Kerajinan Kertas Beralur

Kerajinan Kertas Beralur

Kecantikan, yang dibuat oleh tangan sendiri, selalu menjadi trend. Teknik yang berbeza untuk pembantu rumah memerlukan tahap kemahiran tertentu. Tetapi ada bahan yang mudah digunakan walaupun untuk pemula. Bola pukal, tandan bunga, produk lain dari kertas bergelombang sangat mudah dibuat, tetapi mereka kelihatan sangat cantik.

Apa yang boleh dilakukan dari kertas beralun?

Tujuan pertama kertas beralur (krep, krep) adalah pembungkusan. Sebaik sahaja ia digunakan sebagai bahan teknikal untuk membungkus piring, patung seramik. Kemudian, pengguna menghargai dekoratif pakej ini, dan pengeluar mula melukisnya dengan warna-warna terang. Bagaimanapun, misi utama kertas itu lama tidak berubah. Ia digunakan sebagai pembungkus perayaan dan perayaan. Lembaran beralun dan kini digunakan untuk menghias bunga, hadiah, tetapi bukan hanya untuk ini.

Dengan kertas bergelombang yang terang, ia bagus untuk berfungsi. Mereka mudah dipotong, terbengkalai, dipegang dengan baik, kelihatan panjang "penampilan" komoditi. Bahan ini digunakan dalam pembuatan bunga dan bunga, lukisan, appliqu├ęs untuk menghias rumah untuk percutian, mainan Krismas, cenderahati. Dipandu oleh imaginasi anda, anda boleh menghias bilik dengan bola salji putih, rama-rama, daun, mawar, aster, gladiolus.

Gunting dari kertas bergelombang adalah teknik yang boleh diakses walaupun kepada seorang kanak-kanak. Menguasai bersama dengan anda sendiri, anda akan menghabiskan malam yang tidak dapat dilupakan dan hangat bersama keluarga anda. Untuk bekerja berenang, berhati-hatilah bahawa:

 • kepingan atau gulung kertas krep warna yang berbeza;
 • gunting;
 • penguasa;
 • pelekat;
 • memotong wayar nipis dengan panjang yang berbeza;
 • benang.

Di antara kerajinan yang diperbuat daripada kertas bergelombang, bunga menempati tempat yang istimewa. Ciri-ciri luar biasa bahan memeriahkan kelopak dan daun, membuat angka kertas kelihatan seperti tumbuhan sebenar. Sebilangan besar pandangan video dengan kelas induk untuk pengeluaran bunga bercakap populariti produk tersebut. Bunga yang dibuat oleh anda boleh digunakan sebagai:

 • jumlah elemen hiasan yang besar, disusun dalam satu atau dalam kumpulan kecil, untuk menghias dewan untuk percutian;
 • elemen untuk bunga dan komposisi dalam pasu;
 • bahagian untuk bunga tujuan khas (perkahwinan, ulang tahun);
 • unsur-unsur untuk menghias angka besar (huruf, nombor):
 • bunga permen.

Bunga perkahwinan dari kertas bergelombang

Bunga buatan sebagai aksesori perkahwinan menjadi bergaya. Komposisi untuk pengantin perempuan - yang bertanggungjawab, tetapi kreatif dan menarik. Mawar merah muda putih atau merah muda dari kertas beralun boleh menjadi asas sejambak asal. Bagaimana membuat mawar dari kertas dengan tangan anda sendiri? Untuk membuat mudah, lembut, anda perlu mengambil:

 • jalur kertas bergelombang putih atau merah jambu;
 • jalur nipis kertas krep hijau;
 • kepingan kecil kertas hijau;
 • teip-pita bunga, hijau;
 • dawai untuk penghasilan batang.

Jalur warna adalah pangkal bunga. Lebarnya harus 7-7.5 cm, dan panjang - kira-kira 45 cm. Strip hijau yang tipis berfungsi untuk menghias tangkai dawai. Dari kepingan kertas hijau dibuat daun. Apabila bahan dimasak, anda boleh mula. Buat beberapa mawar ini dan cuba untuk mengumpul sejambak cantik dari mereka.

