Kelengkapan plastik

Penggunaan tetulang plastik dan gentian kaca

Dunia teknologi bangunan semakin pesat berkembang. Di tempat peranti tradisional digunakan untuk berpuluh-puluh, jika tidak beratus-ratus tahun, yang baru dibuat, berdasarkan polimer dan komposit. Malah kelengkapan besi klasik telah didapati pengganti yang layak - analog gentian kaca. Dan, jika bahan baru wujud, pembina perlu mengetahui mengenainya sejauh mungkin untuk memohon jika perlu.

Maklumat am, GOST

Armature polimer plastik adalah bahan daripada serat bukan logam (kaca, basalt, karbon), terikat oleh komposit komposit. Untuk kekuatan adalah batang. Ia mewakili sekumpulan benang selari yang diliputi dengan sarung serat lingkaran atau dengan penyemburan, fungsi yang melekat pada konkrit. Serat dilukai dengan cara yang berbeza:

Penempelan serat mempengaruhi pemanjangan relatif pada tetulang, dan rintangan penggulungan konkrit bergantung pada penggulungan.

Bahan ini muncul lebih dari 10 tahun yang lalu, tetapi GOST 31938-2012 yang pertama untuknya oleh keadaan teknikal umum mula beroperasi hanya dari 1 Januari 2014. Sebelum itu, pengeluaran oleh kerajaan tidak dikawal. Sejak 1 Januari 2015, terdapat tiga dokumen lain yang berkuatkuasa: GOST 32486-2013 / 32487-2013 / 32492-2013. Kedudukan mereka menentukan ketahanan, penentangan terhadap persekitaran yang agresif, ciri-ciri fizikal dan mekanikal.

Komen dari orang-orang yang mula menggunakan tetulang plastik beberapa tahun yang lalu, mengatakan bahawa ia adalah kuat, tidak berkarat, ia dapat bertahan dengan baik.

1. Kekuatan tegangan.

Penampilan yang rapuh, ia mempunyai kekuatan tarik 3 kali lebih banyak daripada keluli. Kualiti ini memungkinkan untuk menggunakan batang diameter yang lebih kecil, tanpa merendahkan ciri-ciri.

2. Rintangan terhadap kakisan.

1

Kelebihan penting pengukuhan plastik adalah kekurangan kakisan. Oleh itu, hayat produk konkrit bertetulang diperpanjang dengan ketara.

3. Persekitaran luaran.

Mana-mana persekitaran yang agresif tidak akan menjadi halangan kepada penggayaan. Armature tidak tertakluk kepada kemusnahan dalam larutan hidroklorik, alkali dan berasid, oleh sebab itu disarankan untuk struktur bangunan perindustrian, bangunan pertanian, struktur pantai di laut.

4. padat, ringan.

Berat adalah salah satu daripada ciri-ciri yang memberi maklum balas positif dalam kuantiti yang besar. Berat analog plastik yang sama kuat akan 9 kali lebih kecil daripada rod logam. Berat ringan memudahkan kerja pemasangan dan memudahkan pengangkutan.

5. sifat dielektrik.

6. kekonduksian terma yang rendah.

Kekonduksian haba gentian kaca lebih rendah daripada logam, 100 kali.

7. Radio dan ketelusan magnet.

Dalam sayap tidak terdapat logam, jadi ia tidak melindungi gelombang radio. Oleh itu, bahan ini sesuai untuk pembinaan objek rahsia "tidak dapat dilihat".

8. Julat suhu.

Injap boleh digunakan dalam julat suhu dari -70 ° C hingga + 100 ° C.

9. Variasi panjang.

Bahan ini dihasilkan dalam gegelung 50 dan 100 m Secara teorinya, adalah mungkin untuk menghasilkan sebatang panjang.

Bahan ini berjaya digunakan untuk memperkuat struktur tersebut:

 • asas (tali pinggang dan pinggan);
 • buta;
 • tingkat bangunan perindustrian;
 • dermaga;
 • kemudahan pelabuhan;
 • sistem pembetungan, saliran dan meliorasi;
 • kerja keras;
 • permukaan jalan.

Di samping itu, penggunaan rod komposit adalah berkesan dalam kes-kes tetulang konkrit dengan sejumlah besar bahan tambahan mineral dan klorida, sementara membaiki struktur dalam persekitaran yang agresif.

Penguatan komposit plastik untuk yayasan itu lebih menguntungkan, kerana terdapat praktiknya tidak ada sisa yang tersisa. Dan jika ulasan 5 tahun yang lalu dipenuhi dengan penapisan pada kos yang tinggi, kini harga per meter tetulang dari gentian kaca lebih rendah daripada keluli.

Mereka yang memutuskan untuk membeli kelengkapan plastik untuk pembinaan individu, kita harus ingat bahawa ia tidak boleh digunakan dalam papak.

