Menamatkan pediment

Bagaimana untuk menjahit bumbung gable sebuah rumah: gambaran keseluruhan kaedah yang diperlukan untuk memasukkan dan pelapisan

Pediment adalah komponen penting dari bumbung nada, yang melakukan halangan dan fungsi estetik. Secara terperinci berfikir tentang pilihan untuk reka bentuk dan kemasannya hendaklah pada peringkat reka bentuk pembinaan. Dalam artikel ini, kami mencadangkan supaya anda membiasakan diri dengan pemilik rumah yang bijak dengan cara-cara di mana gable bumbung dipenuhi dan didirikan. Kami akan menganalisis dan membandingkan semua teknologi dan bahan yang digunakan dalam perniagaan ini supaya anda dapat memahami apa yang akan anda hadapi.

Varian pembinaan gables

Bahagian depan adalah bahagian atas dinding struktur, yang dibatasi dari bawah oleh penutup siling, dari atas - oleh pesawat salah satu struktur bernada. Ini adalah para sahabat yang tidak dapat dielakkan dalam pembinaan gable, patah, odnoskatnaya atau atap gable Denmark.

Dibina dengan arah menegak yang tegak, mereka paling kerap ialah segi tiga atau trapezoid, kurang kerap bulat atau poligon.

Dinding fronton mengehadkan loteng bukan kediaman atau ruang loteng, yang diatur di bawah kediaman, dari hujungnya. Bergantung kepada syarat-syarat operasi yang dirancang, mereka boleh dilindungi atau tidak. Penebat haba diletakkan di antara tiang pediments bumbung sejuk atau diletakkan di antara bar di bumbung mansard yang dipanaskan.

Secara umum, menurut istilah bangunan rumah, pedimen adalah puncak segitiga dinding galas beban yang terbuat dari batu, konkrit busa atau batu bata. Unsur-unsur serupa dari kayu dipanggil penyepit, kerana di mana bumbung disebut "gable".

Walau bagaimanapun, dalam pembinaan rendah, kedua-dua kategori secara rahsia digabungkan ke dalam kelas pedimen. Bahan yang sama digunakan dalam susunan mereka, walaupun ada perbezaan dalam teknologi pembinaan.

Menurut ciri-ciri teknologi, kaedah membina pedimen boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:

1
 • Pengepungan tiang dinding pediment, didirikan pada prinsip kerangka. Yang paling mudah untuk dilaksanakan dan kaedah anggaran tersedia untuk artis yang tidak berpengalaman. Secara aktif dalam permintaan dalam pembinaan swasta sebagai pilihan yang paling boleh diterima untuk membina bumbung praktikal cahaya.
 • Pengepungan tembok pedet pepejal, didirikan semasa pembinaan sebuah rumah yang diperbuat daripada bata, blok buih, kayu, balak. Kaedah yang memerlukan sekurang-kurangnya kemahiran awal seorang tukang kayu atau tukang batu bata. Ia digunakan terutamanya semasa pembinaan semula bangunan dan kerja pembaikan. Digunakan kadang kala untuk memperbaiki status sebuah rumah yang dibina daripada bahan binaan yang murah.

Dalam bidang penyaduran pedimen rumah terdapat banyak bahan yang berbeza. Antaranya lembaran papan lapis kalis air dan papan gypsum, diikuti oleh pewarnaan, polimer kemasan panel, dek, dan juga polikarbonat legap.

Walau bagaimanapun, senarai ini diketuai oleh lembaga jenis lama dan vinil tepi, yang memacu kayu dari pasaran dengan kegigihan yang dicemburui.

Pengepungan tembok pediment dinding

Dengan batu dinding siapnya segi tiga yang diperbuat daripada batu bata atau blok buih, sukar untuk mengendalikan mason yang tidak berpengalaman. Tanpa kemahiran ia akan menjadi sukar untuk membina lelaki walaupun - jenis pediment di atas kabin log.

Tetapi dinding pediment dari papan atau balok tidak akan menyebabkan kesulitan khusus. Kayu mudah diproses. Terbuat dari pedimen kayu gergajian paling rendah beratnya lebih berat pembinaan, jadi yang paling popular.

Barisan dengan lapisan kayu gergaji diatur mengikut teknologi wireframe. Ie. Pertama, kerangka dinding pediment dibina, maka bar, tepi atau cerucuk lembaran kemudian dijahit ke atasnya. Selalunya, rak perisai berfungsi sebagai asas bagi peranti pelapis, di mana bahan profail, siding dan bahan serupa dipasang.

Bumbung dengan pedimen rangka didirikan tidak hanya di atas bangunan jenis Kanada. Mereka berjaya menyelesaikan batu, bata dan kotak konkrit, memberikan kestabilan kepada sistem kekuda, kerana ringan tidak memaksa untuk menguatkan struktur galas beban.

Kaedah pembinaan bilah gables

Bergantung kepada bahan dari mana dinding melengkapkan Gables bingkai kotak berehat di stud atas, joist atau mauerlat. Dalam kes peranti beransur-ansur sehingga 30 cm lebar, ia terbentuk dengan penyingkiran peti itu.

Dan dalam hal pembinaan longkang lebih daripada 30 cm mereka diatur dengan memasang balok julur pendek, yang terletak bersebelahan dengan stropilines.

