Kanopi di atas kuil anda dengan tangan anda sendiri

Contents

Bagaimana untuk membina kanopi di atas kerusi dengan tangan anda sendiri - idea dan langkah demi langkah arahan

Dengan keperluan untuk membina kanopi di atas serambi, pemilik rumah persendirian sering menghadapi. Terdapat banyak pandangan dan pengubahsuaian terperinci seni bina ini - dari visors elegan di atas pintu masuk ke rumah ke teres tertutup yang luas di sepanjang fasad keseluruhan. Membina struktur sendiri mudah dapat bahkan pembina baru. Perkara utama ialah memilih bahan dan menggambar dengan betul, dan juga mengamankan struktur ke rumah supaya ia tidak runtuh di bawah berat salji pada musim sejuk.

Apa yang perlu diberi keutamaan - kanopi atau visor

Walaupun kedua-dua reka bentuk ini sangat serupa, masih ada beberapa perbezaan teknikal. Jika kanopi biasanya dipasang balok sokongan menegak, maka visor dipasang terus ke dinding rumah. Oleh itu, perhatian perlu dibayar bukan sahaja kepada bentuk dan bahan pelanjutan itu sendiri, tetapi juga untuk apa bangunan utama dibina dan sama ada ia boleh disalurkan dengan betul melampirkan bingkai ke dinding atau sokongan tambahan diperlukan.

Perlu dipertimbangkan dan di mana anda bercadang untuk meletakkan pelanjutan, dan apa yang lebih penting untuk anda adalah estetika atau fungsi. Lagipun, visor palsu yang indah dan elegan kelihatan tidak sesuai di pintu masuk ke hozblok, dan kanopi kayu yang besar akan merosakkan bahagian luar pintu masuk ke rumah. Juga, apabila merancang terlebih dahulu, periksa untuk mengetahui sama ada dimensi struktur yang sesuai dan apakah terdapat tempat yang tersedia untuk pembinaan.

Pemilihan bahan yang boleh dipercayai untuk pembinaan

Dalam soal bagaimana untuk membuat kanopi di atas kerusi, perkara pertama yang perlu anda pilih ialah apa bahan bingkai yang akan dibuat dan apa yang perlu digunakan untuk bumbung. Dalam pembinaan rumah, bingkai itu biasanya diambil dengan balok kayu dan paip logam atau profil, tetapi setiap pilihan mempunyai kebaikan dan keburukannya:

 • Bingkai kayu adalah mudah untuk menghasilkan, ia mudah dilampirkan ke dinding rumah, dan kosnya agak kecil. Tetapi kayu adalah bahan jangka pendek, dan walaupun selepas rawatan khusus, struktur itu perlu diperbaiki atau diubah secara kerap.
 • Struktur logam adalah kuat dan tahan lama. Tetapi untuk bekerja dengan logam yang anda perlukan: peralatan tambahan (mesin kimpalan), pengikat khas dan kemahiran bekerja dengan bahan tersebut.

Polikarbonat, besi bumbung, jubin logam, papan beralur, ondulin, batu tulis, kaca - praktikal mana-mana bahan yang ada sesuai untuk bumbung. Selalunya dalam pembinaan rumah untuk visor di atas teras menggunakan sisa bahan yang menyekat bumbung. Perlu diambil kira bahawa berat keseluruhan struktur bergantung kepada bahan bumbung, dan dengan itu kaedah lampiran.

Bagaimana untuk membina kanopi kayu dengan tiang di atas anjung

Pokoknya adalah salah satu bahan bangunan yang paling mudah diakses. Di samping itu, ia mudah untuk digunakan, dan apabila diproses dengan betul, pembinaan balok kayu boleh menjadi hiasan rumah yang sebenar. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak pemilik, yang memutuskan untuk memasang visor di atas serambi sendiri, memilih kayu untuk pembinaan.

1

Lukisan dan pengiraan untuk kanopi kayu

Sebelum anda membuat kanopi anda sendiri di atas serambi kayu, anda mesti menyediakan lukisan dan mengira semua dimensi bahagian dengan betul. Adalah sangat penting untuk memeriksa terlebih dahulu semua sudut dan panjang rasuk, kerana walaupun sedikit kesilapan dalam proses pembinaan akan membawa kepada kecondongan yang teruk.

Dimensi lampiran dikira secara individu. Ketinggian struktur harus mencukupi agar orang dewasa dapat berdiri di teras tanpa membongkok. Sudut cerun bumbung harus berada dalam jarak 25-35 °. Apabila mengira panjang dan lebar struktur, adalah berbaloi untuk berorientasikan kepada dimensi teras - anda boleh menambah kepada dimensi asal 50-60 cm di sisi dan tepi percuma.

Majlis. Untuk menjelaskan saiz kanopi, anda boleh memperluas papan tulis atau papan beralur di atas tanah, dengan mengambil kira tumpang tindih dan mengukur segiempat tepat yang dihasilkan. Ini akan menjadi saiz bumbung pelanjutan.

Bahan dan alat untuk pembinaan

Untuk pembinaan kanopi di atas serambi, perlu menyediakan bahan berikut:

 • rasuk kayu yang dirawat 15x15 cm untuk sokongan dan kasau;
 • bar kayu 75õ75 mm dan papan 25 mm untuk battens;
 • bahan bumbung (papan tulis, papan beralun, besi tergalvani);
 • Anchor bolt, staple dan skru untuk pemasangan peti;
 • skru sendiri mengetuk dan kuku batu tulis;
 • sekop, gergaji besi, pemutar skru, tukul, cat, langkah pita dan garis plumbum.

