Lembaga gabus dengan tangan sendiri

Bagaimana hendak membuat papan gabus

Papan gabus dengan tangannya sendiri dibuat dari sekeping aglomerat hitam, putih atau coklat ukuran yang sesuai. Bahan ini digunakan secara aktif dalam kehidupan seharian apabila menghiasi premis, sebagai contoh untuk lembaran maklumat pejabat, rekod, gambar, lukisan kanak-kanak di rumah, di institusi prasekolah.

Pendirian siap boleh dibeli daripada pengeluar dan penjual semula. Di rumah, ia boleh digunakan di dapur untuk menampung rekod pelbagai resipi, memaklumkan ahli keluarga.

Di dalam bilik lorong adalah dinasihatkan untuk menggunakan papan untuk menyimpan kunci, jika dilengkapi dengan cangkuk yang sesuai atau rak. Untuk pejabat, ia sesuai untuk pejabat kecil, di tapak semaian di atasnya adalah baik untuk meletakkan lukisan yang dibuat oleh anak itu sendiri.

Jadual menunjukkan beberapa data pada papan gabus / berdiri:

Di pinggir lembaga gabus adalah mungkin untuk memulakan sudut yang diperbuat daripada aluminium anodized

Ruang pejabat moden tidak boleh dibayangkan tanpa papan maklumat.

Biasanya mereka mempunyai saiz 70x100 cm.

Permukaannya diperbuat daripada permukaan gabus semulajadi halus.

Reka bentuk di sepanjang perimeter papan gabus adalah mungkin dengan aluminium anodized.

Dengan bantuan butang perkeranian biasa, pelbagai maklumat penting untuk pekerja dilampirkan kepada mereka.

1

Jika perlu, pendirian dari papan gabus boleh dibuat secara bebas. Untuk melakukan ini, anda memerlukan selembar saiz yang dikehendaki dari ketebalan yang diperlukan.

Bagaimana untuk membuat papan gabus dengan tangan anda sendiri

Untuk membuat papan dari pokok gabus dengan tangan anda sendiri, anda harus terlebih dahulu membeli kosong yang diperlukan.

Anda boleh melawat gedung pasar raya atau melalui kedai dalam talian untuk menempah sekeping saiz yang diperlukan.

Adalah wajar bahawa ketebalannya adalah 10-12 mm. Dengan ciri-ciri sedemikian, ia adalah mudah untuk menyuntik jarum panjang yang berbeza ke dalamnya. Anda boleh membeli beberapa helai ketebalan yang lebih kecil dan sambungkan antara satu sama lain.

Untuk dinding belakang sesuai untuk hardboard, plastik, papan beralur, papan zarah.

Ia mudah untuk meletakkan papan sedemikian di atas meja

Biasanya pendirian gabus diletakkan di dalam bingkai, yang diperbuat daripada kayu, sudut aluminium dan profil plastik. Lebih mudah, ambil dan beli bingkai siap, dan kemudian potong saiz gabus dan substrat di bawahnya.

Dalam kes ini, bentuk lembaga boleh sangat pelbagai: dari segi empat segi piawai kepada bentuk bulat, bujur dan lain-lain yang tidak standard.

Permukaan boleh ditutup dengan kain warna yang sesuai, yang mempunyai tenunan serat yang jarang berlaku. Serat kain padat akan berpaut pada ujung butang dan jarum. Arahan terperinci untuk membuat peranti ini dalam video ini:

Anda boleh memberikan lembaran gabus dengan saiz yang diperlukan dengan bantuan pembinaan akut atau pisau kasut.

Substrat harus bersaiz sesuai, terutamanya jika bentuk mempunyai oval, lebih disukai dengan jigsaw elektrik.

Di bahagian belakang, anda perlu memasang pemasangan untuk menggantungnya di dinding.

Cara yang paling mudah adalah untuk membaiki papan ke dinding dengan skru.

Papan gabus di dinding

Papan gabus akan menjadi rahmat sebenar bagi mereka yang digunakan untuk merancang perkara-perkara terlebih dahulu, ingin memvisualisasikan keinginan mereka atau hanya mempunyai bilik untuk mengingatkan mereka tentang peristiwa-peristiwa penting. Aksesori itu dilampirkan nota, gambar, iklan, barangan kecil. Pendirian sedemikian diedarkan di pejabat, sekolah, tadika, semakin banyak orang menggantungnya di rumah.

Apakah papan gabus dinding

Bahan aksesori adalah gabus gabus. Papan gabus - lembaran segi empat tepat kayu dengan saiz yang berbeza (sering dijumpai 45x60, 60x90, 100x150, 120x90, 90x120), diperbuat daripada gabus yang dimampatkan dengan hancur dan ditutup dengan venir. Pada produk dengan bantuan butang atau jarum dilampirkan nota, poster, lembaran maklumat, dan sebagainya. Aksesori sesuai dengan hampir semua gaya dalaman.

