Lereng dari eternit

Pemasangan dan peranti lereng dari kadbod gypsum

Setiap pemilik rumah yang baik cuba membuat rumahnya lebih cantik, lebih hangat dan lebih selesa. Ia hampir mustahil untuk mencapai ini dengan tingkap lama, di mana celah telah terbentuk, di mana angin sejuk bertiup, dan mereka tidak menambah keindahan estetik. Terdapat hanya satu jalan keluar - untuk menukar tingkap ke yang baru. Tetapi penggantinya bukanlah akhir dari kerja pembaikan. Selepas memasang tetingkap baru, anda masih perlu menghadapi cerun. Sebagai peraturan, ramai pemilik cuba menyelesaikan masalah ini secara bebas. Peranti cerun dari kadbod gipsum akan membantu untuk menyelesaikan tugas ini.

Buat cerun secara bebas oleh mana-mana lelaki, yang sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya memegang tukul. Kaedah hiasan agak mudah, walaupun amatur kerja-kerja penamat akan menampungnya, dan ia tidak akan mengambil banyak masa. Lereng dari papan gipsum, peranti yang diterangkan dalam artikel kami, akan kelihatan kemas dan bergaya dengan kos kewangan yang rendah.

Sebelum ini, mereka membuat cerun dari plaster mudah, menggunakannya dalam lapisan tebal walaupun. Tidak kira betapa sukarnya tuan yang berpengalaman itu mencuba, hampir mustahil untuk menjadikan sudut itu lancar, dan kemahiran dan kemahiran memainkan peranan penting. Selain itu, plaster dikeringkan selama beberapa hari, yang menimbulkan ketidakselesaan tertentu bagi pemilik rumah. Sekarang cerun diperbuat daripada plastik, tetapi gaya ini lebih biasa di pejabat dan kemudahan awam kerana kemudahan pengendalian dan mencipta imej perniagaan.

Yang paling biasa di pangsapuri dan rumah ialah peranti lereng dari eternit. Ia agak mudah untuk dipasang dan tidak memerlukan kos bahan yang besar.

Lereng dari kadbod gypsum: peranti, foto, kaedah penamat

Sarjana untuk pemasangan cerun menggunakan pelbagai teknik untuk melakukan kerja-kerja sedemikian, yang boleh dilihat dalam gambar dalam artikel ini:

 • Sesetengah mengamalkan kepingan pelekat eternit pada profil logam, yang masih digunakan untuk menamatkan dinding dan siling.
 • Lain-lain mengikat lembaran pada busa, dan kadang-kadang walaupun pada shpaklevku.
 • Para profesional mahir yang berkemahiran menguruskan untuk menggabungkan jenis pengikat yang diterangkan di atas untuk pembukaan tingkap yang sangat kompleks.

Di mana-mana cara memberikan tingkap baru akan sila dengan jenis dan kualiti jika mematuhi semua keperluan teknologi. Di bawah ini dianggap sebagai peranti dan kemasan cerun papan gipsum dengan lebih terperinci.

Melekap dengan profil logam

Kaedah ini sangat bagus jika dinding juga ditutup dengan plasterboard. Dalam kes ini, anda perlu memotong dari butiran padu pepejal pada cerun mengukur. Rangka asas dibuat, yang dilengkapi dengan bahagian tambahan untuk sambungan yang lebih tahan lama. Pengikatnya sendiri sama seperti di dinding, dan suatu tindakan tertentu dikekalkan dengan ketat:

 • Profil harus dimasukkan dalam tahap menegak dan mendatar.
 • Untuk membuat peranti cerun dari papan gypsum diluluskan tanpa masalah, perlu membuat pengukuran terperinci dan memotongnya dari satu lembar.
 • Sebagai pemanas di antara plasterboard dan dinding diletakkan lapisan bulu mineral, kadang-kadang menggunakan buih pelekap biasa, maka perlu mengambil kira keupayaannya untuk berkembang.
 • Dengan pemutar skru, helaian tetap.
 • Membentuk retak yang dimeteraikan dengan sabit, dan meletakkan dempul atas.
 • Sudut antara dinding dan eternit ditutupi oleh sudut yang berlubang, yang diikat dengan stapler atau duduk di dempul.
 • Selanjutnya, seluruh cerun shpaklyuetsya, mengepel ke keadaan sempurna dan dicat.

Pemasangan dan peranti lereng dari papan eternit cukup pantas dan tidak akan membawa masuk banyak kotoran rumah, tetapi perlu mempertimbangkan bahawa aperture jendela akan sedikit kurang. Selain itu, adalah perlu untuk membelanjakan wang pada pemanas antara dinding dan lembaran.

1

Lereng terpaku pada buih pelekap

Kaedah pengikat ini hanya digunakan dalam kes-kes yang teruk, sebagai contoh, apabila tidak ada tempat untuk memasang profil logam, atau struktur dinding tidak memegang dowel, dan dempul tidak berpegang pada permukaan. Masalah seperti itu diketahui pemilik rumah lama, di mana blok tetingkap kayu berdiri.