 1. Lukiskan pinggang yang digambarkan untuk bunga mawar. Proses ini menyerupai pengaduk adunan semasa membentuk dumpling. Sedikit meregangkan pinggir jalur bergelombang, bengkok sudutnya dua kali dan sedikit tatal untuk menetapkan hem. Langkah kembali 1-1.5 sentimeter dan ulangi tindakan itu. Rig seperti itu harus dibuat sepanjang sepanjang jalur kertas.
 2. Keluarkan jalur ke dalam mawar kecil dengan tepi yang jelas, aturnya dari bawah dengan wayar, dan ketatkan dengan pita pita.
 3. Dengan reben hijau nipis, angin batang tangkai.
 4. Betulkan pada 1-2 daun, memotongnya daripada bahan dengan nada yang lebih ringan. Bunga sudah siap!

1

Bouquets manis kertas beralun

Mengatakan tentang kerajinan yang diperbuat daripada kertas bergelombang, seseorang tidak dapat membantu mengingat bunga karang manis. Mereka terdiri daripada bunga, dalam tunasnya yang merupakan gula-gula coklat tersembunyi. Hadiah semacam itu akan membawa kegembiraan kepada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Untuk sejambak yang lazat anda perlukan:

 • kertas berwarna;
 • dawai atau tongkat yang kuat untuk barbeku;
 • tap-tap hijau;
 • reben merah nipis;
 • pita bunga hijau untuk risalah;
 • gula-gula dalam pembalut.

Ambil segi empat tepat yang beralun 18 hingga 12 cm dan bungkusnya dengan teliti di sekitar gula-gula ("ekor" bungkusnya harus dilihat). Wand atau wayar masuk ke bahagian bawah silinder, ayunkan bunga pada kaki dengan pita. Di atas gula-gula, mengikat silinder kertas dengan sekeping pita tipis sehingga "mengisi" manis tetap tetap aman. Sebarkan tepi bunga dalam bentuk kelopak, supaya gula-gula dapat dilihat. Dari bunga membuat sejambak, dihiasi dengan sayuran dan rebennya.

Topiari diperbuat daripada kertas beralun

Pohon hiasan menghiasi rumah dan, seperti yang diyakini, membawa kebahagiaan - topiary - boleh dilakukan oleh tangan sendiri. Untuk kraf seperti kertas beralun, bunga kecil dibuat: salji, popi, mawar, chamomile, tulip. Topiari tidak dibuat dari templat. Dia - ciptaan anda dan penampilannya hanya bergantung kepada imaginasi penulis. Bunga dari kepingan kertas yang renyah sangat sesuai untuk menghias pokok kebahagiaan anda.

Pompon kertas beralun

Topiary boleh dihiasi bukan sahaja dengan angka bunga. Kelihatannya pokok yang hebat, dihiasi dengan pompoms - bola kertas berbulu. Sangat mudah untuk membuatnya. Anda perlu mengambil 8 kotak kertas bergelombang, meletakkan timbunan dan semua pada masa yang sama menggulung akordion. Akordion dilipat di tengah-tengah adalah kuat, tetapi dengan berhati-hati ia perlu untuk mengetatkannya dengan rentetan sengit dan mengikatnya. Tepi boleh dibulatkan atau diasah - pompons akan menjadi bentuk yang berbeza. Keluarkan kelopak pompon dengan hati-hati, berikan bentuk bola.

Kraf kertas beralun 3D

Untuk menghiasi bilik besar untuk percutian kanak-kanak atau dewasa, anda tidak perlu hanya belon. Angka volumetrik dari kertas terbakar akan mewujudkan suasana yang betul. Tokoh besar dengan bilangan tahun pada hari lahir bayi, prasasti dinding romantis di pesta perkahwinan, peonies gergasi atau bunga matahari di dalam pot bunga, hiasan Krismas dan gambar Tahun Baru - idea itu akan dijumpai untuk setiap hari cuti!

Hiasan sejagat diperbuat daripada kertas krep - bola. Pompon gergasi yang elegan dan elegan menggantung satu demi satu atau kumpulan untuk mewujudkan suasana yang menyeronokkan, dan putih, lembut merah jambu - untuk suasana yang romantis. Jika anda ingin mengejutkan tetamu, jangan terlalu malas untuk menghiasi bilik untuk percutian dengan bola tersebut. Mereka dilakukan seperti pom-poms, hanya billet persegi harus lebih besar.

