Kraf dari manik tangan sendiri

Kraf dari manik tangan sendiri

Manik - ini adalah bahan dari mana anda boleh melakukan apa saja, apa sahaja. Malah perkara yang paling tidak disokong dengan bantuan manik-manik kecil ini boleh dihiasi dengan cara yang asli dan memberikannya wajah perayaan. Di samping itu, kerja dengan manik adalah aktiviti yang sangat menarik dan menarik.

Sudah tentu, untuk kanak-kanak termuda ia tidak sesuai, tetapi dari usia 5-6, kanak-kanak lelaki dan perempuan boleh mula membuat artikel tangan buatan tangan yang mudah. Biasanya, pada mulanya anak-anak membuat patung haiwan kecil lucu dan perhiasan kecil, sebagai contoh, gelang di tangan.

Kemudian, apabila kanak-kanak mempelajari teknik biji kayu dan belajar untuk memahami skema, dia akan dapat membuat kraf yang berbeza dari manik dengan tangannya sendiri, termasuk yang agak rumit. Khususnya, pada malam cuti yang akan datang, bayi akan dapat membuat aksesori asli untuk menghiasi pedalaman, serta perkara-perkara yang baik untuk hadir kepada saudara-saudaranya.

Dalam artikel ini, kami menawarkan beberapa arahan terperinci tentang cara membuat manik buatan sendiri untuk pemula, dengan bantuan yang setiap anak dapat memahami dengan sempurna kerumitan bekerja dengan bahan ini dan membuat hiasan asli sendiri.

Kerja buatan tangan mudah untuk anak-anak anda

Artefak paling mudah adalah patung-patung binatang dari manik-manik berwarna-warni dan wayar halus. Sebagai peraturan, dalam manik ini saiz dan tekstur yang sama digunakan, tetapi ada pengecualian. Semua elemen dan peraturan yang diperlukan untuk sambungan mereka untuk membuat kerajinan seperti ini sentiasa ditunjukkan dalam gambar rajah.

Khususnya, untuk pemula arahan visual berikut akan sesuai, dengan bantuan yang mana walaupun seorang anak dapat dengan mudah memikirkan cara melakukan ini atau kerajinan:

1

Bagaimana langkah demi langkah membuat artikel buatan tangan Paskah dari manik?

Pada malam Paskah, atau Kebangkitan Terang Kristus, karya lebah menjadi sangat relevan. Dengan teknik ini, anda boleh menghiasi telur dengan cara yang asal dan membuat hadiah untuk orang yang anda sayangi. Di samping itu, setelah menghabiskan sedikit masa, anda boleh membuat kraf menarik untuk menghiasi rumah anda dengan manik-manik.

Khususnya, dengan bantuan arahan terperinci berikut, anda akan dengan mudah memahami cara membuat telur Paskah asli dari manik-manik dan manik-manik:

 1. Cara yang paling mudah ialah memalsukan telur plastik dengan rentetan manik. Untuk melakukan ini, ambil benang panjang dan lem akhirnya ke telur, dan kemudian, mengikat pada beberapa manik, mengikat permukaannya dan perlahan-lahan memperbaiki hiasan dengan gam. Sekiranya anda ingin mendapatkan telur berwarna, ubah warna manik setiap 10-15 cm.

Untuk mencipta kraf kedua, anda akan memerlukan telur buih, yang boleh anda buat sendiri, manik putih besar, jahitan dan pin, "jilbab." Letakkan manik pada setiap pin dan kemudian gelang.

Selepas ini, pinkan dengan cepat pin pada asas, secara beransur-ansur mengisi semua lompang. Anda akan mendapat telur yang sangat asli, yang boleh anda berikan kepada orang yang anda sayangi.

Pokok bonsai sangat sesuai dengan pedalaman, terutamanya jika ia dibuat dengan tangan. Untuk melaksanakan kraf ini sendiri, kelas induk berikut akan membantu anda:

 1. Di tengah-tengah dawai, 45 cm panjang, membuat 8 gelung 8 manik masing-masing.
 2. Twist kedua-dua hujung dawai itu bersama-sama dan pilah tunas.
 3. Campurkan 3 putik ke dalam satu bundle.
 4. Ulangi langkah-langkah di atas sehingga anda mempunyai 50 balok yang sama.
 5. Sambungkan 3 bungkus bersama-sama dan wind thread - ini akan menjadi pangkal cawangan.
 6. Ambil 2 kali 2 tandan, benangnya dengan cara yang sama dan pasangkannya ke pangkalan.
 7. Begitu juga, buat beberapa cabang lagi dengan pangkal 2 rasuk dan 4 cabang dari saiz yang sama.
 8. Gabungkan cawangan bersama-sama.
 9. Teruskan untuk menggabungkan, membentuk pokok.
 10. Bend bahagian bawah dawai.
 11. Buat pangkal alabaster dan dekorasi pokok pilihan anda sendiri. Dekorasi yang indah sudah siap!

