Lampu penjimatan tenaga berkelip apabila lampu mati

Mengapa lampu penjimatan tenaga berkedip apabila lampu dimatikan: 10 cara untuk menyelesaikan masalah ini

Berkelip lampu penjimatan tenaga dengan lampu off mungkin menunjukkan kerosakan.Selain itu, apabila membeli alat-alat lampu baru atau semasa mengemas kini yang telah digunakan, kerosakan berlaku apabila lampu berkelip. Pencahayaan yang tidak sekata bukan sahaja menunjukkan beberapa kerosakan, tetapi juga menyebabkan ketidakselesaan untuk penglihatan. Penghapusan yang tepat pada masanya akan memanjangkan ketahanan lampunya sendiri dan secara ekonomi berfaedah.

Kenapa mentol penjimatan tenaga berkedip apabila suis dimatikan: sebab

Lampu penjimatan tenaga adalah pengganti yang layak untuk lampu pijar konvensional. Tetapi, walaupun banyak kualiti positif, mereka mempunyai sejumlah negatif. Yang paling biasa ialah kelipan lampu selepas suis ditetapkan ke kedudukan "mati".

 • Malfungsi lampu itu sendiri;
 • Sambungan tidak betul;
 • Penerangan dalam suis.

Setakat ini, terdapat sejumlah besar lampu penjimatan tenaga. Mereka berbeza dalam parameter yang berbeza, salah satunya ialah harga. Cuba untuk menjimatkan wang, banyak apabila membeli tidak mengambil kira ciri penting seperti pengilang dan jaminan. Memilih pilihan yang paling murah, sering didapati bahawa lampu itu rosak sebelum kerja bermula, dan kemudian ada pembaziran dana tambahan. Untuk mengelakkan ini, pilih pengilang terbukti. Hanya kerosakan lampu itu sendiri, ia mungkin muncul selepas masa lama operasi atau kerosakan dalam operasi rangkaian elektrik. Ia agak mudah untuk menyelesaikan kerosakan - menggantikan lampu yang tidak berfungsi dengan yang baru.

Jika mentol penjimatan tenaga berkelip apabila suis dimatikan, maka ia mungkin telah ditetapkan dengan betul

Flicker juga boleh menyebabkan pendawaian yang salah. Ini bermakna suis dalam litar dengan peranti pencahayaan di mana kelipan berlaku tidak mengganggu fasa biasa, tetapi sifar. Masalah ini mudah dihapuskan. Sekiranya terdapat pengetahuan asas pendawaian, maka anda boleh melakukan kerja ini sendiri. Jika tidak ada kemahiran, anda boleh menghubungi profesional untuk ini.

Oleh kerana, lampu direka untuk beberapa permulaan tertentu, penghapusan kerosakan dalam bentuk berkelip, meningkatkan masa operasi.

Disebabkan ciri reka bentuk suis dan prinsip lampu penjimatan tenaga, berlaku kilat. Ia berlaku dengan cara ini. Apabila lampu dimatikan, elektrik terhenti mengalir ke lampu, dan diberi makan terus ke LED. Caj tertentu berkumpul di kapasitor dan selepas pelepasan lampu berkelip. Anda boleh membetulkan keadaan dengan beberapa cara. Putuskan sambungan LED dari litar kuasa, serta penggantian semua suis dengan lampu belakang dengan yang konvensional tanpa lampu latar.

Lampu LED berkelip apabila lampu dimatikan: penyelesaian masalah

Prinsip kerja lampu LED secara praktikal tidak berbeza dari yang lain, keadaan utama adalah bekalan arus terus. Ini dicapai melalui terbina dalam atau pergi dalam set mikrosirkuit yang membetulkan arus elektrik. Tetapi juga kehadiran cip-cip di litar ini menyebabkan lampu berkelip.

Anda boleh menghilangkan kelipan dalam beberapa cara:

 • Pemasangan lampu pijar dalam litar;
 • Menyematkan perintang;
 • Matikan diod lampu latar di suis.

Pemasangan lampu pijar dalam kebanyakan kes sesuai untuk sumber cahaya dengan banyak kartrij. Lampu pijar ditikis ke tempat kedatangan tenaga elektrik yang terdekat dan dengan sendirinya adalah jenis rintangan yang tidak membiarkan arus impuls kuasa rendah dari kapasitor. Dalam kes ini, lampu LED tidak lagi berkedip.

