Kolam di taman

Hiasan hiasan kolam buatan dengan tangan anda sendiri

Apabila menghiasi kolam di negara ini, jangan menahan penerbangan imaginasi anda - semuanya dibenarkan di sini: cascades dan air pancut remeh, serta batu-batu besar yang ditutup dengan tumbuh-tumbuhan berlubang.

Ia semua bergantung kepada bagaimana anda membayangkan kampung musim panas anda, dan dalam gaya apa yang direka bentuk campuran berdekatan.

Tetapi di sini segala-galanya relatif - bahkan disonansi yang terang boleh dibentangkan sebagai idea khas penulis.

Terdapat dua gaya asas untuk mereka bentuk kolam di rumah negara dengan tangan mereka sendiri: landskap (berdekatan dengan alam semula jadi) dan reka bentuk (sengaja tiruan dan lebih imaginatif).

Terdapat juga kolam renang berlandskap - kolam ini dihiasi dalam gaya landskap, tetapi mereka juga boleh dimandikan. Mengenai mereka akan lebih terperinci pada halaman lain di laman web ini. Secara umum, reka bentuk hiasan kolam mesti sepadan dengan bentuk dan dimensi.

Bagaimana untuk membuat kolam di negara ini dengan tangan anda sendiri dalam gaya landskap

Bagaimana untuk merancang kolam dengan tangan anda sendiri dalam gaya landskap, jika keadaan yang sedia ada di laman web ini membolehkan gaya reka bentuk bebas, dekat dengan semula jadi? Takungan dalam kes ini menjadi bentuk sewenang-wenang dengan garis pantai yang melengkung, yang kemudiannya dapat dihiasi dengan batu alam.

Daripada jenis-jenis batu semula jadi dan tiruan yang sedia ada untuk reka bentuk kolam di kawasan desa dalam gaya lanskap, keutamaan harus diberikan kepada granit, kerikil sungai, onyx hiasan.

1

Batu pasir beige, jubin hiasan dan bahan yang serupa juga sesuai. saiz batu perlu bergantung kepada saiz takungan untuk kolam kecil anda perlu menggunakan batu-batu yang sederhana besarnya dan kecil, dan untuk besar - batu lebih, dalam kombinasi dengan sederhana dan kecil, manakala garis pantai akan kelihatan lebih semula jadi daripada dalam kes jika anda menggunakan batu-batu yang sama nilai-nilai.

Lihatlah gambar reka bentuk kolam dengan tangan anda sendiri - masing-masing cantik dengan cara tersendiri:

Sebagai asas gaya landskap, anda boleh mengambil taman Jepun. Di taman Jepun kuno, kolam itu dibuat dalam bentuk yang ketat, tetapi dengan komposisi yang dipikirkan dengan hati-hati oleh batu. Tiada tumbuhan cerah digunakan di sini. Di Jepun, disebabkan wilayah yang terhad, selalu ada keinginan untuk minimalisme, yang tercermin dalam struktur takungan.

Oleh tradisi di taman seperti ini mesti ada unsur-unsur, termasuk air, jadi takungan di sini ada dalam bentuk tsukubai - sebuah kapal kecil dengan air. Benar, aliran yang digerakkan dari tiub buluh yang kosong, serta pokok kerdil di sepanjang tebing sungai ini, telah dilampirkan secara kompulsif.

Kadang-kadang kolam di taman mengambil bentuk persegi atau segi empat tepat, yang juga harus menekankan pertikaian orang Jepun.

Di sini anda dapat melihat reka bentuk kolam di kediaman musim panas dalam gaya Jepun:

Apabila menghias kolam dacha, anda boleh mencapai kesan khas jika anda meletakkan batu kecil dan bahagian bawah kolam. Terutama jika kolam itu cetek, maka batu-batu itu, yang indah dibentangkan di seluruh permukaan bawah, akan dapat dilihat melalui lapisan air.

Apa-badan air, selain daripada batu, anda boleh meletakkan jubin hiasan ketat dibuat trek kolam itu walaupun. Satu lagi idea bagaimana untuk menghias kolam tiruan - untuk membuat trek memaafkan permukaan takungan, sama ada dalam bentuk jambatan monolitik diperbuat daripada konkrit atau dengan mewujudkan menjulang tinggi yang berasingan ke atas batu-batu air atau papak yang mewujudkan satu baris gerakan.

Hiasan kolam di kawasan villa dengan tumbuhan (dengan foto)

Komposisi batu alam harus ditambah dengan tanaman yang dipilih dengan hati-hati, sehingga gambaran keseluruhan menciptakan ilusi keindahan alam.

Apabila menghias kolam dengan tumbuh-tumbuhan sebelum ditanam, ia perlu membuat skim anggaran penginapan, mengedarkan budaya dalam rupa di peringkat dan langkah yang berbeza. Tumbuh-tumbuhan pantai boleh diletakkan di ruang bebas antara batu-batu.

Perkara utama bukan untuk menanam terlalu banyak tumbuhan. Sempurna sesuai dengan pakis landskap pantai, dan di permukaan air anda boleh meletakkan terat air.

Untuk menjadikan komposisi kelihatan cantik dan bermutu tinggi, perlu menggunakan budaya penampilan yang berbeza. Kebudayaan akuatik yang ditumbuk sangat perlu sepatutnya disingkirkan sehingga tidak terdapat buasir dan belukar yang kuat.

Pada foto-foto dari hiasan kolam di dacha dengan tangan mereka sendiri, menunjukkan tanaman mana yang boleh ditanam di kolam taman:

Jika kedalaman kolam lebih daripada 50 cm, maka tanaman air harus ditanam dalam pasu, dan kemudian diletakkan di dasar kolam. Tanaman dalam tumbuh dengan indah di tempat teduh, dan pada kedalaman yang mencukupi mereka akan membersihkan air dengan baik.