Reka bentuk dan pembinaan bumbung bumbung bangunan rendah harus memenuhi syarat berikut, yang dikawal oleh SP 31-105-2002:

 • Langkah pemasangan tiang dinding pediment di atas kotak bingkai sepatutnya sama dengan jarak antara jawatan dinding utama. Mereka mesti disusun di atas yang lain. Pengikat elemen pediment dibuat ke atas struktur bingkai atas.
 • Langkah pemasangan rak perimeter di atas bata, bar, kaki konkrit busa bergantung kepada beban angin di rantau ini. Berbeza terutamanya dalam jarak antara 60 cm hingga 1 m.
 • Apabila membina pedimen bumbung hangat, jarak antara pediment menyokong menentukan lebar plat atau mat penebat yang mesti terletak di ruang antara jawatan sokongan.
 • Apabila menggunakan penebat haba, bahagian luarannya dilengkapi dengan bahan kalis air, perlindungan halangan wap dalaman: membran atau polietilena.
 • Kaki atas digunakan sebagai elemen atas gable trim, yang konjugated dengan overhang sehingga 30 cm. Untuk kebolehpercayaan pada tepi bumbung dipasang kembar kembar, dijahit dari dua papan.
 • Sebagai bahagian atas pediments atas, berlabuh dengan overhangs luas, bar strapping digunakan. Ia dipasang selari dengan kaki semangat jadi, tetapi lebih rendah. Untuk mengalihkan bar bundling itu perlu supaya pinggir atas rasuk cantilever dipasang dari atas adalah siram dengan satah konvensional sistem kelengkungan.
 • Pengepungan tembok pediment dengan hamparan sehingga 30 cm adalah siram dengan pinggir luar kaki kamis.
 • Girdling dari pediment dengan hamparan lebar dibuat dibuat dengan garis besar bar bantu, dipasang untuk mengamankan kulit.

Sendi kuku digunakan dalam pembinaan pedimen bingkai. Untuk mengukuhkan komponen kritikal, sebagai contoh, apabila mengikat sokongan kepada Mauerlat, staples, plat bergigi dan sudut digunakan.

Sarung bilah gable rumah yang sedang dibina boleh dilakukan sebelum peranti di bawah atap bumbung, dan selepasnya. Pengrajin rumah sering memilih pilihan pertama, kerana dinding pedim bersarung:

 • Meningkatkan ketegaran struktur bangunan, memberikan kemudahan kepada atap.
 • Kurangkan kawasan belayar bumbung, yang sangat berharga di kawasan dengan aktiviti angin yang tinggi.
 • Tentukan parameter geometri sistem gantungan, yang membolehkan pengesanan dan pembetulan kelemahan tepat pada masanya.

Hujah penting memihak kepada pembinaan gables sebelum meletakkan resin adalah untuk meningkatkan tahap keselamatan kerja pada ketinggian.

Untuk membaik pulih kerangka bingkai, anda mesti terlebih dahulu mengatur peti itu. Ia adalah mungkin untuk membina dari profil logam atau sudut, tetapi keutamaan bar 40 × 50 atau 50 × 50 mm untuk memudahkan pengendalian, kos berpatutan dan keserasian dengan bahan penyaduran.

Mereka yang memutuskan untuk menguruskan peti besi yang dilancarkan, harus mengambil kira perbezaan kejuruteraan terma dalam bahan. Antara elemen logam dan kayu, ia perlu untuk meletakkan pad kalis air, sebagai contoh, kepingan bahan bumbung.

Perbezaan dalam kejuruteraan haba semakin menarik penampilan kondensat, destruktif bertindak pada kedua-dua bahagian logam dan kayu.

Resin dipasang di salib ke unsur-unsur kulit masa hadapan selepas 40 cm. Pelapisan boleh dibuat dalam kedua-dua menegak dan arah mendatar. Jika penetapan mendatar bumbung bumbung sejuk dirancang, tidak ada keperluan khas untuk peti dalam peranti. Ia adalah mungkin untuk hanya menambah bar ke ruang antara rak, jika langkah pemasangan mereka adalah lebih daripada 80 cm.

Di dalam kulit, ia dibenarkan menggunakan papan yang tidak dijawab, jika anda memilih satu perempat dari kedua-dua sisi panjang. Layak papan lantai atau boarding, jika pemiliknya tidak terlalu terkawal dengan cara itu. Puncak ke bawah yang dimajukan di papan permulaan adalah disyorkan untuk dipotong sebelum pemasangan.

Kedap gable bermula dengan lembaga paling bawah di rumah dengan Gables Tint dengan bar yang dipasang di sepanjang garis gandingan dengan dinding aliran keluar Gable. Pastikan anda mempunyai slot papan ke bawah, walaupun, dan dengan cara ini untuk mengukuhkan lidah tidak selesa. Dalam keadaan yang bertentangan, air atmosfera akan mudah mengalir ke dalam sebatian dan akan menyumbang kepada kerosakan.

Butiran penyaduran yang dilakukan sebelum peranti untuk bumbung di bawah bumbung, tidak semestinya mengukur dengan tepat dan menggambarkan ukurannya. Di penghujung kerja pelapisan, tepi yang menonjol di luar sistem penggera boleh dipotong dengan sepatutnya.

Tingkap dan bukaan pintu di pediments bumbung sejuk rendah dibenarkan untuk dipotong selepas pengeluaran penyaduran. Walau bagaimanapun, dalam keutamaan, perkiraan awal. Dalam struktur terlindung, tingkap dan bingkai pintu dipasang sebelum menyemai dinding pediment.

Permohonan berpihak praktikal

Vinil adalah sengaja diwujudkan untuk mengatasi masalah penduduk finishers façade ketara, yang sempurna segmen biasa pengedap dinding Gable. Tahan terhadap bahan-bahan tulah atmosfera mudah diletakkan, tidak menjejaskan berat struktur bangunan.

Pembukaan muka hadapan dihasilkan dalam pelbagai spesies. Mereka mensimulasikan trim bulu-bulu dengan herringbone, meletakkan jubin batu, papan dan permukaan kayu, dan sebagainya. Panel termasuk keserupaan dua atau tiga elemen penyaduran standard, yang secara ketara memendekkan masa untuk penghasilan karya penamat.

Panel pepejal yang ringan disambungkan dengan mengunci kunci yang terletak di tepi panjang. Ke dinding atau peti, pelapis vinil diikat dengan skru, kuku atau staple.

