Letakkan tangan anda sendiri

Sandblast dengan tangan anda sendiri: lukisan, video, arahan untuk pembuatan

Mesin sandblasting adalah peralatan yang berkesan yang boleh digunakan dalam banyak situasi. Dengan bantuan peranti sedemikian, yang dicirikan oleh dimensi padat dan cahaya yang ringan, adalah mungkin untuk membersihkan pelbagai permukaan dari kotoran dan lapisan lama, mengalih keluar jejak skala dan kakisan dari struktur logam.

Sudah tentu, anda boleh membeli mesin penghancur pasir yang berasingan atau mengambil tumbuhan dengan pemampat, tetapi dalam keadaan kekurangan dana, ia adalah mungkin untuk mengumpulkan sandblast sendiri

Kerana serba boleh mereka, mesin sandblasting sama-sama digunakan dengan baik di perusahaan perindustrian besar dan di kedai-kedai pembaikan kecil dan dalam kehidupan seharian. Untuk menjadi pemilik peralatan untuk sandblasting, anda boleh memilih salah satu daripada beberapa cara. Yang paling mudah ialah membeli sandblaster bersiri di sebuah kedai khusus atau dalam pasaran pembinaan. Opsyen ini mudah, tetapi ia memerlukan anda untuk membuat pelaburan kewangan yang serius, kerana peralatan yang dihasilkan dalam keadaan pengeluaran agak mahal.

Terdapat juga kemungkinan mendapatkan mesin sandblasting untuk disewa daripada organisasi yang menyediakan perkhidmatan serupa. Kelemahan opsyen ini adalah bahawa pajakan jangka panjang peralatan ini akan sangat mahal, jika sekatan pasir diperlukan untuk anda secara teratur.

Sering kali silinder gas biasa digunakan untuk membuat sandblasting buatan sendiri

Nozzle - spark plug plug, dimasukkan ke dalam injap Sekeping tetulang untuk melepaskan leher mudah Sambung pemampat - unit sudah siap

Dalam kes terakhir (jika anda tidak mahu menghabiskan sejumlah wang yang layak untuk membeli mesin sandblasting), anda boleh menjadikannya sendiri. Tidak cukup hanya untuk melihat gambar peralatan atau video karya itu - anda memerlukan lukisan atau sekurang-kurangnya satu skim terperinci mengenai sandblaster. Sememangnya, untuk membuat sandblast sendiri, anda perlu menyediakan semua elemen struktur yang diperlukan seperti peranti itu.

Bagaimanakah mesin sandblasting berfungsi?

Setelah menjaga mesin penghancur pasir, anda perlu berhati-hati mempelajari prinsip operasinya, menyediakan semua alat dan elemen yang diperlukan. Sandblast buatan sendiri, jika ia dipasang dengan betul, keupayaannya hampir sama sekali tidak kalah dengan peralatan bersiri. Pada masa yang sama, adalah mungkin untuk mengeluarkan alat yang membolehkan pembersihan permukaan secara efisien dari pelbagai bahan, dengan kos kewangan yang minimum.

1

Skim sandblaster

Mesin sandblasting buatan sendiri, serta siri, beroperasi pada prinsip, dalam beberapa cara mengingatkan prinsip operasi peranti konvensional untuk menyembur bahan cat - gun semburan. Sementara itu, terdapat perbezaan dalam operasi peranti sedemikian, yang menjadikannya mustahil untuk menggantikannya dengan satu sama lain.

Elemen utama mesin letupan adalah pemampat, yang diperlukan untuk menghasilkan aliran udara pada tekanan yang diperlukan di garisan kilang. Melewati hos utama yang melepasi hos untuk bahan sampingan sampingan, aliran udara mewujudkan vakum, yang membantu memastikan bahawa pelelas mula diserap ke dalam garisan utama dan dicampur dengan aliran udara. Aliran bahan kerja yang sudah terbentuk, yang terdiri daripada udara dan kasar, datang ke muncung melalui lubang yang di bawah tekanan tinggi dan diberi makan ke permukaan untuk dirawat.

Saluran udara dibuat di sebelah titik saliran kondensat, supaya aliran akan kehilangan kebanyakan kelembapan, memukul dinding penerima

Selain daripada pemampat, yang penting pemasangan unsur letupan, yang sebahagian besarnya memberi kesan kepada kecekapan operasi, adalah muncung yang memastikan pembentukan jet yang kasar dengan ciri-ciri yang dikehendaki. Dalam persekitaran rumah boleh dibuat hanya muncung seramik, yang menggunakan palam pencucuh lama yang dikeluarkan dari elektrod logam. muncung siri, dicirikan oleh rintangan haus yang tinggi, diperbuat daripada keluli dengan salutan karbida boron atau tungsten karbida, sekurang-kurangnya - keluli biasa, besi tuang dan seramik (produk tersebut cepat kehilangan ciri-ciri mereka di bawah tindakan berterusan artikel kasar).