Adakah anda mahu dinding itu dihiasi dengan tulisan yang hebat? Lukis huruf yang dikehendaki pada kadbod tebal dan potonglah mereka. Dengan bantuan kertas, putar tulisan itu menjadi karya sebenar. Untuk kerja, sediakan:

Potong kertas ke segi empat sama dengan 5 hingga 5 cm. Kuadrat boleh menjadi warna yang sama atau berbeza yang anda suka. Bendakan kertas dengan sewenang-wenangnya di sekeliling set pensil yang tidak digerakkan di tengah alun-alun. Ternyata kertas kulechek kecil dengan bagian bawah. Tanpa mengeluarkan pensel, sapu bahagian bawah pada gam dan tampal di mana-mana sudut surat. Permulaan adalah perlu. Square di belakang dataran, gam seluruh ruang tulisan itu tanpa ketinggalan, memilih warna mengikut lakaran anda.

Ia dilakukan seperti surat. Sekiranya angka anda banyak, jangan lupa untuk menutup muka akhirnya. Pilih warna untuk nombor berdasarkan reka bentuk keseluruhan. Ia akan menjadi baik jika angka itu kelihatan seperti pada kek. Untuk membuat percutian kanak-kanak dilupakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa untuk masa yang lama, menggabungkan pelbagai jenis kraf dari kertas beralun.

Idea untuk kraf kertas beralun

Membuat kerajinan kertas buatan tangan buatan tangan dengan tangan anda sendiri sangat menyenangkan dan menarik. Bahan yang cantik dan lentik ini telah memenangi populariti di kalangan wanita rompi. Di samping itu, kertas beralun murah dan boleh memaparkan pelbagai warna besar.

Kami memberi perhatian kepada anda beberapa pelajaran ringkas mengenai penciptaan kraf kertas buatan tangan buatan tangan. Mereka akan membantu anda mempelajari proses menarik ini secara terperinci dan akan mendorong banyak idea baru untuk kreativiti.

Sejambak gondok dari kertas beralur dengan tangan sendiri - kelas induk

Kita perlu: kertas beralun dengan warna yang berbeza, tusuk kayu atau tongkat, gam dan gunting.

Langkah pertama. Potong kertas ke jalur yang sama. Lipat setiap jalur dalam beberapa lapisan dan potong ke jalur nipis (tidak ke hujung!), Seperti yang ditunjukkan dalam foto.

Langkah kedua. Setiap jalur pinggir yang dihasilkan adalah luka pada tusuk kayu, yang kemudian dibawa keluar. Akibatnya, kita akan mendapat keriting sepanjang sepanjang pita kertas, yang kita bungkus ke dalam tusuk sehingga inflorescence gondok diperoleh. Hujung sudu sebelum ini kami mencelupkan ke dalam gam. Untuk membuat hal berkembang lebih megah, lebih baik menggunakan dua jalur dengan keriting.

Langkah ketiga. Kami memotong jalur nipis dari kertas beralun berwarna hijau. Kami menetes gam di bahagian bawah perbungaan dan dari sini kita membungkus tusuk dengan jalur hijau ke ujung batang, di mana kita membetulkannya dengan gam.

Langkah keempat. Potong dua segiempat hijau dengan saiz yang berbeza, dan dari mereka - daun, kami memberi mereka bentuk cembung. Kemudian kami melekatkan daun ke batang.

Langkah lima. Dengan cara yang sama kita membuat bunga-bunga lain. Inflorescence boleh dibuat dari dua jalur berwarna yang berbeza. Semakin banyak warna yang kami gunakan, semakin menarik komposisi akan berubah menjadi.

Sejambak mewah gondok, yang dibuat oleh tangan sendiri, siap!