Semua orang perlu tahu ini untuk menjimatkan wang!

Sisi positif dan negatif

Merit termasuk momen sedemikian:

 • berat ringan;
 • peluang untuk menjalankan pemasangan sendiri;
 • borang pelepasan mudah;
 • pelbagai aplikasi;
 • sifat dielektrik;
 • pekali pengembangan sama dengan pengembangan haba konkrit;
 • kekuatan tinggi;
 • kestabilan kimia.

Ia juga penting bahawa ia boleh dikaitkan secara berasingan, set kelengkapan (fixator) dihasilkan pada harga minimum. Momen negatif yang wujud dalam bahan adalah seperti berikut:

 • rupa kerengsaan pada tangan apabila bersentuhan;
 • kekaburan yang besar ketika memotong;
 • rintangan haba yang tidak mencukupi komposit (selepas +200 ° C kehilangan kekuatan), kemustahilan aplikasi dalam keadaan rintangan api yang tinggi;
 • modulus keanjalan rendah (4-6 kali lebih rendah daripada keluli).

Dua parameter terakhir tidak mempengaruhi penggunaan dalam pembinaan swasta.

Kelengkapan dan harga kotor

Setiap pembina secara berasingan boleh menyambungkan alat tangan plastik dalam bingkai tunggal dengan bantuan kelengkapan khusus yang dijual bersama bahan (pengapit dan klip). Juga, kiub, najis, asteris dihasilkan untuk mencipta dan menyesuaikan ketinggian sokongan. Teknologi mengait digunakan dengan wayar merajut, tetapi kunci plastik kelihatan lebih baik.

Mereka yang memutuskan untuk mengikat tangan mereka sendiri, anda perlu membeli aksesori seperti pengapit, klip atau cangkuk dengan wayar. Sekiranya kelengkapan plastik disambungkan kepada keluli, kaedah standard (cangkuk dan dawai) digunakan.

Aksesori untuk mengikat dan menyokong:

Maklumbalas mengenai permohonan

"Plus pertama adalah berat kecil kelengkapan kaca. Ternyata diangkut di bahagian atas kereta dengan segera 700 meter (mengambil di teluk 100 m). Dia meletakkan tetulang di lekapan asas dan dinding bawah tanah. Seterusnya, saya akan meletakkan di dalam dinding konkrit gas. Tetapi papak dibuat dengan tetulang keluli. Kesannya adalah baik, bahan itu tidak praktikal. Dari segi minima - saya mempunyai tangan yang terbakar jika saya terlupa untuk memakai sarung tangan. "

"Saya suka bekerja dengan kelengkapan plastik: jika batang besi adalah 12 m sebanyak mungkin, maka ini boleh dihentikan dari teluk, walaupun semua 100 meter. Adalah mudah untuk disesuaikan, disesuaikan untuk mengetatkan juga dengan ikatan kabel - mudah dan tepat. Satu-satunya nuansa selalu memakai sarung tangan getah. "

Roman Leshchenko, Moscow.

"Saya akan mulakan dengan minus: gatal tangan saya, walaupun saya bekerja di sarung tangan kapas. Gearature tidak membengkok untuk membuat P atau G-sudut hanya perlu dipotong dan bersatu. Manfaatnya masih lebih besar: kekuatannya sangat tinggi, panjang rod akan keluar memotong apa-apa, cahaya dan tidak akan membusuk, tahan lama. "

Sergey Semenov, Ufa.

"Pengukuhan plastik lebih baik daripada keluli. Dan sekarang, apabila logam itu mahal, walaupun pada penjimatan kos adalah. Cahaya, kuat, selesa, tidak tertakluk kepada persekitaran yang agresif - apa lagi yang diperlukan? Anda boleh membeli roll 50 meter, atau roll 100 meter. Untuk mengait semua jenis kelengkapan dicipta: masukkan rod ke alur dan sambungkannya tanpa masalah. Ia dipotong oleh Bulgaria, saya menggunakan cakera untuk logam. Hanya respirator dan sarung tangan adalah satu kemestian. "

Bangunan yang telah berdiri selama beberapa dekad, sering dibongkar untuk memberi ruang kepada bangunan bertingkat moden.

Apabila membina bangunan dan struktur, pelbagai bahan binaan digunakan. Pilihan mereka bergantung tidak semestinya.

Teknologi bangunan moden membolehkan anda mencapai beberapa matlamat sekaligus. Salah satu contoh yang jelas mengenai pernyataan ini.