Muncung logam buatan sendiri, diukir di pelarik, tidak bertahan lama, tetapi mereka tidak banyak

Komponen untuk unit sandblasting buatan sendiri

Untuk memasang mesin sandblasting dengan tangan anda sendiri, seperti yang telah disebutkan di atas, anda mesti menyediakan semua komponen peranti sedemikian. Ada di antara mereka boleh didapati di bengkel atau bengkel rumah mereka, dan sebahagiannya boleh dibeli di mana-mana pasaran pembinaan.

Salah satu unsur penting dari unit penghancur pasir adalah keupayaan dari mana yang kasar akan dimasukkan ke dalam sistem. Untuk menghasilkan bekas sedemikian, sebuah silinder gas lama sesuai, yang diperbuat daripada logam bermutu tinggi dan sangat bertoleransi walaupun beban mekanikal yang ketara (dari silinder gas, dengan cara itu, adalah mungkin untuk mengeluarkan penerima untuk pemampat jika kedua tidak dilengkapi).

Untuk lubang pengisian, anda boleh menyesuaikan penutup dari pemadam kebakaran lama

Untuk mengisi bekas untuk bahan yang kasar, perlu mengimpal sepotong paip ke silinder logam, di bahagian atasnya, untuk kemudahan mengisi, leher khusus ditetapkan, digunakan sebagai corong.

Dalam tangki gas lama sentiasa gas sisa: menonton video pada pembongkaran selamat belon.

Perhatian khusus dalam pembuatan peralatan sandblasting sendiri harus diberikan kepada pemilihan pemampat. Unit pemampat kualitatif dan boleh dipercayai yang boleh digunakan untuk melengkapkan peranti sedemikian agak mahal, jadi jika anda ingin menjimatkan pembelian, anda boleh membuat pemampat sendiri, menggunakan komponen yang murah untuk ini.

Khususnya, boleh menggunakan kepala pemampat siap dari pemacu pneumatik brek kenderaan ZIL (130-157) dan MAZ untuk pembuatan pemampat mini, yang kapasitinya mencukupi untuk melakukan penghancuran pasir di rumah. Kepala sedemikian mesti dilengkapi dengan penerima (ia boleh dibuat dari silinder gas lama), motor pemacu, dan rangka di mana semua elemen struktur akan diperbaiki.

Pemampat buatan sendiri berdasarkan pemampat brek daripada kereta ZIL-130

Untuk melengkapkan unit sandblasting yang diperbaiki, proses pemasangan yang ditunjukkan dengan banyak video di Internet, juga perlu:

 • injap bola, yang mesti dibezakan oleh kebolehpercayaan dan ketahanan yang tinggi (oleh sebab itu adalah lebih baik untuk memilih produk sedemikian daripada pengilang yang boleh dipercayai);
 • hos getah bertetulang (tidak kurang daripada 14 mm diameter), mampu menahan tekanan tinggi dan kesan berterusan bahan kasar;
 • hos gas, melalui udara yang dimampatkan akan dibekalkan, belum bercampur dengan bahan yang kasar (diameter hos semacam itu harus sekurang-kurangnya 10 mm);
 • pas, dengan bantuan yang mana hos akan disambungkan ke unsur-unsur sistem, serta terminal-terminal jenis collet;
 • Pita FSM, yang diperlukan untuk memastikan kesesakan sambungan semua komponen unit sandblasting buatan yang beroperasi di bawah tekanan tinggi.

Satu set lengkap bagi pemasangan sistem: dari drift ke pemisah kelembapan

Perhimpunan mesin sandblasting

Menggunakan arahan foto-, video dan biasa untuk memasang alat buatan sendiri untuk sandblasting, anda akan menghabiskan lebih sedikit masa dan usaha untuk mengeluarkan peranti sedemikian.

Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila mula membuat sandblaster adalah menyediakan tangki dari mana bahan kasar akan dimasukkan ke dalam sistem. Untuk pembuatan bekas itu, seperti yang telah disebutkan di atas, silinder gas adalah optimum. Ia lebih baik jika ia adalah belon, yang biasanya mengandungi freon. Di bahagian atas silinder ini adalah bahagian tembaga, yang harus dipotong dengan teliti dengan gergaji besi untuk logam. Untuk memastikan keselamatan apabila melakukan operasi kimpalan, perlu mengeluarkan serpihan gas dari silinder, yang mana pemampat boleh digunakan.