Dan bagaimana untuk menghias kolam hiasan di negara ini, jika takungan mempunyai saiz yang sederhana? Untuk kolam kecil juga memerlukan hiasan menyeluruh, adalah penting untuk tidak membebankannya dengan terlalu banyak elemen.

Tumbuh-tumbuhan dalam kes ini, adalah disyorkan untuk memilih lebih mudah. Anda boleh menggunakan daun luruh: berumput berumput atau pokok renek dengan pucuk gantung, rumput hiasan yang tinggi, dan juga spesies liar yang semulajadi sentiasa tumbuh berhampiran badan air.

Ia boleh menjadi labaznik krim putih atau merah jambu, aquilegia, basilica dan daylily.

Juga, di sepanjang tepi takungan, adalah baik untuk menanam caluzhnika dan paya yang tidak dapat dilupakan, iris Siberia dan werewolf kasar - mereka dengan sempurna menghiasi sempadan kolam.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, apabila menghiasi kolam dacha dengan tumbuh-tumbuhan di dalam kolam kecil, anda boleh menyelesaikan katak atau siput yang akan membantu mengekalkan keseimbangan semula jadi ekosistem:

Katak akan makan nyamuk dan nyamuk, yang biasanya dijumpai di badan air, dan siput, seperti yang diketahui, makan di sampah bawah air, yang bermaksud ia juga berguna.

Bagaimana untuk membuat kolam tiruan dengan tangan anda sendiri

Apabila mereka bentuk kolam buatan dimensi besar, takungan tersebut boleh dibahagikan kepada tiga zon utama: untuk tumbuhan pesisir, untuk tumbuhan cetek (teratai air), untuk tumbuhan dalam air.

Di kedalaman ikan yang hebat boleh hidup, yang akan melengkapkan dengan sempurna gaya kolam landskap. Jika kolam tidak begitu mendalam, maka khas untuk musim sejuk ikan anda perlu menggali lubang 1.5 m dalam.

Melengkapkan kolam berlandskap boleh menjadi aliran hiasan, air terjun, lata, dibina berhampiran taman batu, menghiasi pantai dan laluan ke kolam dalam gaya yang sama, menggunakan bahan jubin yang sama yang juga akan mendedahkan konsep plot taman keseluruhan.

Anda boleh membuat takungan pelbagai peringkat dengan cascades, maka kolam yang luar biasa bukan sahaja akan mempercantik landskap, tetapi juga mengisi taman dengan air menggelegak yang menyenangkan dan menenangkan.

Sebelum anda membuat kolam di negara ini, pertimbangkan di mana di taman itu terletak. Kolam lanskap dengan garis-garis semula jadi boleh terletak berhampiran dengan teres rumah atau di kedalaman taman di sebelah gazebo (yang juga termasuk semua komunikasi yang diperlukan untuk kolam).

Terletak di gazebo atau di teres rumah, anda boleh dengan selesa dan dengan keseronokan menonton permukaan air dan mendengar percikan air.

Memilih penyelesaian gaya untuk reka bentuk kolam taman, anda perlu memberi tumpuan kepada reka bentuk seni bina, vegetatif dan reka bentuk sedia ada di kawasan pinggir bandar, tetapi anda boleh dan memecahkan piawaian ini, mewujudkan oasis terang di wilayah yang ketat.

Bagaimana untuk menghiasi kolam hiasan di negara ini dengan gaya reka bentuk

Idea lain adalah bagaimana untuk menghias kolam di dacha dengan tangan anda sendiri - melakukan hiasan dalam gaya pereka.

Kolam reka bentuk dibezakan oleh ketepatan bentuk dan ketat reka bentuk. Biasanya ia merangkumi konsep umum (contohnya, kolam dalam gaya Jepun dengan taman batu) atau dibuat dengan gaya yang sama seperti rumah percutian dan plot.

Jika keputusan gaya tertentu tidak hadir, maka lebih baik memilih gaya lanskap percuma untuk reka bentuk kolam.

Kolam pereka bentuk boleh menjadi bentuk klasik yang ketat atau, misalnya, dalam bentuk bunga atau rama-rama - tetapi dengan pemeliharaan garis geometri.

Bentuk yang paling ringkas kolam formal dengan garisan segi empat tepat - ia akan sebati dengan laman atau laman dalam, terutamanya jika ada yang rosak katil lurus linear atau pekeliling, trek Linear diletakkan, dan lain-lain ...

Badan air bulat juga tergolong dalam kategori kolam formal. Mereka boleh menjadi hiasan dari rumput atau rumput terbuka, mereka boleh ditambah dengan pergola atau terletak berhampiran kumpulan pokok yang indah.

Lihatlah kolam kolam di dacha: kolam berbentuk bulat dan segi empat segi boleh dibuat dengan saiz yang kecil, menggunakan cincin konkrit sebelum dibuat, tiub kayu, bekas plastik dan juga tayar kereta:

Sudah tentu, semua bahan ini memerlukan lebih banyak rangka dan hiasan yang berhati-hati.

Vegetasi untuk hiasan takungan hias boleh digunakan mana-mana, bahkan yang paling eksotik - berbunga mewah dengan warna cerah atau daun daun dengan bentuk-bentuk pelik. Tumbuhan di sepanjang tepi boleh diletakkan di dalam periuk tanah liat.

Reka bentuk takungan boleh dikekalkan dalam gaya Jepun, menggunakan batu-batu dari pelbagai saiz dan konifer.

Dalam kes ini, jangan gunakan rumput motley berbilang warna. Jika anda memilih gaya Cina, terdapat hanya tumbuh-tumbuhan mungkin lebih subur dan berwarna-warni dengan penekanan wajib pada pokok kerdil dengan dedaun berlainan warna dan jambatan melengkung dibuang di seluruh kolam.

