Back to all Post

Mawar taman untuk kawasan Moscow

Mawar taman yang indah: jenis untuk rantau Moscow (foto)

Mawar taman dipanggil mawar anjing yang ditanam dengan tunas yang besar dan berbunga yang banyak. Dari varietas biasa, mereka dicirikan oleh ketahanan terhadap suhu rendah dan kemarau, dan juga bersahaja dalam penjagaan.

Kebanyakan jenis mawar taman tidak perlu ditutup untuk musim sejuk. Tetapi terdapat juga jenis yang agak lembut, sejuk zon tengah Rusia tidak begitu baik. Seterusnya, dan pertimbangkan apa yang patut anda pilih untuk menanam bunga mawar. Varieti untuk rantau Moscow (gambar jelas menunjukkan keindahan tumbuh-tumbuhan ini) sebenarnya sesuai dengan hampir semua. Walau bagaimanapun, ada yang memerlukan perlindungan untuk musim sejuk, sementara yang lain tidak.

Ini adalah mawar taman biasanya tidak terlalu tinggi, tetapi sebaliknya merambat. Mereka berkembang pada kesinambungan musim panas dan dibezakan dengan hanya kualiti hiasan yang sangat baik. Terdapat pelbagai kelopak dengan warna yang berbeza dan saiz, terry, semi-double, biasa, tunggal dan dikumpulkan dalam perbungaan kecil. Dedaunan mawar taman adalah hijau gelap dan sangat spektakuler. Cantik dan buah tumbuhan ini - besar dan cerah.

Yang paling sesuai untuk pelbagai pinggiran bandar

Seperti yang dapat anda lihat, tumbuh-tumbuhan sebenarnya sangat menakjubkan - mawar taman. Varieti untuk wilayah Moscow boleh dipilih, tetapi yang paling sesuai untuk iklim pinggang tengah masih varieti Kanada. Untuk musim sejuk, mereka tidak dikecewakan, dan mereka juga tidak takut akan kekeringan. Jenis Perancis dan Inggeris agak kurang tahan terhadap kesan faktor semula jadi yang buruk. Tumbuhan ini biasanya dibengkokkan dan ditutup dengan lapnika untuk musim sejuk.

Pelbagai ini, kerana kesederhanaannya, paling popular di kalangan penduduk musim panas Rusia. Dan jadi mari kita mulakan semakan varieti dengannya. Jadi yang mawar Kanada patut dibeli? Pilihan yang paling cantik dan popular dalam pemilihan ini termasuk:

  • A. Mackenzie. Pelbagai terry dengan bunga merah jambu berukuran sederhana. Semenanjung itu sendiri tumbuh tinggi (1.5-2 m) dan ditapis. Oleh itu, bunga ros tanaman ini biasanya di latar belakang. A. Mackenzie mekar sepanjang musim panas dan sangat berlimpah, tetapi tanpa rasa. Untuk musim sejuk, ia tidak dikecewakan. Pada musim bunga, keluarkan cawangan beku. Pada banyaknya bunga pemangkasan itu tidak mempunyai pengaruh.
  • Morden Centennial. Buah-buahan varieti ini boleh mencapai ketinggian 1-1.2 m. Bunga-bunganya berwarna merah jambu dan cukup besar - sehingga 8 cm diameter, dikumpulkan dalam perbungaan kecil. Aroma Morden Centennial adalah, tetapi sangat lemah. Bunga lama tidak begitu cantik, kerana mereka mempunyai tengah kuning. Oleh itu, lebih baik memotongnya. Juga tahan fros, mampu menahan suhu rendah yang teruk (sehingga -30-40 gr.). Ia berbunga dengan banyaknya, terutama pada bulan Jun dan Ogos. Sesetengah tukang kebun menutupinya untuk musim sejuk. Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan bunga yang lebih padat. Ini adalah mawar taman yang sangat popular. Varieti untuk wilayah Moscow (ulasan mengenai Morden Centennial sebenarnya agak baik) anda boleh memilih orang lain. Tetapi yang satu ini untuk iklim kontinental adalah sempurna.

