Membekal injap ke tingkap plastik

Bagaimana untuk memilih injap bekalan pada tingkap plastik? Ulasan dan petua

Di apartmen di mana tingkap plastik dipasang, tahap kehilangan haba yang rendah dapat dilihat. Jangan mendengar bunyi dari jalan. Walau bagaimanapun, produk ini mempunyai kelemahan mereka sendiri. Mereka menyumbang kepada genangan udara di apartmen dan pembentukan pemeluwapan. Ini boleh menyebabkan pembentukan kulat dan menyebabkan pelbagai penyakit saluran pernafasan. Injap bekalan pada tingkap plastik akan menyelesaikan masalah ini, maklum balas mengenai yang akan membolehkan untuk memilih dan memasang elemen pengudaraan dengan betul. Nasihat pakar dan pengguna biasa akan membantu membuat pilihan terbaik.

Untuk memahami keperluan untuk memasang injap bekalan, anda harus membiasakan diri dengan ulasan tentang kekurangan utama tingkap plastik.

Ketiadaan draf, berbanding dengan tingkap kayu, adalah, dalam satu tangan, kelebihan produk yang dibentangkan. Walau bagaimanapun, penyiaran perlu dilakukan dengan membuka pintu. Pada musim sejuk, prosedur ini membawa kepada kehilangan haba yang besar.

Apabila tingkap ditutup, bau dan karbon dioksida bertakung di dalam bilik. Tanpa injap pengambilan udara bekalan untuk tingkap plastik, menurut maklum balas pengguna, bentuk pemeluwapan dan kelembapan udara sentiasa meningkat. Ini bukanlah suasana yang sihat di rumah. Injap masuk ke tingkap plastik, yang akan dibincangkan lebih lanjut, mampu menghalang perkembangan kulat dan acuan, mengeluarkan kondensat.

Agar tidak menafikan semua fungsi tingkap plastik, anda harus menggunakan peranti yang dibentangkan.

Injap bekalan adalah peranti yang melaksanakan fungsi pengudaraan. Ia dipasang dari atas pada daun tetingkap dan terletak secara mendatar. Menurut ahli dan pengguna biasa, saluran masuk udara di tingkap plastik menghilangkan kelembapan dan kondensasi yang tinggi, dan mengekalkan iklim dalaman yang sihat.

Peranti ini mempunyai beberapa kelebihan. Injap pengudaraan masuk untuk tingkap plastik, yang ditinjau dalam kajian kami, tidak mengubah pembukaan tingkap cahaya. Ia tidak mewujudkan draf, tidak ada kehilangan haba, tiada bunyi dari jalan. Kemasukan udara segar berlaku dalam kuantiti yang mencukupi. Mengikut maklum balas, injap masuk udara untuk tingkap plastik boleh diselaraskan.

Satu lagi kualiti positif boleh dianggap sebagai pemasangan mudah peranti ini.

Setelah mengetahui diri dengan pendapat pakar pemasangan, kita dapat membuat kesimpulan bahawa injap pengudaraan masuk untuk tingkap plastik mesti dipasang dengan betul untuk melaksanakan fungsi sepenuhnya.

Pemasangan melibatkan membuang sebahagian daripada meterai getah pada bingkai daun dan tingkap. Sebaliknya, bahan khas yang lebih nipis akan dipasang. Injap udara bekalan untuk tingkap plastik, yang kebanyakannya ulasan positif, dipasang bersama dengan meterai baru.

1

Melalui peranti ini, udara luaran memasuki apartmen, dan jisim dalaman basah ditolak melalui saluran pengudaraan semula. Proses peredaran adalah disebabkan oleh tekanan.

Setelah membiasakan diri dengan maklum balas pemasang profesional mengenai injap pengudaraan masuk untuk tingkap plastik, anda boleh mendapatkan idea perantinya. Produk ini terdiri daripada beberapa bahagian.

Bahagian luar di luar tingkap. Dia mengambil udara dari luar. Di bahagian luar, perlu memasang visor yang akan menghalang air atau salji masuk ke dalam injap.

Injap pengudaraan masuk ke atas tingkap plastik, yang ditinjau oleh pakar, juga mempunyai saluran teleskopik. Ia melewati bingkai, iaitu, ia memotong ke dalam plastik badan bingkai dan dipasang dengan cara lengan.