Untuk pembentukan sebatian sudut, pelepasan tepi trim dihasilkan beberapa elemen tambahan: bermula, gandingan dan profil kemasan, kumai, ahli-ahli sudut, Splin okolookonnyh, dan lain-lain Sila ambil perhatian bahawa bahan pelapis dan transoms perlu membeli satu jenama yang tidak perbezaan menyinggung perasaan dalam saiz. .

Kaedah untuk memasang panel vinil

Mereka yang ingin tahu cara memotong tali pinggang kelopak rumah, anda memerlukan maklumat mengenai bahan-bahan tertentu. Kerana pengganti polimer untuk jubin batu dan kayu mempunyai sifat untuk berkembang apabila dipanaskan dan mengambil dimensi asal apabila disejukkan. Pengikat tegar dilarang, jika tidak, kulit akan meledingkan atau pecah.

Di tempat sambungan panel berpihak, perlu meninggalkan rizab untuk pergerakan mudah:

 • Panel berpihak hendaklah 1.0 - 1.5 cm lebih pendek daripada dimensi sebenar pediment. Jumlah lekapan lekapan ini boleh digunakan untuk panel sehingga 3 meter panjang. Adalah dinasihatkan untuk mengira lekapan secara bebas, dipandu oleh parameter pengembangan linear yang dinyatakan oleh pengeluar "asli" bahan tersebut.
 • Antara kepala kuku atau skru mengetuk diri dan pelindung vinil, harus ada jurang sekurang-kurangnya 1 mm. Skru ketat diperketatkan mesti dilonggarkan oleh separuh giliran. Staples dan kuku tidak boleh diselesaikan mengikut had.
 • Pengikat dibuat tepat di tengah lubang bujur, yang dimaksudkan untuk memasang panel.

Pemasangan panel dipasang secara menegak dan butiran tambahan kulit mendatar dilakukan mengikut peraturan lain. Mata penetapan atas ditetapkan pada bahagian atas lubang, selebihnya - seperti biasa.

Adalah dipercayai bahawa bahagian-bahagian yang disusun secara vertikal hanya melonjak ke atas 1/3 dari norma pengembangan linear. Oleh itu, dengan jumlah lanjutan 1.5 cm dari atas, hanya 0.5 cm perlu berundur, di bahagian bawah meninggalkan jurang 1.0 cm.

Sarung polimer

Ke dinding bingkai struktur bingkai boleh diikat tanpa penyediaan sebelum ini. Benar, dengan syarat mereka dibina rapi.

Apabila memasang panel polimer ke bata, log, dinding konkrit busa, peti dipasang di hadapan atap gable bumbung. Ia menjajarkan permukaan yang tidak sesuai dan membentuk jurang udara, dengan ketara memanjangkan kitaran hayat bahan binaan yang digunakan dalam pembinaan.

Dalam alat peti digunakan:

 • Kelembapan bar kering sekurang-kurangnya 12%. Pengilang penumpang mengesyorkan bahawa satu sisi bar adalah 60 mm supaya titik penetapan jatuh ke tengah-tengah lubang yang dimaksudkan untuk mereka. Bahagian kedua bar adalah dari 25 hingga 50 mm, bergantung kepada keperluan kekuatan individu.
 • Profil bergalvani, dihasilkan untuk memasang papan gypsum. Saiznya sama dengan bar.

Pembinaan battens bermula dengan pemasangan ujung-ujungnya, di mana tali kawalan dikencangkan. Selaras dengan kesaksian mercu tanda yang melintang, bar biasa dipasang.

Arah pemasangan ayak secara tradisinya tegak ke arah pemasangan panel. Langkah yang optimum ialah 40 cm, di kawasan dengan beban angin ciri, jarak antara kisi-kisi dapat dikurangkan hingga 20 cm. Unsur-unsur krat yang diikat ke dinding pediment 50 - 70 cm.

Sebelum membuka dan memasang panel vinil, rangka tingkap dormer dan pintu disusun, jika ada. Pertama, kalis air dalam bentuk timah, aluminium atau aprikot fleksibel bitumen disusun di bukaan.

Ketebalan dinding pediment menentukan cara mengatur bukaan:

 • Blok tetingkap dan pintu bumbung sejuk dibuat menggunakan lintel khas atau profil J.
 • Pembukaan bumbung bertebat yang dibingkai oleh profil tingkap yang direka untuk menghadapi lereng.

Selepas menyusun bukaan, mereka mula membuat templat yang diperlukan untuk memotong bahagian tepi mengikut saiz dan bentuk pediment.

Tata letak template dilakukan secara manual. Untuk berfungsi, anda memerlukan dua pemangkasan yang sewenang-wenang dari profil J. Yang pertama digunakan di sepanjang garis tumpang tindih, yang kedua diletakkan di bawah hamparan. Dia memotong garis pemangkasan pertama yang mengulangi cerun jalan. Ia ditarik dengan pensil, kemudian memotong lebihan mengikut markup.

Bahagian kiri profil J ditandai. Bahagian bawah ditandakan dan dipangkas menggunakan templat terbalik. Profil yang dipotong digunakan pada tapak pemasangan untuk menandakan garis pemotongan seterusnya di kawasan rabung. Untuk tanda yang jelas, garis plumbum digunakan. ia mesti berserenjang dengan tumpang tindih.

Kemudian, bahagian sebelah kanan dibuat dengan menggunakan templat terbalik. Profil yang betul hanya dipotong papan kuku, bahagian depan tidak perlu disentuh. Apabila memasang dua profil di lokasi yang dimaksudkan, penetapan dilakukan mengikut peraturan untuk mendapatkan bahagian menegak. Titik penetapan dipasang berdekatan dengan bahagian atas lubang.

Bahagian atas yang belum dipotong dari profil yang betul dimasukkan ke saluran profil kiri, supaya nod tertutup diperoleh. Panel dipotong selepas pemasangan dalam profil perimeter-tetap selepas fakta.