Dalam kes sedemikian, dengan bantuan busa, drywall hanya terpaku pada dinding. Semasa pengeringan lembaran komposisi boleh diskru dengan skru dengan bonet panjang. Selepas buih pemasangan polymerizes, skru boleh dibongkar tanpa perlu. Pemasangan lereng tingkap dari plasterboard dengan cara ini adalah pantas dan dengan usaha yang minimum.

Kelemahan kaedah ini ialah busa boleh mengembangkan dan mengubah bentuk cerun, sebagai hasilnya - menjadikan sudut-sudut benar-benar lancar hampir mustahil. Tetapi buih bertindak sebagai bahan yang mengikat, dan sebagai pemanas, melaksanakan fungsinya di mana-mana permukaan.

Penyediaan penanaman pada gam atau dempul

Kaedah ini sangat mudah dalam teknologi dan, sebagai akibatnya, salah satu yang paling biasa. Dengan tepat melakukan algoritma tindakan, anda boleh mendapatkan kerja yang paling berkualiti dalam masa yang sesingkat mungkin:

 • Anda perlu bermula dengan memotong buih pelekap, yang mana tingkap telah ditetapkan, dan membersihkan permukaan serpihan pembinaan, habuk, kertas dinding lama dan dempul.
 • Selanjutnya, adalah perlu untuk memproses permukaan di mana keratan itu akan diikat, dengan primer. Penduduk di tingkat pertama disyorkan untuk merawat tapak cerun juga dengan impregnasi antikulat karena peningkatan kepekaan bahan menjadi kelembapan.
 • Peranti cerun dari kadbod gipsum memerlukan penggunaan plaster dempul untuk melekatkan jalur potong di dinding. Di kedai-kedai pembinaan terdapat banyak bahan, dan perunding dan arahan dalam perkara ini akan membantu.
 • Sekiranya terdapat keretakan besar di dinding di mana cerun akan diikat, maka mereka perlu disegel dengan dempul atau plaster. Sekiranya jalan berlubang tidak penting, maka tidak perlu membaiki mereka, kerana dempul yang diletakkan di atas papan eternit akan mengisi mereka sendiri.
 • Seterusnya, anda perlu mengukur dan memindahkannya dengan teliti ke papan gypsum, memotong lapisan atas bahan dengan pisau pembinaan.
 • Kemudian anda perlu meletakkan tekanan pada pangkalan. Ia akan retak dengan jelas di sepanjang garis itu, dan ia hanya perlu untuk memotong lapisan atas dari sisi yang lain.

Lereng dari eternit: peranti untuk dempul atau lem

Selepas fasa persediaan, anda boleh meneruskan pemasangan:

 • Mulakan pemasangan dari panel paling atas. Ia mencukupi untuk memohon lapisan pelekat tebal dengan spatula di sebelah yang akan paling dekat dengan tingkap. Lebih dari keseluruhan permukaan yang kekal, penyelesaian itu digunakan dengan titik-titik dengan jarak 30 sentimeter.
 • Bahan kerja terletak pada panel atas, manakala alur disediakan dimasukkan, dilincirkan dengan pelekap. Sekiranya lembaran eternit terpasang, maka ini dilakukan dengan bantuan sokongan atau skru.
 • Ia adalah perlu untuk membolehkan masa untuk pelekat kering. Arahan terperinci boleh didapati pada pembungkusan.
 • Seterusnya, sudut berlubang dilampirkan menggunakan dempul yang sama atau stapler pembinaan konvensional.

Peringkat akhir termasuk langkah-langkah berikut:

 • Peranti cerun dari kadbod gypsum memerlukan pemprosesan yang teliti, oleh itu, perlu mengelak dengan pengisi dan serpyank semua sendi tiga kali, meratakan lapisan terakhir dengan sikat berliku.
 • Kekosongan yang muncul di antara jendela dan dinding biasanya ditiup dengan buih. Selepas kering, bahagian berlebihan dipotong, dan jahitan shpaklyuetsya. Jangan lupa bahawa busa pelekap mempunyai sifat saiz yang semakin meningkat, jadi anda perlu berhati-hati sebaik mungkin dengan dosnya.
 • Lukisan cerun dengan cat akrilik atau minyak, anda juga boleh menampal kertas dinding atau meletakkan jubin. Itu sahaja, tingkap peranti dari papan eternit hampir selesai.
 • Pada peringkat akhir, anda perlu mengeluarkan filem pelindung dari tingkap dan merawat ruang antara bingkai dan cerun dengan sealant akrilik. Produk ini akan menetapkan dempul dan tidak akan membenarkan ia dikupas untuk masa yang lama. Lebihan sealant dihapuskan dengan kain lembap.

