Kraf dari plat guna

Kami membuat artikel dari plat pakai buang

Kraf dari piring boleh guna boleh dibuat dengan kanak-kanak yang berbeza umur. Apa yang menggembirakan saya adalah bahawa bahan untuk pembuatan menghasilkan satu sen, dan kadang-kadang hanya terletak di rumah tanpa kerja apa pun. Untuk membuat kraf dari pinggan yang boleh guna adalah mudah. Perkara-perkara semacam itu pasti menarik minat anak-anak.

Apa yang boleh dilakukan dari bahan tersebut? Contohnya, plat kertas boleh dicat dengan pen, cat dan pensil. Sekiranya terdapat tanah liat, maka anda boleh mengukir bentuk haiwan. Menggunakan kertas berwarna, anda boleh membuat pelbagai jenis haiwan, seperti anjing atau kura-kura. Ada yang membuat topeng karnival. Sebagai contoh, ia boleh menjadi singa. Apa yang hendak dibuat topeng, anda perlu cat plat itu sendiri dalam kuning, di dalamnya anda harus menarik moncong binatang itu. Untuk membuat haiwan yang lebih kompleks, disyorkan untuk menggunakan dua plat.

Memandangkan kraf dari pakai boleh guna, anda tidak boleh melupakan burung hantu. Perkara sedemikian boleh membuat kanak-kanak berumur lebih tua. Untuk membuat artifak dari plat guna tunggal, anda perlu menyimpan: gam, dua plat, cat, gunting, kertas berwarna dan berus.

Membuat burung hantu di rumah

1. Pertama cat dua plat dalam coklat, kemudian biarkan kering.

2. Potong dua lingkaran kuning besar dari kertas berwarna, serta dua lingkaran putih dengan diameter yang lebih kecil dan 2 lingkaran hitam kecil.

3. Potong paruh burung hantu dari kertas oren.

4. Potong satu pinggan separuh dengan gunting. Akibatnya, anda akan mempunyai sayap.

5. Kemudian gamkan mata dan paruh ke pinggan.

6. Selepas itu, gamkan sayap ke bahagian belakang plat keseluruhan. Itu sahaja, anda mendapat burung hantu malam.

1

Mainan sedemikian boleh digunakan dalam teater boneka. Anda juga boleh membuat bingkai foto dari pinggan. Untuk ini, ia perlu dicat. Ubur-ubur yang cantik akan diperolehi jika anda memasang reben ke dalam pinggan.

Apa lagi yang boleh anda buat kraf dari pakai buang? Sebagai contoh, katak. Untuk menciptanya, anda perlu:

• kertas berwarna (hitam, putih dan merah);

• dua acuan telur;

1. Warna plat, acuan dari telur ayam dengan cat hijau.

2. Potong bahasa dari kertas merah, dan bulatan kecil (ini akan menjadi mata) - dari hitam, putih.

3. Dari sisi yang tidak disentuh, sapukan lidah, selepas melipat pinggan separuh.

4. Kemudian tampal "mata" 9raquo;. Itu sahaja, katak sudah siap.

Kraf dari pinggan boleh guna pelbagai warna

Peralatan pinggan warna juga dijual. Plat, sebagaimana anda faham, tidak perlu cat. Kraf boleh dibuat dari mereka segera. Sebagai contoh, jika anda boleh memotong ikan dari plat berwarna. Mereka boleh diletakkan di dalam akuarium yang ditarik di atas kertas.

Jika selain plat anda masih mempunyai cawan plastik, maka anda boleh membuat hadiah yang menarik dengan anak itu.

Untuk membuat sejambak yang anda perlukan:

• plat plastik hijau dan putih;

• Cawan plastik kuning.

Pembuatan artikel dari plat pakai buang

1. Potong kelopak camomile putih, dan dari batang hijau. Hati bunga akan menjadi bahagian bawah gelas. Mereka juga perlu dipotong.