Fungsi profil J untuk wainscotting gable adalah sangat sesuai untuk sudut menghubungkan analog. Opsyen ini lebih praktikal, jika pada masa yang sama ia sepatutnya menjalankan pelepasan pediments overhangs. Profil sudut membolehkan anda melampirkan elemen dari dua sisi: ia sangat mudah untuk berfungsi dan ternyata cantik.

Panel pemasangan: mendatar dan menegak

Untuk pemasangan penutup vinil yang betul pada arah mendatar, anda sekali lagi harus menyimpan templat yang dibuat oleh kaedah yang dinyatakan di atas. Dengan menggunakan dua tampalan, anda perlu mengenalpasti dan menandakan cerun cerun.

Untuk setiap bumbung, corak dibuat secara berasingan, kerana selalu terdapat sedikit perbezaan walaupun dengan pembinaan yang ideal. Untuk mengatur gable bumbung gable, anda perlu membuat empat templat.

Templat berfungsi untuk memotong tepi biasa. Panel pemotongan, adalah perlu untuk memerhatikan suhu yang diimbangi dari tepi sebenar pediment. Di panel yang terletak di bahagian paling atas, adalah perlu untuk memotong sepenuhnya bar kuku dan untuk menggerudi di bahagian atas pembukaan untuk melalui pengancing oleh skru.

Titik penggerudian ditentukan secara eksperimen semasa permohonan ke tapak pemasangan. Walau bagaimanapun, lubang tidak boleh digerudi berhampiran dengan tepi panel yang dipangkas. Ia adalah perlu untuk berundur dari tepi ke minimum 3 cm.

Dengan pemasangan menegak di sebelahnya, adalah berfaedah jika terdapat hasrat untuk mencapai keputusan yang tidak dapat ditolak. Ia perlu untuk mempunyai kesabaran dan templat biasa.

Algoritma untuk pemasangan menegak sarung vinil:

 • Di perimeter pediment, profil bersudut atau J dipasang.
 • Dari bahagian atas bumbung garisan plumbum dibebaskan, mengikut yang mana perlu untuk menggambarkan paksi pusat.
 • Pada baris yang disediakan, sama ada dua profil J digunakan untuk satu sama lain, atau satu profil H. Pilihan terakhir adalah lebih baik, kerana ia tidak mempunyai sendi bocor.

Pemasangan panel, dipotong menurut templat data sebenar, bermula secara eksklusif dari sudut, jika paksi pusat dilengkapi dengan profil J twin. Apabila menggunakan profil H di pusat pediment, anda boleh memasang panel vinil dari sudut dan pusat.

Penyusunan video untuk membantu tuan

Proses menyusun bumbung bumbung yang sejuk dengan papan yang tidak disetiap:

Nuansa teknologi pelapis pedimen dengan berpihak:

Peringkat akhir menghadapi pediment dengan berpihak:

Kami membentangkan versi terbukti dengan analisis terperinci tentang bagaimana dan cara terbaik untuk menjahit pedimen. Maklumat yang ditawarkan oleh kami akan membantu anda memilih cara terbaik dan melaksanakan idea itu sendiri.

Pengalaman pertama saya dengan pediment, berserabut dari papan serat adalah kegagalan lengkap, setahun kemudian hardboard baru saya mula hilang dan kelihatan sangat menjijikkan. Saya berfikir untuk masa yang lama dan memilih bahan dari mana saya akan memakai pediment, dan sampai pada kesimpulan bahawa ia akan menjadi papan khas (terlupa nama) yang akan duduk di antara satu sama lain dalam bentuk menegak khas, dan kemudian varnis mereka.

Nah, sudah tentu fiberboard itu bukanlah bahan yang boleh digunakan untuk tujuan itu! Dalam hujan, dia masih lemas. Secara peribadi, kami melengkapkan pediment di garaj dengan lapisan plastik. Beliau mempunyai banyak kelebihan berbanding bahan lain. Dan pergi dengan cepat, dan tidak perlu cat. Dari habuk dan kotoran, anda hanya boleh mencuci. Pelbagai warna warna sangat luas, ada kemungkinan untuk memilih mengikut citarasa anda.

Bolehkah anda beritahu saya bagaimana lebih baik membuat naungan kayu atau kayu di mandi?

Bahagian tepi vinil adalah sehingga batu hujan pertama .... jadi terutamanya yang tidak menyanjung diri anda.

Menamatkan pediment mengikut peraturan: penerangan terperinci mengenai proses

Setiap pemilik rumahnya mahu rumahnya kelihatan harmonis dan cantik. Untuk mencapai keputusan ini, di pedalaman luar bangunan, semua butiran mestilah bersifat kualitatif, kerana ia perlu dilaksanakan.

Bukan sahaja untuk menyelesaikan fasad di sini adalah bernilai memberi perhatian - fungsi penting ialah reka bentuk tingkap, alur, pintu masuk. Kemasan gable juga merupakan suatu keharusan, yang tidak boleh diabaikan.

Menyelesaikan gable rumah adalah topik yang membimbangkan ramai pemilik

Untuk bermula dengan itu adalah perlu untuk memahami apa yang umum diterima hari ini sebagai pediments. Elemen ini termasuk dalam pembinaan bumbung, dibentuk oleh skatesnya. Ringkasnya, pediments adalah hujung bumbung, mereka juga adalah loteng atau loteng dinding.

Kemasan gable rumah adalah proses, penting juga kerana unsur-unsur ini tidak hanya memberikan perlindungan untuk ruang loteng dari hujan, angin. Mereka kadang kala menjadi hiasan utama struktur keseluruhan.

Dan sekarang lebih terperinci:

 • Biasanya keadaannya ialah: bentuk gables rumah bergantung sepenuhnya pada struktur bumbung. Tidak hanya unsur segi tiga, tetapi juga trapezoid. Apabila dinding rumah dibina daripada batu bata, anda juga boleh meletakkan pediment pada masa yang sama - mereka sering berbuat demikian;
 • Walau bagaimanapun, dalam keadaan ini, ada kemungkinan bahawa unsur itu akan runtuh - jika ada angin yang kuat. Hanya cukup untuk membuat kesilapan dalam geometri apabila mereka bentuk bentuk pediment - dan tidak mungkin untuk menggabungkannya dengan sistem sfera.