Sesetengah jenis pemilihan ini adalah asal dan tidak kelihatan seperti orang lain. Untuk itu, mungkin untuk membawa, sebagai contoh:

  • Wasagaming. Ini adalah gred yang sangat tinggi (sehingga 1.8 m). Tumbuhan dewasa tidak kelihatan seperti semak, tetapi pokok kecil. Mengedarkan pelbagai ini di rantau Leningrad, dan oleh itu, untuk pinggir bandar tidak buruk. Bunga-bunganya berwarna merah jambu terang, dengan aroma yang menyenangkan. Pada tahun-tahun basah, tunas, malangnya, boleh dipengaruhi oleh reput kelabu. Tetapi hanya sedikit, dan dengan itu, untuk ciri-ciri hiasan semak belukar, penyakit itu tidak mempunyai sebarang kesan. Berbagai musim sangat tahan lasak, sama sekali tidak memerlukan perlindungan. Ia adalah hibrid dari rose berkumandang dan bertumbuh pada akarnya. Menyebarkan melalui proses.
  • Prairie Joy. Pelbagai yang sangat indah dengan bunga kuno, merah jambu, terry, yang dikumpulkan dalam perbungaan. Belukar tumbuh tinggi (sehingga 1.5 m). Daun muda adalah burgundy, dewasa - matte hijau. Bunga-bunga ini pelbagai musim panas. Harumannya lemah, tetapi cukup menyenangkan. Boleh tahan fros yang teruk sama, tetapi untuk musim sejuk, lebih baik untuk membengkokkan belukar dan menutupnya dengan lapnik atau filem. Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan berbunga yang lebih hebat. Secara umum, adalah idea yang baik untuk memilih mawar taman ini untuk wilayah Moscow.
  • Adelaide Hoodless. Pelbagai dengan pucuk yang sangat fleksibel yang memerlukan sokongan. Bunga-bunga itu sangat cantik, tepu, merah terang, terry, yang dikumpulkan dalam perbungaan besar. Dedaunan adalah hijau gelap, padat. Belukar adalah berbeza kerana ia tumbuh sangat cepat. Ketabahan musim sejuk pelbagai ini sangat baik. Dia tidak memerlukan perlindungan untuk musim sejuk.

Ini adalah mawar taman Kanada yang paling bersahaja dan cantik. Jenis untuk kawasan Moscow, yang diterangkan di atas, sesuai dengan keadaan yang baik. Tetapi tentu saja, seperti semua taman, lebih baik menggunakannya untuk menghias kawasan yang cukup besar. Faktanya ialah semak tumbuh-tumbuhan ini tumbuh sangat luas dan subur.

1

Untuk semak musim sejuk spesies ini, kemungkinan besar, masih perlu disembunyikan. Tetapi, ini adalah mawar taman yang tidak bersahaja. Varieti yang sesuai untuk kawasan pemilihan Perancis ialah:

  • L.D. Braithwaite. Pelbagai yang indah dengan warna merah padat bentuk yang berkesan dan aroma yang menyenangkan. Bush L.D. Braithwaite sangat berkilat, boleh mencapai ketinggian sehingga 1.5 meter. Daun muda mempunyai warna hijau yang terang, yang tua berwarna hijau gelap dengan warna abu-abu. Budak merah jambu dalam kombinasi dengan mereka kelihatan sangat menarik.
  • Rakan Nelayan. Pelbagai warna dengan warna yang sangat luar biasa - violet-crimson. Warna ini sangat harmoni digabungkan dengan dedaunan gelap, berkilat, sedikit berkedut. Aroma jenama itu kuat dan menyenangkan. Pudina tidak dikumpulkan dalam perbungaan. Lebih baik tidak bekerja tanpa sarung tangan dengan mawar ini. Duri mereka tumbuh bukan hanya pada pucuk, tetapi juga di bawah daun. Belukar mencapai ketinggian 1-1.2 m.

Seperti yang anda dapat lihat, pelbagai adalah cantik dan sesuai untuk menghias taman yang sangat baik - mawar taman Inggeris. Varieti untuk wilayah Moscow pelbagai ini agak pelbagai dan banyak. Tetapi yang diterangkan di atas sesuai untuk zon tengah Rusia yang terbaik.