2. Selepas itu, gam semua butiran chamomile.

3. Letakkan bunga yang dihasilkan dalam kaca kuning. Itu sahaja, sejambak siap.

Sekarang anda tahu cara membuat kraf dari plat pakai buang, gambar produk yang menarik dibentangkan dalam artikel kami. Kami berharap terima kasih kepada cadangan kami, anda boleh membuat perkara lucu di rumah. Aktiviti sedemikian akan membolehkan untuk mengembangkan imaginasi dan kebolehan kreatif kanak-kanak. Semoga berjaya!

Kraf dari plat pakai buang sendiri

Buat paus yang menawan, buah berair, kepiting merry, angsa kuning lucu dari pinggan pakai buang! Wadah pakai buang boleh melayani perkhidmatan yang baik bukan sahaja semasa bercuti atau berkelah - jika dikehendaki, ia dapat dengan mudah diubah menjadi bahan serbaguna untuk kreativiti anak-anak.

Kraf dari hidangan sekali pakai dibezakan dengan kesederhanaan pembuatan, kelantangan, kejelasan bentuk dan pelbagai. Kanak-kanak dengan keseronokan mengubah cawan biasa, sudu, garpu dan plat ke dalam imej yang tidak biasa. Terutama mudah untuk dijelmakan semula dalam pelbagai plat guna pakai yang berbeza.

Kraf dari plat pakai buang sendiri

Untuk membuat pelbagai kraf dari piring sekali pakai dengan tangan sendiri - untuk kanak-kanak ia adalah tugas yang agak boleh dilaksanakan, tanpa mengira usia dan kemahiran setiap anak. Mereka akan dengan senang hati bertindak atas arahan orang dewasa untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. artikel kraftangan amat menarik diperbuat daripada pinggan kertas: tangan mereka sendiri anak-anak mereka akan dapat untuk melukis, menghiasi unsur-unsur hiasan yang berbeza dan mengubahnya menjadi watak yang paling luar biasa menggunakan gam kertas.

Varian kerja yang paling mudah adalah dengan mengambil satu plat asas, catnya dengan warna yang tepat dan lem pelbagai elemen untuk membuat imej yang diinginkan (atau lakukan tanpa mereka). Butiran ciri dipotong daripada kadbod, kertas berwarna, atau dibentuk dari plastik.

Dengan prinsip ini, anda boleh lakukan:

Buah dari plat guna

Kepiting dari plat guna

Zebra dari plat guna

Ikan dengan tangan kita sendiri

Singa dari plat guna

Bapa Frost dari plat guna

Anda tidak boleh menggunakan plat keseluruhan, dan sebahagian daripadanya - sebagai contoh, memotong pinggir garis lurus atau memotong sekeping bentuk yang diingini. Potongan piring yang digambarkan juga boleh digunakan dalam kraf sebagai elemennya. Dengan cara ini:

Angsa dari plat guna

 • dinosaur (bahagian-bahagian tubuhnya boleh dibuat mudah alih dengan menggunakan ular perkutut);

Frog diperbuat daripada kertas

Angka tiga dimensi yang menarik diperolehi dari satu bengkok plat di separuh:

 • burung: celah dibuat dalam plat bengkok, di mana lembaran akordion kertas yang dilipat (sayap) dimasukkan. Paruh jeruk segitiga dipotong dari kadbod, mata digunakan siap, kilang, atau buatan sendiri, kertas atau plastik;

 • Puteri katak: dilipat di separuh plat menjadi mulut, mata dan hidung dipotong dari pengangkutan dari telur. Eyelets disertakan dengan silia kertas, dan mulut dengan lidah besar.

Potong di pinggir plat pelepasan dan lekatkannya pada kadbod dengan daun tajam, anda boleh mendapatkan bunga yang luar biasa, yang, jika dikehendaki, dengan mudah boleh bertukar menjadi bingkai foto. The fringing untuk foto boleh dibuat dari pompons lembut atau bola plastik.