Perhatian maksimum diberikan kepada gables dalam keadaan di mana balok bumbung beban yang disokong secara langsung pada mereka.

 • Gable gable adalah masa untuk kembali ke kemudian hari. Pertama kita perlu berfikir tentang memperkuat struktur. Untuk tujuan ini, adalah adat untuk meletakkan pilasters. Mereka bukan sahaja akan menguatkan pedimen, tetapi juga akan melaksanakan fungsi hiasan;
 • Di dalam loteng, dinding melintang sering dibina untuk memastikan struktur keseluruhan bumbung mempunyai ketegaran yang diperlukan.

Lebih baik berfikir tentang hal ini di peringkat pembinaan

Pediments rumah kayu, atas permintaan pembina, boleh dibuat dengan bata - tetapi hanya selepas pemasangan bumbung telah selesai. Kadang-kadang peletakan dilakukan sebelum memasang kasau. Peranan besar dimainkan oleh pembinaan bumbung dan bangunan itu sendiri - ini tidak bermakna untuk menafikan.

Sudah tentu, penamat gable hanya dilakukan apabila kerja bumbung selesai sepenuhnya.

Gable gable adalah ciri kerja ini

The gable telah selesai dengan kayu: ia ternyata hanya, tetapi estetik, dengan rasa

Jika loteng rumah itu digunakan sebagai ruang hidup, kulit gable bermula dengan kerja penebat. Sudah tentu, perihal proses di sini ditentukan oleh bahan-bahan dari mana pediment dibuat, dan seseorang tidak boleh melupakan lapisan luar.

Mari kita pertimbangkan, apa varian yang diberikan adalah mungkin untuk dipilih:

 • Sekiranya dinding hujung loteng diletakkan di atas batu bata dan terdapat balkoni estetik atau tingkap cantik, dan tidak ada keperluan untuk hiasan tambahan, adalah mungkin untuk menyekat diri untuk penebat dalaman (dan tentang pedalaman loteng loteng adalah artikel yang lebih besar sebelum ini). Bahagian depan rumah kayu sering terisolasi dengan cara ini;
 • Perlu difahami bahawa lokasi lapisan penebat tidak bergantung pada teknologi peletakannya;
 • Dalam keadaan di mana pediments diperbuat daripada blok buih atau disusun dengan bantuan papan, anda pasti perlu menyelesaikan kemasan - ini tidak boleh dilakukan tanpa. Di sini anda boleh membuat pediment berpihak atau kayu;
 • Perintah pelaksanaan semua kerja dalam kes ini akan kelihatan seperti ini: terlebih dahulu lapisan kalis air dipasang, maka penebat diletakkan. Seterusnya: halangan wap digunakan dan selepas - gable itu bersarung;
 • Berdasarkan kayu, lapisan kalis air sering dilakukan dengan membran polimer. Anda boleh memilih untuk ini dan sebarang bahan roll. Apabila memasang bumbung, penyelesaian sama yang sama dipilih untuk kalis air.

Oble waterproofing adalah pilihan yang sempurna untuk pediment, yang diperbuat daripada bata atau konkrit.

Lantai gable di sini sangat indah, luar biasa - rumah segera menarik perhatian kerana ini

 1. Pakar tidak memberi nasihat menggunakan bulu mineral sebagai pemanas dalam kerja dengan pediments: lebih baik menggunakan gentian kaca atau plat basalt di sini. Hari ini terdapat banyak bahan penebat haba yang berlainan - mesti ada penyelesaian yang sesuai dengan sempurna;
 2. Agar tidak "melekat" melekatkan filem penghalang wap pada pemanas (di atasnya), anda boleh membeli bahan kerajang khas. Kos penebat sedemikian akan sedikit tinggi, berbanding dengan biasa, tetapi kualiti di sini dijamin tinggi;
 3. Jika anda bekerja dengan produk tersebut, tuan tidak perlu melakukan kalis air diri, anda tidak perlu melampirkan lapisan penghalang wap ke pelekat (prosedur yang agak menyusahkan);
 4. Apabila gable selesai, penebat ini hanya dimasukkan ke dalam sel-sel peti, kemudian ditutup dengan lapisan. Tetapi ada satu perkara yang perlu diberi perhatian: kedua-dua pelapis dan struktur lain yang diperbuat daripada kayu mesti dirawat dengan teliti dengan komposisi antiseptik;
 5. Panel Saidinovye hari ini adalah keputusan yang sangat popular untuk menghadapi pengetahuan luaran (kira-kira bahagian tepi dan pediments secara terperinci tidak lebih rendah). Bahan ini bagus kerana ia mudah dipasang pada bingkai yang terbuat dari kayu. Walau bagaimanapun, pada profil logam khas juga sering diikat - ini lebih praktikal;
 6. Sesiapa sahaja boleh menyelesaikan fronton dengan tepi, jika dia mempunyai keinginan sedemikian - tidak ada yang sukar di sini. Ia cukup untuk membaca arahan sebelum bekerja. Panel vinil atau aluminium sering dipilih apabila dinding penamat yang lengkap (atau menghadap bumbung bumbung) diperlukan, dan bukan hanya kulit gable. Bumbung bumbung akan dihiasi dengan tepat dengan indah - dengan perbelanjaan ini anda tidak boleh ragu-ragu;
 7. Bahagian hadapan rumah kayu diputuskan untuk tidak dipotong oleh setiap pemilik. Ia lebih sesuai untuk menggunakan lapisan papan. Terdapat banyak pilihan - seseorang lebih suka tiruan bar, yang lain akan memilih rumah blok. Hanya bahagian yang rata juga kelihatan baik.

