lebih baik daripada pelekat selepas pengeringan.

  Jubin, meniru batu, di pedalaman dewan

  Salib terpencil khas akan membantu anda membuat jahitan di antara jubin walaupun dan sejajar antara satu sama lain. Seterusnya, jubin yang telah diletakkan disesuaikan mengikut tahap dengan bantuan menoreh dengan kemas dengan getah getah.

  Selepas penyelesaian itu benar-benar kering, ia tetap hanya untuk mengelap dan memproses jahitan interlacing. Untuk melakukan ini, gunakan spatula getah.

  Prosedur untuk meletakkan jubin lantai

  Nasihat berguna! Selama dua atau tiga hari berturut-turut, sendi hendaklah dibasahkan dengan air. Ini menggalakkan pengeringan seragam mereka dan mencegah kecacatan.

  Ia agak mustahil untuk memilih dan meletakkan jubin lantai di dapur dan di koridor. Menggunakan nasihat pakar, yang dibentangkan dalam artikel, anda boleh menyedari apa-apa idea anda, mewujudkan dalaman yang unik.

  Apron untuk dapur jubin: foto idea dan nasihat asal mengenai pilihan

  Jubin lantai untuk dapur: foto dan harga jenis popular

  Ubin lantai vinil kuarza: petua, cadangan dan cadangan untuk pilihan anda

  Wallpaper untuk lorong dan koridor. Foto idea-idea terbaik, petua untuk memilih warna dan corak

  Siling dari kadbod gypsum untuk dapur: contoh foto dan petua untuk memilih gaya

  Jubin bilik mandi: reka bentuk, foto dan cadangan untuk pilihan anda

  Saya menasihati anda untuk segera memohon jubin dan pembaikan apartmen yang berkualiti di sebuah syarikat yang dipercayai. Kami sudah entah bagaimana meletakkan jubin dan hanya nakosyachili.

  Panduan reka bentuk dalaman anda

  Lantai-lorong di lorong adalah hampir permukaan yang paling "dimuatkan" di apartmen. Mereka sentiasa basah, tercemar, terdedah kepada garam dan bahan kimia isi rumah. Di samping itu, permukaannya dipengaruhi oleh geseran dari sol dan beban titik dari tumit.

  Tidak menghairankan, paling kerap untuk lantai di lorong pilih jubin seramik - tahan memakai, tahan kelembapan dan penutup lantai tahan lama. Untuk menjadi takut dengan pereka wajahnya tidak berbaloi.

  Pereka moden telah membuat banyak koleksi yang berbeza, di mana terdapat apa sahaja yang anda suka - dari abstrak yang menarik kepada motif bunga, dari tiruan batu ke corak kayu semula jadi mewah. Tetapi tidak semua koleksi sangat praktikal - dan oleh itu, adalah berfaedah untuk menumpukan pada menandakan bahan dan ciri teknikalnya.

  Apa yang sepatutnya menjadi jubin - prestasi?

  Terdapat 4 kriteria untuk menilai ciri-ciri teknikal bahan:

  1. Pakai rintangan. Penunjuk ini menilai kestabilan bahan di bawah pengaruh luaran, kekebalannya terhadap air, pencemaran, pasir. Tahap rintangan haus harus cukup tinggi - ini akan membolehkan bahan untuk kekal menarik untuk masa yang lama. Penunjuk boleh dinilai oleh pelabelan yang sesuai - mengikut piawai PEI Eropah, lima kategori, 1-5, dibedakan dari rendah ke tinggi.

  Ia penting. Kategori kelima direka bentuk untuk beban perindustrian dan penggunaannya dalam persekitaran kediaman adalah tidak sesuai. Tetapi pilih bahan untuk lorong tidak lebih rendah daripada kelas ketiga untuk ketahanan - ia akan bertahan lebih daripada 10 tahun dengan pemeliharaan penuh rupa yang menarik.

