Kawasan kerja di tingkap

Tempat kerja oleh tetingkap: photoreid dan organisasi

Tempat kerja di tingkap mempunyai kelebihan yang besar: ia disediakan dengan siang hari, seragam dan paling sesuai untuk mata.

Desktop diletakkan secara berasingan atau bukannya jendela. Tingkap tingkap besar boleh digunakan untuk tujuan ini tanpa perubahan, tetapi perubahan kecil yang tidak mengambil banyak masa dan tidak memerlukan perbelanjaan kewangan yang besar akan mengubahnya menjadi meja yang lengkap dan nyaman.

Di atas meja sedemikian di tetingkap, ia tidak mungkin hanya meletakkan komputer atau komputer riba, tetapi juga untuk mengatur tempat yang mudah untuk menyimpan barang-barang kecil, rak buku dan dokumen. Kelebihan utama adalah pencahayaan yang berkualiti tinggi dari meja oleh tingkap, yang paling penting bagi mereka yang menghabiskan banyak masa di tempat kerja: pelajar sekolah, pelajar, saintis.

Pencahayaan buatan dalam versi ini hanya digunakan pada waktu petang.

Organisasi tempat kerja di tingkap membolehkan anda mencari tempat untuknya, walaupun di dalam pangsapuri terkecil, dalam kes-kes tersebut apabila anda perlu menyelamatkan setiap sentimeter ruang. Di samping itu, memanggil bantuan imaginasi (atau pereka yang disahkan), jadual seperti itu boleh diubah menjadi objek seni, memberikan ruang rasa dan personaliti istimewa.

1

Meja tulis di tingkap boleh dibuat dari pelbagai bahan. Yang paling tahan lama dan tahan lama akan datang dari oak. Ia juga boleh menjadi besar, dua atau tiga boleh bekerja serentak.

Ia akan menjadi lebih murah untuk bekerja di tingkap, jika anda menggunakan panel MDF sebagai bahan untuk jadual. Biasanya ketebalannya tidak melebihi 19 mm. Sangat mudah bagi mereka untuk memberi apa-apa bentuk, ia tidak menimbulkan kesukaran untuk memilih warna dan tekstur yang sesuai dengan reka bentuk anda. Mereka kuat dan tahan terhadap pengaruh luaran.

Meja berhampiran tingkap juga boleh dibuat dari panel serat. Kelebihan - sama, tetapi akan ada lebih banyak kerja. Anda memerlukan produk siap untuk memulakan melepa, dan kemudian cat pada warna yang dipilih.

Jadual ini tidak memerlukan penjagaan khas, tepat pada waktunya untuk mengelakkannya dari habuk. Sekiranya terdapat kotoran yang teruk, ia sentiasa boleh dibasuh dengan sabun yang biasa atau detergen ringan.

Menemui typo? Pilih fragmen dan hantar dengan menekan Ctrl + Enter.

Apa yang hendak diatur pada setiap sisi tetingkap? Tujuh idea simetri

9 Oktober 2015

Dalam pangsapuri biasa, tingkap, sebagai peraturan, terletak kira-kira di tengah-tengah dinding, dan paling kerap adalah pendek. Sudut pada kedua-dua sisi tingkap sering berdiri kosong atau hanya sebahagiannya digunakan. Sekiranya pangsapuri kecil, setiap ruang penting. Dan di sini sentimeter berdiri terbiar, walaupun ada peluang untuk menggunakannya secara penuh. Apa yang perlu diatur pada sisi tingkap, supaya laman web ini tidak kosong, tetapi akan berguna? Kami memberi perhatian kepada beberapa idea.

Kami akan mempertimbangkan pilihan dengan susunan objek berpasangan - sama atau hampir sama dari setiap sisi tetingkap. Simetri, apa sahaja yang boleh dikatakan, menghiasi pedalaman, memperkenalkan elemen susunan, mewujudkan keharmonian.

1. Almari terbina dalam pada sisi tingkap

Ini mungkin bukan kabinet, tetapi sebaliknya mini-almari. Penyelesaian serupa berkaitan dengan bilik tidur - kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak.

Untuk membina struktur seperti ini, anda perlu membina dinding dari papan gypsum. Kabinet boleh sampai ke siling, yang merupakan pilihan terbaik. Dalam kes ini, mereka kelihatan seperti sebahagian daripada seni bina. Bagaimanapun, keadaan ini tidak wajib.

Ia adalah perlu untuk menentukan jenis pintu: ia boleh berayun, lipatan (akordion), gelongsor. Walau bagaimanapun, teduh kain akan sesuai bukan pintu. Seterusnya, anda perlu melengkapkan kabinet dengan rak, laci, barbel, cangkuk atau sebarang elemen almari pakaian lain. Jangan campur tangan dengan pencahayaan dalaman.

