Koridor pembaikan dalam foto panel rumah

Pembaikan lorong di apartmen panel: di mana untuk bermula dan apa yang perlu diselesaikan

lorong dalaman di sebuah rumah pasang siap adalah disyorkan untuk mendaftar dalam warna-warna terang kehidupan kita, seperti yang kita tahu, tidak berdiam diri. Kemajuan dengan pesat semua langkah-langkah yang planet dan kehidupan manusia sedang diperkenalkan semakin banyak teknologi baru dan idea. Malah semalam, kita hidup di pangsapuri yang sama jenis standard bangunan tinggi, yang adalah satu dan projek yang sama telah dibina di semua bandar-bandar bekas CIS, dan plot filem "kebetulan, atau Nikmati Mandian Anda" adalah berkaitan dengan seluruh negara. Hari ini, dalam kehidupan kita, perubahan telah pecah. Idea berani para pereka moden mencipta mujizat yang nyata. Ramai daripada Khrushchev dan Brezhnev apartmen selepas pembaikan tidak tahu. Mereka berubah, membawa keselesaan dan kesenangan pemiliknya.

Interior dalaman koridor dalam apartmen rumah panel: jenis pembaikan

Linoleum di pintu masuk adalah bocor, kertas dinding telah pudar dan dihapuskan, siling bertukar menjadi kuning, dan di sisi bilik mandi pada umumnya tempat kuning yang besar, dari asal tidak diketahui. Gambar biasa? Ya. Dan itu bermakna ia adalah masa untuk membaiki.

Bahagian dalaman koridor di apartmen rumah panel adalah begitu banyak tema yang sama bahawa semua orang yang telah cukup beruntung untuk menjadi pemilik Khrushchev atau shirk adalah lambat laun mendekat. Dan dengan serta-merta persoalan timbul: jenis pembaikan yang terbaik dilakukan.

Setiap orang mahu rumahnya menjadi selesa dan selesa. Tetapi setiap orang perlu mengukur keinginan dan peluangnya.

Sebagai lampu untuk lorong di rumah panel, lampu tempat

Jenis-jenis pembaikan yang mungkin di lorong apartmen panel:

 • Pembaikan semasa;
 • Pembaikan utama;
 • Membaik pulih dengan pembangunan semula.

Semua jenis pembaikan ini baik. Mari kita anggap masing-masing secara berasingan.

Reka bentuk lorong kecil di rumah panel: pembaikan berterusan tanpa kos tertentu

Terdapat keadaan apabila keadaan bilik, termasuk lorong, meninggalkan banyak yang dikehendaki, dan tidak ada kemungkinan untuk membuat pembaikan besar, atau ia habis akibat pembaikan di bilik lain di dalam rumah. Tetapi jangan tinggalkan koridor anda dalam keadaan sedih.

Mewujudkan reka bentuk lorong kecil di rumah panel, atau sebaliknya pembaikan semasa, itulah yang akan menyelamatkan keadaan dalam kes ini.

Melakukan pembaikan jenis ini, anda boleh berjaya menyegarkan bilik, memperbaiki kecacatan kasar dan menukar warna dan rupa lorong anda.

1

Untuk lorong kecil, gaya minimalism

Jenis kerja yang dilakukan semasa pembaikan semasa:

 • Mengganti kertas dinding lama dengan yang baru dengan tekstur dan reka bentuk;
 • Lukisan pintu dan pintu;
 • Menggantikan penutup lantai dengan yang baru;
 • Lukisan paip;
 • Pergantian perabot separa atau lengkap di lorong.

Jenis pembaikan ini tidak memerlukan kos kewangan khas, tetapi juga sedikit akan berubah dalam kehidupan penduduk rumah.

Dewan pintu masuk di rumah panel: reka bentuk dan foto baik pulih

Katakan anda mempunyai matlamat untuk mengubah rupa rumah anda secara kualitatif dan boleh dipercayai. Tetapi pada masa yang sama anda bersifat konservatif, atau hanya seseorang yang dilucutkan semangat adventurism. Kemudian bagi anda jenis pembaikan kedua - pembaikan utama tanpa perancangan semula.