Kelengkapan plastik: ulasan. Kelengkapan plastik untuk asas: ulasan. Permohonan dan ciri-ciri kelengkapan plastik

Tetulang gentian kaca adalah bahan binaan yang dibuat berdasarkan serat kompleks. Ia dihasilkan berdasarkan gentian basalt, kaca dan karbon, dan ia boleh digabungkan. Walau bagaimanapun, yang paling popular adalah kelengkapan basalt-plastik dan gentian kaca.

Ia boleh dibahagikan kepada dua bahagian. Yang pertama adalah batang, kerana kekuatan bahan yang tinggi dicapai. Serat terikat bersama oleh resin poliester komposit. Lapisan luar berfungsi untuk melekatkan konkrit kepada konkrit: badan berserat ini, yang melingkari batang dalam lingkaran. Terima kasih kepada komposisi ini bahawa ulasan kelengkapan plastik diterima positif sebagai bahan yang boleh dipercayai untuk pembinaan. Terdapat pelbagai variasi model tetulang, sebahagiannya agak luar biasa. Untuk pengeluaran kelengkapan bangunan ini, gentian kaca digunakan. Keanehannya adalah bahawa terdapat hampir tidak ada analogi di dunia, dan sifat-sifat positif secara signifikan memperluaskan skop permohonan. Di samping itu, bahan ini adalah moden dan berkesan, dan oleh itu tidak dapat memenuhi keperluan proses pembinaan sebaik mungkin.

Di tengah-tengah tetulang gentian kaca ada dua komponen. Yang pertama adalah secara langsung memperkuat bahan, yang kedua ialah pengikat (campuran berdasarkan resin epoksi). Nisbah komponen ini ialah 75 hingga 25. Dalam penguat komposit, semua beban mekanik jatuh pada komponen penguat, manakala bahan mengikat adalah sejenis matriks yang sama-sama mengedarkan beban ke atas keseluruhan panjang rod dan melindungi dari pengaruh luaran.

Resipi yang paling biasa boleh dipertimbangkan sebagai berikut: sebagai pautan memperkuat kaca-roving atau gentian basalt, untuk penggunaan resin epoksi, di samping itu, bahan itu akan termasuk pengeras dan pemecut. Walau bagaimanapun, komposisi universal tidak wujud, kerana setiap pengilang membina proses teknologi sendiri.

Perlu dikatakan bahawa jika dibandingkan dengan bahan-bahan logam, produk plastik banyak dikehendaki hari ini. Dan tetulang plastik digunakan dalam apa-apa proses pembinaan. Ini dicapai melalui beberapa ciri:

 1. Rintangan terhadap kakisan, persekitaran yang agresif, termasuk persekitaran alkali konkrit. Tidak seperti logam, plastik tidak karat dan tidak runtuh. Ciri-ciri ini menyumbang kepada hakikat bahawa struktur plastik digunakan secara meluas dalam melengkapkan dermaga, struktur pagar di badan air.
 2. Kebolehpercayaan dan ketahanan, yang produk plastik mempunyai lebih daripada keluli. Ia adalah kebolehpercayaan yang memungkinkan untuk menggunakannya apabila membina struktur pelbagai maksud dan jumlah.
 3. Kekuatan tegangan tinggi.
 4. Kemudahan tetulang: contohnya, berbanding dengan keluli, plastik adalah lima kali lebih kecil dalam berat badan dan 11 kali diameter lebih kecil. Penunjuk seperti ini menunjukkan bahawa anda boleh menjimatkan kerja pembinaan, serta pengangkutan bahan ke kemudahan itu.
 5. Kekonduksian terma yang rendah, kerana bilik-bilik tidak menembusi sejuk. Tidak ada kemalangan bahawa pengukuhan plastik untuk yayasan semakin digunakan: apabila ia didirikan mungkin untuk mencapai kecekapan tenaga yang tinggi disebabkan oleh bahan-bahan ekonomi.
 6. Rintangan kepada gelombang radio.
 7. Kemungkinan permohonan dalam pelbagai mod suhu: dari -70 hingga +100 darjah.
 8. Kos: untuk membeli meter berjalan kelengkapan plastik akan jauh lebih murah berbanding, contohnya, dengan sekeping satu meter rod logam.

Ciri-ciri gentian kaca komposit

Pengukuhan gentian kaca komposit muncul di pasaran domestik tidak lama dahulu dan hari ini ia dianggap sebagai teknologi baru. Kajian kelengkapan plastik seperti itu juga diterima baik, kerana ia mempunyai beberapa kelebihan berbanding analog logam. Pertama, struktur itu mempunyai berat badan yang rendah, jadi asasnya tidak akan terlalu berat, yang bermaksud bangunan itu akan bertahan lebih lama. Kedua, disebabkan kekuatan tegangan yang tinggi, tetulang ini boleh digunakan untuk mendirikan objek yang kompleks dari segi ciri-ciri reka bentuk. Ketiga, bahan komposit tahan terhadap persekitaran yang agresif dan tidak menjalankan arus elektrik.