Semakin besar bilik, semakin banyak bilik persalinan boleh berada di dekat tingkap. Dan dalam ruang di antara mereka, sofa, meja kerja atau meja persediaan akan berdiri dengan sempurna. Dalam "zakutke" ini, anda boleh menganjurkan sudut membaca, meletakkan kerusi di sana dan menggantung rak buku. Di alcove kanak-kanak berhampiran tingkap boleh dijadikan rumah "permainan".

2. Rak buku dan rak di kedua-dua belah tingkap

Pengaturan ruang berhampiran tingkap ini sangat biasa di Barat. Rak buku mengisi kawasan di setiap sisi tingkap di bilik tidur, bilik kanak-kanak, ruang tamu, pejabat.

Selalunya ini adalah struktur terbina dalam, yang sedang dibina di peringkat penamat atau pembaikan bilik. Antara kabinet biasanya mempunyai bangku dengan tilam lembut. Mudah: mengambil buku dan segera duduk untuk membaca berhampiran tingkap.

Walau bagaimanapun, ia tidak boleh terbina dalam, tetapi perabot biasa, diperintahkan dengan jelas untuk saiz tapak prikonnyh.

Gunakan kabinet ini bukan hanya untuk buku, tetapi juga untuk mempamerkan barangan hiasan, cenderahati, gambar, dan bilik kanak-kanak - mainan.

3. Almari pakaian pada sisi tingkap

Di dapur atau di ruang tamu, sudut boleh diberikan kepada almari. Potongan-potongan perabot ini menyentuh tradisi ke pedalaman dan mewujudkan suasana keselesaan keluarga.

Adalah wajar bahawa pintu almari sekurang-kurangnya sebahagian kaca. Dalam persembahan ini, mereka bersesuaian dengan tingkap dan menjadikan bilik itu lebih elegan.

Sekiranya tempat duduk di tepi tingkap kecil, penyelesaian rasional akan menjadi sudut bufet.

Pereka: Jessica Forston

4. Katil di kedua-dua belah tingkap

Di dalam bilik kanak-kanak, yang direka untuk dua kanak-kanak, atau di bilik tidur pasangan yang lebih suka katil yang berasingan, tempat tidur boleh terletak di sudut-sudut berhampiran.

Katil-katil sepertinya dibina ke angkasa lepas. Untuk menambah keselesaan ke kawasan tidur, anda boleh menempah papan kepala sudut. Dengan mereka, ia akan menjadi lebih panas untuk tidur.

Jika anda langsir seluruh dinding dengan tingkap, kawasan di kepala katil akan dihiasi dengan tirai - variasi kanopi, yang akan memberikan bilik tidur lebih lembut dan kelihatan lebih romantis.

5. Jadual kerja ke kanan dan kiri tetingkap

Sekiranya terdapat keperluan untuk dua komputer meja, sudut berhampiran tingkap adalah tempat yang sesuai untuk mereka. Dengan susun atur ini, mereka yang bekerja di meja tidak mengganggu satu sama lain. Pada masa yang sama, mereka sentiasa boleh menghubungi. Kedua-dua duduk boleh diakses dari tingkap. Walaupun tidak kelihatan panjang melalui tingkap adalah rehat yang berkesan untuk mata letih.

Sudut untuk melengkapkan kawasan kerja sentiasa mudah. Di sini anda boleh membuat tapak kaki, rak bersebelahan dan tempat kerja ergonomik untuk bekerja di komputer.

6. Penambahan ke desktop meja atas

Jika jadual meletakkan terus ke tingkap, sudut sisi boleh diletakkan di bawah item tambahan perabot pejabat, seperti rak, meja, kabinet dan lain-lain. Secara umum, di bawah semua yang akan membuat rumah anda lebih selesa mini-office.

Dari reka bentuk Inna Velichko

Kerusi, loker dan rak di kedua-dua belah tingkap

Jika dermaga antara tingkap dan sudutnya sangat kecil, varian rasional perabot akan menjadi rak yang menghadap ke arah meja.

7. Idea untuk bilik mandi: cermin pada kedua-dua belah tingkap

Di bilik mandi dengan tingkap di tengah-tengah dinding, terdapat dua basuh dengan cermin: satu di sebelah kanan pembukaan tingkap, yang lain di sebelah kiri. Cermin biasanya digantung pada satu tahap dengan tingkap dan sering mengulangi saiz dan bentuknya. Ini berkesan, dan selesa.