Akan membantu memulihkan lereng tingkap yang baru dipasang plasterboard. Peranti dan penamat dengan tangan mereka sendiri akan memerlukan pematuhan dengan peraturan tertentu:

 • Agar tiada cendawan berkembang di bawah cerun yang ditetapkan, adalah perlu untuk pra-melayan mereka dengan primer antijamur. Selain itu, jika semua arahan adalah betul, dan cerun dengan pelekat tegas ditekan ke dinding semasa pemasangan, penampilan kulat akan diminimumkan.
 • Kadbod gypsum kini dihasilkan dalam pelbagai jenis, tetapi memberi keutamaan kepada bahan tahan lembapan. Dan kita mesti ingat bahawa ia hanya bertujuan untuk kerja dalaman. Selepas dempul dan lukisan struktur yang betul, tiada kelembapan berbahaya.
 • Lereng papan eternit - ini adalah pembinaan yang cukup kukuh, tetapi ia tidak dapat menahan tamparan tukul yang kuat.

Lereng papan eternit, peranti yang dihasilkan dengan betul, akan berkhidmat tidak selama satu tahun. Seperti yang anda lihat dari artikel ini, menjadikannya dengan tangan anda sendiri cukup mudah, anda hanya perlu membeli bahan yang betul, dapatkan beberapa alat, belajar arahan dan dapatkan kerja.

Cara membuat cerun dari papan gipsum: tiga cara

Terdapat dua teknologi untuk menghias pintu: melepa dan menghias dengan bahan penamat pepejal seperti MDF berlamina, plastik, eternit, dan sebagainya. Menyelaraskan cerun pintu dengan plaster adalah cara keselamatan yang paling boleh dipercayai: tidak ada retakan dan jurang, mengetuk pintu akan sangat sukar. Oleh itu, cerun melepa biasanya berhampiran pintu masuk. Tetapi, seperti biasa, terdapat kelemahan: ia memerlukan banyak masa untuk bekerja, dan sukar untuk mencapai hasil yang baik tanpa kemahiran. Lebih mudah menjahit sesuatu. Anda tidak perlu berwawasan untuk mengandaikan bahawa selalunya tangan anda sendiri membuat lereng plasterboard. Kenapa - jelas: bahannya murah, teknologi diketahui, bekerja dengannya semata-mata, hasilnya bagus.

Ini jenis pintu selepas pemasangan - anda perlu membuat cerun

Untuk menghiasi cerun-cerun di dalam premis itu gunakan dinding kering konvensional. Sekiranya terdapat keperluan untuk membuat cerun dari luar atau di dalam bilik lembap - perlu mengambil satu kelembapan-bukti. Ketebalan lembaran - yang biasa, seperti yang digunakan untuk dinding - 12.5 mm.

Walaupun untuk kerja anda akan memerlukan pisau kertas pejabat yang baik, anda mungkin perlu sudut cat berlubang dan busa pelekap. Ia akan menjadi dempul yang sangat diperlukan: menutup keretakan dan membawa semuanya ke dalam keadaan biasa.

Jadi pintu boleh kelihatan seperti selepas menamatkan cerun dengan flatbed, dan ini boleh dilakukan dengan tangan anda sendiri

Sebelum memulakan kerja pada dekorasi pintu, semua komunikasi mesti diletakkan, yang mesti melalui pintu. Sebagai contoh, jika pintu pintu masuk disediakan, ia boleh menjadi wayar loceng, lampu di atas pintu, dan sebagainya. Sekiranya cerun pintu dalaman dibuat, ia boleh menjadi kabel telefon atau pasangan terpiuh untuk menyambungkan Internet.

Melewati jurang di antara bingkai pintu komunikasi yang diperlukan, membetulkannya, retak diperbaiki dengan buih pelekap. Buih digunakan tidak lebih daripada 1/3 daripada jumlah slot: ia berkembang sangat dan bahkan dapat membengkokkan rangka pintu kayu. Oleh itu, jika kotak itu kayu, buat masa ini reaksi berlaku, adalah disyorkan untuk memasang spacer yang menjamin geometri tidak berubah.

Hiasan pintu dengan tangan mereka sendiri bermula dengan penutupan keretakan antara bingkai pintu dan dinding

Masa yang diperlukan untuk busa mengeraskan bergantung kepada suhu dan kelembapan udara, tetapi secara purata adalah 8-12 jam (untuk sesetengah spesies ia mungkin mengambil masa sehari). Lebihan busa keras dipotong dengan pisau, plaster, yang tidak tahan dengan baik, mengeluarkan, menyapu habuk dan kotoran. Anda boleh mula bekerja pada menamatkan pintu.

Cara membuat cerun dari eternit

Apabila memasang cerun dari papan eternit, adalah penting untuk mengukur dengan betul dan tepat dengan tepat unsur-unsur yang diperlukan. Untuk melakukan ini, ukur jarak dari jamb pintu ke sudut di beberapa tempat, mengukur ketinggian bahagian yang diperlukan. Pengukuran dibuat untuk setiap sisi secara berasingan: jarang dinding mempunyai geometri yang ideal.