Sebaliknya, pengukuhan plastik komposit mempunyai modulus keanjalan yang lebih lemah berbanding produk keluli. Terutamanya keanjalan yang kuat hilang apabila dipanaskan hingga 600 darjah komposit. Tetapi sebaliknya, ciri ini yang bercakap berpihak kepada hakikat bahawa tetulang plastik telah digunakan untuk pemasangan asas, di mana kekuatan tegangan sangat penting.

SNiPy dan peraturan lain mengesyorkan penggunaan tetulang komposit dalam kerja-kerja berikut:

 1. Dalam papak: sebagai peraturan, tetulang ditempatkan di zon atas atau bawah konkrit, manakala kelas konkrit harus B25.
 2. Apabila struktur pengukuhan diperbuat daripada konkrit dan konkrit bertetulang.
 3. Apabila membina asas yang mempunyai tanda kejadian sifar.
 4. Dalam struktur bertulang yang tertakluk kepada pengaruh persekitaran yang agresif.
 5. Dalam kerja pembaikan yang dikaitkan dengan kerosakan konkrit akibat pengaruh media agresif.
 6. Untuk mengukuhkan kerja keras, terutamanya jika ia dilakukan pada musim sejuk.

Di manakah tetulang gentian kaca digunakan?

Skop bahan binaan ini adalah luas:

 1. Untuk pemasangan yayasan. Memandangkan kekuatan tegangan, GRP dinasihatkan untuk digunakan hanya untuk mendirikan asas bagi objek. Pertama, pemasangan akan mudah. Kedua, asas akan menjadi kuat. Pengukuhan plastik untuk asas ulasan mendapat positif disebabkan oleh hakikat bahawa ia membolehkan anda untuk mewujudkan asas monolitik. Ia diletakkan terus ke dalam larutan konkrit semasa proses penuangan, supaya ikatan bahan semakin kuat. Untuk mengelakkan pembentukan liang dan rongga di persimpangan, pakar menggunakan peralatan getaran khas.
 2. Apabila melengkapkan talian kuasa voltan tinggi. Oleh kerana bahan tidak menjalankan arus, tenaga akan hilang minimally, sementara operasinya akan selamat.
 3. Maklum balas pembina pengukuhan plastik mendapat positif kerana serba boleh. Jadi, ia boleh digunakan untuk mengukuhkan kekuatan jalan, sokongan, jambatan.
 4. Bahan-bahan komposit mendasari pengeluaran tidur. Kerana getaran sengit, di bawah tindakan yang konkrit pecah, bahan baru diperlukan, dan tetulang gentian kaca menjadi penyelesaian yang tepat dan berkesan.
 5. Logam ini tidak tahan terhadap media agresif, kelembapan tinggi, pelarut dan asid, masing-masing, kehidupan yang tidak terlalu besar. Fiberglass, yang digunakan dalam pembinaan dok, dermaga, pelbagai pagar di tepi pantai, menunjukkan prestasi terbaik.
 6. Ia menggunakan tetulang plastik dan peralatan lombong ketika menjamin jaring khusus yang melindungi dinding dan peti besi dari batang dari runtuh dan membetulkannya.
 7. Jangan lakukan tanpa bahan ini dan apabila memasang penebat atau menghadap bahan pada dinding siap.

Pelbagai tetulang gentian kaca

Kelengkapan plastik dalam pembinaan hari ini digunakan semakin, yang disebabkan oleh ciri-ciri uniknya. Di samping itu, hari ini kami bermaksud beberapa struktur bukan logam di bawah tetulang komposit, yang dengan ketara mengembangkan skop permohonan mereka. Oleh itu, pengeluar moden menawarkan tetulang kaca gentian dan basalt plastik. Pada masa yang sama, pelbagai bahan boleh bertindak sebagai resin polimer yang mengikat serat, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri.

Sebarang bahan binaan digunakan berdasarkan peraturan dan keperluan tertentu. Mengenai ini dan tetulang komposit. Kelengkapan plastik, ciri-ciri yang begitu pelbagai, digunakan dalam pembinaan berdasarkan SNiP, yang diluluskan pada tahun 2003. By the way, setiap jenis bahan dikawal oleh pengeluar, dan oleh itu, angker mestilah sesuai dengan parameter yang diisytiharkan pada mulanya.

Kelengkapan untuk asas: bagaimana untuk memilih?

