Kanopi untuk pintu

Jenis engsel pintu dan cara memasangnya

Pintu masuk dan pintu masuk tidak hanya mempunyai fungsi perlindungan, tetapi juga hiasan. Anda harus memilih produk yang sesuai di pedalaman bilik. Setiap elemen juga tidak boleh memecah gambar keseluruhan dan digabungkan dengan reka bentuk bilik. Paling penting adalah jenis engsel pintu, kerana pilihan yang tidak berjaya mereka boleh merosakkan rupa kanvas, serta membawa kepada pecahan struktur. Mungkin ada masalah, jeritan dan banyak masalah lain. Hari ini kita akan melihat jenis engsel pintu. Apakah dan bagaimana untuk memilih pilihan yang sesuai, baca artikel tersebut.

Terdapat banyak engsel pintu yang banyak diwakili di pasaran domestik. Mereka dikelaskan mengikut ciri-ciri berikut:

 • tempat pemasangan;
 • cara berpintal ke pintu;
 • bahan dari mana dibuat;
 • jenis pembinaan;
 • tahap pembukaan peranti.

Berbagai jenis engsel pintu boleh dipilih secara berasingan, jika pintu masuk dan pintu dalaman diperbuat daripada kayu. Jika bahan lain, seperti keluli atau plastik, digunakan, produk telah dihasilkan bersama dengan kotak siap dan dihantar ke tapak pemasangan. Mari kita perhatikan secara terperinci setiap tanda-tanda secara terperinci.

Terdapat jenis engsel pintu sedemikian, bergantung pada lokasi pemasangan:

Input harus lebih tahan lama dan berat berbanding ruang tengah. Oleh itu, adalah perlu untuk menggunakan engsel secara besar-besaran yang akan menahan berat struktur. Di samping itu, mereka memasang mekanisme khas yang menghalang pintu daripada meningkat. Pada sayap engsel membuat protrusions dan hollows. Apabila ditutup, mereka digabungkan dengan kotak, dan sayap tidak naik.

Mengikut ciri ini, jenis pintu engsel dibezakan:

 • Boleh tanggal. Pandangan ini membolehkan anda membuang pintu tanpa bantuan pemutar skru atau alat elektrik. Mereka dipanggil tempat perlindungan dengan cara yang lain.
 • Universal. Untuk mengeluarkan pintu dari engsel, perlu terlebih dahulu membongkar semua bolt yang dipasang. Pandangan sejagat sedemikian sesuai untuk semua jenis pintu yang boleh dibuka bukan sahaja ke luar, tetapi juga ke dalam.

Mengikut jenis pembinaan, jenis pintu engsel pintu dalaman diklasifikasikan:

 • invois;
 • Mortise;
 • sudut;
 • kacau;
 • tersembunyi;
 • dua pihak.

Mari kita periksa secara terperinci jenis engsel pintu ini.

Ciri-ciri pembinaan mortise dan elemen overhead

Menurut dokumentasi normatif, produk overhead dan cut-off tidak berbeza di antara mereka sendiri. Ini dapat dilihat dari banyak tokoh. Mereka menunjukkan bahawa unsur-unsur struktur adalah sama. Mereka adalah gelung kad biasa yang dilampirkan pada bingkai pintu. Satu-satunya perbezaan antara mereka adalah cara penyediaan:

1
 • gelung overhead tidak memerlukan penyediaan;
 • Sebelum memasang model mortise, anda perlu membuat lubang kecil di dalam kotak supaya ia sesuai dengannya.

Unsur-unsur overhead digunakan pada zaman purba. Mereka boleh dilakukan hanya oleh tukang mahir yang membuat karya seni dari sekeping besi. Dan dengan simetri khas produk ini tidak berbeza. Jenis engsel pintu semasa dibuat walaupun dan dibuat untuk kotak tertentu. Pada zaman purba, tukang besi menghasilkannya dengan saiz yang besar dan tidak selalu bentuk yang sama.

Walau bagaimanapun, elemen seperti ini digunakan oleh banyak pereka yang mencipta pedalaman purba di rumah negara. Kebanyakan pengguna perhatikan kemudahan pemasangan. Engsel mudah disikat, dan pintu dipasang di kedudukan yang diinginkan.

Setakat ini, jenis gelung interkom pintu digunakan secara meluas bagi jenis overhead. Yang paling biasa adalah invois, atau "butterfly9raquo;. Jenis ini boleh dilipat sehingga ketebalan yang sangat kecil, yang menyerupai sayap rama-rama. Ini adalah kelebihan penting, kerana anda tidak perlu melakukan kerja tambahan dengan kotak pintu.

Produk mortise tidak berbeza dalam reka bentuk dari jenis sebelumnya. Satu-satunya perbezaan adalah cara pemasangan. Sebelum memasang, anda perlu membuat lubang di dalam kotak dan letakkan engsel di dalamnya. Pengancing dilakukan dengan bantuan skru. Mereka boleh sama ada boleh dilepaskan atau universal. Yang kedua adalah lebih tegar dan mampu menahan reka bentuk dengan berat badan yang tinggi. Di samping itu, mereka menghalang kendur.

