Kelas induk decoupage master pada plat kaca

Studio Oksana Lebedeva

Hadiah buatan tangan asal

untuk diri sendiri dan sebagai hadiah

Kelas induk → Decoupage terbalik pada kaca

- Yang kosong adalah hidangan telus kaca,

- pelekat PVA atau khas untuk decoupage,

- Lakuer lacquer antik (langkah 1)

- kertas pasir (№ 800-1000),

- berus, span, gunting.

Bahagian sampingan plat kaca harus degreased dengan agen yang mengandungi alkohol. Ia boleh menjadi cecair untuk membasuh tingkap, vodka, alkohol dan juga aseton.

1

Pikirkan komposisi. Potong motif dari serbet, cetakan atau kad decoupage. Jika ia adalah serbet, kemudian keluarkan lapisan putih bawah (biasanya dua, kurang kerap satu):

Untuk menempelkan motifnya, letakkannya ke bawah pada kaca dan taburkan dengan banyak air dari pengabut (atau hanya tuangkan air):

terbentang kain basah dan mengecut pada masa yang sama, jadi ia perlu berhati-hati licin jari anda atau berus lembut, pada masa yang sama cuba untuk memandu apa-apa gelembung udara yang telah dibentuk di bawah serbet. Hapuskanlah air yang berlebihan:

Sekarang motif terpaku. Gunakan berus sintetik lembut yang lebih baik, maka anda boleh melicinkan dengan jari anda: dengan lembut, dalam gerakan bulat, sambil sedikit menekan, melicinkan. Adalah penting bahawa semasa prosedur ini jari tidak kering, jika tidak, anda boleh "tarik" serbet.

Keringkan pelekat dan tutup dengan lapisan pelindung akrilik pelindung. Ini perlu dilakukan supaya melalui liang-liang kecil serbet tidak ada lapisan cat, yang akan kami gunakan lagi. Keringkannya.

Kini anda perlu memadam pelekat dan varnis berlebihan di sekitar motif tersebut. Anda boleh menggunakan swab kapas, pad kapas, sebatian yang mengandungi alkohol ... Perekat cepat dikeluarkan, lakuer lebih teruk.

Jika hiasan mengandaikan bahawa latar belakang anda di sekitar motif gelap, motif selepas lapisan varnis perlu dicat dengan cat akrilik putih dan dikeringkan. Ini "menyerlahkan" motif itu, akan menunjukkan keindahannya. Jika anda segera menutupnya dengan cat gelap, serbet akan menjadi gelap dan tidak akan kelihatan.

Cahaya latar belakang dengan MK krakelyurnymi retak. cracelures satu langkah prinsip dalam decoupage terbalik berikut: krakelyurny komposisi (di sini Antik gam, langkah 1), selepas ini - cat Sebaliknya pertama (ia mewujudkan latar belakang asas dan ia juga retak), maka - warna yang berbeza kedua (ia memenuhi retak).

Oleh itu, dengan berus lembut, gunakan komposisi crakel pada permukaan plat. Saya melakukannya dengan "sinar" - dari pusat ke tepi.

PERHATIAN. Saiz retak bergantung kepada ketebalan lapisan lakuer pernis yang digunakan. Jika anda memohon banyak varnis - akan ada retakan yang sangat luas, jika tidak cukup - maka grid mungkin tidak kelihatan.

Pernis antik, yang digunakan di sini, adalah langkah pertama sepasang varnis untuk craquelure dua langkah. Ia kelihatan putih, tetapi selepas pengeringan ia menjadi telus. Jika varnis itu sangat tebal, lebih baik mencairkannya dengan air.

Walaupun varnis kering, campurkan cat (jika tidak ada keperluan warna). Dalam kes ini, akrilik putih bercampur dengan satu tetes oker. Hasilnya adalah warna yang serupa dengan creme brulee:

Keluarkan lakuer pernis sedikit lebih sehingga ketelusan. Saya harus mengatakan bahawa varnis ini kering dengan cepat, jadi di beberapa tempat anda boleh membiarkannya kering - sementara cat digunakan, ia akan kering.