Nenek moyang kita juga teringat bahawa pediment adalah bahagian penting dalam reka bentuk dan ia harus cantik. Terdahulu, ukiran kayu telah digunakan untuk tujuan ini. Hari ini, karya-karya seperti ini tidak sering dipenuhi - tetapi perajin masih kekal.

Untuk reka bentuk ini, pembina juga mengambil penyelesaian yang berjaya - gable kelihatan bermaruah

 • Versi serupa gable trim boleh dipanggil yang paling mahal. Kerja semacam itu biasanya manual. Perhimpunan unsur bumbung ini dilakukan di atas tanah (sesuai dengan prinsip perancang), dengan segera mereka diukir. Sudah selepas pemasangan pada bumbung;
 • Selalunya untuk bumbung elemen bumbung ini dipilih batu: buatan atau semula jadi. Dengan bantuan bahan tersebut, mungkin untuk menghiasi pediment secara penuh atau sebahagian (kita bercakap mengenai hiasan menghadap). Batu ini juga sesuai untuk menghiasi cerun tingkap, zon pericorn. Anda boleh menggunakannya untuk mendapatkan panel mosaik yang indah - jika anda menginginkan sesuatu yang tidak biasa;
 • Pencetakan stuko juga merupakan cara yang baik untuk menjadikan rumah anda kelihatan lebih baik. Anda hanya perlu menggunakan pilihan ini dalam kulit gable. Banyak bangunan lama di bandar-bandar besar dihiasi dengan cara ini. Pada masa ini keadaan dipermudah oleh hakikat bahawa poliuretana boleh didapati untuk semua orang - mencetak stucco dari ternyata bukan hanya cantik, tetapi juga tahan terhadap pelbagai pengaruh, dan yang paling menarik sangat murah;
 • Untuk hiasan pedimen, bahagian-bahagian yang dibuat daripada poliuretana dibuat untuk memerintahkan - iaitu, anda boleh mengarahkan kerja individu dari tuan. Permulaan proses ini adalah pembangunan lukisan untuk projek tertentu;
 • Idea pelanggan, yang dia sendiri datang, boleh selalu menjadi asas. Selepas semuanya dipersetujui, dan pakar mula bekerja.

Stucco cetakan walaupun dari poliuretana boleh banyak kos - semua yang sama, banyak masa dan usaha mengambil perkembangan unsur asli dan butiran. Tetapi keputusannya benar-benar bernilai pelaburan: ternyata sangat baik dan pada masa yang sama selama mungkin.

Seluruh rumah akan kelihatan bersemangat, pedimen yang dihiasi dengan stucco menjadikan bangunan itu kelihatan seperti rumah orang kaya yang lalu.

Menggunakan tepi untuk gables

Menamatkan pediment dengan berpihak merupakan pilihan yang popular bukan sahaja di sini, tetapi juga di barat

Telah disebutkan banyak kali bahawa siling vinil mempunyai banyak kelebihan.

Tidak hairanlah bahawa bahan ini sering digunakan bukan sahaja untuk pelapis fasad - tetapi juga untuk dekorasi gables di rumah persendirian.

Oleh kerana jenis ini tahan terhadap persekitaran lembap, ia tidak takut cahaya matahari langsung (hanya tidak terbakar), kita boleh mengatakan dengan pasti: untuk venir yang menghadap ke sisi vinil sesuai mengagumkan.

Untuk melaksanakan semua kerja yang diperlukan, anda tidak perlu membuat persiapan serius. The fronton dilapisi dengan berpihak dengan mudah dan cepat - untuk ini mereka menyukainya.

Apa bahan yang boleh saya gunakan?

 • Ramai orang bertanya kepada diri mereka sendiri: apakah jenis penyokong yang betul untuk gable? Di sini anda boleh memilih kedua-dua bahan asas (lebih tahan lama), dan vinil;
 • Pilihan kedua adalah baik kerana penyelesaian hiasan ditawarkan lebih banyak lagi. Disebabkan ini, bangunan boleh direka bentuk dengan cara yang sangat asli - seperti yang dikehendaki oleh pemilik rumah.

Mengapa berpihak, bukan sesuatu yang lain?

Girdling gable dengan bata adalah penyelesaian klasik. Lembaran serangga boleh dilihat pada gambar

Hari ini terdapat banyak bahan yang berlainan dijual, tetapi ramai yang memilih berpihak. Ia tidak sengaja:

 • Bahan vinil sangat mudah untuk dipasang, kerja pemasangan dengan tangan mereka sendiri dibuat tanpa masalah, tidak perlu menarik tenaga sewa. Di samping itu, semua ini dilakukan dengan cepat, dan masa kini adalah sumber yang sangat berharga;
 • Menghadapi bahan tidak begitu banyak, terutama jika dibandingkan dengan pilihan lain. Tekstur, warna dalam julat sangat banyak - mudah hilang walaupun dalam memilih;
 • Cara terbaik untuk melindungi rumah anda daripada keinginan semula jadi adalah penyokong pedimen. Keselesaan dan haba dijamin, kerana bahan sempurna mengatasi kelembapan yang tinggi, dengan sempurna melindungi dari angin;
 • Titik lain: apabila bahagian tepi digunakan untuk pediment, lapisan penebat haba biasanya dipasang (kerana kehilangan haba dari bumbung diminimumkan). Ini sangat baik, kerana rumah itu kehilangan sehingga tiga puluh peratus daripada haba dari belakang bumbung;
 • Bahan tahan lasak, tahan lama - semuanya berpihak. Oleh kerana sinar matahari yang kuat, bahan tidak akan hilang warna;
 • Semua di atas - satu alasan untuk digunakan untuk gable adalah berpihak. Dan banyak lagi: ini adalah bahan yang sama yang boleh dipasang di hampir mana-mana permukaan (tidak kira apa asasnya dibuat - bata, blok konkrit atau kayu).