Perbezaan lain ialah kehadiran mekanisme yang berbeza dalam gelung boleh tanggal. Mereka adalah kidal dan tangan kanan. Spesis sejagat dipasang tanpa mengira arah.

Jenis engsel pintu, ciri-ciri reka bentuk model kacau

Wakil-wakil spesies ini mengandungi dua pengikat silinder yang disusun secara simetrik. Orang-orang memanggil mereka kegs. Tong pertama dipasang pada pintu, dan satu lagi ke kerangka pintu dengan skru. Mereka dihasilkan hanya jenis sejagat, iaitu, tidak perlu memilih mekanisme kiri atau kanan. Pintu yang dipasang sudah sukar dibongkar. Kualiti ini boleh dikaitkan dengan positif dan negatif.

Spesies ini boleh dibezakan dengan mudah dari orang lain. Dalam jenis terdahulu terdapat dua plat, dan di sini - dua sudut profil. Oleh kerana itu, mereka dipasang di pintu yang mengandungi vestibula. Mereka diikat dengan skru. Selain itu, terletak di pintu, mereka menjadi hampir tidak kelihatan.

Ciri-ciri pembinaan produk tersembunyi

Kelebihan utama gelung tersembunyi ialah, apabila ditutup, mereka hampir tidak kelihatan. Harta ini memberikan keanggunan dalaman. Di samping itu, mereka dihasilkan hanya jenis sejagat. Iaitu, tidak perlu memilih mekanisme kiri atau kanan. Mereka digunakan di pedalaman yang mahal. Reka bentuk gelung tersembunyi membayangkan kehadiran tiga paksi berputar. Pemasangan mereka agak rumit, oleh itu, untuk melaksanakannya, bantuan profesional diperlukan.

Mereka direka untuk membuka atau menutup pintu di kedua-dua arah. Di pangsapuri mereka dipasang sangat jarang.

Bahan pembuatan dan salutan

Engsel pintu boleh dibuat daripada bahan yang berbeza. Salah satunya adalah keluli. Sejak zaman purba, tukang besi berusaha mencipta spesies unik, menggunakan pelbagai aloi. Hari ini mereka hanya digunakan di pagar jalanan. Di pangsapuri mereka juga dipasang, tetapi hanya jika ada antik dalaman. Kelebihan utama mereka adalah kekuatan tinggi, serta ketahanan terhadap suhu dan kelembapan. Itulah sebabnya mereka digunakan untuk memasang pintu masuk.

Terima kasih kepada pereka, gelung dan kanopi mula muncul, yang ditutup dengan enamel khas, diproses dengan pendebungaan emas dan tembaga, tembaga atau krom. Semua warna ini berfungsi untuk meningkatkan sifat hiasan.

Pengeluar terkenal membuat engsel dan kanopi hanya dari tembaga. Mereka boleh mengekalkan sifat hiasan mereka untuk masa yang lama. Di samping itu, bahan itu tidak kalah dengan sifat kekuatannya. Apabila membeli gelung, anda mesti berhati-hati dengan palsu. Peranti tersebut diperbuat daripada bahan serbuk. Oleh itu, mereka dapat hancur pada masa yang salah, sehingga menyebabkan kecederaan kepada banyak orang.

Jadi, kami dapati jenis engsel pintu dan cara memasangnya.

Engsel pintu (kanopi) untuk pintu yang diperbuat daripada kayu dan bahan berasaskan kayu

Pintu engsel, atau sebagai mereka telah dipanggil - kanopi pintu - sering termasuk pintu kayu atau psevdoderevyannyh jika pintu dibeli siap, dan oleh itu untuk berfikir tentang pilihan kanopi tidak perlu. Ia agak perkara lain jika anda membuat keputusan untuk memesan pintu. Kecuali bahan-bahan yang boleh dibuat pintu dan pintu bingkai - banyak, pilihan pembuatan pintu bahan yang dipilih - berpuluh-puluh, pemegang dan kunci yang sesuai untuk pintu dipilih - beratus-ratus, di pejabat-pejabat yang berwibawa - beribu-ribu, jadi terdapat juga adalah Engsel pintu, berbeza bukan sahaja dalam penampilan, tetapi juga berfungsi. Saya harap artikel ini akan membantu anda memahami dunia yang rumit dari engsel pintu dan kanopi.

Bagi setiap pintu, lebih tepatnya daun pintu seberat 25 kg, sekurang-kurangnya dua engsel diperlukan, untuk pintu yang beratnya 25-40 kg 2-3 engsel digunakan bergantung pada bahan yang dibuat pintu. Untuk pintu berukuran 40-60 kg, 3 gelung adalah wajib, dan jika daun pintu berat lebih daripada 60 kg, maka anda perlu meletakkan 4 gelung. Walau bagaimanapun, tiada siapa melarang meletakkan 3 atau 4 gelung walaupun pada pintu cahaya. Jika daun pintu diikat pada 3 gelung, maka gelung 3 ditetapkan 20-30 cm di bawah engsel atas.

