Kraf dari botol plastik dengan tangan mereka sendiri

Contents

Kraf dari botol plastik untuk rumah dan pondok, idea foto baru

Bagi orang yang mempunyai imaginasi dan tangan yang mahir, tidak sukar untuk menjadikan perkara-perkara yang tidak perlu menjadi karya sebenar. Sarjana dan pemula menggunakan kraf yang terbuat dari botol plastik untuk pedalaman, seperti hiasan taman dan dalam bentuk perabot praktikal. Topi warna dari botol plastik adalah bahan yang sangat baik untuk panel mozek pada dinding dan lindung nilai. Idea terbaik dengan arahan dan gambar terperinci dengan mudah boleh dimasukkan ke dalam negara, mengubah tapak kosong menjadi "gemerlapan cerita dongeng", dan mengisi rumah dengan maksud yang sangat berguna.

Kelebihan penting kraf dari bekas plastik

A berjaya couvenir atau bauble akhirnya akan tumbuh menjadi hobi jika tidak ada batas imajinasi. Jangan berhenti mengagumi penduduk musim panas, yang telah berlalu dari pagar-pagar sederhana pada dawai ke bangunan-bangunan yang mengagumi skop itu.

Daripada bahan yang ada yang banyak dibuang, seseorang sedang membina:

 • rumah hijau;
 • carport;
 • mandi atau mandi musim panas;
 • rumah negara atau bangsal;
 • gazebo musim panas atau visor dari matahari;
 • sebuah rumah untuk kanak-kanak atau taman permainan;
 • kotak pasir dengan tepi hiasan;
 • pelbagai bangunan sementara di laman web ini.

Kelebihan utama kemudahan tersebut adalah bahan yang boleh diakses. Dengan pengikat elemen yang boleh dipercayai, dinding bangunan adalah estetika dan sepenuhnya boleh dipercayai. Ia semua bergantung kepada cara botol plastik disambungkan. Sekiranya anda mendekati perkara dengan teliti, hasil yang diingini akan mengesankan walaupun pembina yang berpengalaman.

Plastik akhirnya menjadi bencana alam sekitar yang sebenar - sukar untuk dibuang. Tetapi adalah penting untuk melibatkan diri dalam pembersihan wilayah semua yang tidak peduli, dan akan ada satu gunung gunung kosong PET kosong untuk pembinaan rumah hijau, katil bunga berlapis atau kebun menegak. Satu-satunya kelemahan - koleksi lama bekas yang sama, kerana bekas menghasilkan warna dan kelantangan yang berbeza.

Ada yang berjaya mendapatkan bahan hiasan yang cukup dalam musim 1, yang lain menarik jiran dan rakan-rakan untuk mengumpul plastik. Seseorang memutuskan untuk membersihkan kawasan untuk berkelahi, untuk memperbaiki ekologi dalam perjalanan ke negara dan mengumpul bahan. Akhirnya, kedua-dua botol plastik dalam kes itu, dan wilayahnya bersih.

1

Kelebihan lain - pembungkusan plastik lembut dan lentur, mudah dipotong, tiada alat yang rumit diperlukan. Dengan kemahiran kecil, bahan itu sendiri "menentukan" idea.

Untuk membuat hiasan asal yang anda perlukan:

 • idea yang menarik;
 • model peranan siap sedia (ilustrasi);
 • bahan untuk kraf dengan alat;
 • panduan langkah demi langkah pelan latihan.

Di tangan botol plastik induk ini memperoleh kehidupan kedua, menjadi objek berfungsi. Cenderamata terbaik dilakukan secara bermusim. Sebagai contoh, mainan Tahun Baru dibuat di musim sejuk, musim panas musim panas praktikal - pada musim panas, dan pada musim bunga dan musim luruh ia tetap untuk membina "kisah dongeng" berhampiran rumah kanak-kanak.

Pelupusan bekas plastik adalah aktiviti yang menarik untuk keluarga. Adalah mudah untuk menarik kanak-kanak kepadanya, dengan mempercayakan bahagian kerja yang mudah. Jangan lupa untuk mengingatkan mereka bahawa anda tidak hanya membuat burung paya atau "pulau Chunga-Changa" dengan pokok palma dari botol, tetapi peduli tentang ekologi. Untuk memeriahkan wilayah anda boleh melukis halaman atau kelas sekolah.

Perabot dan barangan dalaman dari botol plastik

Perabot dari botol plastik kelihatan seperti karya, tidak tersedia untuk semua orang. Mereka memerlukan banyak bekas plastik jenis yang sama. Sofa dan sedutan mengejutkan dengan reka bentuk dan kemudahan mereka, tidak menghasilkan perabot sebenar. Tidak ada yang rumit jika anda membuat sofa di blok - kerusi, belakang, sidewalls. Jika pembungkusan tidak mencukupi, blok sofa boleh dilakukan secara bergantian. Adalah lebih baik apabila mengumpul botol dari bawah satu minuman, sebagai contoh, dua liter kvass atau limun.

Prinsip "memasang" perabot dari botol adalah mudah - mereka terdedah dalam lapisan dan padat dibungkus dengan pita pita. Untuk membuat perabot lebih lembut dan lebih kenyal, sedikit udara dilepaskan dari setiap botol dan disikat dengan ketat. Di tempat penutupnya, potong topi dari botol lain dan ikat pita pita. Ternyata blok itu, yang pada kedua sisi bawah - ini adalah dasar perabot.

Selanjutnya semua bergantung kepada imaginasi, jenis perabot dan kuantiti botol yang ada. Pita bergelung 7 bekas dengan jumlah yang sama, kita mendapat asas untuk sedutan. Apa yang akan menjadi penampilan dan gayanya bergantung kepada tuannya. Untuk tempat duduk yang lembut, anda memerlukan kusyen bulat atau blok getah buih untuk saiz bahagian atas. Sampul dipotong kepada saiz puffin dalam bentuk silinder, dan mudah untuk menyisipkan poket pada lipit sampingan, tetapi lebih mudah untuk menjahit pelapis rapat dengan ketat.

Jika tidak ada perabot yang cukup untuk musim panas, sedutan untuk dacha dibuat dari selimut selimut lama dan bantal bayi, membungkus sebatang botol dengan mereka. Plaits atau bedspreads lama akan digunakan pada planking. Jika pouf sepatutnya kelihatan cantik, kain atau kulit eko dipilih lebih baru dan mahal.

Untuk membina meja kopi, anda memerlukan 4 botol plastik dan papan lapis sebagai meja, yang boleh anda sembunyikan dengan taplak meja panjang. Begitu juga, buat pendirian mudah untuk komputer riba atau meja luaran untuk memberi. Untuk perabot besar (sofa, chaise longue atau kerusi) dari botol plastik, anda memerlukan banyak kesabaran dan bahan mentah.

Perkara-perkara kecil yang berguna untuk pulang dari botol plastik

Hiaskan bilik tidur murid sekolah atau bilik kanak-kanak dengan kraftangan dari bekas plastik tidak akan sukar. Anda boleh membina sebilangan besar bunga buatan. Krisan, chamomile atau mawar yang dihasilkan harus diletakkan di dalam pasu yang dibuat dari bahan yang sama, ditambah dengan lampu dioda pada wayar terlindung. Ini akan kelihatan seperti cahaya malam keindahan yang luar biasa, di mana pemetik cahaya yang lemah di kelopak plastik.

Petua: Untuk memberi daun bentuk khas, gunakan pemanasan benda kerja dan lipatkan sudut dengan forsep!