Papan gabus di dinding melakukan fungsi yang berbeza. Ia boleh digunakan sebagai standard untuk nota dan peringatan. Sering kali, ahli rumah lem kanak-kanak seni pada aksesori, gambar keluarga. Dari tempat berdiri mudah untuk membuat penganjur, membahagikan permukaan ke segi empat - hari-hari bulan itu. Jika anda memasang cangkuk ke bahagian bawah bingkai, anda boleh memberi item fungsi pembantu rumah itu. Pemilik kreatif satu sisi aksesori dilengkapi dengan rak kecil, dan yang kedua dibiarkan di bawah nota.

 • Papan pejabat. Ia mempunyai penampilan yang mudah - lembaga gabus sendiri dan profil aluminium yang kuat. Ia sering dihasilkan di rak roller, yang membolehkan anda memutarkan produk.
 • Pilihan rumah. Ia dihiasi dengan pelbagai bingkai yang digambarkan, rak, mempunyai warna permukaan yang berbeza. Jika dikehendaki, pendirian seperti di atas dinding boleh ditutup dengan kain atau lapisan lain.

Penampilan papan gabus di dinding agak muram, tetapi dengan hiasan yang tepat ia akan bermain dengan warna-warna baru dan tidak akan kelihatan membosankan. Di samping itu, pokok itu mempunyai ciri-ciri ini:

 • bahan semulajadi: cahaya, anjal, elastik, mesra alam;
 • tidak lulus kelembapan, menunjukkan ketahanan terhadap suhu tinggi;
 • refraktori;
 • tidak menarik debu, tidak menggembirakan;
 • tahan terhadap kesan kulat, bahan kimia, serangga;
 • dia tidak takut pukulan, getaran;
 • selepas punctures, lubang terbentuk hampir ditutup dengan segera;
 • mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang - ia berfungsi beberapa dekad.

Ciri pemasangan dan pemasangan

Papan untuk mengambil nota di dinding dari pengeluar moden mempunyai lubang penetapan khusus pada sudut. Bersama dengan aksesori, kit pemasangan hampir selalu dijual. Sekiranya anda melakukan pendirian di rumah, aturkan gelung dari sisi yang salah. Pilihan pemasangan:

1.Na skru atau kuku. Pandu atau tancapkannya ke dinding pada jarak yang betul, gantungkan pendiriannya. Jangan membuat pelepasan terlalu jauh di antara dinding dan lembaran gabus di atas supaya ia tidak "berjalan" bolak-balik apabila anda mendapatkan bahan maklumat.

2. Kuku tepat (gam). Dalam kes ini, anda tidak perlu membuat lubang di dinding. Pelekat tersebut dilakukan seperti berikut:

 • Tingkatkan permukaan dengan detergen mana-mana.
 • Di bahagian perimeter kuku cecair. Jarak antara titisan adalah kira-kira 5-10 milimeter.
 • Tegaskan produk dengan dinding. Ia akan mengambil kira-kira 10 minit untuk gam membekukan.

3. baik pita pelekat dua sisi. Tutup dinding di sekeliling perimeter, gunakan aksesori untuk scotch.

Di mana untuk membeli dan berapa banyak papan di dinding untuk nota

Papan gabus untuk nota dijual di hampir semua gedung atau pasar raya besar untuk rumah dan kantor. Pengeluar terkenal (Attache, TCO, IKEA, Comus) menyediakan barangan berkualiti tinggi. Anda juga boleh memesan dari pengeluar kecil yang menawarkan lembaran itu sendiri. Papan gabus siap di dinding mempunyai kos yang berbeza. Harga sampel 45x60 dari Attache dengan bingkai kayu adalah 750 rubel. Dengan peningkatan kawasan dan peningkatan ciri, kos meningkat kepada 2000-5000 rubel. Sekeping kulit kayu gabus oak lebih murah, tetapi dijual tanpa bingkai.

Bagaimana untuk membuat gabus berdiri dengan tangan anda sendiri

Papan gabus di dinding lebih menguntungkan untuk dilakukan sendiri. Ia tidak akan terlalu mahal dan akan sesuai secara organik ke dalam bilik yang anda perlukan, kerana anda akan membuat reka bentuk pengarang. Papan gabus dengan tangan mereka sendiri dilakukan seperti ini:

 • Beli daun gabus yang anda perlukan.
 • Anda akan memerlukan satu lagi papan hardboard dengan kawasan yang sama. Ia akan berfungsi sebagai permukaan belakang pendiriannya. Gam papan.
 • Anda boleh menghiasi lembaran atau menutupnya dengan kain.
 • Tentukan rangka. Bahan-bahan biasa adalah aluminium, plastik, kayu. Ia mudah untuk mengambil saluran kabel dengan lebar sedikit lebih daripada ketebalan papan.
 • Potong sudut bingkai pada 45ยบ. Pasang bingkai ke pangkalan.
 • Jika anda membetulkan produk pada skru, sediakan gelung tersebut. Penggunaan gam atau pita pelekat dua sisi tidak memerlukan manipulasi tambahan.