Sebelum anda melampirkan kandang ke rumah, anda perlu untuk memberi ruang bagi bangunan itu, menyatakan lokasi pemasangan menyokong dan bitumen proses atau komposisi lain daripada bahagian-bahagian kayu untuk perlindungan terhadap kelembapan dan reput.

Arahan demi langkah untuk pembinaan kanopi kayu di atas anjung

Melekapkan balok sokongan di atas dinding di atas anjung:

 1. Di dinding menandakan tempat lampiran balok sokongan.
 2. Menggunakan ukuran plumb dan pita, lukiskan garis mendatar lurus.
 3. Anchor bolt untuk menjamin dinding kayu 10 cm. Satu boleh pra-luka di dalamnya slot untuk melampirkan kasau, dan boleh dipasang di atas purlin asas rasuk atau kokot.
 4. Jika lebar teras di sepanjang fasad melebihi 2 meter, maka perlu memasang sokongan menegak tambahan di sepanjang tepi rasuk mendatar.

Pemasangan sokongan menegak:

 1. Kayu menyokong untuk menggali ke bumi dengan kedalaman 40-50 cm.
 2. Telaga konkrit mesti dikumpulkan.
 3. Selepas memecahkan penyelesaian, potong jawatan ke ketinggian yang diperlukan dan letakkan rasuk sokongan kedua pada mereka.

Majlis. Agar salji tidak tinggal di atas bumbung kanopi, para pakar mengesyorkan mengira ketinggian tepi percuma dengan formula - 10 cm pada setiap meter panjang. Maksudnya, jika panjang teras adalah 2 m, maka pada dinding ketinggian struktur harus 20 cm lebih tinggi daripada pada tepi bebas.

 1. Kipasnya diikat ke bar sokongan (bar 75x75 mm).
 2. Jarak antara kasau tidak boleh lebih daripada 80 cm, kerana dengan langkah yang lebih besar pada musim sejuk di bawah berat salji, bumbung boleh menjadi sangat teruk.
 3. Kasa langit-langit diperbetulkan kepada balok pendukung dalam alur atau staples.
 4. Tegak ke kasau meletakkan papan peti.
 5. Jarak antara papan sepatutnya sedemikian rupa sehingga setiap lembaran batu tulis atau papan beralun terletak pada papan dalam 3 tempat - bahagian atas lembaran, bawah dan tengah.

Peletakan bahan bumbung:

 1. Selepas bingkai battens siap, disyorkan bahawa ia dicat atau dirawat dengan komposisi terhadap kerosakan.
 2. Slate dibuang dari tepi percuma. Memperkukuhkan bahan bumbung dengan kuku batu tulis.
 3. Kanopi siap boleh "ennobled": memasang pagar hiasan atau menjahit sisi dengan lapisan.

Visor kayu di atas serambi

Pilihan lain, bagaimana untuk membuat kanopi di atas kerusi dengan tangan mereka sendiri - untuk membina visor kayu. Pembinaan kecil mudah dipasang secara berasingan dan kemudian dipasang di atas anjung di dinding. Pengunjung sedemikian boleh menjadi bentuk yang paling bervariasi - satu-pitch, melengkung, gable, digambarkan. Tetapi untuk pemula, lebih baik memilih satu wireframe yang mudah.

Sebelum permulaan pembinaan mengikut lukisan, adalah perlu untuk mengira dimensi semua bahagian. lebar topeng harus 50 cm lebih besar daripada lebar anjung, dan panjang cerun - tidak kurang daripada 70 cm untuk konsol dan kayu lintangnya memerlukan rasuk kayu dengan bahagian 75x75 mm, sesuai untuk rak peti nipis -. 40-50 mm. Sudut puncak visor hendaklah dibuat kira-kira 30 °. Semua bahagian mesti dirawat dengan kapur atau dicat sebelum pemasangan.

Konsol bingkai tersebut terdiri daripada tiga bar:

 • Menegak ditetapkan ke dinding dan merupakan asas untuk mengatasi strut dan palang silang mendatar;
 • pada palang silang mendatar diikatkan balok bantalan depan peti;
 • Engsel berfungsi sebagai penekanan untuk keseluruhan visor.

Bar sokongan belakang dilampirkan pada hujung bar menegak. Untuk membaiki peti, anda boleh memilih di kasau alur atau hanya memotong hujung bilah pada sudut yang dikehendaki dan skru dengan skru ke kasau. Untuk menutup kanopi seperti itu boleh menjadi batu tulis, besi tergalvani, papan beralun atau onduline. Untuk mengurangkan bunyi dari hujan, disyorkan untuk membina bahan bumbung atau bulu mineral di bawah bahan bumbung.

Untuk menetapkan visor kayu ke dinding menggunakan bolt anchor. Ia diperhatikan bahawa pengikat mestilah sekurang-kurangnya 2/3 daripada panjang untuk memasuki dinding yang - kemudian kanopi tidak akan beranjak dari dinding dan selamat dilampirkan kepada topeng. Untuk penetapan yang kuat, lebih baik untuk melampirkan ke dinding bukan sahaja konsol, tetapi juga crosspiece sokongan atas peti.

Kanopi polikarbonat - bagaimana membuat tangan anda sendiri

Reka bentuk polikarbonat bukan sahaja dibezakan oleh kecantikan. Ini adalah struktur yang kukuh, boleh dipercayai dan tahan lama, yang mudah dipasang walaupun kepada pembina yang tidak berpengalaman. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak pemilik rumah persendirian ingin memasang kanopi di atas serambi polikarbonat dan bukannya visor kayu lama.