Cat dengan span, pergerakan pinggul. Anda boleh melakukan ini dengan berus yang lembut, tetapi anda perlu mengambil kira bahawa anda tidak boleh berjalan dua kali ke atas tempat yang sama - retak yang dilapisi. Dengan span dalam hal ini sedikit lebih mudah, tetapi masih perlu bertindak dengan teliti. Mula-mula lebih baik untuk cat di atas tempat-tempat di mana craquelure digunakan, dan kemudian cat di atas motif (ada kemungkinan bahawa ia perlu dicat dalam dua lapisan):

Keringkan cat dengan baik. Retak akan terbentuk dengan cepat. Di bahagian depan ia kelihatan seperti ini:

Sekarang kita cat plat dengan warna berbeza kedua. Retakan saya akan menjadi emas - saya melukis seluruh permukaan dengan "galeri emas". Sekali lagi, pengeringan.

Satu lapisan tidak mencukupi, anda perlu menutup dengan lapisan kedua.

PERHATIAN. Mulai sekarang, anda tidak boleh menyalahgunakan pengering rambut - udara panas boleh meneruskan proses craquelure dan anda akan mendapat kesinambungan retakan pada lapisan kedua. Terutama risiko sedemikian besar jika semuanya dilakukan pada satu masa. Pastikan pengering jauh dari tempat kerja, gunakan udara sejuk yang lebih baik.

Bahagian hadapan kerja:

Untuk menyembunyikan ketidakcukupan lapisan berwarna-warni, anda boleh menggunakan serbet putih. Tutupnya dengan permukaan plat, perlahan-lahan melembapkan dengan air, regangan dan tampal. Di permukaan, lipatan kecil akan terbentuk, dengan itu menghasilkan beberapa tekstur. Keringkan serbet itu, kemudian bersihkan kertas berlebihan di pinggir dengan narezhdasti sederhana-bijirin:

Anda boleh meninggalkannya dengan cara itu, tetapi anda boleh cat dengan cat. Selesai menggunakan varnis: memohon sehingga 5 lapisan varnis dengan pengeringan perantaraan. Untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi, mungkin untuk melapisi pinggan dengan varnis pada resin, contohnya, aerosol. Selalunya varnis ini kering dengan cepat, tetapi mereka bau! Pertimbangkan fakta ini!

Dan inilah hasil akhir dari hadapan:

Adakah anda suka rakaman? Berkongsi dengan rakan-rakan anda!

Kumpulan VK

Terdapat 56 produk di kedai.

Menggoda kuda dalam gaya Provence

Peti simpanan "Dengan lemon"

Kotak teh dan gula-gula "Cafe paris"

Sleds Tahun Baru "Corak Scandinavia"

Rumah teh "Teh dengan titik polka"

Peti simpanan "Dengan plum"

Rumah teh "Waltz merah jambu"

Satu set mainan Krismas "Burung di cawangan"

Rumah teh "Lanskap lavender"

Rumah teh "Rumah yang indah"

Sleds Tahun Baru "Renda emas"

Jar untuk produk longgar "Graceful Provence"

Peti simpanan "Dengan epal"

Kotak Krismas "Keseronokan musim sejuk"

Rumah teh "Cafe paris"

Lukoshko "Home9quot; - sweatshirt, pasu

Set pakaian hanger dalam gaya yang lusuh

"Pasaran Peladang" - papan hadiah memotong

Cockerel dalam gaya Provence

"Ayam Paskah" - Hadiah papan memotong

Jenis decoupage terbalik dan 5 bahan asas

Buat sesuatu yang asli dan unik dengan bantuan teknik decoupage bahkan boleh menjadi permulaan kerja jahitan Seni hiasan dan digunakan ─ ini adalah yang paling mudah diakses, popular dan dalam permintaan untuk jenis kerja yang ada sekarang. Cantik, ringan, perkara-perkara yang hebat yang dibuat oleh tangan sendiri, telah menjadi bergaya di seluruh dunia. Ketahui seni elegan ini dengan cepat, jika anda melewati kelas induk yang mudah. Setelah menguasai jenis, teknik, gaya decoupage, anda dapat menghiasi kain, perabot, perkakas dengan selamat, membuat aksesori bergaya untuk rumah.