Sebaliknya injap standard dalam bahagian atas silinder dikimpal kasar outlet puting

Dalam tangki yang disediakan dan dibersihkan, anda perlu menggerudi dua lubang, satu daripadanya (terletak di sebelah bekas) akan digunakan untuk memberi makan bahan yang kasar dan kedua (di bawah silinder) - untuk mengalirkannya. Bores dengan hujung bebola dilas ke dalam lubang yang digerudi di silinder untuk sambungan dengan semua elemen sistem lain. Apabila melakukan operasi ini, perlu memastikan bahawa kimpalan adalah sekerap mungkin.

Oleh kerana mesin penghantar pasir mestilah mudah alih, roda kecil perlu dikimpal ke bahagian bawah tangki yang kasar, serta pada rangka pemampat. Sekiranya anda ingin membuat proses sandblasting yang lebih cekap, maka pelelas boleh dilengkapi dengan penggetar khas, yang akan mengurangkan risiko terjatuh ke dalam sistem ketulan bahan ini.

Untuk meletakkan balon dalam kedudukan tegak, tiga sudut dikimpal padanya

Semua mesin sandblasting bekerja kerana fakta bahawa mereka menggunakan muncung khas dalam reka bentuk mereka, yang bukan sahaja menyediakan campuran kasar, tetapi juga pembentukannya dengan mencampurkan yang melelas dengan aliran udara. Prinsip pengoperasian muncung sedemikian ialah bahan udara dan kasar yang datang dari bekas khas di sepanjang hos bekalan secara serentak dimasukkan ke dalamnya.

Itulah sebabnya dalam reka bentuk muncung sedemikian, dua pelongsor mesti disediakan, salah satunya menghubungkan hos udara termampat dari kompresor, dan yang kedua - hos bekalan dari bekas dengan bahan yang kasar. Sistem sedemikian berfungsi hanya selepas ia dibekalkan dengan udara di bawah tekanan tinggi.

Muncung kilang 6 mm boron karbida

Memakan campuran kasar ke permukaan untuk dirawat di mesin sandblasting disediakan oleh muncung dengan pembukaan diameter yang sama di bagian dalam muncung. Sebagai elemen sedemikian, anda tidak boleh menggunakan muncung konvensional dari senapan atau semburan senjata, kerana ia tidak direka bentuk untuk bekerja dengan bahan-bahan yang melelas.

Adalah lebih baik untuk membeli muncung kilang untuk tujuan sedemikian, yang panjang lebar, kerana ia terbuat dari bahan tahan haus, sesuai dengan semua keperluan teknologi. Ia hampir mustahil untuk membuat muncung seperti di rumah, kerana ini memerlukan peralatan khas dan kakitangan yang berkelayakan.

Sesuai untuk menyambungkan hos adalah air tee dan injap gas

Setelah semua elemen pembinaan unit sandblasting masa depan disediakan, anda boleh mula memasangnya, yang terdiri daripada langkah-langkah berikut.

 • Untuk muncung muncung unit penghantar pasir, hos dari pemampat dan lengan di mana bahan yang melelas disambungkan. Di dalam muncung sedemikian, komponen-komponen ini bercampur, menghasilkan pembentukan campuran kasar yang digunakan untuk pemprosesan.
 • Untuk menyesuaikan parameter aliran campuran yang kasar, kren dan batchers dimasukkan ke dalam sistem sandblasting.

Untuk memastikan semua sambungan dalam sistem sangat ketat, mereka mesti dilakukan menggunakan pita FSM.

Untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang cara memasang unit sandblasting sendiri, anda boleh mempelajari proses ini dari foto atau video yang mudah dicari di Internet.

Masalah yang berkaitan dengan penggunaan sandblaster buatan sendiri hanya boleh disebabkan oleh fakta bahawa perhimpunan dan perhimpunan mereka buta huruf. Jika anda memilih elemen yang betul untuk melengkapkan peranti tersebut dan dengan serius menghampiri pemasangannya, maka ia berfungsi tidak lebih buruk daripada peranti siri.

Unit sandblasting berkuasa sendiri boleh dilengkapi dengan sistem peredaran semula udara, yang meningkatkan kecekapan penggunaannya dengan ketara. Dengan bantuan peranti sedemikian, mungkin untuk memproses lebih baik walaupun di rumah.