Seterusnya, mari kita lihat bunga mawar taman Perancis yang popular dengan tukang kebun. Dalam kes ini, jenis terbaik untuk rantau Moscow ialah:

  • Minette. Mawar yang cantik. Bud mempunyai bentuk piala elegan. Tetapi selepas pembukaan di dalam stamen kuning bunga boleh dilihat. Pelbagai adalah aroma yang sangat kuat. Bunga-bunga itu berwarna merah muda pucat, dibakar hingga putih. Spin pada pucuk sedikit, tetapi mereka pendek dan boleh ditinggalkan di bawah kulit dalam bentuk serpihan ketika pemangkasan. Populariti variasi ini di kalangan tukang kebun di luar Moscow sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak memerlukan perlindungan untuk musim sejuk. Pakar tukang kebun yang berpengalaman menasihatkan meletakkan anak benih berhampiran dinding atau pagar. The belukar Minette sangat luas dan memberikan banyak cawangan. Oleh itu, mawar taman ini sangat sesuai untuk rantau Moscow (gambar pelbagai boleh dilihat di bawah).
  • Louise Odier. Pelbagai dengan bunga tidak sangat besar, tebal, terry, merah jambu dan dengan aroma yang kuat. Ciri tersendiri adalah fleksibiliti pucuk. Mungkin, apabila berkembang di bawah beberapa cawangan, anda perlu meletakkan sokongan. Ketinggian semak boleh mencapai 1.5 meter. Untuk musim sejuk memerlukan perlindungan.

Mereka yang mempunyai cukup masa untuk menjaga kebun, adalah berfaedah untuk menanam bunga mawar Perancis. Jenis untuk kawasan Moscow, yang diterangkan di atas, sesuai dengan keadaan yang baik.

Sudah tentu, walaupun tidak bersahaja, mana-mana bunga mawar memerlukan sekurang-kurangnya penjagaan minimum. Pada musim bunga mereka mesti dipotong, dan pada musim panas - disiram. Dan kemudian mereka akan menggembirakan anda dengan berbunga melimpah dan kualiti hiasan yang tinggi. Pilih yang sama untuk menghiasi taman atau halaman boleh menjadi Kanada bersahaja, dan pelbagai Perancis atau Inggeris yang lebih lembut.

Jenis mawar, yang paling sesuai untuk pinggir bandar

Sukar untuk penanam pemula untuk memilih mawar terbaik untuk rantau Moscow. Keperluan warna tertentu dibuat. Mereka mesti tahan lama fros, bersahaja, mekar panjang. Terdapat pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan sedemikian, supaya setiap tukang kebun akan mendapat sesuatu yang disukainya.

Iklim di rantau Moscow adalah benua, sederhana, tetapi dengan perubahan berkala dalam suhu udara. Musim panas hangat, sebahagian daripada radiasi ultraviolet diserap oleh awan. Tetapi musim sejuk sejuk dan panjang. Tempoh ini berlangsung dari bulan November hingga Mac dan diiringi bukan sahaja oleh penurunan suhu, hujan, tetapi juga oleh pembekuan dalam tanah.

Bagi ratu bunga berhampiran musim sejuk di Moscow adalah fenomena yang berbahaya. Apabila memilih tumbuh-tumbuhan untuk menanam, perlu mengambil kira ketahanan mereka terhadap perubahan suhu, dengan betul menyusun musim sejuk. Tetapi musim panas yang cukup panas sesuai dengan mereka.

Bagaimana untuk memilih tanaman untuk menjadikannya mapan? Apabila memilih mawar untuk pinggir bandar, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada varieti. Penting adalah tapak semaian, di mana tumbuhan dipilih.

Sehingga kini, yang paling sesuai untuk zon tengah Rusia adalah bunga-bunga dari taska Perancis, Jerman dan Inggeris. Tumbuhan ini setiap tahun mengambil bahagian dalam pertandingan dan ujian lulus untuk kestabilan.

Pilihan terbesar adalah di kedai dalam talian. Tetapi selalunya gambar dalam katalog tidak bertepatan dengan barang-barang sebenar. Untuk memilih sumber yang terbukti, semak ulasan dan forum tukang kebun.

Jenis mawar terbaik untuk wilayah Moscow adalah taman dan penutup tanah. Yang pertama - tidak seperti anjing yang ditanam naik. Kelebihan warna ini ialah mereka tidak memerlukan perlindungan musim sejuk. Mereka adalah semak dengan bunga warna yang berbeza. Terdapat jenis hibrid mawar taman, menggabungkan rintangan fros anjing naik dan kekayaan warna-warna ini meningkat.