1. Engsel overhed (luaran).

Jenis engsel pintu yang tertua. Gelung tersebut dibuat kerana orang itu memahami misteri memalsukan logam. Sebelum ini, engsel palsu boleh menjadi sangat besar, ini dilakukan untuk dapat mendail pintu dari satu lapisan papan dan pintu tidak cacat pada masa yang sama. Oleh itu, engsel palsu berfungsi bukan sahaja untuk mengikat pintu ke bingkai pintu, tetapi juga merupakan sebahagian daripada reka bentuk pintu. Sekarang gelung overhead boleh menjadi apa-apa saiz dan pelbagai bentuk:

Rajah 1. Gelung overhed moden untuk pintu kayu

Engsel yang ditunjukkan dalam Rajah 1 adalah jenis engsel luar yang paling murah, ia digunakan terutamanya di kawasan luar bandar untuk menggantung pintu keluar bangunan kadang-kadang untuk pintu. Gelung tersebut telah dipaku dengan bodoh sebelum ini, tetapi kini mereka semakin diskru dengan skru. Engsel tersenget diatur seperti berikut:

Rajah 2. Pemasangan gelung bertingkat.

1 - PIN tengah (paksi berputar). Sekitar paksi ini, pintu bertukar apabila ia dibuka dan ditutup. Untuk mengelakkan pin daripada jatuh dari gelung di bawah tindakan graviti, ia terpaku pada salah satu plat. Ini dapat dilihat dalam Rajah 1.

2 - Blok menegak bingkai pintu (laths).

3 - Papan daun pintu menegak.

4 - Plat gelung (kad), yang dilampirkan pada bingkai menegak bingkai pintu.

5 - Kuku atau skru.

6 - Plat gelung (kad), yang dilampirkan pada papan menegak daun pintu.

7 - Menegangkan papan mendatar atau bar daun pintu. Jika lebar plat, yang dilampirkan pada daun pintu, jauh lebih kecil daripada lebar pintu, maka papan atau bar sedemikian wajib. Kebiasaannya, engsel dipasang di tempat-tempat di mana papan mendatar atau bar melekat pada papan menegak daun pintu.

Nampaknya seseorang itu tidak sepatutnya membayar perhatian kepada gelung overhed murah, tetapi hakikatnya bahawa gelung overhed yang baru-baru ini yang bekerja pada prinsip yang sama sekali lagi dalam permintaan. Gelung overhead palsu adalah bab yang berasingan dalam pembangunan manusia. Bilangan bentuk gelung overhead yang ditempah pasti mendekati tak terhingga kerana usaha para tukang besi moden. Pada zaman dahulu, bentuk gelang overhead juga tidak kecil, namun semuanya tegas mematuhi peraturan tertentu, contohnya:

Rajah 3. Bentuk-bentuk ciri gelung palsu.

Dalam Rajah 3 anda boleh melihat bagaimana bentuk kanopi daripada imej berbentuk zakar yang ketat berubah dalam cara yang semakin kompleks Rozhanitsy, dan kemudian mula menyerupai landskap pulau itu dengan pokok-pokok sawit terpancar di dalam air, walau bagaimanapun, ia boleh menjadi imej dewa dengan lengan panjang, kaki pengkar dan menebal pisang. Walau bagaimanapun, saya bukan pakar, ini adalah pendapat peribadi saya. Engsel palsu boleh menghiasi pintu kayu rumah dan kediaman negara, tetapi juga di pangsapuri bandar lama yang bergaya seperti lubang juga, terdapat tempat yang cukup.

Kelebihan utama overhead loops ialah untuk pemasangan mereka, tidak ada penyediaan kerangka pintu atau daun pintu yang diperlukan. Biasanya hinge pertama diskrukan atau dipaku ke daun pintu, daun pintu kemudiannya terdedah dalam kedudukan reka bentuk menggunakan baji atau apa-apa cara lain yang ada dan kemudian gelung melekat pada bingkai pintu. Kelemahan utama overhed gelung bahawa jika apabila anda memasang daun pintu dipintal atau cacat semasa digunakan, untuk menyusun semula atau mengeluarkan untuk membaiki daun pintu, ia adalah perlu untuk longgarkan skru dan menarik keluar kuku yang memegang engsel untuk bingkai pintu.

Peranti kanopi mortir hampir sama dengan gelung overhead, tetapi hanya plat (kad) kanopi dengan pintu tertutup tidak dapat dilihat, dan hanya bahagian plat yang menutupi meja putar kelihatan. Seringkali, kanopi ini dipanggil kes-kes kad. Tidak perlu mewakili kanopi seperti itu, mereka sangat terwakili di zaman Soviet, sesetengah orang yang tinggal di rumah lama masih mempunyai pintu dan juga tingkap dengan awning itu. Perbezaan utama antara kanopi mortis dari gelung overhead ialah kanopi membolehkan anda dengan mudah mengeluarkan pintu (daun pintu) tanpa memutar kanopi. Kanopi mortir kelihatan seperti ini:

Rajah 4. Kedalaman mortis dalam bentuk yang diperluas (a), dibongkar (b) dan dalam keadaan kerja (c).