Kesemua dimensi diterapkan pada helaian plasterboard, yang dihubungkan dengan garisan. Sekali lagi, semuanya diukur dan, jika semuanya betul, dipotong.

Jadi ia kelihatan seperti "corak" untuk cerun plasterboard

Pemotongan drywall adalah mudah: anda memerlukan pisau yang baik di atas kertas, seorang penguasa yang panjang (satu meter atau lebih) dan sebuah bar kayu. Untuk garis yang digariskan, gunakan penguasa, bersama-sama dengan menggunakan pisau kertas, memotong sekeping kadbod dan cuba sedikit untuk memakai gipsum. Di bawah tempat di mana insisi itu dibuat, letakkan bar dan ketik ringan lembaran sepanjang potongan. Gipsum pecah, dan hampir sempurna sama rata sepanjang garis pemotongan. Semua yang tersisa adalah untuk memotong helaian bawah kadbod.

Video menunjukkan cara memotong drywall tanpa gergaji.

Dengan cara ini, mudah untuk memotong drywall dalam garis lurus. Di mana sahaja garis melengkung diperlukan, gergaji logam digunakan - ia mempunyai gigi kecil dan hampir tidak merobek kadbod. Mereka juga menggunakan jigsaw elektrik, tetapi terdapat banyak habuk dalam proses ini. Anda boleh memotong dengan gergaji atau jigsaw dan dalam garisan lurus, jika anda tidak menyukai kaedah sebelumnya.

Arahan untuk pemasangan cerun hypocathlon

Unsur yang dipotong dari papan gypsum dapat dipasang:

Sesiapa pun boleh "mengeringkan" kadbod gipsum pada busa

Untuk menetapkan helaian potong pada buih pelekap adalah sangat mudah. Tetapi anda boleh melakukannya segera jika tidak ada lubang besar di lereng. Jika rongga adalah sehingga 3 cm, anda boleh memasang cerun sekaligus, hanya mengisi jalan berlubang terbesar dengan buih (jangan gunakan banyak, kira-kira 1/3 daripada jumlah takuk).

Sekiranya penyelewengan lebih dari 3 cm, lebih baik untuk pra-meterai mereka dengan mortar simen atau mortar untuk memulakan plaster.

Perintah kerja ketika memasang pintu dari eternit pada buih pelekap adalah seperti berikut:

 1. Sediakan tapak (keluarkan debu dan kepingan jatuh, mengisi dengan slushklm buih besar) di bahagian belakang bahan kerja dari papan gypsum, ular nipis (1 cm atau lebih), gunakan buih pelekap.
 2. Pasang unsur di tempatnya, tekan ia di dinding, cara bahagian ini harus berdiri.
 3. Keluarkan dan letakkannya selama 5-8 minit. Foam kekal di dinding, dan di atas lembaran kering. Dalam masa beberapa minit ia meningkatkan jumlah.
 4. Anda menetapkan bahagian cerun di tempat dan tekan dengan baik. Biarkan dalam keadaan ini sehingga busa padu (selama 12-24 jam).
 5. Menutup jurang antara unsur eternit dan dinding plaster.

Lekuk dari papan eternit dibuat, terdapat kerja pada penamat.

Kelemahan kaedah ini agak serius. Pertama, permukaan sisi dan menegak mesti terlebih dahulu disamakan, jika tidak, anda tidak akan dapat memasang unsur-unsur dengan tepat. Kedua, ada kemungkinan bahawa bahan kerja akan membengkok / bengkok. Ketiga, terdapat kekosongan. Nah, perkara yang paling penting adalah bahawa gunung itu bukan yang paling boleh dipercayai. Tetapi pintu dibuat ringkas dan cepat.

Daripada pecah busa "paste" potongan potong boleh digunakan untuk pengisi yang dicairkan:

 1. Pada helai meletakkan kek rata dari komposisi yang dibubarkan kepada keadaan tampalan untuk bekerja dengan kadbod gipsum (lebih baik - selesai, lebih "lengket"). Mereka perlu terletak di sekitar perimeter dan di beberapa tempat di tengah.
 2. Dikupas dari habuk dan plester tua retak, potong cerun dengan air dari senapang semburan.
 3. Letakkan benda kerja di tempat dan tekan dengan tegas. Anda boleh berehat di pesawat dengan tangan dan potongan "pozhatat" dari sebelah ke tepi. Rasa bahawa plaster mula kabur, dan sekeping drywall "terperangkap".
 4. Sekiranya serpihan ketat dan tidak bergerak, anda boleh meninggalkannya sehingga dempul datang ke genggaman (untuk sehari, kadang - kadang - dua). Sekiranya unsur itu tidak stabil dan boleh bergerak, ia memerlukan sesuatu untuk menyokong. Lebih baik di tepi dan di tengah. Tinggalkan borang ini, sekurang-kurangnya selama 10-12 jam. Kemudian sokongan boleh dikeluarkan dan tunggu sampai dempul itu benar-benar kering.