Antara wakil tertua, rosehip berkedut. Pada tumbuh-tumbuhan kecil bulat bunga warna putih, kuning atau merah, aroma sangat sated. Pembungaan bermula pada akhir musim bunga. Abelziads pelbagai hibrida adalah popular.

Antara spesies taman moden adalah tumbuhan pilihan Kanada dan Inggeris. Yang pertama dibuat untuk tukang kebun awal. Pengeluar memastikan mereka dapat mengekalkan fungsi penting mereka walaupun pada suhu di bawah -30º C. Pada masa yang sama mereka berkembang 2 kali setahun. Spesis Inggeris kurang tahan fros. Mereka dibezakan dengan berbunga dengan sebilangan besar kelopak. Anda boleh membeli tumbuhan tersebut dalam bentuk semak atau dalam bentuk yang sengit.

Walaupun pengeluar taman bunga mawar moden meyakinkan bahawa bunga tidak boleh dicemari untuk musim sejuk, ini tidak selalu berlaku. Seperti yang ditunjukkan oleh pengalaman tukang kebun, dalam cuaca yang teruk, musim sejuk masih diperlukan. Tertarik dengan ramalan peramal cuaca. Sekiranya suhu di bawah 20 ° C dijanjikan, pastikan untuk menampung tumbuhan.

Ini adalah satu lagi pandangan yang bersahaja. Namanya disebabkan oleh ciri-ciri pertumbuhan. Batang tumbuhan kecil dan harfiahnya tersebar di sepanjang tanah. Bunga adalah besar, warna yang berbeza. Spesies ini tahan fros, tahan penyakit dan menyenangkan mata dengan berbunga untuk masa yang lama, turun ke fros pertama. Ia sesuai untuk reka bentuk landskap.

Terdapat banyak jenis penutup tanah. Di Rusia, jenis Ahtiyar telah tersebar luas. Ini adalah belukar dengan bunga putih salji yang dibiakkan di taman botani Nikitsky. Tumbuhan ini sangat sesuai dengan latitud domestik.

Juga salah satu daripada wakil terbaik adalah variasi Vallerina. Kilang itu diiktiraf sebagai yang terbaik dalam pertandingan rosewood Amerika pada tahun 2000. Bunga di sini tidak terry, tetapi dengan beberapa kelopak. Warna - putih-merah jambu. Minyak wangi tidak kuat, tetapi menyenangkan. Pelbagai ini tidak hanya berfungsi sebagai hiasan. Jika tumbuhan ditanam di lereng, mereka akan melindungi tanah daripada hakisan. Bunga juga digunakan untuk menanggalkan kecacatan dalam reka bentuk landskap.

Mendaki mawar untuk kawasan Moscow

Spesies ini dipanggil begitu kerana ia tumbuh secara mendatar. Bentuk yang sama digunakan untuk menghias bangunan dan pagar. Mawar bersuara sering dibiakkan di zon tengah Rusia, tetapi harus diingat bahawa mereka memerlukan langkah penjagaan khas, terdedah kepada penyakit. Terdapat 2 jenis:

Spesies berbunga kecil adalah beku, tetapi pada musim sejuk, mereka dikeluarkan daripada sokongan dan dilindungi. Yang paling sesuai untuk kawasan pinggir bandar: Dorothy Perkins dan Rektor Rambling. Kedua-dua jenis ini tinggi, mempunyai batang tipis dengan banyak duri, bau yang sedikit tetapi menyenangkan.

Spesies berbunga besar tidak memerlukan sokongan tambahan. Mereka mempunyai batang yang sengit dan stabil. Tumbuh-tumbuhan tersebut adalah hasil pemilihan dengan mawar hibrid teh. Mereka mempunyai bunga besar, berwarna putih atau merah jambu. Ciri khas - gelombang 2 berbunga. Antara spesies yang diketahui ialah Rosarium Uetersen dan Flammentanz.