Apabila memilih kanopi mortir, anda perlu memberi perhatian kepada fakta bahawa pintu adalah betul dan kiri, masing-masing, dan kanopi kanopi adalah betul dan kiri. Tentukan apa jenis kanopi tidak sukar - jika pintu terbuka kepada diri sendiri, maka dari kanopi sisi mana, seperti pintu. Rajah 4c menunjukkan pintu dengan kanopi kiri atau pintu kiri. Tentukan kanopi juga tidak terlalu sukar, biasanya pada salah satu kad terdapat stigma "P" atau "L", dan jika tidak ada tanda itu, maka anda perlu menghidupkan kanopi dengan pin pangsi pada diri sendiri dan mengambil satu kad. Rajah 4b menunjukkan kanopi kiri ke kiri dan kanopi kanan ke kanan. Rajah 4 menunjukkan:

1 - PIN tengah (paksi berputar). Sekitar paksi ini, pintu bertukar apabila ia dibuka dan ditutup. Untuk memastikan bahawa pin tidak jatuh di bawah tindakan graviti, ia terpesona pada kad yang dilampirkan pada bingkai pintu.

2 - Blok menegak bingkai pintu (laths).

3 - Pintu daun. Kanopi mortise digunakan untuk menggantung bukan sahaja pintu kayu, tetapi juga untuk panel, pintu-pintu kandang-kandang, pintu dari MDF dan HDF.

4 - Plat gelung (kad), yang dilampirkan pada bingkai menegak bingkai pintu.

5 - Plat gelung (kad), yang dipasang pada bar daun pintu.

6 - Skru, kadang-kadang kuku. Walaupun pada hakikatnya bahawa kad telah melekat pada bingkai pintu dan daun pintu sebahagian besar oleh skru, tetapi longgarkan skru ini selalunya agak sukar, kerana sebaik sahaja skru tidak sentiasa berpintal, dan sering dibelasah dibelasah seperti kuku (ia adalah perlu untuk melepaskan). Jadi kadang-kadang apabila anda perlu untuk membuang bangsal lama dan ditukar dengan yang baru, lebih mudah untuk menggerudi cap skru Drills untuk logam.

7 - Clypeus. Seperti yang telah disebutkan kanopi mortir boleh dengan mudah mengeluarkan daun pintu untuk diperbaiki atau dimuatkan dalam saiz, tetapi hanya jika penyingkiran pintu tidak mengganggu plat. Sekiranya daun pintu diperbaiki ke kanopi mortir, maka selongsong, terutamanya lath atas, mesti dipasang supaya anda boleh mengeluarkan daun pintu tanpa mengeluarkan clypeus. Kadang-kadang untuk tujuan ini adalah perlu untuk memotong sedikit pin beralih sehingga ketinggiannya tidak melebihi 2-2,5 sentimeter.

8 - Perlindungan hiasan. Palam tidak hanya meningkatkan penampilan estetik kanopi, tetapi juga menghalang debu dari memasuki kawasan antara pin pangsi dan plat. Oleh itu, jika pin dilincirkan dengan betul, pintu akan dibuka dan ditutup tanpa sebarang masalah selama bertahun-tahun dan bahkan beberapa dekad.

Kini terdapat juga kanopi, di mana galas dibentuk di antara kad pada pin pangsi, ini seterusnya meningkatkan pembukaan dan penutup pintu. Dan kanopi ini kelihatan jauh lebih bagus daripada kanopi gaya Soviet. Dalam banyak cara, awning itu serupa dengan gelung berengut yang dianggap di bawah.

Kelemahan utama kanopi kadbod adalah bahawa alur harus dibuat untuk kad di pintu dan di pintu daun. Penggalian perlu dilakukan secara tepat dan tepat, yang bermaksud tanpa pepatah: mengukur tujuh kali, satu potong, anda tidak boleh lakukan. Dan sebagai tambahan kepada peribahasa itu adalah wajar untuk mempunyai instrumen yang sesuai. Walaubagaimanapun, kehalusan pemasangan pintu pada kanopi atau engsel boleh diatur secara berasingan.

Sebenarnya, ini adalah awning mortise yang sama, tetapi mempunyai reka bentuk yang sedikit berbeza, jadi mereka lebih tepat dipanggil mortise atau gelung kad. Walaupun hakikat bahawa reka bentuk gelung mortem adalah sama dengan reka bentuk kanopi mortis, terdapat banyak gelung mortise. Kepelbagaian dicapai terutamanya oleh bentuk topi hiasan dan pin pivot bawah, dan juga disebabkan oleh kaedah yang berbeza plat perlindungan, berengsel kad juga boleh digunakan galas yang dengan pelinciran sesuai memudahkan pembukaan dan penutupan pintu adalah amat mudah dan hampir tak bersuara. Murah kanopi tanggam dihasilkan dan dihasilkan terutamanya daripada keluli tahan karat dengan semua keburukan attendant, engsel tanggam selalunya diperbuat daripada logam bukan ferus atau aloi bukan ferus dan pilihan bersalut, nikel, atau mereka digunakan lapisan nipis meniru emas - satu model yang sangat popular di kawasan kami. Juga engsel tanggam dibuat dengan tiruan antik, sering di bawah oksida tembaga, bagaimanapun, dan tanggam kajang, krom, nikel, emas saduran dan antik kini juga boleh didapati untuk dijual. Gelung buntu kelihatan seperti ini:

Rajah 5. Rupa dan reka bentuk gelung kad.