Kawasan kerja untuk sekolah di tingkap: 30 foto

Pengaturan yang tepat ruang kerja pelajar akan membuat kerja rumah selesa. Sehingga kini, program sekolah adalah sedemikian sehingga pelajar terkecil terpaksa duduk di rumah di meja, melakukan kerja rumah selama beberapa jam berturut-turut. Kita tidak boleh mengubah sistem pendidikan, tetapi kita boleh membantu anak kita, melengkapkan kawasan kerjanya supaya kelasnya di meja mudah, selesa dan menarik.

Kawasan kerja di tingkap di tapak semaian: gambar pilihan reka bentuk

Selalunya, ibu bapa secara bersemangat terlibat dalam susunan bilik kanak-kanak, dengan melaksanakan pelbagai pilihan. Pilihan ini tidak selalunya tepat berkaitan dengan kesihatan bayi, contohnya, jika pilihan kawasan kerja untuk kanak-kanak jatuh ke tempat yang gelap.

Pencahayaan buatan tidak dapat sepenuhnya menggantikan sinar matahari yang diperlukan untuk badan

Kawasan kerja berhampiran tingkap di tapak semaian, gambar dan video yang akan anda lihat di bawah, sangat sering menggoda ibu bapa. Mereka dipandu oleh fakta bahawa cahaya semula jadi lebih selamat untuk penglihatan.

Tiada mentol lampu akan memberikan pencahayaan berkualiti tinggi seperti cahaya matahari semulajadi. Dalam kes ini, seseorang juga perlu mengambil kira hakikat bahawa cahaya semula jadi berguna bukan sahaja untuk penglihatan, tetapi juga mempunyai kesan yang bermanfaat kepada keseluruhan organisma secara keseluruhan. Dan kekurangan cahaya siang adalah sangat akut untuk kanak-kanak.

Kelebihan utama cahaya semula jadi:

 • Kesan bermanfaat pada sistem saraf;
 • Menyediakan pembangunan dalam tubuh vitamin D;
 • Mengekalkan ketajaman visual;
 • Mengaktifkan jam badan dalaman yang semula jadi;
 • Caj dengan tenaga positif.

Lokasi meja kanak-kanak di tingkap mempunyai beberapa kelemahan yang perlu diatasi. Sebagai contoh, kehadiran bateri di tingkap, draf mungkin, dan hanya kesibukan kehidupan jalanan di luar tetingkap akan mengganggu anak anda daripada melakukan kerja rumah.

Meja tulis oleh tingkap di tapak semaian untuk dua kanak-kanak

Sekiranya terdapat lebih dari satu di rumah anda, dan dua anak sekolah - ini adalah tugas yang agak sukar. Pertama, ada persoalan - bagaimana untuk mengatur dalam satu bilik dua meja, supaya mereka kelihatan harmonis. Kedua, jika ia adalah satu jadual, maka apakah saiznya untuk kanak-kanak untuk dapat melakukan kerja rumah bersama tanpa mengganggu satu sama lain.

Mengadakan ruang kerja untuk dua orang anak, lebih baik untuk beralih kepada pakar perabot

Meja tulis di tingkap di bilik kanak-kanak boleh diatur dan mempunyai dua pelajar dalam keluarga. Perhatikan peraturan, menjadikannya sekurang-kurangnya 1.2 meter.

Untuk melengkapkan tempat kerja untuk dua kanak-kanak di tingkap, anda perlu membuat pengiraan yang diperlukan dan meminta bantuan dalam sebuah syarikat perabot yang akan membantu merealisasikan idea yang betul. Jangan lupa bahawa bersama-sama dengan meja, lelaki akan memerlukan tempat untuk menyimpan bekalan sekolah. Fikirkan kehadiran di meja kotak, rak atau meja di tepi katil.

Kaedah-kaedah yang perlu dipertimbangkan semasa membuat ruang kerja untuk pelajar berhampiran dengan tetingkap:

 1. Dalam cuaca yang cerah, anda perlu menggunakan langsir atau tirai untuk mengawal intensiti pencahayaan;
 2. Adalah lebih baik untuk menggantikan ambang biasa di atas meja, yang akan menjadi kesinambungan meja dan mengembangkan kawasan kerja;
 3. Bateri tidak harus mengganggu dengan memindahkan meja ke tingkap; Nuansa ini harus diambil kira apabila menyusun perhitungan;
 4. Jika jadual itu cukup luas, sukar untuk membuka tingkap untuk menyiarkan bilik.

Sekiranya anak anda terlalu aktif dan temperamental, lebih baik menyusun tempat kerja berasingan untuk mereka. Ini akan mengelakkan konflik dan meningkatkan produktiviti latihan.

Desktop kanak-kanak: 5 tips pereka

Apabila memilih meja, kerusi dan aksesori lain, sebagai tambahan kepada kualiti produk ini, anda hanya perlu mengambil kira usia, jantina, sifat dan keutamaan anak anda. Jangan terlepas pandang pengaruh skema warna ruang sekeliling pada jiwa kanak-kanak.