Untuk menampung sejam buatan tangan, anda memerlukan sebuah kapal yang sesuai, hanya memotong sebahagian botol itu tidak menyenangkan secara estetik. Tepi-tepi potong ditandai di sepanjang penguasa untuk membuat pemotongan, memperbaiki hasilnya dengan memanaskan lengkungan. Botol telus kecil dipotong ke bahagian paling atas, kira-kira separuh daripada kapasiti besar dipotong. Kami memilih bahan dengan korutan atau "pinggang" di tengah, supaya ada asas yang menarik.

Kemudian kita melakukannya cara imaginasi membolehkan, tetapi tepi bengkok indah. Bahagian fringed diperolehi dari incip menegak atau pepenjuru asas plastik. Band yang terbentuk merata bengkok ke luar.

Perhatikan! Adalah penting bahawa semua notch dan kedalaman slot adalah sama, maka keseluruhan produk akan keluar kemas.

Bergantung pada kelebihan yang dikehendaki, jalur vas (pinggir produk lain) ditetapkan dengan cara yang berbeza:

 • bengkok berbentuk;
 • staples staples;
 • fusing;
 • melekat dengan polimer telus.

Pot bunga, pasu bunga dan anak benih

Bekas plastik warna dalam bentuk botol dan botol dengan jumlah yang berbeza sesuai untuk bekas tumbuhan hidup. Ia sangat mudah untuk membuat balkoni wangi dari tangki 3-liter - lata petunias ampel. Bunga wangi yang digantung dari bekas potong, akan membantu merealisasikan impian syurga yang indah.

Potong botol besar dan tangki dengan separuh dan gantung dengan bahagian bawah bawah, dan tudung. Di bahagian bawah, disyorkan untuk meletakkan kerikil besar untuk saliran. Air berlebihan selepas air akan pergi ke pokok-pokok di barisan bawah. Dalam bekas yang sama tumbuh tanaman tanpa tanah - kaedah hidroponik dengan penambahan baja. Rumput dan benih segar (dalam keadaan bandar dan negara) juga bercambah dalam botol plastik yang disediakan.

Petua: Gunakan borang padat dan keupayaan untuk menangguhkan bekas untuk landskap menegak dengan pengairan automatik. Sekiranya tidak ada pemilik yang menyiram kaleng yang direndam di dalam tanah akan mengatasi pelembab tanaman.

Menggunakan botol plastik, anda boleh menakutkan perosak atau menarik burung ke laman web ini. Untuk ini, tangki digunakan sebagai penyuap, dan perangkap dari botol dengan bahan kimia diletakkan di akar pokok buah-buahan. Dari kerajinan kapasiti plastik ganda membina perangkap untuk tawon, di mana mereka terbang ke dalam air manis dan tidak dapat keluar lagi.

Di dacha "tergesa-gesa", mudah untuk membina barang buatan tangan yang terbuat dari botol plastik dalam bentuk basuh bertingkat, menggantungkan botol penuh terbalik. Ia adalah perlu untuk membuka penutup tudung sedikit, dan aliran kecil air akan membantu mencuci dan mencuci tangan anda. Ia juga berfaedah untuk membuat sebuah kedai dan menyusun lampu dengan burung hantu yang indah atau gnomes plastik mereka. Mana-mana hiasan taman untuk inspirasi - mengenai ilustrasi yang menarik.

Barang-barang pelbagai fungsi untuk rumah

Beg kosmetik asal diperbuat daripada 2 lapisan botol plastik, menjahit tepi dengan zip. Kotak ini boleh digunakan sebagai objek pelbagai fungsi - bank piggy, penutup untuk manik besar, barang kemas atau barang kemas.

Bola yang sama, digantung di suatu tempat dekat, mudah untuk bersatu, menarik benang dari dalam bola. Pengilat kuku atau koleksi lipstik adalah lebih mudah untuk dicari dalam kotak improvisasi dengan zip.

Bola Natal yang terang, kalung atau mainan yang terbuat dari botol plastik adalah penggunaan yang layak untuk bekas telus. Dari satu botol, dipotong ke dalam jalur putaran, bola telus akan keluar. Selepas menjamin sfera dengan menghiasi stapler dengan apa cara sekalipun:

 • penggulungan "hujan";
 • menampal buih runtuh (salji);
 • hiasan dengan paillettes, manik dan batu.

Hiasan Tahun Baru dari botol plastik putih "dengan pinggang" sesuai untuk snowmen atau penguin. Anda boleh menggunakan cat kuku hitam untuk cat mata dan elemen lain, kapas (bola salji), berkilau, butang kecil, manik dan segala yang ada di tangan. Topi lucu untuk watak - dari kaus kaki berwarna tanpa sepasang, jalur pakaian rajut digunakan sebagai selendang.

Petua: Dari watak-watak musim sejuk buatan sendiri, lilin, tinsel siap pakai dan sepasang ranting pain dengan kerucut mewujudkan komposisi Tahun Baru yang asal supaya tidak membeli pokok Krismas.

Tirai diperbuat daripada topi dan botol plastik berwarna

Ruang zonasi adalah teknik reka bentuk yang popular, di mana tirai separuh telus sering digunakan, dibuat oleh tangan sendiri. Tirai asal dapat menghiasi ruang tamu, dacha atau teres tertutup. Bahagian dalam digunakan secara meluas partisi gantung asli bahan-bahan yang luar biasa.

Dalam hiasan moden, plastik adalah dalam permintaan, termasuk botol dan penutup untuk mereka. Untuk langsir, terdapat pilihan:

 • dari sekeping bahagian bawah bekas kecil - jalur pada garis tebal, berayun ketika udara bergerak;
 • dari penutup berwarna - panel fantasi unsur-unsur ketat;
 • sebuah garland plastik dan lampu untuk memberikan shutter pada diod lebih estetika.

Taman bunga sepanjang musim asal

Musim musim panas berlalu, dan bunga bunga diganti dengan bunga buatan sendiri yang terbuat dari plastik, tidak lebih rendah dari kecantikan hingga saat ini. Keuntungan mereka adalah keupayaan untuk menghiasi wilayah pada bila-bila masa. Katil-katil bunga ini berbondong-bondong terhadap latar belakang tumbuh-tumbuhan yang hidup, tetapi pada awal musim bunga dan musim luruh lewat hanya menarik perhatian yang raptur.

Untuk chamomile, bekas plastik berwarna putih (kelopak), kuning (tengah) dan hijau (daun) akan diperlukan. Masih memerlukan awl dan lilin (untuk pemanasan), "kuku cecair", gunting dan dawai keras dalam penebat hijau.

Asas botol putih dipotong ke tengah, menandakan 16 segmen - ini adalah kelopak. Sudut cermat di atas api lilin, kami juga melakukan corolla 2-3 chamomile, yang kami sambungkan di tengah dengan awl. Di sini, batang dengan daun pada dawai hijau tetap, meliputi dengan tengah. Pusat bunga itu dipenuhi dengan bakul kuning dengan cincin kecil 2 bulatan yang dibelah halus dengan pinggir yang melingkari lilin. Kami menambah bunga dengan sepal hijau dari bahagian bawah, mengumpul semua bahagian dan memperbaikinya bersama-sama.

Dari baki plastik hijau yang tersisa, kami memotong daun dengan lubang di pangkal (untuk meregang) dan memberikan bentuk yang diingini, memanaskan di atas api lilin. Pada pemotong dawai kita melampirkan daun, mereka harus sedikit membengkokkannya. Ia kekal untuk chamomile untuk membuat beberapa "sahabat" dan mencari sejambak layak tempat.