Apa yang diperlukan untuk visor polikarbonat

Untuk memasang kanopi daripada polikarbonat, anda memerlukan bahan dan peralatan seperti:

 • lukisan rangka (saiz butiran untuk mengira terlebih dahulu pada pengukur);
 • paip atau sudut logam untuk membuat bingkai;
 • polikarbonat untuk menutup bumbung;
 • mesin kimpalan, bulgarian, gerudi;
 • skru mengetuk diri, kurungan, bolt anchor.

Dimensi visor polikarbonat tidak boleh terlalu besar, mencukupi jika bumbung akan bertindak pada setiap bahagian anjung 25-30 cm. Polikarbonat untuk terjual melengkung adalah lebih baik untuk mengambil sel dari 6 mm tebal. Polikarbonat monolitik lebih sesuai untuk struktur langsung. Saiz lembaran polikarbonat dikira oleh dimensi bingkai - bahan bumbung harus menonjol dari sisi dengan 10-15, pada tepi percuma - sebanyak 20 cm.

Peringkat pemasangan keluli gerbang dari polikarbonat

Secara berasingan untuk membuat visor dari polikarbonat pada rangka logam adalah mudah. Perkara utama ialah untuk mendapatkan peralatan dan pengalaman yang diperlukan dalam kimpalan. Bingkai dipasang di atas tanah dan kemudian dipasang di atas anjung.

 1. Menurut lukisan yang disediakan, adalah perlu untuk memotong butiran untuk rangka dan menandakannya.
 2. Untuk membuat gerbang di paip, bulgarian, pada selang masa yang tetap, membuat sayap dalam ¾ diameter, kemudian bengkokkan bahagian dengan arka.
 3. Sambungkan arka ke satu sama lain dengan salib. Secara keseluruhannya, 4-5 silang diperlukan - dua menyambung tepi gerbang, selebihnya sama rata di sepanjang panjang.
 4. Dua paip panjang dikimpal sepanjang panjang untuk kekakuan, elemen yang berpola yang boleh dipalsukan boleh dipasang di tepi gerbang bebas daripada paip.
 5. Konsol menegak dilampirkan ke tepi gerbang dengan mengimpal atau menyambungkan sudut.
 6. Untuk memberikan kekuatan kepada bingkai dari tepi gerbang ke konsol yang menyokong, ia perlu memasang struts.

Sebelum anda menutup bingkai dengan bahan bumbung, anda perlu memutuskan cara memasang kanopi ke dinding rumah. Jika anda bercadang untuk menggunakan anchor di jeti dan kelebihan konsol gerbang perlu untuk menggerudi lubang untuk bolt, melampirkan bingkai ke hadapan, perhatikan tapak lampiran ke dinding, kemudian menggerudi dinding pada label.

Untuk membetulkan kurungan di muka bumi, perhatikan lokasi kanopi, pasangkan kurungan dan sudah menetapkan bingkai pada mereka.

Sentuhan terakhir kekal - lapisan polikarbonat. Bahan ini dibengkokkan dengan baik, mudah melekatkan diri. Gunung polikarbonat kepada anggota silang yang melampau dan sentral dengan skru dengan thermowell. Pakar mengesyorkan bahawa lubang-lubang untuk skru dilakukan lebih 5 mm daripada diameter pengikat - ini akan mengelakkan skewing dan ubah bentuk visor.

Varian memasang kanopi ke dinding

Maklumat mengenai cara membina kanopi di atas serambi, akan tidak lengkap, jika anda tidak menganggap isu pemasangan struktur ke dinding rumah. Dari lampiran yang betul dari bingkai ke dinding bergantung kebolehpercayaan pelanjutan itu sendiri dan tempoh operasinya. Terdapat beberapa pilihan:

 • kimpalan tetulang terbina dalam;
 • melekapkan kurungan;
 • memasang balok pendukung ke dinding dengan bolt anchor.

Dengan injap bersepadu adalah mudah - segmen paip keluli atau rod diletakkan ke dalam dinding semasa pembinaan rumah, dan mereka bingkai dikimpal. Tetapi pilihan lain perlu dipertimbangkan secara lebih terperinci, kerana mereka paling sering digunakan untuk kanopi cahaya di atas serambi. Gambar di bawah menunjukkan bagaimana untuk mengikat kanopi terus ke dinding rumah yang telah dibina.

Rajah (c) memperlihatkan cara menjamin kestabilan dengan kestabilan rasuk sokongan, yang dipasang pada dinding dengan bolt jangkar panjang. Dalam Rajah. (a) menunjukkan pendakap berbentuk U, ini digunakan untuk kanopi cahaya. Rajah (b) - yang pengancing kekuda rajah dalam alur rasuk asas (1 - a rasuk sokongan 2 - bumbung kanopi 3 - anchor bolt asas alur rasuk 4, 5 dan 6 penjelmaan kasau menetapkan pin dan paku).

Penting! Sekiranya panjang kanopi melebihi 2 m atau tidak ada kepastian bahawa dinding boleh menahan berat bumbung, maka tiang mesti diletakkan di bawah balok sokongan.

Idea untuk pembinaan awning dan kanopi - galeri foto

Di atas adalah contoh-contoh kanopi yang paling mudah. Tetapi pembinaan seperti itu boleh menjadi lebih rumit. Foto menunjukkan bahawa reka bentuk bangsal di halaman bergantung kepada destinasi mereka - untuk tujuan perniagaan (penyimpanan kayu api, rumput kering) memilih bentuk yang mudah, tetapi untuk berehat dan meningkatkan hiasan adalah kerja-kerja sebenar seni.