Topiary "Heart" terbuat dari kertas beralur dengan tangan - kelas induk sendiri

 • kertas bergelombang merah
 • pensil untuk menghadapinya
 • periuk untuk pokok
 • kadbod, busa, gam dan gunting
 • Batang untuk pokok adalah kayu yang sesuai
 • unsur untuk pendaftaran

Langkah pertama. Potong kertas beralun merah jambu ke dalam kotak yang sama dan potong buih dari hati yang besar. Selanjutnya, kami merekabentuk hati dengan bantuan aplikasi tiga dimensi dalam teknik menghadapi. Untuk melakukan ini, tekan persegi merah jambu ke titik pucat pensel dan ayakannya, seperti yang ditunjukkan dalam foto. Kami mendapat hujung paip.

Langkah kedua. Di hujung setiap tiub-hiasan kita gunakan gam dan gam di dalam hati. Kami terus melampirkan kepingan-kepingan unsur-unsur kertas yang terbentuk, sehingga kami menutup seluruh permukaan jantung. Kami cuba meletakkan tempat tidur yang sangat dekat antara satu sama lain.

Langkah ketiga. Kami memotong jantung yang telah selesai dengan gunting supaya kelihatan lebih kemas dan kemas. Dalam periuk untuk pokok jatuh tidur apa-apa pengisi. Seterusnya, potong bulatan kadbod pada diameter bekas untuk topiari dengan lubang untuk batang, menghiasnya dalam teknik memotong kertas beralun hijau dan pasangkannya di dalam periuk. Batang juga disisipkan dengan jalur kertas hijau, dipasang di dalam periuk, dan ujung yang lain terpaku pada jantung.

Langkah keempat. Kami menghiasi pokok dengan burung dan reben satin. Kami juga menghias periuk bunga. Anda boleh membuat sendiri cenderahati yang indah dan memberikannya kepada keluarga atau kawan anda pada Hari Valentine.

Berdiri untuk telur Paskah dari kertas bergelombang dengan tangan - kelas tuan

Kita perlu: kertas beralun, kadbod untuk asas, gunting, unsur hiasan dan gam.

 1. Kami membuat asas kadbod untuk pendiriannya.
 2. Kami memotong jalur kertas beralun yang agak luas dan menampalnya pada asas kadbod bulat.
 3. Kami mengisi bahagian dalam pendirian dengan kepingan organza, renda atau kawat lembut. Kami menambah ciptaan kami dengan unsur-unsur terang. Anda boleh memohon bunga kertas, manik, batu dan hiasan lain. Berdiri untuk telur, yang dibuat oleh tangan sendiri, siap.

Nanas diperbuat daripada kertas beralun dengan kelas induk tangan sendiri

Kita perlu: kertas beralun hijau dan kuning, botol rendah dengan leher rendah, kerajang emas, gunting, gam.

 1. Dari kertas hijau, kami memotong daun 2 cm lebar dan panjang 8 cm, dan dari kuning - skala nanas 2-3 cm lebar dan 9 cm panjang. Kemudian lipat sisik dengan separuh dan putar mereka dalam lipatan.
 2. Kami tutup botol penutup dan balut bahagian atas leher dengan kerajang emas. Seterusnya, kami tampalkan di atas botol risalah di atas botol, dan di sisinya - skala. Kami menguruskan mereka dalam susunan papan penjara.
 3. Kami membuat bahagian bawah dengan daun dan cat nanas dengan pen terasa dengan pukulan coklat.

Rama-rama dari kertas beralur dengan tangan mereka sendiri - kelas tuan

Rama-rama yang bagus pada skim mudah yang kami gunakan boleh dibuat dalam masa 15 minit. Untuk kreativiti kita perlu: kertas beralur, benang, gunting, gam dan elemen hiasan.

 1. Kami memotong dari kertas bergelombang yang berwarna-warni dua pasang sayap dengan saiz yang berbeza, menumpahkannya di antara satu sama lain, dan kemudian kita band melalui pusat dengan benang dan meluruskan sayap. Sekiranya kupu-kupu digunakan sebagai penggantungan, tidak perlu memotong benang.
 2. Seterusnya kita buat badan rama-rama. Untuk melakukan ini, potong jalur yang sempit, bengkokkannya dengan separuh, membuat hirisan, seperti yang ditunjukkan dalam gambar rajah, dan balutkannya di bahagian tengah rama-rama itu. Dari petua teruk, kami memutarkan antena.
 3. Kita tampal pada sayap-sayap atau jubin - dan rama-rama indah yang berkilauan siap.