  Kestabilan di bawah pengaruh bahan kimia, bahan kimia isi rumah. Lantai di lorong itu benar-benar sangat kotor, dan kotoran dan kotoran kompleks boleh dibasuh hanya oleh bahan kimia rumah tangga yang kaustik. Dan lantai harus melihat seperti mencuci yang agak agresif tanpa kerosakan. Dalam segmen ini terdapat juga gradasi tertentu, dan tahap ketahanan kimia ditunjukkan oleh kategori surat.

  Oleh itu, gred AA porselin mampu bertahan walaupun kesan langsung asid, tetapi ia tidak bernilai overpaying untuk ketahanan seperti jika jubin dibentangkan di apartmen. Pilihan optimum - bahan bertanda A atau B, tetapi kumpulan O dianggap berkualiti rendah.

 • Pekali geseran. Menentukan sama ada lantai akan licin semasa digunakan. Jubin dengan permukaan berkilat bukanlah pilihan terbaik untuk zon penggunaan aktif sedemikian sebagai dewan pintu masuk. Selain itu, salutan berkilat dengan cepat dipadamkan, dan di tempat-tempat ini salutan itu kehilangan rayuannya. Pilihan terbaik - permukaan pelepasan matte, kedua-dua praktikal dan tidak tergelincir. Berhubung dengan menandakan, dalam kes ini, anda perlu memberi perhatian kepada indeks anti-skid - untuk lorong tersebut adalah kategori bahan yang sesuai R10 atau 11.

 • Pekali penyerapan kelembapan. Adalah dipercayai bahawa jubin seramik tidak boleh menyerap air sama sekali. Tetapi dalam amalan, jarang sekali mungkin untuk mendapatkan bahan yang sesuai, dan oleh itu ia dibenarkan menyerap kelembapan pada tahap 3%. Untuk memberikan petunjuk seperti itu, melakukan pelbagai manipulasi teknologi, termasuk penembakan suhu tinggi.

  Ia penting. Kualiti tinggi salutan ditunjukkan oleh cip merah lancar. Jika anda telah menemui permukaan kasar beige pada cip, maka sebelum anda - produk yang berkualiti rendah.

  Dan satu lagi perkara. Dan reka bentuk, dan warna, dan juga tekstur bahan bukan sahaja perlu estetik, tetapi juga praktikal. Lebih banyak kawasan dengan pelepasan yang jelas di permukaan, lebih banyak pencemaran akan tercemar, kerana dalam corak tekstur akan ada kotoran.

  Jubin kasar boleh dibasuh dengan berus, bahan pengilat atau detergen agresif, tetapi tidak selalu ada peluang seperti itu. Oleh itu, jika anda mahu lantai anda sentiasa segar dan bergaya, segera pilih warna praktikal - sebaik-baiknya gelap, tetapi tidak berkilat.

  Sila ambil perhatian bahawa lipit cahaya juga akan menjadi gelap dari masa ke masa - salutan itu sendiri tidak merosot pada masa ini, tetapi kerana lipit ia akan kelihatan tidak berpanjangan. Bagi koleksi yang digilap dan berkilat, mereka, tentu saja, kelihatan mewah dan bertaraf, tetapi dianggap terlalu licin, yang bermaksud mereka tidak akan sesuai dengan lantai di lorong.

  Pilih reka bentuk dan warna yang betul

  Sememangnya, jubin lantai mesti sesuai dengan reka bentuk keseluruhan bilik. Bagi warna, terdapat 3 konsep asas yang boleh anda ikuti:

  1. Bahan ini dipilih supaya ia digabungkan dengan penutup lantai lain di dalam rumah - sebagai contoh, jubin krim untuk laminasi berwarna coklat di ruang tamu, coklat dan coklat dan sebagainya.
  2. Kami membuat kombinasi yang kontras - penyelesaian klasik akan apabila jubin hitam dan lamina putih terletak di kawasan bersebelahan.
  3. Kami menggunakan aksen yang terang - lantai di lorong boleh menjadi dinamik dinamik, ia boleh menarik perhatian maksimum, terutama jika ia terletak di latar belakang dinding neutral.