Dan setelah memotong seluruh plat dalam lingkaran dan meninggalkan pusat bujur, kami mendapat kobra yang paling nyata. Kami mewarna dalam warna yang betul, gam mata dan lidah bercabang. Selesai!

Melampirkan satu plat separuh dari yang lain, kita akan membuat bakul untuk bunga. Bunga-bunga itu sendiri boleh dilekatkan dari kertas atau dibentuk dari plastik, adunan asin atau jisim membentuk.

Ketumbar dengan bunga

Setelah memperoleh dua plat dengan stapler dan meninggalkan satu kelebihan terbuka, kami mendapat tubuh ikan paus pembunuh. Ia tetap hanya untuk merapikan sirip, ekor dan menetapkan di belakang mata air semburan dari dawai chenille biru.

Dan memotong pinggan ke dua bahagian dengan garis bergelombang, anda boleh mendapatkan dua sayap rama-rama. Tubuhnya dibuat dari silinder kadbod dari kertas tandas, antena - dari kawat chenille yang sama.

Itulah bagaimana anda boleh membuat zoo sebenar, mengambil sebagai plat guna pakai, kertas berwarna dan cat dengan berus.

Anda boleh meletakkan penilaian anda!

Komen mengenai "Kerajinan dari piring pakai buang dengan tangan mereka sendiri"

Terima kasih banyak. Pekerjaan yang unik. Kanak-kanak sangat suka.

Peralatan perkakas seperti apa yang boleh digunakan?

Baru-baru ini, perhiasan buatan tangan untuk rumah telah menjadi popular. Salah satu yang paling biasa adalah kerajinan buatan tangan yang terbuat dari plat guna. Pinggan mangkuk pakai buang boleh bukan sahaja item isi rumah yang mudah dan praktikal, tetapi juga bahan mentah yang sangat baik untuk membuat objek hiasan, aksesori dan pelbagai hadiah.

Mask "panda" dari plat pakai buang

Topeng adalah sifat yang sangat penting dalam banyak cuti kanak-kanak, drama, serta permainan. Salah satu yang paling disukai di kalangan kanak-kanak berumur berbeza adalah topeng haiwan. Plat pakai kertas boleh menjadi asas untuk membuat topeng yang indah "panda", yang akan menyenangkan setiap kanak-kanak.

Untuk membuat topeng "panda" anda perlu:

Kelas-kelas untuk membuat topeng "panda" dari plat kertas:

 1. Ambil pinggan kertas dan potong separuh daripadanya.
 2. Lingkarkan gam gam pada bahan kerja. Ini akan menjadi slot masa depan mata.
 3. Lubang-lubang dipotong dengan kemas.
 4. Pada kadbod hitam, lukis dua bulatan besar. Anda boleh menggunakan cawan sebagai stensil. Ini akan menjadi telinga masa depan untuk topeng.
 5. Potong telinga yang dilingkari di atas kadbod.
 6. Guna telinga yang disediakan ke pangkal masker. Untuk sambungan menggunakan gam PVA. Kepada telinga yang lebih baik dicincang dengan pangkalan, kencangkan mereka untuk beberapa waktu dengan pakaian.
 7. Lukis panda cat muka hitam.
 8. Potong bahagian bawah bahan kerja untuk mengelilingi topeng.
 9. Di sisi topeng, buat lubang dengan awl atau pukulan. Dalam lubang-lubang yang terhasil, benang gelang atau tali getah supaya topeng boleh dipakai.

Seperti topeng, tentu saja, akan menyenangkan setiap kanak-kanak.

Hadiah "bot" pada 23 Februari dari plat kertas

Seperti yang anda ketahui, 23 Februari adalah hari penting bagi setiap lelaki. Ia adalah pada hari ini bahawa semua wakil seks yang lebih kuat mahu menerima sesuatu yang istimewa. Pilihan yang ideal boleh menjadi kraftangan dengan tangan mereka sendiri dari hidangan sekali pakai. Kelebihan utama hadiah tersebut adalah bahawa mereka boleh dilakukan bersama anak-anak. Salah satu pilihan untuk hadiah pada 23 Februari boleh menjadi bot pinggan dengan tangan mereka sendiri.