Beberapa lagi ciptaan kertas bergelombang

Kreasi yang paling popular dari kertas bergelombang ialah bunga. Untuk pembuatannya, terdapat banyak skim yang mudah dan terperinci. Berikut adalah sebahagian daripada mereka.

Idea menarik kraf dari bahan indah ini adalah bakul yang cerah dan elegan.

Seperti yang dapat anda lihat, kertas beralun adalah bahan yang luar biasa dari mana anda boleh mencipta karya sebenar. Buat, eksperimen, menarik kreativiti anda orang yang anda sayangi - dan hidup anda akan dipenuhi dengan warna-warna baru.

Melakukan tangan kita sendiri yang diperbuat daripada kertas bergelombang

Apa-apa hobi membantu kami menghilangkan stres yang diterima sepanjang hari. Kreativiti menenangkan dan menenangkan. Semua orang memilih pelajaran untuk diri mereka sendiri. Cuba diri sendiri untuk membuat kraf diperbuat daripada kertas beralun, ini adalah satu latihan mudah yang tidak memerlukan kos kewangan khas. Kos rendah dan warna-warna terang membuat kertas beralun menjadi bahan popular untuk hadiah, bunga, kraftangan dan juga lukisan.

Kini reka bentuk suite sangat popular - ia adalah penciptaan bunga permen. Setuju, hadiah yang luar biasa!

Berikut adalah kelas induk terperinci. Kertas bergelombang - kasar dan lembut, mempunyai sifat regangan. Kertas ini berbeza dengan ketumpatannya. Kepadatan yang kecil - pelinciran nipis dan sebaliknya. Ketumpatan terbaik ialah 180 gram / m2.

Gajah yang menarik boleh dilakukan untuk kanak-kanak. Gadis itu pasti suka merah jambu, dan gajah biru lelaki itu. Mainan diperbuat daripada bola bergelombang dan polistirena. Kami akan menggelapkan bola dengan mawar dari kertas. Jika tidak ada bola, buatkannya dari kerajang makanan biasa. Satu bola lebih besar daripada yang lain.

Untuk kerja anda perlu:

 1. Kertas merah jambu dan krim bergelombang.
 2. Kadbod.
 3. Gulung tuala kertas.
 4. Bola.
 5. Tukul gigi.
 6. Senapang pistol atau pensil Momen.

Gajah diperbuat daripada bunga ros berpilin dari kertas. Setiap mawar terdapat pada tusuk gigi. Mawar seperti ini:

Kami mengambil dan menghidupkan roset pada tusuk gigi, membetulkannya dengan benang untuk dipadankan dengan warna.

Kami melekatkan tompok gigi ke dalam bola, gam mawar ke bola. Kami mendapat kepala dan badan. Seterusnya, kami menyambungkan kepala dan batang gajah dengan satu sama lain. Pada perut gajah - 4 krim mawar.

Seterusnya, kami membuat kaki gajah. Ambil gulung dari tuala dapur dan potong - itu akan menjadi kaki.

Letakkan kertas krim ke roll (ini adalah satu-satunya gajah), dan di sisi - merah jambu. Pada merah jambu membuat pinggang yang digambarkan.

Kami menggulung kertas merah jambu di sekeliling gulung, gam itu.

Anda perlu mendapatkan kaki yang indah:

Potong telinga dari kadbod. Kepada kadbod ini, kami menggilap mawar dua warna.

Batang boleh dibuat dari tiub atau akhbar yang dipintal.

Lukiskan mata anda pada kertas putih dan tampal di muka.

Itulah gajah lucu yang ternyata. Untuk lelaki kita akan membuat biru.

Apa yang boleh lebih baik daripada bunga hidup? Tetapi, tidak kira betapa lembutnya kami melayan sejambak, malangnya, tidak lama lagi boleh kita berikan kecantikan dan wangian. Terdapat pilihan yang baik untuk membuat bunga anda sendiri dan menghidupkan semula rumah anda. Saya mahu menghias rumah dengan mawar yang indah yang diperbuat daripada kertas beralun.