1

Menghapuskan mentol LED berkelip dengan menambah perintang ke litar adalah sedikit lebih rumit daripada sekadar membongkar memburu, tetapi dengan itu, anda boleh mencapai pencahayaan seragam. Resistor, menghilangkan arus kebocoran, yang menyebabkan lampu kilat. Rintangan yang digunakan mestilah sekurang-kurangnya 100 kΩ dan 0.5 watt. Rintangan disepadukan ke dalam litar secara selari, dengan penyolderan dan untuk mengelakkan situasi berbahaya kebakaran, pemasangan perintang dibuat di dalam kotak persimpangan.

Sebelum menyolder perintang, untuk lebih melindunginya, perlu mengasingkannya. Cara yang paling mudah dan kualitatif akan menjadi penebat menggunakan tiub mengecut.

Untuk mematikan lampu latar LED di suis, perlu mengeluarkan suis itu sendiri, buka. Seterusnya, cabut wayar yang akan menyala ke belakang dan kumpulkan suis dalam urutan terbalik. Lakukan semua kerja dengan elektrik.

Lampu LED berkelip apabila ia dihidupkan: penyebabnya

Fenomena yang sangat umum apabila LED berkelip selepas elektrik digunakan untuk sumber cahaya. Terdapat beberapa sebab. Dengan beberapa, ada kemungkinan untuk mengatasi mereka sendiri, dan ada yang lebih baik untuk mempercayakan pakar dalam bidang kejuruteraan elektrik.

Salah satu sebab mengapa lampu LED berkedip ketika ia berada mungkin merupakan voltan yang tidak stabil dalam rangkaian

Kemungkinan punca kegagalan:

 • Pemasangan yang lemah;
 • Voltan rendah;
 • Titik voltan;
 • Malfungsi peranti pencahayaan.

Kadang-kala, untuk menghilangkan kelip-kelip LED apabila ia berjalan, perlu menyemak kualiti dan kebolehpercayaan semua kenalan dalam litar elektrik. Kaedah yang agak mudah ini akan membantu untuk menghapuskan berkelip.

Pada voltan rendah dalam rangkaian, kegagalan berlaku di litar, yang mengawal operasi LED yang tidak terganggu. Dalam kes ini, anda perlu melakukan perkara berikut: mengukur voltan dalam rangkaian dan sentiasa mematikan bekalan voltan ke peranti pencahayaan.

Kelipan LED dalam kedua-dua keadaan beralih dan dalam keadaan beralih menyebabkan pengurangan hayat perkhidmatan mereka.

Juga, bukti bahawa LED berkilauan, mungkin terdapat penurunan voltan dalam rangkaian kuasa. Perbezaan boleh berlaku atas pelbagai sebab. Ia adalah perlu untuk mencabut sumber cahaya dari rangkaian dan hubungi perusahaan yang melayani bahagian ini rangkaian kuasa.

Jika alasan di atas tidak dinyatakan, maka peranti pencahayaan itu sendiri, yang tertakluk kepada penggantian, adalah rosak.

Kenapa mentol pijar berkedip

Sebab utama untuk menghidupkan mentol pijar di apartmen adalah hubungan berkualiti rendah dalam litar atau kerosakan pendawaian dan peralatan. Sebelum ini, cuba menghilangkan punca lampu yang berkelip, adalah perlu untuk mengenal pasti beberapa ciri, sebagai akibatnya ia berlaku.

Jika mentol pijar berkelip, ia mungkin rosak

 • Lampiran dipasang di;
 • Berkedip di dalam peranti pencahayaan yang disambungkan ke suis utama;
 • Lampu berkelip di seluruh apartmen atau dalam satu bilik.

Lampu mudah alih yang berkelip, yang dikuasakan dari salur keluar, mesti diperiksa untuk operasi dengan menyambungkannya ke soket yang berbeza, dalam kebolehpercayaan yang anda pasti. Lampu berhenti berkelip, soket tertentu tidak berfungsi. Jika berkelip terus, buka cakera padat, semak dan, jika perlu, bersihkan kenalan.

Jika lampu berkelip dalam perlawanan pencahayaan yang disambungkan kepada suis utama, bahagian lampu atau pendawaian itu sendiri kemungkinan besar rosak. Pertama sekali, di tempat lampu berkedip, putar yang boleh digunakan. Jika ini tidak membantu, anda perlu menyemak kenalan suis atau menelefon pendawaian yang datang dari suis ke lekapan lampu.

Semua kerja dengan peranti elektrik harus dilakukan tanpa adanya voltan dalam rangkaian.