Cara memohon "patch" dempul mungkin berbeza. Perkara utama ialah elemen itu perlu dipertahankan dengan baik

Kelemahan kaedah ini adalah sama. Kita hanya perlu mengatakan bahawa cerun di tingkap di apartmen kami dibuat dengan cara ini. Ia sudah kira-kira 9 tahun yang lalu, dan setakat ini tiada masalah.

Lebih banyak masa memakan masa, tetapi juga cara yang lebih dipercayai dan universal pemasangan cerun dari kadbod gipsum - pada rangka yang dikumpulkan. Bingkai diperbuat daripada bar kayu atau profil khas.

Panduan ditempatkan secara menegak di sepanjang jamb pintu dan di sudut. Di antara mereka, pada jarak 50-70 cm, web melintang kecil diletakkan.

Untuk memasang lereng plasterboard dengan tangan anda sendiri, rangka pertama dipasang. Ia boleh dibuat dari profil atau dari bar kayu

Dengan kaedah ini, terdapat satu ciri: pengukuran diambil setelah rangka telah dipasang. Bahagian yang dipotong diletakkan di tempat dan tetap menggunakan skru mengetuk diri.

Jika bingkai dipasang dari profil, skru penekanan diri diperlukan untuk logam, jika dari bar - pada kayu. Walau apa pun, anda perlu berhati-hati supaya tidak mengoyakkan kadbod. Jika anda mengetatkan kuat, bahkan plaster mungkin pecah atau runtuh. Sebilangan besar perkahwinan seperti ini akan membawa kepada hakikat bahawa cerun papan gypsum tidak akan memegang dengan betul.

Memperbaiki slot dan menghias sudut luar

Sentuhan akhir sebelum kemunculan cerun di pintu adalah penutupan slot. Mereka boleh terpaku dengan pita khas untuk mengelak sudut, dan kemudian plester. Kaedah sedemikian sesuai di tempat papan eternit disambungkan ke bingkai pintu atau di mana bahagian cerun dan mendatar disambungkan. Jika retakan di sini ternyata sangat kecil, mereka hanya boleh diliputi dengan dempul dan sejajar dengan baik.

Pita untuk sudut menghias boleh menjadi kertas atau gentian kaca. Kedua-duanya baik dalam tugas mereka - mereka menghalang keretakan

Untuk merancang sisi lain juga ada beberapa cara. Yang pertama adalah gam dengan reben yang sama untuk menamatkan sudut. Tetapi kaedah ini sesuai, jika sudutnya ternyata tidak ada, tidak ada masalah. Pada orang baru keadaan ini jarang berlaku. Selalunya sudut perlu "dibawa keluar." Dalam kes ini, gunakan sudut lukisan logam. Dia mempunyai dua lubang penembusan, yang membolehkan untuk memperbaikinya dalam beberapa cara:

 • pada kepingan plastik;
 • pada shpalevku tebal;
 • pada skru menendang sendiri atau jaring.

Dalam kes anyaran, anda perlu berhati-hati: mereka boleh cedera semasa bekerja. Secara umum, kaedah ini mudah, tetapi sekali lagi, jika sudut hampir sempurna.

Mengamankan sudut, lereng dari papan eternit akhirnya dimasukkan ke dalam perintah - shpaklyuyut

Sudut berlubang terdedah pada tahap dan dalam pesawat yang sama dengan dinding utama. Lompang yang dibentuk dipenuhi dengan penyebaran dempul ke keadaan pasty. Untuk meratakan awal, gunakan pengisi permulaan. Setelah kering, semua penyelewengan diletakkan dengan jaring khas. Ia digunakan bukannya kertas pasir, yang tersumbat dengan serta-merta. Grid untuk dempul dempul dijual di kedai-kedai yang sama di mana mereka menjual drywall. Di permukaan yang disamakan maka lapisan penamat, meratakan dempul digunakan. Selepas pengeringan, ia juga perlu dibawa ke keadaan sempurna. Lakukan semua grid yang sama, hanya nipis.

Sekiranya anda mendapati gimpong ini dengan dempul sukar, bacalah tentang cara membuat cerun dari MDF. Tidak semestinya tiada dempul.

Pada umumnya, tanpa pengalaman, sudut luar sukar untuk dibuat sempurna. Walaupun bekerja dengan eternit. Setelah memasang sudut logam berlubang, kami sangat memudahkan tugas kami. Tetapi, semua yang sama, tidak semestinya ternyata menjadikannya ideal. Tetapi dalam kes ini terdapat jalan keluar: sudut plastik hiasan. Mereka dipasang selepas menamatkan dinding. Mereka dipilih sama ada dalam nada pintu, atau dalam nada penamat. Melekat pada kuku cecair. Apa yang anda perlukan ialah memotongnya dengan panjang yang diperlukan. Mereka dipotong dengan gunting biasa. Perkara utama di sini adalah untuk memotong sudut pada sudut 45 ° di bahagian atas.