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Kraf dari manik dengan tangan mereka sendiri: bunga, skema untuk pemula, foto

Ke depan, perlu diingat bahawa kraf manik cukup mudah untuk dilakukan, tetapi memerlukan ketepatan dan tumpuan, kerana kerja itu datang dengan bahan yang cukup kecil.

Untuk pemula, kami menawarkan untuk menguasai teknik tenunan bunga. Mereka sentiasa boleh berguna secara berasingan. Sebagai contoh, untuk menghias apa-apa barangan dan aksesori: beg, bingkai foto, peti, rantai, kerongsang dan sebagainya. Dan anda boleh mengumpul sejambak dari mereka atau membuat tanaman yang menakjubkan di dalam periuk yang kelihatan seperti yang sebenar. Barang-barang buatan tangan semacam itu harus menghiasi pedalaman atau memberikan kepada kawan-kawan sebagai cenderahati.

Bunga yang terang dari manik

Ia boleh menjadi dan violet yang indah, dan orkid yang megah, dan bunga mawar, malah menghiasi zarah-zarah gondok. Setelah menguasai beberapa helah dan intipati tenun, seseorang dapat mengabadikan dan membuat komposisi yang mempesona dari bahan yang luar biasa seperti manik.

Petua untuk Wizards Permulaan

Mereka yang memutuskan untuk menguasai kemahiran manik tenunan dan buat dengan tangan mereka sendiri kraf mudah, bunga, dalam artikel ini kemudian menunjukkan skim dan keterangan bagi keseluruhan proses, tetapi sebelum permulaan proses yang perlu untuk menyediakan dengan baik dan memilih bahan.

Alat untuk menenun manik

Pertama, pilih manik yang baik. Untuk mula menguasai jenis ini, banyak yang akan menganggapnya cukup untuk membeli manik Cina murah. Tetapi ini adalah khayalan. Ambil hanya manik yang baik. Mereka sendiri meminta kerja dan memberi inspirasi kepada proses kreatif. Apa-apa kerja yang dilakukan dari bahan yang baik akan kelihatan baik.

Kini mari kita bercakap tentang wayar, ini adalah elemen yang sangat penting dalam kerja manik. Ia diperbuat daripada manik dan mengikat mereka dalam produk. Wayar mengambil ketebalan purata. Nipis tidak akan memegang bentuk butiran yang dimaksudkan dengan betul, tetapi yang tebal akan mengalihkan perhatian diri dan mengganggu keharmonian keajaiban yang diciptakan.

Manik lily halus

Untuk berusaha membuat kraf, anda perlu menggunakan skema. Bagi setiap jenis bunga ia sendiri. Setelah beberapa unsur ditenun bersama, mereka perlu disatukan. Jadi ternyata kerajinan yang indah dan utuh.

Sebelum bekerja adalah perlu untuk menyediakan segala-galanya. Jangan mengabaikan peringkat persiapan ini. Ia amat penting untuk organisasi yang kreatif dalam proses kreatif.

Bunga dari manik

Jadi, apa yang perlu dilakukan dan bagaimana mengatur tempat sebelum kerja:

 1. Menyebarkan kain yang ringan dan tidak licin di atas permukaan kerja.
 2. Pilih hanya manik dan warna yang diperlukan untuk kerja-kerja tertentu, tersebar dalam buasir, dalam warna pada rata, permukaan berliang kepada manik dan tiada rungutan daripada tergelincir.
 3. Sediakan potongan-potongan kecil memancing (jika anda bercadang membuat bunga dari garis) dan kawat. Mereka perlu dipotong dengan gunting kecil yang tajam.
 4. Sediakan skema yang dapat difahami, yang mesti dibuat terlebih dahulu, dan perhatikan semua warna untuk elemen ini atau itu.

Apabila semua ini dilakukan, berani memulakan kreativiti. Berikut adalah penerangan terperinci mengenai skim dan proses kerja bunga dari manik, secara berperingkat.