1 - PIN tengah (paksi berputar). Tidak seperti jenis gelung yang terdahulu yang terdahulu dalam pintu untuk pintu, pin tidak dipadamkan, kerana ia luka dari bahagian atas dan secara teorinya naik ketika pintu tidak digunakan. Walau bagaimanapun, teori dan amalan - perkara yang berbeza, kadang-kadang pin pangsi semua yang sama mula meningkat secara beransur-ansur dan ia secara berkala harus dipukul. Sekiranya pada gelung kad pin masih dipadatkan, maka kemungkinan besar gelung, bukan untuk pintu, tetapi untuk tingkap.

2 - Perlindungan hiasan. Ia disimpan atas perbelanjaan yang ketat ke bahagian silinder kad. Jika, apabila pintu digantung, engsel telah terbalik sehingga pin di bahagian bawah dan palam di atas (dan ini berlaku), maka anda boleh mengeluarkan pin, mengetuk plag dan menukarnya.

3 - Bearings. Hadir hanya dalam kebiasaan kad moden untuk pintu.

4 - Plat gelung (kad), yang dipasang pada bar bingkai pintu tegak atau daun pintu.

Kelebihan gelung yang berengsel di atas kanopi mortard adalah bahawa engsel adalah universal, i E. tidak perlu mencari gelung kanan atau kiri. Jika anda perlu menggantung pintu yang betul, maka bingkai pintu diikatkan pada kad yang ditunjukkan pada Rajah 5 di sebelah kiri dari bawah. Dan jika anda perlu menggantung pintu kiri, maka ke bingkai pintu diikatkan pada kad yang ditunjukkan pada Rajah 5 di sebelah kanan dari bawah. Kelemahan gelang kad adalah sama seperti kanopi kadbod - patut tepat diperlukan untuk membuat pintu kelihatan baik.

pintu dalaman atau bangsal biasa digunakan gelung dengan ketinggian 100-180 mm plat, carports dan gelung ketinggian lebih kecil biasanya digunakan untuk ikat pinggang tingkap, dalam kes-kes yang jarang berlaku - untuk pintu perabot, pintu perabot penjelmaan bagaimanapun lampiran akan dibincangkan secara berasingan.

Baru-baru ini jualan terdapat gelung dalaman atas. Prinsip peranti mereka adalah hampir sama seperti tanggam engsel, tetapi ada satu ciri yang membezakan - Loop tidak perlu potong daun pintu dan bingkai pintu, engsel adalah supaya dalam peta keadaan tertutup, diikat pada daun pintu, sebahagian daripada peta, yang disertakan dengan bingkai pintu, jadi slot standard di antara bingkai pintu dan daun pintu 3 mm cukup untuk mengikat engsel. Gelung ini kelihatan seperti ini:

Rajah 6. Rupa gelung dalaman atas.

Kelebihan utama gelung tersebut adalah bahawa tidak perlu memasukkan peta gelung dan oleh itu pintu digantung pada gelung seperti secepat mungkin dan tidak ada alat khusus yang diperlukan untuk ini. Tetapi gelung tersebut juga mempunyai kelemahan - ia tidak diinginkan untuk menggunakan gelung tersebut untuk pintu berat.

Hanya digunakan untuk membuka pintu di kedua-dua arah. Biasanya, pintu-pintu ini dipasang di bar, kafe, institusi awam, yang ingin mempunyai pintu di apartmen yang terbuka di kedua-dua arah - sedikit. Gelung dua arah kelihatan seperti ini:

Rajah 7. Rupa gelung dua sisi

Rajah 7 di sebelah kiri menunjukkan gelung bermuka dua yang biasa, dan pada gelung yang bermuka dua yang betul. Springs dalam engsel seperti itu digunakan untuk menutup pintu secara automatik, tetapi lebih sukar untuk membuka pintu seperti itu, kerana apabila pintu dibuka, mata air juga dicincang. Saya harap prinsip gelung dua arah akan jelas dari angka berikut:

Rajah 8. Buka pintu pada dua engsel.

Seperti dalam kebanyakan kes, yang diterangkan di atas gelung dan bangsal, untuk memasang dua hala bergantung persediaan awal perlu bingkai pintu dan daun pintu, selain daripada membuka pintu di kedua-dua pihak perlu rangka pintu khas, sama seperti apa yang ditunjukkan dalam Rajah 8, pintu kanvas boleh menjadi biasa. Kadang-kadang perlu memasang gelung dua sisi pada bingkai pintu konvensional. Dalam kes ini, kad yang sama dilampirkan kepada satu perempat menonjol rangka pintu, ia kelihatan tidak berapa cantik.