Pada zaman purba, taman Inggeris sangat mengingatkan orang Cina: sudut semula jadi alam dengan tumbuh-tumbuhan yang subur dan kolam lanskap. Kolam di taman Inggeris mempunyai bentuk geometri biasa dan tidak dihiasi dengan tumbuhan yang subur.

Taman Perancis direka sebagai taman dan taman permainan Versailles. Ia dicirikan oleh pecahan yang jelas, bentuk geometri yang betul dari katil bunga, pagar hijau dan takungan. Yang terakhir biasanya naik di atas permukaan bumi.

Reservoir dalam gaya Celtic dibuat sangat pertapa, menggunakan batu sahaja. Ia dilarang menghiasi garis pantai kolam dengan pelet berdiameter yang sama, ini akan menjadikan reservoir agak membosankan dalam penampilan. Ia adalah perlu untuk menggabungkan batu-batu besar dengan yang lebih kecil, tetapi tidak terlalu sesak dengan mereka semua ruang pantai takungan, meninggalkan untuk pelbagai zon bebas.

Lihatlah gambar bagaimana menghiasi kolam di negara ini dalam bahasa Inggeris dan gaya Celtic:

Kolam pereka juga boleh dihiasi dengan satu tanglung kecil atau beberapa kecil, ditambah dengan air pancut dengan pencahayaan, menubuhkan ukiran jika kolam itu direka dengan gaya yang ketat, atau dihiasi dengan pemasangan mewah.

Kolam yang lebih sederhana boleh ditambah dengan angka buatan burung, haiwan kecil atau watak-watak dongeng. Yang terakhir ini amat sesuai jika keluarga mempunyai anak kecil, maka kolam itu akan sangat penting bagi mereka.

Bagaimana untuk membuat kolam dengan tangan anda sendiri: 100 foto dengan arahan

Sama ada anda ingin berenang atau berehat di dekat air, berehat di tepi kolam adalah salah satu kesenangan yang sempurna pada musim panas. Tetapi tidak setiap penduduk musim panas mempunyai peluang untuk membina sebuah dacha berhampiran air. Oleh itu, lambat laun, setiap orang berpendapat betapa sukarnya untuk membuat kolam di tapak dengan tangan kita sendiri. Sebaiknya kita melihat kolam di rumah negara bukan sahaja sebagai elemen hiasan reka bentuk landskap, tetapi juga sebagai kolam kecil di mana anda boleh berenang dengan keseronokan pada hari yang panas.

Mari kita mulakan dengan asas-asas - daripada kolam pada asasnya berbeza dari kolam sehingga sistem pengawalan diri.

Kami akan memberitahu anda proses membuat kolam langkah demi langkah, dan anda boleh membuat kolam taman dengan tangan anda sendiri - dengan membina sebuah oasis sejuk di tengah-tengah panas di tapak dacha anda, di mana dengan setiap tamparan sedikit angin segar masalah harian kami hilang.

Kolam taman adalah organisma hidup.

Kolam di dacha menyerupai proses yang digunakan oleh alam untuk menjaga tasik bersih. Segala sesuatu - dari saiz dan bentuk kolam, spesies tumbuhan dan perolehan air direka untuk mengekalkan kolam dalam keadaan semula jadi yang stabil.

Masalah yang dihadapi oleh pemilik kolam adalah pengekalan keseimbangan antara tumbuhan dan air - tumbuh-tumbuhan sama ada mati atau mengetatkan seluruh permukaan kolam. Hanya kolam ini, yang merupakan ekosistem yang seimbang, memastikan ketelusan dan kualiti air yang optimum, dan keseronokan maksimum berenang di kolam.

Air di dalam kolam mesti beredar di antara akar tumbuhan untuk disucikan. Tumbuhan memperkayakan air dengan oksigen, yang menyokong aktiviti penting bakteria bermanfaat, menggunakan pencemaran dan organisma yang berpotensi berbahaya, serta mewujudkan habitat untuk capung, katak dan makhluk akuatik lain. Hasilnya adalah sistem yang stabil dan pelbagai alam. Alam telah mendedahkan teknologi kepada kita dan kita perlu menggunakannya dengan teliti.

Bagaimana untuk membuat kolam sendiri. Prinsip kolam.

Air adalah komponen aktif secara biologi dan semua pembersihan adalah disebabkan oleh kerja tumbuhan dan mikrob yang bermanfaat. Untuk tujuan ini, zon mandi dan zon penapisan untuk tumbuhan disediakan di dalam kolam. Zon penapisan sebenarnya adalah sebahagian daripada zon air kita, dan sama seperti sifatnya, ia menjamin kesucian keseluruhan takungan. Zon ini harus menduduki tidak kurang daripada 50 peratus dari keseluruhan kawasan permukaan air kolam. Jika anda perhatikan, maka secara semula jadi terdapat hampir tiada kolam kecil dengan permukaan air bersih yang tetap - mereka cepat berlebihan atau lumpur. Keseimbangan biologi stabil stabil boleh dicapai di kolam dengan keluasan 100 sq.m. Kolam kecil, memerlukan lebih banyak perhatian kita, kerana keseimbangan biologi mereka adalah goyah. Oleh itu, untuk mengekalkan kesucian kolam ini termasuk sterilizer skimmer dan UV, tetapi masih menawarkan kawasan mandi bukan kimia dan menyokong pertumbuhan tumbuhan akuatik.

Ia berguna untuk pengayaan air secara berkala dengan oksigen untuk menambah kolam air terjun kecil, sungai atau pancutan air. Walaupun, untuk tujuan yang sama, anda boleh menggunakan aerator.

Bagaimana pembersihan air di dalam kolam.

Anda dapat melihat bahawa proses penapisan air di dalam kolam tidak rumit:

1. Air dari zon kolam memasuki zon regenerasi.

2. Air beredar kembali ke kawasan mandi.

Melalui paip saliran di bawah akar tumbuhan di zon regenerasi dan / atau selepas skimmer, air dipam melalui sterilizer UV ke air terjun, sungai, atau ke bahagian bawah zon renang. Paip yang menuju ke bawah zon kolam sedikit tinggi di atas bawah sehingga aliran air menghalang pembentukan lumpur di bahagian bawah.