Menggunakan sampel dan fantasi, mudah untuk membina bunga teratai, mawar, kekwa atau tulip. Untuk melakukan ini, anda memerlukan plastik warna yang betul, dari mana beberapa lapisan kelopak dibuat untuk mencapai kemiripan dengan bunga segar.

Untuk katil bunga sepanjang musim adalah komposisi mozek dari bekas yang dipenuhi dengan bumi. Daripada penutup membuat panel dinding. "Butterfly" atau "ladybug" - dalam pelbagai versi.

Kraf dari botol plastik ke taman permainan kanak-kanak

Keindahan burung dengan bulu plastik yang luar biasa adalah "glade dongeng" keseluruhan. Ia adalah burung merak atau bulu-burung, angsa, merpati, bullfinches dan burung kakak tua. Kesemuanya terbuat dari botol PET kosong dengan prinsip umum:

 1. Untuk menghiasi kepala estetik seekor burung dengan mata dan paruh;
 2. Bina batang dan leher;
 3. Plastik plastik tali;
 4. Melengkapkan dengan sayap dan ekor;
 5. Tempat di kaki atau pasang ke permukaan yang dipilih.

Kayu plastik boleh dipagar oleh "tasik" biru botol plastik terbalik. Burung-burung luar biasa menghiasi pokok-pokok di sudut taman, yang disediakan untuk permainan kanak-kanak. Anda boleh memilih hiasan yang bertema, contohnya, pulau yang tidak didiami dengan pokok palma dan burung kakak tua.

Haiwan plastik, burung dan serangga, biasa untuk latitud kami, serta watak-watak dongeng kegemaran anda ditambah dengan bahan lain. Dalam kursus ini akan membawa tayar, kayu dan bekas kosong yang mudah dicat.

Cara membuat perhiasan dari botol plastik untuk kediaman musim panas dan taman

Hiasan taman asli dari bahan yang berguna adalah satu lagi cara untuk memberikan tapak ini sebagai individu, sementara tumbuh-tumbuhan muda akan berkuatkuasa. Dari botol plastik hijau, mudah untuk membuat katak lucu di pinggir kolam, memerhatikan capung dan kupu-kupu dari bahan yang sama.

Pokok palma - hiasan taman yang popular, terdiri daripada batang (sehingga 15 botol coklat) dan daun palma (plastik hijau 5-10 pcs.). Ini adalah proses mudah di mana kanak-kanak sanggup untuk turut serta.

Cawan coklat yang disediakan dengan benang bersatu pada batang keluli yang tebal (batang pancing buluh), pra-menindik pangkalannya. Bekas coklat (1.5-2 liter) lebih baik untuk digunakan sepenuhnya, memotong separuh, maka anda perlu memecahkan hanya bahagian bawah.

Botol hijau dibiarkan tanpa bahagian bawah dan leher, kecuali yang terakhir dengan leher, yang akan diperlukan sebagai gelung. Kapal ini dipotong sepanjang 3 bahagian ke gelung dan dibedah sebagai daun. Jika daun lebih lama diperlukan, gunakan stapler untuk melampirkan separuh kedua helai. Semua bahagian batang digantung pada pangkal dan diikat ke bahagian atas, dihubungkan dengan gelung biasa. Ia tetap boleh dipercayai dipasang di tapak "tetamu eksotik" dengan mahkota yang subur.

Bahan ini dikumpulkan selama setahun, tetapi lebih mudah untuk menyambung kepada idea jiran pembersihan dan kenalan "ekologi". Dalam meter terdapat bekas khas untuk plastik - lebih mudah diketik.

Menyediakan untuk kerja - mengeluarkan label dan residu pelekat dari botol plastik, adalah penting untuk membilas dengan baik dan mengubah bentuk bahan cacat.

Jika lindung nilai menegak dibina, mereka perlu diisi. Bergantung pada idea itu, dalam botol PET tuangkan pasir, batu besar atau tanah kering, menggali 1/3 leher ke bawah.

Untuk tujuan tertentu gunakan plastik keanjalan yang berbeza. Rawatan haba diperlukan untuk kerja filigree (bunga). Adalah penting untuk tidak terlalu panas potongan potong.

Untuk watak-watak dongeng, kadang-kala lukisan tambahan diperlukan. Contohnya, anak patung merah jambu untuk taman permainan kanak-kanak perlu ditutup dengan aerosol dari kandang, dan tetap dengan cat akrilik telus.

Botol plastik adalah bahan yang sangat baik dalam tangan yang mahir. Menggunakannya sebagai asas, mudah mengajar kanak-kanak pelajaran dalam pendidikan alam sekitar dan mengisi rumah atau plot dengan perkara praktikal. Dengan pendekatan yang kreatif, warna, kelantangan dan bentuk botol plastik sendiri akan mendorong idea baru untuk proses kreatif yang menarik.

69 idea foto dari botol plastik

Untuk maklum balas, isikan borang di halaman Kenalan.

Semua bahan di laman web ini adalah hak cipta. Menyalin tanpa pautan aktif dilarang sama sekali!

Kraf baru dari botol plastik dengan tangan mereka sendiri untuk taman dan taman - kelas induk langkah demi langkah untuk pemula

Galeri foto: Kraf baru dari botol plastik dengan tangan mereka sendiri untuk taman dan taman - kelas induk langkah demi langkah untuk pemula

Bahan sampah adalah mencari musim panas yang cemerlang. Ini termasuk periuk bunga tua, tayar, palet kayu, paip polipropilena dan, tentu saja, botol plastik. Mereka mudah diakses, murah, universal, mudah dijelmakan semula dalam perkara-perkara yang diperlukan untuk kehidupan seharian dan organisasi ruang. Beribu-ribu penduduk musim panas secara aktif menggunakan bekas kosong untuk berkebun menegak, menyertakan katil dan katil bunga, mencipta pengumpan burung, kolam, alat penyiram dengan tangan mereka sendiri. Dan kami akan mengajar anda bagaimana membuat kraf dari botol plastik untuk taman dan taman langkah demi langkah. Dengan bantuan kelas induk asas dengan foto dan video, walaupun pemula dapat dengan cepat mengatur dan mengubah tapak taman mereka selepas keadaan huru-hara musim sejuk.

Kraf menarik "Robots9raquo; dari botol plastik dan tin timah untuk taman dan taman - foto dan keterangan

Berapa banyak perkara menarik yang boleh anda buat dari sampah! Dari perkiraan bunga yang menarik untuk ruang tamu ke lampu siling yang cukup untuk kandil dapur. Tetapi musim panas tidak jauh, yang bermakna ia patut dilupakan tentang menghias rumah dan berfikir tentang menghias plot negara. Kami menawarkan untuk membuat artikel yang dibuat tangan yang menarik "Robot9raquo; Dari tin timah dan botol plastik untuk menghiasi taman atau mengusir kambing burung yang kompulsif dari taman.