Kelipan cahaya di seluruh apartmen atau di dalam bilik tertentu, menunjukkan beberapa sebab. Jika pencahayaan tidak stabil bukan sahaja di dalam anda, tetapi juga di rumah-rumah berdekatan, dan berkelip berlaku di semua bilik, maka punca kerosakan itu adalah dua. Pembekalan bekalan elektrik yang buruk oleh pembekal atau kegagalan peralatan kuasa. Sekiranya semuanya berkelip dalam hanya satu bilik, ini menunjukkan pengagihan elektrik tidak sekata di apartmen.

Alasan: mengapa lampu penjimatan tenaga berkelip apabila lampu dimatikan (video)

Seperti yang dapat dilihat dari atas, tidak semua kerja penyelesaian masalah harus dipercayai oleh para profesional, dengan beberapa orang yang dapat mengurus diri sendiri. Ia cukup untuk membuat pembaikan yang mempunyai pengetahuan awal dalam juruelektrik dan memerhatikan langkah keselamatan.

Menyalin hanya dibenarkan dengan rujukan belakang sumbernya

Mengapa lampu kilat apabila lampu mati?

Umat ​​manusia telah menghadapi keperluan mendesak untuk menjimatkan tenaga. Oleh itu, saintis sedang membangunkan peralatan baru yang memenuhi permintaan yang tinggi sekarang. Teknik sedemikian menggunakan sumber tenaga yang kurang daripada peranti abad yang lalu. Bukan pengecualian, keluli dan peralatan lampu. Diod dan lampu pendarfluor menjadi aktif. Ini amat menjimatkan cara belanjawan keluarga. Secara global, manusia mengurangkan penggunaan tenaga elektrik dan sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui.

Apabila menggunakan alat pencahayaan yang dibentangkan, ramai pemilik menghadapi masalah kecil. Jika lampu berkelip apabila lampu mati, anda perlu mengambil salah satu daripada tindakan berikut. Ini akan menghapuskan kesan yang tidak menyenangkan dan mengeksploitasi sepenuhnya peralatan tersebut sebagai mentol lampu ekonomi.

Jika lampu penjimatan tenaga berkelip apabila lampu mati, mungkin terdapat beberapa sebab untuk ini. Untuk memahami cara menyelesaikan masalah ini, perlu mempertimbangkan prinsip operasi peralatan tersebut.

Baru-baru ini, lampu pijar telah digunakan di kebanyakan rumah dan institusi. Peranti mereka agak mudah. Lampu itu mengkaji cahaya oleh filamen tungsten pijar. Arus elektrik digunakan untuk itu, yang mengaktifkan peranti ini. Ia menggunakan banyak elektrik. Untuk menerangi bilik kecil, minimum 100 watts per jam diperlukan.

Pembantu rumah juga mampu mengeluarkan jumlah cahaya yang sama apabila memakan hanya 15-20 watt sejam. Peranti ini mempunyai fius khas. Melaluinya, voltan sesalur (220 V) disalurkan ke jambatan dioda. Pada outputnya, cahaya dengan frekuensi berdenyut tertentu diperolehi. Untuk menjadikannya tidak kelihatan pada mata, mentol mempunyai kapasitor penapisan. Dia yang menyebabkan kerlipan.

Suis dengan pencahayaan boleh menjelaskan mengapa mentol penjimatan tenaga berkilau apabila lampu mati. Atas alasan yang jelas, peranti seperti memecahkan litar adalah mudah. Anda tidak perlu mencari suis dalam gelap. Untuk melakukan ini, ia mempunyai indikator diod khas, atau lampu neon.

Sumber cahaya ini bersambung selari dengan sentuhan peranti yang melepaskan litar. Suis jenis yang ditunjukkan mempunyai rintangan tertentu. Untuk peranti dengan diod pemancar cahaya penunjuk ini menjadikan 1 W, dan dengan pencahayaan neon - 0.5-1 W.

Apabila peranti dimatikan, voltan kecil ini mula-mula digunakan pada kapasitor penapis lampu, dan selepas itu ke lampu latar. Nilai rintangan suis boleh diabaikan. Walau bagaimanapun, ia mencukupi untuk mengecas kapasitor penapis dan membuat flicker.

Penyelesaian pertama kepada masalah ini

Harus diingat bahawa pencahayaan neon mencipta kelipan lampu lebih jarang daripada satu versi diod. Dia mempunyai rintangan kurang dalam rantai. Oleh itu, kapasitor penapis dikenakan lebih perlahan. Jika lampu LED berkelip apabila lampu mati kerana sebab yang sama, ia dapat diselesaikan secara radikal. Lampu belakang hanya dikecualikan dari litar. Untuk melakukan ini, buka suis dan buka hubungan pencahayaan dengan peranti.