Lorong di rumah panel mempunyai nuansa, kebaikan dan keburukannya sendiri. Biasanya ia adalah koridor panjang atau sempit dan pendek dengan banyak pintu dalaman, pintu masuk dan tiada tingkap.

Jika anda tidak mahu membuat perubahan drastik di pedalaman di lorong anda, kemudian untuk memperbaiki penampilan rumah anda, anda akan dapat menjalankan aktiviti tertentu untuk membaiki koridor itu.

Dewan masuk di rumah panel of originality boleh dibuat dengan menggabungkan dua jenis lantai yang berbeza

 • Penggantian atau pembaikan pendawaian elektrik;
 • Peralatan teknik lampu tertanam yang baru;
 • Penyiapan paip;
 • Penggantian penutup lantai pada yang lebih moden dan intensif tenaga;
 • Penggantian pintu dalaman dengan yang baru untuk reka bentuk dan penjimatan haba;
 • Penggantian pintu masuk kepada yang baru, lebih tahan lama dan terlindung;
 • Penggantian penuh bahan penamat dinding;
 • Peralatan di koridor unsur hiasan (gerbang, sekatan, niche).

Pembaikan seperti ini secara kualitatif akan mengubah rupa koridor anda, menjadikannya lebih moden dan selesa, tetapi sekali lagi tidak memformat semula fungsi dan ruang penting penyewa rumah.

Reka bentuk koridor sempit di rumah panel: pembangunan semula

Mereka yang berani dan sangat suka dengan pelbagai eksperimen, boleh menggunakan jenis pembaikan ketiga dalam apartmen panel - pembangunan semula. Intinya terletak pada hakikat bahawa dua bilik dibuat sama ada satu, dan dibahagikan kepada zon, atau dua, di antara mana pembentukan eternit dibina. Partition ini boleh bersifat tertutup dan terbuka. Dan juga, partition boleh dibuat digabungkan - bahagian bawah ditutup, dan di atas terdapat bukaan melengkung. Pembukaan ini boleh berfungsi baik (digunakan sebagai rak untuk objek) dan hanya elemen hiasan.

Reka bentuk koridor sempit di apartmen panel adalah proses yang kreatif dan menarik. Sebagai contoh, anda boleh menghidupkan apartmen tiga bilik ke apartmen satu bilik, tetapi dengan lima atau lebih bidang yang berguna. Dan dalam apartmen satu bilik anda boleh membina sebuah partition yang cantik, dengan itu membahagikan ruang menjadi dua kawasan iaitu 10 m2, dan mungkin tiga zon 7 m2.

Untuk meningkatkan kualiti estetik lorong, anda boleh menggunakan pelbagai elemen hiasan: lukisan, pasu, bunga

Sebagai tambahan kepada pembinaan semula dinding, anda juga boleh menangani relung terbina dalam yang terdapat di setiap koridor. Seperti diri anda, pantri, seperti yang kita sebut tadi. Anda akan kagum dengan berapa banyak ruang yang anda boleh hapus selepas anda membongkar pantry yang lama dan bengkok. Di tempatnya, anda boleh meletakkan sebuah almari kecil. Idea ini akan sangat sesuai dengan pedalaman anda, dan akan mendatangkan banyak manfaat pada masa depan. Lebih-lebih lagi, pada tahun 2018, almari pakaian lebih popular daripada tahun-tahun sebelumnya.

Ciri-ciri pembaikan menggunakan kaedah pembangunan semula:

 • Sebelum mengeluarkan dinding, pastikan anda menghubungi arkitek. Dinding yang anda rancang untuk dikeluarkan boleh menjadi struktur beban-bearing;
 • Ingat bahawa membuang tembok antara dua bilik, pembaikan perlu dilakukan di kedua-dua bilik;
 • Apabila membina partition, mula-mula menjaga pendawaian elektrik. Papan gypsum sering dilengkapi dengan lampu terbina dalam. Mulakan dengannya supaya anda tidak bermula lagi.
 • Perlu diingat bahawa selepas pembangunan semula premis anda kemungkinan besar harus benar-benar menggantikan perabot di dalam bilik yang dibina semula.