Hari ini dalam pembinaan rumah swasta, pengukuhan plastik untuk yayasan semakin digunakan. Pakar menasihati, apabila memilihnya, untuk menghubungi peniaga rasmi dan pengilang yang boleh dipercayai, kerana kekuatan dan ketahanan bangunan secara keseluruhannya bergantung pada kualiti bahan. Peranan yang besar dimainkan oleh kualiti produk, serta ketumpatan penggulungan kaca yang berliku sepanjang sepanjang rod. Gulungan juga harus diisi dengan kualiti. Bahan berkualiti - ini adalah pilihan yang paling optimum untuk melengkapkan sebarang asas - plat, pita atau kolumnar. Pilihan jenis berikut, bergantung kepada apa yang kapasiti galas tanah, serta beban pada bangunan secara keseluruhan.

Penguatkuasaan yayasan diperlukan untuk membuat beban di pangkalan bangunan lebih banyak lagi semasa operasi. Konkrit mempunyai kekuatan mampatan, tetapi integriti strukturnya boleh diganggu oleh tekanan. Ia adalah dengan bantuan pengukuhan dan lebih melekat kepada konkrit, masing-masing, asas menjadi lebih kuat dan lebih dipercayai. Keperluan utama untuk pemilihan kelengkapan adalah seperti berikut:

 • menyediakan lekatan tegar kepada konkrit;
 • ketahanan;
 • fleksibiliti;
 • rintangan kepada karat dan kakisan.

Angker boleh berfungsi, iaitu, mengurangkan tekanan dan beban luaran, serta mengedarkan, apabila beban diagihkan secara sama rata ke setiap batang - ini membantu mengekalkan kedudukan yang betul dari rod kerja. Dengan bantuan pengapit, rod disambungkan ke bingkai, melindungi konkrit dari retak. Batang melintang dilindungi daripada berlakunya retakan yang cenderung dalam asas, dan membujur - dari yang menegak.

Apabila mendirikan jenis asas ini, anda memerlukan tetulang dengan permukaan ribbed dengan diameter sekurang-kurangnya 10 mm. Ia adalah diameter yang mempengaruhi betapa kuat tetulangnya. Pengukuhan plastik untuk asas, ulasan tentang yang begitu baik, harus dipilih bergantung pada jenis tanah. Katakan, secara tidak pecking dan padat, iaitu dengan kapasiti galas yang baik dan rintangan terhadap ubah bentuk, ketebalan dan diameternya boleh menjadi kecil. Sekiranya rumah itu besar-besaran, tetapi di atas tanah yang lemah, tetulang perlu tebal - kira-kira 14-16 mm. Dalam kes ini, penguatan plat akan lebih tinggi dan lebih rendah, dan bilangan bar lebih daripada 100. Likat dapat dilakukan dalam beberapa cara. Sebagai contoh, pertama bar penaik boleh disambungkan ke tali pinggang bawah secara longitudinal dan melintang, maka bar menegak dilampirkan pada mereka, kemudian sekali lagi secara lisan dan longitudinal. Apabila mengikat tetulang gentian kaca, masuk akal untuk menggunakan pengapit dan ikatan yang diperbuat daripada plastik. Ini adalah pengapit plastik tetulang likat yang dipanggil.

Sebagai peraturan, asas pita mempunyai ketinggian yang lebih besar daripada lebarnya. Oleh itu, pita di atas perbelanjaan saiz kecil berbeza kecenderungan untuk membengkok, dan oleh itu apabila membina asas sedemikian maka mungkin untuk menggunakan tetulang dengan diameter yang lebih kecil. Keistimewaan sebab ini adalah bahawa dua tali pinggang tetulang akan diperlukan, tidak kira apa ketinggiannya. Proses meletakkan tetulang adalah seperti berikut: di bahagian atas dan bawah asas, pada jarak sehingga 5 cm dari permukaan konkrit, rod diletakkan secara longitudinal - mereka akan mempunyai semua beban dalam keadaan ubah bentuk. Penguatan di beberapa bar boleh digunakan untuk tanah yang lemah atau mudah alih, serta ketika mendirikan rumah-rumah besar. Penguatan gentian kaca adalah ideal untuk mendirikan asas yayasan - gred f6 dan f7 (untuk rumah di satu tingkat), menandakan f8 dan f10 - untuk objek kediaman dengan loteng atau di dua tingkat.

Kelengkapan plastik yang baik (ulasan mengkonfirmasi ini) dan apabila membina reka bentuk ini. Apabila menguatkan lajur, sebuah kelebihan logam dengan diameter 10 mm atau gentian kaca f6 berguna. Sebagai bar menegak lebih baik untuk memilih tetulang dengan permukaan ribbed, dan yang mendatar hanya diperlukan untuk mengikat batang menjadi satu bingkai. Bingkai penguat adalah 2-4 bar panjang dengan ketinggian jawatan. Sebagai contoh, apabila mengukuhkan tiang dengan ketinggian 2 meter dan diameter 20 cm, empat bar f6 akan diperlukan. Mereka perlu diletakkan 10 cm, dan juga mengikat mereka dengan pengukiran yang halus diameter φ4 atau φ5. Untuk sebarang jenis asas, anda juga akan memerlukan kelengkapan paip plastik.