Perbandingan prestasi unit sandblasting

Apabila memasang peralatan sendiri untuk sandblasting, seseorang harus ingat bahawa elemen utama yang mempengaruhi kecekapan operasinya ialah pemampat dan muncung. Oleh itu, adalah perlu untuk memberi perhatian khusus kepada pencarian unsur-unsur sistem ini.

Pemilihan pemampat untuk peralatan sandblasting dipengaruhi oleh beberapa faktor, yang utama adalah jenis bahan yang diproses. Pilihan muncung, yang akan dilengkapi dengan unit sandblasting buatan sendiri, bergantung pada jenis bahan yang sedang diproses dan kasar yang digunakan.

Ketergantungan penggunaan udara ke atas aliran masuk dan tekanan muncung dalam sistem

Secara semulajadi, peranti buatan sendiri yang direka untuk kerja-kerja sandblasting, dari segi ciri teknikalnya, adalah lebih rendah daripada model bersiri, walaupun mereka membenarkan melaksanakan pemprosesan tersebut secara kualitatif dan cekap.

Oleh itu, jika peranti sedemikian diperlukan bagi anda untuk melakukan kerja tetap dalam mod yang intensif, lebih baik tidak untuk menyelamatkan dan membeli peralatan bersiri yang akan mematuhi sepenuhnya semua ciri yang diisytiharkan oleh pengeluar.

 • Kami membuat rak untuk gerudi dengan tangan kita sendiri: arahan, lukisan, video
 • Pemotongan plasma dari penyongsang dengan tangan: arahan, gambar rajah, video
 • Cara membuat paip dengan tangan anda sendiri - cetak biru, foto dan video
 • Penggelek tiga gulung manual dengan tangan mereka sendiri: lukisan, gambar, video
 • Pengeluaran akhbar hidraulik dengan tangan mereka sendiri: lukisan, foto, video
 • Memecah paip tembaga oleh tangan sendiri - arahan dan video

Tambah komen Balas balasan

Langkah-demi-langkah manual-on tutorial video Soalan-Jawapan

Tanya soalan kepada pakar

Buku Metalworking

Pasport alat mesin pemotong logam GOST

Katalog popular GOST

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan lembaran: mm

Jumlah kawasan: m 2

Jumlah kawasan: m 2

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Penggunaan bahan laman web hanya mungkin jika anda menentukan pautan aktif penuh ke sumbernya.

Sandblasting buatan sendiri: lukisan. Bagaimana untuk membuat sandblaster sendiri

Sandblasting adalah peranti sejagat yang digunakan dalam keadaan perindustrian dan domestik. Dengan itu, anda boleh membersihkan permukaan dari lapisan lapisan lama, kotoran, tanda kakisan.

Untuk menjadi pemilik alat sedemikian berguna dalam ekonomi boleh menjadi beberapa cara. Yang pertama adalah membeli versi siap sedia di kedai. Ini adalah cara yang paling mudah. Satu-satunya negatif adalah kos yang tinggi. Cara kedua ialah mengumpulkan sandblast dengan tangan anda sendiri. Ini memerlukan pelaburan usaha tertentu, tetapi dari segi kos bahan, kaedah ini jauh lebih ekonomis.

Untuk memahami cara membuat mesin sandblasting dengan tangan anda sendiri, anda perlu mengetahui prinsip kerjanya. Ia sama dengan kerja senapang semburan yang digunakan untuk menyembur cat (dan lain-lain cat).

Elemen utama pemasangan ialah pemampat. Dia mengepam udara, mewujudkan tekanan yang tepat di semua lebuh raya. Melalui pemasangan, udara mewujudkan vakum. Disebabkan ini, bahan kasar (pasir) bercampur dengan udara dan memasuki garis utama. Dari sana aliran itu melepasi muncung, yang mana ia keluar. Aliran udara dengan pasir dijana di outlet, yang bergerak di bawah tekanan tinggi. Ia adalah yang dihantar ke permukaan untuk dirawat.

Skim mesin sandblasting ditunjukkan dalam angka tersebut.

Sandblast buatan sendiri terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

Satu lagi unsur penting ialah muncung, tanpa peranti itu tidak dapat melaksanakan fungsi yang ada di dalamnya. Nozzle untuk mesin penghancur pasir di perusahaan dibuat dari keluli dan disalut dengan sebatian boron atau tungsten. Ini memberikan rintangan memakai bahagian. Kurang biasa untuk pengeluaran adalah keluli konvensional, seramik atau besi tuang. Tetapi elemen sedemikian cepat dimusnahkan di bawah pengaruh aliran dengan bahan kasar.