Pedalaman terletak terus di dalam bilik. Ia adalah unit yang terdiri daripada muncung pelepasan, penapis mudah dan mekanisme pelarasan yang mampu melepaskan udara.

Menurut pakar dalam bidang teknologi pengalihudaraan, katup pengudaraan untuk tingkap plastik berfungsi dalam keadaan tertentu.

Pengekstrakan automatik berlaku jika suhu di jalan tidak melebihi +5 ° C. Jika tidak, pengalihudaraan berhenti beroperasi, oleh itu, ia mesti dilakukan secara paksa.

Bekalan injap bolong udara untuk tingkap plastik, ulasan yang sedang kita pertimbangkan hari ini, berfungsi dengan betul dengan syarat pengudaraan di pangsapuri berfungsi dengan baik.

Juga, slot di bawah pintu pedalaman mestilah sekurang-kurangnya 2 cm. Pintu depan mesti ditutup dengan ketat.

Menurut ulasan pengguna, terdapat banyak model injap masuk pada tingkap plastik. Mengikut bahan dari mana ia dibuat, terdapat produk logam, kayu atau plastik.

Dengan kaedah kawalan, terdapat bekalan udara secara automatik dan manual untuk tingkap plastik. Maklumbalas pelanggan menjelaskan bahawa jenis automatik lebih mudah digunakan. Mereka menentukan sendiri apabila perlu membuka atau menutup bolong. Dan tetapan boleh ditetapkan, berdasarkan kelembapan dan penurunan tekanan di dalam rumah.

Kawalan manual melibatkan perubahan pembukaan / penutup pembukaan untuk pengudaraan menggunakan tali khas. Tahap yang diingini dipilih oleh percubaan dan kesilapan. Profil mungkin membekukan kerana penyesuaian yang tidak wajar pada musim sejuk. Itulah sebabnya kebanyakan maklum balas pengguna cenderung memilih injap bekalan automatik untuk tingkap plastik.

Dengan cara aliran udara ke dalam bilik, jahitan, celah dan injap ventilasi atas dibahagikan kepada tingkap plastik. Ulasan tentang orang yang telah mencuba peranti yang dibentangkan di premis mereka, bercakap mengenai perkara berikut.

Salah satu pilihan yang paling ekonomik ialah injap masuk lipat. Udara sejuk dalam kes ini datang melalui potongan kecil di vestibule. Tingkap tidak boleh dibongkar. Walau bagaimanapun, keupayaan struktur sedemikian agak rendah.

Kapasiti aliran yang lebih tinggi, menurut maklum balas pelanggan, disediakan oleh lubang udara pengambilan udara di tingkap plastik. Mereka juga dipasang tanpa membongkar tingkap.

Walau bagaimanapun, cara terbaik adalah untuk udara melepasi peranti overhead. Kelemahan hanya mereka adalah keperluan untuk melaraskan bingkai tingkap dan pembukaan untuk saiz injap. Sekiranya unit kaca dipasang, jenis produk ini tidak akan berfungsi.

Injap pemegang adalah alat yang sangat mudah. Ia dipasang bukannya pegangan tetingkap biasa. Dari kelebihan peranti ini, perlu diperhatikan bahawa tidak ada perubahan dalam penampilan tingkap.

Ini adalah injap masuk yang menarik di tingkap plastik. Maklum balas pengguna memastikan bahawa injap pengudaraan dalam kes ini boleh didapati di mana kondensat paling sering dikumpulkan di tingkap.

Ini adalah alat yang sangat berkesan untuk mengeluarkan kelembapan. Injap sedemikian tidak membekukan, kerana ia mempunyai pembinaan aliran lurus. Juga, pemegang injap mempunyai penapis terbina dalam yang tidak membiarkan habuk ke bahagian dalam bilik.

Antara model yang boleh didapati di pasaran untuk peralatan pengudaraan itu, anda boleh tersesat. Lebih popular adalah pengeluar dengan sejarah yang baik, yang telah lama wujud di pasaran injap udara bekalan. Ini adalah syarikat teliti yang mengesahkan kualiti produk mereka selama bertahun-tahun kerja yang bertanggungjawab.

Menurut ulasan pengguna, pengeluar seperti Siegenia, Rehau dan Aereco menghasilkan injap bekalan yang baik untuk tingkap plastik.