Visor di atas serambi bukan sahaja melindungi pintu depan dari cuaca. Ia juga merupakan elemen hiasan, menekankan gaya seni bina keseluruhan bangunan. Elegant dan besar-besaran, logam dan kayu, plastik dan palsu - reka bentuk kanopi di sebuah rumah persendirian di dalam foto adalah berbeza-beza dan hanya bergantung pada imaginasi tuan.

Seperti yang dapat anda lihat, anda boleh membuat lampiran di atas serambi dengan tangan anda sendiri, bahkan seorang tuan yang tidak berpengalaman. Tetapi jika anda tidak pasti dalam kebolehan mereka sendiri atau adakah anda mahu versi eksklusif visor, ia sentiasa mungkin untuk beralih kepada profesional yang bukan sahaja membangunkan projek untuk anda, tetapi juga membantu dengan pemasangan kanopi siap.

Mengapa anda memerlukan mandi bata? Di mana-mana, walaupun di kedai bangunan yang sangat kecil, belum lagi. Masa depan

Apabila hampir tiada apa yang tinggal di kediaman musim panas dan seluruh tanaman dibersihkan dari katil, sudah tiba masanya. Masa depan

Inilah ladang kiwi seperti: Tapi buah ini tumbuh dengan baik di pangsapuri-pangsapuri bandar biasa. Masa terbaik. Masa depan

Thyme adalah salah satu daripada ahli keluarga mint yang paling popular. Rumput ini berasal dari Mediterranean, dan orang di sana memanggilnya. Masa depan

Wormwood adalah cara terkuat dengan cepat membawa pesakit untuk memerintahkan. Rawatan wormwood membersihkan badan semua. Masa depan

Dalam rumah hijau Ambil timah boleh (dari bawah herring atau yang lain), membuat lubang di bahagian bawah. Dari cip kecil menyala di dalamnya. Masa depan

Ternyata bunga boleh tumbuh sebagai ragi dan untuk ini hanya yang perlu anda lakukan adalah memberi makan. Masa depan

lebih banyak idea:

pada bulan Mac Mari kita bercakap tentang kerja bermusim bulan ini untuk memastikan kebun anda dalam keadaan sempurna

Pembinaan rumah-rumah

Hiasan yang baik dari pintu masuk tengah ke rumah kadang-kadang mewujudkan kesan yang lebih baik daripada bangunan itu sendiri. Salah satu peranan utama dalam mencipta bahagian luar bangunan itu akan memainkan visor di atas anjung. Bagaimanapun, penampilan rumah yang menakjubkan dan elegan bukanlah tugas utama yang dibuat oleh kanopi. Fungsi utama adalah untuk melindungi bahagian depan pintu masuk dari pengaruh faktor luaran.

Keperluan untuk pendengar di atas teras

Kehadiran kanopi di serambi mempunyai beberapa detik positif. Pertama, visor sedar melindungi pintu depan rumah dari kesan negatif radiasi ultraviolet dan kesan negatif pemendakan atmosfera. Kedua, kanopi memberikan perlindungan seseorang dari salji dan hujan semasa pembukaan pintu, dan ketiga - adalah hiasan hiasan dari topeng struktur.

Bahawa visor itu berlangsung lama, dan ia tidak perlu dibuat semula dalam satu musim musim gugur-musim sejuk, kanopi itu harus memenuhi syarat minimum:

 1. Reka bentuk itu mesti menahan beratnya sendiri, dan beratnya pemendakan iklim. Apabila mengira, seseorang mesti mengambil kira berat salji, yang boleh mendapatkan visor dari bumbung dan berat ladang yang membungkus kanopi.
 2. Adalah wajar bahawa struktur ini melindungi keseluruhan almari, dan bukan hanya pintu depan.
 3. Dalam reka bentuk visor, sistem saliran air mesti disediakan. Ini boleh menjadi tangki simpanan, longkang atau sistem saliran ribut.
 4. Penampilan kanopi harus harmoni digabungkan dengan luar, teras dan bumbung rumah. Walau bagaimanapun, tidak perlu mematuhi sepenuhnya pematuhan. Adalah penting untuk memilih bahan, warna dan bentuk yang betul atau memilih kontras yang munasabah.

Apa yang perlu anda pertimbangkan ketika merancang visor

Sebelum pembangunan lukisan anda perlu menentukan parameter reka bentuk utama:

 • bahan untuk pembuatan visor, yang akan selaras dengan seni bina rumah dan memastikan kekuatan struktur yang mencukupi;
 • jenis pembinaan - gable, dek tunggal, dll);
 • dimensi visor berada di atas pintu masuk atau kanopi yang meliputi beranda;
 • Lokasinya adalah serambi belakang rumah atau pintu depan.

Varian pembinaan bumbung di atas anjung

Kanopi, kanopi di atas serambi boleh dibuat secara bebas selama satu atau dua hari, dengan menggunakan bahan yang biasa dan murah. Kerumitan kerja ini sebahagian besarnya ditentukan oleh bentuk reka bentuk.

Yang paling popular adalah jenis visors di atas teras:

 1. Satu kanopi tunggal ialah bumbung gantung atau sokongan yang condong pada sudut untuk aliran keluar air yang normal. Pelbagai penyokong yang melengkung adalah kanopi dengan tatapan, reka bentuk lurus dan cekung.
 2. The gable mempunyai dua pesawat cenderung. Pembinaan ini lebih mudah dan boleh dipercayai - beban salji diagihkan sama rata antara kedua-dua komponen kanopi.
 3. Visor tenda dibuat dalam bentuk separuh bulatan. Hujung bingkai kanopi di kedua-dua pihak. Varieti bumbung khemah: kubah panjang dan "marquise9raquo;.
 4. Kanopi melengkung adalah visor bulat yang mengelilingi keseluruhan teras.