Juga, sebagai partition yang baru dibina di antara bilik, anda boleh menggunakan gerbang. Terdapat banyak pilihan untuk gerbang. Mereka membawa pesona istimewa dan penampilan elegan untuk reka bentuk anda. Diperkaya dengan gerbang lampu yang menakjubkan berubah menjadi hiasan pintar pangsapuri anda.

Jenis-jenis pembaikan lorong apartmen panel (video)

Mana-mana anda menjalankan pembaikan, berunding terlebih dahulu dengan pakar, timbangkan pilihan anda, dan kemungkinan reka bentuk rumah anda. Berhati-hati apabila memilih taktik pembangunan semula, terdapat dinding yang tidak boleh dibersihkan. Dan terdapat bilik-bilik yang tugasnya berfungsi memerlukan tembok tertutup di antara ini dan bilik-bilik jiran.

Reka bentuk dewan masuk di sebuah apartmen di sebuah rumah panel: foto dalaman

Di rumah panel, koridor biasanya kecil, mempunyai bentuk segi empat tepat. Ini adalah masalah yang besar, kerana biliknya sempit. Oleh itu, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan reka bentuk lorong di apartmen di rumah panel, projek foto akan membantu anda memilih susun atur yang betul. Ruang harus diperluas, sekurang-kurangnya secara visual.

Interior lorong di rumah panel

Bilik ini mempunyai ruang yang kecil, jadi cahaya harus berselerak, dan menyalakan sama rata bilik. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan lampu sorot atau sconce sekitar perimeter. Dalam koridor kecil 3 m.kv ia cukup untuk memasang sebuah kandil kecil, sesuai untuk reka bentuk gaya.

Untuk bilik ini, anda tidak perlu menghasilkan penyelesaian reka bentuk baru. Satu-satunya perkara yang boleh ditekankan ialah rasa pemilik apartmen, ini adalah palet warna. Lebih baik memilih warna lembut, kuning, putih, dan warna pastel yang lain akan berfungsi dengan baik. Perhatian khusus harus dibayar ke siling, kerana ia akan membantu meningkatkan ruang.

Bagi dia, warna putih sesuai, dan pilihan yang lebih banyak anggaran akan pewarnaan permukaan.

Mengenai dinding, terdapat beberapa teknik yang akan membantu mengembangkan ruang:

 • bahan ringan;
 • lokasi sebilangan besar cermin;
 • pengezonan ruang.

Beberapa pereka menghiasi dewan pintu masuk dengan batu hiasan, lukisan dinding. Ia semua bergantung kepada tata letak bilik. Sangat kerap koridor di rumah panel mempunyai bentuk yang memanjang. Oleh itu, anda perlu merancang koridor sempit.

Menamatkan bahan untuk lorong

Sebelum anda melekit kertas dinding yang anda perlukan untuk menyediakan dinding dengan betul, ini adalah dempul dan buku asas yang standard. Kemudian anda boleh mula memasang kanvas. Adalah penting untuk diingat bahawa kertas bulu bukan tenunan tidak perlu dibeli, mereka sangat lembut, dan sensitif terhadap kelembapan. Lebih-lebih lagi, dari masa ke masa, sendi kertas dinding akan kelihatan, dan pembaikan perlu dilakukan semula.

Untuk bilik yang sesuai untuk kertas dinding vinil, lebih baik memilih monokrom. Kualiti bahan tersebut adalah baik, ia padat, lapisannya tidak dapat dilihat. Jangan memilih kertas dinding untuk lorong dengan corak yang besar untuk koridor sempit kecil.