Mangkuk kolam lebih mirip dengan plat sup dengan tepi yang lebih besar daripada kamar mandi. Perbezaan ketinggian harus sekitar 30 cm per meter kedalaman. Ia adalah bentuk mangkuk kolam yang memastikan kestabilan dinding. Angka tersebut menunjukkan bahagian silang kolam dengan zon tumbuhan dan mandi:

Setelah pemadatan lapisan permukaan tanah di lubang pondasi, geotekstil dan pelapik hermetis diletakkan di dasar kolam. Di zon tumbuhan - paip saliran dan kerikil. Untuk memisahkan zon kolam dari zon tumbuhan, membentuk sebuah bukit kecil - puncaknya lebih rendah 3 cm dari permukaan air. Anda boleh membuatnya dari beg dengan pasir atau kerikil. Kawah gurun membenarkan air dari zon kolam untuk masuk ke zon tumbuhan, di mana air ditapis oleh akar tumbuhan, dan pada masa yang sama melindungi tumbuhan dari turun naik dalam zon kolam renang.

Reka bentuk kolam ini membolehkan anda dengan mudah membersihkan kawasan berenang tanpa menjejaskan kawasan tumbuhan. Sebagai tambahan kepada pembersihan air, air cetek dengan cepat memanaskan dan berfungsi sebagai habitat untuk katak dan invertebrata lain, anda akan menghargai penggunaannya ketika mereka mulai makan larva nyamuk.

Untuk meniru garisan semulajadi kolam, gunakan gabungan profil yang berbeza untuk garis pantainya. Jika anda mempunyai tumbuh-tumbuhan di teres kolam, lebih baik untuk melakukan ini dalam periuk, supaya ia mudah dibersihkan ketika membersihkan kolam.

Apakah saiz kolam yang sesuai untuk laman web kami?

Salah satu soalan pertama yang timbul dari perkataan "kolam dengan tangan anda sendiri" - dan nyamuk? Nyamuk membiak hanya dengan berdiri air, air di dalam kolam tidak akan menjadi statik, jadi nyamuk akan mendapati ia tidak menarik untuk habitat mereka. Walaupun pada suatu ketika mereka muncul - ekosistem kolam dalam bentuk katak akan mengurangkan populasi mereka kepada minimum.

Orang yang membuat kolam dengan tangan mereka sendiri, membuat keputusan ini kerana mereka mahu melihat kolam mereka sebagai bahagian reka bentuk landskap yang cantik dan pada masa yang sama mempunyai tempat yang menarik untuk berenang pada hari yang panas.

Bolehkah ikan mempunyai kolam renang?

Malangnya, ikan itu, dalam satu tangan, makan mikroflora yang bermanfaat dengan kesenangan, sebaliknya, ia adalah pembawa bakteria patogen, oleh itu tidak ada ikan di kolam renang.

Adakah mungkin untuk membuat pantai berpasir di kolam?

Penyelesaian terbaik untuk memasuki kolam adalah jambatan atau tangga. Untuk pintu masuk ke air anda memerlukan kawasan yang cukup, kerana sudut masuk ke dalam air adalah kecil. Di samping itu, pasir segera menyusut - pantai-pantai yang kita lihat seringkali diinjak ke pasir, kebanyakan dari kolam biasanya tebal dengan tumbuhan.

Ya, katak adalah penduduk yang penuh dan penting di kolam. Di samping itu, untuk membersihkan air di dalam kolam, adalah baik untuk mempunyai dua keping berlapis gigi tanpa perlovet, yang menapis air hingga 40 liter sehari. Anda juga boleh mendapatkan siput (gegelung, hidup) - mereka makan tumbuhan mati dan membersihkan kolam dengan baik.

Adalah lebih baik untuk meletakkan kolam dari pokok, tk. jatuh, dedaunan akan reput di kolam. Selain itu, akar yang tumbuh boleh merosakkan filem kalis air atau memiringkan bekas yang telah siap. Pencahayaan tapak harus kira-kira 5 jam pada waktu pagi, dan selebihnya berada di penumbra. Pencahayaan besar kolam tidak diperlukan kerana membawa kepada peningkatan pembentukan alga dan pemanasan air di dalam takungan.

Pada musim sejuk, kolam seperti kolam semula jadi, membeku. Jangan gabungkannya. Untuk musim sejuk, semua peralatan (pam, penapis, skimmers) mesti dikeluarkan dari kolam.

Adakah jenis tanah menjejaskan penciptaan kolam?

Tidak, komposisi tanah tidak terjejas. Terdapat salah tanggapan bahawa ia adalah baik apabila jadual air bawah tanah tinggi. Malah, air bawah tanah di paras beku lebih banyak masalah. Pembekuan, ais boleh menembusi bahagian bawah kolam. Terutamanya bermasalah, jika kolam dibuat berdasarkan bentuk siap tegar.

Isu utama ketika membuat kolam: bagaimana membuat kalis air. Terdapat beberapa jenis kolam kalis air - filem, kunci tanah liat, pemasangan konkrit dan tegar.

Pemasangan bentuk tegar adalah cara mudah dan tahan lama, tetapi biasanya dihasilkan dalam saiz kecil sehingga 3, 5 meter persegi M. meter. Hayat perkhidmatan mereka adalah 10-50 tahun.

Kalis air dengan konkrit adalah yang paling mahal, di samping itu, untuk melindungi dari frosts, ia memerlukan rawatan tambahan dengan agen fros tahan dan kaca cair.