Peraturan utama apabila memilih produk yang disampaikan bukan untuk menjimatkan kualiti. Ia juga harus difahami bahawa kemungkinan frosts yang kuat juga harus diambil kira apabila memilih injap bekalan untuk tingkap plastik. Ulasan mengatakan bahawa jika suhu di luar tingkap jatuh di bawah - 30 ° C, elemen luar struktur banyak membeku, dan terdapat bekalan udara yang tetap.

Pengilang yang paling terkenal di pasaran jentera yang dibentangkan patut mendapat pertimbangan yang berasingan. Menurut ulasan pengguna, perkara berikut boleh dikatakan mengenai mereka.

Syarikat Jerman Siegenia menghasilkan injap berkualiti tinggi, tetapi mereka mengurangkan pembukaan tingkap cahaya.

Injap bekalan Rehau telah membuktikan diri mereka sebagai produk yang boleh dipercayai berkualiti. Pelarasan mereka adalah automatik, dan kerja itu sepenuhnya diam. Mereka sangat baik untuk pengudaraan di rumah panel.

Pemimpin di kawasan pengeluaran yang dipertimbangkan adalah injap bekalan "AERECO9raquo; pada tingkap plastik. Maklum balas pelanggan menunjukkan rintangan beku yang baik terhadap produk yang dibentangkan.

Homearea terletak di Perancis. Ia menganjurkan pelepasan injap jenama Aereco. Prinsip tindakan mereka adalah untuk bertindak balas terhadap perubahan kelembapan di dalam bilik.

Model yang paling biasa pengeluar adalah siri EMM (aliran udara 35 m 3 / h pada 10 Pa); Hingga (sehingga 50 m 3 / h pada 10 Pa), ЕНА2 (mempunyai pelarasan mod operasi dan penebat hingar maksimum).

Bagi Peti Air, pengeluar menghasilkan injap masuk dalam tiga variasi. Jenis Keselesaan boleh dipasang dengan atau tanpa pengilangan. Model Comfort-S dipasang pada tingkap buta dan paling sering dilakukan di kilang. Injap Regel-udara merujuk kepada produk untuk pengudaraan pasif.

Regel-air adalah bekalan udara yang sangat popular di tingkap plastik. Komen dari pengguna mendakwa bahawa ia membolehkan anda mengambil kira keadaan di jalan dan di dalam premis.

Dari kelebihan utamanya, perlu diperhatikan harga berpatutan di latar belakang semua kualiti positif. Ia tidak dapat dilihat apabila pintu ditutup kerana kaedah pemasangan tersembunyi.

Udara yang berasal dari luar beredar di dalam bingkai dan memanas. Juga, kelebihannya ialah ketiadaan penebatan bunyi bilik. Dengan semua kelebihan injap yang dibentangkan, ia juga mempunyai pemeliharaan yang tinggi. Ini membolehkan anda memanjangkan hayat produk dengan ketara. Semua kualiti yang disenaraikan membuat Regel-air, menurut maklum balas pelanggan, salah seorang pemimpin dalam jualan.

Pengurusan peranti bergantung pada jenisnya. Ia lebih mudah untuk mempunyai injap bekalan automatik pada tingkap plastik. Maklum balas pengguna membuat jelas bahawa jenis kawalan ini akan mengelakkan kesilapan, berbanding dengan pelarasan manual peranti.

Dalam fros yang teruk, injap tidak boleh disekat sepenuhnya. Ia perlu dibersihkan setiap enam bulan. Jangan gunakan pembersih kimia semasa mencuci. Debu dari visor boleh dikeluarkan dengan pembersih vakum, dan sistem - hanya lap dengan kain lembap. Injap bekalan dan komponennya tidak boleh dibilas di bawah air yang mengalir.

Untuk mengelakkan habuk yang memasuki sistem semasa kerja pembinaan dan pembaikan, peranti mesti dilindungi. Pengilang tidak menyediakan cara dan kaedah tambahan untuk menjaga injap bekalan. Oleh itu, pembersihan tidak mengambil banyak masa dan tidak memerlukan usaha yang signifikan.