Kelebihan dan kelemahan pendengar dari pelbagai bahan

Polikarbonat digunakan secara meluas dalam pembuatan pagar, rumah hijau, kaca balkoni, pergolas, taman-taman musim sejuk, hiasan tingkap, astaka membeli-belah, mewujudkan kanopi dan kajang.

Penggunaan polikarbonat dalam pembuatan kanopi di atas serambi mempunyai beberapa kelebihan yang ketara:

 • bahan menghilangkan sinaran matahari dan memberikan tahap cahaya semula jadi yang biasa;
 • Pembinaan polikarbonat tidak cacat dan mengekalkan integritinya di bawah turun naik suhu / angin kuat angin;
 • bahan tahan api, tidak terbakar di bawah matahari, tidak meminjamkan dirinya ke kakisan dan reput;
 • Acuan dan kulat tidak terbentuk di permukaan;
 • polikarbonat mempunyai fleksibiliti, yang membolehkan pembinaan kanopi dari mana-mana konfigurasi;
 • pelbagai warna dan ketebalan lembaran menjadikannya pilihan untuk memilih pilihan terbaik untuk apa jua keadaan luaran dan keadaan operasi.

Kelemahan polikarbonat termasuk ketidakstabilan bahan kepada radiasi UV. Lembaran tanpa pelindung mungkin akhirnya menjadi berawan / kuning dan kehilangan sifat kekuatannya.

Menggunakan plastik untuk membuat visor

Visor over the porch boleh dibuat dari plat PVC khusus, yang dirancang untuk kerja luar. Sifat papan PVC sangat mirip dengan polikarbonat, tetapi plastik lebih ringan dan kos kurang.

Anda dengan serta-merta boleh membeli plastik warna yang dikehendaki atau menukar warna semasa operasi dengan bantuan filem berwarna-warni.

Visor ke atas teras logam dan papan beralun

Kanopi yang diperbuat daripada logam adalah pilihan yang mudah dan murah. Untuk mewujudkan gudang seperti itu, anda memerlukan sekurang-kurangnya beberapa kemahiran bekerja dengan mesin kimpalan. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan tanpa kimpalan, jika anda menggunakan rivet atau kacang dengan bolt untuk mengikat unsur-unsur.

Visor logam mempunyai kekuatan, ketahanan dan hayat perkhidmatan yang panjang. Kelemahan reka bentuk boleh dianggap sebagai keperluan untuk rawatan anti-karat dan berat besar kandang.

Penting! Apabila bekerja dengan logam, perhatian khusus harus dibayar kepada pengiraan struktur dan kekuatan pengancing

Alternatif terbaik untuk lembaran logam konvensional - papan beralun. Bahan ini mempunyai lapisan pelindung polimer di kedua belah pihak, memberikan ketahanan terhadap pengaruh alam sekitar. Lembaran berprofil boleh didapati dalam pelbagai saiz dan ketebalan. Pelbagai warna - lebar, anda boleh memilih penutup dengan corak yang meniru pokok, bata atau batu batu. Bekerja dengan papan beralun lebih mudah daripada logam atau logam lembaran.

Mengikut populariti kanopi pembuatan, papan beralun adalah setanding dengan polikarbonat, tetapi masih lembaran logam beralun lebih rendah dari plastik dan mempunyai beberapa kekurangan:

 • Jangan lulus cahaya matahari - penggunaan papan beralun tidak wajar untuk pengadun konfigurasi sfera;
 • bahan tidak cukup tahan terhadap kesan - mungkin ada kesan kesan hujan di permukaan, jadi lebih baik memilih papan beralun yang tebal.

Visor yang ditempa adalah mewah dan rapi. Ia adalah lantai yang diperbuat daripada hiasan hiasan yang akan menjadi elemen utama dalam reka bentuk luar rumah. Sudah tentu, penempaan adalah mahal, tetapi tidak perlu membuat visor sepenuhnya palsu. Kehadiran unsur-unsur maju dalam struktur akan mengubah strukturnya dengan ketara. Ia kelihatan gabungan yang baik dengan bahan seperti polikarbonat, logam, plastik dan logam.

Memasang visor yang palsu adalah tugas yang bertanggungjawab. Adalah lebih baik untuk mengamankan pemasangan kepada profesional, kerana kanopi seperti ini mempunyai berat badan yang adil, dan kerana pemasangan berkualiti rendah ia boleh runtuh di bawah berat salji.

Dengan rumah besar-besaran yang diperbuat daripada kayu balak dan bangunan dalam gaya desa, teras dan kanopi kayu kelihatan paling harmoni. Perlu diperhatikan bahawa hanya bingkai itu akan menjadi kayu dalam pembinaan seperti itu, dan sebagai bahan bumbung bumbung, bahan bumbung atau jubin bumbung akan sesuai. Kayu rapuh polikarbonat dan plastik pada struktur yang hebat akan kelihatan asing.

Penting! Ia adalah perlu untuk menjalankan pemprosesan kerangka kayu - ini untuk melindungi struktur dari kerosakan, kesan serangga dan acuan

Kanopi ini dibezakan oleh kualiti dan kekuatan hiasan yang tinggi. Walau bagaimanapun, sesetengah pereka percaya bahawa visor jubin logam kelihatan agak berat dan tidak sesuai dengan semua rumah. Optimum - penggunaan bahan yang sama untuk menutup bumbung dan lantai di atas anjung.