Di rumah, muncung untuk sandblaster boleh dihidupkan dengan mesin buburan yang diperbuat daripada keluli, menggunakan palam pencucuh lama sebagai bahan. Untuk melakukan ini, keluarkan elektrod logam yang berada di dalam lilin. Benar, mekanisme ini dicirikan oleh tempoh operasi yang singkat, kerana ia cepat habis. Tetapi kosnya sangat rendah.

Peranti yang diterangkan di atas adalah tipikal untuk peralatan sedutan sandblasting. Tetapi ini bukan satu-satunya versi peranti. Terdapat hanya 3 jenis sandblasters:

 • Suction. Pilihan ini paling mudah dibuat di rumah. Ia sesuai untuk membersihkan permukaan pada tahap yang mudah. Variasi ini berbeza dalam udara yang mengambil pasir keluar dari bekas dan menyuapnya dalam bentuk aliran.
 • Vacuum. Peralatan jenis ini beroperasi dalam mod siklik. Ini bermakna bahawa bahan kasar dilemparkan ke permukaan melalui muncung, dan kemudian disedut kembali ke dalam ruang untuk digunakan semula.
 • Pneumatik. Sapukan jenis peralatan ini untuk bekerja di kawasan yang besar atau di tempat yang sukar dibersihkan. Sandblasters buatan sendiri jenis ini adalah peranti berbahaya dari segi keselamatan. Oleh itu, tidak disyorkan untuk mengumpulnya. Ini disebabkan tekanan tinggi dalam sistem dan kuasa tinggi.

Peranti untuk membekalkan bahan yang kasar boleh menerima udara atau air. Pilihan pertama adalah lebih biasa, kerana reka bentuknya lebih mudah.

Pelelas boleh diberi makan dalam dua cara yang berbeda, bergantung pada mesin sandblasting dibahagikan kepada mesin suntikan dan tekanan.

Unit tekanan dicirikan oleh produktiviti tinggi dan intensiti kerja. Di dalamnya, udara memasuki serentak ke dalam radas sendiri dan ke dalam bekas pasir.

Kaedah suntikan pasir memberi makan tekanan rendah, jadi ia digunakan apabila mereka mengumpulkan sandblast dengan tangan mereka sendiri. Dalam kes ini, udara dan bahan yang melelas bergerak di sepanjang laluan yang berbeza.

Apa yang boleh saya bina

Membuat peranti di rumah melibatkan penggunaan bahan yang mudah dijumpai di garaj anda. Di samping itu, reka bentuk mudah digunakan dengan berkesan. Memandangkan ini, anda boleh mengikuti skim mudah tanpa sebarang lukisan.

Sebagai bekas untuk bahan kasar (penerima), di mana anda perlu mengisi pasir, anda boleh menggunakan silinder gas. Lubang untuk mengisi silinder terletak di atas. Udara di bawah tekanan akan mengalir ke penerima melalui muncung yang dipasang di bahagian atas silinder dan, bersama dengan pasir, keluar melalui hos keluar hiliran.

Bahan untuk pembuatan peralatan

Lukisan mesin sandblasting itu jelaskan bahagian-bahagian yang diperlukan untuk pembuatannya dan dalam apa jua urutan mereka akan disambungkan. Satu lukisan seperti ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Keperluan untuk membeli pemampat, yang merupakan elemen utama peranti, dibincangkan di atas. Kapasitinya hendaklah sekurang-kurangnya 800 liter. Dia memerlukan pemisah minyak, supaya pasir tidak basah.

Sebagai tambahan kepada pemampat, kapasitans diperlukan untuk menampung bahan yang kasar. Sering kali, silinder gas dengan kapasiti 50 liter digunakan untuk ini. Reka bentuknya membolehkan untuk menahan tekanan tinggi di dalam dan kerosakan mekanikal dari luar.

Penapis untuk air yang mengalir berguna, di mana ia boleh menggantikan pengisi. Daripada elemen penapis, gel silika akan diisi dalam mentol dalam mentol (ia boleh dibeli di kedai haiwan kesayangan). Penuras diperlukan untuk mengeringkan udara sebelum dimasukkan ke dalam penerima.

Tempoh operasi berterusan bergantung kepada muncung yang dipilih. Varian murah (dari besi tuang atau seramik) direka untuk beberapa jam kerja. Dalam beberapa kes, mereka hanya berpuluh-puluh minit sahaja. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada bahagian-bahagian yang diperbuat daripada karbida boron atau tungsten karbida dan mampu menahan beratus-ratus jam kerja intensif.