Untuk membuat bot yang anda perlukan:

Kelas induk dalam membuat artikel buatan tangan pada 23 Februari:

 1. Ambil salah satu plat kertas dan cat berwarna biru. Benarkan kering dengan teliti. Ini akan menjadi laut yang kapal akan berlayar.
 2. Selepas mengeringkan dakwat, potong lubang panjang di tengah plat, sepadan dengan panjang bahagian bawah plat.
 3. Ambil pinggan kedua dan cat dalam warna lain dan keringkannya. Selepas membengkokkannya dengan separuh dan ayakannya di tepi dengan penahan. Ini adalah dek kapal.
 4. Dek yang diterima dimasukkan ke dalam bekas yang dipotong melalui lubang dalam piring yang disediakan di bawah laut.
 5. Perlahan-lahan masukkan sudu kayu di tengah-tengah dek kapal.
 6. Dari kertas berwarna, potong segitiga dan letakkan di atas tusuk, bergantian menusuk dari bahagian atas dan bawah. Harus mendapat belayar.
 7. Dari sekeping kecil kertas berwarna, potong bendera dan gam di atas layar.
 8. Jika dikehendaki, dekorasi bot dengan unsur-unsur hiasan, lukiskan cat putih di laut.

Sebarang ketua keluarga akan gembira dengan kraf yang diperbuat daripada pinggan pakai buang yang dibuat khas untuknya oleh keluarga yang penuh kasih dengan tangan mereka sendiri untuk menghormati cuti pertahanan tanahair.

Perhiasan untuk taman sentiasa sangat popular di kalangan penggemar berkebun. Ini tidak menghairankan, kerana terima kasih kepada perhiasan yang anda boleh menjadikan taman unik, mewujudkan suasana yang diperlukan di dalamnya. Malangnya, tidak semua orang mampu membeli perhiasan taman, kerana ini terlalu mahal untuk kesenangan. Walau bagaimanapun, alternatif yang sangat baik untuk aksesoris taman boleh dibuat kerajinan buatan tangan dari plat plastik. Salah satu pilihan untuk hiasan taman adalah kucing yang diperbuat daripada plat plastik.

Untuk membuat hiasan taman "kucing" perlu:

Kelas Sarjana dalam pembuatan meterai untuk taman:

 1. Ambil pinggan plastik dan berhati-hati memotong bahagiannya. Blok yang terhasil mesti mempunyai bentuk bulan. Ini akan menjadi batang kucing.
 2. Dari sekeping plastik yang lain, berhati-hati memotong arka kecil, yang akan menjadi ekor, bulatan dan dua segitiga kecil untuk moncong dan telinga.
 3. Sambungkan bulatan dan dua segitiga antara satu sama lain untuk mendapatkan wajah kucing. Selamatkannya dengan stapler.
 4. Bahagian badan kucing cat dengan cat. Adalah lebih baik untuk cat dalam beberapa peringkat, supaya warna lebih tepu. Izinkan keringkan.
 5. Sambungkan semua bahagian badan kucing dengan stapler.
 6. Dari kertas berwarna yang melekit, potong mata, hidung dan antena untuk kucing. Stick di muka.

Membuat hiasan ini mengambil sedikit masa, dan hasilnya melebihi semua jangkaan. Kucing yang dibuat akan menjadi hiasan yang sangat baik untuk mana-mana taman, memberikan suasana yang hebat.

Kraftangan yang diperbuat daripada pinggan mangkuk adalah cara terbaik untuk mengekspresikan diri dan kreativiti.

Mengambil asas sebagai plat pakai yang paling biasa, anda boleh membuat satu perkara yang unik yang akan membantu kedua-dua pemilik dan orang lain.

Rate artikel ini: (1 undian, skor purata: 5.00 daripada 5)

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

76 − 70 =