Majlis. Adalah wajar untuk membina visor selari dengan pemasangan bumbung logam di bumbung rumah. Dalam kes ini, baki bahan akan pergi ke susunan kanopi, dan ia akan menjadi hampir bebas

Antara kebaikan bumbung logam boleh dikaitkan:

 • rintangan kepada tekanan mekanikal;
 • berat badan yang rendah;
 • rintangan haba;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • penampilan estetik.

Kayap logam boleh diganti dengan bituminous - lebih mudah. Tambahan salutan bitumen - tiada bunyi semasa hujan.

Visor di atas serambi polikarbonat: arahan untuk pembuatan

Langkah pertama adalah untuk menarik visor ke atas teras dengan semua dimensi yang diperlukan. Reka bentuk reka bentuk akan membantu anda menentukan jenis lantai dan mengira jumlah bahan yang digunakan.

Apabila membuat lukisan, pertimbangkan parameter berikut:

 • lebar visor sepatutnya tidak kurang dari lebar pintu masuk (ia adalah wajar untuk menambah 50 cm);
 • panjang visor adalah sekurang-kurangnya 80 cm;
 • Ia perlu menyediakan sudut cerun supaya salji tidak berkumpul di bumbung, air hujan dan sampah.

Penting! Visor terbaik dilakukan sedikit lebih luas dan lebih lama untuk perlindungan teras yang baik. Walau bagaimanapun, ini boleh menyebabkan beban muatan struktur: semakin besar permukaan kanopi, lebih banyak salji akan menjadi musim sejuk. Sebelum membuat keputusan, seseorang mesti mengetahui jumlah hujan tahunan

Selepas pembangunan skim tersebut, perlu menyediakan alat dan bahan binaan:

 • kepingan polikarbonat dengan ketebalan 1 cm atau lebih;
 • paip profil keluli;
 • seorang Bulgaria, mesin kimpalan, pemutar skru dan gerudi elektrik;
 • tingkat bangunan, pensil, pita pengukur;
 • skru sendiri mengetuk dengan termowells (mesin basuh plastik di kaki) untuk menetapkan kepingan polikarbonat.

Pertimbangkan langkah demi langkah bagaimana membuat visor di atas beranda rumah:

 1. Di dinding rumah di atas pintu, nyatakan lokasi sokongan di bawah visor.
 2. Dari pipa berbentuk segi tiga, kita membuat rangka kerja struktur. Unsur-unsur kimpalan bingkai.
 3. Untuk menguatkan bingkai dengan kaku - bilangannya bergantung pada panjang struktur.
 4. Menjalankan lubang di dalam bingkai, di mana kanopi akan dipasang pada dinding rumah. Untuk kerja, gerudi dengan muncung logam sesuai. Lubang pemasangan mestilah sekurang-kurangnya empat.
 5. Rangka hendaklah dipasang pada dinding dan paip profil harus dirawat dengan primer. Selepas permukaan kering, bingkai perlu dicat.
 6. Pemasangan kepingan polikarbonat dilakukan dengan mematuhi peraturan tertentu:
  • pita penyegel dipasang pada bahagian akhir;
  • Panel polikarbonat tidak dipasang kembali ke belakang, di antara mereka dibiarkan ruang kecil, yang diperlukan untuk pengembangan haba bahan;
  • Untuk pemasangan itu, mungkin menggunakan profil berpecah yang terdiri daripada penutup atas (snap-on) dan bahagian bawah (asas) yang lebih rendah.
 7. Letakkan sendi tembok dan kanopi supaya dimeteraikan, supaya air tidak jatuh di teras.
 8. Selepas pemasangan, keluarkan filem pelindung dari polikarbonat.

Video: visor di atas kerusi dengan tangan anda sendiri

Bagaimana untuk membuat visor di atas teras di atas sokongan

Kelebihan utama kanopi pada pendukung adalah bahawa ia boleh dibuat dari bahan yang berbeza. Proses memasang anjung di balok boleh dibahagikan kepada beberapa tahap:

 1. Pemasangan sokongan. Anda boleh memasang dua rak, meninggalkan mereka dari dinding rumah pada jarak kira-kira satu hingga dua meter. Optimum - meletakkan tiang bata, tuangkan mereka keluar dari konkrit atau membuat paip logam.
 2. Bahagian arung jeram. Di dinding (di seberang setiap sokongan) membuat alur untuk rasuk (kedalaman 200 mm). Satu hujung rasuk terletak pada sokongan, dan satu lagi - di kedudukannya. Cabut pada sokongan yang akan dilakukan dengan menggunakan cincin dan kacang dengan cuci.
 3. Penegasan bahagian kelengkungan. Kanopi bumbung boleh dibuat rata atau rumah. Pilihan pertama adalah lebih mudah - hanya menjahit papan di seluruh rasuk dan menutupnya dengan bahan bumbung. Untuk melengkapkan bumbung gable, anda perlu memasang skate lengkap dengan langkah kira-kira 800 mm. Teknologi ini adalah sama seperti pemasangan bumbung - lath, grill dan hydrobarrier dipasang.
 4. Permukaan visor dengan bahan bumbung.
 5. Tepi bawah kanopi. Untuk penggunaan panel tepi PVC atau plastik ini. Apabila menjalankan penyaduran, anda perlu memikirkan pencahayaan - anda boleh memasang lampu sorot di dalam visor.

Visor over the porch: idea reka bentuk foto

Visor pada sokongan dengan unsur-unsur dekoratif penempaan. Bumbung kanopi terbuat dari polikarbonat.

Kombinasi bumbung rumah dan kanopi yang harmonis. Bahan salutan adalah logam, jawatan sokongan diperbuat daripada kayu.