Penyelesaian ini bukan tanpa kekurangannya, tetapi masalah kerlipan akan diselesaikan. Peranti konvensional yang melepaskan litar, tanpa lampu belakang, akan lebih sesuai untuk lampu ekonomi.

Cara kedua untuk menyelesaikan masalah ini

Seperti yang dikatakan sebelum ini, prinsip peranti boleh menjadi sebabnya, menjelaskan mengapa lampu LED berkedip apabila lampu mati. Cara kedua untuk menyelesaikan masalah ini adalah untuk menambah mentol cahaya kuasa rendah (25 W) ke rangkaian.

Arus yang mengalir ke kapasitor penapis akan diedarkan ke lingkaran filamen tungsten. Flicker akan berhenti. Walau bagaimanapun, output ini hanya mungkin apabila menyambungkan candelier dengan beberapa unsur ke pemutus litar. Jika satu lampu digunakan dalam sistem, pilihan ini akan lebih sukar untuk digunakan.

Untuk menggantikan peranti pencahayaan penjimatan tenaga dengan produk usang yang tidak ekonomik tidak akan menjadi idea yang baik. Penggunaan elektrik akan meningkat dengan ketara, begitu juga kos belanjawan keluarga.

Jika lampu berkelip apabila lampu mati, anda boleh menyelesaikan masalah dengan cara lain. Jika candelier terdiri daripada hanya satu kartrij, elemen tambahan di dalamnya tidak akan mudah dipasang. Daripada versi terdahulu, anda boleh menggantikan lampu pijar dengan elemen rintangan tambahan dengan kuasa kira-kira 2 W. Ini akan mencukupi untuk menghilangkan kelipan menjengkelkan.

Kaedah ini agak tidak selamat jika tuan tidak mempunyai pengalaman yang mencukupi untuk menjalankan kerja tersebut. Rintangan mesti disolder ke litar selari dengan lampu. Ini akan membolehkan arus dari kapasitor penapis mengalir ke dalam lampu latar.

Pilihan ini dianggap paling tidak selamat. Unsur rintangan mungkin menjadi panas. Adalah lebih baik untuk memutuskan kuasa cahaya selepas semua, atau untuk membeli suis konvensional. Ia akan selamat dan berkesan.

Satu lagi sebab mengapa cahaya itu berkedip, apabila lampu mati, mungkin ada sambungan yang salah terhadap wayar. Rangkaian ini biasanya terdiri daripada 3 wayar - sifar, fasa dan tanah. Seorang juruelektrik yang tidak berpengalaman boleh mengelirukan mereka. Oleh itu, suis disambungkan kepada konduktor secara tidak betul.

Jika anda menukar fasa dan sifar di tempat-tempat, mentol lampu akan berkedip. Dalam kes ini, apabila mematikan, tidak fasa akan pecah, tetapi sifar. Betulkan keadaan akan menukar konduktor. Untuk melakukan ini, anda perlu menggunakan peralatan khas, yang wajib dalam senjata dari juruelektrik.

Walaupun dengan pemutar skru penunjuk, anda boleh menyemak kabel mana yang sedang bertenaga. Selepas menguji pendawaian, tidak akan sukar untuk menukar pendawaian jika perlu.

Faktor lain, kerana lampu diod berkelip apabila lampu mati, boleh menjadi pendawaian berkualiti rendah. Jika sesalur kuasa tidak diperbaharui selama bertahun-tahun, mungkin terdapat kebocoran besar arus.

Dalam kes ini, ia dikehendaki menggantikan keseluruhan talian kuasa, jika tidak semua boleh berakhir agak teruk. Pendawaian lama membawa kepada kebakaran dan kemalangan lain.

Sekiranya wayar baru, ia layak dipasang di litar RCD dan membuat asas penuh. Keperluan keselamatan elektrik moden membolehkan proses ini dilakukan menggunakan sistem TN-S, TN-C-S. Dalam kes ini, dengan kebocoran semasa, RCD akan melepaskan kuasa konduktor yang rosak. Ini adalah perlindungan komunikasi dan pemilik hartanah yang berkesan dari situasi yang tidak dijangka.