Di samping itu, butir-butir berikut diperlukan untuk memasang peranti:

 • Hos oksigen untuk bekalan udara (panjang 5 m dan diameter dalaman 10 mm);
 • Hos itu diperkuat (diameter 2 m panjang dan 2 m dalam);
 • kelengkapan untuk hos untuk menyambung bahagian berasingan peranti dengan hos getah ke dalam satu sistem;
 • collet clamp;
 • injap bola dalam tembaga (2 buah.).
 • paip dengan benang dan plag (leher akan dibuat);
 • sekeping paip dengan diameter yang sama dan tiga tong;
 • sealant untuk sendi (fumelent).

Apabila semua bahagian dipasang, anda boleh mula memasang unit sandblasting.

Sandblast buatan sendiri dipasang dalam urutan berikut:

 • Penyediaan silinder. Jika anda membeli silinder yang digunakan, ia mesti dibebaskan daripada gas. Untuk melakukan ini, injap sepenuhnya dipintal. Seluruh bekas diisi dengan air, yang akan menggantikan gas yang tinggal. Selepas itu, kerja dengan balon akan selamat. Daripada leher, kami mengetuk paip cawangan dengan injap bola. Tee diskret ke atasnya dari atas, di mana dua pelongsor dimasukkan.

 • Sokongan dikimpal dari 3-4 keping tetulang dari bahagian atas silinder. Panjangnya mestilah mencukupi supaya paip tidak menyentuh tanah.
 • Di bahagian tengah silinder dibuat lubang di mana tee dikimpal. Satu paip diperlukan untuk plag. Yang kedua adalah untuk hos bekalan udara (lanjutan tiub dikimpal). Semua sendi disarankan untuk dikimpal untuk memastikan ketat. Anda boleh menyambungkan thread, tetapi kemudiannya mesti menggunakan sealant.
 • Penuras paip dilampirkan kepada sambungan tiub. Kepada tee - hos, yang hujung kedua akan menyambung dengan muncung di bahagian bawah silinder (berhampiran kutub). Sambungan ditetapkan dengan pengapit. Injap bola diletakkan di salur penapis. Untuk itu, pencekupan itu tetap, di mana hos yang datang dari pemampat akan disambungkan.
 • Pistol dipasang dari muncung, yang dihubungkan melalui sepotong hos dengan injap bola. Akhir kedua keran disambungkan ke tiub logam (kira-kira 30 cm).

Pada peringkat ini, sandblast buatan sendiri sudah siap. Di sisi penerima anda boleh mengasah pemegang. Oleh kerana itu ia akan lebih mudah dibawa.

Mesin penghancur pasir dengan tangan sendiri

Mesin sandblasting adalah peranti yang digunakan untuk meresap, membersihkan bahagian yang telah siap, dan juga matt dan mengukir kaca.

Peranti siap mahal, jadi ada alternatif yang hebat: untuk membuat mesin sandblasting dengan tangan Anda sendiri. Pemasangan sedemikian untuk kualiti kerja tidak akan lebih rendah daripada peralatan mahal dan ia dapat dengan mudah dipasang dari bahan-bahan yang diperbaiki.

Prinsip peranti ini adalah untuk menolak pelelas muncung dari muncung di bawah tekanan tinggi. Oleh itu, jet pasir membersihkan permukaan yang akan dirawat: menghilangkan karat, menyalakan kaca.

Photo sandblaster buatan sendiri:

Komponen unit sandblasting

Komponen utama peranti sandblasting:

 • pemampat yang membekalkan udara di bawah tekanan;
 • kapasiti untuk dilelas: botol plastik, botol gas;
 • saluran udara;
 • hos bertetulang;
 • pecahan kasar;
 • pengurang;
 • menyembur senjata untuk melelas.

Reka bentuk senjata termasuk butir-butir seperti: pengadun, muncung, penguat bekalan udara termampat dan kasar.

Pemampat adalah lebih baik untuk bersiap sedia, kerana ia agak sukar untuk membuat peranti yang akan membekalkan zarah pada kelajuan 500 liter seminit dengan tangan anda sendiri. Di samping itu, motor bekalan udara mestilah dengan mod supercooling automatik.

Nozel adalah bahagian penting dari radas. Ia mesti diperbuat daripada bahan berat: boron atau tungsten carbide. Nozel seramik dan cast besi - berumur pendek: mereka gagal selepas beberapa jam beroperasi. Walau bagaimanapun, jika rawatan satu kali dijalankan, ia cukup untuk menggunakan muncung seramik yang murah.

