Kuasa gelombang mikro di watt

Kuasa gelombang mikro

Microwave kuasa adalah salah satu ciri utama yang menentukan keupayaan pembantu dapur ini. Dari parameter ini, bergantung kepada berapa banyak yang dimungkinkan untuk memanaskan dapur, hidangan apa yang boleh dimasak pada nilai ini atau yang ditetapkan.

Fakta yang jelas: untuk memanaskan sandwic atau menyediakan hidangan dari produk daging mentah, suhu yang berbeza dan masa memasak yang berbeza diperlukan.

Apa yang perlu anda ketahui mengenai ciri utama ketuhar gelombang mikro untuk menavigasi dengan betul dalam perkara ini?

Penggunaan kuasa gelombang mikro

Berapa tenaga yang diambil oleh ketuhar gelombang mikro? Isu ini membimbangkan ramai apabila membeli peranti. Untuk menjawabnya dengan betul, anda perlu mengetahui kapasiti ketuhar gelombang mikro yang akan anda perolehi. Parameter ini diukur dalam watt (watt) dan kilowatt (kW).

Lebih besar jumlah gelombang mikro, semakin besar kuasa dan lebih banyak menghabiskan tenaga elektrik.

Nilai maksimum penggunaan kuasa dan mod operasi peranti mesti dinyatakan dalam manual arahan.

Ketuhar gelombang mikro moden dilengkapi dengan pengatur kuasa. Konsep ini berkaitan dengan gelombang mikro adalah berbeza dari biasa. Sebagai contoh, jika anda menetapkan pengatur kepada 100% dan pemasa kepada 60 minit, maka magnetron akan berfungsi secara berterusan selama satu jam. Dan jika anda menetapkan pengatur kepada 50%, maka magnetron akan berfungsi bukannya 60 minit hanya 30, menghidupkan dan mematikan beberapa kali semasa selang waktu yang ditetapkan.

Bergantung kepada peralatan, microwave moden boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

1
 1. Model konvensional (solo), berfungsi dengan minimum fungsi, digunakan untuk menghangatkan makanan siap sedia, menyediakan sandwic panas dan produk yang mencairkan.

 • Microwave, dilengkapi dengan gril, bertujuan untuk memasak hidangan.

 • Nilai-nilai penggunaan kuasa peranti ini ditunjukkan dalam jadual di bawah.

  Perlu diingat bahawa ketuhar gelombang mikro moden, walaupun dalam mod siap sedia, masih menggunakan elektrik.

  Berapa banyak kuasa yang digunakan jika peranti ini masih bersambung ke rangkaian? Nampaknya penggunaan elektrik tidak penting. Tidak kira bagaimana! Bergantung kepada model dan pengeluar dibelanjakan dari 1.5 hingga 4 watt sejam.

  Penggunaan kuasa bergantung kepada cara penggunaan ketuhar dan kelajuan memasak:

  1. Memasak dengan cepat adalah kira-kira 1 kW.
  2. Memasak dimensi dan memanaskan semula makanan siap sedia - kira-kira 700-800 watt.
  3. Produk defrosting - 300-400 watt.
  4. Pemanasan semula makanan segera - kira-kira 100 watt.

  Penunjuk yang dihasilkan adalah nilai purata. Sudah tentu, penggunaan kuasa bergantung kepada daripada jumlah produk yang diproses: sebagai contoh, untuk memanaskan hidangan sup dengan jumlah sebanyak 0.5 liter, kurang elektrik akan digunakan daripada untuk 1 liter.

  Apabila membeli gelombang mikro, anda perlu sentiasa ingat pada jumlah kuasa maksimum peranti: sama ada beban ini akan menahan rangkaian elektrik di pangsapuri anda.

  Jika ketuhar gelombang mikro dimaksudkan untuk digunakan hanya untuk pemanasan makanan siap, maka anda tidak boleh membeli alat yang kuat yang akan menghabiskan banyak kali lebih banyak listrik daripada oven microwave biasa.

  Model terbaik ketuhar gelombang mikro: penarafan semasa 2017. Perbandingan ketuhar gelombang mikro dari pengeluar yang berbeza dengan mengambil kira kebolehan teknikal, kos dan kualiti. Model yang paling popular, kebaikan dan keburukan mereka.