Asas decoupage terbalik pada plat kaca

Hiasan plat kaca dari sisi yang salah adalah salah satu cara yang paling mudah, paling cepat dan murah. Karya pertama kebanyakan dibuat dari serbet meja biasa dengan lukisan yang indah. Imej itu dengan lembut memecahkan kontur, lapisan tambahan dikeluarkan.

Nasihat untuk pemula! Agar tidak bergerak lukisan apabila terpaku, pada muka tanda plat dibuat oleh penanda konvensional, yang mudah digosok dengan alkohol setelah selesai kerja. Melicinkan hanya motif yang digunakan harus dilakukan dengan berus kering.

Sangat cantik akan kelihatan di bahagian dalam plat decoupage dapur

Gambar itu diterapkan pada permukaan, maka ia dihiasi dengan berus, dengan pergerakan cahaya dari pusat ke tepi. Selepas pengeringan, beberapa lapisan varnis digunakan pada permukaan dengan pengeringan penuh berkala.

Bahan yang diperlukan untuk kerja:

 • Napkin;
 • Lem untuk reboup;
 • Warna akrilik dan kontur;
 • Sponge, sepotong kecil polietilena;
 • Kekerasan sederhana berus sintetik.

Bahan utama untuk decoupage adalah cat gam dan akrilik. Kelebihannya adalah bahawa mereka mudah dicampurkan, digunakan dengan baik untuk permukaan apa pun, tidak mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan. Pelbagai warna cat akrilik membolehkan anda memilih latar belakang yang betul. Perkara utama adalah untuk bersabar, untuk melaksanakan semua helah dengan betul. Ini akan memberikan peluang untuk percubaan selanjutnya, dengan ideal untuk melakukan decoupage.

Kelas induk "Decoupage terbalik pada plat kaca"

Reka bentuk asal plat kaca bukan sahaja boleh menggunakan serbet, tetapi kad decoupage, poskad, gambar dari majalah, cetakan dari Internet. Dengan bantuan teknologi mudah, anda boleh menghiasi plat kaca dengan gambar. Kerja sedemikian untuk pemula akan menjadi pemerolehan kemahiran baru, ungkapan keperibadian. Dapatkan hadiah asal yang dibuat sendiri.

Sebelum anda memulakan decoupage, anda mesti terlebih dahulu menyediakan bahan dan alat untuk bekerja

 1. Pertama, imej itu diliputi empat kali dengan lakuer akrilik dengan pengeringan menyeluruh setiap lapisan;
 2. Kemudian foto itu direndam dalam air suam selama 10 minit;
 3. Kemudian ia diletakkan di atas gelas oleh imej itu sendiri dan ditipis dengan menggulung kertas ke filem yang telus;
 4. Gambar siap dipaku ke permukaan;
 5. Selepas pengeringan, gambar dicat dengan lakuer akrilik putih.

Kerja-kerja itu akan selesai selepas gambar itu diterapkan ke tanah, serbet putih ditempatkan dengan ketat pada diameter plat, latar belakang dibuat dalam warna gambar.

Penting! Sebelum meneruskan dengan decoupage, adalah perlu untuk meresap permukaan dengan alkohol untuk mengelakkan lukisan dari gelongsor. Pada permulaan kerja, cuba jangan tinggalkan cap jari pada kaca.

Decoupage terbalik dengan gambar adalah proses rumit, kesabaran dan ketepatan yang diperlukan di sini. Bagi pemula, untuk memudahkan kerja, imej boleh dicetak pada pencetak, di atas kertas beras.