Jika kondensat dikumpulkan di dalam bilik pada tingkap, perlu memasang injap bekalan pada tingkap plastik. Pendapat para pemasang pakar dan pengguna biasa memungkinkan untuk membuat kesimpulan bahawa lebih baik tidak untuk menjimatkan produk tersebut. Ia adalah perlu untuk memilih peranti tahan lasak yang direka untuk pelarasan automatik mod pengudaraan. Ini akan membantu mengelakkan overcooling bilik. Memutuskan pembelian, anda harus memberi keutamaan kepada pengeluar yang bertanggungjawab yang terbukti. Injap udara bekalan berkualiti akan membantu mengekalkan suasana dalaman yang sihat.

Memasang injap masuk udara di tingkap plastik dengan tangan anda sendiri

Acuan di lereng, ketulenan dan tingkap "menangis" adalah akibat dari sesak tingkap plastik moden. Masalah diselesaikan dengan memasang injap udara bekalan untuk tingkap plastik.

Injap bekalan ventilasi untuk tingkap PVC dipasang pada bahagian atas tudung tingkap, mencipta bekalan udara ke bilik. Reka bentuk khas tingkap dengan pengalihudaraan tidak membiarkan gerombolan jalanan, memberikan keamanan dan ketenangan tanpa membuat draf. Reka bentuk injap vesel sedia ada sesuai untuk tingkap aluminium, plastik dan kayu.

Memiliki beberapa kemahiran dan menggunakan arahan kami, anda boleh mengatur pengudaraan bekalan tingkap plastik dengan tangan anda sendiri.

Melengkapkan pengalihudaraan tingkap dengan betul hanya dapat difahami oleh mekanisme operasinya. Ini amat penting, kerana untuk memasang injap reka bentuk yang paling biasa, ia perlu memotong lubang di tingkap 1 cm lebar dan kira-kira 30 cm panjang. Pada akhir kerja, ia ditutup oleh badan injap. Keluarkan injap tidak akan berfungsi supaya tidak membuka slot pengudaraan pada profil tingkap.

Injap masuk untuk tingkap PVC adalah sebahagian daripada pengudaraan pasif. Udara sejuk disedut ke dalam bilik dan menolak udara panas ke dalam saluran keluar ekzos. Gerakan ini diberikan oleh perbezaan tekanan, jadi pengudaraan semulajadi berkesan ketika suhu luar kurang dari +5 darjah. Pada musim panas, pengudaraan pasif hanya akan berfungsi dengan pengudaraan paksa.

Oleh itu, untuk operasi injap bekalan, syarat berikut diperlukan:

 • Di dalam pangsapuri mesti semulajadi pengudaraan semula jadi ekzos. Untuk memeriksa operasinya, anda perlu menutup pintu ke apartmen, buka tetingkap di bilik sejauh jauh dari saluran pengudaraan dan sertakan sepotong kertas ke parut. Sekiranya dia menyimpannya, ia betul-betul dengan hud. Walaupun hud menarik sedikit teruk, injap akan sedikit memperbaiki keadaan udara di apartmen, tetapi kecekapannya akan rendah;
 • Suhu udara di jalan kurang daripada +5 darjah;

Ramai pemilik takut membekukan injap masuk udara ventilasi untuk tingkap PVC. Sesungguhnya, jika injap bekalan udara tidak diselaraskan dengan betul, fenomena mungkin. Ini dibuktikan oleh banyak ulasan para pemilik tingkap plastik. Dalam fros yang teruk, injap tidak boleh ditutup sepenuhnya.

Kemudian ia akan dipanaskan oleh udara yang hangat dari bilik dan icing tingkap plastik dengan ventilasi dikecualikan.

Sekiranya injap bolong perlu ditutup sepenuhnya, slot bekalan udara ditutup dari luar. Jurang ditutup dengan berhati-hati, memastikan ketegangan lengkap.

Tetapi peningkatan dalam bunyi bising di apartmen selepas dipasang pada tingkap plastik injap pengudaraan bekalan tidak perlu ketakutan. Celah bekalan udara sangat kecil, jadi penebat bunyi akan turun sedikit, seperti yang dibuktikan oleh maklum balas mengenai injap udara bekalan untuk tingkap plastik.

Kecekapan bekalan injap udara

Persoalan ini sememangnya timbul di setiap pemilik pangsapuri dengan tingkap plastik plastik tanpa pengudaraan. Untuk mengelakkan daripada membazirkan wang, periksa kesan yang diharapkan dari kerja sebelum membeli injap.