Kadang-kadang ia berlaku bahawa cahaya berkedip apabila lampu mati kerana kerosakan produk itu sendiri. Dalam kes ini, anda hanya boleh mengesyorkan untuk tidak menyimpan pada peranti tersebut. Juga, anda tidak perlu membeli lampu ekonomi dari penjual yang diragui.

Tetapi dengan sambungan yang betul dan lekapan pencahayaan yang berfungsi sepenuhnya, kelipan mungkin berlaku disebabkan gelombang yang dihasilkan oleh alat elektromagnetik yang kuat. Jika anda membawa lampu diod, sebagai contoh, ke set televisyen, ia juga akan dinyalakan. Dalam kes ini perlu sama ada untuk menghapuskan sumber radiasi atau menggantikan lampu dengan alat sampel lama.

Mengapa anda perlu menghapuskan kerlipan?

Jika lampu berkelip apabila lampu mati, ia adalah penggera. Pastikan untuk menghapuskan sebab ini. Terutama berbahaya jika fenomena sedemikian disebabkan oleh penyelewengan dalam pendawaian. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan kebakaran.

Kelipan juga agak cepat melumpuhkan walaupun lampu LED yang sangat berkualiti. Ia tidak dapat diperbaiki. Dalam kes ini, perlu disediakan untuk kemunculan kos tambahan untuk pembelian peranti pencahayaan yang baru.

Di samping itu, kerlipan, yang sentiasa diulang dalam kegelapan, boleh merengsakan, menjejaskan kesejahteraan orang secara negatif. Ini sangat ketara di bilik-bilik di mana seseorang menghabiskan banyak masa pada waktu malam (bilik tidur, bilik kanak-kanak). Dalam kes ini, langkah-langkah untuk menghapuskan kelipan tidak menyenangkan perlu diambil dengan serta-merta.

Setelah berkenalan dengan kemungkinan penyebab lampu dioda dengan lampu dimatikan, anda dapat menghapuskan masalah ini dengan cepat dan berkesan. Ini adalah perlu untuk memanjangkan hayat alat pencahayaan dan untuk mengelakkan berlakunya masalah yang tidak dapat dielakkan di masa hadapan.

Pembaikan rumah tangga №1

Pilih perajur yang boleh dipercayai tanpa perantara dan jimat sehingga 40%!

 1. Isi borang permohonan
 2. Dapatkan tawaran dengan harga dari tuan
 3. Pilih pelawat mengikut harga dan ulasan

Letakkan kerja dan cari harga

Dalam beberapa tahun yang lalu, mentol lampu konvensional telah digantikan oleh lampu penjimatan tenaga. Lebih ekonomik, mereka telah menjadi sumber cahaya yang biasa dengan merit dan demerit mereka sendiri. Di antara yang kedua, perlu diingat bahawa salah satu masalah yang paling biasa ialah lampu penjimatan tenaga berkedip apabila lampu mati. Kelakuan samar-samar untuk mentol secara semulajadi menyebabkan kebimbangan. Mengapa ini berlaku - terdapat tiga sebab, dan masing-masing mempunyai cara penyelesaiannya sendiri.

Alasan satu: cahaya pada suis

Suis dengan pencahayaan agak biasa sekarang. Lampu LED atau neon konvensional yang dibina dalam reka bentuk standard, menambah kemudahan - lebih mudah untuk mencari suis dalam gelap. Walau bagaimanapun, dalam kombinasi dengan tambahan ini, lampu penjimatan tenaga berkelip. Untuk menjawab mengapa agak mudah. Litar kuasa dalam lampu sedemikian disusun supaya suatu cas tertentu dapat dikumpulkan pada kapasitor penapis.

Dan semuanya ternyata seperti berikut:

 • apabila suis dihidupkan, semua arus pergi ke lampu
 • apabila lampu dimatikan, arus pergi ke LED, dan terdapat juga pengumpulan caj kecil pada penapis pemeluwapan
 • ia kos untuk mengecas kapasitor, kerana lampu penjimatan tenaga berkelip
 • maka kitaran diulang

Suis dengan diod pemancaran cahaya - jawapan kepada soalan, mengapa lampu berkelip. Terdapat beberapa penyelesaian untuk masalah ini. Pertama sekali, lampu penjimatan tenaga boleh digantikan dengan lampu pijar, yang tidak akan berkelip kerana prinsip operasinya. Tetapi ini, sebaliknya, melarikan diri daripada masalah itu daripada penyelesaiannya. Cara lain untuk melarikan diri dari masalah tersebut adalah dengan mengorbankan pencahayaan dengan memecahkan litar kuasa. Pilihan seterusnya adalah lebih mudah diterima, tetapi ia mempunyai keunikan tersendiri: jika ada ruang untuk dua mentol, anda boleh meletakkan satu lampu penjimatan tenaga dan satu lagi - pijar. Kemudian, dengan cahaya, tiada apa-apa yang berkelip. Dan pilihan paling kardinal - untuk menggantikan semua suis dengan pencahayaan pada suis tanpa pencahayaan.