Cara membuat papan rekod dengan tangan anda sendiri

Dengan pelbagai pilihan di kedai-kedai sehingga kini, ia sering sukar untuk mencari perkara yang sesuai dengan sempurna dalam pedalaman dan reka bentuk, dalam saiz dan gaya pada masa yang sama. Dalam keadaan seperti itu ada keperluan untuk melakukan sesuatu dengan tangan kita sendiri.

Dua kelas induk hari ini akan dikhaskan untuk membuat papan rakaman.

Nombor kelas tuan 1. Papan tulis

Papan rekod boleh sama dengan rekod sekolah, kemudian dengan kapur atau pensel khusus ia akan mungkin untuk membuat nota di atasnya, dan memadamkan semua yang ditulis dengan kain yang paling mudah.

 • Cat slate khas
 • Bingkai besar, tanpa kaca di dalamnya
 • 2 magnet
 • Gam
 • Papan serpai papan dan jigsaw untuk pemotongan

Langkah 1. Ukur dimensi segiempat tepat

Kami mengukur dimensi segiempat tepat, yang mesti dipotong dari papan untuk meletakkannya dalam bingkai. Dalam ketepatan perkara ini adalah sangat penting, untuk jenis keputusan akhir, pengukuran harus tepat.

Langkah 2. Potong papan saiz yang betul

Untuk melakukan ini, anda boleh mengambil apa-apa alat yang sesuai, yang direka untuk memotong kayu. Idealnya sesuai dengan jigsaw, ia akan membantu membuat segi empat tepat saiz yang betul.

Langkah 3. Sebelum melukis warna utama

Sebelum melukis warna utama, anda perlu memohon primer yang akan membantu mengukur permukaan dan menyediakan substrat sebelum lukisan terakhir.

Langkah 4. Berus dengan cat slate khas

Dengan berus, kami menggunakan cat slate khas, anda boleh menggunakan roller dan bukan berus. Sapukan cat sebagai sama rata mungkin.

Langkah 5. Walaupun papan dicat kering

Semasa papan dicat kering, anda boleh memperbaikinya. Memandangkan dalam contoh kami, papan ini perlu dipasang pada mesin basuh, dua magnet mesti dilekatkan di belakang bingkai. Ia harus mengambil kira berat papan dan saiz magnet.

Langkah 6. Kami masukkan papan dicat ke dalam bingkai dan membetulkannya

Idea yang sangat asli, lembaga seperti ini cukup mudah untuk dilaksanakan dan tidak boleh diganti jika pada siang hari anda perlu mengatasi pelbagai tugas.

 • 2 bingkai
 • Satu gulung papan gabus 2X4
 • Pita cat
 • Cat putih
 • Gunting

Langkah awal persediaan, sehari sebelum permulaan penciptaan papan anda perlu memasang roll gabus dan menghancurkannya dengan sesuatu yang berat, sehingga pada waktu kerja dimulai, lembaran itu rata. Secara selari, anda boleh menyediakan bingkai dengan mengeluarkan bahagian belakang tikar dan membuat ukuran awal.

Kami mengukur dimensi bingkai, kemudian memindahkan perkadaran yang diperlukan ke lembaran gabus dan memotong segi empat tepat panjang yang ditetapkan.

Langkah 3. Kami melekat pita cat

Kami melekat pita lukisan dengan corak, sesuatu yang mengingatkan zigzag. Langkah ini diperlukan semata-mata untuk tujuan hiasan, supaya sedikit mempelbagaikan permukaan gabus seragam. Corak dan warna untuk hiasan sedemikian pilih, berdasarkan pilihan anda sendiri dan skema warna bilik.

Langkah 4. Tegaskan pemasangan pita lukisan ...

Betul membaiki pita cat, dan di atasnya kami menggunakan cat atau sembur cat putih, lakukan dengan teliti, supaya pita tidak membengkok dari pergerakan yang tiba-tiba.

Langkah 5. Selepas cat telah kering ...

Selepas cat telah kering, anda boleh mengeluarkan pita cat dengan selamat.

Langkah 6. Kami masukkan papan dicat ke dalam bingkai dan membetulkannya

Rectangles gabus yang dicat boleh dipasang dengan selamat di dalam bingkai, kemudian pasangkannya ke dinding. Corkboard untuk nota bersedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 1 = 1