Keluarkan meterai dari bahagian atas daun tetingkap. Jangan memotongnya, tinggalkannya tergantung. Untuk mengurangkan aliran udara, masukkan sekeping getah ke tempatnya. Biarkan tetingkap ini selama beberapa hari. Perhatikan parameter berikut:

 • suhu di dalam bilik;
 • kehadiran pemeluwapan pada kaca;
 • sama ada terdapat bunyi bising;
 • tiada draf.

Selepas percubaan, meterai dimasukkan ke dalam tempatnya.

Dengan cara ini, suhu udara di dalam bilik selepas memasang injap udara bekalan untuk tingkap plastik akan lebih rendah. Lagipun, udara luar sejuk masuk ke dalam bilik. Jika apartmen mempunyai pemanasan yang sangat baik, pemiliknya tidak akan melihat perbezaan 2-3 darjah. Jika tidak, anda perlu menolak pemasangan injap bolong untuk tingkap plastik dan berfikir tentang membeli unit pembekalan dengan pemanasan udara.

Keperluan injap masuk pada tingkap plastik

Ada pemilik yang suka kehangatan untuk udara segar. Dan mereka salah. Di Amerika dan Eropah, menggunakan tingkap plastik selama 30 tahun, terdapat istilah "sindrom bangunan tidak sihat". Ia merujuk kepada bangunan kedap udara dengan pertukaran udara yang lemah. Berada di dalam premis itu berbahaya kepada manusia. Menurut WHO, penyakit yang disebabkan oleh kualiti udara dalaman yang buruk dituntut setiap hari oleh 5,000 orang di Bumi. Ia udara dalaman, bukan jalan gasy! Di Amerika, sehingga 30 ribu orang setahun mati akibat penyakit yang disebabkan oleh peningkatan kepekatan radon di pangsapuri. Gas dilepaskan dari tanah, bahan binaan dan terkumpul di rumah-rumah yang tidak dilengkapi dengan tingkap plastik dengan ventilasi. Radon tidak dapat dilihat tanpa instrumen khas.

Penghawa dingin tidak menggantikan pengudaraan tingkap plastik!

Injap pengalihudaraan untuk tingkap plastik dipasang bukannya pemegang standard. Ramai pemilik tingkap PVC tidak mahu memasang saluran masuk udara yang melepasi bingkai. Bagi mereka, penyelesaian mudah telah dibuat yang membolehkan untuk mengalihkan bilik tanpa mengganggu penampilan.

Kelebihan pengudaraan tingkap dalam bentuk injap tombol:

 • Injap bolong terletak di tempat pemeluwapan biasa pada tingkap plastik. Injap mencipta pergerakan semula jadi, terutamanya yang penting dalam musim sejuk;
 • Gabungan injap pemegang dan sistem pengudaraan ekzos mencipta mikroklimat yang sihat di premis, menghilangkan kelembapan berlebihan;
 • Injap pengudaraan inlet dalam bentuk pemegang untuk tingkap plastik adalah pembinaan lurus. Mengikut undang-undang fizik, masuk ke dalam bilik yang hangat, udara sejuk tidak mencipta pemeluwapan. Iaitu, injap tidak membeku pada musim sejuk;
 • Injap dilengkapi dengan penapis udara, yang tidak membiarkan habuk ke dalam bilik. Sekali setiap enam bulan perubahan penapis.

Komen mengenai injap untuk pengudaraan bekalan dalam bentuk pen masih kecil, kerana ini adalah sesuatu yang baru. Tetapi prinsip operasinya adalah sama dengan alat-alat pengudaraan yang terbukti dengan baik dari tingkap plastik plastik. Reka bentuk ini juga sesuai sebagai bolong untuk tingkap aluminium.

Pemasangan injap untuk pengalihudaraan tetingkap plastik dengan tangannya sendiri tidak sukar. Set lengkap termasuk arahan terperinci dan skema perkiraan apertur di ruang udara daun tingkap. Semua pengikat digunakan.

Memasang injap bekalan di tingkap dengan tangan anda sendiri

Injap pengudaraan masuk ke atas tingkap plastik boleh dipasang secara berasingan. Seorang tuan rumah yang berpengalaman akan menghabiskan masa tidak lebih daripada sejam untuk ini.