Clay Castle - yang paling murah pada bahan, tetapi paling memakan masa. Untuk membuat kalis air penggalian dengan tanah liat, tanah yang dipadatkan ditutup dengan abu kayu atau jelaga. Kemudian, lapisan adonan tanah 15 cm diletakkan di dinding. Apabila lapisan kering, gunakan 30 cm kedua. Apabila lapisan hampir kering, runtuhan dituangkan ke atasnya, sedikit menekan ke lapisan.

Penyelesaian optimum untuk pembinaan kolam dengan keluasan lebih dari 5-6 sq.m. - kalis air filem.

Panjang filem = panjang kolam + 2 • kedalaman kolam + 50 cm untuk penetapan.

Lebar filem = lebar kolam + 2 • kedalaman tambak + 50 cm untuk penetapan.

Filem ini tersedia dalam lebar dari 2 hingga 10 m, panjang 10-50 m. Mengetahui keperluan anda, anda boleh memilih roll yang optimum. Filem ini dibeli sebelum menggali lubang pondasi, ini akan membolehkan anda untuk menutupnya sekali gus pada kesediaan penggalian, tidak membenarkan penumpukan tepinya.

Filem PVC untuk kolam lebih murah, tetapi akhirnya berkurang dari ultraviolet, hayat perkhidmatannya adalah 8-10 tahun.

Lenan butyl-getah lebih mahal, tetapi mempunyai perlindungan dari kedua-dua ultra violet dan sejuk. Hayat filem sedemikian adalah 50 tahun.

Kolam dengan pembinaan foto tangan anda sendiri.

Kolam bermula dengan tanda lubang. Bentuk melengkung boleh ditandakan dengan hos. Di sepanjang garis pantai, kami melepaskan rumput dan turun ke bayonet - ini akan menjadi garis zon rawa, maka tahap seterusnya bumi akan diambil di dalam batas yang diterima dan sebagainya. Akibatnya, teres kami akan menjadi 50 cm lebar dengan cerun 20 cm. Apabila kolam siap untuk kolam, semua benda padat yang boleh merosakkan filem itu: batu, akar, dan sebagainya. , alih keluar. Kami menepuk dan menangis dinding dan bahagian bawah lubang.

Filem sebelum kerja diletakkan selama beberapa jam di tempat yang cerah, supaya ia menjadi panas, menjadi lebih kenyal. Meletakkan filem itu dilakukan dalam cuaca panas. Pada lubang pondasi yang dibongkar, bertindih dengan geotekstil atau kain yang dirasakan, mereka diperlukan untuk melindungi filem kalis air dari akar dan batu yang menonjol dari masa ke masa.

Di atas geotekstil menyebarkan filem kalis air dengan margin 50 cm di sepanjang tepi penggalian. Tepi-tepi di tetapkan untuk sementara waktu dengan batu. Filem ini dibenarkan untuk menggantung sedikit, melicinkan dan meratakannya dalam bentuk penggalian.

Filem di dalam zon renang boleh dilindungi dengan batu yang diletakkan di atas satu sama lain pada yang kering.

Daripada batu, anda boleh menggunakan beg dengan kerikil atau pasir. Tetapi perlu diingat bahawa lebih mudah untuk menjaga kolam di mana dinding filem itu. - lebih mudah untuk membersihkan dari lumpur dan lumpur.

Bahagian tuangkan lubang asas dengan air, mengeluarkan buih udara dari bawah filem.

Apabila kolam sepenuhnya diisi dengan air, selesakan bahagian ujung filem ke parit, yang dibuat pada jarak 15 cm dari tepi penggalian. Dalam parit 20 cm dalam, tepi filem dibalut dengan gulung yang ditutupi dengan batu dan batu kecil.

Kami membuat kolam dengan tangan kita sendiri. Hiasan pantai.

Setelah anda membuat kolam dengan tangan anda sendiri, sebelum mula membuat pantai, perlu air dengan banyaknya air dan tunggu 2-3 hari, kerana pengecutan mungkin. Di samping itu, pada masa ini, air di dalam kolam juga akan berdiri.

Kami menutup filem di pantai dengan runtuhan, batu, kayu hanyut. Kami menanam tumbuhan di dalam air cetek. Untuk kolam, tumbuhan yang menembusi air dengan oksigen diperlukan. Terdapat banyak tumbuhan yang sesuai untuk penanaman: buluh, fucker, iris, rumah mandi, kaluzhnitsa, anak panah. Mana-mana tumbuhan yang tumbuh di pantai badan semula jadi air, sesuai untuk kolam anda. Jangan lupa tentang alga, contohnya, hornwort, yang hanya terapung di dalam air. Semut hias gugur yang paling ditanam di belakang rumput rumput, yang ditanam secara langsung di pantai.

Daya tarikan tambahan menambah tumpuan kepada kolam.

Seductive melihat permukaan bunga terapung kolam.

Sekiranya keluarga mempunyai anak-anak yang sangat muda, mungkin, pembinaan kolam harus ditangguhkan sehingga mereka menjadi lebih tua. Ia perlu memikirkan kunjungan kolam kepada orang tua dan kanak-kanak sekolah. Buat tangga yang selesa untuk memasuki kolam, jangan lupa membersihkannya supaya tidak menjadi licin! Semua sisi lain kolam, kecuali pintu masuk, hendaklah ditutup dengan tumbuh-tumbuhan.

Kolam baru akan mempunyai penampilan semula jadi dalam masa setahun - sehingga ia membentuk ekosistemnya. Dunia kecil kolam anda sangat terdedah. Kolam dengan cepat boleh memanaskan atau membekukan, air boleh menguap atau kolam akan melimpah selepas hujan. Ini menimbulkan tekanan kepada penduduk akuatik, yang tidak boleh bergerak ke persekitaran yang lebih selamat dan lebih stabil.