Visor padat diperbuat daripada papan beralun, dibuat dalam bentuk khemah.

Visor yang digambarkan dengan sisi pelindung sampingan adalah penyelesaian praktikal dan murah untuk mengatur anjung.

Kanopi kayu pada pendokong menekankan gaya dan melengkapkan reka bentuk seni bina bangunan.

Video: visor di atas serambi - idea foto

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Jenis gudang di atas serambi dan teknologi pemasangan dengan tangan mereka sendiri

Pintu depan di sebuah rumah persendirian, atau di kampung sering terdedah kepada kesan cuaca buruk: hujan, salji, matahari panas, angin. Untuk tujuan ini, teras dengan kanopi dibina. Di samping tujuan praktikal, untuk membina visor di atas kerusi dengan tangan mereka sendiri adalah peluang yang baik untuk menghiasi bangunan bangunan, untuk memberikan keasliannya.

Terdapat banyak jenis pembinaan ini, yang berbeza dalam bahan pembuatan, bentuk pembinaan. Dalam artikel ini, kita akan melihat cara membuat visor di atas beranda supaya ia berfungsi sebagai perlindungan rumah yang boleh dipercayai dan indah.

Kenapa anda memerlukan bumbung di atas anjung itu

Sebuah kanopi di atas pintu depan terdapat di banyak rumah. Beberapa fungsi diberikan kepada struktur ini:

 • perlindungan. Ia digunakan sebagai pembinaan yang melindungi pintu masuk dari matahari yang terik, kemasukan kelembapan;
 • penyelenggaraan kosiness penduduk rumah. Dalam cuaca buruk, ia lebih selesa untuk bersembunyi di bawah kanopi, membuka kunci pintu masuk;
 • hiasan. Jika visor direka untuk reka bentuk rumah, ia akan menghiasi dan melengkapkan bahagian luar bangunan.

Reka bentuk teras asal dengan kanopi, foto

Semua awning, tanpa mengira bentuk dan bahan pembuatannya, terdiri daripada dua bahagian:

 • rangka. Ini adalah rangka asas yang mana keseluruhan struktur diadakan;
 • penutup luar - bahan bumbung.

Struktur skematik kanopi di atas serambi, foto

Dengan kaedah pemasangan

Bergantung kepada reka bentuk produk dan kaedah pemasangannya, kanopi dibahagikan kepada sokongan dan penggantungan. Visors yang digantung adalah kecil dan tetap di dinding luar bangunan. Struktur sokongan lebih besar, oleh itu ia dipasang pada paip logam atau balok kayu.

Pilihan untuk mendapatkan awning

Pelayan di atas anjung boleh terdiri daripada pelbagai bentuk:

Selain itu, strukturnya boleh dibuka (tanpa dinding sisi) dan tertutup (dipagar dengan dinding buta yang meliputi kawasan di hadapan pintu masuk dari cuaca). Pelbagai pilihan untuk konfigurasi visors akan ditunjukkan oleh galeri foto.

Bingkai struktur berengsel teras paling kerap diperbuat daripada logam dan kayu. Kayu adalah bahan yang lebih murah, lebih mudah diproses, tetapi tidak akan bertahan lama. Produk logam mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang, tetapi untuk membuat kanopi seperti ini di atas kerusi dengan tangan mereka sendiri akan memerlukan kemahiran tertentu dan alat khas.

Jadi untuk pembuatan visors sering digunakan logam. Bahagian pangkalan sama ada dipasang dengan kimpalan atau baut. Untuk membuat bingkai logam lebih lama lagi, sebelum dipasang, ia harus disandarkan dengan baik, disuntik, kemudian dicelup.

Perhatian: asas logam untuk visor agak berat, ini harus diambil kira apabila merangka kanopi.

Tiub dan sudut aluminium lebih ringan. Bahan bengkok, mudah dipotong, tidak memerlukan pemprosesan tambahan.

Kanopi di atas teras logam (asas aluminium)

Ringan melihat pengalas pada bingkai tempa besi. Mereka kagum dengan pelbagai bentuk dan konfigurasi - daun yang diukir, batang keriting, bunga aneh ... Kanopi di atas teras yang ditempa adalah karya seni yang sebenar. Kedua-duanya adalah bahan yang cantik dan boleh dipercayai yang akan memberikan gaya dan keaslian kepada sebarang visor.

Mengambil kira: produk palsu - kerja manual yang rumit, supaya mereka tidak murah.

Pelbagai visors yang ditempa di atas serambi, foto

Sebuah gedung yang diperbuat daripada kayu balak atau dipangkas dengan papan dengan harmoni melengkapkan visor di atas serambi kayu. Ini adalah bahan mesra alam yang menekankan keperibadian bangunan.

Kepada nota: jangan takut bingkai kayu tidak akan bertahan lama - ada agen pelindung khas, impregnasi, yang melindungi kayu daripada membusuk.

Visor kayu di atas serambi, foto

Bahan untuk menampung visors juga memihak kepada kepelbagaian mereka. Selalunya mereka dipilih di bawah bumbung rumah, tetapi untuk mematuhi peraturan ini adalah pilihan.

Bahan ringan dan tahan lama, sesuai untuk hampir semua salutan, adalah polikarbonat. Dari bahan ini, anda boleh dengan mudah membuat kanopi di atas kerusi dengan tangan anda sendiri. Ia adalah fleksibel dan plastik, yang membolehkan anda membuat visors untuk beranda apa-apa bentuk, bahkan melengkung.