Alat berikut diperlukan:

Injap masuk untuk tingkap plastik dengan tangannya sendiri dipasang pada penutup tingkap. Awalnya adalah perlu untuk membuat tanda di tengah-tengah bahagian atas daun dengan bantuan penguasa. Perintah kerja bergantung kepada reka bentuk injap. Oleh itu, dalam beberapa kes bagi peralatan tingkap dengan pengalihudaraan, hanya perlu menggantikan bahagian meterai dengan tertutup. Untuk model lain, anda perlu membuat jurang dalam profil. Memilih injap bolong untuk tingkap aluminium, lebih baik untuk berhenti pada pilihan pertama, kerana sukar untuk memotong slot pengambilan rapi di rumah.

Syarikat pembuatan biasanya menyediakan peranti mereka dengan arahan terperinci yang membolehkan mereka melengkapkan pengalihudaraan tingkap plastik dengan tangan mereka sendiri.

Arahan langkah demi langkah tentang cara memasang injap masuk udara untuk pengudaraan tingkap dalam video:

Injap bolong untuk tingkap plastik: jenis, pemasangan, ulasan

Tingkap plastik moden mempunyai kelebihan yang cukup berbanding pendahulu kayu. Tetapi mereka mempunyai beberapa kekurangan. Sebagai contoh, ketegangan yang ideal menyelamatkan rumah dari draf, tetapi pada masa yang sama iklim mikro berubah menjadi lebih teruk.

Untuk menyingkirkan masalah ini dan lain-lain, injap bolong untuk tetingkap plastik akan membantu.

Pas longgar bahagian-bahagian tingkap kayu mencipta draf kekal. Dan jika pada musim panas ia senang, maka pada musim sejuk ia tidak selesa. Generasi lama mengingati bagaimana ia perlu pada musim luruh untuk menampung retakan. Tetapi pada masa yang sama terdapat mikroklimat yang ideal di kediaman itu, tidak ada udara basi. Atas sebab yang sama, tingkap kayu konvensional tidak berpeluh, dan tingkap plastik sering "menangis," yang membawa kepada pembentukan acuan pesat.

Jangan lupa tentang faktor-faktor kehidupan biasa:

- pengeringan dalam dobi yang dibasuh apartmen;

- pernafasan manusia, melepaskan karbon dioksida,

- pemisahan wap, pemanasan minyak semasa memasak, dll.

Faktor-faktor ini boleh merosakkan tingkap bergilir plastik dengan ketara. Pakar mengesyorkan untuk menguduskan bilik dengan tingkap seperti itu 1.5-2 jam sehari pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Mengikut pengeluar, bolong untuk tingkap plastik adalah peranti yang ideal. Ia tidak mengurangkan jumlah cahaya yang tidak menyebabkan draf, mengekalkan breathability, mewujudkan aliran malar udara segar pada masa yang sama tanpa penyejukan suhu bilik dan tidak menjejaskan salah satu daripada sifat-sifat yang sangat penting dalam plastik tingkap berlapis - kalis bunyi.

Di samping itu, aliran udara berterusan memelihara iklim mikro di dalam bilik pada tahap yang selesa, sementara pengudaraan menyebabkan suhu sentiasa melangkau.

Bahagian plastik bungkuk sempit adalah injap bolong untuk tingkap plastik. Pembukaan, dari mana udara ditarik di jalan, diarahkan ke atas. Oleh kerana itu, tidak ada draf dan suhu udara di dalam bilik tetap malar.

Injap dari hampir semua pengeluar mempunyai beberapa pilihan untuk bekerja. Pelarasan diperlukan untuk menetapkan mod pertukaran udara tertentu. Sebabnya biasanya dua: perbezaan kelembapan dan suhu di rumah dan di jalan.

Kaedah kawalan aliran udara

Lubang pengudaraan dikonfigurasi dalam dua cara:

- Manual. Untuk tujuan ini, beberapa model mempunyai renda (seperti dalam hal buta), kerana injap biasanya cukup tinggi. Untuk peranti lain, pelarasan dilakukan dengan menggunakan slider. Sebagai peraturan, kedudukan kiri yang melampau sepenuhnya membuka pengatup injap, sementara yang betul - menghalang aliran udara. Oleh itu, bagaimana untuk menutup injap bolong pada tingkap plastik dengan pelarasan manual, soalan biasanya tidak menyebabkan. Kesulitannya adalah agak sukar untuk mencari rejim yang betul pada anda sendiri.