Oleh itu, kolam anda, seperti mana-mana organisma hidup, memerlukan penjagaan. Pada hari yang panas, anda perlu menambah lebih banyak air, mengumpul bersih dengan sampah, yang mengapung di permukaan, periksa sama ada tumbuh-tumbuhan telah tumbuh atau mungkin sesuatu yang tidak ditangkap dan perlu diseksa. Walau bagaimanapun, beberapa bentuk kehidupan yang menakjubkan menjajah kolam baru anda, mereka akan dengan cepat meneroka perairan baru dan tinggal jika syarat sesuai dengan mereka.

Percikan air yang senyap adalah melodi yang paling menarik di musim panas yang panas, air yang menggembirakan, menarik dan menggoda kita dengan bermain terang, kedalaman telus dan kesejukan yang memberikan kehidupan. Sebuah kolam yang dibuat oleh diri anda akan memberikan dacha anda daya tarikan istimewa.

Bagaimana untuk membuat kolam hiasan di rumah negara anda

Kolam hiasan bukan sahaja merupakan salah satu elemen reka bentuk landskap yang paling indah, tetapi juga tempat yang ideal untuk bersantai - menenangkan air, melegakan, menyegarkan udara dengan kesegaran dan kesejukan. Membuat dan melengkapkan kolam itu tidak mudah, tetapi mempunyai keinginan dan kesungguhan, anda dapat mengatasi segala kesulitan dengan mudah.

Untuk mempunyai kolam yang indah di taman adalah impian mana-mana penduduk musim panas. Kepada reservoir adalah asal dan mudah dijaga, perlu memikirkan semua butiran: pilih lokasi, mengambil bahan, pilih penduduk dan tumbuhan, dan kemudian lanjutkan ke pembinaan.

Kolam di taman: bagaimana memilih tapak dan tidak membuat kesilapan dengan bentuk dan saiz

Pada peringkat awal, sering kerana mereka tidak berpengalaman dan kebodohan, tukang kebun membuat kesilapan yang mungkin di masa depan menyebabkan banyak masalah. Hanya medan, saiz dan bentuk yang dipilih dengan betul, sesuai untuk kawasan tapak - kunci pembinaan yang berjaya. Itulah sebabnya, sebelum menjalankan kerja sedemikian, skim telah disediakan dan perancangan objek reka bentuk landskap dan bangunan di taman dibuat.

 • Lebih baik membuka kawasan di bawah kolam, kerana pokok dan pokok renek yang tinggi akan sentiasa menyumbat air. Sebagai alternatif, anda boleh menutup permukaan dengan grid untuk tempoh daun musim gugur, tetapi perlindungan musim panas perlu dikeluarkan, dan serpihan dari tumbuh-tumbuhan di sekelilingnya masih berada di dasar takungan. Kolam yang terletak di tempat teduh akan dipanaskan untuk waktu yang lama, terutamanya pada musim bunga awal.
 • Adalah sangat penting bahawa kawasan terpilih terdedah kepada cahaya matahari sama ada di pagi atau di tempat kedua.
 • Permukaan tapak pembinaan mestilah sempurna. Walaupun sedikit perbezaan dalam ketinggian boleh merosakkan keseluruhan penampilan, sebagai contoh, kalis air, yang menonjol dari bank tinggi, tidak kelihatan dengan estetika yang menyenangkan.

Undang-undang reka bentuk landskap mengatakan bahawa untuk palisade kecil dalam gaya semula jadi, penyelesaian optimum adalah bentuk yang rumit dan rumit. Sebagai persembahan amalan, meletakkan kolam sedemikian di kawasan kecil cukup bermasalah, dan ia akan kelihatan lucu.

Tetapi ini bukan alasan untuk meninggalkan kolam, anda boleh membuat air terjun dengan perbezaan ketinggian atau kapasiti kecil separuh fountain. Dengan hiasan yang betul, walaupun model geometri yang paling mudah sesuai dengan pelbagai penanaman, tanpa melanggar landskap.

Kolam kecil berhampiran rumah yang digabungkan dengan batu-batu

Jika palisade dikekalkan dalam gaya tertentu, maka takungan mesti sepadan dengannya. Oleh itu, untuk gaya bahasa Inggeris kolam bulat adalah sesuai, untuk kolam klasik - dengan sudut yang jelas, dan reka bentuk oriental akan membolehkan anda memilih bentuk yang sewenang-wenangnya.

Sebuah kolam di taman tidak semestinya dibuat besar, walaupun kawasan itu dibenarkan. Dengan betul meletakkan badan air kecil akan kelihatan lebih hebat daripada tasik di tengah-tengah rumput. Walaupun lebih mudah untuk menjaga yang besar, lebih mudah untuk menghias dan boleh digunakan untuk mandi atau memancing.

Kedalaman kolam yang optimum dari 30 hingga 50 cm, di bawah ketebalan air itu akan menjadi nyaman bahawa tumbuh-tumbuhan adalah makhluk hidup. Tetapi perlu dipertimbangkan bahawa kolam sedemikian akan membeku, dan ikan dan tumbuhan perlu ditukarkan kembali untuk musim sejuk. Gunung dan mengatur kolam cetek dengan bank-bank lembut lebih mudah.

Kolam taman berkumpul dari pelbagai bahan: plastik, konkrit, batu, filem, geotekstil. Anda juga boleh membeli asas siap pakai - ia agak mudah dipasang, sesuai untuk tumbuhan akuatik musim sejuk dan mempunyai kehidupan perkhidmatan yang cukup lama.

Tujuan kolam boleh berbeza:

 • kolam mini dari mandi besi tuang atau troli taman;
 • Paya hiasan, yang mana anda boleh mengalirkan kawasan masalah;
 • tempat tinggal untuk flora dan fauna tempatan;
 • sebuah surga untuk ikan dan tumbuhan eksotik;
 • kolam dengan air yang melimpah.

Susunan kolam dari borang siap

Dengan menggunakan bekas yang direka khas daripada polietilena atau gentian kaca, agak mudah untuk membuat kolam mini kecil dengan air berdiri. Mereka datang dalam pelbagai bentuk dan jenis dan dijual di kedai khusus dan pameran tematik reka bentuk landskap.