Di rumah, baking soda sering digunakan. Ia sempurna mengasah dan membersihkan permukaan. Tetapi bagi kawasan yang besar untuk menggunakan soda tidak semestinya, kerana ia memerlukan banyak. Untuk pemproses halus dan halus, gunakan campuran siap.

Reka bentuk asas mesin sandblasting

Bergantung kepada jenis kerja, pelbagai jenis mesin sandblasting digunakan. Untuk pemprosesan hiasan kaca, ruang sandblasting diperlukan.

Untuk membersihkan bahagian menggunakan peranti jenis terbuka. Jenis jenis radas, bergantung kepada kaedah bekalan kasar, dibahagikan kepada jenis berikut:

Lukisan pemasangan ini menunjukkan perbezaan yang signifikan di antara mereka.

Prinsip pengendalian peranti bertekanan adalah pengambilan udara dan bahagian dalam pemasangan, dan ke dalam dispenser bekas dengan pasir. Aliran udara bercampur, dan kemudian gas termampat memasuki hos dengan muncung. Unsur terakhir menetapkan bentuk, dan tekanan jet pasir. Kepala tekanan digunakan untuk mengendalikan permukaan yang besar selama berjam-jam kerja.

Dalam peranti penyuntik, udara dan pasir bergerak di sepanjang lengan yang berlainan. Akibatnya, tekanan rendah dibuat, yang optimum untuk melaksanakan kerja jangka pendek.

Skim terbaik sandblasting buatan sendiri adalah peranti sedutan dengan suapan kasar yang disuntik.

Mesin penghancur pasir dari silinder gas

Peranti yang cukup popular untuk membersihkan permukaan yang besar adalah mesin sandblasting buatan sendiri dari silinder gas.

Gambar peranti sandblasting dari silinder gas:

Untuk membina struktur ini, anda memerlukan butiran ini:

 • silinder gas dari propana atau freon;
 • pemampat, kuasa sehingga 3 kW dan kapasiti sehingga 500 l / min.
 • Injap bola yang mengawal laluan melelas dan udara;
 • sekeping paip keluli dari paip air 2-inci dengan benang dan plag; Corong untuk mengisi pasir;
 • tee dengan benang DN 15;
 • hos getah sehingga 2 m dan dengan diameter 14 mm;
 • sekeping hos, 5 m panjang, dengan diameter 10 mm;
 • panjang lengan gas 5 meter dan dengan laluan dalaman 10 mm;
 • kelengkapan dan pengapit untuk hos;
 • muncung diperbuat daripada bahan kekuatan tinggi;
 • pita FUM untuk pengedap dan penghapusan kakisan pada bahagian logam.

Nozzle (penyuntik) boleh diukir sendiri, tetapi lebih baik untuk membeli siap. Ini adalah bahagian yang bertanggungjawab, yang memberikan tekanan jet dan arahnya yang diperlukan. Muncung mesti dibuat daripada boron atau tungsten carbide, kerana bahagian seramik cepat haus dan akan menjadi tidak dapat digunakan.

Proses pemasangan peralatan dilakukan mengikut skim berikut:

 1. Dari silinder, tolak gas dan tolak injap. Di dalam tangki tidak ada gas, kerana ini penuh dengan akibat berbahaya. Untuk pembersihan menyeluruh gas, hos dimasukkan ke dalamnya, yang disambungkan kepada pemampat, dan udara yang tersisa dipam keluar.
 2. Dalam tangki kosong, dua lubang dibuat: satu di bahagian bawah belon, dengan diameter 12 mm, dan yang lain - sebaliknya, di tapak kren, berdiameter 2 inci. Tepat diameter yang sama haruslah paip di pintu masuk.
 3. Di bahagian bawah silinder, di mana akan ada tenggelam pasir, tee keluli DM 15 dikimpal. Pengimpal harus memastikan ketegangan yang baik dari sendi.
 4. Untuk memastikan strukturnya stabil di atas lantai, bahagian bawah silinder perlu dikimpal dengan tripod atau roda kecil. Jarak roda akan memudahkan pengusiran peranti apabila ia diangkut dari satu tempat ke tempat.
 5. Apabila bingkai utama peranti siap, bahagian kecil dipasang. Bahagian paip yang diulirkan diskrukan ke kelengkapan. Sendi disegel dengan pita PCM untuk memastikan strukturnya dimeteraikan.
 6. Hujung terbuka tee dipasang dengan bushing threaded. Hos dengan diameter 14 mm diskrukan ke dalam salah satu saluran paip cawangan, dan pada yang lain - tiub tembaga, dengan diameter 10 mm. Hos bertetulang ditetapkan pada puting tembaga.
 7. Seterusnya, pemasangan 14 mm disambungkan kepada injap silinder. Kemudian ambil selang, diameter 14 mm dan lengkapkan dengan penjepit collet di silinder, dan hujung hos yang lain dilekatkan pada kuk dari tee.
 8. Sarung dilampirkan ke ujung tee percuma, yang menghubungkan pengaduk tee dan muncung peranti.
 9. Pengadun disambungkan ke pemampat dengan menggunakan hos dengan diameter 10 mm.