  Berapa banyak elektrik yang digunakan oleh ketuhar gelombang mikro

  Pembaca yang sayang, hari ini pada waktu makan tengah hari semasa pemanasan sup dalam gelombang mikro kami memutuskan untuk mengira, dan berapa banyak kita secara amnya membelanjakan tenaga elektrik sementara microwave berfungsi. Adakah ia menggunakan banyak elektrik dan apakah perbelanjaan yang dibawa kepada kita dalam rubel? Hari ini kita akan mempertimbangkan apa yang mempengaruhi penggunaan elektrik, dan sama ada ia mungkin untuk menyelamatkan entah bagaimana.

  Penunjuk intensif utama adalah penggunaan kuasa ketuhar gelombang mikro, setelah mengkaji tawaran berbagai toko online, kami mendapati bahawa daya rata-rata bervariasi dari 1000 hingga 1200 W.

  Penunjuk kedua yang menjejaskan masa yang diperlukan untuk bekerja dengan ketuhar gelombang mikro adalah jumlahnya, iaitu, kurang menggunakan kuasa kurang apabila pemanasan berlaku lebih cepat.

  Mengetahui penggunaan kuasa ketuhar gelombang mikro, contohnya 1000 W, kita tahu bahawa dalam satu jam penggunaan kuasa akan 1000 W elektrik atau 1 kW. 1 kW adalah nilai maksimum untuk memasak pada suhu maksimum. Jika panggang + penggemar digunakan semasa operasi, semua ini ditambah kepada penggunaan dalam 1 jam.

  Mari kita hitung berapa banyak kita menghabiskan elektrik semasa memanaskan badan

  Kami mengambil data mentah yang microwave kami dengan kuasa 1000 W dengan grill, kita memanaskan makanan 5 kali sehari, 2 minit, untuk sejumlah 10 minit kerja setiap hari dan 300 minit sebulan.

  Untuk 1 minit, penggunaan kuasa gelombang mikro akan - 16.6 W

  Untuk pemanasan 1 - 33.4 W = 0.033 kW

  Untuk 1 hari - 167 W = 0.17 kW

  Untuk 1 bulan - 5010 W = 5 kW sebulan dengan penggunaan 10 minit sehari

  selama 1 bulan - 10000 W = 10 kW / bulan apabila menggunakan 20 minit per hari

  Hitung jumlah dalam rubel, untuk pengiraan kami mengambil kos per kilowatt = 4 rubles.

  Jumlah untuk 1 pemanasan = 13 kopecks.

  untuk 1 hari = 65 kopecks.

  untuk 1 bulan = 20 Rubles

  selama 1 bulan jika kita memasak selama 20 minit sehari = 40 Rubles.

  Semua pengiraan adalah anggaran dan menunjukkan urutan perhitungan untuk kejelasan.

  Cobalah untuk mengira sendiri bergantung kepada ciri-ciri ketuhar gelombang mikro anda, berapa banyak ketuhar microwave anda yang digunakan, berapa kerap anda memasak di dalamnya, tinggalkan komen, ia akan menarik untuk membandingkan hasilnya.

  Sekiranya anda ingin menjimatkan elektrik, ikuti beberapa cadangan.

  1. Keluarkan palam dari gelombang mikro dari soket, seperti dalam mod siap sedia memakannya kira-kira 3 W / h, iaitu setiap hari (24 jam) = 72 W, seperti 2 hidangan pemanasan semula.

  2. Jika anda memanas sedikit makanan, gunakan oven ketuhar kecil dengan penggunaan tenaga yang rendah.

  Semua tentang kuasa ketuhar gelombang mikro: 4 kategori

  Memilih gelombang mikro, anda harus mempertimbangkan bukan sahaja kualiti, tetapi juga kuasa Hari ini, hampir setiap dapur mempunyai ketuhar gelombang mikro. Tanpa ketuhar gelombang mikro, pekerjaan seorang induk semang tidak dilakukan. Sebarang ketuhar memanaskan makanan di dalam dirinya sendiri, iaitu, mengikut jumlah. Oleh itu, mempunyai harta tersebut, ketuhar gelombang mikro mempunyai kelebihan, misalnya, di hadapan oven. Microwave juga mempunyai keupayaan penting berikut: untuk mencairkan makanan adalah satu lagi jenis ketuhar gelombang mikro. Tetapi bagaimana ini berlaku? Apakah struktur relau dan apakah sumber tenaganya? Singkatnya, ada magnetron di dalam relau. Magnetron adalah jenis mentol yang memancarkan gelombang kekerapan ultrahigh. Ini adalah gelombang gelombang mikro yang sama, atau gelombang mikro, yang sentiasa didengar. Magnetron - bahagian utama gelombang mikro, magnetron, gelombang pemancaran, adalah sumber kuasa, yang akan dibincangkan dengan lebih terperinci.

  Di pasaran ada pilihan besar relau, yang boleh dibahagikan kepada kumpulan.

  • Tungku Solo (mereka hanya menggunakan gelombang mikro);
  • Relau dengan panggangan (panggangan digunakan sebagai tambahan kepada gelombang mikro);
  • Relau dengan perolakan dan panggangan (digunakan dalam ketuhar gelombang mikro, gril dan perolakan);
  • Tenggelam dengan penjana stim, gril dan perolakan (kecuali untuk perolakan dalam relau seperti digunakan gril, gelombang mikro dan stim).

  Ketahui mengenai kuasa ketuhar gelombang mikro dalam arahan peranti

  Kuasa setiap relau adalah berbeza. Oleh itu, elektrik juga digunakan, jadi apabila memilih dapur, anda harus membuat pilihan untuk apa yang perlu dilakukan oleh ketuhar ini di ladang. Pilihan yang paling popular adalah dapur tunggal. Mereka boleh digunakan bukan sahaja untuk penggulingan dan pemanasan makanan, tetapi juga untuk memasak pencuci mulut dan hidangan lain.

  Ketuhar gelombang mikro dengan panggangan menggunakan lebih banyak tenaga, mereka lebih kuat: kuasa dalam relau sedemikian pada dasarnya adalah 1.2-2 kW / jam.

  Relau sedemikian adalah untuk penggemar daging panggang. Unit ini mempunyai tiub di dalamnya yang dipanaskan. Terdapat model dengan gril alih. Harus diingat bahawa dalam hal tidak boleh tidak termasuk ketuhar gelombang mikro yang kosong atau meletakkan objek ke dalam oven yang tidak akan menyerap gelombang gelombang mikro - ini dapat mengakibatkan pecahan oven.

  Kuasa gelombang mikro optimum dalam kW

  Kilowatt adalah unit pengukuran tenaga yang digunakan atau dihasilkan dan kerja dilakukan setiap jam. Sehubungan itu, untuk mengira dalam watt, bilangan mesti didarabkan oleh seribu. Jadi berapa banyak oven ketuhar yang mengambil?

  Jumlah tenaga elektrik yang digunakan oleh peranti bergantung pada kuasanya.

  Juga, jumlah penggunaan dipengaruhi oleh waktu operasi, mod penggunaan yang berlainan. Untuk mengira contoh ketuhar gelombang mikro, berapa banyak yang digunakan, anda perlu belajar kuasa dalam arahan. Biarkan kuasa maksimum ialah 1 kW / h. Jika microwave digunakan dalam kehidupan seharian terutamanya untuk pemanasan semula dan memasak, dan hari yang diperlukan, contohnya, 30 minit, maka sebulan jumlah penggunaan gelombang mikro dalam minit akan menjadi kira-kira 900 minit, yang sama dengan 15 jam. Pengiraan mudah dengan mengalikan kuasa yang dituntut untuk masa operasi, kami memperoleh penggunaan tenaga sebanyak 15 kW / h. Secara purata, kapasiti relau bergantung kepada cara pemanasan dan masa pemanasan, yang boleh sama ada meningkat atau berkurang.

  Penggunaan kuasa gelombang mikro dipengaruhi oleh mod dan masa operasi peranti

  Angka purata adalah seperti berikut:

  • Mod memasak cepat - purata 0.9 kW;
  • Pemanasan makanan dan memasak dalam mod yang santai - kira-kira 0,7 kW;
  • pembasmian produk - kuasa purata dari 0.2 kepada 0.5 kW;
  • pemanasan pesat - kuasa kira-kira 0.1 - 0.2 kW.

  Memiliki data sedemikian, kemungkinan untuk mengira dan menyemak segala-galanya sendiri, dapat disimpulkan bahawa ketuhar gelombang mikro yang terlalu kuat tidak diperlukan di ladang. Jika anda memasang dan menggunakan hanya mod yang sama, ia menjadi jelas bahawa kuasa gelombang mikro di 0,6-0,8 kW cukup untuk keperluan domestik. Penunjuk lain yang menjejaskan kuasa adalah saiz hidangan yang mesti dimasak atau saiz produk yang mesti dicairkan.

  Berapakah ketuhar gelombang mikro mengambil?

  Terdapat masa apabila ketuhar gelombang mikro dihasilkan yang tidak mempunyai fungsi kawalan kuasa. Oleh itu, terdapat keadaan di mana radiator hanya dimatikan selepas masa tertentu untuk beberapa saat, dan kemudian dihidupkan, akhirnya hidangan itu ternyata memasak berkualiti dipersoalkan. Fakta menarik ialah ketuhar gelombang mikro yang pertama kali seberat 340 kilogram.

  Sebelum membeli gelombang mikro, anda perlu membiasakan diri dengan mod yang berlainan dalam operasinya

  Dari masa ke masa, pengeluar membuat penyelarasan terhadap pengeluaran ketuhar gelombang mikro. Kini kuasa boleh diselaraskan dengan cara kawalan penyongsang. Ini membawa kepada hakikat bahawa kuasa secara beransur-ansur meningkat atau menurun, dan hidangan itu terdedah kepada sinaran secara berterusan tanpa gangguan, yang secara positif mempengaruhi kualiti produk. Minum pertama penggunaan arus elektrik oleh ketuhar gelombang mikro adalah lebih kurang 16 watt (bukan kilowatt). Oleh itu, pemanasan hidangan sup, sebagai contoh, akan menyebabkan microwave mengambil kira-kira 40 W, atau 0,04 kW. Untuk hari penggunaan, purata kira-kira 0.15-0.2 kW, untuk sebulan, akan mengambil kira-kira 5-7 kW kuasa. Ini adalah pengiraan purata yang boleh diubah menjadi rubles, contohnya, jika harga purata per kW adalah 5 rubles, maka bulan akan menelan belanja 25-35 rubel.

  Untuk menjimatkan tenaga, anda boleh menggunakan beberapa peraturan:

  • Selepas memasak, palam mesti dikeluarkan dari cawangan;
  • Untuk memanaskan makanan kecil, ia bernilai menggunakan dapur tanpa oven, ia menggunakan elektrik yang kecil.

  Peraturan dan pengiraan yang sama boleh digunakan untuk semua peralatan elektrik di rumah, contohnya, kuasa cerek elektrik, besi. Anda boleh mengira berapa banyak tenaga yang dimakan oleh hud, dan di tempat kerja melihat kuasa mesin fotokopi.

  Cerek elektrik moden mempunyai kapasiti berbeza dari 600-300 ribu watt.

  Kriteria penting di sini ialah isipadu cerek:

  • Model yang lebih kecil (kapasiti - 0.4-0.6 liter) mempunyai kapasiti 600-800 watt;
  • Model sederhana (mereka adalah yang paling biasa di pasaran) - 1-1.5 kW (kapasiti mereka adalah kira-kira 1.6 liter);
  • Model besar dengan kapasiti kira-kira dua liter mempunyai kuasa yang sama sebanyak 2-2.5 kW.

  Sekiranya anda perlu memanaskan air dalam cerek elektrik dengan cepat, anda hanya perlu membeli peranti yang berkuasa dan berkualiti tinggi

  Kuasa cerek mempengaruhi masa mendidih air, begitu banyak kuasa harus menggalakkan pemanasan dalam setengah hingga dua minit. Pasaran mempunyai sebilangan besar teapots. Kepelbagaian sedemikian menyumbang kepada pilihan yang baik, anda boleh menilai keupayaan cerek, jumlah air yang diperlukan, masa pemanasan dan berapa banyak orang yang akan menggunakannya.

  Anda juga harus ingat tentang keselamatan, beban peralatan elektrik pada pendawaian yang sedia ada.

  Kemasukan serentak beberapa sumber penggunaan tenaga yang kuat boleh mencetuskan kebakaran. Tetapi ini adalah hasil yang paling tidak baik, hanya mungkin untuk mengetuk palam atau mentol lampu. Tetapi risiko dalam kes ini tidak relevan.

  Kuasa gelombang mikro yang optimum (video)

  Pada masa ini, ketuhar gelombang mikro, cerek elektrik digunakan di mana-mana sahaja. Banyak orang memanaskan makanan dan minum teh. Dalam keadaan moden, peralatan elektrik tidak diperlukan, mereka boleh menubuhkan kawalan suhu, masa penggunaan, ditutup secara automatik, mempunyai pelbagai pelantikan, seperti yang disebutkan, sebagai contoh, penggulingan, memasak, pemanasan, tetapi semua ini boleh menjejaskan dana yang dibelanjakan untuk bulan itu, mesti digunakan dengan bijak.

  Perhatian, hanya HARI INI!

  Dan, kuasa cerek dalam kW, dan gelombang mikro - dalam kW / h. Rupa-rupanya, dia tidak belajar di sekolah, tetapi segera menulis arahan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  1 + 2 =