Sudut hiasan untuk cerun akan menyembunyikan semua kecacatan

Jika kayu lebih sesuai untuk gaya hiasan, anda boleh mencari sudut yang sama dan kayu.

Sudut luar cerun juga boleh dibentuk menggunakan sudut kayu

Sebenarnya, peranan sudut dekoratif untuk cerun bukan sekadar perhiasan. Ia masih melindungi sudut dari kerosakan. Ini amat sesuai untuk pintu masuk. Sekiranya semuanya ditutup dengan kertas dinding, ia juga melindungi mereka daripada kerosakan, yang sering berlaku. Itu sahaja, lereng plasterboard dibuat, dan dengan tangan mereka sendiri.

Semua kaedah ini boleh digabungkan, sebagai contoh, dalam video.

Lereng papan eternit dengan tangan mereka sendiri

Pemasangan tingkap logam-plastik membolehkan untuk menjimatkan pemanasan pada musim sejuk, memberikan iklim mikro yang menggalakkan dan menjadikan bilik lebih bergaya dan "mahal" berbanding dengan struktur tingkap kayu yang dipasang. Tetapi apabila tingkap kaca berlapis dua sudah siap, kerja penambahan tambahan diperlukan, jika tidak, cerun tidak akan kelihatan kemas.

Tuan rumah secara tradisional memilih satu daripada tiga pilihan:

 • penamat dengan plastik;
 • pemasangan eternit tahan kelembapan;
 • melepa.

Lereng plasterboard, dibuat oleh tangan sendiri - murah dan oleh itu kaedah yang paling dalam permintaan. Ini adalah kerana merit bahan itu sendiri dan kesederhanaan teknologi, yang membolehkan anda mengendalikan kerja walaupun seorang tuan baru. Dari artikel ini anda akan belajar cara membuat cerun dari drywall.

Kelebihan menghadapi plasterboard

Kaedah hiasan ini patut mendapat pengiktirafan kerana senarai kelebihan:

 • keramahan dan keselamatan alam sekitar;
 • harga rendah GCR;
 • kesederhanaan pemasangan;
 • penyelenggaraan minimum struktur;
 • penampilan yang bergaya dan kemas;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • kemungkinan menggunakan bahan penebat haba;
 • universiti: teknologi adalah sama untuk tingkap dan pintu.

Kepada nota kepada tuan! Tetapkan lereng papan eternit dengan tangan mereka sendiri tidaklah sukar kerana ia kelihatan dari sisi. Perkara utama adalah mematuhi prosedur tindakan yang disyorkan dan tidak membuat kesilapan dalam pengukuran.

Peringkat awal termasuk penyediaan ruang kerja. Tingkap itu harus selesa untuk didekati, permukaan sekitarnya mesti ditutup dengan sesuatu, sehingga mereka tidak mendapat kelembapan, debu dan kotoran. Pemasangan cerun dari plasterboard - kerja "basah".

Pra-pembelian bahan-bahan yang diperlukan dan sediakan alat-alat:

 • kepingan plasterboard;
 • komposisi ketan;
 • priming;
 • pengikat;
 • bahan penebat haba;
 • spatula;
 • gerudi atau pemutar skru dengan satu set latihan;
 • pembinaan atau pisau kasut;
 • kepingan kain;
 • lembangan air;
 • kuku cecair;
 • Baris permulaan atau meraih, yang akan anda periksa kesilapan helai;
 • bahan penebat panas dan kalis air;
 • sebuah peranti untuk mengawal skru mengetuk diri;
 • parut, poluter;
 • pembinaan corolla;
 • buih pelekap;
 • profil.

Oleh kerana terdapat dua cara untuk membuat cerun dari drywall, beberapa senarai mungkin tidak berguna, bergantung pada pilihan mana yang anda pilih: terpaku atau pada bingkai logam.

Permukaan dasar pembukaan tingkap mesti dibersihkan dengan baik, supaya pelekat itu dapat ditetapkan dengan baik. Untuk tujuan ini, segala yang boleh mengupas, jatuh atau jatuh tertidur dikeluarkan dari permukaan. Bergantung pada kualiti permukaan, ia dibersihkan dengan berus atau berus, kemudian dibasuh dengan air. Terutama dengan teliti dibersihkan kawasan di mana terdapat plaster lama atau lapisan cat. Akibatnya, permukaan bebas debu yang benar-benar bersih mesti diperoleh, yang dirawat dengan teliti dengan primer.

Memasang cerun pada bingkai logam

Lereng plasterboard dengan tangan mereka sendiri pada teknologi ini dibuat menggunakan panduan dari profil. Pertama, pada kedua-dua belah pembukaan, tentukan profil UD, meletakkannya berserenjang ke lantai. Bahawa pada musim sejuk tidak membekukan profil tingkap, antara ia dan unsur-unsur logam yang diletakkan sendiri pelekat pita pengedap, dan kemudian melaksanakan pemasangan CD-profil, meletakkan ia berserenjang dengan landasan menegak.