Bahan-bahan untuk kraf luar biasa dari tin dan botol plastik

 • botol plastik besar untuk 5-6 liter - 1 pc.
 • tin makanan tin dalam pelbagai bentuk - 14 pcs.
 • CD cakera lama - 3-5 pcs.
 • periuk plastik lama - 1 pc.
 • tebal, kerajang yang kuat
 • meliputi dari kaleng dan botol
 • wayar nipis dan tebal
 • gunting taman
 • pelekat sejagat

Kelas-kelas yang mencipta kraf yang menarik "Robot9raquo; Dari tin kaleng dan botol plastik untuk taman dan taman

 1. Ambil, basuh dan keringkan semua botol yang anda perlukan. Bentuk pada permukaan rata adalah sejenis robot masa depan. Di bahagian bawah kaleng tin, buat lubang kecil dengan gunting.
 2. Di dalam lubang-lubang di dalam balang, sesuai untuk bahagian-bahagian tangan, benang kawat nipis. Pada akhirnya, bentuk gelung, untuk sawit. Selebihnya wayar berguna untuk melampirkan bahagian ke badan.
 3. Dengan menggunakan kaedah ini, sambungkan butir-butir satu dan kaki kedua robot.
 4. Letakkan terung plastik di hadapan anda, potong hujung dengan gunting kuat. Bentuk silinder flip lubang ke bawah. Pasang cakera lama ke bahagian atas muka yang terakhir, tangankan kepada mereka. Di bahagian bawah wajah akhir, buat satu lubang dan tarik kawat tebal. Lampirkan kakinya.
 5. Untuk membuat sehelai kepala, gam ke periuk plastik plastik mata penutup, butir-butir kecil - murid, mulut dan alis dari bahan-bahan lain yang diperbaiki. Untuk kekuatan yang lebih besar, skru kepala ke terung dengan skru mengetuk diri yang nipis. Gunakan foil tebal sebagai jari dengan jari. Sangat mudah untuk memberikan bentuk yang sesuai, membongkok dan memotong di tempat yang betul.
 6. Letakkan beberapa baki CD pada wayar dan pasangkan bahagian dalam batang batang. Satu artikel yang dibuat tangan yang menarik "Robot9raquo; dari botol plastik dan tin untuk taman dan taman sudah siap. Ia tetap akan ditetapkan pada cawangan pokok taman atau digantung ke pagar.

Cara membuat kraf mudah dari botol plastik langkah demi langkah melalui kelas induk dengan foto

Dengan mengatur pangsapuri bandar kita dengan cinta, kita tidak kurang khianat tentang kotej musim panas. Memperbaiki mereka, kami mewujudkan keadaan yang selesa untuk diri kita sendiri dan memperkenalkan nota menarik yang menarik ke dalam banyak semak beri dan juga beberapa baris katil. Di samping itu, untuk eksperimen kreatif, anda boleh menggunakan bahan yang paling berpatutan dan serba boleh. Mari kita fikirkan cara membuat kraf menarik dari botol plastik mudah dalam kelas induk langkah demi langkah yang baru dengan foto.

Bahan yang diperlukan untuk bahan kraftangan mudah bahan buangan

 • botol bir plastik (coklat) - 3 pcs.
 • plat pakai buang (merah dan kuning)
 • bola kuning dari kolam kering
 • sudu boleh guna
 • cawan pakai buang (merah dan kuning)
 • pita scotch biasa dan double-sided
 • pembungkusan kertas
 • gunting
 • penanda hitam
 • stapler

Kelas induk dengan gambar untuk membuat kraf cerah "Cockerel9raquo; dari botol plastik

 1. Dari tiga botol coklat memotong bahagian atas (tepat di bawah bahu) dan pasangkannya bersama-sama dalam bentuk badan ayam. Betulkan butiran dengan pita scotch biasa.
 2. Dengan cawan pakai buang memotong bahagian bawah. Pada setiap bahan kerja, buat sayatan lama di sepanjang satu tepi. Balut leher kokor dengan jubin yang terhasil, warna ganti dalam lapisan.
 3. Dengan plat sekali pakai memotong sisi, berundur 2 cm dari pinggir. Di dalam bahagian yang panjang, buat potongan yang kerap. Dari bulu yang dihasilkan membuat ekor. Betulkan pangkalan dengan stapler.
 4. Di bahagian belakang batang, buat pemotongan lebar. Masukkan ekor ke dalam lubang. Betulkan bahagian dengan gam sejagat atau pistol pelekat silikon.
 5. Tutup tempat sambungan batang dengan ekor dengan kertas pembalut terang. Dari bahagian bawah plat plastik, potong bahagian sayap dan pasangkannya pada kedua sisi batang ke pita bermuka dua.
 6. Dalam bola untuk kolam kering, buat sayatan khas untuk paruh, janggut dan kerang. Potong unsur-unsur dari plat merah dan masukkannya ke dalam lubang yang betul, memasang dengan gam. Mata membuat dengan sudu sekali pakai, murid menarik penanda hitam.
 7. Sekarang anda tahu cara membuat kraf mudah dari botol plastik langkah demi langkah melalui kelas induk dengan foto. Ia masih menunggu sehingga produk selesai, dan mendapati dia tempat yang baik di taman.

Pengambilan kraf dari botol plastik untuk taman dan taman: kelas utama dengan foto dan video

Ramai kerajinan tangan dari bahan buangan untuk taman dan kebun adalah inventif yang menakjubkan dari para pemilik: terutama - pengumpan burung dari botol plastik primitif. Idea untuk membuat apa-apa yang berguna dan pada masa yang sama kepingan hiasan tidak baru, tetapi pelbagai variasi mengagumkan walaupun tukang yang paling terkenal.

Bahan yang diperlukan untuk mangkuk makanan buatan tangan yang mudah untuk taman botol plastik

 • Botol plastik 1 liter
 • botol plastik 2 l
 • cat biru dan merah
 • cat berus
 • kawat tebal dan nipis
 • gunting tajam
 • tukul
 • kuku

Kelas master dengan gambar pada penciptaan bekas kraf yang cerah dari botol plastik

 1. Botol sesuai untuk palung, basuh dan kering. Keluarkan label produk.
 2. Potong botol sedikit di atas tengah.
 3. Dalam botol dua liter, potong bahagian atas.
 4. Dalam separuh bawah botol liter (bahagian bawah feeder), buat lubang bulat, berundur 3-4 cm dari sempadan atas dan bawah.
 5. Bahagian yang dihasilkan ditutup dengan bahagian atas botol dua liter. Untuk unsur-unsur untuk menumpuk lebih rapat, luruskan tepi dengan gunting tajam.
 6. Di kedua-dua belah bahagian dasar dan penutup, buat lubang. Melalui mereka, anda akan dapat melewati wayar nipis dan membaiki bahagian dengan cara ini.
 7. Di bahagian penutup, menembusi kuku dengan empat lubang untuk melampirkan dawai tebal.
 8. Tutup bahagian bawah dengan cat merah dari silinder. Yang atas adalah biru. Biarkan rumah burung menjadi cantik. Tunggu sehingga cat kering.
 9. Pasang bahagian bersama menggunakan wayar. Thread gelung ke penutup.
 10. Kraf-feeders dari botol plastik untuk taman dan taman untuk kelas induk dengan foto dan video siap! Isi rumah dengan gandum dan gantungnya di atas pokok di dekat rumah.

Kelas tuan cepat untuk mencipta tangan buatan tangan yang menyenangkan dari botol plastik dengan tangan mereka sendiri langkah demi langkah untuk pemula

Sebahagiannya, penduduk musim panas terbiasa menghias harta benda mereka lebih dekat ke musim panas. Sepenuhnya lupa bahawa walaupun pada permulaan salji yang dilindungi salji, laman web ini boleh kelihatan kemas dan estetik. Sudah tentu, katil bunga belum masa, tetapi angka taman kecil sudah berhak untuk menduduki jawatan mereka di antara laluan dan bangku. Dengan bantuan kelas induk cepat untuk pemula, anda boleh membuat artikel buatan tangan lucu dari botol plastik dengan tangan anda sendiri, dan selepas itu - menghiasi mereka dengan lorong berhampiran rumah atau keruntuhan di gazebo.