  Reka bentuk jubin lantai di lorong membolehkan anda mencuba dan membuat kombinasi luar biasa. Jadi, untuk mengembangkan ruang, pilih jubin ringan format yang besar, dan jubin berwarna gelap membawa ke ruang dan ketat zon ini. Kot baju kelihatan warna hangat, tetapi mereka secara visual mengurangkan ruang. Tetapi lapisan nada sejuk akan menjadikan bilik lebih luas dan segar.

  Majlis. Nada hitam bersih harus dielakkan - ia sangat diserlah oleh calar dan kotoran.

  Bahan putih untuk lantai di lorong juga tidak sesuai - ini juga penyelesaian yang tidak praktikal. Optimum - ia memberi keutamaan kepada warna cahaya yang akan dilihat dengan berkesan di bawah pencahayaan buatan, kerana di lorong tidak terdapat cahaya semulajadi. Bagi lukisan itu, tidak ada sekatan di sini - memilih reka bentuk yang sesuai dengan idea anda mengenai kecantikan dan gaya. Tetapi pastikan pola itu digabungkan dengan bahan dinding, dan juga sesuai dengan konfigurasi bilik.

  Saiz jubin juga memainkan peranan. Bagi lorong, modul format besar adalah optimum, kerana jurang yang lebih sedikit terbentuk di permukaan, lebih mudah untuk menjaga salutan. Di samping itu, sendi mungkin tidak cukup tahan kelembapan. Dan satu lagi perkara - semakin besar dimensi jubin, semakin mudah dan lebih cepat kerja dilakukan.

  Memilih susun atur jubin untuk lantai

  Terdapat beberapa susun atur standard jubin di atas lantai:

  1. Bertelur. Mudah dilaksanakan dan reka bentuk praktikal, di mana satu modul mengikuti yang lain. Cara meletakkan ini paling sering dipilih oleh tuan rumah yang tidak berpengalaman, kerana ia agak mudah dilaksanakan. Tetapi ini adalah bagaimana lantai kelihatan di institusi negara - ia tidak boleh dikatakan bahawa ini adalah pilihan terbaik untuk ruang kediaman.

 • Dengan anjakan (bata). Untuk kaedah pemasangan ini, modul segi empat tepat adalah ideal. Lebih baik jika mereka juga mempunyai warna yang berbeza. Dalam kes ini, walaupun baris dibentuk, tetapi setiap jubin disusun dengan peralihan berbanding dengan yang sebelumnya.

 • Catur. Dalam kes ini, pilih jubin segi empat warna yang berbeza (kontras atau nada dekat), selepas mana modul yang berbeza diletakkan di atas lantai melalui satu, meniru permukaan papan catur.

 • Parket. Dalam kes ini, diandaikan bahawa unsur-unsur yang sangat tepat meniru kayu akan digunakan. Keramik moden mencerminkan tekstur, corak dan warna semulajadi dengan realisme maksimum, supaya lantai seperti itu kelihatan comel. Anda boleh memilih tiruan berskala besar, tetapi anda boleh memilih jubin kecil, dengan dimensi yang sama seperti modul parket kayu tradisional.

 • Modular. Ini adalah yang paling cantik, tetapi juga yang paling sukar untuk melaksanakan cara meletakkan. Dalam kes ini, pemasangan dijalankan dari pusat bilik, di mana modul atau panel hiasan tertentu dibentangkan. Selepas itu, seluruh elemen seramik terletak di sekelilingnya. Kaedah pemasangan ini juga dipanggil mozek - ia sesuai untuk lorong besar, di mana anda boleh menghargai keindahan penyelesaian reka bentuk.

  Dan yang terakhir - memilih sisipan hiasan, friezes dan jubin lantai sendiri dari kategori harga yang sama. Sebaiknya, ia mesti satu koleksi - maka lantai di lorong rumah anda akan kelihatan hebat, harmoni dan elegan.

  Pilih pintu depan

  Menghias gerbang dengan batu - rahsia berjaya menghias dengan batu yang menghadap

  Pilih jubin di koridor

  Daripada untuk menutup lantai di koridor

  Jubin lantai untuk koridor - ciri-ciri bahan

  Pilih penyangkut di lorong - apa yang anda perlu perhatikan

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  6 + 1 =