- Automatik. Pilihan ini sesuai, tetapi ia perlu membayar tambahan. Walau bagaimanapun, perbelanjaan dibenarkan. Sebagai contoh, menjimatkan haba pada musim sejuk. Dengan ketiadaan penduduk, kelembapan di dalam bilik berkurang, dan peranti mengurangkan kemasukan udara segar. Operasi pelarasan automatik adalah berdasarkan sensor yang mengukur sama ada kelembapan di dalam dan di luar atau tekanan.

Jika versi automatik berdasarkan pengukuran tekanan, sistem berfungsi seperti berikut. Tirai dengan penyangkut atas naik atau jatuh, bergantung kepada aliran udara (angin) menekan padanya. Sekiranya injap pengudaraan untuk tingkap plastik dilengkapi dengan sensor tekanan yang diperbuat daripada jalur nylon, pelarasan akan dilakukan dengan menambah atau mengurangkan bahagian silang lubang melalui. Sistem ini mudah: semakin lembap udara di dalam bilik, semakin luas injap terbuka.

Terdapat hanya tiga jenis injap pengudaraan di pasaran:

 1. Injap dicatatkan. Pastikan aliran udara yang mencukupi. Ia datang melalui lubang, lebarnya bervariasi dari 170 hingga 400 mm, dan ketinggian - dari 12 hingga 16 mm. Dari sisi jalan lubang ditutup oleh blok masuk. Ia pasti melindungi retakan dari penyerapan serangga, zarah debu besar yang dibawa oleh angin, dan dari hujan. Dari sisi bilik, pembukaan ditutup oleh unit yang mengawal selia. Injap bekalan pada tingkap plastik diletakkan di bahagian atas bingkai atau dalam profil pemisahan mendatar. Kelebihan jenis peranti ini - jalur lebar yang besar dan kemudahan lampiran, tidak memerlukan pembongkaran.
 2. Injap dilipat. Injap pengudaraan murah dan mudah untuk tetingkap plastik dipasang. Flaps yang dilipat dimasukkan ke dalam bilik melalui potongan sempit kecil di vestibule. Kelebihan yang tidak disenangi ialah pemasangan, lulus tanpa banyak usaha, dan pemeliharaan penebat bunyi. Kelemahan kecil adalah kelebihan rendah, sebab itu injap besar tidak sesuai untuk bilik besar.
 3. Injap adalah alat ganti. Injap bolong yang sama untuk tingkap plastik (ulasan ramai pelanggan mengesahkan ini) mempunyai keluaran tertinggi. Tetapi pilihan invois tidak boleh digunakan pada tetingkap berlapis dua yang sudah dipasang. Untuknya, terlebih dahulu, anda perlu menyediakan tempat.

Di kedai-kedai dan pasaran, pelbagai jenis produk jenis ini dibentangkan. Mereka berbeza dalam kaedah pemasangan, kelantangan udara dan ciri-ciri lain. Kekurangan utama dalam menggunakan injap overhead ialah kehilangan bunyi dan penebat haba ciri-ciri penebat kaca. Oleh itu, di rumah, pakar tidak mengesyorkan menggunakannya.

Penyelesaian menarik: injap pemegang

Bagi mereka yang tidak mahu merosakkan reka bentuk tingkap, para pereka telah mencadangkan penyelesaian yang sempurna. Ini adalah injap bolong untuk tingkap plastik. Kelebihannya adalah besar:

- peranti ini direka bentuk untuk menyediakan aliran udara semulajadi, yang amat penting dalam musim musim dan musim sejuk;

- Injap dalam kombinasi dengan sistem ekzos mengembalikan mikroklimat bilik, menghapus kelembapan berlebihan;

- Pengendalian dunia untuk tingkap kaca berkilat adalah reka bentuk lurus, jadi aliran udara sejuk, memasuki bilik, tidak mewujudkan pemeluwapan, yang membolehkan tingkap untuk membekukan pada suhu rendah;

Penuras udara dipasang di dalam injap, yang menghalang penembusan habuk ke ruang tamu. Ia mesti diganti setiap enam bulan.

Injap pengudaraan untuk tingkap plastik (harga bermula dari 200 rubel) dipilih mengikut beberapa kriteria. Mulakan dengan bahan. Ia boleh menjadi logam, kayu atau plastik. Satu lagi aspek penting ialah pelarasan pembukaan bekalan udara. Penguasa model murah tidak mempunyai fungsi ini. Mereka hanya memberikan sekatan aliran udara dalam angin kencang.