6. Skru masuk (skru) kanopi dan engsel.

Asing dan gelung seperti ini telah muncul agak baru-baru ini, tetapi baru-baru ini mereka semakin meluas. Sebab utama kesederhanaan dan kelajuan memasang pintu pada awning atau engsel itu. Dengan mengaitkan pengikat ke kedalaman yang diinginkan ke dalam bingkai pintu dan ke dalam daun pintu, anda boleh menukar kedudukan daun pintu dalam dua pesawat. Selain itu, terdapat model gelangsar skru, yang mempunyai pelarasan ketinggian tambahan (Rajah 8.2). Pelarasan ini membolehkan anda menyesuaikan daun pintu ke bingkai pintu dengan ketepatan tertentu. Model vvernyh awnings dan gelung banyak, tetapi mereka mempunyai satu prinsip. Kelihatan seperti kanopi disikat dan gelung seperti ini:

Rajah 9. Jenis yang paling ciri-ciri kanopi dan gelung yang diskrukan.

Rajah 9.1a menunjukkan kanopi yang diskrim yang paling mudah di dalam keadaan terkumpul, dalam Rajah 9.1b - dengan bahagian atas kanopi dibuang, awning tersebut digunakan untuk pintu paling ringan. Rajah 8.2 menunjukkan kanopi diskrin dengan pelarasan ketinggian, digunakan untuk pintu yang lebih berat. Apabila menyertakan awning seperti itu, lubang tambahan dibuat untuk panduan, dan panduan untuk pin pangsi diperbaiki dengan skru khas melalui panduan. Rajah 8.3 menunjukkan gelung skru dalam.

Seperti gelung kad, engsel berpusing dan awning adalah sejagat, i E. Tidak perlu mencari gelangsar kanan atau kiri yang disikat dan ini merupakan satu lagi kelebihan gelung yang diskrukan. Dengan segala kelebihannya, engsel berputar dan awning mempunyai kelemahan yang agak ketara: ia hanya boleh digunakan untuk pintu dengan pihak, iaitu. daun pintu biasa yang anda boleh beli di kedai, atau pesanan, anda tidak boleh menetapkan pada gelung tersebut:

Rajah 10. Pengancing gelung yang disikat

Walau bagaimanapun, sekarang pintu yang dihasilkan di bawah engsel atau kanopi itu - banyak, kerangka pintu kerangka dibuat hanya untuk bangsal semacam ini. Walau bagaimanapun, saya tahu satu pejabat yang mengeluarkan pintu dari kayu berharga untuk pesanan, dan jarang pintu apa yang mereka bayar kurang daripada 1-2 ribu dolar, namun mereka dengan senang hati menggunakan kanopi kacau dan semua teknologi pintu pembuatan telah dipenjarakan untuk mereka. Bagi saya, pintu kayu yang begitu baik dengan panel, ukiran, penembusan, ukiran dan kelainan lain dan menghidupkan kanopi ini kelihatan tidak wajar, namun tidak ada pertikaian tentang rasa.

Bagi mereka yang tidak mahu melihat mana-mana bahagian engsel pintu dengan pintu ditutup, manakala gelung, yang diterangkan dalam perenggan 2-7, engsel paksi putar boleh dilihat walaupun dalam keadaan tertutup, mencipta engsel tersembunyi atau disembunyikan. Gelung tersebut mempunyai struktur yang paling kompleks, kerana ia mengandungi sekurang-kurangnya tiga paksi berputar. Terdapat banyak model gelung tersembunyi, kelihatan seperti ini:

Rajah 11. Jenis gelung tersembunyi (tersembunyi).

1 - paksi berputar pusat.

2 - Tetap putar berputar (tidak kelihatan dalam angka).

3 - Panduan bergerak dalam alur apabila pintu dibuka atau ditutup.

Kelebihan gelung tersebut ialah apabila pintu ditutup engsel tidak dapat dilihat dan sekali lagi anda tidak perlu mengetuk otak anda ke atas engsel kanan dan kiri, semua gelung adalah sejagat. Kekurangan utama: kedua-dua kotak dan daun pintu dilonggarkan apabila memasukkan gelung dan oleh itu mesti dimensi yang mencukupi untuk pemasangan gelung; Untuk membuat ceruk di bawah gelung dengan kemas, anda memerlukan penghala; gelung yang boleh laras dalam tiga pesawat, cukup mahal hingga $ 50-70 setiap satu gelung, dan sebenarnya pintu berat mungkin memerlukan tiga gelung.

Semua engsel atau awning lain dan sistem pelindung pintu pintar lain merujuk kepada tingkap, perabot, plastik, aluminium atau pintu kaca, dan oleh itu tidak dipertimbangkan dalam artikel ini.

Artikel yang baik. Terima kasih. Saya mendapati maklumat yang berguna untuk diri saya sendiri.

Pengarang artikel itu terima kasih. Semuanya jelas profesional.

Syarikat itu "KM9quot; yakin membawa segmennya, meninggalkan jauh di belakang pesaing. Contohnya, gelung pintar pintu dari "KM9quot; adalah lambang keanggunan dan kecemerlangan teknikal. Tanpa inovasi asal ini, pintu dalaman hanya sekadar sebuah pesawat tanpa wajah. mekanisme pembangunan bakat engsel pintu dibawa ke kesempurnaan yang unik, yang tidak mempunyai sama di dunia pada masa. yang (Link untuk melihat http://kmtek.ru/produktsiya produk) bukan iklan!

pada bahan anda datang dengan gelung yang paling mudah.