Siding adalah baik dalam banyak aspek: harga, kekuatan, estetika

Dalam susunan apa yang patut dilakukan kerja

Jika anda dengan jelas mematuhi urutan kerja tertentu, anda boleh memasang panel mudah dan cepat. Pertama anda perlu menyediakan permukaan - tidak ada yang istimewa, hanya sekadar tindakan yang minimum.

 • Fronton dibersihkan dari habuk sebelum penamat, ia juga bernilai mengeluarkan cat lama dari itu, sebarang kekotoran;

Jika elemen senibina ini diperbuat daripada kayu, ia perlu untuk merawat permukaan dengan primer. Pilih bahan penembusan yang mendalam - ini adalah perlindungan terbaik daripada acuan dan reput pada masa hadapan.

 • Adalah penting bahawa sebelum memasang panel, permukaan pediment harus kering dan taraf (parameter ideal tidak diperlukan di sini - perkara utama adalah bahawa tidak ada perubahan mendadak yang segera terbukti);
 • Perbezaan yang boleh diterima semasa pemasangan bahagian tepi (jika doffing tidak dilakukan) - tidak lebih daripada 1 cm. Jika tidak, bahan hanya akan berubah, dan sebelum itu akan masuk gelombang.

Hiasan pediments bukanlah tugas yang paling mudah, tetapi ia cukup sesuai dengan tangan kita sendiri

Susunan kerangka kerangka

Pertama sekali, perlu difahami - apabila sesuai untuk menggunakan bingkai apabila bekerja dengan pediment? Biasanya tanpa itu, anda tidak boleh, jika struktur itu lama, mempunyai penyelewengan yang serius.

 • Bingkai dalam kes ini bukan sahaja ikrar bahawa lapisan akan sangat tahan lama;
 • Ia adalah cara yang ideal untuk meratakan permukaan gable, untuk melindungi ruang loteng sebagai tambahan;
 • Untuk rumah baru, di mana permukaannya rata, tidak perlu memasang bingkai untuk pemasangan berpihak;
 • Jika anda ingin mempunyai ruang loteng yang bumbung di bawah bumbung, bingkai itu hendaklah dipasang dengan jelas, di sini juga, penebatan dilakukan, seperti kalis air kalis;
 • Apabila bingkai didirikan dari profil logam tergalvani, pemasangan dilakukan menggunakan penggantungan - pengikat khas.

Akibatnya, rumah bukan sahaja akan menjadi lebih cantik, tetapi juga lebih panas, pembaikan akan diperlukan kurang kerap

Contoh bagaimana pediment yang diukir kelihatan seperti

Itulah sebabnya ia lebih bernilai overpaying, tetapi ia adalah profil logam yang akan dibeli - bingkai untuk pediment yang dibuat daripada unsur-unsur tersebut akan berubah menjadi megah, berfungsi, tahan lama.

Video tentang bagaimana gable kemasan rumah dengan tangan mereka sendiri. Video ini akan berguna kepada kedua-dua tuan yang berpengalaman dan pendatang baru dalam kes ini.

Penilaian pengguna: 3.8 / 5, jumlah penilaian: 4

© 2013- 2018 Pembaikan dan kemasan sendiri. Petua tentang cara menjadikan rumah anda lebih cantik, lebih dipercayai, lebih mudah.

Menamatkan gerbang rumah peribadi

Setiap pemilik mahu mempunyai rumah yang indah yang akan digabungkan dengan bangunan lain di tapak dan sesuai dengan landskap. Bahagian luar bangunan penting untuk memberi perhatian khusus. Setiap butiran di dalamnya mestilah direka dengan baik. Beri perhatian bukan sahaja kepada hiasan fasad rumah. Satu fungsi penting dalam kedua-dua reka bentuk dan secara praktikal adalah pediments. Kemasan mereka adalah satu kemestian, yang sepatutnya tidak dipandang ringan. Photo finishing gables rumah swasta akan membantu anda memilih pilihan terbaik untuk penyaduran.

Pertama, anda perlu memahami peranti mana yang mempunyai pediment dan fungsi yang dimainkannya. Elemen bumbung ini dibentuk oleh lerengnya. Bahagian depan memanggil hujung bumbung. Mereka sering dipanggil dinding mansard.

Kemasan bahagian akhir bumbung adalah satu proses yang sangat penting bagi setiap pemilik. Terima kasih kepada unsur-unsur ini bukan sahaja perlindungan rumah yang boleh dipercayai daripada hujan, tetapi juga daya tarikan bangunan secara keseluruhannya meningkat.

Ciri-ciri struktur akhir:

 • Bentuk pedimen bergantung pada ciri-ciri reka bentuk struktur bumbung. Selalunya, unsur-unsur akhir adalah segi tiga. Dinding atap boleh mempunyai bentuk trapezoid. Sekiranya dinding rumah dibina daripada bata, elemen akhir bumbung boleh dibuat dari bahan yang sama. Ia praktikal dan cantik.
 • Jika anda membenarkan walaupun ralat kecil dalam reka bentuk elemen akhir, unsur-unsur ini boleh runtuh. Pada masa yang sama, sukar untuk menggabungkan mereka dengan sistem gantungan.

Jika rasuk bumbung beban yang disokong oleh dinding loteng, perhatian khusus harus diberikan kepada pembinaannya. Terdapat beberapa ciri untuk mendirikan elemen tersebut:

 • Pembinaan dinding loteng perlu dikukuhkan dengan pasti. Untuk melakukan ini, letakkan pilasters. Unsur-unsur ini tidak hanya akan menguatkan pedimen, tetapi juga akan menjadi hiasan struktur.
 • Di dalam ruang loteng diperlukan dinding melintang. Ini adalah perlu untuk memberikan ketegaran kepada struktur keseluruhan bumbung.