Apabila reka bentuk dipasang sepenuhnya, anda boleh menyambung pemampat dengan selamat dan mula menggunakan unit buatan sendiri.

Untuk mengukuhkan mesin, anda boleh menyambung satu lagi tercekik ke tangki pasir, satu lagi yang disambungkan ke pemampat.

Peranti sandblast pembinaan mudah

Berdasarkan pemasangan penyuntik, ada kemungkinan untuk membuat sandblaster mini dari botol polietilena (PET), 1.5 liter dalam jumlah.

Foto sandblast buatan sendiri:

Untuk peranti penyuntik buatan sendiri yang menyerupai pistol dalam penampilan, ia akan mengambil masa:

Pemampat direka untuk membekalkan udara. Peranti ini mesti dibeli siap sedia.

Arahan langkah demi langkah untuk membina pemasangan:

 1. Hidupkan badan senapang ke dimensi muncung pada pelarik.
 2. Sambungkan pengadun tee ke badan. Salah satu sambungan disambungkan kepada pemampat. Ia berfungsi untuk memindahkan udara, dan ke ujung tee yang lain, muncung dipasang untuk menghisap udara. Botol dengan pelelas dipasang pada paip ketuhar ketiga.
 3. Udara termampat dibekalkan dari pemampat kepada pistol.
 4. Injap bola terletak di antara botol dan tee.
 5. Pergerakan jisim udara dilakukan dengan cara mengendalikan dari senapang semburan, yang disambungkan ke tee.
 6. Bahagian atas tangki dipotong dan dilelas jatuh ke dalamnya.
 7. Dengan hanya menekan pencetus, jet pasir dikeluarkan ke permukaan yang dikehendaki.

Peranti mudah seperti ini sesuai untuk kegunaan tunggal atau untuk memproses jangka pendek bahagian-bahagian kecil - sehingga 20-30 minit. Dalam kes ini, penggunaan muncung seramik dibenarkan.

Untuk operasi sandblasting untuk objek kecil atau sebaliknya - permukaan besar, ruang sandblasting digunakan. Peranti ini membolehkan anda menyimpan bahan kasar, tidak membenarkannya terbang di udara.

Ia diwakili oleh kotak segi empat logam. Pembinaannya diperbuat daripada profil logam dan papan lapis tipis. Di luar, tangki itu dipenuhi dengan kepingan keluli. Reka bentuk itu padat, kerana ia sesuai walaupun di atas meja.

Di satu sisi kamera anda boleh membuat kaca penglihatan. Di dinding yang sama membuat lubang, diameter 10 cm untuk sarung tangan. Dalam sarung tangan ini, mereka menggerakkan tangan mereka dan melakukan tindakan yang diperlukan.

Bahagian bawah kotak dilapisi dengan kawat kawat. Di bawah parut adalah palet, di mana yang dilelas kasar dituangkan.

Ruang ini dilengkapi dengan pistol, yang membolehkan serbuk kasar dilepaskan ke permukaan untuk dirawat. Oleh itu, di salah satu dinding ruang adalah perlu untuk membuat lubang untuk hos, di mana udara akan pergi ke pistol.

Hos pasir boleh diletakkan dalam tangki dengan kasar ini. Ia adalah perlu untuk proses berterusan: digunakan pasir ke dalam tangki yang kitaran seterusnya akan berlaku pada lengan.

Oleh itu, dengan bantuan sandblasting buatan sendiri, boleh membuat pemprosesan permukaan dan butiran yang berkualiti tinggi. Walau bagaimanapun, perhimpunan unit tidak betul boleh mengakibatkan kecederaan diri. Untuk mengelakkan ini berlaku, perlu membeli alat ganti berkualiti tinggi dan menjalankan pemasangan mengikut arahan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 − = 79