Langkah demi langkah menenun foto

Sekarang mari kita lihat langkah-demi-langkah, penciptaan artikel buatan tangan dari manik, skema warna untuk pemula dan gambar terperinci mengenai proses kerja mereka.

Kami mencadangkan untuk membuat sekeping seni menakjubkan - periuk mawar. Untuk ini, kita akan membincangkan secara terperinci cara menenun bunga mawar. Dan apabila anda membuat beberapa tunas dan daun sedemikian, tidak sukar bagi anda untuk mengumpulnya dalam semak belukar dan mengikatnya dalam periuk hiasan. Sekarang mengenai segala perkara secara terperinci.

Menenun rancangan dari manik

Untuk kerja, kita perlu menyediakan manik-manik dua warna. Untuk tunas, ambil merah jambu atau merah, anda boleh kuning, apa sahaja yang dikehendaki. Untuk batang dan daun - hijau.

Variasi mawar menenun dari manik

Sekarang ikuti rajah pada gambar dan lakukan segala-galanya secara perlahan-lahan, perlahan-lahan. Jangan tali manik terlalu rapat ke wayar dan jangan jurang.

 1. Pertama, perlu membentuk 3 gelung dengan manik-manik strung warna yang dipilih untuk putik. Terdapat 9 manik pada setiap lubang kelopak mata.
 2. Sekarang tambah beberapa manik lagi dan masukkan tepi wayar ke dalam manik tengah, seretnya.
 3. Sekarang mari kita lulus wayar melalui gelang luar dan 7 manik, atur tudung di bahagian bawah.
 4. Kami mempunyai 5 kelopak, mereka disambungkan dan dipintal ke dalam tunas yang ada di dalamnya.
 5. Kini menenun daun dari manik hijau seperti yang ditunjukkan dalam foto. Ini adalah teknik tenunan Perancis. Kami membetulkan daun-daun tersebut ke bawah dari bawah. Kami menetapkan dengan wayar.

Kelas induk mawar menenun

Di sini putaran pertama kami siap. Buat beberapa tunas sedemikian dan daun hijau besar, untuk merangka komposisi. Kumpulkan semua cawangan mawar dalam satu komposisi dan letakkan di periuk kecil yang hiasan, memasang di dalam pada plaster atau buih.

Dan kini kami menawarkan untuk membuat chamomile dari manik-manik:

 1. Ambil manik-manik putih dan kuning, serta wayar.
 2. Jangan memotong wayar dari tukul, letakkan manik putih di atasnya. Manik perlu ditaip begitu banyak untuk mendapatkan panjang 40 cm dengan manik-manik itu ditaip.
 3. Sekarang kita membentuk kelopak kelopak daisy. Panjang setiap kelopak adalah kira-kira 2 cm. Kami melipat tepi dawai dengan manik-manik dan memutar wayar, membentuk gelung. Jadi kita buat 9 gelung.
 4. Sekarang giliran pusat kuning. Ambil wayar kuning 10 cm dan manik kuning. Letakkan 10 keping pada dawai dan bentuk gelung, kemudian pada ujung yang lain, taipkan 5 manik lebih banyak dan benarkannya ke dalam gelung, ketatkan dawai.
 5. Kini kami mengumpul bunga. Masukkan wayar dengan pusat kuning di dalam gelung putih dan kirakan wayar di bahagian bawah bunga.
 6. Untuk chamomile, anda boleh membuat daun mudah dan mengikatnya ke batang
 7. Satu batang chamomile boleh dibungkus dengan pita hijau dengan pita atau pita hijau.
 8. Lakukan beberapa chamomile seperti itu dan masukkan ke dalam pasu.

Skim menenun chamomile

Violet: tenunan bunga dan kelopak hijau

Dan sekarang, mari kita cuba membuat bunga violet. Dari manik-manik, ternyata kecantikan ajaib. Untuk kerja, kita perlu menyediakan wayar dan manik warna ungu untuk kelopak bunga, kuning untuk tengah, hijau untuk daun.

 1. Pertama kita buat bunga. Untuk kemudahan di tempat kerja, dail sekaligus banyak manik-manik pada kawat, tanpa memotong hujungnya dari hamper, kerja sudah dengan manik-manik yang berada di dawai.
 2. Kelopak pertama dibentuk seperti berikut: mengambil 6 manik, membuat gelung, kemudian, di sekitar gelung gelung lain sekitar. Ini adalah satu kelopak.
 3. Tarik manik cukup erat bersama-sama.
 4. Buat beberapa kelopak semacam itu untuk satu ungu (5-7 kelopak), hanya membentuk dan memutarkan gelung bersama-sama.
 5. Untuk tengah, dail 8 manik kuning pada dawai dan buat gelung. Begitu juga, buat gelung kedua. Twist mereka di antara mereka dan melekat di dalam bunga violet. Bend wayar ke bawah.
 6. Batang boleh dibungkus dengan pita hijau dengan pita atau pita hijau.