Alasan kedua: ralat dalam pendawaian

Jika lampu penjimatan tenaga berkedip apabila lampu mati, ini mungkin menunjukkan ralat yang dibuat semasa pendawaian. Kenapa begitu, ia tidak sukar difahami - cukup suis suis memecahkan fasa yang salah, tetapi sifar. Anda boleh menyemak ketepatan sambungan sendiri, jika ada alat khas, seperti penunjuk voltan atau kutub pengukur elektrik. Jika ada kemahiran tertentu dalam bekerja dengan elektrik, anda boleh mengubah fasa dalam panel elektrik apartmen dengan sifar - maka masalahnya akan hilang.

 • mematuhi peraturan keselamatan apabila bekerja dengan elektrik
 • mengambil kira keadaan umum siaran

Alasan ketiga: lampu berkualiti rendah

Kadang-kadang jawaban yang paling mudah adalah yang paling tepat. Mengapa lampu kilat luar - kerana ia rosak. Lampu penjimatan tenaga itu sendiri adalah cara terbaik untuk menjimatkan wang, tetapi ramai yang berusaha untuk menyelamatkan lebih banyak lagi dengan membeli sumber cahaya asal tidak diketahui. Malangnya, kini terdapat banyak produk yang tidak mematuhi GOST. Dalam kes ini, ia agak mudah untuk memperbaiki keadaan - cukup untuk membeli lampu baru.

Apabila memilih ia bernilai memberi perhatian kepada:

 • integriti pakej
 • pengilang
 • cek mandatori pada pembelian

Untuk apartmen, lampu penjimatan tenaga yang memberikan cahaya hangat lebih sesuai. Untuk premis bukan kediaman - sejuk. Yang paling penting adalah memasang lampu pendarfluor padat, kerana mereka mempunyai masa untuk membuktikan diri mereka. Tetapi untuk menentukan pilihan anda adalah berdasarkan keadaan.

Kenapa anda perlu menghapuskan lampu penjimatan tenaga berkelip

Sebagai tambahan kepada fakta bahawa berkelip tetap berkesan mengganggu rehat, ia juga mengurangkan hayat kerja lampu. Sekiranya anda tidak menyelesaikan masalah itu dengan segera, maka prestasi yang luar biasa, yang diisytiharkan oleh pengeluar, boleh dilupakan. Rata-rata, lampu penjimatan tenaga boleh bekerja selama kira-kira 10,000 jam, sambil memakan sedikit tenaga. Berkedip mengurangkan masa ini sebanyak 2 kali. Dalam kes ini, perlu mengambil kira kualiti asal lampu.

Bagaimanapun, seseorang tidak sepatutnya pergi ke langkah-langkah radikal tanpa cuba sebelum kaedah mudah menyelesaikan masalah. Memahami pendawaian atau suis, anda boleh selalu, tetapi mulakan dengan menggantikan lampu itu sendiri. Sekiranya berlaku gangguan yang serius, berhati-hati untuk berhati-hati, dan lebih baik jangan cuba memahami pendawaian atau suis tanpa mempunyai kemahiran yang diperlukan. Apabila bekerja dengan elektrik, anda mesti mematuhi peraturan keselamatan:

 • cabut bekalan kuasa kepada perisai di pangsapuri atau tangga
 • memberi amaran kepada jiran-jiran kerja yang berterusan
 • pastikan tiada elektrik

Jika semuanya dilakukan dengan betul, lampu penjimatan tenaga akan berhenti berkelip apabila cahaya mati dan akan memenuhi keseluruhan istilah.

Dapatkan nasihat profesional, dan jika perlu, bantuan pakar boleh dilakukan dengan membuat permohonan untuk perkhidmatan tuan melalui perkhidmatan Yudu.

 1. Bandingkan harga dan pilih syarat terbaik
 2. Maklum balas daripada pakar yang berminat sahaja
 3. Jangan buang masa untuk berkomunikasi dengan perantara

menunggu pesanan anda!

Moscow: 8 (499) 649 32 93 St. Petersburg: 8 (812) 244 53 72

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

32 + = 35