Juga, perhatian harus dibayar kepada kecekapan peranti. Seperti yang dinyatakan dalam maklum balas pengguna, perlu bermula dari bilangan orang yang tinggal di dalam bilik. Adalah dipercayai bahawa seorang ahli keluarga dewasa memerlukan aliran udara 30 m 3 / j.

Ciri-ciri bunyi yang menyerap injap yang dipilih mestilah dekat dengan ciri-ciri yang sepadan dengan unit-unit berlapis ganda yang dipasang.

Sekiranya anda hendak memasang sendiri, maka lebih baik memilih injap terlipat atau tertutup.

Seterusnya, anda perlu melihat cara peranti diletakkan. Terdapat pilihan overhead. Mereka bertindak dan agak ketara. Dan ada yang tersembunyi. Mereka tertanam dalam reka bentuk pakej dan praktikal tidak kelihatan.

Tidak ada nuansa istimewa lain. Ia hanya untuk membandingkan harga, mempelajari jenama dan mengkaji kualiti barang-barang yang dicadangkan.

Peranti yang paling popular adalah jenama Aereco, Kotak Udara (Keselesaan, Keselesaan-S) dan Regel-Air.

Model aereco mempunyai aliran jet udara yang berbeza. Anda boleh menyesuaikan arah serong dan lurus. Mereka juga sangat berfungsi. Sebagai tambahan kepada tugas utama Aereco, misalnya, menormalkan tahap kelembapan di kawasan perumahan. Bertanggungjawab untuk ini adalah fungsi pengurusan hygro.

Air-Box adalah pemimpin di kalangan pengeluar ventilator. Peranti pengeluar ini mempunyai parameter prestasi terbaik, mudah dipasang. Dan juga mereka yang padat dan agak murah.

Injap bolong pengeluar domestik juga dijual. Sebagai contoh, garisan peranti ini dikeluarkan oleh syarikat "Mabitecraka".

Memasang injap bolong pada tingkap plastik

Terdapat hanya dua pilihan. Yang pertama adalah global. Penggantian tingkap berganda berganda lengkap. Dan yang baru harus sedikit lebih kecil, kerana injap akan muncul di persimpangan bingkai dan lereng. Di samping kos yang tinggi, terdapat kelemahan lain - fluks bercahaya berkurangan dengan ketara.

Pilihan kedua adalah pemasangan tetingkap. Kerja berlangsung tidak lebih daripada 30 minit.

Peranti ini boleh diperbaiki dengan cara berikut:

- pada mana-mana ikat pinggang dari atas;

- di persimpangan tetingkap dan dinding (mungkin hanya dengan pemasangan unit bergilir dua).

Pilihan pemasangan yang paling mudah ialah yang berikut:

 1. Tentukan lokasi pemasangan injap.
 2. Pasang peranti, kemudian buka dan tutup ikat pinggang. Injap tidak boleh diletakkan di atas cerun.
 3. Setelah menandakan titik penetapan peranti, kami membuat notik sisi dengan pisau alat tulis.
 4. Kami mengeluarkan penebat, diletakkan apabila memasang unit bergilir dua, dan masukkan meterai pelekap.
 5. Dari badan peranti, tanggalkan filem pelindung dan pasang skru ke tempat yang disediakan.
 6. Antara pengikat, masukkan meterai tambahan dalam kit.
 7. Sebaliknya produk yang dipasang, kami memotong meterai lama dan melekatkannya pada injap.

Pemasangan injap pengudaraan pada tingkap plastik tidak begitu sukar.

Injap bekalan pada tingkap plastik mempunyai beberapa ciri khas dalam operasi. Ia dilarang keras untuk dibasuh dan dibasuh. Disassemble juga tidak disyorkan. Untuk pembersihan, anda boleh menggunakan pembersih vakum. Dalam kes kerja pembersihan, pembinaan atau penamat umum, peranti mesti dimeterai (contohnya, dengan pita khas).

Membersihkan injap sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Sebelum musim sejuk, ia perlu memanaskan injap secara kualitatif. Beri perhatian khusus kepada bahagian dalamannya. Jika kes peranti itu logam, maka antara bahagian luaran dan dalaman perlu untuk melengkapkan rehat haba plastik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 27 = 34