Kanopi di atas serambi polikarbonat mempunyai gamut warna yang luas, yang memungkinkan untuk merealisasikan sebarang reka bentuk reka bentuk

Sangat praktikal dan cantik melihat penutup profil (proflista). Ini adalah satu lembaran keluli tergalvani, diperap untuk ketegaran yang lebih tinggi. Ia digunakan untuk salutan luaran. Kanopi di atas serambi jubin logam juga mempunyai kualiti yang sama. Tetapi kerana bahan bumbung ini agak berat, strukturnya dibuat secara majoritinya oleh yang menyokong, satu atau dua lereng.

Nasihat: membuat visor di atas teras logam, dalam pembuatan bingkai, pertimbangkan tekanan bahan bumbung.

Profilist, visor di atas serambi, foto

Teknologi pembinaan

Bagaimana untuk membina kanopi di serambi? Pertama anda perlu membuat keputusan mengenai bahan-bahan tersebut. Cara paling mudah untuk pembina pemula untuk bekerja dengan polikarbonat, jadi pertimbangkan pemasangannya. Lebih baik untuk pemula untuk memulakan dengan pembinaan mudah tanpa lipatan, dengan cerun untuk saliran air.

Sebelum anda membuat kanopi di atas serambi, anda perlu mengira dimensinya, lukis lukisan reka bentuk. Ini akan memberikan gambaran visual tentang bagaimana anjung rumah persendirian dengan kanopi selepas strukturnya akan kelihatan, akan membantu untuk mengira bilangan bahan yang diperlukan, elemen hiasan.

Visor di atas serambi tidak terlalu sempit, sehingga tidak akan melindungi angin dan hujan. Panjang optimum yang tidak terjual adalah 80 cm, dan lebarnya hendaklah 40-50 cm di atas pintu. Untuk mengelakkan curah hujan di atas bumbung kanopi, ia harus sedikit condong.

Sila ambil perhatian: struktur pendukung teras beranda dibina secara berasingan dan dipasang sudah siap.

Meletakkan lukisan di atas serambi, gambar

Segera sebelum memasang kanopi di atas serambi polikarbonat, anda harus membersihkan tapak untuk pembinaan dan menyediakan semua bahan yang diperlukan:

 • kepingan polikarbonat sel dengan ketebalan sekurang-kurangnya 10 mm, supaya bumbung kanopi stabil;
 • paip profil logam;
 • mesin kimpalan;
 • pemutar skru dan gerudi;
 • skru mengetuk diri;
 • rolet, tahap, pensil.

Polikarbonat selular dan skru khas dengan thermowell untuk membetulkannya

Perintah pemasangan pendawaian porch polikarbonat

Pertama, menggunakan ukuran pita, tingkat bangunan dan pensil, penanda dibuat di dinding rumah. Di atasnya, mengikut lukisan itu, tandakan butiran asas penampan kerangka kanopi.

Menandakan pemasangan pangkalan visor

Selanjutnya dari paip profil, bingkai diperbuat daripada struktur. Ia mempunyai bentuk segi tiga. Sambungkan paip dengan menggunakan mesin kimpalan. Atas alasan, pangkalan dikumpulkan sepenuhnya atau sebahagian (ini bergantung kepada dimensi dan beratnya).

Bingkai visor boleh mempunyai beberapa jumper, semakin lama - lebih banyak lagi harus ada. Mereka dengan ketara meningkatkan ketegaran dan kestabilan reka bentuk kanopi.

Skim untuk pembuatan kerangka logam pendalaman teras

Kemudian lubang dibuat untuk bolt di paip, dan struktur itu tetap ke dinding bangunan. Ini dilakukan dengan menggunakan skru menoreh sendiri atau bolt anchor. Untuk mengelakkan pembinaan lebih berat, kepingan polikarbonat dilampirkan selepas asas dipasang. Selamatkan pangkal visor dalam empat tempat: di bahagian atas dan bawah setiap pinggir produk.

Memasang rangka berengsel ke dinding

Selepas pemasangan, rangka visor dibakar dan berwarna. Selepas itu, kepingan polikarbonat dipasang. Di hujung produk dipasang pita pengedap khas, yang dilukai dalam profil, dipasang pada akhir bingkai.

Pemasangan kepingan polikarbonat

Untuk membetulkan kepingan polikarbonat dengan betul, gunakan gambar rajah ini:

Varian bagaimana perlindungan bumbung polikarbonat diperbetulkan

Selepas memasang visor, jahitan hendaklah dimeteraikan di mana kanopi bersebelahan dengan dinding. Ini akan melindungi pintu masuk dari kelembapan. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan bar logam.

Selepas mengeluarkan filem pelindung dari produk - kanopi sedia untuk digunakan. Dengan pengalaman, anda juga boleh membina struktur bulat.

Visor polikarbonat untuk beranda separuh bulatan

Serambi adalah wajah setiap rumah. Ia memberikan keunikan dan keunikan bangunan. Oleh itu, penampilannya bergantung pada kemunculan rumah itu. Dan bumbung pembinaan bukan sahaja berfungsi sebagai hiasan tambahan, tetapi juga sebagai perlindungan terhadap cuaca. Terdapat banyak bahan untuk pembuatannya, dan pelbagai reka bentuk (dari sederhana hingga lebih kompleks) membolehkan anda memasangnya sendiri. Dengan sedikit usaha, anda akan membuat elemen seni bina yang praktikal dan cantik.

Bagaimana untuk membina rumah musim panas dengan tangan anda sendiri?

Bagaimana untuk membuat teras logam untuk dacha anda sendiri?

Kayu, batu bata, rumah api logam untuk kotej, contoh gambar

Dia membuat visor polikarbonat dalam dacha - cepat dan mudah!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =