Laminate flooring

Bagaimana laminate flooring - kaedah pemasangan yang terbukti

Lantai berlapis menjadi lebih popular setiap tahun. Faedah ini berkaitan dengan salutan ini terutamanya dengan ciri-ciri operasinya, serta kemungkinan perhimpunan diri. Dalam kemudahan pemasangan, laminate ketara melebihi linoleum, dan, terutama, parket. Mengenai bagaimana untuk meletakkan lantai lamina di pangsapuri dengan tangan anda sendiri, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Kebaikan dan keburukan lantai lamina

Komposisi lamina adalah bahan yang berlapis, komponen utamanya adalah papan papan. Di samping itu, ia termasuk lapisan kertas dengan corak yang dicetak di atasnya, resin akrilik dan filem pelindung.

Semua bersama dihubungkan dengan menekan, mengakibatkan bahan yang cukup kuat yang tidak menyerap kotoran, tidak terbakar, tidak terdedah kepada lelasan atau memakai mekanik. Bahagian bawah panel berlamina juga ditutup dengan lapisan pelindung, yang menghalang penembusan kelembapan di dalam salutan.

Adalah mungkin untuk menamakan kelebihan berikut lamina:

 • Ia adalah bahan yang mesra alam, kerana bahan kimia berbahaya tidak digunakan dalam pengeluaran. Di samping itu, panel tidak mengumpul bakteria, dan ia tidak menyebabkan alahan.
 • Mempunyai ketahanan tinggi terhadap tindakan mekanikal. Kekuatan lamina menentukan jangka hayatnya.
 • Tidak peka terhadap suhu tinggi. Walaupun anda menjatuhkan punggung rokok yang membara pada lamina, salutan tidak akan rosak.
 • Gaya mudah. Sebagai pengeluar melengkapkan lantai berlamina dengan mekanisme mengunci mudah, pemasangan laminate oleh tangan mereka sendiri tidak sukar. Perkara utama adalah mengikuti arahan untuk pemasangan lamela.
 • Ia adalah bahan yang agak berpatutan untuk sebilangan besar pembeli.

Apabila memilih salutan laminat, ia patut memberi perhatian kepada beberapa ciri salutan.

Khususnya, kriteria pemilihan penting adalah tahap beban pada salutan:

 • Kelas 31 - sesuai untuk bilik dengan beban rendah, sebagai contoh, untuk bilik tidur atau bilik mandi.
 • Kelas 32 - menahan tahap purata beban, jadi ia paling sesuai untuk ruang tamu, bilik kanak-kanak, pejabat rumah.
 • Kelas 33 - direka untuk tahap maksimum beban, mungkin untuk pemasangan di tempat tinggal, yang berada di lorong, dapur, bilik makan, koridor, di mana patensi adalah yang tertinggi.

Perlu diperhatikan bahawa untuk memastikan operasi yang lebih lama salutan, anda boleh mengambilnya dengan margin keselamatan.

1

Mungkin sesetengah pembeli akan mahu menyimpan sedikit pada lamina. Walau bagaimanapun, apabila membeli penutup murah, kemungkinan besar anda akan mendapat penjimatan yang sangat ragu, kerana lamina akan segera diubah menjadi yang baru.

Peraturan untuk memasang panel berlapis

Untuk membuat lantai laminate dengan tangan anda dengan betul, anda perlu mematuhi beberapa keperluan teknologi:

 1. Tahap kelembapan bilik, di mana lantai lamina dibuat, tidak boleh melebihi 25%. Dalam kes ini, substrat di bawah salutan mesti dipercayai, kering dan benar-benar bersih.
 2. Ia tidak dibenarkan untuk 1 m 2 untuk mempunyai perbezaan tahap lantai melebihi 3 mm. Khususnya, ini terpakai kepada asas penutup lantai lama, contohnya, dari linoleum atau kayu. Oleh itu, lamina hendaklah dipasang di lantai hanya selepas pemasangan pemasangan salutan dan pemasangan lama lantai baru yang baru berkualiti tinggi. Dalam kes ini, anda tidak boleh takut bahawa lantai yang baru dibentangkan akan mula mencicit.
 3. Apabila merancang meletakkan di bawah sistem lantai laminate, ia patut memberi perhatian kepada pemanasan air, kerana ia lebih lancar memanaskan permukaan, yang memberi kesan positif kepada keadaan lamina.
 4. Oleh kerana lantai berlamina mempunyai harta yang meluas apabila dipanaskan, mereka tidak perlu menggunakan sebarang kaedah penekanan tambahan, sama ada skru sendiri, paku atau lem. Seperti mana-mana bahan semulajadi yang lain, lamina diletakkan hanya dalam "cara terapung". Baca juga: "Susunan laminat mana yang lebih baik untuk bilik".

Seperti mana-mana proses pembinaan, lamina dipasang dalam beberapa peringkat berturut-turut.

Tahap ini adalah sangat penting, supaya keseluruhan proses berikutnya meletakkan lamina tidak mengalami komplikasi. Perkara yang paling penting di peringkat ini ialah penyediaan asas, menjadikannya sejajar dengan semua norma pembinaan, yaitu meratakan dan pembersihan.

Semasa pembaikan, alat dan bahan habis akan diperlukan:

 • Tahap bangunan diperlukan untuk menyelaraskan pangkalannya. Ia adalah sangat mudah untuk menggunakan alat laser, tetapi penurunan juga sesuai.
 • Sebuah gerudi yang dilengkapi dengan muncung untuk mengaduk penyelesaian. Untuk kekurangan muncung, anda boleh menggerakkan secara manual.
 • Peraturan yang panjang untuk mencurahkan timbunan konkrit.
 • Spatula diperlukan untuk membetulkan kelemahan di tempat di mana ia menyusahkan untuk menggunakan peraturan.
 • Roller dengan jarum boleh berguna sekiranya mengisi lantai polimer polimer.
 • Gam, tukul dan pemutar skru. Pelekat mengikat lamellas bersama-sama untuk fit yang lebih padat, tanpa merekatkannya ke substrat. Hammers dirakam oleh lamellas apabila memasang penutup. Pemutar skru melekapkan papan skirting ke dinding, dan juga menetapkan asas papan lapis.

Di samping itu, semasa tempoh persediaan ia perlu mempertimbangkan jenis substrat di bawah lamina. Sebagai peraturan, mereka dipilih dari dua jenis substrat - gabus atau polietilena buih.

Sebelum memasang lamina yang baru saja dibeli di kedai, ia perlu ditinggalkan di dalam bilik di mana ia akan dipasang sekurang-kurangnya 24 jam. Kali ini akan membolehkan bahan itu terbiasa dengan keadaan mikroklimat - suhu dan kelembapan. Di samping itu, adalah wajib untuk membersihkan dan memproses asasnya, walau apa pun.

Untuk rawatan asas kayu, impregnasi antiseptik sesuai. Asas konkrit harus ditutup dengan filem polietilena, jalur tetangga yang bertindih 20 cm, dan sekitar perimeter bilik, potongan 15-20 cm dibina di atas dinding, sementara memasangnya dengan pita pelekat. Jahitan antara jalur juga dimeterai dengan pita pelekat. Apabila selesai kerja, filem yang berlebihan akan dipotong, dan kemudian papan skirting akan dipasang.

Substrat diletakkan di atas penebat, contohnya, polietilena diperluas. Perhimpunan dan pemasangan panel bermula dari tingkap. Kepingan substrat diletakkan di akhir hujung, dan lipit ditutup dengan pita pita. Agar tidak merosakkan substrat, ia boleh ditutup dengan patch, iaitu, secara beransur-ansur, seperti lamina diletakkan. Dimensi substrat mesti sepenuhnya bertepatan dengan kawasan lantai tanpa memasuki dinding.

Jika laminat yang dibeli dilengkapi dengan lapisan kalis bunyi, polietilena berbuih sebagai substrat tidak sesuai. Dalam kes ini, anda perlu berhenti di penutup gabus.

Pada peringkat pemasangan, anda harus tahu cara meletakkan lamina dengan tangan anda sendiri, sehingga ia dapat bertahan selagi mungkin. Mulailah meletakkan dari sudut bilik dari sisi tingkap. Pada masa yang sama, jalur beberapa lamela dipasang dan diletakkan pada jarak jauh dari dinding, memasukkan bebola ke jurang. Setiap siri berturut-turut dikumpulkan sama sehingga dinding bertentangan. Jika baris terakhir tidak sesuai, ia perlu dipotong kepada lebar pembukaan, tidak melupakan jurang berhampiran dinding.

Di antara mereka, lamela diikat dengan mekanisme pengunci khas. Untuk melakukan ini, sambungkan dari sudut dan saling tarik antara satu sama lain. Laminate lantai dengan cara ini tidak memerlukan usaha.

Panel bersambung pertama di sepanjang ujung hujung. Jalur jiran harus dikembalikan, dan anjakan boleh dari 25-30 cm hingga separuh panjang lamellae. Setiap siri berturut-turut bermula dengan satu bahagian kiri dari jalur sebelumnya. Mengumpul keseluruhan jalur, dimasukkan ke dalam baris sebelumnya, ditarik sedikit pada satu sudut, dimasukkan ke hentian dalam alur dan disambung dengan serta-merta sepanjang keseluruhan panjang.

Selepas mengetuk baris, anda perlu memastikan panel dipasang dengan selesa. Pemasangan keseluruhan bahan dilakukan dengan cara yang sama. Kesukaran meletakkan lamina hanya muncul di tempat-tempat akses ke permukaan komunikasi, pemanasan atau lenturan dinding.

Pertama, panel harus dibalik dengan bahagian yang salah dan dilampirkan ke tempat lokasi masa depannya, dan selepas itu ia harus ditandai dengan tanda untuk membuat luka. Dalam kes ini, adalah bernilai mengambil kira jurang teknologi berhampiran dinding 15-20 mm. Pemangkasan adalah yang terbaik dilakukan dengan jigsaw elektrik.

Kesukaran meletakkan lamina

Untuk membuat cincin terperinci dalam lamina untuk paip pemanasan atau selekoh dinding, anda harus menggunakan jigsaw elektrik, pensil untuk menandai, pisau dan sudut bangunan.

Seringkali semasa operasi lantai berlapis diri, panel mula membengkak dan membengkak. Untuk mengelakkan kemungkinan runtuhan dan retak sendi disebabkan oleh kelembapan yang tinggi, adalah wajar untuk merawat mekanisme penguncian dengan pengisaran penghilang air sebelum meletakkan. Di pasaran terdapat juga versi ketat, yang dimaksudkan, terutamanya, untuk bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi, khususnya di dapur. Baca juga: "Memasang lamina dengan tangan anda sendiri - cara yang mungkin."

Bangku lamina tidak lama selepas pemasangan boleh menjadi hasil pemasangannya pada pangkalan rata yang tidak mencukupi. Untuk mengelakkan masalah sedemikian, adalah sangat penting untuk menjalankan meratakan lantai yang berkualiti tinggi sebelum memasang lamina, dan juga untuk mencari substrat yang berkualiti.

Kesukaran yang ketara dengan timbul timbul sekiranya perlu memotong paip pemanasan. Untuk membuat tanda, panel itu terbalik dan memohon padanya dimensi lubang masa depan, yang melebihi diameter paip dengan 1-2 mm. Antara setiap elemen individu terpaku bersama.

Sekiranya anda perlu menghasilkan potong di bawah bahagian dinding yang menonjol, anda boleh menggunakan jigsaw elektrik. Tudung dibuat pada tanda yang dibuat sebelumnya di bahagian laminat.

Sekiranya dinding diperbuat daripada eternit atau plastik, maka laminat, sebagai bahan yang lebih tahan lama, harus dibawa di bawah lapisan.

Oleh kerana pelbagai jenis warna dan tekstur lamina disediakan untuk pembeli di pasaran bahan binaan, ia menjadi mungkin untuk meletakkan lapisan yang berkualiti dan boleh dipercayai di rumah yang akan bertahan selama bertahun-tahun. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk memberi tumpuan bukan sahaja pada dasar harga pengeluar individu, tetapi juga pada parameter setiap lapisan individu, tujuan dan kualiti.

Dengan syarat bahan yang terpilih dan bahan habis-habisan yang terpilih kepadanya, anda boleh menjalankan pemasangan salutan secara bebas, tanpa mengenakan usaha yang cukup. Pematuhan peraturan pemasangan asas akan berfungsi sebagai jaminan operasi jangka panjang dan bebas masalah salutan.

Menamatkan lantai dengan tangan anda sendiri - laminate flooring

Laminasi dalam bentuk kepingan nipis dengan lebar enam hingga sebelas milimeter - satu jenis liputan yang cukup popular di mana-mana bilik: kedua-dua pangsapuri dan pejabat. Tumpukan tanpa bantuan tidak sukar.

Lantai lamina dengan tangan mereka sendiri dijalankan di dalam bilik dengan nilai kelembapan dan suhu biasa. Di bilik mandi, pancuran mandian dan sauna, iaitu di dalam bilik-bilik di mana kelembapan bertambah, dilarang menggunakan lamina.

1. Penyediaan lamina

Ia adalah perlu bahawa suhu di dalam bilik adalah lapan belas darjah Celsius. Sebelum lantai laminat, salutan perlu disimpan di dalam rumah selama dua hari. Ini dilakukan untuk penyesuaiannya dalam keadaan baru.

2. Penyediaan permukaan lantai

Laminate flooring, kos yang bergantung kepada bilangan peringkat kerja, dapat dilakukan pada permukaan bahan padat yang berbeda, contohnya, beton, papan kayu cip, kayu. Permukaan lantai mesti di tingkatkan. Untuk melicinkan semua penyelewengan, senarai yg panjang lebar paling sering digunakan.

3. Penyediaan substrat

Fungsi asas sebagai perlindungan terhadap bunyi dan kelembapan, berfungsi sebagai penyerap kejutan. Jadikannya dari gabus, polietilena buih. Antara jalur substrat, jurang atau tumpang tindih tidak boleh diterima, ia perlu dibuang ke belakang, dan jika perlu, boleh disambungkan dengan pita cat.

Laminate adalah salutan jenis terapung. Ini bermakna bahawa ia tidak dilekatkan di lantai, dan hanya menetapkan hujung selatnya dengan satu sama lain. Anda boleh melamin lantai dengan dan tanpa gam. Baru-baru ini, yang paling biasa digunakan adalah cara yang tidak sempurna untuk memasang lamina. Dalam proses kerja, perlu meninggalkan jurang ubah bentuk khas antara dinding, objek dan lamina. Panjang jurang ini adalah sepuluh hingga dua belas milimeter, tetapi diperlukan untuk memperluas kayu lamina dengan nilai kelembaban dan suhu baru. Untuk mengekalkan jurang ubah bentuk, pasak khas atau spacer digunakan dalam kerja.

Laminate lantai adalah yang terbaik untuk memulakan dari tingkap dan bergerak ke arah sinar matahari jatuh, sehingga lipit tidak begitu ketara. Yang pertama meletakkan panel padat. Selepas baris dibentangkan, panjang panel terakhir diperbetulkan. Jika panjang bahagian yang tinggal lebih daripada empat puluh sentimeter, maka ia digunakan untuk baris berikutnya. Jangan lupa bahawa dalam baris yang terletak di sebelah antara satu sama lain, jarak antara sambungan panel hendaklah sekurang-kurangnya tiga puluh sentimeter. Jika anda ingin meletakkan lamina, sebagai contoh, di sebelah paip, maka anda boleh menggunakan jigsaw. Dengan mengambil kira jurang di antara paip dan lamina, dengan menggunakan jig saw, potong saiz yang betul dalam panel.

Dengan kaedah tanpa penggunaan gam semasa pendakap panel, adalah perlu untuk mengetuknya terlebih dahulu pada membujur dan kemudian pada arah melintang supaya kunci terkunci menutup.

Selepas lantai laminate selesai dengan tangan anda sendiri, anda perlu menutup setiap jurang ubah bentuk dengan papan skirt dekoratif. Pintu logam khas menutup sendi di ambang pintu.

Cara meletakkan lamina dengan tangan anda sendiri: cara dan skim

Bagaimana untuk menjadikan lantai menjadi dipercayai, cantik, mudah dipasang dan pada masa yang sama murah? Ini kualiti yang tidak serasi digabungkan dalam lamina. Kerana lantai ini digunakan lebih kerap. Walau bagaimanapun, untuk lantai untuk berkhidmat untuk masa yang lama, ia hanya perlu untuk mengetahui kehalusan teknologi. Contohnya, sebelum meletakkan lamina, adalah perlu untuk memeriksa berapa asas yang lancar. Penyimpangan maksimum yang dibenarkan tidak melebihi 1-2 mm per meter permukaan. Hanya di bawah keadaan sedemikian ia akan terletak ketat, ia tidak akan melumpuhkan dan berderak. Jika terdapat lebih banyak titisan, walaupun kunci boleh memecahkan atau memecahkan papan.

Sekiranya pangkalan itu tidak seimbang, dimensi yang melebihi yang dibenarkan, ia mesti disamakan. Untuk lantai simen segala-galanya adalah mudah - senarai panjang penyamaan dituangkan. Laminat akan bermula selepas penyelesaian telah mengumpul kekuatan sekurang-kurangnya 50%.

Meletakkan lamina hanya boleh dilakukan secara berturut-turut

Sekiranya lantai kayu lama berfungsi sebagai asas, ia mesti dikeluarkan menggunakan teknologi, maka lantai simen yang lengkap mesti dibuat dengan semua lapisan yang diperlukan (padding, hidro dan penebat haba, tali pinggang pengukuh dan skop). Ia adalah mungkin untuk memasang sistem pemanasan di lantai ini, dan meletakkan lantai menutup di lantai yang hangat. Hanya dalam kes ini, perlu menggunakan gred khas lamina, yang bertoleransi dengan pemanasan dengan baik. Kos lantai sedemikian tinggi, dan anda memerlukan banyak masa untuk itu. Kerana ini tidak selalu dilakukan. Sekiranya balak dan papan tidak rosak, anda boleh menilai lantai kayu dengan papan lapis, dan sudah meletakkan lamina di atasnya.

Apabila lantai kayu diratakan, semua serpihan yang kuat menonjol dikelilingi oleh satah atau dengan kek, retak ditutup dengan dempul. Pada lembaran papan kayu lapis yang disediakan lama diletakkan (ia digunakan lebih kerap walaupun ia adalah mungkin untuk meletakkan apa-apa bahan lembaran dengan permukaan yang sama). Mereka diperbaiki dengan skru ke lantai: sekitar perimeter, 15 cm, di tengah dalam susunan berperingkat.

Sendi lembaran digusur - mereka tidak perlu bertepatan (lihat gambar di bawah). Jadi lebih banyak beban yang dihantar secara merata. Satu lagi perkara - antara helaian meninggalkan beberapa jurang - mereka tidak boleh dibawa dekat antara satu sama lain. Kayu mengubah dimensinya bergantung kepada kelembapan dan suhu. Dan jurang ini akan memberikan kebebasan yang diperlukan, supaya tiada "bonggol" dan gangguan.

Meletakkan papan lapis di atas lantai kayu di bawah lamina - cara umum untuk menyediakan tapak semasa pembaikan. Jika kayu tidak rosak dan kayu lapis diletakkan rata, tidak "bermain" dan tidak membengkok, seperti asas berfungsi selama bertahun-tahun

Jadi ia kelihatan seperti lantai kayu lama, yang disediakan untuk meletakkan lamina

Pada asas yang rata dan bersih, substrat pertama kali dibentangkan. Ia menyembunyikan ketidaksamaan sebanyak 1-2 mm, yang dibenarkan dan menjadikan lantai kurang "bising". Ia juga berfungsi untuk menyusut dan mengagihkan semula beban yang lebih baik.

Substrat ini terdiri daripada beberapa jenis:

 • Cork. Ia diperbuat daripada gabus. Ia mempunyai sifat penebat haba yang baik, menyerap bunyi. Kelemahan: takut kelembapan dan tidak menyukai pemanasan. Oleh itu, kawasan permohonannya - premis tanpa memanaskan lantai, dengan kepentingan normal dan risiko minimum "banjir". Maksudnya, ini adalah ruang tamu. Substrat gabus di bawah lamina jarang digunakan: mahal. Jika mereka meletakkannya, ia lebih di bawah papan parket - untuk memelihara penutup lantai.

Cork adalah yang terbaik, tetapi juga jenis substrat yang paling mahal. Kerajang - sedikit lebih murah, dan ditambah - ia sesuai untuk lantai yang dipanaskan

Substrat yang paling biasa dibuat daripada polyethylene foamed

Polistirena fasa - kualiti dan harga sederhana

Letakkan di bawah roll laminat (lay out) di sepanjang dinding dari mana gaya akan bermula. Panjangnya, ia mesti meliputi seluruh lantai dari dinding - ke dinding. Garis sendi digabungkan dengan ketat, untuk kemudahan mereka terpaku dengan pita pelekat. Kadang-kadang kain diperbaiki dengan staples dari stapler pembinaan. Ia lebih cepat, tetapi staples tidak begitu baik - mereka boleh gosokkan papan dan membuat bunyi yang tidak menyenangkan. Lapisan seterusnya menyebar seperti yang diperlukan - hanya kosong seluruh lantai tidak perlu: pada substrat ia adalah lebih baik untuk tidak pergi.

Di manakah letaknya lamina sendiri? Tiada peraturan yang ketat, tetapi ada cadangan. Untuk mengurangkan sendi-sendi di sepanjang papan, hala tuju cahaya harus berjalan di sepanjang papan. Cantik, jika anda meletakkan penutup pada sudut. Tetapi kaedah ini lebih rumit dan sisa diperolehi lebih banyak. Anda boleh menyusun dan merentas dunia - ini juga diamalkan, dan tidak ada apa-apa kecuali jahitan yang lebih jelas tidak terancam.

Meletakkan lamina berhubung dengan tetingkap: tata letak unsur-unsur

Peraturan utama yang mesti diperhatikan apabila lantai laminate adalah salah arah sendi. Jahitan tepi minimum harus 40 cm dari yang lain. Jadi kekuatan lantai akan lebih banyak: papan di bawah beban tidak akan bersurai.

Jarak minimum antara jahitan di baris bersebelahan adalah 40 cm

Susun atur laminate perlu dibangunkan dengan mengambil kira peraturan ini. Yang paling mudah untuk pelaksanaan bebas adalah offset separuh papan. Kemudian setiap nombor ganjil bermula dengan keseluruhan, dan setiap nombor pun bermula dengan setengah (atau sebaliknya).

Sekiranya panjang satu elemen melebihi 1.2 m, maka baris kedua boleh dipindahkan oleh 1/3, yang ketiga dengan 2/3 panjang (seperti dalam gambar di atas). Ia ternyata semacam "tangga". Dalam sesetengah jenis lamina (mahal), minimum offset baris adalah lebih kecil - mungkin 15 cm Ini ditunjukkan pada pembungkusan atau arahan yang disertakan.

Anda boleh meletakkan lamina "tangga", hanya untuk memerhatikan anda memerlukan sekurang-kurangnya mengimbangi jahitan. Di sebelah kanan - skema meletakkan pada panjang papan panjang dan anjakan kecil

Bagaimana untuk meletakkan lamina dengan tangan anda sendiri: langkah demi langkah instuksi

Teknologi menyusun adalah sama: hanya terdapat beberapa ciri apabila menyambungkan elemen bergantung pada kunci. Prosedur ini adalah seperti berikut:

 1. Substrat diletakkan di atas dasar sejajar, sendi-sendi disisipkan dengan pita pelekat.
 2. Di perimeter bilik dipasang baji atau kepingan kayu lapis 10-15 mm tebal. Di dalamnya, papan lamina akan meningkat. Dengan cara ini, jurang ganti dibuat di sepanjang perimeter bilik. Ia adalah perlu untuk lapisan tidak membengkak dalam haba atau kelembapan yang tinggi.
 3. Sepanjang salah satu dinding - biasanya bertentangan dari pintu masuk - memulakan peletakan baris pertama. Baris pertama mempunyai lonjakan ke dinding (dapat dipotong). Keseluruhan baris terletak pada baji yang mengukur jurang. Segera melampau pada baji juga kunci sampingan (ia juga boleh dipotong).

Teknologi meletakkan lamina dalam imej grafik

Sekiranya geometri bilik itu betul, tiada komplikasi. Jika terdapat herotan - perlu dipotong. Mungkin terdapat soalan apabila menamatkan ambang: papan berhampiran jambs tidak dipotong dengan tepat, tetapi sepanjang arka, dengan jurang 10-15 mm yang tinggal. Mengapa dalam arka? Jadi di bawah selongsong pintu sebarang bentuk tidak akan ada lubang.

Kaedah meletakkan lamina: dua kunci - dua kaedah (arahan video)

Teknologi peletakan lamina bergantung pada kunci di lantai anda. Mereka terdiri daripada dua jenis - "Klik" dan "Kunci". Anda tidak akan keliru, kerana pada bungkusan setiap pek sistem ditulis, dan banyak gambar piksel yang menerangkan prinsip gaya.

Dari sistem kunci laminasi bergantung kepada cara ia diletakkan

Kaedah tanpa kunci klik tukul

Apabila menggunakan "klik" kunci, lebih mudah untuk mengumpul plat satu demi satu. Sistem ini dinamakan begitu kerana klik sifat, yang didengar ketika spike memasuki alur. Dengan sistem ini, mula-mula menyambungkan kunci sampingan, kemudian kunci longitudinal. Ia berlaku dengan cara ini:

 • elemen yang dipasang dibawa dari sisi ke sudut 45 °,
 • dengan menolak sedikit, lonjakan dimasukkan ke dalam alur, menusuk belakang telapak tangan dengan tangan;
 • Turunkan papan ke lantai, ia akan disambungkan ke permukaan sebelah kiri;
 • jadi mereka mengumpul keseluruhan baris pertama;
 • dalam baris kedua, papan pertama dipasang sama, hanya dengan alur membujur: pada sudut 45 °, kita memasukkannya ke dalam alur dan tolaknya sedikit sehingga ia klik, dan menurunkannya;
 • papan berikut dalam barisan kedua yang pertama dihubungkan dengan kunci sisi;
 • di tepi bersambung dengan panel sisi, menaikkan tepi untuk beberapa sentimeter;
 • masukkan sapu longitudinal di alur sebelumnya;
 • dengan snap usaha yang sedikit, menumbuk mereka jika perlu, maka semata-mata dengan telapak tangan anda.

Perwakilan grafik proses laminasi dengan kunci "klik"

Bagaimana untuk meletakkan lamina dengan kunci "klik" lihat dalam video.

Cara lantai dengan kunci "Kunci" (Kunci)

Di sini kunci harus dimasukkan dari sisi dan cara pemasangan berbeza. Ia akan mengambil sekeping lamina dengan duri dan tukul ringan (malet getah). Papan-papan itu diletakkan di atas lantai, diperbetulkan supaya mereka berbohong dengan saudara yang satu dengan yang lainnya. Tolak bahawa lonjakan itu dekat dengan alur, masukkan tepi lamina di sisi yang lain, dan ketuknya dengan tukul untuk mendapatkan sendi.

Bagaimana untuk meletakkan lamina dengan sistem "lok"

Kaedah ini juga tidak rumit, tetapi ia memerlukan berhati-hati: anda boleh memukul tukul terlalu keras dan memecahkan kunci. Kemudian anda perlu menggunakan elemen lain.

Dengan kaedah ini, lebih mudah untuk meletakkan lamina terlebih dahulu dengan mengumpul baris individu, dan kemudian menyambungkannya. Secara skematik ia dipaparkan dalam foto di bawah.

Oleh itu, lebih mudah meletakkan lamina dengan tangan anda sendiri dengan sistem "lok"

Lebih lanjut mengenai kaedah ini, lihat video. Tiada siri audio, tetapi semuanya jelas.

Cara-cara yang dinyatakan di atas meletakkan lamina boleh dibuat hampir tidak tahan, dalam mana-mana yang lebih kurang untuk mengurangkan jumlah air yang boleh masuk ke dalam ruang antara-jahitan. Untuk melakukan ini, gunakan gam khas. Mereka menindik duri papan disusun. Susunannya mengekalkan keanjalannya selama 10 minit, jadi sapatkan segera sebelum pemasangan.

Kelemahan teknologi ini adalah bahawa salutan menjadi hampir monolitik. Sekiranya anda perlu mengganti satu atau lebih papan, anda tidak akan dapat melakukan ini.

Papan lamina boleh dipotong:

 • jigsaw elektrik (paling mudah);
 • hacksaw;
 • gergaji pekeliling manual.

Untuk mengelakkan burr daripada terbentuk di permukaan depan, muka mesti menghadap ke atas. Agar pemotongan menjadi licin, gunakan panduan - penguasa (bar) yang diperbuat daripada logam atau kayu. Apabila menggunakan gergaji besi, pemerintah tidak boleh membenarkan anda "mendaki" ke separuh yang dikehendaki.

Sudut bukan sahaja boleh digunakan untuk melukis garis, tetapi juga boleh digunakan sebagai panduan untuk menggergaji

Apabila memotong melalui ia lebih mudah untuk menggunakan sudut. Ia ditekan ke arah yang panjang, yang kedua berfungsi sebagai panduan.

Untuk menyebarkan secara sama rata beban dan mengoptimumkan kebolehpercayaan sambungan, plat berlamina digerakkan dalam setiap baris berturut-turut, berbanding dengan panel pada baris sebelumnya. Sendi berbentuk salib dalam lapisan yang dipasang tidak seharusnya. Sekiranya melihat di dalam pelan, gambar peletakan lamina yang betul sepatutnya menyerupai kerja bata dengan kimpalan butt di atas pusat panel sebelum dan seterusnya. Begitu juga para profesional, tidak seperti mereka, tuan rumah mengalihkan jahitan pantat ke panjang sepotong yang tersisa setelah kematian terakhir diletakkan di baris sebelumnya. Ia munasabah dan menjimatkan, tetapi tidak terlalu cantik dan kurang tahan lama.

Sungguh sebaliknya, tangga. Jangan mengelirukan orang

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

2 + = 6