Kami menyediakan lubang di bawah bentuk untuk kolam taman

 1. Di lokasi yang telah ditentukan, letakkan asas dua peringkat dan gariskan konturnya di atas tanah, menambah 15 cm untuk lipit. Gali lubang pondasi untuk satu tingkat, dan kemudian, selepas dipasang semula, untuk yang lain, tetapi 15-20 cm lebih dalam daripada mandi itu sendiri
 2. Benar-benar membersihkan alur dari batu dan runtuhan tumbuhan dan tamp dengan baik. Seterusnya, buatkan lapisan pasir kering, tebal 10 cm, tahap. Menggunakan tahap dan rel, pastikan kapasiti ditetapkan dengan betul.
 3. Dibentuk ruang udara dengan pasir, melembabkannya sehingga ia berhenti meresap. Pada masa yang sama, isi kolam dengan air dan tonton parasnya. Sekiranya perlu, putar sehingga kedudukan menjajarkan.
 4. Selepas 24 jam, periksa sama ada kolam tidak tenggelam. Sekiranya ini berlaku, pasangkan pasir dan pon itu. Kemudian kosongkan bekas, basuh dan tuangkan air bersih.
 5. Semuanya, kolam sudah siap untuk didaftarkan. Letakkan batu kecil di sekelilingnya atau membuat jejak dari kerikil berwarna, tanam tumbuhan dalam bekas.

Kolam asal di taman dengan foto tangan anda

Selalunya faktor penentu utama dalam memilih salah satu pilihan kolam hiasan ialah bahagian kewangan. Kami menawarkan beberapa cara yang sangat asal dan agak murah untuk membina struktur air yang dihargai.

Kolam asal untuk kediaman musim panas yang kecil

Menjadi tong lama tempat terpencil, akan berfungsi sebagai habitat yang sangat baik untuk tumbuh-tumbuhan akuatik. Prinsip meletakkan seperti kolam mini adalah sama seperti dalam kaedah sebelumnya. Tong kayu digunakan sebaik-baiknya dari oak, perkara utama adalah bahawa mereka tidak kering. Tetapi dengan bekas logam anda perlu menggerogkan sedikit: basuh, tutup permukaan luar dengan bitumen, dan cat dalaman dengan cat minyak warna hitam untuk memberikan kedalaman visual.

Kolam kecil dari tong atau lembangan

Apa yang lebih menarik daripada tasik kecil di sebelah kampung? Anda akan memerlukan filem plastik, yang anda boleh membungkus kepingan kadbod dan papan lapis 3 hingga 3 meter atau kepingan plastik yang serupa (5 keping).

Kolam yang indah dengan air terjun untuk taman

Perlu bekerja keras:

 • menggali lubang dengan jumlah 3 * 3 * 3 m;
 • untuk membaiki bumi (dengan bantuan papan lapis tipis atau kadbod pembinaan), jika plastik tidak dipasang, maka balikannya dengan filem plastik;
 • dengan lancar memasang salutan plastik permukaan dalaman dan bahagian bawah.

Akibatnya, ciptaan anda akan menggembirakan anda selama lebih daripada satu tahun.

Sekiranya kawasan homestead sangat kecil, ini bukan alasan untuk menafikan diri anda dengan keseronokan mengagumi komposisi air. Asas ini dapat berfungsi sebagai mandi lama biasa, sisi yang akan berhasil menyamarkan kayu atau batu. Reka bentuk ini tidak disyorkan untuk pembiakan ikan, tetapi untuk tumbuh-tumbuhan akuatik dan siput ia akan sesuai dengan sempurna.

Kolam yang dibangkitkan asal dalam mangkuk

Untuk kemudahan pembersihan di kolam dan masking enamel putih, gunakan filem hitam, memasang tepinya dengan batu hiasan supaya tab mandi tidak kelihatan sama sekali.

Kolam di taman dengan foto tangan anda: pemilihan tumbuhan untuk komposisi

Tidak syak lagi, kolam yang dibuat dengan tangan sendiri adalah pencapaian yang hebat, tetapi untuk menangkap kolam dan berehat, anda harus memilih tumbuh-tumbuhan.

Tempat utama di setiap kolam taman diduduki oleh teratai air atau nymphaea (Latin Nymphaea). Banyak jenis bunga kecil dan berwarna-warni menjadikannya mungkin untuk menghiasi kolam dengan saiz yang indah.

Air lily atau nymphaea (Latin Nymphaea) untuk kolam

Sebagai contoh, lily kerdil (pygmaea Alba, N. tetragona, Marliacea Rosea) adalah yang paling sesuai untuk kolam kecil, kerana mereka mampu untuk meningkatkan kawasan visual. Tidak wajar ditanam berhampiran Nymphaion tumbuhan lain terapung, serta mendirikan rockeries atau mata air (semburan boleh merosakkan daun).

Sangat ekspresif akan menjadi air pada paya penyu (Hottonia palustris) dan buttercup (Ranunculus aquatilis). Ini jenis bersahaja, pembiakan keping cukup mereka untuk melarikan diri, tetapi mereka agak tidak sesuai untuk musim sejuk di bawah ais, jadi tempoh cuaca sejuk tumbuh-tumbuhan perlu bergerak dalam bilik bawah tanah.

Ciri-ciri sistem akar tanaman amfibia menjadikan mereka paling sesuai untuk menanam paya dekoratif, takungan yang terletak di kawasan rendah, dan juga air cetek. Kumpulan ini termasuk: iris, bulu kasar, manniki, streloList.