Pelakon kelas decoupage mentah kelas dengan craquelure: 2 kaedah permohonan

Menambah sentuhan kuno ke piring dengan bantuan retak di dalam pernis atau lapisan akrilik. Dalam teknik decoupage terbalik ia agak mudah untuk membuat rupa antik di sekeliling imej dengan bantuan varnis craquel, yang dibahagikan kepada dua kumpulan: satu komponen dan dua komponen. Apabila menghias plat dalam teknologi tisu, satu perangkap craquel lacquer sering digunakan.

Agar hidangan itu kelihatan sentiasa cerah dan menarik, ia harus menjadi lacquered

Peringkat penggunaan komposisi satu langkah:

 • Pada permukaan yang disediakan, cat substrat, kering;
 • Lacquer varnis Unicomponent, pengeringan mudah;
 • Lapisan permukaan cat dengan kontras dengan warna pertama substrat. Sapukan dengan pukulan berasingan tanpa pengulangan.

Selepas pengeringan selesai, retak muncul pada kaca, nilai mereka bergantung pada kelajuan pengeringan, ketebalan dan ketebalan cat akan menebal. Struktur krakljurnye dua komponen dipakai pada teknologi yang sama, sebagai satu komponen, tetapi dianggap lebih sukar dalam kerja dengan mengorbankan kombinasi dua jenis varnis.

Nasihat! Apabila memilih salutan varnis, perlu mengambil kira tugas artistiknya, perhatikan kualiti dan pengilang. Pernis perlu digunakan dalam lapisan nipis, dengan berus rata, supaya ia sama rata di permukaan dan tidak membentuk kendur.

Teknik craquelure boleh dilakukan dengan bantuan cara improvisasi kuning telur, gelatin, cuka meja, gel cecair untuk mencuci.

Untuk membuat decoupage terbalik pada botol untuk mula tuan dan pekerja mahir tidak sukar, ia dilakukan serta pada plat kaca. Untuk bermula, botol kaca dipilih, motif untuk decoupage, keutamaan diberikan kepada tema marin. Sebelum menghias botol mesti dibersihkan dengan baik dari pelekat dan degreased dengan alkohol.

Bahan dan alat untuk kerja:

 • Gambar untuk decoupage;
 • Cat akrilik dan varnis;
 • Lem untuk reboup;
 • Sponge, berus, gunting;
 • Scotch molar sempit.

Secara berasingan, adalah mungkin untuk membuat dan menanggalkan botol, perkara utama - untuk menyediakan idea yang menarik dan untuk membiasakan diri dengan proses kerja

Imej dengan tema yang dipilih harus disisipkan pada kaca dengan sisi yang berwarna-warni. Gambar harus dilihat dengan baik oleh tingkap dari dalam kapal, konturnya boleh ditandai dengan pita pelekat. Kemudian motif tersebut ditutup dengan rapi, dikeringkan. Selepas memohon tiga lapisan cat akrilik dengan pengeringan perantaraan. Corak yang kelihatan tidak dicat.

Nasihat untuk pemula! Agar tidak merosakkan kerja decoupage pada peringkat awal, tidak digalakkan untuk menggunakan buku asas dengan bulu kaku, gunakan span getah buih. Menggunakan pengering rambut dalam pengeringan lapisan terpakai membawa kepada retaknya.

Untuk membuat latar belakang, dua lapisan cat akrilik dengan pengeringan digunakan, maka aplikasi, perhiasan disisipkan. Pada akhir kerja semua hiasan ditetapkan dengan beberapa lapisan varnis decoupage. Anda boleh menghiasi bukan sahaja botol yang digunakan, tetapi juga diisi dengan wain, minyak zaitun, champagne.

Decoupage langsung dan terbalik membolehkan anda membuat sesuatu yang asli tanpa kemahiran artistik. Mempelajari asas-asas teknik pada kaca, plastik, kayu memberi peluang untuk memperoleh pengalaman untuk wanita rahang yang baru. Belajar untuk menggunakan warna-warna yang disenyapkan dan warna-warna tempat tidur, membuat peralihan yang lancar dari motif ke nada asas, padam cat cat yang tidak berjaya dengan bantuan lakaran.