Bahan yang diperlukan untuk kraf yang menyeronokkan dari bekas plastik untuk pemula

 • botol plastik 2 liter dari Coca-Cola - 2 buah.
 • Pita Scotch
 • cat putih dalam semburan boleh
 • cat akrilik berwarna
 • gunting tajam

Kelas induk langkah demi langkah untuk membuat kraf "Penguins9raquo; dari botol dengan tangan sendiri

 1. Keluarkan bekas plastik, basuh dan keringkannya. Setiap penguin memerlukan dua botol.
 2. Potong semua botol tepat di atas bengkok bawah. Tepi harus diluruskan dengan gunting tajam.
 3. Masukkan bahagian satu demi satu dengan tepi potong, seperti dalam foto. Gunakan pita pelekat biasa untuk gam sendi.
 4. Cat kosong dengan cat putih dari silinder. Tunggu pengeringan lengkap.
 5. Warna akrilik warna lain memberi ruang kosong penguin. Hitam menarik warna ciri batang, hijau terang - topi dan selendang, oren - paruh, dll.
 6. Sediakan sebuah syarikat kecil dari beberapa penguin berwarna dan menghiasnya dengan taman salji yang diliputi salji. Kami berharap bahawa kelas induk cepat kami dalam mencipta kerajinan yang menyeronokkan dari botol plastik dengan tangan kami sendiri langkah demi langkah untuk pemula telah mempermudahkan proses kreatif anda.

Kraf baru "Bees9raquo; dari botol plastik untuk taman dan taman dapur: kelas induk dengan foto

Terdapat juga pembina sebenar di kalangan tukang kebun. Mereka mahir mengumpul arbours bernilai penuh, rumah hijau, bangsal, tandas dari bahan sampah. Tetapi kita tidak akan pergi sejauh ini. Kami mula menghias taman dan taman dengan kraf mudah "Bees9raquo; dari botol plastik telus. Sudah tentu, komposisi itu jauh dari mata air taman yang asli dan bergaya, tetapi ia agak sesuai untuk tuan pemula.

Bahan yang diperlukan untuk kraf musim bunga baru "Bees9raquo; di taman

 • botol susu plastik
 • botol telus plastik untuk sayap
 • cat kuning
 • penanda hitam
 • pita elektrik hitam
 • gunting tajam
 • garis memancing tebal atau dawai nipis

Kelas induk dengan gambar untuk membuat kraf indah "Bees9raquo; dari bekas kontena plastik demi langkah

 1. Botol plastik telus susu degrease dan kering.
 2. Cat asas dengan warna kuning terang. Supaya anda tidak perlu mengecat semula hiasan jalanan setiap tahun, catnya dari dalam.
 3. Untuk melakukan ini, tuang sedikit cat ke dalam botol dan tutup penutup dengan ketat. Tatal bekas sehingga pengisi tidak menyebar secara sama rata. Pastikan tiada ruang kosong.
 4. Pada tudung menarik penanda hitam mata dan mulut lebah.
 5. Menggunakan pita penebat hitam membuat jalur ciri serangga.
 6. Biarkan bar hitam sekurang-kurangnya 3-4 buah.
 7. Apabila cat benar-benar kering, buatkan dua sayatan kecil di batang lebah tepat di atas band hitam pertama.
 8. Dari botol limun yang jelas, potong bujur bujur, seperti dalam foto.
 9. Potonglah bentuknya separuh, buat kedudukan pada ujung bulat.
 10. Masukkan sayap primitif ke dalam lubang pada batang lebah.
 11. Kraf "Bee 9raquo; dari botol plastik untuk kebun dan taman dapur mengikut kelas induk dengan foto itu hampir siap. Betulkan semua butiran.
 12. Menggunakan dawai nipis atau garis memancing yang kuat, gantungkan potongan itu ke sarang buatan sendiri atau pokok taman.

Kerajinan yang terbuat dari botol plastik untuk taman dan taman adalah cara yang baik untuk memberikan pemandangan yang rapi dan mengusir burung yang menjengkelkan. Dan dengan bantuan kelas induk langkah demi langkah mudah dengan foto dan video untuk pemula, anda boleh membuatnya dengan cepat dan murah.

© 2018 strana-sovetov.com "Negara majlis"

Artikel, terjemahan, imej dan tanda dagangan tergolong dalam pengarang dan pemiliknya. Pada cetakan semula bahan separa, wajib dilakukan follow hyperlink ke tapak "Negara Soviet". Menyalin bahan tapak Negara-negara Soviet sepenuhnya dilarang.

Pelanggaran syarat-syarat ini akan dianggap sebagai pelanggaran terhadap hak harta intelektual yang dilindungi oleh undang-undang dan hak untuk mendapatkan informasi.

Laman ini menggunakan kuki. Dengan terus melayari laman web ini, anda bersetuju dengan penggunaan kuki. Peta tapak

Apa yang boleh dilakukan dari botol plastik dengan tangan mereka sendiri untuk kediaman musim panas, taman dan taman dapur

Trend penggunaan rasional sisa rumah baru-baru ini menjadi lebih popular, terutamanya untuk bekas plastik. Dari botol plastik, mungkin dibuat oleh tangan sendiri secara praktikal semua pedalaman dacha dan bukan sahaja. Salah satu kelebihan utama bahan ini adalah hayat perkhidmatan yang panjang, selain itu sangat elastik. Jangan lupa bahawa botol plastik adalah bahan yang berpatutan, yang selalu tersedia di setiap pemilik atau tuan rumah.

Setelah menunjukkan kebijaksanaan dan sedikit imaginasi, anda tidak boleh hanya membuat perkara-perkara yang perlu dan berguna yang akan menghiasi tapak, tetapi juga membebaskannya dari sampah yang tidak perlu tanpa merosakkan alam. Adalah diketahui bahawa plastik itu sangat reput untuk waktu yang lama, dan apabila ia dibebaskan, ia mengeluarkan bahan berbahaya. Oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak membuang botol dalam api atau membawa mereka ke tapak pelupusan - mereka masih boleh berkhidmat dalam bentuk pelbagai kraftangan, yang sebahagiannya dibentangkan dalam artikel tersebut.

Murah dan marah - kami membuat katil bunga dari botol

Pembungkusan plastik adalah pilihan ideal untuk katil bunga, kerana ia mempunyai kelebihan yang besar di atas kayu dan juga logam. Pagar kayu di atas katil bunga atau katil bunga akhirnya akan kering atau rosak di bawah pengaruh kelembapan dan matahari. Malah sekatan logam terdedah kepada kakisan dan memerlukan penyelenggaraan berkala, seperti pewarnaan biasa.

Dan bagaimana dengan plastik? Dia tidak kehilangan bentuknya untuk masa yang lama dan tidak dimusnahkan. Ini bermakna bahawa aliran bunga itu akan bertahan lebih daripada satu musim dan lebih daripada satu tahun, selain itu tidak memerlukan penjagaan sama sekali. Sekalipun ada "pecahan", elemen "perlu" yang perlu selalu terdapat dalam pantri dan dengan mudah boleh diganti tanpa menggunakan perjalanan membeli-belah yang panjang untuk mencari serpihan yang tepat.

Jadi, apa yang boleh anda lakukan dengan botol plastik sendiri?

Sekiranya perlu untuk melindungi taman bunga, bekas plastik dari jumlah yang berbeza akan dapat mengatasi hal ini dengan sempurna. Rintangan semacam itu bukan sahaja mengehadkan ruang dan menghalang pertumbuhan tumbuhan saka, tetapi masih mengekalkan kelembapan dan menghalang penampilan rumpai.

Bentuk dan saiz katil bunga hanya bergantung kepada imaginasi penduduk musim panas: ia boleh sama ada sama atau dalam bentuk beberapa haiwan atau tumbuhan. Juga, botol boleh dipecah menjadi segmen katil bunga itu sendiri.