Yayasan itu adalah komponen penting dari mana-mana bangunan, kualiti dan kebolehpercayaannya adalah jaminan bahawa ia akan bertahan lama dan akan dapat dipercaya dengan tepat. Pengukuhan substrat mesti didekati secara bijak. Mari kita pertimbangkan, bagaimana mengikat bahagian plastik untuk asas pita dijalankan, kerana ia digunakan paling kerap dalam pembinaan perumahan swasta. Kawalan itu diperlukan untuk membuat pembinaan sangkar pengukuhan satu dan lebih tahan lama. Bar dihubungkan di tempat yang bersilang. Sekeping kawat membongkok di tengah-tengah, maka ia dipasang pada cangkuk khusus, yang dipakai untuk angker dan diperketat. Cara penyusunan yang lebih mudah melibatkan penggunaan ikatan plastik.

Apabila mencipta sistem tetulang, injap tutup plastik adalah penting. Fungsi utamanya ialah untuk mempromosikan pengancing rod plastik yang kuat dan lebih dipercayai antara satu sama lain. Bahagian yang paling popular dalam hal ini adalah fixators, yang merupakan perincian gadai janji khas dan menyumbang kepada penciptaan lapisan pelindung dengan ketebalan tertentu dalam konkrit. Penahan untuk kelengkapan plastik dicipta oleh kaedah pemutus polietilena tekanan tinggi. Mereka diperlukan untuk membaiki dengan betul di dalam bar penguat ruang, bingkai, yang akan menyediakan lapisan pelindung dalam struktur konkrit konkrit atau bertetulang. Loker boleh direka bentuk untuk permukaan mendatar dan menegak, dan juga untuk mewujudkan kerja keras.

Bagaimanakah alat tangan plastik dibuat?

Memutuskan untuk membina rumah anda, memberi perhatian kepada banyak perkara kecil dan bermula dengan pembinaan asas. Ramai yang berminat dengan persoalan mengenai membeli kelengkapan plastik. Pakar menasihatkan untuk mengarahkan kepada syarikat yang disemak dari asas rumah, kualiti dan kebolehpercayaannya bergantung kepada hayat perkhidmatan pembinaan. Peralatan untuk pengeluaran tetulang agak mahal, kualiti bahan bergantung pada kualitinya.

Kelengkapan plastik, yang dibuat menggunakan peralatan berteknologi tinggi, boleh dihasilkan dalam diameter berlainan - 4-24 mm. Bergantung pada jenis garisan, bilangan bar yang berbeza akan dihasilkan, dan juga keratan rentas yang berlainan. Biasanya, pakej penghantaran termasuk beberapa peranti - dari peranti untuk memanaskan benang dan mandi impregnasi ke laci dan kabinet kawalan. Oleh itu, peralatan untuk kelengkapan plastik perlu dipilih dengan betul untuk menjadikan proses teknologi yang cekap.

Kelengkapan plastik: ulasan pelanggan

Dalam maklum balas mereka, pembina - berpengalaman dan tidak terlalu - bersetuju dengan satu perkara: untuk pemasangan asas, kelengkapan plastik sempurna. Sebagai contoh, sesetengah menggunakan gabungan keluli dan batang plastik: plat asas dan dinding bawah tanah dicipta berdasarkan plastik, dan bertindih, di mana bahan-bahan yang lebih kuat diperlukan, dibina berdasarkan keluli. Banyak nota dan kemudahan merajut berbanding dengan kelengkapan logam, yang dibekalkan oleh satu batang. Dengan tahap kekuatan tegangan dan penentangan terhadap kerosakan, tidak juga lebih baik daripada penguatan plastik.

Tetapi, sebaliknya, ia tidak dilakukan tanpa ulasan negatif. Benar, berdasarkan kepada mereka, kekurangan ini lebih daripada diimbangi oleh merit. Sebagai contoh, ada pendapat bahawa selepas kerja dengan gentian kaca tangan menggaruk. Di samping itu, untuk membengkokkannya untuk menghasilkan, sebagai contoh, sudut dalam bentuk huruf G atau P hampir mustahil. Dalam kes ini, pengeluar sendiri memberi tumpuan kepada fakta bahawa tetulang gentian kaca harus digunakan secara eksklusif untuk pemasangan asas.