Selain konfigurasi sudut latihan, penting untuk mempertimbangkan pewarnaan perabot sekolah

Meja kanak-kanak dikendalikan mengikut umur pelajar. Sudut untuk kanak-kanak prasekolah, sebagai peraturan, adalah jangka pendek. Tetapi reka bentuk zon sekolah sebaliknya memerlukan pendekatan yang berhati-hati.

Pertama sekali, apabila memilih perabot, pertimbangkan jantina remaja itu. Zon sekolah untuk gadis dan budak lelaki itu akan sangat berbeda dari tahun-tahun sekolah pertama. Dari masa ke masa, dengan pertumbuhan kanak-kanak yang intensif, anda mungkin perlu mengganti perabot sekolah, jadi pilihlah di kelas utama dari kategori harga pertengahan.

Majlis untuk organisasi kawasan kerja pelajar:

 1. Warna hijau menimbulkan minat kanak-kanak untuk belajar. Oleh itu, apabila mereka bentuk kawasan kerja, tumpuan kepada warna lembut warna ini.
 2. Pakar menasihatkan supaya mempunyai meja di kawasan utara-timur bilik. Di sinilah sektor kebijaksanaan dan pengetahuan terletak.
 3. Semasa pelajaran, wajah anak tidak boleh berada di hadapan dinding. Ini akan menjadi ciri penghalang yang bisu. Lebih baik meletakkan meja di sekitar tingkap.
 4. Anda boleh berpindah dari meja segi empat tepat template dan membeli meja bentuk asli, reka bentuk dan warna.
 5. Meja sekolah sudut oleh tingkap - pilihan yang paling berjaya. Ini akan membantu menjimatkan ruang dan tempat yang rasional di sebelah rak meja dan semua aksesori yang diperlukan, termasuk komputer.

Pendekatan reka bentuk untuk reka bentuk kawasan kerja sekolah akan membantu merangsang keinginan untuk memperoleh pengetahuan baru.

Tempat kerja anak sekolah yang mudah: foto kanak-kanak

Tugas ibu bapa adalah dengan betul dan betul melengkapkan ruang kerja pelajar. Ia bernilai memberi perhatian khusus kepada kualiti dan keramahan alam sekitar perabot yang dipilih untuk bilik kanak-kanak. Ini akan membantu menjaga kesihatan anak anda.

Kanak-kanak menghabiskan banyak masa di buku teks, jadi perhatikan keserasian ekologi perabot

Tempat kerja anak sekolah, foto yang akan anda lihat di bawah, direka dengan mengambil kira beberapa peraturan. Pendekatan ini kepada perancangan pembibitan, tidak akan membantu memecahkan postur dan memelihara visi kanak-kanak.

Apabila membeli perabot untuk kanak-kanak, memberi keutamaan kepada bahan semula jadi. Perhatikan bahawa ia tidak mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, jika anda membuat keputusan untuk membeli meja plastik, ia tidak akan berlebihan untuk meminta penjual untuk mendapatkan sijil produk ini untuk memastikan keselamatan anak-anaknya.

Apabila memilih meja untuk pelajar, beri perhatian kepada surat-menyurat ketinggian sekolah kepada pertumbuhan kanak-kanak:

 • Sehingga ketinggian 130 cm kanak-kanak, ketinggian meja adalah 52 cm;
 • Dari 130 hingga 145 cm bahagian atas, ketinggian 58 cm akan betul;
 • Apabila kanak-kanak tumbuh dalam lingkungan 145-165 cm, ketinggian meja hendaklah 64 cm;
 • Ros 165-175 cm menganggap ketinggian meja 70 cm.

Apabila membeli meja untuk anak usia sekolah rendah, semasa tempoh pertumbuhan intensif, tambah besar akan menjadi keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian meja. Kerusi itu boleh dipilih secara berasingan, tetapi ketinggiannya juga harus bervariasi. Apabila kanak-kanak duduk, kakinya perlu bebas berdiri di atas lantai.

Pengaturan ruang kerja untuk anak sekolah oleh tingkap (video)

Apabila kanak-kanak menjadi anak sekolah, masa kanak-kanak tidak berakhir. Apabila mereka bentuk kawasan kerja pelajar dan memerhatikan peraturan yang ketat, jangan keterlaluan. Beri dia peluang untuk memilih reka bentuk, kertas dinding kawasan kerja, lukisan kerusi yang nakal dan benda kecil yang menyenangkan untuk pendidikan umum. Semua ini akan membantu kanak-kanak secara tidak sengaja terlibat dalam tugas rutin sekolah dan membuat proses pembelajaran yang jelas dan menarik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 6 = 2