Untuk kerja anda perlu:

 1. Kertas beralun (merah jambu, merah jambu, hijau).
 2. Kawat untuk batang.
 3. Senapang pistol atau gam Momen pensil.
 4. Gunting.
 5. Tongkat atau pensil.

Kepada bunga menjadi subur, biasanya daun 15-20 kelopak. Pertama kita akan membuat rosebud. Potong segiempat tepat dari helaian kertas.

Lipat dan bulatkan tepi dengan gunting. Ia akan menjadi kelopak mawar.

Sedikit meregangkan bahagian atas kelopak.

Potong kaki putik, masukkan wayar di dalam, rosebud (tengah) sudah siap.

Ambil sekeping kertas dan potong segi empat tepat lebih besar daripada yang sebelumnya. Ini akan menjadi bahagian seterusnya mawar. Warna merah jambu berair. Kami memotong 4 kelopak.

Dengan tongkat atau pensil, kami memutarkan kelopak dari atas. Tongkat boleh dibasahi jika bahagian atas kelopak tidak berkerut.

Kami mengumpul bunga mawar dan memasukkan wayar. Rose belum siap lagi.

Ambil segel kertas berwarna merah jambu, potong segi empat tepat. Kemudian segala-galanya adalah sama.

Seterusnya, membuat tangkai dan menghiasi bunga.

Kami menghiasi bunga, memutarkan putik dan angin wayar.

Kami membuat putik kecil, seperti pada permulaan kerja.

Ia adalah masa yang paling lama sebelum percutian Wanita melakukan reka bentuk suite. Apakah reka bentuk suite? Ini adalah bunga buatan tangan dan gula-gula. Dalam kes ini, dari kertas bergelombang dan gula-gula. Kelas tuan kita terdengar seperti ini - Ranunculus dari korutan.

Kertas bergelombang adalah kertas kasar padat yang boleh meregangkan dan mengambil bentuk yang dikehendaki. Kertas bergelombang berbeza dengan kualiti. Yang paling berkualiti dan mahal dari pengeluar Itali. Variannya lebih murah - Jerman dan China.

Untuk membuat reka bentuk suite pintar, anda perlu memasukkan fiksyen dan fantasi. Bagaimanakah saya dapat mengisi sejambak untuk memberikannya bentuk? Untuk pengisian, organza, ranting bunga dan bunga yang diperbuat daripada kertas dan kain digunakan.

Pokok berbulu seperti ini boleh dibuat dalam masa 1 jam dari kertas beralun. Dengan tugas ini, orang dewasa dan kanak-kanak dapat mengatasinya. Dan jika anda menunjukkan imaginasi anda, anda akan mendapat hiasan yang unik.

Untuk kerja anda perlu:

 1. Kertas beralun hijau dan merah.
 2. Kadbod.
 3. Gam PVA.
 4. Gunting.
 5. Manik.
 6. Poliberi.
 7. Cat emas.
 8. Sekeping emas.

Kami membuat pokok natal sebagai asas dari kadbod dalam bentuk kon. Ketinggian kon adalah sewenang-wenangnya. Ketinggiannya boleh dari 13 cm ke atas.

Kami merapatkan kerucut dengan kertas hijau supaya kadbod tidak bersinar.

Seterusnya, membuat jarum: potong jalur kertas 1.5 / 15 cm dan potong dengan gunting pinggir.

Mengecat bunga-bunga ini. Butiran tersebut hendaklah tidak kurang daripada 120 keping.

Kami tampal secara berperingkat semua butiran ke kerucut. Bulu-bulu sudah siap, ia hanya kekal untuk menghiasi.

Kami menghias mangkuk dengan manik di tengah. Sebagai tambahan kepada busur, bola polistirena, dicat dengan cat emas, juga sesuai. Jika tidak ada buih, gunakan foil, manik, butang, kon (boleh dibuat kertas coklat), dan sebagainya. Kami menempel di bahagian atas busur emas.

Pokok Krismas sudah siap. Anda boleh meletakkannya di rumah atau di tempat kerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

15 + = 22