Bagi pemula dalam pembinaan, pilihan bahan sentiasa menjadi isu penting. Contohnya, apabila menghias asas, adalah penting untuk melakukan pengikatan yang cekap bagi tetulang. Sudah tentu, dalam kes membina mandi anda boleh menggunakan rod logam yang mudah, tetapi apa yang harus dipilih untuk rumah yang baik? Hari ini, terdapat pilihan antara struktur keluli dan plastik, masing-masing mempunyai ciri-ciri dan kelemahan tersendiri. Jika kita bercakap tentang merit, maka mereka boleh dikurangkan kepada perkara-perkara berikut:

Ketumpatan dan jisim rendah

Rintangan kepada suhu

Rintangan terhadap kakisan

Ternyata, kelebihan pelbagai plastik masih lebih besar. Kekurangan keluli ialah: berlakunya kakisan dan berat strukturnya, sementara tetulang plastik hanya sukar dari segi lenturan. Oleh itu, mengikut ciri teknikalnya, tetulang gentian kaca tidak lebih rendah daripada keluli, sementara ia lebih murah. Sebaliknya, adalah sangat penting untuk mengingati keanehan pembinaan rumah tertentu. Sebagai contoh, jika anda mahu menyertai bahan lapisan dan dinding, anda boleh menggunakan kelengkapan berasaskan plastik. Tetapi apabila melengkapkan lantai konkrit dengan tetulang, lebih baik menggunakan struktur logam, kerana memandangkan berat badannya tinggi, mereka tidak akan permukaan ketika menuangkan konkrit. Oleh itu, apabila memilih struktur tetulang, beberapa faktor perlu diambilkira sekaligus, yang bermaksud lebih baik menggunakan bantuan profesional pakar.

Maklum balas kritikal mengenai kelengkapan plastik

Kemunculan teknologi baru di pasaran biasanya disertai dengan pengiklanan yang luas tentang kualiti produk yang unik dan unik. Kelengkapan plastik yang diperbuat daripada gentian kaca muncul tidak lama dahulu, namun pada masa ini pengguna telah mendedahkan banyak dan negatif sifat bahan, dan dalam beberapa kes menghilangkan mitos tentang kelebihan yang diisytiharkan.

Apabila memilih antara gentian kaca dan logam, anda perlu mengambil kira prestasi sebenar bahan yang akan dibincangkan.

Pendapat pakar menunjukkan bahawa kelengkapan plastik kehilangan logam dari segi kekuatan tegangan. Ini disebabkan oleh keanjalan yang rendah, yang melibatkan ubah bentuk rod semasa operasi.

Di sini kita harus ingat fungsi utama tetulang. Pada dasarnya, ia adalah bingkai pengikat, melindungi struktur konkrit daripada regangan. Berada dalam keadaan normal tanpa beban luaran dan pemasangan logam, dan rod gentian kaca tidak meregangkan.

Walau bagaimanapun, dalam konkrit, modulus keanjalan, iaitu, kecenderungan untuk ubah bentuk dalam bentuk regangan, jauh lebih rendah dan ini menimbulkan tekanan pada tetulang. Oleh itu, GRP lebih terdedah kepada tekanan ini, yang mengurangkan keberkesanannya sebagai unsur penahan konkrit.

Walaupun bahan tersebut mempunyai perlindungan yang mencukupi terhadap kesan kebakaran dan pemadam sendiri, seperti sayap hanya boleh digunakan dalam keadaan dengan had pendedahan terma yang terhad.

Khususnya, penguatan kehilangan kekuatannya, seratnya dapat dikurangkan, kerana proses pemusnahan komponen mengikat bermula. Tetapi, perlu diperhatikan bahawa sekatan ini tidak digunakan untuk kebanyakan harta kediaman. Untuk menjalankan pengiraan reka bentuk untuk ketahanan tetulang gentian kaca kepada impak haba adalah dalam kes di mana ia dirancang untuk membina kemudahan perindustrian dan pengeluaran, di mana pemanasan suhu tinggi diandaikan.

Pengecualian sambungan kimpalan

Pendapat pakar adalah sebulat suara mengenai isu ini. Batang gentian kaca tidak boleh disertai oleh mesin kimpalan. Oleh itu, pembina perlu menilai kemungkinan menggunakan cara alternatif untuk membentuk sangkar pengukuhan yang kukuh.

Mereka yang juga mencari cara terbaik bagaimana mengukuhkan tetulang plastik untuk asas, ia patut mempertimbangkan dua pilihan:

 • Yang paling biasa penggunaan wayar mengikat. Bahan pra-pakaian dipecat, yang memberikan kelembapan yang mencukupi. Dalam proses kerja, anda boleh menggunakan tang atau senapang khas untuk mengait.
 • Pilihan kedua melibatkan penggunaan klip plastik. Dari segi kualiti jalinan seperti itu ada perselisihan, tetapi mereka mendidih kepada hakikat bahawa sendi tidak membenarkan untuk memberikan kekuatan yang sama seperti ketika menggunakan kabel. Tetapi kaedah ini lebih mudah untuk melaksanakan pemula dalam pembinaan.
 • Terdapat pendekatan lain untuk pembentukan sambungan. Dia mencadangkan Batang gentian kaca dengan paip keluli di hujungnya. Sebenarnya unsur-unsur pelengkap ini pada masa akan datang dan dimeteraikan oleh kimpalan.