Juga di pinggir bandar anda boleh menanam bunga mawar-hibrid. Mereka adalah berkualiti tinggi, layak mendapat populariti dengan banyak warna dan bau yang indah. Ini adalah hiasan utama rumah hijau, taman, penanaman. Tetapi seorang peminat baru akan perlu mengintai mereka. Hakikatnya mereka praktikalnya tidak berbunga pada tahun pertama kerana sistem akar yang lemah. Atas sebab yang sama, tumbuhan tersebut mati di dalam tanah yang sejuk dan beku. Ia adalah perlu untuk melakukan banyak usaha untuk menjaga kepelbagaian ini dalam keadaan cuaca domestik. Lebih baik untuk tukang kebun bercita-cita untuk memilih anak benih Floribund. Ia adalah hibrid mawar teh, lebih tahan dengan fros.

Ramai yang tidak tahu bagaimana untuk menjaga bunga-bunga cantik ini. Jika spesies dipilih dengan betul, tidak akan ada kesulitan dalam penjagaan tumbuhan. Satu-satunya tempat perlindungan yang betul untuk musim sejuk. Gunakan untuk lapnik atau buluh ini. Tapak untuk menanam harus dipilih beralun rendah, elakkan nizin. Di dataran rendah, tanah membeku lebih dalam, yang menjejaskan ratu bunga. Jika tidak, penjagaan adalah sama dengan tumbuhan lain. Dikelilingi oleh penjagaan, mawar pastinya akan memuaskan pemilik taman dan para tamu.

Kisah seorang pembaca kami Irina Volodina:

Terutama saya tertekan mata, dikelilingi oleh kedutan besar, ditambah lingkaran hitam dan bengkak. Bagaimana untuk menghapuskan kedutan dan beg di bawah mata sepenuhnya? Bagaimana untuk mengatasi bengkak dan kemerahan? Tetapi tiada seorang pun lelaki tua atau muda, seperti matanya.

Tetapi bagaimana untuk meremajakan mereka? Pembedahan plastik? Diiktiraf - tidak kurang daripada 5 ribu ringgit. Prosedur perkakasan - photorejuvenation, gas-liquid pilling, radiolifting, laser facelift? Sedikit lebih mudah diakses - kos kursus 1,5-2000 dolar. Dan apabila buat masa ini untuk mencari? Ya, dan masih mahal. Terutama sekarang. Oleh itu, bagi diri saya, saya memilih kaedah yang berbeza.

Pelbagai jenis mawar untuk pinggir bandar

Artikel ini akan menangani jenis bunga mawar yang terbaik untuk wilayah Moscow: mawar Austin, taman, unhidden musim sejuk yang tahan lasak, teh-hibrida, floribunda. Mawar dengan bau dan bentuk bunga mawar kuno, berbunga berulang yang berlimpah, pelbagai warna, bentuk semulajadi semak, tahan terhadap penyakit - semua ini adalah hasil yang baik dari kerja pembiakan kepada varieti pembiakan yang sesuai untuk penanaman di iklim sederhana.

Mawar Inggeris memenangi hati pada pandangan pertama. Gustomakhrovye seperti "bunga" yang penuh dengan kelopak bunga dari pelbagai warna dan unik, individu untuk setiap aroma mawar.

Pertimbangkan jenis terbaik mawar Austin, sesuai untuk berkembang di pinggir bandar.

Jenis-jenis mawar terbaik D. Austin untuk rantau Moscow

Mawar Inggeris sangat tahan lasak dan hanya spesies import yang diimport ke Rusia telah disesuaikan di Kanada, oleh itu mereka dianggap sebagai salah satu yang terbaik untuk berkembang di rantau Moscow.

Yang paling popular "Austinks" untuk rantau Moscow adalah yang berikut:

Ketinggian pokok renek hingga 1.5 m, pucuk lurus dengan berus bunga untuk 3-5 pcs. pada hujungnya. Bunga sangat cantik pucat - oren, warna pangkal kelopak lebih tepu. Aroma mawar itu adalah sengit - buah.

Untuk berbunga semula, potong 1/3 panjang pucuk dan buat baja selepas berbunga pertama.

Charles Austin

Ketinggian semak adalah 0.9 m, lebarnya ialah 0.6 m, bentuknya bulat. Oleh kerana saiz kecil pokok renek, adalah wajar untuk membuat penanaman kumpulan, menanam kira-kira 3-5 anak benih.