Skim menenun chamomile dari manik

Anda boleh membuat bunga sedemikian untuk satu komposisi. Anda secara bebas boleh mengubah saiz bunga, menambah atau mengurangkan bilangan manik dalam kelopak dan bilangan kelopak sendiri. Bagi midlet, anda juga boleh menggunakan lebih banyak manik-manik.

Buat kelopak hijau ke ungu dan letakkan dalam sejambak yang boleh diletakkan di dalam periuk. Dalam sejambak ini mungkin beberapa bunga besar dan beberapa kecil. Susunkan komposisi di sekitar daun. Jadi violets akan menjadi seperti sebenar.

Satu lagi variasi tenunan violet dari manik

Seterusnya adalah beberapa lagi gambar biji kayu dengan tangan mereka sendiri dan skema untuk pemula untuk menenun bunga.

Violet diperbuat daripada manik

Untuk lebih baik dan lebih jelas memahami proses tenunan atau membuat bunga manik dengan tangan anda sendiri, lihat video untuk pemula, di mana skim dan kerja diterangkan secara terperinci.

Kerja keras tetapi berkesan

 • Krim untuk Kulat Eksotik Kaki
 • Kapsul dari parasit
 • Kompleks Sustalife untuk pemulihan bersama

Manik - bahan yang hebat untuk kreativiti. Dari situ anda boleh membuat pokok berwarna-warni, bunga. Kerajian itu, yang dibuat oleh tangan sendiri, akan mengubah rumah itu, membawa ia suatu catatan perbaikan dan perbaikan.

Akibatnya, ia akan menjadi sangat halus, berwarna-warni. Untuk kerja kreatif bahan-bahan berikut diperlukan:

Sebagai pendirian, anda boleh menggunakan bekas kaca yang sesuai, sebagai contoh, pasu, roset dalam atau candlestick.

Bagaimana untuk menenun dari manik dengan bantuannya, akan mendorong skim ini.

Mula melipat wayar hampir separuh, tetapi tidak sampai akhir. Masukkan tiga jari tangan kiri ke dalam gelung terbentuk dan putar wayar di tempat ini, seperti ditunjukkan dalam angka kedua.

Jalankan elemen, bergantung pada kiasan lajur kiri, tidak memberi perhatian kepada penomboran.

Berikut adalah cara menenun manik-manik dalam bentuk daun. Bagi pemula dengan skim, lebih mudah untuk memahami selok-belok proses. Selepas anda membuat 50-100 kekosongan yang sama (jumlah mereka bergantung pada saiz pokok), mula membuat bunga dari manik.

Mereka menguasai dengan bantuan kaedah gelung. Anda perlu membuat kosong yang terdiri daripada dua bulatan, di tengahnya akan ada 5 manik. Membantu anda membuat bunga dari litar manik.

Seterusnya, buat stamen untuk setiap bunga. Potong sekeping kawat, tali 5-6 manik di atasnya, di bawah setiap wayar berpusing dan biarkan jarak 1-1.5 cm di antara mereka. Masukkan kosong ini ke tengah-tengah bunga.

Kumpulkan shamrock itu, melampirkan satu lembar ke kawat, dan dua di sisi, sedikit meregangkannya, menekan dengan dua jari. Thread wayar dengan flos atau rentetan. Buat 3 elemen yang sama, hubungkan mereka dan juga kain kawat dengan benang coklat.

Kekosongan semacam itu akan digantikan dengan cawangan berbunga. Untuknya, anda perlu menyambung 2 trefoils dan 1 bunga.

Sekarang anda perlu mengumpul cawangan utama pokok dari manik-manik. Untuk pasangan ini memutar cawangan bunga dan trefoils. Kemudian balut wayar dengan pita bunga.

Bercakap tentang cara membuat pokok dari manik, anda perlu memberitahu bahawa anda pertama mengarang semua cawangan. Membahagikan mereka kepada 2 atau 3 kumpulan, dan kemudian dimasukkan ke dalam bekas kaca gipsum yang disediakan dan letakkan cawangan di dalamnya.