  Di antara item pertama pada sifat positif tetulang gentian kaca, pengeluar mencatat kekuatan tinggi. Dengan ini anda tidak boleh berhujah, tetapi tetulang plastik untuk asas ulasan negatif tentang yang menjejaskan kualiti lain, dalam agregat ciri tidak boleh sama dengan penggantian logam. Lebih-lebih lagi, kenyataan tentang penggantian setara tidak sesuai dengan realiti, baik dalam positif dan negatif.

  Pendapat pakar mengesahkan bahawa, oleh kriteria kekuatan, tetulang logam boleh digantikan oleh analog gentian kaca dengan diameter yang lebih kecil. Ia seolah-olah bahawa ketidaksamaan semacam itu bahkan menjadi tambah. Tetapi, jika kita menghampiri penilaian sifat-sifat operasi bahan dengan cara yang rumit, kita akan mengenal pasti jurang yang serius.

  Sebagai contoh, tetulang gentian kaca 8 mm akan memberikan kekuatan struktur yang diperlukan, tetapi modulus keanjalan yang sama akan menafikan kelebihan ini. Akibatnya, untuk kombinasi kualiti, penggantian rod gentian kaca dengan gelang logam 12 milimeter tidak akan memberi faedah, memberikan kebolehpercayaan yang mencukupi kepada asas.

  Kekuatan bahan menyebabkan kekurangan bentuk kemustahilan untuk membengkokkan rod di tapak pembinaan. Operasi ini boleh dilakukan hanya di kilang pada mesin khas. Oleh itu, apabila merancang pembinaan asas, disyorkan untuk mengira fungsinya bahawa tetulang plastik untuk asas yayasan memiliki, setelah bersetuju dengan pengilang untuk menjalankan operasi pemprosesan tambahan.

  Oleh itu, sebagai tambahan untuk membuat selekoh, ia patut mempertimbangkan kemungkinan membekalkan rod dengan paip yang disebut untuk kerja kimpalan berikutnya.

  Kepekaan terhadap persekitaran yang agresif

  Akan tetapi, terdapat penurunan kekuatan pada masa depan. Dalam proses operasi, keadaan tidak boleh diperbaiki, tetapi boleh dicegah semasa fasa pembinaan. Sebagai contoh, dengan menghapuskan reagen berbahaya: pelupusan logam nadir bumi dijalankan, yang tidak termasuk risiko kesan negatif terhadap kaca gentian.

  Kelebihan tetulang gentian kaca

  Populariti kelengkapan diperbuat daripada gentian kaca tidak mungkin tanpa kehadiran kelebihan. Adalah penting untuk memahami bahawa tetulang plastik untuk maklum balas negatif asas tentang yang mengenakan sekatan yang signifikan terhadap pilihan mempunyai beberapa kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan. Jelas, bahan ini ia berfaedah untuk digunakan kerana jisim kecil - terutamanya berbanding dengan keluli berat. Selanjutnya ia perlu diperhatikan dan keselamatan dari segi kerosakan kakisan. Bahan ini adalah neutral terhadap kesan air dan kelembapan.

  Pendapat pakar adalah positif juga berkaitan dengan kualiti penebat haba gentian kaca. Tidak seperti logam, rod tersebut mempunyai pekali kekonduksian terma yang rendah, yang mana tidak termasuk pembentukan "jambatan sejuk". Sudah tentu, ia tidak memainkan peranan yang serius dari segi pemanasan rumah, tetapi dalam jangka panjang aspek ini penting.

  Ciri-ciri prestasi negatif tetulang dari gentian kaca kelihatan lebih penting berbanding latar belakang pengeluar keras tentang meritnya. Sudah tentu, kekurangan bahan mesti diambil kira, tetapi juga untuk memahami betapa berkompromi dengan sisi negatif tetulang logam, yang juga banyak.

  Membandingkan kebaikan dan keburukan, berat ringan dan modulus keanjalan, kekuatan dan kerumitan yang rendah dalam pemasangan, harus bergantung pada keperluan untuk projek dan dengan segala cara membuat pindaan kepada syarat-syarat dan keupayaan teknikal pembinaan.

  Tidak jumpa jawapan dalam artikel itu? Maklumat lanjut mengenai topik ini:

  Tambah komen Balas balasan

  Bahan binaan

  Sistem pemanasan

  Bangunan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  + 60 = 62