Selamat siang, menunggu untuk anda zayavochki!

Syarikat ODO "Slava Plus" Sejak tahun 2006 ia terlibat dalam pengeluaran perkakasan perabot, perkakasan, pengikat berlubang, komponen bagi kulit kerang logam, clamshells tentera dan taman buaian, serta pembuatan polimer lapisan logam di mana-mana warna! Ia adalah mungkin untuk mengeluarkan mana-mana bahagian logam mengikut pesanan anda (lukisan). Pelbagai jenis produk (sekitar 300 item). Ia adalah mungkin untuk memohon kod bar dan pakej 10 pcs. dalam beg dengan selak. Pemborong dan penghantaran ke negara-negara CIS. Semak harga melalui telefon. PELANGGAN-PELAYAN YANG SANGAT BAIK DISKAUN! Surat itu mengandungi gambar-gambar produk dan harga. Juga di laman web kami, anda boleh melihat spesifikasi teknikal: slavit-plus.by dan slavit-plus.deal.by

Memilih kami, anda mendapat pembekal yang boleh dipercayai dan produk baru yang memenuhi perkembangan pasaran!

Kami menghasilkan produk logam mengikut lukisan anda!

+375 (33) 643-10-24 Ketua PR, Vladimir

Nota: Mungkin soalan anda, terutamanya jika ia berkaitan dengan pengiraan struktur, tidak muncul dalam senarai am atau kekal tidak dijawab, walaupun anda bertanya 20 kali berturut-turut. Kenapa, dijelaskan secara terperinci dalam artikel "Buat temujanji dengan doktor" (pautan di tajuk laman web).

Untuk terminal, nombor Yandex Wallet 410012390761783

Untuk Ukraine - bilangan kad Hryvnia (Privatbank) 5168 7423 0569 0962

Dompet Webmoney: R158114101090

Doktor Lom. Bantuan pertolongan pertama untuk pembaikan, Copyright © 2010-2017

Jenis engsel pintu: ciri dan faedah

Apakah jenis pintu engsel yang berbeza? Isu ini amat istimewa hari ini, kerana pengeluar tidak berhenti memperkenalkan barang baru yang lebih sempurna, mengembangkan pelbagai produk setiap tahun.

Hari ini terdapat sejumlah besar jenis engsel pintu

Di antara kesemua set terdapat beberapa jenis utama produk ini. Jadi, apa saja engsel pintu masuk dan pintu dalaman:

 • overhed - model paling mudah yang diskru ke kain tanpa penyediaan permukaan awal;
 • Mortise - versi kad, serupa dengan pandangan terdahulu, dengan satu perbezaan - mereka perlu dipergiatkan ke dalam pantat pintu;
 • Angled - membolehkan anda melekapkan pintu dengan beranda, berbeza dari langsung dengan reka bentuk dan bentuk plat;
 • tersembunyi - melindungi pintu dari pencurian dan tidak merosakkan penampilan keseluruhan struktur;
 • skru dalam - bukannya plat telah memasang pin, diskru ke dalam pisau;
 • Dua belah - membolehkan membuka pintu di kedua-dua arah.

Jenis utama dari engsel pintu

Pasti untuk mengatakan kanopi mana yang lebih baik untuk dipilih adalah sukar. Dalam hal ini, seseorang harus bergantung pada ciri-ciri tertentu struktur pintu itu sendiri, tujuannya, berat linen, bahan yang digunakan, dan sebagainya.

Mula-mula anda harus mempertimbangkan jenis kad hingar yang paling biasa untuk pintu. Ini adalah kanopi overhead langsung. Mereka kelihatan seperti batang dengan engsel dan dua plat untuk mengikat pada pintu.

Engsel pintu atas hanya dipasang dengan skru di atas bilah

Terdapat beberapa varian produk sedemikian. Yang paling purba adalah dua plat yang serupa. Dari masa ke masa, gelung overhead disempurnakan dan dibuat satu sisi lebih lama, supaya mudah untuk mengikat bahagian. Contoh moden mempunyai bentuk paksi dengan dua sisi. Mereka dibuat sedemikian rupa sehingga apabila anda menutup pintu tidak mengganggu kemajuan mereka dan memastikan kelenturan bilah yang ketat. Kerana satu bahagian seolah-olah dipotong dari yang lain dan dalam kedudukan tertutup mereka membentuk permukaan yang lurus.

Produk sedemikian baik kerana mereka hanya melancarkan. Tiada kemahiran khas diperlukan, tiada pengukuran tambahan diperlukan. Mereka boleh digunakan untuk pintu dalaman, diskru pada skru mudah.

Jenis mortise jenis awning pintu adalah sama dalam banyak aspek untuk yang overhed. Mereka mempunyai prinsip pembinaan kad yang serupa. Perbezaan utama adalah cara pemasangan. Untuk memastikan berjalan lancar kain dan tidak merosakkan penampilannya, engsel dipotong ke hujung pintu. Untuk melakukan ini, lapisan bahan yang tebal beberapa milimeter dikeluarkan dalam bentuk lapisan. Kemudian plat diletakkan di dalam alur yang terbentuk dan disikat dengan skru.