Malah seorang kanak-kanak boleh membina botol (dengan bantuan orang dewasa, tentu saja):

 1. Perkara pertama di tapak harus ditarik dengan objek tajam atau tuangkan kontur bunga yang berpasir dengan pasir.
 2. Botol untuk melepaskan dari label, basuh, tuang pasir di dalamnya dan skru tudung. Sekiranya tidak tersedia, anda boleh menggunakan tanah atau air biasa. Ini adalah perlu untuk kestabilan, kerana bekas kosong akan segera keluar dari pagar.
 3. Pada kontur yang dicadangkan, menggali alur sedemikian rupa agar ia boleh diperkalamkan dengan kira-kira 1/3 botol.
 4. Letakkan botol yang diisi di alur dengan leher menunjuk ke bawah, sedekat mungkin antara satu sama lain, dan tutup dengan bumi.

Untuk kesan visual, anda boleh menggunakan botol pelbagai warna plastik (hijau, putih, coklat).

Beberapa penduduk musim panas tidak perlu menggali botol. Sebagai contoh, botol tanpa bahagian bawah hanya dimasukkan ke dalam satu sama lain, membentuk bulatan. Reka bentuk yang siap boleh "dipakai" pada semak atau mengambil cincin batang batang pokok. Untuk membaiki jalan pintas, ia mesti ditekan dengan ketat ke tanah dengan busur.

Sekiranya anda benar-benar ingin mempunyai taman bunga, dan tempat-tempat yang bencana kecil, anda boleh membuat katil bunga bertingkat dari botol plastik. Prinsipnya adalah sama seperti ketika membina jalan pintas, hanya setelah meletakkan tingkat pertama anda perlu mengisinya dengan tanah nutrien, dan kemudian meletakkan lantai seterusnya.

Apabila menanam tumbuhan untuk peringkat lebih rendah, lebih baik untuk mengambil spesimen yang menyukai kelembapan, kerana ketika menyiram air akan mengalir ke bawah.

Kerajinan tangan yang cantik dan berguna untuk memberi boleh dibuat dari botol plastik 5 liter. Mereka akan berfungsi sebagai katil kecil dan cantik bunga, sebagai contoh, dalam bentuk semua anak babi yang dikasihi.

Sama-sama mengagumkan adalah komposisi kumpulan dalam bentuk kereta dengan bunga.

Dan jika bukan bunga untuk menyemai rumput rumput, sebotol besar berubah menjadi landak yang comel dengan duri hijau. Ia tetap hanya untuk melampirkan mata dan hidung.

Mereka yang tidak takut dengan tikus kecil, seperti tikus-tikus dari botol kecil (liter). Mereka baik untuk penanaman petunias.

Setelah menunjukkan sedikit imaginasi, botol plastik dengan mudah dapat diubah menjadi pot dekoratif kecil di bawah bunga atau sayuran pedas. Anda boleh membuatnya walaupun atau dipotong menjadi penanda dalam bentuk wajah. Vazonchiki seperti itu akan kelihatan hebat bukan sahaja di gazebo taman, tetapi juga di rumah di tingkap.

Tetapi jika anda meletakkan penutup kain pada botol potong dan melampirkan tali, anda akan mendapat periuk elegan untuk beranda musim panas.

Cara termudah untuk membuat pot menggantung adalah untuk memotong serpihan dinding di kedua-dua belah botol, dan kencangkan tourniquet di bawah leher untuk menggantungnya. Di dalam periuk seperti ini, anda boleh menanam tumbuhan yang padat dan rendah.

Kami membuat jalan taman yang indah

Terutamanya popular di kalangan tukang kebun menikmati trek dari bekas plastik. Kekuatan laluan sedemikian bergantung pada cara ia dibentangkan dan di mana bahagian bekas plastik berfungsi sebagai bahan binaan:

 1. Menyusun di pasir memotong bahagian bawah. Gali parit sepanjang lebar laluan, isi dengan serpihan bangunan terlebih dahulu, dan kemudian dengan pasir. Mendengarnya. Potong bahagian bawah bahagian bawah (meninggalkan ½ bahagian) dan padat meletakkannya, merangsang mereka ke dalam pasir. Kepada bahagian bawah tidak bergerak, anda boleh mengisi ruang dengan kerikil kecil.
 2. Menyusun dalam buburan simen. Sediakan parit dengan mortar (untuk 1 bahagian simen 4 bahagian pasir dan sedikit gam pembinaan) dan memperdalam penutupnya, dengan meletakkan warna atau corak.

Jejak dari botol plastik pada musim sejuk menjadi sangat licin.

Taman permainan yang meriah - kami menghiasi tempat untuk permainan kanak-kanak

Ibu bapa yang peduli sentiasa cuba membawa anak-anak mereka ke rumah negara untuk permainan, di mana kanak-kanak boleh meluangkan masa sementara orang dewasa digantung di taman. Sudah tentu, ia bukan sahaja selamat, tetapi juga berwarna-warni, supaya anak-anak akan menyukainya. Dengan bantuan botol plastik, mudah untuk menghiasi taman permainan kanak-kanak, membuat pelbagai tumbuhan dan haiwan. Untuk memberi mereka kecerahan akan membantu cat biasa.

Apa jenis taman permainan tanpa kotak pasir? Dan di mana terdapat pasir, pokok palma semestinya tumbuh. Untuk tropik, anda akan memerlukan botol hijau dan coklat untuk batang dan daun, masing-masing.

Sebelum anda mula membina, anda perlu menjaga asas yang kukuh. Contohnya, pinkan pin logam dalam timbunan konkrit, dan ia sepatutnya panjang untuk menjadikan pokok itu tinggi, dan kanak-kanak boleh berjalan bebas di bawahnya.

Apabila pangkalan itu tetap, anda boleh mula "tumbuh" pokok palma:

 • memotong setengah botol (bahagian atas dengan leher tidak diperlukan) dan membentuk tepi bergerigi;
 • di tengah bahagian bawah membuat lubang, benang workpieces pada pin asas, lentur pada dentikel masa yang sama ke sisi untuk melihat lebih semula jadi;
 • pada botol hijau memotong bahagian bawah dan membuat lurus terus sepanjang kontur ke tempat dinding masuk ke leher (jika dikehendaki, cawangan boleh dibuat kerinting - dipotong menjadi 4 keping dan masing-masing untuk menguruskan dentikel);
 • serpihan benang cawangan di pangkalan;
 • tegas mengikat cawangan-cawangan yang telah selesai ke puncak batang (oleh pengelasan atau bungkusan bangunan).

Jika selepas pemasangan kelapa sawit masih banyak botol hijau, dari mereka anda boleh membuat tulang hering kecil (atau besar). Di dalam botol, keluarkan bahagian bawah dan potong ke dalam jalur sempit panjang sehingga ke lehernya. Potong tepi jalur secara kiasan untuk menyerupai duri. Melangkah daun di pangkalan.

Pokok Krismas ini akan kelihatan hebat di laman web ini pada musim sejuk, terutamanya di bawah salji, dan juga membantu mereka pada Malam Tahun Baru yang tidak mempunyai masa untuk membeli pokok secara langsung dengan tergesa-gesa.

Tetamu dari kisah dongeng - haiwan lucu

Dan tentu saja, mesti mainan di taman permainan. Selalunya, kanak-kanak mengambil jalan-jalan kegemaran mereka yang lama. Dengan bantuan botol plastik, anda boleh mempelbagaikan "zoo" dengan mudah, mewujudkan karya sebenar - dari Frog Princess and Goldfish yang hebat hingga watak kartun moden.