Selepas itu, anda perlu menyuntik tekstur batang. Tambah gam PVA ke gipsum, campurkan untuk mendapatkan jisim likat. Letakkannya pada laras, memberikan kekasaran yang nyata dan kekasaran. Apabila penyelesaian ini kering dengan baik, pokok-pokok manik, atau sebilangan batangnya, ditutup dengan beberapa lapisan cat akrilik, dan kemudian dengan varnis. Perhatikan bahawa setiap sebelumnya telah dikeringkan dengan baik, hanya kemudian gunakan yang berikut.

Telur Faberge untuk Paskah dari manik-manik

Mereka boleh dibuat untuk Paskah yang terang dan menghias rumah dengan cara ini. Ciptaan buatan semacam itu akan menjadi hadiah yang luar biasa bukan sahaja untuk percutian ini, tetapi untuk apa-apa acara riang yang lain.

Pertama, anda perlahan-lahan mengeluarkan kandungan dari telur. Untuk melakukan ini, di tengah-tengah ujungnya yang tajam, buat kemurungan kecil, contohnya, dengan jarum, dan yang lain - lebih sedikit lagi. Di sini dan memegang telur, meniup kandungannya.

 • Baca semakan ubat komprehensif untuk buasir Proctolol
 • Bagaimana menurunkan berat badan pada 20 kg - ulasan sebenar mengenai Guarchibao

Perlahan-lahan bilas bahagian dalam dengan meniup air. Kini meterai lubang kecil dengan sekeping kertas. Potong lilin itu ke dalam kepingan, cairkannya dalam satu senduk.

Isikan parafin di dalam telur melalui pembukaan besar.

Memandangkan gam tidak jatuh ke atas lilin parafin, mengikis jisim berlebihan dengan pisau dan menutup lubang dengan kertas, yang akan mematuhi lilin plastik yang masih belum dibekukan sepenuhnya.

Potong hujung melengkung klip di klip, potong thread ke dalam jarum, membuat simpulan. Lampirkannya ke tengah tepi telus telur, ayunkannya dengan klip dari klip.

Tuangkan manik pada plat rata, kumpulkan pada benang ini selama 10 cm Tuangkan gam pada sekeping kecil telur cenderamata dan meletakkan manik dalam bentuk lingkaran.

Apabila benang berakhir, potong di sekitar jarum, gam itu. Akhir benang seterusnya akan tetap dengan gam seterusnya dan terus menyusun manik.

Ini adalah bagaimana manik telur Paskah berlaku. Jika anda mempunyai bahan yang tersisa, buat satu atau lebih cenderahati. Untuk melakukan ini, anda boleh mencampur manik dan menyusunnya dalam susunan yang kacau atau membuat bahagian atas dan bawah jadi, dan pusat 2-3 warna yang diedarkan secara simetrik.

Berikut adalah satu lagi variasi mudah tenunan dari manik, untuk pemula dan anak-anak untuk membuat serangga yang menarik seperti itu akan mudah.

Bagaimanakah rama-rama diperbuat daripada manik?

Untuk kerja-kerja bahan berikut diperlukan:

Mereka akan memberitahu anda bagaimana rama-rama dari manik-manik skema dibuat.

String di bahagian tengah wayar satu kepingan coklat manik. Kemudian biarkan hujung wayar bertemu antara satu sama lain, memakai mereka manik seterusnya. Akan membantu memahami bagaimana rama-rama dibuat pada peringkat ini dari skema manik tenunan.

Oleh itu, teruskan membuat batang ke sayap bawah. Pada ketika ini, cabut dua keping dawai, bagi setiap daripada mereka, menyusun 18 keping manik berwarna-warni. Lipat bahagian ini dalam bentuk setitik, seperti yang ditunjukkan dalam rajah, benang kedua-dua hujung dawai melalui manik kelima pada badan, dan sayap rama-rama bawah siap.

Bagaimana rama-rama ini diperbuat daripada manik dibuat, kelas induk jelas menjelaskan. Oleh itu, anda memerlukan manik-manik oren, merah, hitam dan kuning.

Satu lagi skim akan membantu mewujudkan serangga hijau atau warna lain.

Itulah bagaimana rama-rama yang indah diperbuat daripada manik dibuat. Bagi pemula, skim, penerangan dan gambar akan membantu mempermudahkan proses ini, membuat bukan sahaja serangga, tetapi juga pokok tiga dimensi, telur Paskah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 4 = 11