Pelbagai dengan bunga ganda besar Ø 10-12 cm merah jambu, aroma teh halus dengan nota currant hitam dan lemon.

Puteri Alexandra of Kent

Mendaki yang elegan meningkat. Ketinggian belukar adalah 2.5 m. Tembak, jika tidak terikat dengan sokongan, arka tunduk ke tanah dengan lekuk aprikot jenuh tepu.

Minuman buah yang kuat dari bunga, mengisi taman dengan wangian dari bulan Jun hingga Oktober.

Mahkota Puteri Margaret

Ketinggian tanaman yang elegan adalah yang terbaik dari bunga mawar putih sehingga 2.5 m. Bud adalah limau pucat, selepas mekar mereka memperoleh warna krim putih.

Bunga besar, terry Ø sehingga 10 cm dengan aroma manis vanila dan mur. Adalah wajar untuk menampung musim sejuk.

Claire Austin

Ketinggian belukar tinggi sehingga 1.5 m Jumlah bunga pada pukulan 3-5 pcs. Gustomahrovye, bunga padat warna merah carmine - hiasan dari mana-mana katil bunga.

Bunga berbunga yang banyak dengan gangguan kecil mengagumkan dengan keagungannya.

William Shakespeare

Dengan penjagaan yang sewajarnya, ketinggian belukar mencapai 2 m. Berbunga berlimpah dari bulan Jun hingga beku.

Gustomahrovye bunga merah mempesona pandangannya. Ia sangat tahan terhadap penyakit, termasuk rasa hitam.

Leonardo da Vinci Rede Leonardo da Vinci

Buah semak adalah sederhana dalam saiz: ketinggian - 1.2 m, lebar - 1.0 m. Bunga besar, merah jambu tepu berganda.

Pelbagai ini tahan fros, tetapi terjejas oleh ketulan hitam.

Gertrude Jekyll

Sangat baik membuktikan dirinya dalam keadaan sukar di rantau Moscow, taman Kanada meningkat, yang merupakan anjing yang ditanam meningkat.

Dibawa khusus untuk iklim yang keras. Mawar mudah tumbuh, memerlukan penjagaan yang minima.

Antara jenis mawar Kanada yang paling popular untuk rantau Moscow:

Tahan tahan, boleh bertahan tanpa penurunan drop suhu ke -40 ° C. Tangkai tinggi dengan ketinggian sehingga 1.5 m. Pucuk-pucuknya ditutup dengan duri besar, sesuai untuk mewujudkan lindung nilai yang tidak dapat ditembusi.

Bunga adalah separuh ganda Ø hingga 12 cm dengan aroma yang kuat, mekar dari Mei hingga fros.

Kelopak digunakan untuk membuat jem, minuman keras, minyak wangi dan air kosmetik.

Ketinggian semak adalah 2 m, lebar sehingga 1.5 m, pucuk spin. Terry bunga merah-merah warna Ø hingga 7 cm mempunyai bau strawberi masak.

Ia berbunga semula selepas rehat yang pendek.

Alexander Mackenzie

Kanada yang paling bertenaga dan musim sejuk meningkat sehingga 3 m tinggi dan lebar belukar sehingga 2 m.

Semi-ganda bunga merah jambu terang, dengan pusat putih dan stamen kuning yang dikumpulkan dalam berus sehingga 20 pcs. Aroma bunga tidak hadir.

Variasi ini tahan terhadap penyakit kulat, ia boleh tumbuh di tempat teduh.

William Baffin

Ini jenis pinggul mawar adalah sukar untuk dibezakan, kecuali warna yang lebih cerah, dekat dengan bunga merah dan separa berbentuk dua.

Ketinggian semak adalah 1.2-1.5 m, lebar 1.2 m. Pada pucuk, 3-5 bunga mekar dengan aroma cahaya yang terang.

Rintangan kepada cendawan serbuk dan kelincahan hitam adalah tinggi, rintangan fros hingga -45 ° C.

Gred pembaikan, bertolak ansur dengan haba sejuk dan musim panas yang kuat. Ketinggian dan lebar belukar adalah sehingga 1.5 m.

Ketinggian belukar sehingga 2.5 m mempunyai pucuk berbentuk arka yang menggantung. Bunga ganda warna merah jambu yang terang dikumpulkan dalam perbungaan sehingga 15 buah. mekar tanpa rehat sepanjang musim.