Pemilihan tanaman untuk membina kolam bergantung kepada tahap saliran tanah dan kedalaman air bawah tanah. Pada pantai lembut Heuchera basah berakar umbi (Heuchera), daylilies (Hemerocallis), bunga dunia (Tróllius), iris Siberia (Íris sibirica), rue (Thalictrum). Kelimpahan varieti dan skema warna yang paling luar biasa memungkinkan untuk memanfaatkan tumbuhan akuatik ini.

kawasan pantai, berbatu slaid dirangka, melibatkan penanaman tahan kemarau, tumbuhan cahaya penyayang, seperti saxifrage (Saxifraga) dan Young (Sempervivum), serta loceng berukuran terlalu kecil dan bijirin, dan edelweisses phlox. Apabila menanam tanaman, perlu mengatur stratifikasi pendaratan: perennial rendah yang ditanam di atas, di dataran air yang unik, dan yang tinggi - beberapa tahap yang lebih rendah.

Kolam taman tidak hanya bangunan air - ia merupakan bangunan seni bina yang sebenar, pembinaan dan susunan yang memerlukan banyak usaha dan masa. Tetapi terima kasih kepada nasihat dan arahan praktis kami, proses kreatif bangunan dan landskap reservoir akan membawa banyak keseronokan.

Saya ingin menguruskan kolam kecil di kawasan itu, berhenti sehingga hanya satu - banyak pemilik gembira kolam taman mengadu bahawa walaupun kolam kecil pada musim panas menjadi komarishek peguam ladang! Mungkin ada cara untuk memelihara serangga dari wilayah mereka?

04/17/2016 pada pukul 10:00

Baca dalam rubrik

Apabila anda membayangkan kolam yang sempurna di taman, bunga air bunga itu semestinya di dalamnya, menanam dan menjaga bunga ini mengambil sedikit masa, dan keindahan bunga tidak tertandingi. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan aspek-aspek utama untuk meningkatkan nymphaea, daripada memilih tumbuhan dan menyediakan kolam, untuk membiakkan diri sendiri.

Apabila memilih lokasi untuk badan air masa depan, perlu mengambil kira bukan sahaja permintaan pemilik, tetapi juga peluang tapak. Lokasi yang tepat kawasan air dapat menyelamatkan banyak masalah di masa depan. Alur buatan harus mudah dibersihkan, dan tidak mengganggu gambaran keseluruhan landskap.

Terdapat banyak jenis takungan buatan, dan mereka semua mempunyai ciri tersendiri. Untuk membantu anda mencari yang sesuai untuk laman web anda, kami telah menyediakan katalog untuk anda dengan foto dan penerangan mengenai pelbagai jenis takungan untuk kotej dan taman.

Tumbuhan yang boleh dimakan di kolam bukan sahaja menghiasinya, tetapi juga membantu dalam penyediaan karya masakan: salad, sup, dan juga boleh digunakan sebagai rempah untuk hiasan. Kami akan memberitahu anda apa budaya dari kolam di rumah negara akan membantu dalam kosmetologi dan keperluan terapeutik.

Landskap dan menghias kolam di taman perlu memilih tanaman saka, tidak memerlukan syarat dan penjagaan. Kami akan mempertimbangkan perennials yang paling sesuai untuk berkembang di negara ini di kolam, dan menceritakan tentang keunikan yang semakin meningkat.

Kekeruhan, bau yang tidak menyenangkan dan berbunga air adalah masalah biasa bagi setiap pemilik takungan buatan. Sebab-sebab penampilan faktor negatif dan kaedah yang paling mudah untuk penghapusan mereka, kami pertimbangkan dalam artikel kami.

Kolam di taman atau di dacha adalah ekosistem berasingan, walaupun kecil. Untuk menanam tumbuhan baru tidak melanggar baki rapuhnya mesti mengambil kira banyak ciri. Kami akan memberitahu anda bagaimana untuk memilih tanaman yang sesuai untuk berkembang di kolam, kapan dan bagaimana untuk menanamnya, bagaimana untuk membataskan pembangunan mereka supaya mereka tidak terlalu mengatasi kolam.

Pembiakan ikan yang cantik di kolam taman tidak memerlukan kemahiran khas, dan menonton mereka membantu untuk berehat dan berehat. Kami akan bercakap tentang bagaimana untuk melengkapkan kolam, memilih jenis ikan yang betul dan menyediakannya untuk penyelesaian.

 • Kalendar Gardener - Januari
 • Soalan / Jawapan 1132
 • Berita & Peristiwa
 • Taman dan taman
 • Bunga dan bunga katil
 • Pokok dan pokok renek
 • Pembantu Rumah
 • Rumah dan pondok
 • Jentera Taman
 • Dengan tangan anda sendiri
 • Landskap
 • Kesihatan
 • Makanan dan Resipi
 • Beli / Menjual
 • Katalog tumbuhan
 • Penyakit dan perosak
 • Hubungi Kami
 • Iklan
 • Rakan kami
 • Vsadu.ru - majalah pendidikan dalam talian mengenai dacha, kebun dan kebun, kalendar kebun tukang kebun untuk setiap hari, petua untuk menjaga taman dan taman dapur.

  Nasihat percuma mengenai pembinaan rumah bandar, rumah negara, vila. Pemilihan peralatan untuk kotej, landskap, reka bentuk lanskap, pemilihan pokok dan pokok renek, penjagaan bunga dan tumbuh-tumbuhan. Jawapan kepada soalan, berita, acara, pengumuman pameran dan acara. Resipi hidangan dan minuman yang lazat dan sihat daripada sayur-sayuran, buah-buahan dan buah beri.

  Hak cipta © «Vsadu.ru» 2010-2018 Menyalin dan mengubahsuai bahan-bahan laman web ini hanya mungkin selepas kebenaran bertulis daripada pemegang hak.

  Artikel dilindungi oleh undang-undang hak cipta dan hak yang berkaitan, apabila memetik bahan projek "Vsadu.ru" pautan terbuka langsung kepada vsadu.ru diperlukan.

  Semua hak terpelihara.

  jadi anda sentiasa menyedari yang paling menarik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

74 + = 80