Kelas Induk: plat decoupage terbalik (video)

Pelajaran kelas tuan pada decoupage mendedahkan banyak rahsia dan teknik. Video untuk pemula membantu menguasai teknik penyetrikaan, lukisan, varnishing, untuk membuat kerja sempurna, tanpa kekasaran. Membaca bahan maklumat, cadangan para guru membuat kemungkinan untuk mengelakkan kesilapan, membuka jalan menuju kesempurnaan.

Decoupage terbalik plat kaca. Kelas induk dengan foto langkah demi langkah

Decoupage adalah jenis hiasan yang sangat biasa bagi pelbagai barangan (perabot, pinggan, pakaian, barangan dalam). Dengan bantuan decoupage, anda boleh membuat hadiah menarik dan eksklusif untuk rakan, saudara dan rakan anda. Saya mewakili perhatian anda kelas induk pada decoupage terbalik plat kaca. Kelas induk ini sesuai untuk mereka yang baru mula berurusan dengan cymbals decoupage.

 • plat kaca;
 • tuala untuk decoupage;
 • kertas beras (dengan corak timbul, lebih baik putih);
 • kacang kopi;
 • gam PVA;
 • cat akrilik;
 • varnis untuk decoupage;
 • alkohol dan kapas.
 • pensil;
 • berus;
 • gunting;
 • Thermo-gun dengan gam panas atau gam telus "Moment9raquo;.

Decoupage terbalik plat kaca - kelas induk

Sebelum anda mula menghias hidangan, ia harus degreased dengan alkohol. Pensil ditandai pada serbet untuk menanggalkan sempadan lukisan itu, supaya bahagian gambar yang kami perlukan terletak dengan ketat di tengah pinggan. Sekarang gunakan gunting untuk berhati-hati memotong gambar.

Perlahan memisahkan lapisan atas serbet dari bahagian bawah. Kami hanya memerlukan lapisan serbet napas yang paling utama.

Kami perekat serbet di bahagian belakang plat dengan bantuan gam PVA. Perlahan lancar serbet dengan berus.

Kami sedang menunggu pengeringan lengkap. Untuk pengeringan yang cepat, anda boleh menggunakan pengering rambut.

Tutup permukaan serbet dengan varnis untuk decoupage (berkilat, atau matte pilihan anda).

Di atas varnis, yang mestilah kering, kami menggunakan cat akrilik. Selepas itu, gambar menjadi lebih cerah dan lebih berwarna.

Selepas pengeringan di permukaan, anda mungkin melihat noda, dalam hal ini anda harus menutup piring dengan cat kedua. Kami sedang menunggu cat kering, dan untuk mempercepat proses ini, anda boleh menggunakan pengering rambut.

Potong bulatan kertas dari beras. Adalah wajar bahawa ia bersamaan dengan saiz plat. Jika, bagaimanapun, bulatan ternyata sedikit lagi, ia akan sentiasa mungkin untuk memotong kelebihannya.

Kami gam kertas dari beras ke bahagian belakang plat dengan gam PVA. Gunakan berus untuk perlahan-lahan lancar kertas dari beras supaya tidak ada gelembung dan kedutan.

Inilah yang sepatutnya hasilnya.

Kami membetulkan hasil dengan varnis untuk decoupage.

Selepas kering permukaan, sekali lagi gunakan lapisan varnis lain.

Setelah decoupage plat selesai, teruskan ke hiasannya. Untuk ini kita tidak memerlukan kopi tanah. Biji-bijian di atas pinggan boleh diletakkan seperti yang anda suka, semuanya bergantung kepada imaginasi anda. Semua gam tetap "Moment9raquo; atau gam panas.

Decoupage terbalik plat kaca selesai. Dalam teknik ini, anda boleh melakukan apa-apa reka bentuk plat. Plat sedemikian boleh digunakan untuk menghiasi pedalaman, dan untuk tujuan langsung.

Plat dalam teknik decoupage. Foto

Dapatkan testimoni anda dari Masterclassy.ru!

Maklumat lanjut boleh didapati di dalam kami

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

9 + 1 =