Ambil sekurang-kurangnya kucing kacak, dicat dengan cat hitam dan putih. Dan anda boleh menggunakan botol bir coklat, dan anda akan mendapat kucing coklat, juga cantik.

Dari kedua bahagian bawah bentuk botol kepala (sambungkannya), manakala selekoh di bahagian bawah dan benar-benar akan kelihatan seperti kepala yang sebenar. Pada salah satu daripada mereka, cat dengan mata cat putih, alis dan kumis, dan merah - lidah yang kemas. Top dipotong telinga kecil. Untuk batang yang sama disunat benang lama di dasar, yang terakhir untuk menutup batang. Potong tepi bahagian bawah. Dengan kontur telus dari telinga dan serpihan batang, berjalan melalui cat putih, dan di bahagian bawah depan membuat speck putih pada payudara.

Untuk melekatkan kepala dan kaki - bagi mereka bahagian atas dari botol dengan leher diperluas akan berguna. Potong mereka ke titik di mana botol mengembang, potong tepi dengan gigi gosok tajam dan membina kaki 4-5 bahagian, meletakkannya pada pangkalan dawai. Pada bahagian atas leher lekuk, mereka melampirkan kaki ke badan. Untuk ekor, ambil kawat panjang dan benang di atasnya bahagian-bahagian yang paling sempit leher, tetapi tanpa palam. Untuk membuat ekor berbulu, potong tepi menjadi jalur nipis.

Haiwan yang indah dari botol plastik juga diperolehi dari bekas 5 liter besar. Dengan kombinasi botol yang sesuai dengan saiz yang berbeza dan dengan bantuan pewarna terang di laman web, anda boleh menyelesaikan zebra, kuda, seekor lembu, keledai dan juga zirafah.

Dalam kotak pasir, kanak-kanak bukan sahaja membentuk kulichiki. Gadis-gadis kecil sangat suka bunga dan sering mengumpul di dandelions rumput (atau mawar dari ibu saya di bunga) untuk menanam mereka di taman berpasir mereka. Tetapi dari botol anda boleh membuat seluruh rumah hijau bunga, manakala gadis-gadis akan dengan senang hati mengambil bahagian dalam membuat pilihan yang paling mudah. Daisies, bunga jagung dan tulip akan menghiasi kotak pasir, terutamanya kerana penanam bunga muda boleh berulang kali "memindahkan" mereka dari taman ke taman tanpa merosakkan tumbuh-tumbuhan dan saraf ibu.

Untuk warna yang anda perlukan:

 • wayar untuk batang;
 • walaupun sebahagian botol untuk memotong daun daripada mereka;
 • leher atau bawah untuk kebanyakan perbungaan;
 • cat.

Pilihan yang lebih kompleks boleh menjadikan orang dewasa. Mawar plastik atau popi akan menghiasi bukan sahaja taman permainan, tetapi juga bunga bunga.

Kraf untuk vila dari botol plastik mempunyai bidang aplikasi yang luas. Oleh itu, jika haiwan dan burung kecil sesuai dengan pemandangan katil bunga dan taman permainan, maka haiwan dari skala yang lebih besar boleh diletakkan di dalam taman, antara pokok dan pokok renek. Mereka akan memberi taman rupa yang unik dan memulihkannya.

Ukiran taman yang menakjubkan

Hampir hidup adalah wakil burung besar, diperbuat daripada plastik. Dengan bantuan dakwat berwarna, anda boleh mencapai kesan realistik yang luar biasa. Untuk menghasilkannya, anda hanya perlu menguasai teknik memotong bulu dari sisi botol dan menyediakan bingkai di mana ia akan diperbaiki.

Sangat spektakuler di taman akan kelihatan seperti:

 • burung merak;
 • flamingo;
 • helang.

Di taman, anda boleh menyelesaikan patung bukan sahaja burung, tetapi juga haiwan yang cukup besar sehingga mereka tidak hilang di latar belakang pohon tinggi.

Di antara kehijauan, tempat yang cerah akan menjadi domba putih, yang boleh dilakukan dengan mudah, jika botol 2 liter dan 1.5 liter sedikit ditimbun dalam pantri:

 1. Potong leher dua botol dengan kapasiti 2 liter dan letakkan di atas satu sama lain - ini akan menjadi kepala yang memanjang. Dari botol ketiga dipotong telinga panjang, sedikit lipat dengan tiub dan pasangkan ke kepala di tempat yang sesuai dengan wayar (atau gam). Mata boleh menarik atau lem dua palam.
 2. Untuk batang, masukkan keseluruhan botol ke bahagian atas botol yang dipotong dari atas. Buat 3 lebih daripada kosong ini dan pasangkannya pada yang pertama pada setiap sisi dan dari atas, dengan itu, kambing itu jumlah volume pinggang yang diperlukan.
 3. Leher akan berfungsi sebagai botol dua liter, yang perlu dikuatkan pada badan pada sudut kira-kira 120 darjah supaya gabus di atas.
 4. Kepada leher (di gabus) tetapkan kepala.
 5. Untuk kaki, potong bahagian atas botol dua liter dan masukkan ke dalamnya sebotol isi padu yang lebih kecil (1.5 liter). Buat tiga lagi kosong tersebut dan pasangkan kaki ke batang di bahagian yang luas ke atas.
 6. Dari bahagian bawah botol dua liter membuat bulu, mengikat mereka di antara mereka, dan memakai batang. Di bawah perut pinggir mantel bulu bersatu.
 7. Cat cat domba dengan cat putih dan lukis mata hitam.

Memohon botol plastik bukan sahaja untuk tujuan hiasan, tetapi juga dengan kebaikan taman. Lagipun, ia sentiasa dihuni oleh pembantu kecil penduduk musim panas - pelbagai burung yang mengumpul hama dari pokok-pokok. Pada musim panas yang panas, mereka mempunyai sesuatu untuk dimakan, tetapi pada musim sejuk ia lebih sukar untuk mendapatkan makanan. Itulah apabila pengumpan digantung di taman akan berguna. Dan jika anda melibatkan kanak-kanak dalam proses ini, anda mendapat manfaat ganda: untuk kanak-kanak - satu aktiviti yang menarik dan kesenangan, dan untuk burung - sebuah rumah yang selesa dengan bijirin.

Pengumpan yang paling mudah boleh dibuat dari botol plastik 5 liter besar, hanya dengan memotong kedua-dua belah lubang besar dalam bentuk lengkungan.

Untuk mengelakkan burung daripada mencederakan kaki mereka di pinggir tajam botol, mereka mestilah dipelopori terlebih dahulu atau ditutup dengan pita elektrik.

Bagi mereka yang jarang berlaku di negara ini pada musim sejuk, feeder yang mengisi secara automatik adalah berguna.

Anda boleh membuatnya dari botol dan dua sudu kayu:

 • lakukan dua lubang dalam botol antara satu sama lain, manakala yang kedua harus terletak sedikit lebih rendah;
 • membuka botol dan ulangi prosedur di belakang;
 • masukkan ke dalam lubang sudu silang silang.

Selepas botol dipenuhi dengan makanan, ia akan dituangkan ke dalam sudu melalui lubang-lubang kerana ia dikosongkan.

Tempat yang selesa untuk berehat dari cara yang baik

Bukan sahaja burung, tetapi pemiliknya sendiri mesti mempunyai sudut terpencil di kalangan kehijauan, di mana pada malam musim panas yang hangat anda boleh menikmati secawan teh, bernafas dalam aroma alam. Ramai orang lebih suka meletakkan gazebos kayu di taman. Mereka sangat cantik, anda tidak boleh berhujah dengan ini, tetapi mereka memerlukan pelaburan kewangan tertentu. Tetapi dari plastik murah dan marah bukan sahaja mewujudkan kawasan rekreasi, tetapi juga melengkapi sepenuhnya.