Ruang yang dihasilkan dijahit dengan plasterboard. Ini adalah bagaimana pemasangan cerun dari papan gypsum dilakukan pada kedua-dua permukaan menegak pembukaan.

Peringkat seterusnya menamatkan permukaan mendatar atas pembukaan. Sekiranya cerun tingkap tidak terlalu mendalam, cukup untuk melancarkan panduan hanya dari 3 sisi, membetulkannya pada bingkai tingkap dan pada sarung siap dari GKL.

Penting! Perhatikan bahawa di beberapa tempat antara gipsokartonom dan profil logam boleh kekal jurang sehingga 1 cm, yang mesti diisi dengan gam untuk drywall.

Jika anda tahu bagaimana membuat cerun pada tingkap plastik dari papan gypsum, maka tidak akan ada masalah dengan hiasan pintu. Oleh kerana pintu biasanya terletak secara langsung, pemasangan profil panduan di sepanjang jumper dilakukan pada 4 sisi. Apabila rangka dipasang di seluruh perimeter, mungkin untuk melindungi struktur dengan bulu mineral, mengisi dengan sel-sel peti.

Lembaran plasterboard dipotong dengan pisau pembinaan atau kasut, selepas memastikan bahawa pengukuran adalah betul. Lereng bukit atas haruslah berukuran sedemikian sehingga bahagian-bahagian lateral bersandar.

Sepanjang perimeter semua cerun setiap 20 cm digerudi lubang, yang dipacu sauh dan twist skru, tetapi tidak sepenuhnya, dan supaya penutup daripada slot.

Apabila semua sisi pintu ditutup, sudut-sudut cerun menegak terpaku dengan pita pembentuk sudut bertetulang. Ia memberikan perlindungan terhadap calar, bengkok dan kerosakan lain dan memberikan penampilan estetik reka bentuk. Seperti yang anda lihat, tidak sukar untuk membuat pintu dari papan eternit dengan tangan anda sendiri.

Walaupun kesederhanaannya kelihatan, kaedah penamat ini lebih sukar berbanding pemasangan pada bingkai logam. Kesukaran utama adalah untuk menyisipkan bahagian eternit plasterboard, dengan ketat mengamati sudut kecenderungan. Kerja sedemikian memerlukan pengalaman dan kemahiran, jadi kaedah gam harus dipilih apabila perlu memaksimumkan ukuran pembukaan tingkap.

Penting! Gam perlu dimakan tidak lewat daripada setengah jam selepas memasak.

Cerun di tingkap, dipotong dari plasterboard, dilapisi dengan sebatian pelekat, tetapi tidak dengan lapisan yang berterusan, tetapi dengan cara yang kekal permukaan bebas. Ini kemudian perlu bahawa, apabila anda menekan bahagian ke pangkal, gam tumbuh dan mengisi jurang. Jika segera digunakan dengan lapisan berterusan, sedutan yang dilampirkan akan "terapung", dan gam akan kering sangat lama untuk kering.

Petua: Jika lereng eternit yang dibuat oleh tangan, set langsung, dan jurang antara mereka dan permukaan tapak adalah 3 cm atau lebih, di lokasi ini perlu paste potongan jalur dari papan gipsum yang sama, yang diperbuat daripada cerun.

Untuk memastikan bahagian atas mendatar tidak jatuh sehingga gam meraih, mereka dipasang dengan spacer kayu, berehat di kedua lantai atau ambang jendela. Untuk tujuan ini, sungai atau bar adalah sesuai.

Kelebihan kaedah pelekat:

 • kelajuan pelaksanaan yang tinggi;
 • bahan yang diperlukan minimum;
 • Tidak memerlukan penyediaan permukaan yang kompleks untuk penamat;
 • Sebelum lukisan akhir, sudah cukup untuk memancarkan cerun dengan lapisan dempul dempul.
 • mengukur panjang dan lebar sisi pembukaan tingkap itu, yang akan menutup kerikil;
 • Lukiskan kontur yang terperinci pada sekeping drywall;
 • Potong unsur yang dikehendaki dengan pisau pembinaan atau alat khas untuk memotong GCR.

Petua: untuk membuat luka dengan sempurna lancar, tekan peraturan itu pada lembaran, dengan tekanan yang kuat, lulus bersama dengan pisau. Lapisan atas papan eternit akan dipotong sepenuhnya, kepada gipsum.

Berhati-hati menghidupkan kepingan supaya tidak runtuh pada pemotongan, dan juga memotongnya di sisi lain. Letakkan peraturan dengan tegas di sepanjang takik dan tarik tepi kelebihan bebas: papan gypsum akan memecah dengan sempurna dengan sempurna.