Engsel jenis mortise dipasang di alur dan tetap dengan skru mengetuk diri sendiri

Engsel mortise juga digunakan untuk pintu dalaman dan struktur kemasukan lama. Walau bagaimanapun, terdapat butiran lebih lanjut untuk yang terakhir. Ditambah kanopi semacam itu adalah kemudahan pemasangan dan kos rendah.

Sebagai tambahan kepada model kad langsung, terdapat juga awning sudut. Mereka berbeza tidak banyak fungsi seperti dalam penampilan. Kepada batang paksi tetap tidak lurus lurus, tetapi dua sudut. Butiran sedemikian dipasang di muka akhir pintu pada mortir mengetuk. Terima kasih kepada bentuk engsel, mereka lebih selesa untuk meletakkan dan pintu tebal kanvas. Tetapi jika anda ingin memilih jenis ini, pertimbangkan bahawa mereka akan kelihatan dengan latar belakang reka bentuk.

Engsel pintu sudut mempunyai reka bentuk dalam bentuk dua penjuru dan dipasang dengan cara yang kasar

Dalam soal engsel pintu mana, lebih baik untuk jelas memenangi model tersembunyi. Ini jenis kardinal daripada kad, kerana dipasang secara langsung di daun pintu itu sendiri dan bingkai kotak. Disebabkan ini, beberapa kelebihan gelung tersembunyi disediakan:

 • ketara pengikat;
 • estetika penampilan pintu tetap;
 • tidak mustahil memotong gelung untuk tujuan pecah;
 • membenarkan untuk menyesuaikan kedudukan pintu dalam tiga pesawat.

Awning tersembunyi adalah sukar untuk dipasang, jadi jika anda memutuskan untuk memilih jenis gelung ini, lebih baik untuk meminta untuk melaksanakan kerja pemasangan tuan. Untuk memperdalam mereka dalam kotak dan akhir pintu ceruk yang agak mendalam dipotong. Paksi engsel mengintai dalam selongsong logam dan dilindungi dengan selamat daripada kerosakan.

Selalunya gelung tersebut digunakan untuk pintu masuk. Walau bagaimanapun, dalam sektor reka bentuk dalaman elit, jenis pengikat kanvas ini juga sering hadir. Kos mereka dibenarkan sepenuhnya oleh ciri-ciri kualiti.

Engsel untuk pintu dalaman jenis tersembunyi

Terdapat juga jenis skru dalam jenis engsel pintu. Mereka mempunyai struktur tersendiri. Kepada paksi dipasang beberapa pin, yang berfungsi sebagai cara utama untuk memasang bahagian tersebut. Kanopi diskrukan di dalam kanvas dan kotak, hanya meninggalkan bahagian tengah - engsel - kelihatan.

Engsel pintu masuk

Agar tidak merosakkan rupa pintu, anda boleh menggunakan topi overhed khas, yang dipilih dalam nada lapisan kanvas dan sebenarnya memainkan peranan penutup hiasan.

Ini jenis gelung tidak sesuai untuk pemasangan pintu diperbuat daripada bahan rapuh tidak berkualiti, kayu lembut, bahan plastik gred rendah, kerana mereka boleh mengganggu struktur web dalaman, memprovokasi kemunculan retak, putar belit dan kerepek.

Juga ada kanopi dua sisi untuk pintu. Produk-produk seperti di rumah jarang berlaku, tetapi di pejabat-pejabat dan tempat-tempat awam mereka sangat popular untuk pemasangan pintu masuk dan pintu masuk dalaman. Oleh kerana keistimewaan reka bentuk mereka, gelung tersebut membolehkan membuka kanvas kedua-dua cara ke hadapan dan pada diri sendiri, yang agak mudah jika berlaku kesesakan orang yang besar.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk memilih engsel dua arah untuk pintu dalaman, beri perhatian pada saat ini sebagai struktur produk. Mereka serupa dengan kad mudah, tetapi bukan dua plat terdapat tambahan ketiga dan dua paksi putaran pada setiap sisinya.

Engsel pintu bermuka dua

Juga membezakan bising tangan kiri dan kanan, bergantung pada arah pintu berayun, dan model sejagat. Pandangan yang berasingan - bahasa Itali, yang dipasang di atas dan bawah kanvas dan sama dengan perabot dalam reka bentuknya. Walau bagaimanapun, jenis ini jarang digunakan kerana kosnya yang besar. Gelung mana yang terbaik - kes kes konkrit. Ambil perhatian bahawa untuk pintu masuk perlu dipilih bahagian-bahagian yang lebih kompleks dan tahan lama untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi. Di selebihnya, ikuti keperluan peribadi, skema warna dan gaya pedalaman.

Sila tulis pendapat anda tentang artikel ini. Anda boleh menunjukkan kesilapan, bertanya soalan atau tinggalkan semakan.

Adalah sangat penting bagi kita untuk mengetahui pendapat setiap pengunjung!

Menyalin bahan tapak hanya dibenarkan jika anda meletakkan pautan aktif ke sumbernya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

72 − = 68