Gazebo adalah salah satu kraftangan yang paling besar untuk memberikan botol plastik. Tetapi gazebo plastik mempunyai dua kelebihan yang besar:

 • ia mudah dipasang;
 • akan bertahan lebih daripada satu tahun tanpa merosakkan bahan.

Mungkin satu-satunya kelemahan pembinaan adalah kehadiran sebilangan besar botol, yang dalam koleksi harus disimpan di suatu tempat.

Bagaimanakah gazebo kelihatan, hanya bergantung kepada keinginan pemiliknya, dan, dengan sewajarnya, mengenai ketersediaan "bahan binaan":

 1. Jika botol tidak terlalu banyak, mereka boleh diletakkan di dinding, dan bumbung diperbuat daripada profil atau logam.
 2. Tetapi jika anda membuat tidak hanya dinding, tetapi juga bumbung botol, anda akan mendapat rumah musim panas yang sebenar, yang, dengan cara itu, akan menjadi hangat sehingga akhir musim gugur, kerana plastik sangat baik untuk menjaga suhu.
 3. Pilihan yang paling mudah kawasan rekreasi - kanopi biasa yang akan melindungi dari matahari dan hujan. Mereka yang menganggap kraf plastik kasar dan hodoh, anda hanya perlu membuat kanopi bekas yang telus dan cat bahagian bawah (hanya dalam bentuk bunga a) dakwat berwarna. Segera rasa tak bernilai, ia seolah-olah bahawa di atas kepalanya digantung awan rama-rama, bunga. Satu gelombang janggal tangan - dan mereka segera terbang.

Langsir praktikal di gazebo

Yang untuk musim panas banyak udara segar, tetapi juga, malangnya, dan debu. tulle Plain memerlukan basuhan kerap, manakala tirai plastik tidak mengumpul sebanyak debu dan "mencuci" ia tidak mengambil mungkin - hanya bilas dengan air dari hos (sudah tentu, jika apa-apa buta tidak tergantung di dalam rumah).

Untuk tuan rumah yang romantis dan romantis, langsir lembut bahagian bawah botol plastik, yang diikat pada pangkal, akan sesuai.

Bagi orang-orang bertenaga yang suka warna-warna cerah, langsir gabus, dipasang pada prinsip yang sama, lebih sesuai.

Sebuah meja, seorang Utsmaniyah, kerusi berlengan dan juga sofa di pergola juga boleh dibuat dari botol plastik. Perabot lama dari rumah juga sesuai untuk rekreasi luar, tetapi seperti langsir, akhirnya akan menjadi sekumpulan debu. Di samping itu, untuk membuat sofa kayu di jalan agak sukar, kerana perabot itu cukup besar dan berat. Tetapi menyusun semula kerusi plastik tidak sukar.

Mengumpul perabot tidak sukar - hanya perlu mengetatkan botol dan saling bersambung dengan pita pelekat, memberikan bentuk yang diingini. Untuk jahitan empuk untuk mengikat atau menjahit jubah - dari sisi tiada siapa yang akan meneka apa yang sebenarnya mereka buat.

Untuk sofa kes dermatitis lebih sesuai.

Jika petang malam dirancang, perlu dilakukan pencahayaan di arbor. Untuk menghidupkan mentol lampu, anda boleh memotong botol itu menjadi dua bahagian dan membuat plafond sederhana dari bahagian atas dan cat atau tutupnya dengan benang berwarna.

Dalam candeliga plastik lebih baik menggunakan mentol lampu yang ekonomik - mereka tidak begitu panas, dan tidak akan mencairkan bahan.

Dalam versi yang lebih rumit, candelier dipasang dari serpihan daun atau bunga yang diukir dari botol berwarna.

Aksesori taman untuk bekerja di taman

Ke kawasan pinggir bandar kelihatan cantik dan kemas, perlu menjaga setiap masa - rumpai rumpai, mengumpul daun yang jatuh dan serpihan kecil. Untuk ini anda memerlukan alat. Sudah tentu, tidak mungkin untuk membuat cangkul atau meraih daripada plastik, tetapi lebih banyak contoh mudah adalah mungkin.

Pengrajin rakyat telah lama mengetahui cara menggunakan botol plastik dengan manfaat untuk diri mereka sendiri dan dengan tabungan untuk anggaran keluarga. Lagipun, jika sudu tiba-tiba pecah, tidak perlu lagi berjalan ke kedai untuk yang baru. Dari sisa isi rumah, yang terdapat di setiap rumah, anda mendapat banyak perkara yang berguna tanpa kos tambahan:

 1. Scoop.
 2. Penyapu.
 3. Baldi.
 4. Basuh air.

Dari botol plastik anda boleh membuat perkara yang berguna bukan sahaja untuk taman, tetapi untuk taman. Ini boleh menjadi kraf kecil dalam bentuk scarer, serta pembinaan lebih besar seperti rumah hijau.

Kebanyakan petani dacha menanam benih taman sayuran mereka sendiri. Ada yang melakukannya di apartmen, tetapi lebih banyak benih yang berkualiti diperolehi dari rumah hijau - terdapat haba dan cahaya yang mencukupi.

Anda tidak boleh bercakap tentang kos, tetapi untuk kekuatan, rumah hijau yang terbuat dari botol plastik pasti akan bertahan lebih lama daripada tempat perlindungan filem atau kaca.

Untuk meningkatkan kehidupan rumah hijau dari botol plastik, ia adalah wajar untuk memakai asas dan untuk menggunakan profil logam.

Versi rumah hijau yang paling mudah melibatkan pembinaan dinding seluruh botol, yang dipasang di antara satu sama lain.

Sedikit lagi akan perlu untuk menghiasi dengan plat hijau, tetapi ia akan menjadi lebih panas. Dalam kes ini, adalah perlu untuk memotong walaupun bahagian-bahagian dari botol dan mengikat (menjahit) mereka di antara mereka dalam bentuk kain. Dari sela-sela yang sudah siap untuk memasang rumah hijau.

Untuk penyiram tukang kebun tidak kurang penting daripada kehadiran rumah hijau. Daripada sistem penyiraman yang siap di taman anda boleh menggunakan botol plastik. Mereka perlu sama ada tergantung di atas belukar, dengan membuat lubang di bahagian bawah terlebih dahulu, atau digali ke dalam tanah.

Di samping itu, pemercik yang baik dihasilkan dari botol - anda hanya perlu membuat lubang kecil di dalamnya dan hubungkannya ke hos air.

Pemberontak dari botol plastik akan membantu untuk menggerakkan molehammer dari tapak musuh terburuk. Dia bukan sahaja membajak katil, menggali terowongnya, tetapi juga merosakkan sistem akar tumbuh-tumbuhan ketika dia bergerak, merampas petani penuaian masa depan.

Jika anda memotong dinding sampingan di dalam botol, bengkokkannya dan letakkan bekas pada batang keluli, dengan angin ribut botol akan berputar dan membuat bunyi. Bunyi melalui rod akan pergi ke tanah dan menghilangkan tahi lalat keinginan untuk mengurus di tempat yang bising ini.

Senarai apa yang boleh dilakukan dari botol plastik dengan tangan anda sendiri agak panjang. Ini hanya beberapa kraftangan yang menjadikan kehidupan lebih mudah untuk penduduk musim panas. Setuju - lebih baik untuk mendapatkan lebih banyak botol daripada mencemarkan alam sekitar. Menjaga alam dan bekerja dengan keseronokan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

75 − 68 =