Pilihan yang menarik ialah kertas dinding buluh untuk koridor. Mereka mempunyai pangkalan tisu. Kain tersebut terdiri daripada beberapa lamela yang bersambung. Produk buluh boleh digunakan sebagai aksen utama di dalam rumah, atau untuk menyerlahkan niche tertentu.

Pilihan lantai harus didekati dengan teliti. Lagipun, ini adalah bilik yang paling tercemar di apartmen. Ia pergi kasut kotor, dan cuaca di jalan tidak selalu berjaya. Laminate akan cepat merosot dari kotoran yang kerap, jubin juga tidak berfungsi kerana ia licin, dan jubin jalan bukan pilihan.

Marmolinium adalah cara yang paling rasional. Ia adalah lapisan tahan lama yang tidak memerlukan syarat khas. Anda boleh memilih mana-mana warna, dan ia harmoni sesuai dengan pedalaman.

Perabot untuk koridor di apartmen

Menambah ruang yang diperlukan boleh dibina ke dalam dinding almari di lorong, mereka lapang. Oleh itu, bilik akan sentiasa bebas, ia akan menjadi mudah untuk membuka baju dan menukar kasut.

Ia berlaku bahawa walaupun langkah-langkah ini tidak mencukupi, penyelesaian dalam keadaan ini adalah sama, anda boleh mengeluarkan partition sebahagiannya. Buat lebih mudah, letakkan beberapa lajur atau gerbang yang indah.

Jika pemilik pangsapuri bersedia untuk eksperimen, maka apartmen boleh diubah menjadi studio sebenar. Kebanyakan sekatan akan dibuang, apartmen akan menjadi ruang yang penting. Adalah penting untuk memahami bahawa jika terdapat lebih daripada 2 orang yang tinggal di sebuah apartmen, maka pilihan ini tidak akan berfungsi, kerana setiap orang harus mempunyai ruang pribadi.

Pengeluar moden menawarkan pelbagai jenis perabot berfungsi. Jadi, sebagai contoh, kabinet kasut yang sempit secara ideal akan melengkapi ruang tanpa mengambil banyak ruang. Mereka praktikal dan selesa untuk digunakan.

Pilihan ideal adalah reka bentuk tersuai. Mereka mengambil kira dimensi bilik. Di dalam gambar, reka bentuk lorong di flat di dalam panel rumah digabungkan dengan perabot yang dipilih. Malah aksesori kecil perlu dirancang. Jadi, penambahan yang menarik akan menjadi pouf yang selesa, terletak di sudut koridor.

Reka bentuk dewan pintu masuk di rumah panel

Kesan pertama pada tetamu di rumah anda adalah kemunculan lorong. Ia boleh dipanggil jenis kad lawatan. Membangunkan reka bentuk lorong di rumah panel, Pereka ini berhadapan dengan kesulitan yang berkaitan dengan saiz kecil bilik ini.

Di samping itu, bentuk lorong yang paling umum di rumah tersebut adalah segi empat tepat, yang agak tidak berkaitan dengan nama "dewan", tetapi dengan nama "koridor".

Tugas utama perancang dalam kes ini adalah untuk mengubah kekurangan ini menjadi kebajikan, dan jika ini mustahil, cuba menyembunyikannya.

Foto reka bentuk lorong di sebuah rumah panel

Seperti yang diketahui semua orang, warna gelap secara visual mengurangkan parameter mana-mana bilik. Itulah sebabnya untuk menutup lorong itu kelihatannya sedikit lebih luas, lebih baik menggunakan bahan-bahan nada cahaya.

Reka bentuk lorong di rumah panel, foto boleh dilihat di bawah. Pakar pakar menyarankan menggunakan plaster berwarna, gabus, cat dan dinding warna cahaya.

Melakukan perbaikan ke lorong di rumah panel juga dapat membuat dinding dinding kamar dengan panel kayu. Ia akan kelihatan lebih bergaya dan eksklusif.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

87 − 79 =