John Davis

Antara jenis yang paling tidak tahan lama yang tidak tercemar ialah:

Mempunyai pucuk lurus yang kuat hingga ketinggian 2.8 m. Ia mekar sekali selama 30 hari. Bunga terry, harum. Mempunyai kelainan Alba Maxima, Alba Semi-Plena, Alba Suaveolens.

White Albe

Robysta adalah sejenis ratu berduri di taman. Pelbagainya tinggi dengan pucuk tebal yang kuat. Bunga mudah, tetapi sangat wangi, mekar sepanjang musim panas. Pelbagai mungkin terjejas oleh spotting hitam.

Robysta - sejenis ratu berduri di taman

Hibrid bunga parsi dan duri, membawa musim sejuk yang teruk tanpa tempat perlindungan.

Mereka separuh berputar. Kumpulan yang paling wangi dengan berbunga yang berlimpah dan berterusan. Ketinggian semak dengan pucuk anggun mencapai 3 m.

Kumpulan ini termasuk penutup tanah (Balet salji), pemilihan nostalgik D. Austin (Eden Rose, William Morris) dan mawar siri Romantik. Kesemua mereka adalah halus, musim sejuk tahan lasak.

William Morris

Tumbuh-tumbuhan kumpulan ini berkembang di mana-mana tanah, termasuk pasir, menahan frosts yang teruk dan kemarau. Ciri pelbagai: memberikan banyak perakaran dan tidak menyukai pembajaan tambahan yang banyak.

Mawar, bersahaja, mekar sepanjang musim, keindahan ini sesuai untuk iklim di rantau Moscow.

Antara jenis kumpulan yang paling popular ialah: Agnes (krim-kuning), Ratu Utara (merah), Robusta Pink (merah jambu) dan lain-lain.

Robusta Pink

Mawar teh-hibrid adalah musim sejuk-tahan lasak, dengan bentuk bunga yang indah, dengan berbunga panjang.

Ketinggian semak adalah sehingga 1 m. Bunga kuning muda yang besar, harum, merah terang dengan garis merah jambu.

Hari Gloria

Aristokrat warna ungu 0.9 m tinggi. Bud adalah luar biasa. Tidak tahan terhadap cendawan serbuk.

Blue Moon

Bush sehingga 1 m. Bunga warna yang berbeza. Tahan kepada penyakit kulat.

Pelbagai potong dua warna. Bahagian dalaman kelopak merah terang, bahagian luar berwarna putih.

Nicole

Bunga bunglon yang berubah warna semasa berbunga. Ketinggiannya adalah sehingga 1 m, pucuknya sangat kuat. Pelbagai ini tahan kepada penyakit kulat utama.

Mawar floribunda yang mengagumkan mengatasi hibrid teh dengan berbunga yang berterusan, berterusan dan musim sejuk. Pada akhir pucuk, tidak ada bunga tunggal yang berkembang, tetapi sejambak sejagat.

Buah rendah sehingga 0.7 m, Pucuk kuat, tidak membongkok di bawah bunga bunga wangi. Bunga adalah tetap sepanjang musim. Pelbagai ini tahan terhadap penyakit.

Berukuran kecil - 0,3-0,6 m, bunga tidak besar dua warna. Tahan kepada penyakit dan suhu rendah.

Regensburg

Shrub sehingga 1 m, pucuk nipis. Pembungaan berlimpah dan berkekalan. Pelbagai adalah tahan terhadap cendawan bubuk.

Hancur pokok renek sehingga 1.5 m. Rintangan kepada penyakit kulat rata-rata.

Satu belukar tinggi dengan ketinggian sehingga 1.5 m dengan aroma kaya. Tahan kepada penyakit, tahan fros.

Memendekkan 4-6 mata, tunas yang lebih tua daripada 2 tahun dikeluarkan, pucuk sisi batang utama dipendekkan.

Tukang kebun yang ingin menanam bunga mawar dengan kos fizikal yang minima, anda perlu melihat kumpulan bunga mawar musim sejuk yang diperiksa.

Anda mesti memilih sesuatu yang sesuai untuk taman anda dan menghargai keindahan ratu yang tiada tandingannya di kawasan anda.

Add Your Comment

26 − 22 =