Barisan hadapan kayu boleh diperbuat daripada bata. Walau bagaimanapun, kerja sedemikian hendaklah dilakukan hanya selepas selesai pembinaan bumbung. Dalam beberapa kes, batu itu dilakukan sebelum memasang sistem gantungan. Pembinaan bumbung memainkan peranan penting dalam pilihan teknologi untuk pembinaan gables.

Kemasan elemen akhir bumbung dilakukan hanya selepas bumbung berfungsi sepenuhnya. Sekiranya anda mempertimbangkan petua ini apabila membina struktur itu, anda tidak perlu bimbang tentang kebolehpercayaan bumbung.

Jika perlu, untuk melengkapi loteng hidup, panel gable bermula dengan pemanasan. Perihal karya ini ditentukan oleh bahan yang dipilih untuk pemanasan. Pelapisan luar juga memerlukan sedikit perhatian.

Terdapat banyak pilihan untuk menyelesaikan unsur akhir bumbung:

 • Apabila meletakkan akhir bumbung batu bata, anda boleh membuat balkoni kecil atau tingkap di pediment. Dalam kes ini, hiasan tambahan tidak dijalankan. Selalunya, pemilik rumah hanya melindungi loteng dari dalam.
 • Jika pediments diperbuat daripada blok buih atau papan mudah, anda perlu memberi mereka rupa estetik, dengan menamatkan kayu atau berpihak.
 • Urutan kerja agak mudah - pertama anda perlu meletakkan kalis air, maka penebat, dan di atas - untuk membuat lapisan penghalang wap. Hanya selepas ini, dinding loteng boleh dihiasi dengan bahan hiasan.
 • Sekiranya pangkal elemen akhir diperbuat daripada kayu, penghalang kalis air dibuat melalui membran polimer. Untuk tujuan ini, anda boleh memilih salah satu bahan roll.

Menghadap kalis air adalah pilihan yang boleh diterima ketika membuat bata atau pediment konkrit.

 • Pakar apabila bekerja dengan pedimen mengesyorkan tidak menggunakan minnow. Basalt lebih sesuai untuk tujuan ini. Hari ini terdapat banyak bahan seperti itu.
 • Untuk mengelakkan keperluan untuk melekat penghalang wap di atas bahan penebat haba dengan kaedah tradisional, adalah mungkin untuk membeli foil dengan permukaan foil. Sekiranya anda bekerja dengan bahan tersebut, halangan wap tidak perlu dipasang pada gam tersebut.
 • Semasa penamat unsur-unsur akhir, penebat mula-mula diletakkan di dalam peti, dan kemudian ditutup dengan bahan lapisan. Sebelum pemasangan, semua unsur kayu diperlakukan dengan antiseptik.
 • Panel sisi agak popular pada hari ini untuk pelapisan luar. Bahan ini hebat untuk dipasang pada bingkai kayu. Walau bagaimanapun, ia boleh dipasang pada profil yang diperbuat daripada logam.

 • Semua orang boleh menamatkan gable dengan panel berpihak. Sebelum bekerja, sudah cukup untuk membaca arahan. Panel yang diperbuat daripada aluminium atau vinil dipilih dalam kes apabila perlu untuk melakukan hiasan dinding pepejal. Kelebihan bumbung akan mengambil penampilan lebih estetik.
 • Palisades struktur kayu tidak terlalu kerap diliputi. Dalam kes ini, lebih baik memilih lapisan papan. Anda mungkin lebih suka rumah blok atau tiruan bar.
 • Sebelum ini, pediments sering dihiasi dengan ukiran. Hari ini keputusan itu tidak dipilih sangat kerap. Walau bagaimanapun, penamat ini mempunyai beberapa ciri:

  • Varian bumbung elemen akhir bumbung ini memerlukan perbelanjaan yang paling banyak. Kerja biasanya dilakukan dengan tangan. Elemen bumbung dipasang di atas tanah, dan kemudian struktur selesai naik ke atas.

 • Untuk menampung elemen bumbung ini, batu sering digunakan. Ia boleh menjadi semula jadi atau buatan. Dengan bahan ini, pediment boleh selesai sepenuhnya atau sebahagiannya. Batu ini sangat baik untuk dipasang di lereng jendela. Ia sering digunakan apabila perlu membuat panel mosaik.
 • Stucco adalah cara yang agak menarik untuk menyelesaikan pedimen. Ia hanya perlu untuk membeli elemen penamat poliuretana. Stucco tahan tekanan mekanikal, dan juga mempunyai harga yang rendah.
 • Untuk menyelesaikan gables agak kerap menggunakan bahagian-bahagian yang dibuat untuk memerintahkan. Pertama anda perlu membuat lukisan untuk projek tertentu.
 • Idea pelanggan dipilih untuk asasnya. Kemudian semua keputusan reka bentuk diselaraskan dengannya.
 • Walaupun memilih cetakan daripada poliuretana, anda boleh menghadapi harga yang tinggi. Unsur asal dibangunkan secara individu, yang memerlukan sejumlah waktu dan usaha tertentu. Walau bagaimanapun, hasilnya apabila memesan stok piawai individu membenarkan harga yang tinggi.

  Penggunaan tepi untuk gables adalah perkara biasa. Keputusan ini telah meluas bukan sahaja di Rusia, tetapi juga di negara-negara Barat. Siding vinil mempunyai banyak kelebihan. Oleh itu, bahan tersebut sering digunakan untuk panel gable.

  Oleh kerana jenis ini tahan terhadap kelembapan dan cahaya matahari yang tinggi, ia boleh digunakan untuk menyelesaikan pediment tanpa ketakutan. Pastikan anda menyediakan dengan teliti sebelum memasang bahan tersebut. Bahagian tepi gable dilakukan dengan cukup sederhana, yang memastikan popularitas bahan ini.

  Penyelesaian klasik adalah lapisan pedimen dengan bata. Hari ini, untuk hiasan pedimen, anda boleh menemui sejumlah bahan yang cukup banyak, jadi bimbang tentang pilihan menghadapi tidak berbaloi.

  ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

  Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  + 66 = 73