Sesetengah model tingkap logam-plastik dihasilkan dengan alur khas yang direka untuk profil pemasangan di mana cerun akan diikat. Untuk lereng tingkap papan eternit dengan tangan mereka sendiri dibuat dengan cara yang sama seperti yang biasa. Butiran dari kanvas GKL keseluruhan dipotong dengan cara yang sama: pengukuran diambil, kontur bahan kerja ditandakan pada helaian dan pemotongan dilakukan.

Untuk membaiki panel plasterboard ke permukaan asas pembukaan menggunakan pelekat khas. Prosedur untuk menyediakan gam dinyatakan dalam arahan yang disediakan oleh pengilang. Gam itu dihiasi dalam bekas bersih, sebaik-baiknya dalam bekas plastik, tetapi juga enamel. Anda boleh melakukannya secara manual, tetapi lebih baik menggunakan halo pembinaan, memegangnya dalam pemegang gerudi elektrik. Pelekat siap dibuat mempunyai konsistensi krim masam tebal.

Pertama, menggunakan plaster pada papan gypsum, menghapuskan semua penyelewengan di tempat-tempat di mana gam digunakan. Alur-alur disamakan dengan larutan dempul, dan mereka mengisi sendi-sendi bahagian sisi dan bahagian atas.

Langkah seterusnya ialah rawatan permukaan dengan primer dan lukisan dengan cat yang sesuai untuk kerja dalaman. Sekiranya anda ingin lereng tingkap papan eternit untuk mempunyai struktur kasar hiasan, gunakan roller khas. Dalam kes lain, anda boleh lakukan dengan roller cat konvensional atau berus.

Adalah disyorkan untuk menggunakan cat berasaskan air untuk cerun lukisan. Pewarnaan dilakukan beberapa kali, menunggu lapisan sebelumnya kering. Hasilnya sepatutnya: walaupun warna permukaan dicat, ketiadaan kawasan tidak bersalut.

Petua: jika anda perlu melukis kawasan cerun yang besar dengan cat dari pihak yang berlainan (atau dari tin yang berbeza), anda perlu mencampurkannya untuk mengelakkan warna yang berbeza.

Sesetengah pemilik rumah yakin bahawa membuat lereng plasterboard dengan tangan mereka sendiri tidak semestinya, kerana mereka tidak praktikal. Kesalahpahaman ini timbul kerana mitos yang berterusan:

 1. "Drywall menyumbang kepada rupa kulat dan acuan." Dalam amalan, jika anda memerhatikan teknologi gunung dan jangan lupa permukaan bersedia sebelum ini dengan tambahan anti-kulat, tiada mikroorganisma bawah GCR permukaan tidak zavedutsya.
 2. "Drywall takut pengaruh mekanikal, mudah memecahkannya." Sesungguhnya, jika anda melanda keras di lereng dengan sesuatu yang tajam atau berat, ia akan rosak. Tetapi apa-apa bahan penamat lain boleh tercalar, pecah atau dibiarkan di atas penyok. Ia bukan tentang kekuatan, tetapi dengan sikap yang hormat.
 3. "Lereng menghias dengan plasterboard - sukar untuk memvulkan." Bandingkan kos plaster berkualiti pada rumah api dengan kos pengeluaran bebas cerun dari plasterboard. Selepas itu, soalan "Apa yang lebih mudah?" Akan hilang dengan sendirinya.
 4. "Drywall dari masa ke masa membasahi dan mula runtuh." Melekap cerun dari plasterboard tahan lembapan membolehkan anda membantah mitos ini. Kini dijual adalah mudah untuk mencari bahan kalis air yang berkualiti untuk kegunaan dalaman. Jangan lupa bahawa selepas pemasangan, permukaan bahagian shpaklyuetsya dan dicat, selepas itu cerun tingkap, walaupun dari biasa drywall mendapatkan rintangan air.

Adakah anda pasti bahawa pemasangan cerun bebas daripada papan eternit adalah dalam kuasa anda? Kemudian stok pada alat, bahan dan dapatkan kerja yang diperlukan

Untuk membuat cerun pintu atau tingkap dari eternit dengan tangan anda sendiri, anda perlu membeli buih pelekap, gam, papan gypsum. Penggunaan busa bergantung kepada jenama sealant dan keadaan permukaan. Biasanya ia tidak melebihi 1.3 silinder per m 2 dari kawasan tetingkap, oleh itu, harga setiap persegi M. m akan menjadi 100 rubel. Kos kadbod gipsum tahan kelembapan bergantung pada jenama dan berkisar antara 200-500 rubles. untuk sekeping 3 persegi. m, kemudian, untuk dataran. m bahan perlu membayar 65-165 rubles.

Peranti lereng dari kadbod gypsum tanpa daya tarikan pekerja upah akan membolehkan untuk menyelamatkan dari 600 rubel dalam pengiraan pada meter berjalan.

Mengira berapa banyak yang anda perlu belanjakan untuk satu meter persegi cerun, jangan pergi ke fanatik dalam usaha untuk menyelamatkan: lebih baik untuk memesan dengan margin daripada kemudian berehat dari kerja dan membeli yang hilang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

25 − = 18